Beste systeemcamera's met lens rond €1000

Je wilt een super goede systeemcamera kopen, maar je budget is rond 1000 euro inclusief objectief. Wat is dan de beste koop voor jou? Hieronder de allerbeste systeemcamera's met lens tot rond 1000 euro. “Zo veel beeldkwaliteit en uitrusting voor zo weinig geld, hoe spelen ze het klaar?”

Laatste update: 23 januari 2020

Beste systeemcamera’s tot ongeveer 1000 euro

De Fujifilm X-T30 is de nummer één systeemcamera met lens tot ongeveer 1.000 euro. Hieronder staan de beste systeemcamera’s tot dat bedrag voor je op een rij. Klik op een camera om er meer over te lezen, je scrollt dan door naar die camera op deze pagina. De ‘Frankwandelt-rating’ die je hieronder ziet, is de score ten opzichte van camera’s uit dezelfde prijsklasse.

Systeemcamera tot €1000Prijs (incl. lens)Rating
01. Fujifilm X-T30€ 1,29995/100Bekijk >>
02. Sony A6400€ 1,03295/100Bekijk >>
03. Panasonic G90€ 1,09592/100Bekijk >>
04. Sony A6100€ 80090/100Bekijk >>
05. Panasonic GX9€ 87989/100Bekijk >>
06. Canon EOS M6 Mark II € 1,21988/100Bekijk >>
07. Fujifilm X-A7€ 74985/100Bekijk >>
08. Panasonic GX80€ 69985/100Bekijk >>
09. Canon M50€ 56985/100Bekijk >>
10. Olympus E-M10 Mark III€ 69983/100Bekijk >>

 

Geweldige foto’s maken

Wat is voor jou de beste systeemcamera? Dat is afhankelijk van veel factoren. Zoek je een lichte camera om mee te wandelen? Wil je vooral actiefoto's schieten? Of ga je juist voor landschapsfotografie? Is video belangrijk voor je? Of verlies je je in de micro-wereld van de macrofotografie? Alleen jij kunt dat bepalen. Eén ding staat buiten kijf: met alle camera's in deze Toplijst schiet je schitterende foto's en video's.

Nieuwe systeemcamera: Fujifilm X-T200

Fujifilm brengt de nieuwe X-T200 uit, de opvolger van de X-T100. De videoprestaties zijn sterk verbeterd, en hij heeft een nieuw kantelbaar scherm. De beeldkwaliteit is uitstekend. Ideale camera voor wie instapt in het befaamde Fuji X-systeem.

Sensor: aps-c | Release datum: 27 februari 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs met lens: 849 euro op Kamera-express .nl en op CameraNU.nl

Bekijk mijn preview >>

Bekijk op Kamera-express.nl >>

Bekijk op CameraNU.nl >>

 

Benieuwd naar de allerbeste systeemcamera’s? Heb ik ook voor je op een rij gezet >>

Fujifilm X-T30 1. Fujifilm X-T30 + 15-45mm lens

Compacte systeemcamera die bijna even goed is als zijn briljante grote broer: de Fujifilm X-T3. En dat betekent: een zeer betaalbare krachtpatser met professionele features aan boord.

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Klantreviews op CameraNU.nl >>

De X-T30 neemt heel veel van de specs over van de X-T3, zoals de geavanceerdere autofocus. Ook heeft de X-T30 dezelfde uitstekende en gloednieuwe aps-c sensor en dezelfde razendsnelle en zeer krachtige processor. Ook het kantelbare touchscreen en de vele handige wielen en knoppen waar de X-T3 geliefd om is, zijn ‘in the house’.

Sensor: aps-c | Resolutie: 26.1 megapixel | Objectief: Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 OIS / fullframe-equivalent: 27-83mm | Beelden per seconde: 8/30 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 383gr | Release datum: 20 maart 2019 | Frankwandelt-rating: 95/100 | Prijs inclusief lens: 1.299 euro op Kamera-express.nl en op CameraNU.nl

Fujifilm X-T30 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X-T30 op CameraNU.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-T30

De Fujifilm X-T30 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Sony Alpha A6400 2. Sony Alpha A6400 + 16-50mm lens

De Sony A6400 combineert high tech uit fullframe topmodellen Sony A9, A7R III en A7 III met de laatste ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie. Met z’n zeer aantrekkelijke video-opties is dit misschien wel dé ideale vlog- en videocamera!

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Klantreviews op CameraNU.nl >>

De specificaties van de camera lijken misschien op die van voorganger A6300 uit 2016. Maar Sony heeft technologie uit de recente fullframe topmodellen A9, A7R III en A7 III geleend. Daardoor is de A6400 veel sneller en is de beeldkwaliteit sterk toegenomen. Vooral videofilmers zullen dit merken.

Sensor: aps-c | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 16-50mm f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 24-75mm | Beelden per seconde: 11 | Video: 4K (3840 x 2160 pixels) | Scherm: kantelbaar (180 graden) touchscreen | Gewicht body: 403gr | Release datum: februari 2019 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs inclusief lens: 1.032 euro op Kamera-express.nl en op CameraNU.nl

Sony Alpha A6400 op Kamera-express.nl >>

Sony Alpha A6400 op CameraNU.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony Alpha A6400

De Sony Alpha A6400 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Panasonic G90 3. Panasonic G90 + 12-60mm lens

Deze hybride systeemcamera uit het middensegment heeft een hogere resolutie en veel meer videofuncties dan zijn uitstekende voorganger. Gebleven is de robuuste behuizing. Beter dan de concurrentie: hij heeft beeldstabilisatie. Vlogcamera van de bovenste plank!

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Panasonic schiet niet alleen met z’n nieuwe fullframe systeemcamera’s deuken in de concurrentie. Ook z’n serie microfourthirds-camera’s krijgt stevige updates. Deze nieuwe Panasonic G90 volgt de immens populaire Panasonic G80 uit 2016 op. Net als die voorganger scoort ook de G90 weer uitstekend bij de reviewers.

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 20.3 megapixel | Beelden per seconde: 9 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar (zijkant) touchscreen | Gewicht body: 533gr | Objectief: 12-60mm f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 24-120mm | Release datum: eind mei 2019 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs inclusief lens: 1.095 euro op Kamera-express.nl en op CameraNU.nl

Panasonic G90 op Kamera-express.nl >>

Panasonic G90 op CameraNU.nl >>

Bekijk mijn review van de Panasonic G90

De Panasonic G90 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Sony A6100 4. Sony A6100 + 16-50mm lens

Compacte allround systeemcamera waarmee je zowel perfecte foto’s als oogstrelende video’s schiet. Hij stelt razendsnel scherp, in slechts 0.02 seconde. En hij heeft oogdetectie voor mens en dier aan boord.

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Klantreviews op CameraNU.nl >>

De camera’s uit de A6000-lijn van Sony zijn al jarenlang geliefd bij fotografen en reviewers. Stuk voor stuk kregen ze lovende recensies. Met de A6100 zet Sony deze positieve lijn door, want hij heeft zoveel moois aan boord voor een meer dan redelijke prijs. Dit wordt een van de populairste camera’s uit het middensegment.

Sensor: aps-c | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 16-50mm f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 24-75mm | Beelden per seconde: 11 | Video: 4K (30, 25, 24fps) | Scherm: kantelbaar (boven/onder) touchscreen | Gewicht body: 396gr | Release datum: oktober 2019 | Frankwandelt-rating: 90/100 | Prijs inclusief lens: 800 euro op Kamera-express.nl en op CameraNU.nl

Sony A6100 op Kamera-express.nl >>

Sony A6100 op CameraNU.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A6100

De Sony A6100 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Panasonic GX9 5. Panasonic GX9 + 12-60mm lens

Geweldige systeemcamera van Panasonic. Lekker licht en compact. Ideaal voor bijvoorbeeld straatfotografie. En wát een beeldkwaliteit!

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Klantreviews op CameraNU.nl >>

De Panasonic GX8 stond lange tijd bovenaan het lijstje van topcamera’s bij de Consumentenbond. Beste uit de Test in 2016. Troefde menig veel duurdere camera af met z’n uitmuntende beeldkwaliteit, z’n razende snelheid en z’n perfecte beeldstabilisatie. Opvolger GX9 herhaalt die hogeschoolkunsten!

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 20.3 megapixel | Objectief: 14-140mm f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 28-280mm | Beelden per seconde: 9 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht: 407gr | Release datum: maart 2018 | Frankwandelt-rating: 89/100 | Prijs inclusief lens: 879 euro op Kamera-express.nl en op CameraNU.nl

Panasonic GX9 op Kamera-express.nl >>

Panasonic GX9 op CameraNU.nl >>

Bekijk mijn review van de Panasonic GX9

De Panasonic GX9 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Canon EOS M6 Mark II 6. Canon EOS M6 Mark II + 15-45mm lens

Compacte, lichte systeemcamera die bij uitstek geschikt is voor op reis, voor straatfotografie en voor vloggen. De gloednieuwe sensor telt liefst 32.5 megapixels. 4K-video is aan boord. Diamant Award bij Zoom.nl.

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Ten opzichte van de eerste versie van de Canon EOS M6 is deze Mark II er flink op vooruitgegaan. Dit is echt een grote update. De sensor is compleet nieuw en telt veel meer megapixels: 32.5 (de M6 had er 24.2). Ook de processor is de laatste versie: de DIGIC 8, die alom geprezen wordt wegens z’n kracht en snelheid. Samen zorgen ze voor ragscherpe beelden met natuurgetrouwe kleuren en weinig ruis. Kortom: een topcamera.

Sensor: aps-c | Resolutie: 32.5 megapixel | Beelden per seconde: 14 | Video: 4K (tot 30fps) | Scherm: kantelbaar en uitklapbaar touchscreen | Elektronische zoeker: optioneel | Gewicht body: 282gr | Objectief: 15-45mm f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 24-72mm | Release datum: eind september 2019 | Frankwandelt-rating: 88/100 | Prijs inclusief lens en EVF: 1.219 euro op Kamera-express.nl en op CameraNU.nl

Canon EOS M6 Mark II op Kamera-express.nl >>

Canon EOS M6 Mark II op CameraNU.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS M6 Mark II

De Canon EOS M6 Mark II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Fujifilm X-A7 7. Fujifilm X-A7 + XC 15-45mm lens

De X-A7 is de allerkleinste camera uit de befaamde Fujifilm X-serie. Hij heeft een extra groot touchscreen, herkent gezichten direct en heeft oog-autofocus. Hij schiet de mooiste foto’s en 4K-video’s.

Groot voordeel van een camera uit de X-serie van Fujifilm zijn toch wel de geweldige filmsimulaties. Deze bootsen de kleuren na van de vroegere analoge filmrolletjes van Fuji. Je kunt daarmee veel sfeer en karakter aan je foto’s meegeven. Ook de Fujifilm X-A7 heeft deze filmsimulaties aan boord. En nog veel meer. Wat dacht je van vloeiende 4K-video en een ‘vari-angle’ LCD-scherm, dat je in vrijwel iedere richting kunt draaien. De X-A7 is daarbij heerlijk licht en compact. En, niet onbelangrijk: hij ziet er stijlvol uit.

Sensor: aps-c | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 15-45mm f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 23-70mm | Beelden per seconde: 6 | Video: 4K (30fps) | Scherm: kantelbaar touchscreen | Elektronische zoeker: nee | Gewicht body: 271gr | Release datum: november 2019 | Verwachte Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs inclusief lens: 729 euro op Kamera-express.nl en op CameraNU.nl

Fujifilm X-A7 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X-A7 op CameraNU.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-A7

De Fujifilm X-A7 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Panasonic GX80 8. Panasonic GX80 + 14-140mm

Buitengewoon goede prijs/kwaliteit-verhouding, volgens sommige reviewers bijna net zo goed als z'n grote (en duurdere) broer Panasonic DMC-GX8. Silver Award op DPreview.

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Topcamera voor een outlet-prijs. Volwaardige 4K-video voor scherpe video's vol details, een kantelbaar scherm, 5-assige beeldstabilisatie, prima elektronische zoeker, stille mechanische sluiter (straatfotografie!). Dat zijn maar een paar van de vele troeven van deze overcomplete systeemcamera. “Zo veel beeldkwaliteit en uitrusting voor zo weinig geld, hoe spelen ze het klaar?” vraagt fotoblad Chip Fotomagazine zich af (augustus/septembernummer 2016).

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 16 megapixel | Beelden per seconde: 6 | Video: 4K | Display: kantelbaar touchscreen | Objectief: 14-140mm f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 28-280mm | Gewicht body: 426gr | Release datum: 2016 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs inclusief lens: 699 euro op Kamera-express.nl en op CameraNU.nl

Panasonic GX80 op Kamera-express.nl >>

Panasonic GX80 op CameraNU.nl >>

Bekijk mijn review van de Panasonic GX80

De Panasonic GX80 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Canon EOS M50 9. Canon EOS M50 + 15-45mm

De M50 is de eerste Canon systeemcamera die 4K-beelden kan maken. Met z’n kantelbare touchscreen is de Canon M50 misschien wel de ideale vlogcamera.

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Klantreviews op CameraNU.nl >>

De Canon M50 heeft dezelfde 24.1 dual pixel cmos-sensor als grote broer M5, die veel duurder is. En ook qua design zijn er overeenkomsten. Toch zijn er onder de motorkap essentiële verschillen. Zo kun je dankzij de nieuwste Digic 8-processor 4K-video schieten. De uitstekende sensor in combinatie met de razendsnelle processor biedt zowel videografen als fotografen bijzonder veel kwaliteit en snelheid.

Sensor: aps-c | Resolutie: 24.1 megapixel | Objectief: Canon 15-45mm f/3.5-6.3 / fullframe-equivalent: 24-72mm | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 387gr | Release datum: april 2018 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs inclusief lens: 569 euro op Kamera-express.nl en op CameraNU.nl

Canon M50 op Kamera-express.nl >>

Canon M50 op CameraNU.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS M50

De Canon EOS M50 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Olympus E-M10 Mark III10. Olympus E-M10 Mark III + 14-42mm

De Olympus E-M10-serie is al vele jaren geliefd bij fotografen die met een gedegen systeemcamera foto’s of video’s willen gaan schieten.

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Olympus brengt de derde generatie van zijn alom geliefde OM-D E-M10-systeemcamera op de markt. Voorganger Mark II werd de hemel in geprezen als lichtgewicht systeemcamera met zwaargewicht prestaties. Belandde destijds gelijk op plek 1 bij reviewsite Techradar. Deze Olympus OM-D E-M10 heeft uiteraard nog veel meer in huis, onder andere 4K-video.

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 16.1 megapixel | Objectief: Olympus 14-42mm EZ f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 28-84mm | Beelden per seconde: 8.6 | Video: 4K | Elektronische zoeker: ja | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht: 410gr | Release datum: 2017 | Frankwandelt-rating 83/100 | Prijs inclusief lens: 744 euro op Kamera-express.nl en op CameraNU.nl

Olympus E-M10 Mark III op Kamera-express.nl >>

Olympus E-M10 Mark III op CameraNU.nl >>

Bekijk mijn review van de Olympus E-M10 Mark III

De Olympus E-M10 Mark III heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Reviewsites & fotovaktijdschriften

Dit artikel is samengesteld na een analyse van een groot aantal reviews op reviewsites en in fotovakbladen. Alle kennis van die reviews is dus samengebald in mijn artikel. Onder meer de volgende sites/magazines heb ik hiervoor afgestruind:

  • Dpreview.com
  • Techradar.com
  • Expertreviews.co.uk
  • Tweakers.net
  • Kenrockwell.com
  • Photographyblog.com
  • Ephotozine.com
  • Cameralabs.com
  • Consumentenbond.nl
  • Photofacts.nl
  • Fototijdschrift Zoom
  • Fototijdschrift Focus
  • Fototijdschrift Digifoto Pro
  • Fototijdschrift Chip Magazine
  • Kieskeurig.nl (gebruikersreviews)

 

Beste webshops voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Kamera-express.nl en CameraNU.nl aan: winkels met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

Camera’s op Kamera-express.nlDe kracht van Kamera-express.nl:

  • Klantscore op Vergelijk.nl: 9.1
  • Laagste prijzen van Nederland
  • 16 winkels in Nederland, 2 in België
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

De kracht van CameraNU.nl:

  • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op Kamera-express.nl >>

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste Koop & Beste uit de Test Systeemcamera's 2018Beste Koop & Beste uit de Test Systeemcamera's

De Consumentenbond heeft twee predicaten: Beste Koop en Beste uit de Test. Welke systeemcamera’s komen als Beste uit de Test bij de Consumentenbond? En welke systeemcamera’s zijn Beste Koop? Ik heb ze voor je op een rij gezet. Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Toppers volgens de Consumentenbond >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

4.6/5 Waardering (18 beoordelingen)