Beste compacte middenformaat camera’s van dit moment
Maximale beeldkwaliteit
Als het beste dat de top fullframe systeemcamera’s en spiegelreflexen in huis hebben nog niet genoeg is voor jou, dan zijn er altijd nog de middenformaat camera’s. Die bieden je maximale beeldkwaliteit. Maar ja, dat gewicht hè: je sjouwt je een breuk. Gelukkig zijn er middenformaat camera’s op de markt die zeer compact zijn. Relatief dan hè, want het zijn natuurlijk bepaald geen camera’s voor in je broekzak.
Vergelijkbaar formaat als fullframe
Maar de middenformaat camera’s van Fujifilm (Fujifilm GFX 50S, Fujifilm GFX 50S II en Fujifilm GFX 50R), de Hasselblad X2D 100C en de Hasselblad X1D-II 50C zijn niet zwaarder of lijviger dan een flinke spiegelreflex. De Fujifilm GFX100 die in 2019 het licht zag, is wel zwaarder, maar toch nog steeds draagbaar. En in 2021 is ‘kleine broer’ Fujifilm GFX100S verschenen, een compacte ‘budget’ middenformaatcamera met hoge resolutie. Eind september 2023 verschijnt de Fujifilm GFX100II, die op alle fronten verder verbeterd is, hij is vooral heel veel sneller.
Gunstige prijs
Het prijsniveau van de Fujifilms en de Hasselblads ligt daarbij ook nog eens gunstig. Ook weer relatief. Moet je voor de grotere middenformaten al snel 15.000 tot 30.000 euro neertellen, de compacte middenformaten gaan over de toonbank voor veel minder. De GFX 100S komt ook binnen het bereik van steeds meer serieuze fotografen. Uiteraard zijn deze topcamera’s niet voor iedereen weggelegd. Maar als fotografie je beroep is of je hart heeft gestolen, komt zo’n camera wel degelijk financieel in beeld.
Grote sensoren & veel megapixels
Middenformaten: het woord duidt op de grootte van de sensor. Hun sensoren zijn kleiner dan die van grootformaat-camera’s, maar veel groter dan de fullframe sensor van systeemcamera’s en spiegelreflexen. Fullframe is het kleinbeeldformaat van vroeger, toen we nog met analoge rolletjes fotografeerden. Niet alleen de sensor van de middenformaten is heel veel groter (zo’n 70%). Ook het aantal megapixels ligt fors hoger dan dat van de meeste systeemcamera’s en spiegelreflexen (al liegt het aantal megapixels van bijvoorbeeld de Sony A7R Mark IV er ook niet om).
Enorm dynamisch bereik
Die combinatie van een enorme sensor en extreem veel pixels levert ongekende beeldkwaliteit, scherpte en detaillering. De beelden die op internet te vinden zijn, zijn om van te watertanden zo mooi. En nog iets: ze hebben dankzij de grotere sensor een enorm dynamisch bereik. En daarmee is die geweldige detaillering zowel in heldere als schaduwpartijen van je foto’s terug te vinden.
Voor architectuur- en landschapsfotografen
Nadelen hebben middenformaten ook. Zo zijn het absoluut geen snelheidsmonsters. Integendeel: ze schieten zo’n 3 tot 5 foto’s per seconde. Dit heeft met de grootte van de sensor te maken. Ze nodigen dus uit tot ‘slow photography’: neem de tijd voor je foto’s en ga voor de ultieme kwaliteit. Een statief is in veel situaties aan te raden. Actie- en sportfotografen behoren absoluut niet tot de doelgroep. Wel: fotografen die het maximale willen bereiken in architectuur-, landschaps-, portret- en studiofotografie. En er zijn zelfs straatfotografen die verknocht zijn aan middenformaat.
Top 10 systeemcamera's
Top 10 spiegelreflexcamera's
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Beste webshop voor camera’s
Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van CameraNU.nl:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Beste Website van het Jaar 2022
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Alle camera’s op een rij: handig overzicht