Beste compacte middenformaat camera’s van dit moment

Middenformaat camera’s bieden ongekende beeldkwaliteit. Fujifilm, Hasselblad en Leica hebben compacte middenformaatcamera’s op de markt die nog meer detaillering, nog betere kleurweergave en nog meer kwaliteit bieden dan fullframe camera’s. Het mooie: ze zijn compact, sexy en de meeste redelijk betaalbaar. Lees wat ze je bieden.

Fujifilm GFX 50S middenformaat cameraMaximale beeldkwaliteit

Als het beste dat de top fullframe systeemcamera’s en spiegelreflexen in huis hebben nog niet genoeg is voor jou, zijn er altijd nog de middenformaat camera’s. Die bieden je maximale beeldkwaliteit. Maar ja, dat gewicht hè: je sjouwt je een breuk. Gelukkig zijn er middenformaat camera’s op de markt die zeer compact zijn. Relatief dan hè, want het zijn natuurlijk geen camera’s voor in je broekzak. Maar de middenformaat camera’s van Fujifilm (Fujifilm GFX 50S en Fujifilm GFX 50R) en de Hasselblad X1D-II 50C zijn niet zwaarder of lijviger dan een flinke spiegelreflex. De Leica S3 die in 2020 is uitgekomen en de Fujifilm GFX100 die in 2019 het licht zag, zijn wel zwaarder, maar toch nog steeds draagbaar.

‘Gunstige’ prijs

Het prijsniveau van de Fujifilm GFX 50S/50R en Hasselblad ligt daarbij ook nog eens gunstig. Ook weer relatief. Moet je voor de grotere middenformaten al snel 15.000 tot 30.000 euro neertellen, de compacte middenformaten gaan ‘al’ over de toonbank voor minder dan 6.000 euro voor de Hasselblad en zelfs minder dan 4.000 euro voor de Fujifilm GFX 50R. Uiteraard zijn deze topcamera’s niet voor iedereen weggelegd. Maar als fotografie je beroep is of je hart heeft gestolen, komt zo’n camera wel degelijk binnen je bereik.

Grote sensoren & veel megapixels

Middenformaten: het woord duidt op de grootte van de sensor. Hun sensoren zijn kleiner dan die van grootformaat-camera’s, maar veel groter dan de fullframe sensor van spiegelreflexen. Fullframe is het kleinbeeldformaat van vroeger. Niet alleen de sensor van de middenformaten is heel veel groter (zo’n 70%). Ook het aantal megapixels ligt fors hoger dan dat van de meeste spiegelreflexen (al liegt het aantal megapixels van bijvoorbeeld de Sony A7R IV er ook niet om).

Hasselblad X1D-50c middenformaat camera Enorm dynamisch bereik

Die combinatie van een enorme sensor en extreem veel pixels levert ongekende beeldkwaliteit, scherpte en detaillering. De beelden die op internet te vinden zijn, zijn om van te watertanden zo mooi. En nog iets: ze hebben een enorm dynamisch bereik. En daarmee is die geweldige detaillering zowel in heldere als schaduwpartijen van je foto’s terug te vinden.

Voor architectuur- en landschapsfotografen

Nadelen hebben middenformaten ook. Zo zijn het absoluut geen snelheidsmonsters. Integendeel: ze schieten zo’n 3 foto’s per seconde. Dit heeft met de grootte van de sensor te maken. Ze nodigen dus uit tot ‘slow photography’: neem de tijd voor je foto’s en ga voor de ultieme kwaliteit. Een statief is in veel situaties aan te raden. Actie- en sportfotografen behoren absoluut niet tot de doelgroep. Wel: fotografen die het maximale willen bereiken in architectuur-, landschaps-, portret- en studiofotografie. En er zijn zelfs straatfotografen die verknocht zijn aan middenformaat.

Compacte middenformaten

De Fujifilm GFX 50S, GFX 50R, Fujifilm GFX 100 en Hasselblad X1D-II 50c zijn volop verkrijgbaar. De Leica S3 is in 2020 verschenen, maar (nog?) niet verkrijgbaar in Nederland. Meer over deze 5 compacte middenformaten heb ik op aparte pagina’s gezet. Daar vind je de precieze specs plus de kernpunten uit de belangrijkste reviews die erover zijn verschenen of nog zullen verschijnen.


Benieuwd naar alle Fujifilm-camera’s? Bekijk mijn handige overzicht >>


Beste spiegelreflexcamera’s van dit momentTop 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)