Canon cashback-actie bij CameraNU.nl

Beste compacte middenformaat camera’s van dit moment

Beste Compacte Middenformaat Camera's | Hasselblad & Fujifilm
Beste Compacte Middenformaat Camera's | Hasselblad & Fujifilm

Middenformaat camera’s bieden ongekende beeldkwaliteit. Fujifilm, Hasselblad en Leica hebben compacte middenformaatcamera’s op de markt die nog meer detaillering, nog betere kleurweergave en nog meer kwaliteit bieden dan fullframe camera’s. Het mooie: ze zijn compact, sexy en redelijk betaalbaar. Lees wat ze je bieden.

Fujifilm GFX 50S middenformaat cameraMaximale beeldkwaliteit

Als het beste dat de top fullframe spiegelreflexen te bieden hebben nog niet genoeg is voor jou, zijn er altijd nog de middenformaat camera’s. Die bieden je maximale beeldkwaliteit. Maar ja, dat gewicht hè: je sjouwt je een breuk. Gelukkig zijn (en komen) er middenformaat camera’s op de markt die zeer compact zijn. Relatief dan hè, want het zijn natuurlijk geen compactcamera’s. Maar de nieuwe middenformaat camera’s van Fujifilm (GFX 50S en GFX 50R) en Hasselblad (X1D-50c) zijn niet zwaarder of lijviger dan een flinke spiegelreflex. De Leica S3 die in 2019 uitkomt is wel zwaarder, maar toch nog steeds draagbaar.

Gunstige prijs

Het prijsniveau van de Fujifilm en Hasselblad ligt daarbij ook nog eens gunstig. Ook weer relatief. Moet je voor de grotere middenformaten al snel 15.000 tot 30.000 euro neertellen, de compacte middenformaten gaan al over de toonbank voor minder dan 8.500 euro voor de Hasselblad en zelfs minder dan 4.500 euro voor de nieuwste Fujifilm GFX 50R. Uiteraard zijn deze topcamera’s niet voor iedereen weggelegd. Maar als fotografie je beroep is of je hart heeft gestolen, komt zo’n camera wel degelijk binnen je bereik.

Grote sensoren & veel megapixels

Middenformaten: het woord duidt op de grootte van de sensor. Hun sensoren zijn kleiner dan die van grootformaat-camera’s, maar veel groter dan de fullframe sensor van spiegelreflexen. Fullframe is het kleinbeeldformaat van vroeger. Niet alleen de sensor van de middenformaten is heel veel groter (zo’n 70%). Ook het aantal megapixels ligt fors hoger dan dat van de meeste spiegelreflexen (al doen sommige spiegelreflexen hun best om het te evenaren).

Hasselblad X1D-50c middenformaat camera Enorm dynamisch bereik

Die combinatie van een enorme sensor en extreem veel pixels levert ongekende beeldkwaliteit, scherpte en detaillering. De beelden die op internet te vinden zijn, zijn om van te watertanden zo mooi. En nog iets: ze hebben een enorm dynamisch bereik. En daarmee is die geweldige detaillering zowel in heldere als schaduwpartijen van je foto’s terug te vinden.

Voor architectuur- en landschapsfotografen

Nadelen hebben middenformaten ook. Zo zijn het absoluut geen snelheidsmonsters. Integendeel: ze schieten zo’n 3 foto’s per seconde. Dit heeft met de grootte van de sensor te maken. Ze nodigen dus uit tot ‘slow photography’: neem de tijd voor je foto’s en ga voor de ultieme kwaliteit. Een statief is in veel situaties aan te raden. Actie- en sportfotografen behoren absoluut niet tot de doelgroep. Wel: fotografen die het maximale willen bereiken in architectuur-, landschaps-, portret- en studiofotografie.

Compacte middenformaten

De Hasselblad X1D-50c en de Fujifilm GFX 50S zijn volop verkrijgbaar. De Fujifilm GFX 50R en de Leica S3 moeten nog op de markt komen (november 2018 respectievelijk voorjaar 2019). Meer over deze 4 compacte middenformaten heb ik op aparte pagina’s gezet. Daar vind je de precieze specs plus de kernpunten uit de belangrijkste reviews die erover zijn verschenen.

Specs & reviews Hasselblad X1D-50c >>

Specs & reviews Fujifilm GFX 50S >>

Specs & reviews Fujifilm GFX 50R >>

Specs & reviews Leica S3 >>

 

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €300 korting op Fuji-X camera’s en Fuji objectieven!

Fujifilm heeft ook deze winter weer een geweldige cashback-actie. Koop je een Fujifilm X-camera of een Fujifilm objectief, dan ontvang je tot 300 euro korting! De actie loopt van 10 oktober 2018 tot en met 10 januari 2019.

Bekijk deze Fujifilm Cashback >>

 

Beste spiegelreflexcamera’s van dit momentTop 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd wat de beste spiegelreflexcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje hou ik zo goed mogelijk up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje hou ik zo goed mogelijk up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)