Beste compacte middenformaat camera’s van dit moment

Middenformaat camera’s bieden ongekende beeldkwaliteit. Fujifilm en Hasselblad hebben compacte middenformaatcamera’s op de markt die nog meer detaillering, nog betere kleurweergave en nog meer kwaliteit bieden dan fullframe camera’s. Het mooie: ze zijn compact, sexy en de meeste redelijk betaalbaar. Lees wat ze je bieden!

Fujifilm GFX 100S middenformaat cameraMaximale beeldkwaliteit

Als het beste dat de top fullframe systeemcamera’s en spiegelreflexen in huis hebben nog niet genoeg is voor jou, dan zijn er altijd nog de middenformaat camera’s. Die bieden je maximale beeldkwaliteit. Maar ja, dat gewicht hè: je sjouwt je een breuk. Gelukkig zijn er middenformaat camera’s op de markt die zeer compact zijn. Relatief dan hè, want het zijn natuurlijk bepaald geen camera’s voor in je broekzak.

Vergelijkbaar formaat als fullframe

Maar de middenformaat camera’s van Fujifilm (Fujifilm GFX 50S, Fujifilm GFX 50S II en Fujifilm GFX 50R), de Hasselblad X2D 100C en de Hasselblad X1D-II 50C zijn niet zwaarder of lijviger dan een flinke spiegelreflex. De Fujifilm GFX100 die in 2019 het licht zag, is wel zwaarder, maar toch nog steeds draagbaar. En in 2021 is ‘kleine broer’ Fujifilm GFX100S verschenen, een compacte ‘budget’ middenformaatcamera met hoge resolutie. Eind september 2023 is de Fujifilm GFX100 II verschenen, die op alle fronten verder verbeterd is, hij is vooral heel veel sneller. En tot slot: in juni 2024 verscheen de Fujifilm GFX100S II, een compacter en voordeliger alternatief voor de GFS 100 II.

Fujifilm GFX 100S middenformaat cameraGunstige prijs

Het prijsniveau van de Fujifilms en de Hasselblads ligt daarbij ook nog eens gunstig. Ook weer relatief. Moet je voor de grotere middenformaten al snel 15.000 tot 30.000 euro neertellen, de compacte middenformaten gaan over de toonbank voor veel minder. De GFX 100S II en GFX 100 II liggen ook binnen het bereik van steeds meer serieuze fotografen. Uiteraard zijn deze topcamera’s niet voor iedereen weggelegd. Maar als fotografie je beroep is of je hart heeft gestolen, komt zo’n camera wel degelijk financieel in beeld.

Grote sensoren & veel megapixels

Middenformaten: het woord duidt op de grootte van de sensor. Hun sensoren zijn kleiner dan die van grootformaat-camera’s, maar veel groter dan de fullframe sensor van systeemcamera’s en spiegelreflexen. Fullframe is het kleinbeeldformaat van vroeger, toen we nog met analoge rolletjes fotografeerden. Niet alleen de sensor van de middenformaten is heel veel groter (zo’n 70%). Ook het aantal megapixels ligt fors hoger dan dat van de meeste systeemcamera’s en spiegelreflexen (al liegt het aantal megapixels van bijvoorbeeld de Sony A7R Mark IV er ook niet om).

Hasselblad X1D-50c middenformaat camera Enorm dynamisch bereik

Die combinatie van een enorme sensor en extreem veel pixels levert ongekende beeldkwaliteit, scherpte en detaillering. De beelden die op internet te vinden zijn, zijn om van te watertanden zo mooi. En nog iets: ze hebben dankzij de grotere sensor een enorm dynamisch bereik. En daarmee is die geweldige detaillering zowel in heldere als schaduwpartijen van je foto’s terug te vinden.

Voor architectuur- en landschapsfotografen

Nadelen hebben middenformaten ook. Zo zijn het absoluut geen snelheidsmonsters. Integendeel: de meeste schieten zo’n 3 tot 5 foto’s per seconde (de Fujifilm GFX 100 II maakt een snelheidssprongetje naar 8 fps). Die relatieve traagheid heeft met de grootte van de sensor te maken. Ze nodigen dus uit tot ‘slow photography’: neem de tijd voor je foto’s en ga voor de ultieme kwaliteit. Een statief is in veel situaties aan te raden. Actie- en sportfotografen behoren absoluut niet tot de doelgroep. Wel: fotografen die het maximale willen bereiken in architectuur-, landschaps-, portret- en studiofotografie. En er zijn zelfs straatfotografen die verknocht zijn aan middenformaat.

Fujifilm GFX 100S middenformaat cameraMiddenformaat-camera's van Fujifilm

Fujifilm brengt verschillende compacte middenformaatcamera's uit die geweldige reviews krijgen. Inmiddels staan er vijf blinkende sterren aan het middenformaat-firmament van Fuji. Benieuwd naar deze camera’s? Ik heb alle reviews voor je op een rij gezet!

Review Fujifilm GFX 50S >>

Review Fujifilm GFX 50S II >>

Review Fujifilm GFX 50R >>

Review Fujifilm GFX 100 II >>

Review Fujifilm GFX 100 >>

Review Fujifilm GFX 100S >>

Review Fujifilm GFX 100S II >>

 

Middenformaat-camera's van Hasselblad

Hasselblad heeft twee compacte middenformaatcamera's op de markt gebracht die geweldige reviews krijgen. Daarnaast biedt Hasselblad een iconisch camerasyteem dat de brug slaat tussen digitaal en film. Alle Hasselblads pronken met hun compacte en bijzondere design én hun fenomenale beeldkwaliteit. Benieuwd? Ik heb alle reviews voor je op een rij gezet!

Review Hasselblad X2D 100C >>

Review Hasselblad X1D-II 50c >>

Review Hasselblad 907X & CFV 100C 50c >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm X-camera’s op een rij

Fujifilm X-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (19 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy