Beste aps-c- & micro-four-thirds-camera’s van 2023

Fullframe systeemcamera’s hebben de wind in de zeilen. Toch zijn er veel redenen om voor een camera met een kleinere sensor te kiezen. Systeemcamera’s met een aps-c- of microfourthirds-sensor bieden uitstekende kwaliteit én veel voordelen: ze zijn voordeliger, kleiner, lichter en hebben groter telebereik. Hieronder vind je de beste aps-c- en mft-camera’s van dit moment. Van elke camera zie je de belangrijkste specs én de sterke en zwakke punten. En je kunt doorklikken naar mijn uitgebreide reviews. Handig hè?

Update-datum: 29 juni 2023

Uitleg Frankwandelt-rating

NB: bij onderstaande camera’s staat een ‘Frankwandelt-rating’. Met deze score geef ik aan hoe goed de camera is. Die score is relatief ten opzichte van camera’s uit dezelfde (prijs)klasse.

Fujifilm X-T5Je volgende stap

Je bent al een tijd bezig met fotografie of video. Misschien op het pad gezet door alle fraaie beelden die je tegenkomt op je Insta, Tiktok of YouTube. Of door populaire programma’s als Het Perfecte Plaatje. Maar je merkt meer en meer de beperking van je high end compactcamera of smartphone, hoe goed die ook zijn tegenwoordig. Dan ben je klaar voor de volgende stap.

Waanzinnige ontwikkeling

Dat kan een reuzenstap zijn als je kiest voor een van de uitstekende modellen met aps-c- of microfourthirds-sensor. Keuze is er genoeg: de meeste fabrikanten hebben diverse aps-c- of mft-camera’s op de markt. En deze camera’s hebben een waanzinnige ontwikkeling doorgemaakt de laatste paar jaar. Daardoor is de beeldkwaliteit omhoog geschoten, de autofocus is razendsnel geworden, de video is inmiddels van bioscoopkwaliteit.

Fujifilm X-H2SEen wereld gaat voor je open

Stap je in de wereld van fotograferen of filmen met een camera met aps-c- of mft-sensor, dan gaat er letterlijk een wereld voor je open. De beelden die je schiet, zijn opeens van professionele kwaliteit. En je ontdekt het enorme plezier van werken met een echte camera, in plaats van met je smartphone. Dat zwengelt je creativiteit aan. En het maakt het ook veel leuker om die fraaie platen te delen op je socials. Of – wie weet – er zelfs geld mee te verdienen als influencer.

In de luwte van de strijd

Tegenwoordig hoor je heel veel over fullframe systeemcamera’s. Die zijn nog nooit zo populair geweest als nu. Grote fabrikanten als Canon, Nikon en Sony richten daar vrijwel al hun pijlen op en lanceren het ene fantastische model na het andere. In de luwte van deze heftige concurrentiestrijd floreren ook camera’s met kleinere sensoren: aps-c- en microfourthirds-camera’s.

Canon EOS R7Camerafabrikanten en aps-c en microfourthirds

Alle grote firma’s hebben behalve fullframe camera’s ook camera’s met een kleinere sensor. Canon, Nikon en Sony bieden aps-c-modellen. Fujifilm richt zich uitsluitend op dit sensorformaat. Panasonic heeft naast z’n fullframe-serie ook microfourthirds-camera’s. En OM System – voorheen Olympus – richt zich zelfs uitsluitend op microfourthirds.

Hoe groot zijn aps-c en mft-sensoren?

Hoe verhouden aps-c en mft-sensoren zich nu tot de fullframe sensoren? Grofweg is een aps-c-sensor een factor 1.5 kleiner dan een fullframe sensor, die 24 x 36 millimeter meet. Bij Canon is dat een factor 1.6. Kijk je naar de microfourthirds-sensor dan is die een factor 2 kleiner dan een fullframe sensor. Ze noemen dit ook wel de cropfactor (croppen = bijsnijden) en dit soort camera’s heet dus ook wel cropcamera’s. Aps-c-sensoren hebben een cropfactor van 1.5 of 1.6, microfourthirds-sensoren hebben een cropfactor van 2.

OM System Olympus OM-1Wat zijn de voordelen van kleinere sensoren?

Kleinere sensoren hebben als voordelen dat zowel de camera’s als de bijbehorende lenzen compacter, lichter en voordeliger kunnen zijn dan camera’s met fullframe sensoren. Hoe groter de sensor, hoe groter en zwaarder de behuizing waar hij in zit. Hoewel fullframe systeemcamera’s ook steeds compacter en lichter zijn geworden, is het verschil ten opzichte van camera’s met een cropsensor nog steeds flink groot, zeker als je naar het geheel van body en lens kijkt. Datzelfde geldt voor de kosten.

En de beeldhoek?

Voor veel fotografen/filmers is ook een groot voordeel: door de cropfactor neemt het telebereik van de lenzen toe. Een 400mm-lens op een microfourthirds-camera heeft een fullframe-equivalent van 800mm. Tel uit je tele-winst als je natuur- of sportfotograaf bent. Zo zit je die voetballer, ijsvogel, vos of zelfs wolf wel heel dicht op de huid/veren/vacht.

Panasonic Lumix GH6Wat zijn de nadelen van kleinere sensoren?

Elk voordeel… Voor fotografen die weidse beeldhoeken gebruiken, denk aan landschaps- of architectuurfotografen, is de cropfactor van kleinere sensoren juist nadelig. Zo wordt een 24mm-lens door de cropfactor een 36mm-lens. Daar gaan je weidse panorama’s! Gelukkig heb je voor cropcamera’s steeds meer objectieven met extra grote beeldhoeken die ook nog eens heel goed zijn.

Ruis en dynamisch bereik

Andere nadelen van kleinere sensoren: beelden hebben iets meer ruis bij hoge ISO’s, die kleine korreltjes in de foto’s. En ze hebben wat minder dynamisch bereik. Dit laatste betekent dat foto’s die én fel licht én diepe schaduwen bevatten, iets minder goed te bewerken zijn.

Sony A6600Hierom kies ik voor aps-c

Zelf ben ik vaak aan het wandelen. En ik heb altijd een camera bij me. Heel lang heb ik met een fullframe camera (van Nikon en van Canon) gefotografeerd. Maar om een belangrijke reden ben ik overgestapt: aps-c-camera’s zijn én heel goed én ze zijn veel lichter en compacter. En dat geldt niet alleen voor de camera’s, maar ook voor de lenzen. Zo kan ik ruim een halve kilo lichter op pad met m’n Fujifilm X-T5 dan met m’n Nikon Z7 II. En dat scheelt een slok op een borrel als je 25 of 30 kilometer wandelt.

Alle reviews voor jou op een rij

Hieronder staan van bijna elke groot merk de beste aps-c- of microfourthirds-camera voor je op een rij. Bijna, want alleen Nikon heeft nog geen topmodel aps-c-camera (dat komt vanzelf goed). Van elke camera geef ik de belangrijkste specificaties, waar ze goed in zijn, waar ze minder goed in zijn. Wil je er meer over lezen, dan heb ik op speciale pagina’s alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet. Zodat jij goed beslagen ten ijs je beslissing kunt nemen.

Welke camera moet je nou kiezen?

Onderaan vind je handige tips voor de keuze van je camera. Die keuze heeft sterk te maken met je doelen. Maar ook met het totale camerasysteem, dus camera plus beschikbare objectieven.

Canon EOS R7Voordelen van een aps-c- en mft-sensor:

  • Camera’s én lenzen zijn compacter en lichter
  • Telebereik is groter: 400mm wordt op aps-c 600mm en op mft zelfs 800mm
  • Lensfouten zijn minder zichtbaar
  • Prijskaartje van camera’s én lenzen ligt (beduidend) lager

Nadelen van een aps-c- en mft-sensor:

  • Grotere scherptediepte: mooie bokeh is daardoor iets lastiger bereikbaar
  • Dynamisch bereik kleiner: iets minder info in hooglichten en schaduwen
  • Iets meer ruis bij hoge ISO's: belangrijk bij weinig licht

Fujifilm X-H2S1. Fujifilm X-H2S: beste hybride aps-c-camera voor snelheid

Fujifilm is dé specialist in aps-c-camera’s. En de X-H2S is een van de twee vlaggenschepen van Fuji. Een echte hybride camera: professioneel inzetbaar voor fotografie én video. Met de stacked aps-c-sensor schiet deze snelheidsduivel 40fps met volledige autofocus. Plus super vloeiende 4K-video met liefst 120fps.

Sensor: aps-c | Resolutie: 26 megapixel | Beelden per seconde: 40 | Video: 4K/120p | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 660gr | Release datum: juli 2022 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 2.699 euro Fujifilm X-H2S op CameraNU.nl en op Cameraland.nl

Snelheidsduivel met stacked sensor

De Fujifilm X-H2S heeft een volledig nieuwe ‘stacked’ X-trans 5 sensor met tal van voordelen, onder meer voor burst-snelheid, video-framerate en autofocusprestaties. Ook de processor is van de buitencategorie: 30 keer sneller dan z’n voorganger. Die zorgt voor razendsnelle bursts tot 40fps plus excellente autofocus die mensen, dieren, treinen, vliegtuigen, motoren, auto's en vogels herkent en volgt als een horzel. De geavanceerde beeldstabilisatie biedt tot 7 stops winst tegen trillingen. Een snelheidsduivel van een vlaggenschip dus.

Sterke punten van de Fujifilm X-H2S

  • Hybride camera: goed in foto én in video
  • Schiet vloeiende 4K-video met 120fps
  • Snelheidsduivel: 40fps met volledige autofocus
  • Excellente autofocus: AI-gestuurde onderwerpherkenning en -tracking
  • Geavanceerde beeldstabilisatie: 7 stops winst tegen trillingen

Zwakke punten van de Fujifilm X-H2S

  • Autofocus voor video: iets minder eenvoudig en krachtig dan bij Canon en Sony
  • Autofocus: minder geavanceerde scherpstelling dan bij Canon en Sony

Fujifilm X-H2S op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-H2S op Cameraland.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-H2S

De Fujifilm X-H2S heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Fujifilm X-H22. Fujifilm X-H2: beste hybride aps-c-camera met hoge resolutie

Fujifilms vlaggenschip met een hoge resolutie-sensor van 40 megapixel. Het is ook de allereerste aps-c-camera die interne 8K ProRes-video biedt. Met 20 beelden per seconde is het een razendsnelle schutter. En dan is er nog de Pixelshift Multishot-functie voor extreem gedetailleerde opnames.

Sensor: aps c | Resolutie: 40.2 megapixel | Beelden per seconde: 20 | Video: 8K/30p / 4K/60p HQ met 8K oversampling | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 660gr | Release datum: eind september 2022 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 2.249 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl

Voor de ultieme details

De X-H2 is Fuji’s tweede vlaggenschip. Bij dit topmodel staat alles in het teken van de beeldkwaliteit. Hoewel de X-H2 tevens een snelle schutter is (20fps) en hij dezelfde krachtige X-Processor 5 aan boord heeft, is het grootste nieuws de gloednieuwe sensor met 40 megapixel: de hoogste resolutie van alle aps-c-camera’s. Daarmee biedt de X-H2 1.5x zoveel pixels als voorganger X-T4 en je schiet daarmee beelden met ultieme details. Ook voor videofans is er uitstekend nieuws: de X-H2 is de eerste aps c-camera met interne 8K/30p ProRes-opname.

Sterke punten van de Fujifilm X-H2

  • Hoge resolutie: sensor met liefst 40.2 megapixel
  • Multi-Shot Pixel Shift: schiet beelden met 160 megapixel
  • Hoge kwaliteit video: 8K-video met 30p en 4K-video HQ met 8K oversampling
  • Tegen trillingen: beeldstabilisatie met 7 stops winst tegen trillingen
  • Intelligente autofocus: ‘deep learning’ technologie zorgt voor nog betere tracking

Zwakke punten van de Fujifilm X-H2

  • Beeldkwaliteit: iets meer ruis en kleiner dynamisch bereik door high res sensor
  • Autofocus: minder geavanceerde scherpstelling dan bij Canon en Sony

Fujifilm X-H2 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-H2 op Cameraland.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-H2

De Fujifilm X-H2 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Fujifilm X-T53. Fujifilm X-T5: beste aps-c-camera voor fotografen

Naar de Fujifilm X-T5 hebben Fuji-fans reikhalzend uitgekeken. En wát een upgrade is dit! De X-T5 speelt leentjebuur bij topmodel Fujifilm X-H2: hij herbergt dezelfde 40MP-sensor en dezelfde krachtige processor. Een topcamera voor pure fotografen, met de hoogste resolutie van alle aps-c-camera’s (samen met de X-H2).

Sensor: aps-c | Resolutie: 40.2 megapixel | Objectief: Fujifilm XF 16-55mm F/2.8 R LM WR / fullframe-equivalent: 24-83mm | Beelden per seconde: 15 | Video: 4K/60p / 6.2K/30p | Scherm: kantelbaar en draaibaar touchscreen | Gewicht body: 557gr | Release datum: eind november 2022 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs body: 1.999 | Prijs inclusief lens: 2.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl

Allrounder voor haarscherpe beelden

Meer en meer verfijnt Fujifilm z’n assortiment aps-c-camera’s. Anders dan de X-H2-camera’s is de X-T5 veel meer op fotografie gericht. De look-and-feel doet daarbij denken aan analoge camera’s. Daarbij verhullend wat een moderne alleskunner de X-T5 is. Om te watertanden zijn de haarscherpe beelden boordevol details. Beelden met de prachtige, natuurgetrouwe kleuren waar Fujifilm bekend om staat.

Sterke punten van de Fujifilm X-T5

  • Boordevol details: allround camera met hoge resolutie
  • Hoogste beeldkwaliteit: nieuwe high res-sensor met 40.2 megapixel
  • Tegen trillingen: 5-assige beeldstabilisatie met tot 7 stops winst
  • Extreme resolutie: 160 megapixel Pixelshift Multishot
  • Intelligent scherpstellen: Deep learning autofocus
  • Hoogwaardige video: 6.2K/30p en 4K HQ-Mode video

Zwakke punten van de Fujifilm X-T5

  • Minder goed in video: gecropte 4K- en 6.2K-beelden
  • Beeldkwaliteit: iets meer ruis en kleiner dynamisch bereik door high res sensor
  • Autofocus: minder geavanceerde scherpstelling dan bij Canon en Sony

Fujifilm X-T5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T5 op Cameraland.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-T5

De Fujifilm X-T5 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Canon EOS R74. Canon EOS R7: indrukwekkende aps-c alleskunner

De Canon EOS R7 is de systeemcamera van Canon in het middensegment. Met een nieuwe 32.5 megapixel aps-c-sensor voor een geweldige beeldkwaliteit. Beeldstabilisatie (7 stops!) en excellente autofocus zorgen voor altijd scherpe beelden. Een snelle schieter is hij ook, met tot 30 foto’s per seconde.

Sensor: aps-c | Resolutie: 32.5 megapixel | Objectief: 18-150mm f/3.5.-6.3 / fullframe-equivalent: 29-240mm | Beelden per seconde: 15 (mechanisch) / 30 (elektronisch) | Video: 4K/30p oversampled van 7K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 530gr | Release datum: eind juni 2022 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 1.629 euro / Prijs inclusief lens: 1.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl

Van alle markten thuis

Canon heeft lang gewacht met z’n allereerste aps-c systeemcamera in de EOS R-lijn. Maar de eersteling is gelijk een voltreffer. Want wat een prachtige, rijkgevulde aps-c-camera legt Canon met de EOS R7 op de mat. Met z’n hoge resolutie sensor met 32.5 megapixel op de teller bouwt hij voort op de essentie van de fameuze EOS 7D-serie. Canon voegt een razendsnelle burst, vloeiende 4K/60p video en beeldstabilisatie met 7 stops winst toe. Perfecte camera voor snelle actie en wildlife. Tegelijk is het ook een echte allrounder.

Sterke punten van de Canon EOS R7

  • Uitmuntende beeldkwaliteit: 32.5 megapixel aps-c sensor
  • Hybride camera: hoogwaardige foto’s én professionele video’s
  • Vloeiende video: 4K / 30p oversampled van 7K
  • Snel en precies scherp: Deep learning Dual Pixel CMOS AF II
  • Altijd trillingvrije beelden: interne beeldstabilisatie
  • Razendsnel schieten: tot 30 beelden per seconde

Zwakke punten van de Canon EOS R7

  • Lensaanbod voor EOS R aps-c-camera’s is nog zeer beperkt
  • Achterste commandowiel en joystick voor sommigen wat onhandig in gebruik
  • Voor sommige handen kan de R7 iets te klein zijn

Canon EOS R7 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R7 op Cameraland.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS R7

De Canon EOS R7 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Sony A66005. Sony A6600: allround aps-c krachtpatser

De Sony A6600 is het topmodel van de aps-c lijn van Sony. Een echte krachtpatser die de strijd aangaat met de topcamera’s van Fujifilm. Een geweldige camera om te vloggen door het kantelbare display. Video’s schiet je in 4K met 30fps. Door de Real-Time tracking en Eye Autofocus is de scherpte altijd van scheermeskwaliteit.

Sensor: aps-c | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 16-50mm f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 24-75mm | Beelden per seconde: 11 | Video: 4K (30, 25, 24fps) | Scherm: kantelbaar (boven/onder) touchscreen | Gewicht body: 503gr | Release datum: oktober 2019 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 1.549 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl

Hoge beeldkwaliteit

De Sony A6600 is zowel goed in fotografie als in videografie. Een echte hybride camera dus. De beeldkwaliteit ligt op een hoog niveau, met grote scherpte en een natuurlijke kleurweergave. Sony loopt voorop met autofocus. Zo kun je bijna het hele oppervlak van de sensor gebruiken om te bepalen waarop je scherp wilt stellen. En ook hét paradepaardje van Sony is aan boord: Eye Autofocus die voor altijd scherpe ogen in je portretten zorgt. En real-time tracking volgt je onderwerp als een terriër, zowel bij foto als bij video.

Sterke punten van de Sony A6600

  • Hoge beeldkwaliteit: perfecte 24.2 megapixel sensor
  • Altijd scherp, ook bij weinig licht door in-body beeldstabilisatie
  • Zeer lichtgevoelig: ISO uitbreidbaar tot 102400
  • Ideaal voor vloggers: kantelbaar display, microfoon- en koptelefoon-aansluiting
  • Zeer lange accuduur met de Z-accu

Zwakke punten van de Sony A6600

  • Video-specs zijn minder indrukwekkend dan bij de concurrentie
  • Slechts 1 trage kaartsleuf: minder geschikt voor actiefotografie
  • Elektronische zoeker kan beter

Sony A6600 op CameraNU.nl >>

Sony A6600 op Cameraland.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A6600

De Sony A6600 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Panasonic Lumix GH66. Panasonic Lumix GH6: mft-topmodel voor video

Videografen hangen de vlag uit, want de Panasonic Lumix GH6 is een camera waarmee je geweldig kunt filmen. Hij heeft een gloednieuwe sensor met 25.2 megapixel en schiet onbeperkt video in maximaal 5.7K-resolutie. In 4K haalt de GH6 liefst 120fps. Ook de foto’s zijn prachtig.

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 25.2 megapixel | Lens: Panasonic 12-60mm f/2.8-4.0 | Beelden per seconde: 75 | Video: 5.7K / 60p 4:2:0 10-bit / 5.8K / 30p 4:2:0 10-bit / 5.7K / 30p ProRes 422 HQ / 4K / 120p | Scherm: vari-angel touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 739 gr | Release datum: maart 2022 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body: 2.199 euro | Prijs inclusief lens: 2.369 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl

Serieuze videokracht

De Lumix GH6 zal in de smaak vallen van enthousiaste amateurfilmers en professionals die serieuze videokracht nodig hebben in een compacte en lichte body. De nieuwe processor geeft de GH6 heel veel slagkracht en de snellere sensor biedt meer megapixels: 25.2. Dat alles maakt hem een goed alternatief voor professionele video-camera’s. Ook voor fotografen is er veel te halen. De GH6 heeft een groot dynamisch bereik en een ‘hoge resolutie-modus’ waarmee je foto’s schiet van 100MP. De beeldstabilisatie is toonaangevend, met 7.5 winst tegen trillingen.

Sterke punten van de Panasonic Lumix GH6

  • Vloeiende 4K: schiet supervloeiende video's in 4K op 120p
  • Creatief: schiet slow motions tot liefst 300fps
  • Professioneel: intern opslaan in ProRes 422 HQ
  • Stabiele beelden: beeldstabilisatie compenseert 7.5 stops
  • Professioneel geluid: 4-kanaals audio-opnames

Zwakke punten van de Panasonic Lumix GH6

  • Autofocus is sterk verbeterd, maar blijft iets achter bij sterke concurrenten
  • Grootste en zwaarste Panasonic MFT-camera tot nu toe
  • Minder sterk in fotografie dan bovenstaande concurrenten

Panasonic Lumix GH6 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Cameraland.nl >>

Bekijk mijn review van de Panasonic Lumix GH6

De Panasonic Lumix GH6 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

OM System Olympus OM-17. OM System OM-1: razendsnel mft-vlaggenschip

De OM System Olympus OM-1 is het vlaggenschip van OM Digital Solutions, de opvolger van het gerenommeerde Olympus. Deze compacte systeemcamera met microfourthirds sensor schiet liefst 120 beelden per seconde in RAW. Perfecte camera voor sport- en natuurfotografen. Volgens de EISA is dit de ‘Beste MFT-camera’.

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 20.4 megapixel | Objectief: 12-40mm f/2.8 PRO II / fullframe-equivalent: 24-80mm | Beelden per seconde: 120 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 511gr | Release datum: maart 2022 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 2.799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl

Veelzijdige high-end camera

De OM System Olympus OM-1 is de eerste camera voor professionals van OM Digital Solutions, het bedrijf dat in 2020 Olympus heeft overgenomen en dit gerenommeerde merk nu nieuw leven inblaast. En wát voor leven. De OM-1 is een zeer veelzijdige high-end systeemcamera, volgestouwd met geavanceerde functies en artificiële intelligentie. En snel dat-ie is: hij schiet 120 beelden per seconde in RAW-formaat. De naam OM-1 verwijst naar de analoge Olympus OM-1, een legendarische spiegelreflexcamera uit 1972. Ondanks z’n professionele kwaliteiten is de OM-1 lekker lichtgewicht. Daarbij is hij wel zeer weerbestendig uitgevoerd. Echt een camera waarmee je ook in weer en wind eropuit kunt trekken.

Sterke punten van de OM System OM-1

  • Uitstekende beeldkwaliteit: 20 megapixel Stacked BSI Live MOS-sensor
  • Krachtige camera: Truepic X beeldprocessor
  • Ongekende schietsnelheid: 120fps in RAW
  • Altijd scherp: 8-stops beeldstabilisatie
  • Razendsnel scherp: Quad pixel AF met 1053 punten
  • Natuur- en sportfotografen krijgen veel extra telebereik

Zwakke punten van de OM System OM-1

  • Kleinere sensor dan concurrentie in deze prijsklasse
  • Minder gepolijste autofocus dan concurrentie

OM System OM-1 op CameraNU.nl >>

OM System OM-1 op Cameraland.nl >>

Bekijk mijn review van de OM System Olympus OM-1

De OM System Olympus OM-1 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Fujifilm X-T5Welke camera moet je nou kiezen?

Belangrijk bij het kiezen van een camera (afgezien van je budget) zijn twee punten. Allereerst: de doelen die je hebt met je nieuwe camera. Ten tweede: het hele systeem van camera en beschikbare objectieven. Ik licht beide punten hieronder toe.

Welke doelen heb je met je nieuwe camera?

Ben je meer een filmer dan een fotograaf? Of ben je juist, zoals ik, meer op fotografie gefocust? Of wil je met je nieuwe camera zowel uitstekend kunnen filmen als topkwaliteit video’s kunnen schieten? En op welke genres richt je je vooral? Een landschapsfotograaf kiest eerder voor een camera met veel megapixels op de sensor, een sportfotograaf eerder voor een razendsnel model. Schiet je vaak binnenshuis of bij schemering? Dan is belangrijk dat een camera goed omgaat met ruis. Al dat soort aspecten bepalen de uiteindelijke keuze voor een nieuwe camera.

Kijk naar het hele systeem

Veel kopers zijn enorm gefocust op de camera. En vergeten dat objectieven (bijna) net zo belangrijk zijn. Daarom is het zaak je goed te oriënteren op welke lenzen beschikbaar zijn voor de camerabody die je op het oog hebt. En of de fabrikant (of third party-fabrikanten als Sigma en Tamron) de lenzen biedt die aansluiten bij jouw doelen. Ben je portretfotograaf, dan vallen systemen af die geen goede portretlenzen in hun arsenaal hebben. Schiet je wildlife? Dan is een fabrikant zonder supertele(zoom) een no go. Vooral macrofotograaf? Kijk dan naar de gespecialiseerde lenzen voor macro-shoots.

Mijn adviezen bij je camerakeuze

Kijk je naar bovenstaande topmodellen, dan vallen daar een paar conclusies uit te trekken. Maar lees vooral ook mijn reviews waar je veel meer informatie vindt over de sterke en zwakke punten van elke camera. De hoofdconclusies vat ik hieronder voor je samen:

  • Ben je meer fotograaf dan videograaf? Kies dan voor modellen als de Fujifilm X-T5 en de OM System OM-1.
  • Ben je meer videograaf dan fotograaf? Kies dan eerder voor de Fujifilm X-H2S, de Fujifilm X-H2 of de Panasonic GH6.
  • Ben je een allrounder? Kies dan voor de Fujifilm X-H2 of de Canon EOS R7.
  • Ben je iemand die resolutie nodig heeft, zoals een landschapsfotograaf, een architectuurfotograaf of reclamefotograaf? Kies dan voor de Fujifilm X-H2 of X-T5.
  • Ben je vooral wildlife- of sportfotograaf? Kies dan voor razendsnelle modellen als de Fujifilm X-H2S of de Canon EOS R7.
  • Ben je iemand die compact op stap wil? Kies dan voor microfourthirds-modellen als de OM System OM-1 of de Panasonic GH6.

 

Beste fullframe systeemcamera’s voor instappers

Aps-c- en microfourthirds-camera’s hebben vele voordelen. Maar datzelfde geldt voor fullframe camera’s: ze bieden de beste beeldkwaliteit. En gelukkig zijn de instap fullframe-camera’s tegenwoordig heel betaalbaar. Benieuwd? Ik heb ze voor je op een rij gezet.

Beste instap fullframers >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm-camera’s op een rij

Fujifilm-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de S1, S1R, S1H en S5 Mark II. Daarnaast heeft Panasonic een mooie serie systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy