De Pentax KP spiegelreflexcamera heeft indrukwekkende specs. De lichtgevoeligheid loopt tot liefst 819.200 ISO. En er is 5-assige beeldstabilisatie aan boord. Dpreview.com prijst de "excellente beeldkwaliteit in een compacte body". Goud Award bij Zoom.nl. Alle belangrijke reviews!
Sensor: aps-c | 24.3 megapixel | Beelden per seconde: 7 | Video: Full HD | Kantelbaar scherm: ja | Touchscreen: nee | Gewicht body: 643gr | Release datum: januari 2017 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs body + 18-135mm lens: 1.179 euro op Cameranu.nl en op Kamera-express.nl
Klantreviews op Cameranu.nl >>
Klantreviews op Kamera-express.nl >>
Het Japanse Ricoh is de camerabouwer achter het legendarische cameramerk Pentax. Het leuke is: mijn allereerste spiegelreflex (35 jaar geleden) was een Ricoh, de Ricoh KR10. Ik bewaar er mooie herinneringen aan, al heb ik geen flauw idee of dat nou een goede camera was of niet (ik was 16 jaar).
Pentax KP op Kamera-express.nl >>
Op cameragebied zijn de ontwikkelingen sindsdien natuurlijk wereldschokkend geweest. Veel van die camera-schokken vind je bij uitstek terug in de fonkelnieuwe Pentax KP. Deze lekker compacte spiegelreflex blinkt namelijk uit in indrukwekkende specificaties.
Deze compacte spiegelreflex beschikt over een 24.3 megapixel-sensor van het aps-c-formaat, heeft 5-assige sensorstabilisatie plus een waanzinnige lichtgevoeligheid. Die loopt van 100 tot maar liefst 819.200 ISO.
Pentax grossiert bij elke DSLR in uitstekende specificaties. Toch is het merk veel minder populair dan bijvoorbeeld Canon of Nikon. Onterecht, want de kwaliteit is vaak juist helemaal top. Dat lijkt bij de Pentax KP ook weer het geval. We moeten de reviews natuurlijk afwachten. Maar een bijzondere camera is het sowieso.
Wat te denken bijvoorbeeld van een belichtingsautomatiek met een zelflerende functie. Het gaat hierbij volgens Ricoh om het volgende: “Artificial intelligence-technologie met deep learning zorgt ervoor dat toekomstige scènes nog accurater beoordeeld worden." Met andere woorden: hoe vaker je de Pentax KP gebruikt, hoe meer hij jouw camera wordt. Klinkt geweldig, toch?
Even nog over het enorme bereik van de lichtgevoeligheid van deze Pentax. Het bereik is hoger dan bijvoorbeeld de Sony A7S II, die met zijn fullframe sensor en een bereik van 100 tot 409.600 ISO tot nu toe aan kop ging wat gevoeligheid betreft. In hoeverre die extreem hoge lichtgevoeligheid ook tot goede beeldkwaliteit leidt bij schemer of zelfs in het bijna-donker zullen we moeten afwachten.
Voor autofocus gebruikt de camera 27 fasedetectiepunten op de sensor. Je kunt foto's schieten met maximaal 7 beelden per seconde, da's behoorlijk snel. Aan boord is dezelfde 'sensor shift beeldstabilisatie' als topmodel Pentax K-1. Die stabilisatie in de camera zelf (in plaats van in de objectieven) werkt over 5 assen. Horizontale, verticale én rolbewegingen worden om alle 3 de assen gecorrigeerd.
Daarnaast heeft de Pentax 'scherptediepte bracketing' aan boord. Een nieuwe functie om bijvoorbeeld bij macrofoto's de scherptediepte te vergroten. Wat mij superhandig lijkt, want scherptediepte bij macro is vaak heel beperkt. Ook heeft de camera motion bracketing, waarmee de camera een reeks foto's met verschillende sluitertijden maakt.
Verder heeft de nieuwste spiegelreflex van Pentax de pixelshift-functie die ook het topmodel K-1 heeft. Daarmee kunnen foto's met een hogere resolutie worden gemaakt.
De body van de Pentax KP is mooi retro. Met stoere, geribbelde instelwielen. Net als veel andere Pentax DSLR's is die body super robuust. Hij is sowieso extreem weersbestendig. De camera functioneert nog bij temperaturen van -10 graden, is shockproof, waterproof en stofdicht. Een allround werkpaard voor alle omstandigheden.
De optische zoeker toont honderd procent van het beeld. Het 3 inch scherm is kantelbaar en biedt 920.000 beeldpunten. Het is helaas geen touchscreen. Ook voor filmen heeft de Pentax KP niet de allerhoogste specs. Hij kan filmen in Full HD met een framerate van 30fps.
Pentax KP op Kamera-express.nl >>
De Pentax KP doet Samuel Spencer op vele manieren denken aan de bekende Olympus PEN-F. Maar: “It offers a step forward in image quality, and manages to be a stylish, well-made object of desire that may be worth the extra price to some.”
Een minder punt, net als de Olympus PEN-F, is het scherpstelsysteem. De autofocus van de KP “prevents us from falling head-over-heels in love. AF-C can be downright frustrating at times, and leaves us recommending the D7200 over the KP for those interested in fast-paced shooting situations.”
Aan de andere kant, wat DPReview het meest onder de indruk brengt bij deze camera is de zeer hoge beeldkwaliteit “which is now one of our top APS-C performers. Sure, the default JPEG sharpening still leaves something to be desired, but thankfully it can be changed to the much better 'fine' or 'extra' sharpening setting. High ISO performance is as good as APS-C can get, even rivaling some full-frame cameras towards the top of the ISO range.”
Kortom, de verbeteringen in de handling (de zeer handige 'Function Dial') en de ongelofelijk hoge iso-prestaties “make the KP one of the best Pentax cameras, period. The slightly higher price and different ergonomics don't make it the better choice over the K-3 II for every shooter, but Pentax fans looking for the right camera to go with their favorite prime (35mm Macro anyone?) may have found it with the KP.” DPReview deelt de KP de Silver Award uit met een overall score van 82%.
“If we look at the alternative DSLRs available, then the KP has a number of unique and innovative features, including 5-axis image stabilisation, pixel shift resolution, a tilting screen, and a removable grip, to name just a few of them.” Ook is de camera in hoge mate aan te passen aan je voorkeuren.
De hoge ISO-mogelijkheden (tot 819200) is een van de 'selling points' van deze camera, maar het is niet aan te raden om die te gebruiken “as the results are simply awful looking images”. Maar toch: de ruisprestaties zijn excellent bij een wat lagere ISO-waarde. “And you can even get usable images at high ISO settings up to ISO25600, and potentially ISO51200, depending on your intended use.”
Ephotozine is daarom zeer enthousiast over de Pentax KP: “The KP offers impressive features not found on other cameras, as well as exceptional image quality. For these reasons we think the Pentax KP is well worth your attention.” De KP krijgt daarom 5 uit 5 sterren plus de felbegeerde 'Editor's choice'.
De stof-, water- en koubestendige body komt met maar liefst 3 handgrepen. Wie kleine handen heeft, kiest de kleine grip, wie kolenschoppen heeft schroeft de grote grip erop. Handig, constateert reviewer Cees de Jonge. Exotischer is misschien de enorme ISO-waarde, maar daar maakt Zoom terecht korte metten mee: “Natuurlijk is dit meer een marketing gimmick dan een gevoeligheid waarmee je ook echt bruikbare opnames kunt schieten.”
Met de 5-assige sensorbeeldstabilisatie kun je meer dan bewogen opnames voorkomen, aldus Cees de Jonge. “De KP gebruikt die beeldstabilisatie-unit namelijk ook tijdens de sensor Pixel Shift Resolution optie. De camera maakt dan vier opnames achter elkaar, uiteraard op statief, terwijl de unit de sensor een halve pixel horizontaal en verticaal beweegt. Het aantal megapixels wordt daarmee niet verhoogd. Maar de kleurdiepte en scherpte stijgt wel, terwijl de ruis vermindert. Het werkt verbazend goed in onze testopnames.”
Toch scoort de KP niet op alle punten uitmuntend in de ogen van Cees de Jonge. “De videokwaliteiten zijn voor een gloednieuwe body niet meer anno 2017. Zelfs een hdmi-uitgang ontbreekt. En hoewel de autofocus verbeterd is ten opzichte van de K-3 II blijft toch het aantal autofocuspunten vergeleken met de concurrenten in dezelfde prijsklasse wat achter, net als de tracking mogelijkheden.” Toch scoort de KP een 7.8 en het predicaat Goud.
Reviewer Ton Heijnen van Chip Fotomagazine is zeer te spreken over de uitrusting en hoeveelheid functies van de Pentax KP. Daar heeft Pentax absoluut niet op beknibbeld. De camera heeft een “rondom afgedichte metalen behuizing en moet ook bij tien graden onder nul nog goed blijven werken”. En de KP biedt nog veel meer, zoals een 24 megapixel sensor in combinatie met 5-assige beeldstabilisatie en een ingebouwde wifi-module. En dan nog alle knoppen en instelwielen waarmee je de camera helemaal naar wens kunt inrichten en bedienen. Kortom: de camera biedt meer dan je bij welke andere fabrikant zult tegenkomen.
Ook onder de motorkap van de KP is veel dik in orde, aldus Ton Heijnen. De enorm hoge gevoeligheid tot 819.200 ISO bijvoorbeeld. Zo'n hoge ISO levert veel ruis in je beelden, maar opnames op ISO 12.800 “kun je nog steeds prima afdrukken op A3-formaat”. De Pentax KP heeft ook een zeer effectieve beeldstabilisator. En het belangrijkste: de foto's die uit de camera komen zijn erg goed. Twee minpunten noemt Heijnen ook: de scherpte blijft iets achter bij de concurrenten en de snelheid is niet geweldig.
Reviewsite Photographyblog is zeer enthousiast over de nieuwe Pentax KP spiegelreflex. “Coming on like a K-1 that's been shrunk in the wash, the Pentax KP inherits lots of its big brother's key features in a smaller, lighter and cheaper package.” Maar wat nog belangrijker is: Pentax heeft voor de KP niet bezuinigd op de beeldkwaliteit. Hoewel de ISO 819.200 een beetje te ambitieus is, want foto's geschoten met een dergelijk hoog ISO zijn natuurlijk wel minder.
Kritiekpunten zijn er ook. Zo is de accuduur beperkt, werkt live view niet altijd even goed, is het jammer dat het schermpje niet alle kanten op kan draaien en is er geen 4K aan boord. “All in all, though, Pentax continue to think outside of the box with the new KP, resulting in a very small and very customisable camera that delivers a lot of performance and image quality.” De KP is dan ook 'Highly recommended'.
Reviewer Matt Golowczynski van Techradar vindt de Pentax KP “not quite the best all-round option at this price, and is outgunned by many cheaper rivals, but fine build quality, snappy AF and excellent image quality make the Pentax KP worth a look.”
Sterke punten zijn volgens Techradar het autofocus-system, de lekker compacte body, de geweldige ruisprestaties bij hoge iso-waarden en een zeer effectieve beeldstabilisatie. Maar wie video's wil schieten, laat de KP links liggen. Bovendien is hij vrij duur, heeft hij een scherm dat gedateerd is. De KP krijgt 4 van de 5 sterren.
De KP is een interessante camera, aldus Liam Clifford van reviewsite Amateurphotographer. Hij heeft veel overgenomen van vlaggenschip Pentax K-1 en biedt flink wat van die geavanceerde features in een compacte, robuuste body. Er is veel om van te houden bij deze camera. “The dynamic range is excellent for this size of sensor, it’s not difficult to use despite having a plethora of buttons and dials, and the interchangeable grip design gives the user choice over the way the camera handles and feels with different lenses.”
De feature die het meest opvalt is het in-body stabilisatiesysteem (IBIS). “With a steady hand you can shoot sharp shots as slow as 1/5sec and stabilise the camera with any lens that’s attached. We have it to thank for the AA simulator, Pixel Shift Resolution, and automatic horizon correction modes too.” Maar kritiek is er ook. Zo is de prestatie van de autofocus niet optimaal, vooral bij snel bewegende onderwerpen. Dus minder geschikt voor wie sport, actie of wild wil fotograferen.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.