Pentax KF: DSLR uit het middensegment

Goed nieuws voor DSLR-fans: de Pentax KF volgt de K-70 op. Deze aps-c spiegelreflex uit het middensegment behoudt al het goede van de robuuste K-70 en voegt kleine updates toe, zoals een scherper kantelbaar display. “Een aanrader voor natuur- en andere buitenfotografen.” Alle belangrijke reviews hou ik weer voor je bij!

Pentax KFSensor: aps-c | Resolutie: 24.24 megapixel | Objectief: 18-55mm f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 28.8-88mm | Beelden per seconde: 6 | Video: Full HD | Scherm: kantelbaar display (geen touchscreen) | Gewicht body: 628gr | Release datum: eind november 2022 | Frankwandelt-rating 84/100 | Prijs body: 949 euro | Prijs inclusief lens: 1.049 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Pentax KF op CameraNU.nl >>

Pentax KF op Cameraland.nl >>

Pentax KF op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Pentax KF

 • Hoge beeldkwaliteit: 24.24 megapixel sensor zonder AA-filter
 • Snel scherp: rap en accuraat hybride autofocussysteem
 • Heldere optische zoeker: pentaprisma met 100% gezichtsveld
 • Helder display: variangle 3 inch LCD-scherm met hoge resolutie
 • Tegen trillende handen: 4.5-stops beeldstabilisatie
 • Robuust gebouwd: stof- en weerbestendige constructie

Pentax KFUitstekende beeldkwaliteit

Met de Pentax KF laat Pentax zien dat de DSLR nog steeds levend is. En al zijn de updates van de KF ten opzichte van voorganger K-70, toch is het voor veel fans mooi dat Pentax z’n DSLR-lijn voortzet. Want ook de Pentax KF levert de uitstekende beeldprestaties in een compacte behuizing waar de voorganger bekend om stond.

Voor buitenfotografen

De stofdichte en weerbestendige behuizing is speciaal ontworpen voor buitenfotografie in brede zin. Van macrofotografie in de natuur tot wildlife-fotografie in de regen, met de KF sta je je mannetje/vrouwtje. Pentax staat bekend om z’n propvolle specificatie-lijst. En ook deze KF biedt een groot aantal gebruiksvriendelijke functies. Aan boord is een nieuwe 24.24 megapixel sensor, een nieuw kantelbaar 3 inch LCD-scherm en een heldere optische zoeker.

Pentax KF op CameraNU.nl >>

Pentax KF op Cameraland.nl >>

Pentax KF op Kamera-express.nl >>

Pentax KFZeer lichtgevoelig

De CMOS-sensor is zeer lichtgevoelig, met een ISO-bereik tot liefst 102.400. Een anti-aliasing filter ontbreekt, waardoor de beelden zeer helder en van hoge resolutie zijn. Beeldruis is goed onder controle, de kleurweergave prachtig en de beelden bevatten veel details, ook bij hoge ISO’s.

Perfecte prismazoeker

De optische zoeker is een geval apart. Sigma biedt in de KF een glazen prismazoeker met dezelfde optiek en coatings als die van de duurdere modellen. Je krijgt een helder 100% gezichtsveld en een vergroting van bijna 0.95x.

Beeldstabilisatie tegen trillende handen

Mooi is ook de ingebouwde beeldstabilisatie die winst biedt tegen trillingen tot 4.5 stops. Waardoor je ook bij weinig licht, zoals binnenshuis of in de schemering, door kunt gaan met fotograferen uit de hand. Het Pixel Shift Resolution System biedt niet alleen stabiele beelden, maar zorgt er ook voor dat je super-hoge-resolutie beelden kunt schieten, die je groot kunt afdrukken.

Pentax KFAstrotracker: sterren schieten

Pentax doet het vaak net even anders dan andere firma’s. Zo kan de beeldsensor van de Pentax KF in alle richtingen kantelen, waardoor hij ook een Astrotracker heeft. Die vereenvoudigt geavanceerde astronomische fotografie in combinatie met de optionele O-GPS2 GPS unit.

Snelle en precieze autofocus

De Pentax KF gebruikt een hybride autofocussysteem tijdens Live View autofocus. Dat systeem combineert fasedetectie-AF met contrastdetectie-AF waardoor je snel en precies kunt scherpstellen op je onderwerp. En dat betekent dus: meer haarscherpe treffers. De KF biedt ook uitstekende AF-trackingprestaties bij bewegende onderwerpen.

Pentax KFKleuren van analoge filmrolletjes

De Pentax KF heeft nog veel meer in huis. Onder meer een reeks beeldverwerkingsfuncties voor een gevarieerde fotografische expressie. Met 14 Custom Image modi kun je je creatief uitleven. Bijvoorbeeld met Satobi, dat de kleuren reproduceert die lijken op die van kleurenfoto's uit de jaren '60 en '70. Hierin lijkt Pentax op Fujifilm, met z’n befaamde filmsimulaties.

Snel op je socials

De Pentax KF heeft wifi aan boord, waarmee je de camera snel kunt verbinden met je smartphone of tablet. Delen van alle fraaie beelden die uit de KF rollen op je socials wordt daarmee kinderspel. Ook kun je de camera op afstand bedienen met de speciale Image Sync app.

Pentax KF op CameraNU.nl >>

Pentax KF op Cameraland.nl >>

Pentax KF op Kamera-express.nl >>

Pentax cashback-actie van CameraNU.nlVeel korting op Pentax camera's, lenzen en kits!

Profiteer van kortingen op Pentax camera's, objectieven en kits. Een nieuwe camera, objectief of kit aanschaffen is nu wel heel voordelig. Je profiteert van deze actie tot en met 3 augustus 2024. Sla je slag!

Deze actie op CameraNU.nl >>

 

Pentax KFProfessionele reviewers over de Pentax KF

De Pentax KF: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): Normaal gesproken proberen de reviewers de camera los te koppelen van de lenzen, maar dat is niet zo eenvoudig met de Pentax KF. “De gebruikerservaring wordt niet zozeer bepaald door de camera, die goed is, maar door de mengelmoes van lenzen die daarbij horen. Waarvan vele niet zo goed zijn.”
  De autofocus met schroefaandrijving van zoveel oudere en goedkopere lenzen, en 'Limited Edition' prime-lenzen, zorgen er volgens Rod voor dat deze camera veel minder modern aanvoelt dan hij in werkelijkheid is. “Erger nog, de KF is in wezen niet te onderscheiden van de Pentax K70 uit 2016. De naam is nieuw, maar de camera niet.” Eindoordeel: 3.5 van de 5 sterren.
 • Shutterbug.com (Ron Leach, full review): De Pentax KF biedt meer dan Ron had verwacht. En voor het bescheiden prijskaartje is hij volgens hem moeilijk te verslaan. Hij is erg compact voor een DSLR en de bouw en bediening zijn geweldig. Door z’n uitstekende afdichting tegen water en stof is het ook een aanrader voor natuur- en andere buitenfotografen.
  De optische zoeker biedt een helder beeld. En ook de beelden die je schiet met de Pentax KF zijn van uitstekende kwaliteit. Schieten bij hoge ISO’s is geen punt met deze camera: de beelden blijven ruisvrij bij hogere gevoeligheid. De camera heeft effectieve beeldstabilisatie. En ook de autofocus – ook bij het volgen van snel bewegende onderwerpen – is volgens Ron extreem snel en precies.
  Wie al een Pentax K70 in goede staat bezit hoeft volgens Ron niet te upgraden naar de KF. “Maar ben je op zoek naar DSLR-fotografie tegen minimale kosten, met een camera die echt levert, dan is de nieuwe Pentax KF echt een geweldige keuze. En als je al enkele Pentax-lenzen hebt, is dat zeker een goed idee.”
 • Bhphotovideo.com (Luke Rollins, hands on review): Luke vond het leuk om met de Pentax KF te fotograferen. “De camera levert goede beelden op in de regen, in de kou en bij weinig licht. Hij ligt lekker in de hand en is makkelijk in gebruik. Deze KF veroorzaakt zelfs een vleugje nostalgie naar mijn eerste dagen als serieuze fotograaf.”
  Hoewel het misschien niet een camera is die Luke vaak zou oppakken, weet hij zeker dat er anderen zijn die heel blij zullen zijn met de KF. “Oudere Pentax-gebruikers bijvoorbeeld, of mensen met een grote collectie glas met K-vatting die geen nieuwere, meer geavanceerde functies nodig hebben, zullen de Pentax KF goed vinden passen bij hun behoeften.”
 • Luigi Barbano (video-review): Luigi bespreekt de Pentax KF zeer uitgebreid in zijn mooie video-review op YouTube. Echt kijken als je deze camera overweegt!
  Je vindt deze video-review onderaan deze pagina.
 • Franks overpeinzingen: De Pentax KF is niets anders dan een minimaal geüpdatete versie van de zes jaar oude Pentax K-70. Het voornaamste is dat het display een hogere resolutie heeft gekregen. Voor liefhebbers van creatieve fotografie zijn er drie nieuwe custom image modes: Satobi, Bleach Bypass en Cross Processing. En er zijn speciale edities van de Kyushu en Katen Custom Image modes.
  Vergelijk je de KF en K-70 op zicht, dan verschilt alleen precies dat: op de één staat KF en op de ander K-70. Dat zie je wel vaker met nieuwe versies van camera’s. Maar dan luidt heel vaak het goede nieuws: intern is alles op de schop gegaan. Bij de Pentax KF is dat niet het geval: er is vrijwel niets op de schop gegaan. Een zes jaar oud model in precies hetzelfde jasje wordt gepresenteerd alsof het een nieuwe camera is.
  Het grootste nieuws is wellicht dat Pentax van zich laat horen en dat de firma laat zien dat ze stug doorgaat met het produceren van DSLR’s. Als een van de weinige camerabouwers begeeft Pentax zich niet op het terrein van de systeemcamera’s. Bij Pentax willen ze blijven doen waar ze goed in zijn, al is de huidige markt voor DSLR-camera’s slechts een schim van wat het een paar jaar geleden was. En al verschijnt gerucht na gerucht dat ooit beroemde DSLR-series geen nieuwe versies meer zullen krijgen.
  Voor DSLR-fans is het goed nieuws dat er één firma blijkbaar blijft geloven in een toekomst voor spiegelreflexcamera’s. Maar hopelijk komt Pentax de komende jaren met écht vernieuwende modellen, in plaats van met oude wijn in oude zakken.
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-preview): In een leuke preview op YouTube nemen Chris en Jordan Pentax een beetje op de hak: na zes jaar brengen ze de opvolger van de K-70 op de markt, die als twee druppels water lijkt op… die opvolger. Ze bespreken wat er goed is aan deze camera, en wat de minpunten zijn. Verplichte kost voor wie op zoek is naar een degelijke middenklasse-DSLR die voor sommige fotografen zeker interessant kan zijn!
  Benieuwd naar dit video-preview? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Pentax KF op CameraNU.nl >>

Pentax KF op Cameraland.nl >>

Pentax KF op Kamera-express.nl >>

 

Pentax KFBelangrijkste kenmerken van de Pentax KF

 • Hoge beeldkwaliteit: 24.24 megapixel CMOS-sensor zonder anti-aliasing filter
 • Snel scherp: rap en accuraat hybride autofocussysteem
 • Heldere optische zoeker: pentaprisma met 100% gezichtsveld
 • Helder display: variangle 3 inch LCD-scherm met hoge resolutie
 • Tegen trillende handen: 4.5-stops beeldstabilisatie
 • Zeer lichtgevoelig: instelbaar tot ISO 102.400
 • Video: Full HD video-opname met 30fps
 • Nieuwe features: aangepaste Miyabi en Satobi beeldfunctie
 • Goed verbonden: ingebouwde wifi
 • Robuust gebouwd: stof- en weerbestendige constructie

Pentax KF op CameraNU.nl >>

Pentax KF op Cameraland.nl >>

Pentax KF op Kamera-express.nl >>

 

DPReview TV over de Pentax KF

Bekijk een mooie YouTube-preview van de Pentax KF door Chris en Jordan van DPReview TV (7 minuten). Ze bespreken deze opvolger van de K-70 en steken flink de draak met de weinige upgrades waarmee Pentax deze camera nieuw leven hoopt in te blazen. Lachen! Toch blijven er mooie kanten zitten aan deze middenklasse DSLR. Kijken!

Pentax KF op CameraNU.nl >>

Pentax KF op Cameraland.nl >>

Pentax KF op Kamera-express.nl >>

 

Luigi Barbano over de Pentax KF

Bekijk een mooie YouTube-review van de Pentax KF door Luigi Barbano (43 minuten). Als je even wilt watertanden. Opgepast: daarna wil je deze camera hebben!

Pentax KF op CameraNU.nl >>

Pentax KF op Cameraland.nl >>

Pentax KF op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Top 10 Spiegelreflexcamera's tot 1000 euro

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's tot 1000 euro? Ik heb de 10 beste voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Spiegelreflexcamera's tot 1000 euro >>

 

Top 5 Spiegelreflexcamera's tot 500 euro

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's tot 500 euro? Ik heb de 5 beste voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Spiegelreflexcamera's tot 500 euro >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.7/5 Waardering (13 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy