Pentax K-3 Mark III: vlaggenschip DSLR

Pentax K-3 Mark III: vlaggenschip DSLR

De Pentax K-3 Mark III is het vlaggenschip in de aps-c spiegelreflex-lijn van Pentax, met een beeldsensor van 25.7 megapixel. De vermaarde sensor shift-technologie biedt 5.5 stops beeldstabilisatie. Hij heeft 4K-video aan boord, plus veel unieke features. Winnaar TIPA-award 2021. “Nieuw hoogtepunt op de tijdlijn van innovatieve camera-ontwerpen van Pentax.” Alle belangrijke reviews!

De feiten op een rij

Sensor: aps-c | Resolutie: 25.7 megapixel | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K | Scherm: vast touchscreen | Gewicht body: 735gr | Release datum: april 2021 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs body: 1.699 op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Cameranu.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Cameraland.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Pentax K-3 Mark III

 • Beeldkwaliteit: nieuwe 25.73 megapixel BSI-sensor
 • Sensor shift: 5.5 stops beeldstabilisatie
 • Zeer lichtgevoelig: ISO 100 tot 1.600.000
 • Filmen in 4K-kwaliteit met 30fps
 • Snel scherp: SAFOX 13 autofocussysteem met 101 scherpstelsensoren
 • Helder beeld: TTL-prismazoeker met 100% beeldveld

Pentax K-3 Mark IIIKlassieke spiegelreflex, heldere prismazoeker

De Pentax K-3 Mark III is een schitterende spiegelreflex met een klassiek design en een volledig vernieuwd binnenwerk. Hij heeft een grote heldere prismazoeker met 100% beeldveld en 1.05x vergroting. Daardoor ga je helemaal op in de beelden die je ermee wilt schieten.

Uitstekende beeldkwaliteit

Die beelden zijn van uitstekende kwaliteit dankzij de nieuw ontwikkelde 25 megapixel BSI-sensor. Die levert samen met de Prime V beeldprocessor een uitstekende beeldkwaliteit. Deze Pentax is ook extreem lichtgevoelig: tot maximaal ISO 1.600.000 kun je beelden schieten in het bijna donker.

Snelle camera, 5.5 stops beeldstabilisatie

Snel is dit vlaggenschip van Pentax ook al. Zo heeft hij een uitstekend SAFOX 13 autofocussysteem aan boord en schiet hij 12 beelden per seconde met continue autofocus. Schiet je bij weinig licht? Dan zorgt de 5.5. stops beeldstabilisatie voor trillingvrije beelden. Kortom: Pentax bewijst met de K-3 Mark III dat traditionele spiegelreflex-fotografie en innovatieve cameratechnologie uitstekend samengaan.

Uitstekend nieuws

In een tijdsgewricht waarin iedere camerafabrikant zich volledig lijkt te focussen op systeemcamera’s, doet Ricoh Imaging gewoon waar het goed in is: spiegelreflexcamera’s produceren met een enorm arsenaal features aan boord. Voor DSLR-fans is de Pentax K-3 Mark III daarom uitstekend nieuws.

Pentax K-3 Mark III op Cameranu.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Cameraland.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

Pentax K-3 Mark IIIPentax: dé spiegelreflex-firma

De camerafabrikant Asahi heeft in de jaren 1950 het dakkantprisma ingevoerd – dat nog steeds gebruikt wordt in DSLR’s. De firma is daarna de naam ‘Asahi Pentax’ en later ‘Pentax’ gaan voeren, die afgeleid is van de term pentaprisma. En dat is een van de redenen dat Pentax nog steeds zo hecht aan DSLR’s. Volgens Pentax kun je met een spiegelcamera ook een beter connectie maken met je onderwerp, en daardoor ook levensechtere beelden schieten.

Hoe goed is de K-3 Mark III?

Dat mag zo zijn, maar waar het ons natuurlijk om te doen is: hoe goed is deze nieuwe Pentax? Hij heeft in ieder geval aardig wat megapixels op z’n aps-c sensor: 25.7 om precies te zijn.

Hoge beeldkwaliteit

Die sensor levert uitstekende, ruisvrije beeldkwaliteit. De beelden krijgen een zeer hoge resolutie en scherpte doordat de K-3 Mark III geen optisch anti-aliasing filter heeft. Het dynamisch bereik is groot, de ruis is laag dankzij een geavanceerde ruisonderdrukking. Daardoor heeft de Pentax K-3 Mark III ook een zeer hoge lichtgevoeligheid van ISO 1.600.000.

Pixelshift: zeer hoge resolutie

Aan boord is ook een innovatief pixelshift-resolutiesysteem: de camera legt hiermee vier beelden van dezelfde scène vast door de beeldsensor voor elk beeld één pixel te verschuiven. Deze beelden worden automatisch samengevoegd tot één beeld met een superhoge resolutie. Ideaal voor stillevens en landschapsfotografie waar alles draait om ultieme scherpte en fijne details.

Pentax K-3 Mark IIISensor shift: 5.5 stops beeldstabilisatie

Aan boord is de vermaarde sensor shift-technologie. Ideaal voor het fotograferen met telelenzen, bij weinig licht zonder flitser of het vastleggen van zonsondergangen. Cameratrillingen worden over 5 assen gecompenseerd tot maximaal 5.5 stops.

Perfecte autofocus

Het nieuwe Pentax vlaggenschip een SAFOX 13 autofocussysteem in huis met 101 autofocuspunten, waarvan er 25 van het cross-type zijn. Daardoor heeft hij een nauwkeurige en betrouwbare autofocus, die steeds beter wordt dankzij ‘deep learning’ kunstmatige intelligentietechnologie. Hoge autofocusprestaties heeft hij ook bij snel bewegende onderwerpen. Handig is de AF-punt keuzehendel waarmee je je scherpstelpunt snel en intuïtief kunt kiezen.

Mooi filmen: 4K-video

Prima filmen kun je ook met deze camera. Hoewel Pentax nooit extreem investeert in de videokant van een fotocamera, zit er toch 4K-video onder de motorkap. Ook is er een enorme hoeveelheid presets ingebouwd. Pentax staat sowieso bekend om de uitgebreide features van z’n camera’s.

Vast touchscreen

Achterop de K-3 Mark III zit een 3.2 inch TFT Touch Screen LCD monitor met 1.620.000 pixels. Het touchscreen biedt een intuïtieve bediening van functies, waaronder menuselectie en inzoomen op het beeld tijdens weergave. Helaas is het geen kantelbaar scherm.

Pentax K-3 Mark IIIWifi en bluetooth

De Pentax K-3 Mark III is voorzien van snufjes als bluetooth en wifi. Daarmee verbind je hem razendsnel met je smartphone of tablet. Met de speciale Image-Sync app bekijk je de beelden op je mobiele apparaat en deel je ze op je socials. Ook kun je hem op afstand bedienen met phone of tablet.

Compacte en robuuste body

De Pentax K-3 III is niet alleen prachtig om te zien, hij is ook erg goed gebouwd. De body bestaat uit een lichtgewicht magnesiumlegering met een hoge stijfheid. Het is een robuuste camera, uitstekend afgedicht tegen stof, vrieskou en spatwater. Een extreem duurzame en betrouwbare DSLR dus, waar je jarenlang plezier van zult hebben.

Pentax K-3 Mark III op Cameranu.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Cameraland.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

TIPA-award 2021 voor de Pentax K-3 Mark III

De Pentax K-3 Mark III heeft een begerenswaardige TIPA-award 2021 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste expert aps-c camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Pentax K-3 Mark III Monochrome

Voor zwart-wit-fans is er nu ook een monochrome versie van de Pentax K-3 Mark III, voorzien van een nieuw ontwikkelde monochrome beeldsensor. Daarmee schiet je loepzuivere zwart-wit-foto’s met een speciale ‘touch’. Benieuwd?

Bekijk mijn review >>

 

Pentax cashback-actie van Cameranu.nlVeel korting op Pentax camera's, lenzen en kits!

Profiteer van kortingen op Pentax camera's, objectieven en kits. Een nieuwe camera, objectief of kit aanschaffen is nu wel heel voordelig. Je profiteert van deze actie tot en met 3 augustus 2024. Sla je slag!

Deze actie op Cameranu.nl >>

 

Professionele reviewers over de Pentax K-3 Mark III

De Pentax K-3 Mark III: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen.

 

Pentax K-3 Mark IIIChip Fotomagazine over de Pentax K-3 Mark III

Met stip binnengekomen op plek 4 in de toplijst van Chip is de Pentax K-3 Mark III. Hij scoort uitstekend op veel punten, al zijn er ook nadelen, blijkt uit de lab- en praktijktesten van Chip Fotomagazine (uitgave 63, oktober 2021).

Klassieke DSLR

De Pentax K-3 Mark III is een klassieke spiegelreflex die de reviewers van Chip zeer positief verrast, zowel in de praktijk als in het lab. Uiterlijk lijkt hij erg op z’n zes jaar oude voorganger. En aan de body kleeft gelijk een kritiekpunt: hij heeft geen uitklapbaar display. Pentax heeft gekozen voor betere weerafdichting boven flexibiliteit, en niet iedereen is daar blij mee.

Zeer duidelijke zoeker

De optische pentaprisma-zoeker geeft onderwerpen zeer duidelijk en helder weer. “Pentax heeft hier uitstekend werk geleverd” met onder andere een vervormingsvrij zoekerbeeld. Ook toont het zoekerdisplay alle belangrijke informatie, en kan het worden aangepast, waardoor je “altijd alles in beeld” hebt. Ook op allerlei andere terreinen is deze Pentax enorm goed aanpasbaar. Je kunt hem helemaal naar eigen wens instellen.

Beste beeldkwaliteit in zijn klasse

De sensor met 25.7 megapixel mist een anti-aliasing filter om alle scherpte eruit te persen die erin zit. En dat is succesvol, blijkt uit de tests. Op ruisgedrag, detailweergave en resolutie zet de Pentax K-3 Mark III “met gemak de beste waarden in zijn klasse neer. Erg indrukwekkend!”

Indrukwekkende beeldstabilisatie

Ook de algehele prestaties zijn sterk verbeterd dankzij de Prime V Imaging Engine, de nieuwe beeldprocessor. De sensorgevoeligheid ligt extreem hoog, en de camera haalt snelle series tot 12 beelden per seconde. Chip is ook onder de indruk van de herziene beeldstabilisatie. En ook de pixelshift modus om high res-beelden te schieten, ontbreekt niet.

Unieke functies als Astro Tracker

Unieke functies heeft de Pentax K-3 Mark III ook, waarbij vooral de automatische horizoncorrectie en de Astro Tracker opvallen. Ze bieden voordelen ten opzichte van de spiegelloze concurrentie. Minpunten zijn er ook: de autofocus is langzamer dan de concurrentie, het AF-systeem is minder goed in filmen en de video-features zijn minimaal.

Uitstekende camera voor fotografen

Al met al is de Pentax K-3 Mark III een uitstekende camera, mits je hem hoofdzakelijk voor fotografie gebruikt. Onder de aps-c camera’s is het de beste DSLR van dit moment. Daarbij is hij ook de duurste DSLR in zijn klasse. Eindoordeel: 94/100. Ter vergelijking de nummer 1 in het toplijstje van Chip, de Fujifilm X-T4 scoort 98/100.

Pentax K-3 Mark III op Cameranu.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Cameraland.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Pentax K-3 Mark IIIAndere (professionele) reviewers over de Pentax K-3 Mark III

Hoe oordelen andere (professionele) reviewers over de Pentax K-3 Mark III?

 • Mikemuizenbelt.nl (professioneel wildlife-fotograaf en Pentax-ambassadeur Mike Muizenbelt, full review): Pentax doet waar het goed en bekend om is: een vlaggenschip DSLR produceren met een grote hoeveelheid unieke features. Voor fans van DSLR’s is de komst van de K-3 Mark III groot nieuws, aldus Mike.
  Pentax is de uitvinder van het pentaprisma, dat gebruikt wordt in alle DSLR’s. Pentax heeft het pentaprisma voor de Mark III verder verbeterd, waardoor je als fotograaf het gevoel krijgt met een fullframe camera te werken.
  Ook het autofocussysteem is volledig op de schop gegaan, waardoor het concurreert met de beste camera’s van dit moment. Over de prestaties voor sport- en actiefotografie zijn er in het verleden nogal wat klachten geweest over Pentax-camera’s. Volgens Mike gaat Pentax z’n plek opeisen in deze disciplines met de K-3 Mark III. Ook de snelle burst zal hieraan bijdragen.
  Met de K-3 Mark III markeert Pentax volgens Mike een nieuw hoogtepunt op de tijdlijn van innovatieve camera-ontwerpen van deze fabrikant.
  Bekijk zeker ook zijn interessante YouTube-review met mooie beelden. Je vindt dit review onderaan deze pagina.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): De Pentax K-3 Mark III is volgens Andy een prima aps-c camera voor fotografen die de voorkeur geven aan een optische zoeker. In veel opzichten kan hij tippen aan de beste camera’s op de markt. De echte Pentax-fans zullen er dol op zijn, als ze de torenhoge prijs kunnen en willen neerleggen. Canon- en Nikon-fotografen zullen niet snel overstappen: de EOS 90D en D500 zijn uitstekende concurrenten.
  De K-3 Mark III is een camera die de Pentax-fans veel plezier bezorgt. De camera is buitengewoon goed te bedienen en is gebouwd om onder zware omstandigheden te kunnen blijven fotograferen. Ook de beeldkwaliteit is uitstekend, en staat zeker op gelijke hoogte met z’n aps-c concurrenten. Ook heeft de K-3 Mark III veel slimme en handige functies die je nergens anders zult vinden.
  Het is wel een specialistische camera voor fotografen die beelden willen schieten via een optische zoeker. Livebeeld en films opnemen kan hij weliswaar, maar die functies zijn minder bruikbaar doordat hij een flipscherm mist en in de live-modus een trage contrastdetectie-autofocus heeft. Gelukkig is de zoeker zelf uitstekend, aldus Andy. Ook is het nieuwe autofocussysteem een echte vooruitgang ten opzichte van eerdere Pentaxen.
  Al met al dus een prima camera. Maar kijk je naar de hoge prijs, dan zijn er betere allrounders te verkrijgen voor minder geld. Daarom zal de Pentax K-3 Mark III volgens Andy waarschijnlijk slechts interessant zijn voor een kleine niche in de markt. Eindoordeel: Aanbevolen met 4 van de 5 sterren.
 • Petapixel.com (Stephen Obermeier, full review): Met de K-3 Mark III maakt Pentax de langverwachte grote technische update waar zoveel Pentaxians op hebben gewacht, aldus Stephen. Toch is het niet de gedroomde nieuwe camera. Enerzijds is het natuurlijk wél een uitstekende DSLR. Aan de andere kant zullen veel landschapsfotografen het draaibare scherm missen, evenals het ontbreken van gps.
  Wildlife-fotografen zullen daarentegen zeer content zijn met de camera, dankzij het nieuwe autofocussysteem en de snelle geheugenkaarten. Dit maakt hem ook interessant voor evenement- en trouwfotografen. Zeker omdat hij goed presteert bij weinig licht. Voor de beeldkwaliteit hoeft Pentax zich niet te schamen, integendeel: op dit gebied is hij volgens Stephen “absoluut de beste”.
  Stephen heeft nog wel een mooie analogie voor de K-3 Mark III: het is als een high-end platenspeler in het streamingtijdperk. “Een anachronisme dat het goed doet en bewijst dat DSLR-technologie nog lang niet klaar is.”
  Stephen zelf zal hem niet aanschaffen, omdat hij z’n droomcamera al in huis heeft: de Pentax K-1, de beste fullframe camera volgens hem. Maar voor wie nog steeds met een K-3 Mark I of II fotografeert, betekent de aanschaf van de K-3 Mark III “een vertrek naar een heel nieuw universum”.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Voor Pentax-adepten is de K-3 III een langverwachte release, aldus Jim. Het is de eerste update van de K-3-serie in jaren. En er zijn zeker goede redenen voor K-3-fotografen om te upgraden. Zo heeft hij een autofocussysteem dat concurreert met dat van Canon- en Nikon-spiegelreflexen, een up-to-date beeldsensor voor betere foto's plus compatibiliteit met een uitgebreid lenzen-assortiment dat kan bogen op een halve eeuw ervaring.
  De vernieuwde autofocusmotor is vooral aantrekkelijk voor Pentaxianen die bewegende onderwerpen fotograferen. De focuspunten zijn verspreid over een groter gebied van het beeld dan bij de Pentax K-3 II en KP. Toch is het nog steeds niet de gelijke van de Nikon D500, of een van de systeemcamera’s die goed zijn op dit gebied. Maar vergeleken met Pentaxen is het autofocussysteem revolutionair te noemen.
  Voor wie heeft geïnvesteerd in het Pentax-systeem en veel lenzen bezitten, is de K-3 Mark III zijn prijs waard, aldus Jim. Het is wel een camera waar je een premium prijs voor betaalt: hij is duurder dan sommige fullframe camera’s. Die hoge prijs heeft te maken met de hoge bouwkwaliteit plus het relatief kleine marktaandeel.
  Dat alles maakt de K-3 Mark III een natuurlijke upgrade voor fotografen die al werken met Pentax-camera's en -lenzen. “Voor alle anderen is het moeilijk te verkopen. Met andere systemen krijg je meer camera voor minder geld.” Daarbij is de Fujifilm X-T4 het favoriete aps-c model van Pcmag. De Nikon D500 is volgens Jim de beste spiegelreflex met aps-c sensor die op de markt is.
  Kortom: de Pentax K-3 Mark III biedt het beste autofocussysteem tot nu toe van Pentax. De camera kent een stevige constructie die geschikt is voor alle weersomstandigheden. Het is een waardevolle upgrade voor toegewijde Pentax-gebruikers. Eindoordeel: Goed met 3.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Pentax K-3 III is volgens John een van de beste DSLR’s met aps-c sensor op de markt. Dankzij z’n 25.7 megapixel sensor met beeldstabilisatie biedt hij een geweldige beeldkwaliteit, met lage ruisniveaus en een uitstekende kleurweergave. Hij heeft een groot 3.2-inch touchscreen en een grote optische zoeker met een vergroting van 1,05x.
  Toch zijn er ook kritiekpunten. Zo kantelt het scherm niet, wat een beperking is voor fotograferen vanuit bijzondere hoeken. Ook zou de positionering van de oogschelp van de optische zoeker niet heel handig, waardoor je neus de camera raakt.
  De ergonomie is uitstekend, met een grote comfortabele handgreep en makkelijk te bereiken bedieningselementen. Veel instelschijven heeft hij ook, plus een draaiknop die je zelf kunt aanpassen.
  Voor sportfotografie is 12fps continu fotograferen volgens John indrukwekkend, maar de maximale burst houdt dan weer niet over.
  Kortom: een uitstekende camera, zeker voor Pentax-fotografen. Je hebt de best mogelijke beeldkwaliteit dankzij de aps-c sensor met hoge resolutie, je profiteert van het nieuwe autofocussysteem, je kunt sneller continu fotograferen. En dan zit hij nog vol mooie features als wifi en bluetooth, een grote optische zoeker en het Pentax Shake Reduction-systeem. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De Pentax K-3 Mark III is volgens Rod robuust, snel, krachtig en hij zit boordevol slimme functies. Vreemd genoeg is hij volgens Rod wat gedateerd. Alsof Pentax opzettelijk een stap terug heeft gedaan van moderne innovaties zoals fasedetectie-autofocus op de sensor en variangle-schermen, en terug wil naar eenvoudiger tijden.
  Het meest opvallende kenmerk is volgens Rod echter de hoge prijs. Hij is zelfs duurder dan de fullframe Pentax K-1 Mark II. En als je de Leica’s buiten beschouwing houdt, is dit de duurste aps-c camera op de markt. Eindoordeel: 3 van de 5 sterren.
 • Australianphotography.com (fotograaf Matty Graham, full review): De Pentax K-3 Mark III is volgens Matty sneller, geavanceerder en krachtiger dan ooit tevoren. Dit is de snelste Pentax tot nu toe. De K-3 Mark III biedt volgens deze fotograaf een echt alternatief voor natuurfotografen die bij DSLR's willen blijven in plaats van over te stappen op een systeemcamera.
  Schuif je vooroordelen terzijde dat de aps-c sensor deze camera minder professioneel zou maken. Hij zit namelijk boordevol features die in het veld een groot verschil maken. Verder is hij zo stevig gebouwd dat hij met gemak de klappen van alledaags kan weerstaan.
  Toch: perfect is hij niet. Dat komt volgens Matty door het frustrerende LCD-ontwerp en het hoge prijskaartje. Maar dit is wel een camera die jarenlang meegaat, waarmee de waarde hoog ligt. Voor fotografen die in Pentax-lenzen hebben geïnvesteerd, is upgraden naar de K-3 Mark III een goed idee.
 • Photofocus.com (Brett Day, full review): Voor wie een flinke lenzencollectie heeft met de K-vatting van Pentax, is de Pentax K-3 III volgens Brett een logische keuze. Je ervaart dan gelijk de beste autofocus ervaren die Pentax te bieden heeft. De K-3 III is de perfecte camera voor landschappen, natuur, sport en zelfs straat- en documentairefotografie.
  Daarbij is de Pentax K-3 III robuust en ergonomisch uitstekend gebouwd. Hij zit boordevol functies en de beeldkwaliteit is fantastisch. In combinatie met Pentax Limited- of Star-serie lenzen, zijn de beelden van de Pentax K-3 III volgens Brett een genot om naar te kijken.
  Maar toch… Kijk je naar de cameramarkt en de prijs van de Pentax K-3 III, dan vindt Brett het lastiger om deze camera aan te bevelen. Er zijn voor dit geld en voor minder geld camera’s te krijgen die volgens hem net zo goed of beter zijn dan deze Pentax. Daaronder vind je zelfs fullframers. Kijk bijvoorbeeld naar Pentax eigen K-1 II, de legendarische Nikon D500 of de Fujifilm X-T4. Die kosten allemaal minder en zijn minstens zo goed.
  Toch, als je een Pentax zoekt dan is dit volgens Brett de beste die Pentax ooit heeft gemaakt.
 • Tomsguide.com (Marc Mclaren, full review): Pentax-fans en DSLR-enthousiastelingen zullen volgens Marc veel plezier beleven aan de K-3 III. De beeldkwaliteit is van topniveau, de beeldstabilisatie is uitstekend en datzelfde geldt voor de bouw en de bediening. Mooi is ook dat je veel bedieningselementen op de body tot je beschikking hebt. De accuduur is eveneens een sterk punt van deze Pentax.
  Maar toch: de combinatie van de hoge prijs en een aantal verouderde functies zorgen ervoor dat hij de beste spiegelloze camera's niet echt kan uitdagen. Zo heeft de 4K-video een crop, is de autofocus soms aan het worstelen en heeft hij geen vari-angle touchscreen. Eindoordeel: 3.5 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (Richard Butler, first impressions): Pentax heeft nogal de tijd genomen voor deze camera, maar het is duidelijk dat de firma heel veel moeite in de Mark III heeft gestoken, aldus Richard. Ongetwijfeld zijn er nogal wat reviewers die dit verspilde moeite vinden: we zitten in het post-DSLR-tijdperk. Richard denkt daar anders over. Pentax zou hier juist om geprezen moeten worden.
  Duidelijk is dat de ingenieurs van de Pentax K-3 Mark III elk detail van voorganger Mark II onder de loep hebben genomen met als doel de nieuwe camera op alle punten te verbeteren. Fabrikant Ricoh probeert misschien wel het laatste bedrijf te zijn dat een up-to-date DSLR aanbiedt voor fotografen die houden van de optische zoekerervaring.
  Het prijskaartje ligt hoog. Zeker als je bedenkt dat tegenwoordig fullframe systeemcamera’s worden uitgebracht die voordeliger zijn. Dat geldt trouwens ook voor Ricoh's eigen zeer indrukwekkende Pentax K-1-modellen. Maar zeker voor wie een set goede Pentax-lenzen heeft opgebouwd, zal de prijs niet onoverkomelijk zijn.
  Grote vraag bij de K-3 Mark III is volgens Richard: biedt hij Pentax-bezitters voldoende verbetering om te upgraden? Daarvoor gaat DPReview hem nog uitgebreid testen. In ieder geval is volgens Richard duidelijk dat Ricoh er alles aan heeft gedaan om die upgrade aantrekkelijk te maken. Zowat elk aspect van de camera is verbeterd.
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “De Pentax K-3 III gekocht als premiumkit zilver. Dit model bevat vele verbeteringen t.o.v. vorige modellen, zoals de Pentax KP. Een klasse apart, maar dat mag gezien het prijskaartje ook wel. De zoeker is 1 van de meest in het oog springende verbeteringen, die is vergelijkbaar met die van een fullframe, belangrijk omdat je hierdoor het beeld beoordeelt voordat de opname gemaakt word. Zeer groot en helder dus.
  Daarnaast ben je in staat bewegende onderwerpen beter met de autofocus te volgen zoals nooit te voren. Een enorme verbetering, en dit kan tevens met 12 b/s. Keus tussen de 101! focuspunten met de joystick gaat geweldig. Bovendien zijn de groepen waarin dit kan met groot gemak te selecteren.
  De gebruiksvriendelijkheid voor wat betreft de instelmenu's is wel vooruit gegaan, Maar er zijn vele instellingen mogelijk voor wat betreft de autofocus, Dit vraagt wel wat tijd om je er in te verdiepen voor het beste resultaat. De autofocus blinkt niet altijd uit in het halen van de snelheid maar twijfelt niet zoals bij vorige modellen.
  De beeldkwaliteit is met 26 megapixel dik in orde. Tevens is de handligging vooruit gegaan t.o.v. de Pentax KP, met telelenzen zoals de 150-450mm een must, en de balans tussen lens en camera is nu ook beter.
  Punt van kritiek is er natuurlijk ook, een vast display bijvoorbeeld in plaats van een te zwenken display, dit mis ik t.o.v. de Pentax KP, en helaas geen opklapbare flitser.
  Dus een aanrader op vele vlakken. Vergelijken in de praktijk met andere modellen van andere merken in de winkel is jammer genoeg niet echt een optie. Afdrukken is namelijk niet mogelijk, omdat de camera dan niet meer als nieuw verkocht kan worden.
  Conclusie: de Pentax K-3 III is een prachtige camera met wel een learing-curve, maar dan heb je ook een geweldige camera in handen waar je veel plezier van zult hebben. Dus hopelijk helpt mijn review wat om een keus te maken.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Top! Geen moment spijt van gehad...” Bekijk alle reviews van kopers >>

Pentax K-3 Mark III op Cameranu.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Cameraland.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Pentax K-3 Mark IIIBelangrijkste kenmerken van de Pentax K-3 Mark III

 • Beeldkwaliteit: nieuwe 25.73 megapixel BSI-sensor
 • Sensor shift: 5.5 stops beeldstabilisatie
 • Zeer lichtgevoelig: ISO 100 tot 1.600.000
 • Filmen in 4K-kwaliteit met 30fps
 • Snel scherp: SAFOX 13 autofocussysteem met 101 scherpstelsensoren
 • Helder beeld: TTL-prismazoeker met 100% beeldveld
 • 3.2 inch TFT Touch Screen LCD monitor met 1.620.000 pixels
 • Snelle bursts: tot 12fps met continue autofocus
 • Unieke feature: HDR-opnamefunctie voor een hogere contrastomvang
 • Handig: Pentax Real-time Scene Analyse Systeem
 • Professioneel: display op de bovenkant van de camera
 • Altijd stroom: opladen via USB-kabel, ook met powerbank
 • Slim bezig: 5 individueel programmeerbare slimme functies
 • Connectiviteit: camerabediening via "Image-Sync"-app
 • Robuuste body: weerbestendig ontwerp kan tegen een stootje

Pentax K-3 Mark III op Cameranu.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Cameraland.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Pentax K-3 Mark III

Bekijk een mooie YouTube-review van de Pentax K-3 Mark III door wildlife- en natuurfotograaf Mike Muizenbelt (10:30 minuten). Schitterende natuur- en actiebeelden in de tweede helft van de video! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Pentax K-3 Mark III op Cameranu.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Cameraland.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Top 10 Spiegelreflexcamera's tot 1000 euro

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's tot 1000 euro? Ik heb de 10 beste voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Spiegelreflexcamera's tot 1000 euro >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy