Pentax K-3 Mark III: nieuw vlaggenschip DSLR

De Pentax K-3 Mark III is het nieuwe vlaggenschip in de aps-c spiegelreflex-lijn van Pentax, met een beeldsensor van 25.7 megapixel. De vermaarde sensor shift-technologie biedt 5.5 stops beeldstabilisatie. Hij heeft 4K-video aan boord, plus heel veel unieke features. Alle reviews hou ik straks weer voor jullie bij!

Sensor: aps-c | Resolutie: 25.7 megapixel | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K | Scherm: vast touchscreen | Gewicht body: 735gr | Release datum: april 2021 | Verwachte Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs body: 1.999 op CameraNU.nl en op Kamera-express.nl

Pentax K-3 Mark III op CameraNU.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Pentax K-3 Mark III

 • Beeldkwaliteit: nieuwe 25.73 megapixel BSI-sensor
 • Sensor shift: 5.5 stops beeldstabilisatie
 • Zeer lichtgevoelig: ISO 100 tot 1.600.000
 • Filmen in 4K-kwaliteit met 30fps
 • Snel scherp: SAFOX 13 autofocussysteem met 101 scherpstelsensoren
 • Helder beeld: TTL-prismazoeker met 100% beeldveld

Klassieke spiegelreflex, heldere prismazoeker

De Pentax K-3 Mark III is een schitterende spiegelreflex met een klassiek design en een volledig vernieuwd binnenwerk. Hij heeft een grote heldere prismazoeker met 100% beeldveld en 1.05x vergroting. Daardoor ga je helemaal op in de beelden die je ermee wilt schieten.

Uitstekende beeldkwaliteit

Die beelden zijn van uitstekende kwaliteit dankzij de nieuw ontwikkelde 25 megapixel BSI-sensor. Die levert samen met de Prime V beeldprocessor een uitstekende beeldkwaliteit. Deze Pentax is ook extreem lichtgevoelig: tot maximaal ISO 1.600.000 kun je beelden schieten in het bijna donker.

Snelle camera, 5.5 stops beeldstabilisatie

Snel is dit vlaggenschip van Pentax ook al. Zo heeft hij een uitstekend SAFOX 13 autofocussysteem aan boord en schiet hij 12 beelden per seconde met continue autofocus. Schiet je bij weinig licht? Dan zorgt de 5.5. stops beeldstabilisatie voor trillingvrije beelden. Kortom: Pentax bewijst met de K-3 Mark III dat traditionele spiegelreflex-fotografie en innovatieve cameratechnologie uitstekend samengaan.

Uitstekend nieuws

In een tijdsgewricht waarin iedere camerafabrikant zich volledig lijkt te focussen op systeemcamera’s, doet Ricoh Imaging gewoon waar het goed in is: spiegelreflexcamera’s produceren met een enorm arsenaal features aan boord. Voor DSLR-fans is de Pentax K-3 Mark III daarom uitstekend nieuws.

Pentax K-3 Mark III op CameraNU.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

Pentax: dé spiegelreflex-firma

De camerafabrikant Asahi heeft in de jaren 1950 het dakkantprisma ingevoerd – dat nog steeds gebruikt wordt in DSLR’s. De firma is daarna de naam ‘Asahi Pentax’ en later ‘Pentax’ gaan voeren, die afgeleid is van de term pentaprisma. En dat is een van de redenen dat Pentax nog steeds zo hecht aan DSLR’s. Volgens Pentax kun je met een spiegelcamera ook een beter connectie maken met je onderwerp, en daardoor ook levensechtere beelden schieten.

Hoe goed is de K-3 Mark III?

Dat mag zo zijn, maar waar het ons natuurlijk om te doen is: hoe goed is deze nieuwe Pentax? Hij heeft in ieder geval aardig wat megapixels op z’n aps-c sensor: 25.7 om precies te zijn.

Hoge beeldkwaliteit

Die sensor levert uitstekende, ruisvrije beeldkwaliteit. De beelden krijgen een zeer hoge resolutie en scherpte doordat de K-3 Mark III geen optisch anti-aliasing filter heeft. Het dynamisch bereik is groot, de ruis is laag dankzij een geavanceerde ruisonderdrukking. Daardoor heeft de Pentax K-3 Mark III ook een zeer hoge lichtgevoeligheid van ISO 1.600.000.

Pixelshift: zeer hoge resolutie

Aan boord is ook een innovatief pixelshift-resolutiesysteem: de camera legt hiermee vier beelden van dezelfde scène vast door de beeldsensor voor elk beeld één pixel te verschuiven. Deze beelden worden automatisch samengevoegd tot één beeld met een superhoge resolutie. Ideaal voor stillevens en landschapsfotografie waar alles draait om ultieme scherpte en fijne details.

Sensor shift: 5.5 stops beeldstabilisatie

Aan boord is de vermaarde sensor shift-technologie. Ideaal voor het fotograferen met telelenzen, bij weinig licht zonder flitser of het vastleggen van zonsondergangen. Cameratrillingen worden over 5 assen gecompenseerd tot maximaal 5.5 stops.

Perfecte autofocus

Het nieuwe Pentax vlaggenschip een SAFOX 13 autofocussysteem in huis met 101 autofocuspunten, waarvan er 25 van het cross-type zijn. Daardoor heeft hij een nauwkeurige en betrouwbare autofocus, die steeds beter wordt dankzij ‘deep learning’ kunstmatige intelligentietechnologie. Hoge autofocusprestaties heeft hij ook bij snel bewegende onderwerpen. Handig is de AF-punt keuzehendel waarmee je je scherpstelpunt snel en intuïtief kunt kiezen.

Mooi filmen: 4K-video

Prima filmen kun je ook met deze camera. Hoewel Pentax nooit extreem investeert in de videokant van een fotocamera, zit er toch 4K-video onder de motorkap. Ook is er een enorme hoeveelheid presets ingebouwd. Pentax staat sowieso bekend om de uitgebreide features van z’n camera’s.

Vast touchscreen

Achterop de K-3 Mark III zit een 3.2 inch TFT Touch Screen LCD monitor met 1.620.000 pixels. Het touchscreen biedt een intuïtieve bediening van functies, waaronder menuselectie en inzoomen op het beeld tijdens weergave. Helaas is het geen kantelbaar scherm.

Wifi en bluetooth

De Pentax K-3 Mark III is voorzien van snufjes als bluetooth en wifi. Daarmee verbind je hem razendsnel met je smartphone of tablet. Met de speciale Image-Sync app bekijk je de beelden op je mobiele apparaat en deel je ze op je socials. Ook kun je hem op afstand bedienen met phone of tablet.

Compacte en robuuste body

De Pentax K-3 III is niet alleen prachtig om te zien, hij is ook erg goed gebouwd. De body bestaat uit een lichtgewicht magnesiumlegering met een hoge stijfheid. Het is een robuuste camera, uitstekend afgedicht tegen stof, vrieskou en spatwater. Een extreem duurzame en betrouwbare DSLR dus, waar je jarenlang plezier van zult hebben.

Pentax K-3 Mark III op CameraNU.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

Professionele reviewers over de Pentax K-3 Mark III

De Pentax K-3 Mark III: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera is nog niet op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Dpreview.com (Richard Butler, first impressions): Pentax heeft nogal de tijd genomen voor deze camera, maar het is duidelijk dat de firma heel veel moeite in de Mark III heeft gestoken, aldus Richard. Ongetwijfeld zijn er nogal wat reviewers die dit verspilde moeite vinden: we zitten in het post-DSLR-tijdperk. Richard denkt daar anders over. Pentax zou hier juist om geprezen moeten worden.
  Duidelijk is dat de ingenieurs van de Pentax K-3 Mark III elk detail van voorganger Mark II onder de loep hebben genomen met als doel de nieuwe camera op alle punten te verbeteren. Fabrikant Ricoh probeert misschien wel het laatste bedrijf te zijn dat een up-to-date DSLR aanbiedt voor fotografen die houden van de optische zoekerervaring.
  Het prijskaartje ligt hoog. Zeker als je bedenkt dat tegenwoordig fullframe systeemcamera’s worden uitgebracht die voordeliger zijn. Dat geldt trouwens ook voor Ricoh's eigen zeer indrukwekkende Pentax K-1-modellen. Maar zeker voor wie een set goede Pentax-lenzen heeft opgebouwd, zal de prijs niet onoverkomelijk zijn.
  Grote vraag bij de K-3 Mark III is volgens Richard: biedt hij Pentax-bezitters voldoende verbetering om te upgraden? Daarvoor gaat DPReview hem nog uitgebreid testen. In ieder geval is volgens Richard duidelijk dat Ricoh er alles aan heeft gedaan om die upgrade aantrekkelijk te maken. Zowat elk aspect van de camera is verbeterd.
 • Mikemuizenbelt.nl (professioneel wildlife-fotograaf en Pentax-ambassadeur Mike Muizenbelt, full review): Pentax doet waar het goed en bekend om is: een vlaggenschip DSLR produceren met een grote hoeveelheid unieke features. Voor fans van DSLR’s is de komst van de K-3 Mark III groot nieuws, aldus Mike.
  Pentax is de uitvinder van het pentaprisma, dat gebruikt wordt in alle DSLR’s. Pentax heeft het pentaprisma voor de Mark III verder verbeterd, waardoor je als fotograaf het gevoel krijgt met een fullframe camera te werken.
  Ook het autofocussysteem is volledig op de schop gegaan, waardoor het concurreert met de beste camera’s van dit moment. Over de prestaties voor sport- en actiefotografie zijn er in het verleden nogal wat klachten geweest over Pentax-camera’s. Volgens Mike gaat Pentax z’n plek opeisen in deze disciplines met de K-3 Mark III. Ook de snelle burst zal hieraan bijdragen.
  Met de K-3 Mark III markeert Pentax volgens Mike een nieuw hoogtepunt op de tijdlijn van innovatieve camera-ontwerpen van deze fabrikant.

Pentax K-3 Mark III op CameraNU.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Pentax K-3 Mark III

 • Beeldkwaliteit: nieuwe 25.73 megapixel BSI-sensor
 • Sensor shift: 5.5 stops beeldstabilisatie
 • Zeer lichtgevoelig: ISO 100 tot 1.600.000
 • Filmen in 4K-kwaliteit met 30fps
 • Snel scherp: SAFOX 13 autofocussysteem met 101 scherpstelsensoren
 • Helder beeld: TTL-prismazoeker met 100% beeldveld
 • 3.2 inch TFT Touch Screen LCD monitor met 1.620.000 pixels
 • Snelle bursts: tot 12fps met continue autofocus
 • Unieke feature: HDR-opnamefunctie voor een hogere contrastomvang
 • Handig: Pentax Real-time Scene Analyse Systeem
 • Professioneel: display op de bovenkant van de camera
 • Altijd stroom: opladen via USB-kabel, ook met powerbank
 • Slim bezig: 5 individueel programmeerbare slimme functies
 • Connectiviteit: camerabediening via "Image-Sync"-app
 • Robuuste body: weerbestendig ontwerp kan tegen een stootje

Pentax K-3 Mark III op CameraNU.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Pentax K-3 Mark III

Bekijk een mooie YouTube-review van de Pentax K-3 Mark III door wildlife- en natuurfotograaf Mike Muizenbelt (10:30 minuten). Schitterende natuur- en actiebeelden in de tweede helft van de video! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Pentax K-3 Mark III op CameraNU.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Beste spiegelreflexcamera’s van dit momentTop 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Top 10 Spiegelreflexcamera's tot 1000 euro Top 10 Spiegelreflexcamera's tot 1000 euro

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's tot 1000 euro? Ik heb de 10 beste voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Spiegelreflexcamera's tot 1000 euro >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

4.3/5 Waardering (10 beoordelingen)