Pentax K-3 Mark III: nieuw vlaggenschip DSLR

De Pentax K-3 Mark III is het nieuwe vlaggenschip in de aps-c spiegelreflex-lijn van Pentax, met een beeldsensor van 26.8 megapixel. De vermaarde sensor shift-technologie biedt 5.5 stops beeldstabilisatie. Hij heeft 4K-video aan boord, plus een enorme hoeveelheid presets. De camera komt eind februari 2021 op de markt. Alle reviews hou ik straks weer voor jullie bij!

Sensor: aps-c | Resolutie: 26.8 megapixel | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K | Scherm: touchscreen | Gewicht body: ?gr | Release datum: eind februari 2021 | Verwachte Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: onbekend op CameraNU.nl en op Kamera-express.nl

Pentax K-3 Mark III op CameraNU.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

100-jarig jubileum

Een prototype van de K-3 Mark III werd in 2019 al tentoongesteld tijdens het 100-jarig jubileum van Pentax. Toen kondigde de firma aan dat ze het nieuwe vlaggenschip rond eind 2020 zou lanceren. Maar uiteraard duurt het allemaal langer dan gepland vanwege corona.

Uitstekend nieuws

In een tijdsgewricht waarin iedere camerafabrikant zich volledig lijkt te focussen op systeemcamera’s, doet Ricoh Imaging gewoon waar het goed in is: spiegelreflexcamera’s produceren met een enorm arsenaal features aan boord. Voor DSLR-fans is de komst van de Pentax K-3 Mark III daarom uitstekend nieuws.

Pentax K-3 Mark III op CameraNU.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

Nieuw vlaggenschip

Ricoh Imaging is de firma achter het gerenommeerde merk Pentax. Volgens Ricoh wordt er momenteel hard gewerkt aan de nieuwe Pentax K-3 Mark III. Dit wordt het nieuwe vlaggenschip in de aps-c spiegelreflex cameralijn. De Mark III moet eind februari 2021 in de schappen liggen.

Pentax: dé spiegelreflex-firma

De camerafabrikant Asahi heeft in de jaren 1950 het dakkantprisma ingevoerd – dat nog steeds gebruikt wordt in DSLR’s. De firma is daarna de naam ‘Asahi Pentax’ en later ‘Pentax’ gaan voeren, die afgeleid is van de term pentaprisma. En dat is een van de redenen dat Pentax nog steeds zo hecht aan DSLR’s. Volgens Pentax kun je met een spiegelcamera ook een beter connectie maken met je onderwerp, en daardoor ook levensechtere beelden schieten.

Hoe goed is de K-3 Mark III?

Dat mag zo zijn, maar waar het ons natuurlijk om te doen is: hoe goed is deze nieuwe Pentax? Hij heeft in ieder geval aardig wat megapixels op z’n aps-c sensor. De K-3 Mark III heeft ongeveer 25.7 actieve megapixels en een sensor met in totaal 26.78 megapixels.

Sensor shift: 5.5 stops beeldstabilisatie

Aan boord is de vermaarde sensor shift-technologie. Dat levert de fotograaf 5.5 stops vibratiereductie op (IBIS oftewel In-Body Image Stabilisation). Een lichtgevoelige camera is het sowieso, want de ISO-waarden lopen van 100 tot maar liefst 1.600.000.

Snelle schieter

Het nieuwe Pentax vlaggenschip krijgt verder 101 autofocuspunten, waarvan er 25 van het cross-type zijn. De Pentax is lekker snel; je schiet er continue bursts mee tot 12 beelden per seconde. De mechanische sluitertijd loopt tot 1/8000 seconde.

4K-video

Prima filmen kun je ook met deze camera. Hoewel Pentax nooit extreem investeert in de videokant van een fotocamera, zit er toch 4K-video onder de motorkap. Ook is er een enorme hoeveelheid presets ingebouwd. Pentax staat sowieso bekend om de uitgebreide features van z’n camera’s.

Touchscreen

Achterop de K-3 Mark III zit een 3.2 inch TFT Touch Screen LCD monitor met 1.620.000 pixels. Of het ook om een kantelbaar scherm gaat, is niet bekend.

Prijs nog onbekend

De prijs van de Pentax K-3 Mark III is nog onbekend. Voorganger Pentax K-3 II is nog hier en daar te koop en kost momenteel inclusief de K 16-85mm rond 1.400 euro. De camera wordt rond eind februari 2021 gelanceerd.

Pentax K-3 Mark III op CameraNU.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

Professionele reviewers over de Pentax K-3 Mark III

De Pentax K-3 Mark III: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera komt pas eind februari 2021 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

Pentax K-3 Mark III op CameraNU.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Pentax K-3 Mark III

 • Nieuwe 26.8 megapixel beeldchip
 • Sensor shift: 5.5 stops beeldstabilisatie
 • Zeer lichtgevoelig: ISO 100 tot 1.600.000
 • Filmen in 4K-kwaliteit
 • 101 AF-focuspunten, waarvan 25 van het cross-type
 • 3.2 inch TFT Touch Screen LCD monitor met 1.620.000 pixels
 • Snelle bursts: tot 12fps met continue AF
 • Sluitertijd tot 1/8000s
 • Beschikbaar: vanaf februari 2021

Pentax K-3 Mark III op CameraNU.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Pentax K-3 Mark III

Bekijk een mooi filmpje over de filosofie van Pentax en natuurlijk: over hun nieuwe Pentax K-3 Mark III. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Pentax K-3 Mark III op CameraNU.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Beste spiegelreflexcamera’s van dit momentTop 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Top 10 Spiegelreflexcamera's tot 1000 euro Top 10 Spiegelreflexcamera's tot 1000 euro

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's tot 1000 euro? Ik heb de 10 beste voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Spiegelreflexcamera's tot 1000 euro >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote