Pentax K-1 Mark II: vlaggenschip spiegelreflex voor pure fotografen

De Pentax K-1 Mark II is misschien niet de meest sexy camera aller tijden. Touchscreen en 4K ontbreken en het is geen snelle schieter. Maar goed dat-ie is! Echt een camera voor pure fotografen. Die hun vingers erbij aflikken. Vlaggenschip in de Pentax K-serie. Goud Award bij Zoom.nl en Digifoto Pro. “Uiterst robuuste body die vol zit met techniek.” Alle belangrijke reviews!

Pentax K-1 Mark II Sensor: fullframe | Resolutie: 36.4 megapixel | Objectief: 24-70mm f/2.8 | Beelden per seconde: 4.4 | Video: Full HD | Scherm: kantelbaar, geen touchscreen | Gewicht body: 925gr | Release datum: maart 2018 | Frankwandelt-rating 81/100 | Prijs inclusief lens: 2.999 euro op CameraNU.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Fullframe voor pure fotografen

Voorganger Pentax K-1 (uit 2016) was een topper, daar waren de reviewers het wel over eens. Pentax doet gewoon alles net even anders dan anderen. Maakt andere keuzes. Voor kwaliteit bijvoorbeeld, en niet voor fancy features. Daarmee heeft Pentax een trouwe schare fans verzameld. Pure fotografen, die gaan voor de ultieme beeldkwaliteit.

Highlights van de Pentax K-1 Mark II:

 • Snelle en nauwkeurige autofocus
 • Hoge ISO-waardes met lage ruiswaarden dankzij nieuwe beeldversneller
 • Dynamische Pixel Shift Resolution System II, ook te gebruiken bij fotograferen uit de hand
 • Hoog dynamisch bereik

Pentax K-1 Mark II op CameraNU.nl >>

Pentax K-1 Mark II op Kamera-express.nl >>

Pentax K-1 Mark II Nieuw vlaggenschip

Tegen een concurrerende prijs haal je met het nieuwe vlaggenschip Pentax K-1 Mark II een fullframe camera in huis die opgewassen is tegen de beste spiegelreflexen van dit moment. De uiterst robuuste body is volgestouwd met techniek. Plus een sensor met een enorme resolutie: 36.4 megapixel.

Accelerator: hoge resolutie, minimale ruis

Die sensor is dezelfde als die van voorganger K-1. Dus ook zonder anti-aliasing filter voor maximale scherpte. Maar nu heeft Pentax een nieuwe accelerator toegevoegd die samen met de PRIME IV beeldprocessor foto's oplevert met hoge resolutie en minimale ruis in situaties met weinig licht.

ISO tot 819.200

De ruisonderdrukkingsprestaties van de camera zijn drastisch verbeterd waardoor een maximale ISO van 819.200 mogelijk is (voorganger: 204.800). Hierdoor is de nieuwe Pentax ideaal voor fotografie bij weinig licht waarbij hogere sluitertijden vereist zijn.

Perfecte in-body beeldstabilisatie

De camera heeft Pentax eigen SR II 5-assig beeldstabilisatie in huis. De beeldsensor kan in alle richtingen kantelen, waardoor je allerlei handige functies tot je beschikking krijgt. Denk aan: automatische niveaucompensatie, fijnafstelling van de beeldcompositie en Astro Tracer. Met die laatste functie maak je scherpe foto's van de sterrenhemel uit de hand. En daarmee fotografeer je de sterren van de hemel...

Pixelshift II: foto’s met extreem hoge resolutie

De Pentax K-1 had al het innovatie Pixel Shift-resolutiesysteem aan boord. Dit is nu verbeterd en heet in de Mark II: Pixel Shift Resolution System II. Pixel Shift legt 4 beelden van je onderwerp vast door de sensor telkens 1 pixel te verschuiven. Deze beelden voegt de camera samen tot een beeld met een extreem hoge resolutie.

En gewoon: schieten uit het vuistje

Omdat Pixel Shift II ook de RGB-kleurgegevens van elke pixel gebruikt, krijg je niet alleen beelden met een superhoge resolutie, maar ook: fijnere details, weinig ruis en natuurgetrouwere kleuren. En het mooie is: je statief kun je thuislaten. Je kunt gewoon Pixel Shiften uit de hand.

Optische zoeker met 100% gezichtsveld

Op de achterkant van de robuuste, stofdichte en waterbestendige body zit een optische zoeker met een gezichtsveld van bijna 100%. Daaronder zie je een groot 3.2 inch LCD-scherm van 1.037 miljoen pixels. Je kunt het in alle richtingen kantelen. Het scherm heeft gehard glas voor extra duurzaamheid. Met de Outdoor View modus kun je de gewenste helderheid van het beeldscherm met één druk op de knop kiezen.

Te veel om op te noemen...

En zo zijn er nog meer supermooie features aan boord. Te veel om op te noemen. Ben je een nachtfotograaf (sterrenhemel)? De rood verlichte monitorweergavefunctie maakt het kijken naar het scherm gemakkelijker wanneer je ogen gewend zijn geraakt aan de donkere omgeving. En het LCD-scherm heeft een ontwerp zonder luchtopening dat zorgt voor minder reflecties en beter zicht als je buitenshuis fotografeert.

Snelle en nauwkeurige autofocus

De autofocus in de Pentax K-1 Mark II is nauwkeurig en snel dankzij de Safox 12 AF-sensormodule met 33 AF-sensoren. Ook is het volgen van snel bewegende onderwerpen in de AF Continuous-modus sterk verbeterd.

Wifi en GPS

De Pentax K-1 Mark II heeft ingebouwde wifi, waardoor je hem met je smartphone of tablet op afstand kunt bedienen. Ook kun je beelden eenvoudig delen op sociale media. Met de GPS-module voeg je locatiegegevens toe aan je opnames. Op je computer zie je vervolgens precies waar en wanneer je die adembenemende foto’s hebt geschoten.

Pentax K-1 Mark II op CameraNU.nl >>

Pentax K-1 Mark II op Kamera-express.nl >>

Professionele reviewers over de Pentax K-1 Mark II

De Pentax K-1 Mark II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 

Pentax K-1 Mark IIDigifoto Pro over de Pentax K-1 Mark II

“Veel voor weinig”, luidt de kop boven het mooie review van Remco Stunnenberg van Digifoto Pro. Z’n voorganger werd met veel lof ontvangen als ‘een fullframe voor pure fotografen’. De nieuwe versie lijkt sterk op die voorganger. Mark II is vooral verbeterd in plaats van veranderd. Wat niet veranderd is: de uiterste gebruiksvriendelijkheid van de camera.

Autofocus: sterk verbeterd

Nieuw is de snellere en nauwkeurigere autofocus. Pentax heeft daar ongetwijfeld aan gesleuteld vanwege de kritiek die Mark I kreeg. “Over de autofocus in de Pentax K-1 Mark II kan ik kort zijn: deze is nauwkeurig en zeker niet langzaam.” Vooral ook het volgen van snel bewegende onderwerpen in de AF Continuous-modus is sterk verbeterd.

Schoonspoelen onder de kraan

Ook deze fullframe Pentax is weer erg robuust gebouwd. En hij beschikt over een uniek en naar alle kanten kantelbaar beeldscherm achterop. Ook de waterdichtheid is gebleven. Een onderwatercamera is het natuurlijk niet “maar na een avondje fotograferen op een winderig strand kun je de camera probleemloos onder de kraan houden om al het zout en het strandzand eraf te spoelen.”

Nieuwe beeldversneller: hogere beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is ook verder opgeschroefd, dankzij de nieuwe beeldversneller. De ruisprestaties zijn volgens Stunnenberg “ronduit goed”. Ook is de maximale ISO-waarde gestegen naar een duizelingwekkende 819.200 ISO. Het is dus een ideale camera om te fotograferen bij weinig licht als hoge sluitertijden vereist zijn.

Zeer hoge resolutie-beelden uit de hand

Ook de upgrade van het Pixel Shift-systeem is zeer welkom. Daardoor kun je Pixel Shift nu ook gebruiken om beelden met zeer hoge resolutie uit de hand te schieten. Verder heeft de beeldstabilisatie een upgrade gekregen. Trillende handen zijn dus geen probleem meer (tenminste: niet voor het fotograferen met deze Pentax). Doordat de beeldsensor naar alle kanten kan kantelen, komen prachtige features beschikbaar als de Astro Tracer: voor het fotograferen van de sterrenhemel met lange sluitertijden.

Enorme batterij aan features

De optische zoeker is ook al uitstekend, en geeft een gezichtsveld van bijna 100%. En het grote lcd-scherm kun je in alle richtingen kantelen. Het glas is gehard voor extra duurzaamheid. En zo heeft deze Pentax nog een enorme batterij aan handige, unieke features aan boord. “Te veel om op te noemen.” Een paar dan: een rood verlichte monitorweergave voor fotograferen in het donker, een subtiele zaklamp om alle knoppen te kunnen vinden, wifi, gps.

Goud Award

Kortom: tegen een concurrerende prijs haal je met het nieuwe vlaggenschip van Pentax een fullframe camera in huis “met een uiterst robuuste body die vol zit met techniek, plus een sensor met een enorme resolutie.” Eindoordeel: Goud Award met een hoge prijs/kwaliteit-verhouding: een 9/10.

Pentax K-1 Mark II op CameraNU.nl >>

Pentax K-1 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Pentax K-1 Mark IIDPReview over de Pentax K-1 Mark II

DPReview heeft 3 van z’n reviewers op de nieuwe Pentax gezet: Dan Bracaglia, Carey Rose en Rishi Sanyal. Zij vonden de K-1 Mark II een unieke camera om te testen. Op veel terreinen die zij cruciaal vinden voor een camera, zoals autofocusprestaties en video-capaciteiten, loopt de K-1 Mark II achter bij de concurrentie. Toch heeft hij veel te bieden...

Veel ‘coole’ features

Zoals de uit en te na beproefde en gewaardeerde 36 megapixel fullframe gestabiliseerde sensor, de geweldige ergonomie, de extreem goede weerbestendigheid en “a ton of cool features not found on other cameras”.

Beeldkwaliteit: achteruitgang

Helaas is de Mark II op het gebied van beeldkwaliteit achteruitgegaan ten opzichte van z’n voorganger. Vooral op de hoge ISO-waarden is de ruisreductie in de RAW-bestanden te geforceerd, waardoor er detail-verlies optreedt. De reviewers hebben Pentax hiervan op de hoogte gebracht, dus wellicht wordt dat via een firmware-update gecorrigeerd.

Pixelshift: niet perfect

De autofocus is weliswaar verbeterd ten opzichte van z’n voorganger, maar loopt nog steeds achter bij de concurrentie. Ook de nieuwe Pixelshift-module, waarbij 4 beelden gecombineerd worden tot één met een superhoge resolutie, is niet perfect. Er kunnen als je uit de hand schiet, ongewenste artefacten in je foto’s ontstaan.

Lagere score dan z’n voorganger

Al met al scoort de Mark II lager dan de Mark I: 80% versus 84%. Dus als je geïnteresseerd bent in de K-1 II, dan is de Pentax K-1 misschien wel de betere keuze. “The K-1 is still a good option for static-subject shooters wanting a high-resolution sensor wrapped in a supremely rugged body, but for those wishing to point their camera at moving subjects, or wanting to capture decent video, a lot of other cameras would serve you better.” (Kijk hier of de Pentax K-1 als occasion verkrijgbaar is)

Pentax K-1 Mark II op CameraNU.nl >>

Pentax K-1 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Pentax K-1 Mark IIAndere (professionele) reviewers over de Pentax K-1 Mark II

 • Chip Fotomagazine (september 2018): Deze camera heeft een zeer robuuste behuizing, een zeer complete uitrusting en een zeer hoge resolutie. Een fullframe camera van extremen. Maar is hij de aanschaf waard als je de voorganger al in huis hebt, vraagt Chip zich af. Spoiler alert: nee. Toch is het een goede camera. En ten opzichte van z’n voorganger kun je de waardevolle Pixel Shift-resolutie nu zonder statief gebruiken. Ook de autofocus is beter, de series zijn langer en de ISO is flink opgehoogd.
  Helaas is die Pixel Shift uit de hand niet zo goed als die vanaf statief. Het volle potentieel van deze mooie techniek is nog niet verwezenlijkt. Wellicht biedt een firmware-update straks soelaas? Maar goed: de beelden die de Pentax ook zonder Pixel Shift schiet zijn scherp, gedetailleerd en ruisarm, ook bij hogere ISO-waarden.
  Mooi is ook dat hij volgestouwd is met handige features. De body is bijvoorbeeld zo stevig “dat je het gevoel krijgt hem in geval van nood als hamer te kunnen gebruiken.” Verder zitten er ledjes op handige plekken, zodat je ook in het donker een objectief kunt verwisselen. Ook het lcd-schermpje bovenop is helder verlicht. Twee punten waarop de Pentax slecht scoort: burstsnelheid en de videokwaliteit. Toch haal je voor nog geen 2000 euro een zeer compleet toestel in huis. Eindoordeel: ‘Goed’ met een puntentotaal van 87/100.
 • Zoom.nl (oktober 2018): Voorganger K-1 maakte indruk door z’n specs en z’n indrukwekkende bouwkwaliteit. Ook de Mark II is een onverwoestbare camera. Hij heeft een mooie sensor en een uitstekend dynamisch bereik. Hij lijkt in veel opzichten op z’n voorganger. De wijzigingen maken hem aantrekkelijker, maar upgraden als je al een K-1 hebt is niet nodig.
  Wie op zoek is naar een fullframe spiegelreflex vindt in de Mark II een aantrekkelijke camera door z’n bouwkwaliteit, beeldkwaliteit en relatief betaalbare prijs. “Die combinatie is de kracht van deze Pentax.” Maar de concurrentie heeft ook niet stilgezeten. “Daardoor heeft de K-1 II niet meer de aantrekkingskracht en prijs-kwaliteitverhouding die de K-1 twee jaar geleden had.” Toch krijgt hij van Zoom.nl de Goud Award met een score van 7.5.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “De Pentax K-1 mark II is een topcamera in een stevige behuizing met veel instelmogelijkheden en een prima belichting en focussysteem met een voortreffelijke beeldkwaliteit. Filmen is minder, maar je koopt deze camera om te fotograferen. Jammer dat de burstrate wat aan de matige kant is. Maar dat wordt door de andere specs ruimschoots goed gemaakt.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Beste toestel van Pentax. Een super stevige body met heel veel mogelijkheden. Prima beeldkwaliteit en heel veel aanpassingsmogelijkheden. Uitpakken, batterij en geheugenkaarten insteken, en aan de slag. Overzichtelijk menu met vele mogelijkheden om het toestel naar je hand te zetten. Het gewicht is geen nadeel, je zal dit zeker waarderen door de prima grip, en is stof en spatwaterdicht.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Pentax levert, zoals we van hen gewend zijn, met dit toestel weerom een zeer goede verhouding prijs/kwaliteit. Het toestel ligt erg goed in de hand, voelt stevig aan en is spatdicht. Het toestel heeft heel wat functietoetsen en dials die je erg gemakkelijk kan instellen naar je eigen voorkeuren. Voor technische specificaties zie de omschrijving bij dit toestel (pixel-shift, GPS, ...). Ik ben erg blij met mijn aankoop!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Photographyblog.com: De Pentax K-1 Mark II is een excellente fullframe spiegelreflex. Toch voelt hij niet als een volledige opvolger van de K-1 Mark I, maar als een upgrade om een aantal minpunten van de al geweldige voorganger op te lossen.
  18 maanden is behoorlijk lang in de snelle digitale camera-wereld. En dus is het feit dat Pentax die tijd heeft nodig gehad om slechts een handvol nieuwe features toe te voegen aan de voorganger teleurstellend.
  De reviewer aarzelt of hij bezitters van de vorige versie moet aanraden om te upgraden naar het nieuwe model. De drie belangrijkste verbeteringen van de Mark II ten opzichte van de Mark I zijn het niet waard om te upgraden.
  Het ISO-bereik is vergroot naar 819.200. Dat lijkt geweldig, maar in de praktijk zijn foto’s met zo’n hoge ISO niet bruikbaar. Toch zijn de ISO-prestaties wel beter geworden. Ook het autofocussysteem is sneller en ‘snappier’ geworden, en meer betrouwbaar bij het volgen van bewegende onderwerpen.
  De pixelshift-modus kun je nu ook zonder statief gebruiken. Je krijgt scherpe beelden van hoge resolutie. Toch is deze modus niet altijd inzetbaar.
  Kortom: wie een Mark I heeft, hoeft niet te upgraden. Voor wie geen Mark I heeft is deze Pentax wel heel aantrekkelijk, want het is een geweldige camera. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com: Toen de Pentax K-1 Mark I het licht zag in 2016, was de sensor met hoge resolutie zeer competitief geprijsd. Maar de concurrentie heeft niet stilgezeten. En deze Pentax uit 2018 biedt geen hogere resolutie dan de Mark I. En ook geen hogere schietsnelheden of meer focuspunten. De verbeteringen zijn niet echt opzienbarend, al zijn ze welkom.
  Wel mooi is de verbeterde pixel shift-module, die uit de hand schieten van beelden met zeer hoge resolutie mogelijk maakt. Ook de autofocusprestaties zijn wat verbeterd. Jammer genoeg zijn burst-snelheid en burst-buffer niet verder verbeterd. Ook jammer dat er geen 4K-video is toegevoegd. Misschien moeten we wachten tot de Mark III?
  De Pentax K-1 II excelleert op dezelfde terreinen, waarop ook de Mark I uitblonk. De beeldkwaliteit ligt iets hoger, en het is nog steeds een van de goedkoopste camera’s met een hoge resolutie van 36 megapixels. De mooie Pixel Shift-module is goed inzetbaar voor wie zeer gedetailleerde foto’s wil maken. En deze Pentax heeft ook in-camera beeldstabilisatie, wat goed van pas komt bij oudere, niet-gestabiliseerde, lenzen.
  Uniek aan de Pentax K-1 zijn de verlichte bedieningselementen, die je alleen ziet in veel duurdere DSLR’s. Plus GPS en Wifi. De GPS komt goed van pas bij de Astrotracer-feature, die goed inzetbaar is bij astrofotografie. Ook de kwaliteit van het kantelbare scherm en de constructie ervan zijn om door een ringetje te halen.
  Voor Pentax-fans is de K-1 Mark II een zeer goede camera. Ben je op zoek naar een fullframe Pentax-camera, dan is dit jouw camera. Heb je al de K-1 Mark I, dan is het lastiger om een upgrade te rechtvaardigen. De verbeteringen en extra features zijn daarvoor niet belangrijk genoeg. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.

Pentax K-1 Mark II op CameraNU.nl >>

Pentax K-1 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Pentax K-1 Mark II

 • Fullframe 36.4 megapixel CMOS-sensor zonder anti-aliasing filter
 • Zeer hoge ISO-waarden met lage ruiswaarden dankzij PRIME IV beeldprocessor
 • Dynamische Pixel Shift Resolution System II voor opnames met superhoge resolutie
 • HDR RAW-opnames, bruikbaar voor opnames uit de hand
 • Supersnelle en nauwkeurige automatische scherpstelling
 • 5-assige beeldstabilisatie voor haarscherpe opnames

Pentax K-1 Mark II op CameraNU.nl >>

Pentax K-1 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.6/5 Waardering (11 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy