De Nikon D850 komt met een daverende klap de hitparade van topcamera’s binnen. Winnaar van de TIPA-award 2018 en de EISA-award 2018-2019. "De D850 is een camera die op alle punten de verwachtingen overtreft en die in de praktijk vrijwel de ideale DSLR is." Deze topcamera ontving vele Awards. Alle belangrijke reviews!
Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 9 (met grip, anders 7) | Objectief: Nikon 24-120mm f/4.0G VR | Video: 4K | Display: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 915gr | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs inclusief lens: 3.499 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl
Klantreviews op Cameranu.nl >>
Klantreviews op Kamera-express.nl >>
De Nikon D850 ligt in de schappen! En dus kun jij de trotse bezitter zijn van deze nu al legendarische camera! Vanwege de grote run op deze camera is hij wel regelmatig uitverkocht. Winnaars zijn nu eenmaal populair...
De Nikon D800 was een destijds ongewoon megapixelmonster: 36 megapixel op de fullframe sensor. De fotowereld stond helemaal op z’n kop. De D810 deed daar in 2014 nog een forse schep bovenop, door het anti-aliasfilter weg te halen, waardoor je nog scherpere foto’s kon schieten.
Nikon D850 op Cameraland.nl >>
Nikon D850 op Kamera-express.nl >>
Nu de Nikon D850 op de markt is, staan alle professionele reviewers (en natuurlijk alle professionele fotografen) op scherp: heeft Nikon zo’n zelfde stunt uitgehaald met dit nieuwe lid van de camerafamilie?
In de zomer van 2017 doken overal op het web speculaties op. Op zogeheten ‘rumor-sites’ (het gerucht gaat...) was al het één en ander uitgelekt over de nieuwe Nikon. En Nikon zelf had al wat tipjes van sluiers opgelicht.
En de specificaties van de Nikon D850 zijn om van te watertanden. De D850 heeft veel te bieden voor veel fotogenres. Voor actie- of modefotografie, maar ook voor het vastleggen van reportages, landschappen, 4K-UHD video en 8K-timelapses. De snelheid is indrukwekkend voor een fullframe met zoveel megapixels op de sensor (7 beelden per seconde). Ook de buffer tot 51 raw-foto's is flink groot.
En ook de lichtgevoeligheid, het 153-punts autofocus-systeem én het enorme dynamische bereik zullen tot de verbeelding spreken van veel fotografen en filmers. Op de sensor zitten geen 48 megapixels (zoals de rumors deden geloven) of 50 megapixels (waarop door fans gehoopt werd), maar om precies te zijn ‘slechts’ 45.7 megapixel. Wat een tegenvaller ;)
Nikon D850 op Cameraland.nl >>
Nikon D850 op Kamera-express.nl >>
De fullframe sensor en de EXPEED 5 beeldprocessor zorgen voor rijke kleuren en natuurlijk contrast van de beelden. Het optische doorlaatfilter is bij de sensor weggelaten voor een sublieme scherpte en een beeldkwaliteit met meer details dan ooit.
Ook de lichtgevoeligheid van de D850 is groot: de ISO-waarde is instelbaar van 64(!) tot 25.600, en is nog van 32 tot 102.400 uit te breiden.
Over de D800-serie van Nikon kon je tot nog toe veel zeggen, maar dat het snelheidsmonsters waren, nou nee. Met de D850 is dat anders, heel anders. Snelheid is juist een belangrijke winfactor van de D850. Ten eerste is het autofocus-systeem met 153 AF-punten niet alleen zeer precies, maar ook razendsnel. Er is een aparte processor voor de scherpstelling aanwezig zodat je optimaal kunt profiteren van het AF-systeem in de meest uiteenlopende situaties.
Ten tweede schiet hij ook bijzonder snel: in de burstmodus levert de D850 tot wel 7 beelden per seconde. Plaats je er de optionele Battery Grip op, dan is dit zelfs 9 beelden per seconde. En dat kan ook heel stil: als discreet zijn belangrijk is, schakel je de Silent Live View in zodat je minder opvalt bij het vastleggen van intieme momenten zoals een afscheidsceremonie, een huwelijksplechtigheid, in een kerk of bij een klassiek concert. Uit onderstaande reviews blijkt dat je helemaal niets hoort.
De videoprestaties van de D850 vallen ook op. Je schiet professionele video's in 120p Full HD-kwaliteit of 4K-UHD kwaliteit met behulp van focus peaking en e-VR. Ook het maken van een timelapse met een resolutie van 8K behoort tot de mogelijkheden.
Nikon D850 op Cameraland.nl >>
Nikon D850 op Kamera-express.nl >>
Nog zo’n bijzondere feature: de D850 is de eerste DSLR met een in-camera focus-stacking modus. Daarmee maak je uitzonderlijk scherpe foto's met een grote scherptediepte. En het werkt allemaal bijzonder simpel.
De body van de D850 is zoals je mag verwachten: bijzonder robuust en weerbestendig. Nog zo’n hele mooie feature: met de bijbehorende EN-EL15 accu kun je al 1840 foto's maken. En met de optionele Battery Grip kun je dat aantal opkrikken tot maar liefst 5100 foto's!
Gelukkig zijn veel rumors gewoon uitgekomen. Zo heeft de Nikon D850 een kantelbaar display. Het is geen selfiescherm, dus je kunt hem niet 180 graden kantelen. Maar Nikon mikt met de D850 ook niet bepaald op selfie-schieters...
De D850 is een camera die de hooggespannen verwachtingen niet alleen waarmaakt, maar ver overtreft. Digifoto Pro: “De D850 is op een typische Nikon-manier beter dan verwacht: het was technisch een heel degelijk ontwerp, uitgaande van componenten en ideeën die hun kracht in de praktijk bewezen hadden.” De grootste verrassing van de D850 is volgens de reviewer de prijs: “Ondanks alle vernieuwingen blijft die op precies hetzelfde niveau als de D810 en de D800E ten tijde van de introductie.”
De D850 heeft vele mooie features. Een daarvan is: hij kan stil fotograferen met behoud van de volledige resolutie en in hoge snelheid. Geen geluid te horen. “Bij 46 megapixel haalt hij 6 beelden per seconde en bij 8 megapixel zelfs 30 beelden per seconde. Stil is in dit geval ook echt stil: je hoort helemaal niets.”
In de praktijk blijkt de D850 zo goed als de specs eruit zien. De dynamiek bijvoorbeeld. “Al op basis van de TIFF-beelden was te zien dat de dynamiek een stuk beter was dan die van de D810, die op zijn beurt de tot dan toe ongeslagen kampioen van de dynamiek was. De RAW-beelden bevestigen dit beeld. Er is een stop meer dynamiek maar opvallend is vooral dat de kleuren van sterk opgehelderde diepe schaduwen beelden veel beter zijn.”
De D850 heeft veel voordelen. Het grote en heldere zoekerbeeld is een opvallend voordeel. Voor landschapsfotografen is het voordeel vooral de automatische focus stacking, wat met de D850 volgens Digifoto Pro een fluitje van een cent is. “Dat gaat razend snel en heel eenvoudig.” Voor filmers zal het zoeker-masker een uitkomst zijn. “De praktische voordelen bij het filmen kunnen nauwelijks onderschat worden.”
Voor wie reportages maakt is de grote snelheid van de D850 met z’n hoge resolutie heel handig. “Dankzij de XQD-kaart wordt de (grote) buffer van de camera nauwelijks belast. Het wegschrijven van de data gaat heel snel en tijdens het wegschrijven van de beelden blijft de camera volledig bruikbaar.”
Ook het scherpstelsysteem dat uit de Nikon D5 komt, voldoet volgens de reviewer in alle situaties “werkelijk uitstekend”. “Zelfs in situaties waarin je nauwelijks een hand voor ogen ziet (EV -4) stelt het snel en goed scherp en de precisie is uitstekend.”
Er kan dus maar één conclusie zijn: “De D850 is een cadeau van Nikon aan zichzelf én aan de gebruikers. De camera biedt zoveel mogelijkheden voor een zeer concurrerende prijs, dat het niet anders dan een verkoopsucces moet worden.” De D850 is een camera “die op alle punten de verwachtingen overtreft en die in de praktijk vrijwel de ideale DSLR is. Het is de ideale landschaps- en studiocamera, maar hij voldoet ook uitstekend als reportage- en sportcamera én maakt video’s met een geweldige dynamiek en met heel weinig ruis.” Digifoto Pro kent de hoogste onderscheiding toe: de Platina Award.
Bekijk mijn review van de Sony A9 >>
Om met een van de belangrijkste vernieuwingen te beginnen: Zoom.nl heeft de prestaties van de totaal vernieuwde sensor vergeleken met die van voorganger D810. Wat het vermogen betreft om hoge contrasten in je opname weer te geven, was er nauwelijks verschil. “Die was met de Nikon D810 al 14 stops, en de D850 evenaart dat zonder problemen. En dat is razend knap met een 25% verhoging van het aantal pixels.”
Die prestaties worden nog indrukwekkender als je naar de scherpte-prestaties kijkt. De D850 stelt nog hogere eisen aan je objectief dan de D810 al deed. Schroef je een uitstekend objectief op je body, dan is de verhoging in scherpte en detaillering overduidelijk te zien. “Dat betekent nog grotere prints van je opnames. Of eventueel de mogelijkheid om nog meer te snijden in je beeld, zonder veel kwaliteitsverlies.”
Zoom roemt de elektronische sluiter. Die heeft slimmigheidjes ingebouwd die onscherpte tegengaan en tegelijk volledig stil is. “Die 'silent mode' kan in sommige situaties zoals fotograferen in kerken of bij klassieke concerten erg handig zijn.”
De autofocus van de D850 maakt ook indruk op de reviewer. “De tracking van snel bewegende objecten tijdens de fasedetectie autofocus tests was snel en erg trefzeker.” Ook het kantelbare touchscreen werkt heel fijn met scherpstelling: even tikken op het scherm om heel snel en doeltreffend scherp te stellen.
De Nikon D850 is ook een prima ‘connected’ camera. “Bij eerdere versies van Snapbridge kregen we de app of de camera nauwelijks aan de praat. Met de nieuwe app en de D850 was dat opeens een fluitje van een cent. We kregen, en zelfs als de camera uit stond, via bluetooth de 2 megapixel verkleinde bestanden foutloos over op onze smartphone.” Zo krijg je je opnames wel erg simpel op je Facebook of Instagram. Alleen het bedienen van de camera via de app valt wat tegen; daar moet Nikon nog een upgrade tegenaan gooien.
Al met al heeft Nikon met de D850 een nieuwe stap vooruit gezet, aldus Zoom.nl. “Een enorme fotoresolutie terwijl de contrastomvang in stand bleef laat zien dat de rek er bij de traditionele reflexen nog steeds niet uit is, integendeel.” Ook met video heeft Nikon een forse stap gezet, met 4K-video zonder cropfactor, waardoor je je groothoeklenzen optimaal kunt benutten. Zoom.nl heeft wel een tip: bedenk voor aanschaf dat je ook heel goed – en dus duur – glaswerk moet hebben om de enorme resolutie te ondersteunen.
De Nikon D850 krijgt van Zoom.nl een heel hoog cijfer: 9 plus de Diamant Award. En dan nu de ‘one million dollar question’: is de Nikon D850 beter dan de eveneens nieuwe Sony A9? Volgens Zoom.nl wel, want de Sony A9 kreeg een 8.7...
De Nikon D850 is een hardcore allrounder die van alle markten thuis is en op al die markten de top aanvoert. Zoveel wordt duidelijk uit de lovende review van Hissink. De camera heeft “méér megapixels, méér snelheid en een optimaal lichtgevoeligheidsbereik. Een powercombi voor de veeleisende fotograaf.”
De komst van de D850 lijkt een reactie op de introductie van de Sony A9, die zichzelf eerder dit jaar (terecht) als ‘game changer’ afficheerde. Met de D850 trekt Nikon nu weer alle aandacht naar zich toe, aldus Hissink. De camera combineert een hoge resolutie, snelheid en sensorgevoeligheid, “een zeer krachtig pact waarmee de camera zich manifesteert als alleskunner”.
De Nikon D850 scoort op alle vlakken uitmuntend. Zelfs op videogebied, waar 4K volledig wordt ondersteund én het hele sensoroppervlak wordt gebruikt (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Canon 5D Mark IV). De D850 heeft zoveel verbeteringen dat ze onmogelijk allemaal genoemd kunnen worden. Maar de gloednieuwe sensor en de beeldprocessor – samen de kern van een digitale camera – springen het meest in het zicht.
“De sensor van de D850 is een ongelofelijk stukje high-end techniek”, aldus Hissink, die nog weer verder verbeterd is. Resultaat: een uitmuntende beeldkwaliteit, die “staat als een huis”. “Ondanks de flink toegenomen sensorresolutie is er geen concessie gedaan qua dynamisch bereik: dit is vergelijkbaar met dat van de D810. Dat is een knappe prestatie.” Ook de kleurweergave is heel natuurlijk. En “de detailweergave in het beeld is hoog, met een heel fijne scherpte.”
Die scherpte is “zeer hoog. De combinatie van een hoge resolutie en de individuele pixelkwaliteit vormt samen met de nauwkeurige scherpstelling het recept voor een hoogstaande beeldkwaliteit.”
De Nikon D850 is kortom een verrassende en indrukwekkende camera. “Een spiegelreflex die zich niet alleen kan meten met de top in reflexland (en tegelijk ook de eigen D5 beconcurreert), maar tegelijkertijd ook zijn visitekaartje afgeeft aan de systeemcamerafabrikanten. Op alle fronten heeft Nikon de zaken optimaal aangepakt.” Eindoordeel: het predicaat Super met een ongekend hoog cijfer: 9.3.
Dat blijkt al uit de indrukwekkende getallen, aldus Heijnen. Zo had Nikon nooit eerder een spiegelreflex met 45 megapixel op de sensor. “Daarnaast heeft hij de tot nu toe grootste optische zoeker, een enorme uitrusting en de uitgebreidste videomodus die we ooit in een camera van Nikon zagen.”
De camera scoort niet alleen goed op papier, ook in het testlab van Chip. “De beeldkwaliteit, de hoge snelheid en de vele extra’s rechtvaardigen wat ons betreft de pittige prijs.”
Het testoordeel, verklap ik alvast, is ‘zeer goed’. En dat is volgens de reviewer vooral op het conto te schrijven van de beeldkwaliteit. “De fullframe sensor zorgt voor heerlijk scherpe en bijzonder ruisvrije foto’s.” De extra pixels ten opzichte van voorganger D810 zorgen niet voor meer ruis, zoals je zou verwachten. Nikon speelt dat klaar door de speciale sensor, die van achteren belicht wordt.
Hou er rekening mee, aldus Heijnen, dat je hier niet met een lichtgewicht te maken hebt. Het is echt een ‘bakbeest’. Tel je bij het gewicht van 915 gram de accu op plus bijvoorbeeld een 24-70mm f/2.8 objectief, dan kom je al snel op 2.5 kilo. “Dat gewicht ligt gelukkig wel ontzettend goed in de hand.”
De robuuste weerbestendige body, de knoppen, de infrastructuur, de menu’s, het is allemaal meer dan dik in orde. Uit alles blijkt dat de camera vooral bedoeld is voor gevorderde en professionele fotografen. Toch zijn de menu’s heel overzichtelijk. En je kunt de functies in het menu comfortabel bedienen dankzij het grote touchscreen.
Ook de filmfuncties zijn erg goed. “Je kunt in ultra-hd filmen met dertig beelden per seconde, er zijn aansluitingen voor koptelefoon en een microfoon, en de camera ondersteunt containerformaten MOV en MP4.”
De camera heeft ook een gigantische snelheid voor een fullframe met 45 megapixels op de sensor. “Met dit soort snelheden wordt de D850 bijna een camera voor sportfotografen.”
Conclusie: “De beeldkwaliteit is fantastisch, de ruisprestaties zijn erg goed en wie de foto’s direct op sociale media wil kunnen plaatsen is erg blij met SnapBridge.” Heeft de D850 dan helemaal geen minpuntjes? Eentje: “Het scherpstellen in liveview had wel wat sneller gemogen. Gefeliciteerd met de honderdste verjaardag en met de spiegelreflexcamera van het jaar!” Eindoordeel: Zeer goed, met 92.6 uit 100 punten.
De reviewers zijn dus onder de indruk van de D850, en zelfs meer dan onder de indruk. Hij is beter dan z’n voorganger, de D810, in zo ongeveer elk denkbaar en meetbaar opzicht. “and this is all the more striking when you think about how capable that camera still is”.
Toch is de D850, net zoals elke camera, niet 100% perfect. De minpunten hebben te maken met de autofocus, de live view en de video-prestaties. “It's clear, though, that given our experience with autofocus calibrations, that we are running up against some inherent deficiencies in DSLR design with the D850. There's also the matter of Live View focus performance that Nikon hasn't quite solved, and though they've made great strides in their video quality, there's a ways to go before they're really competitive.
Maar afgezien daarvan zou de D850 wel eens de meest afgeronde en beste camera voor fotografie ooit kunnen zijn. “If you're careful with your technique and have the requisite lenses, the D850 will reward you with incredible detail in landscapes and portraits.”
Voor wie bewegende onderwerpen wil schieten vindt in de D850 een hoogst capabel autofocussysteem. Plus 7 beelden per seconde, met de optie om dat aantal op te krikken tot 9 beelden per seconde.
De beeldkwaliteit is extreem goed, daarover is geen discussie mogelijk. “The D850 puts out great color and overall image quality regardless of where the ISO value lands. You really can shoot just about anything with it.”
Eindconclusie: de Nikon D850 zal de behoeften bevredigen van een ongelofelijk breed spectrum aan fotografen. “And we're comfortable saying the D850 is the best DSLR on the market today. For that, it merits our highest award.” En aldus krijgt de Nikon D850 met gemak de Gold Award met een 89% score.
Techradar.com is altijd van de snelle met z’n reviews. Hun reviews vind ik minder gedegen dan die van DPReview, maar ze zijn wel goed. Hun conclusie: “It's felt like a long time coming, but the Nikon D850 has definitely been worth the wait. To say the specification is comprehensive is an understatement; the D850 is packed with desirable photographic features, while it backs these up with impressive performance and stunning image quality. Live View focusing speeds could still be better, while the rather rudimentary SnapBridge connectivity offered is disappointing; but those issues aside, whether you're shooting weddings, landscapes, portraits, action or wildlife, the D850 won't leave you wanting. A much more versatile proposition than the D810 (and its closest rivals), the D850 is a brilliant DSLR, and perhaps the most well-rounded camera we've ever tested.” En dus krijgt de D850 van reviewer Phil Hall de hoogste onderscheiding: 5 van de 5 sterren.
De bekende Italiaanse bruiloftfotograaf Francesco Spighi op Nikonrumors.com: “I feel like this camera is really close to the perfect tool I may desire; the only cons I found, except for those smaller things like AF assist lamp and camera remote control, are connected to the Live View working modes. But I’ve never been addicted to this feature and I still prefer to see the world through an OVF. And I must say I didn’t find true limits while working with this camera. If I must summarize the reasons for which I’ll go with the D850 (and I’ll buy two probably, as I love working with two equal bodies) can be summarized in the following points: ergonomics and handling; outstanding file quality; menu and buttons; OVF; Nikkor lenses (28 + 58 is my killer combo); my two D810 are close to 200000 shots!.”
Volgens de reviewer van Ephotozine.com is de Nikon D850 een echte alleskunner, die op veel fronten z’n voorganger verbetert. “The camera delivers 45.7mp images, and thanks to a new BSI CMOS sensor, noise performance is excellent (...). The noise performance is an improvement over the Nikon D810, with cleaner results straight from the camera, giving a higher usable ISO range.” Bijzonder aan deze camera is de combinatie van hoge resolutie en hoge snelheid. “It offers the ability to shoot at high speeds, with a high resolution, something very few other cameras offer.” Verder is de D850 volgestouwd met features die niet gewoon zijn voor Nikon-gebruikers. “Including an electronic shutter for silent shooting (in live-view only), focus bracketing, batch raw processing (in-camera), plus smaller raw images.” Ephotozine geeft de D850 zijn predicaat Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
De Britse wildlife fotograaf Richard Peters is laaiend enthousiast over de Nikon D850. Volgens hem is het “The best wildlife photography camera ever made”, zoals de kop van z’n review luidt. “I think it’s a phenomenal camera. It’s not just me who thinks that either. The internet is full of incredibly impressed people who’ve already had a hands-on. In fact, I don’t remember the last time a camera stirred up this much excitement. The exception being the release of the D3. When its then-new FX sensor revolutionised high ISO image quality.” Is er dan geen enkel kritiekpunt op de D850? Misschien is het gewicht aan de hoge kant. “That is being very picky though, because there’s nothing else I can fault the D850 on. Nothing. It’s very rare a manufacturer releases a product that doesn’t just exceed expectations but smashes them. For me and my shooting needs, that’s what Nikon has done. They’ve produced a camera that will make capturing wildlife images less compromising then ever before.”
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.