Nikon D810: professionele fullframe spiegelreflex

Nikon D810: professionele fullframe spiegelreflex

Sinds de introductie van de Nikon D850 is voorganger Nikon D810 een stuk goedkoper geworden. Deze professionele fullframe spiegelreflex met ultrahoge resolutie is daarmee ook bereikbaar voor enthousiaste fotografen. De beeldkwaliteit is vrijwel vergelijkbaar met die van de D850. Diamant Award bij Zoom.nl. Alle belangrijke reviews!

De feiten op een rij

Sensor: fullframe | Resolutie: 36.3 megapixel | Beelden per seconde: 5 | Video: Full HD | Scherm: vast, geen touchscreen | Gewicht body: 880gr | Release datum: juli 2014 | Frankwandelt-rating 90/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR!

Opvolger D850 op Cameranu.nl >>

Opvolger D850 op Cameraland.nl >>

Opvolger D850 op Kamera-express.nl >>

Voordelige professional

Met de komst van de Nikon D850 is voorganger D810 een beetje in de luwte geraakt. Begrijpelijk: de D850 is volledig de hemel in geprezen, zowel door professionele reviewers als door professionele fotografen. Het is zeker een van de beste DSLR’s op de markt. Maar: de Nikon D810 is dat ook. Nog steeds. En het mooie is: hij is een heel stuk goedkoper dan de Nikon D850.

Nikon D810Extreem goede beeldkwaliteit

OK, de allermodernste snufjes heeft hij niet aan boord. Hij heeft geen kantelbaar touchscreen, en ook voor wie veel filmt heeft hij misschien niet de meest sexy specs. Maar voor wie op zoek is naar extreem goede beeldkwaliteit voor bijvoorbeeld z’n landschaps- of architectuurfotografie is bij de D810 zeker aan het goede adres. Een van de beste adressen, durf ik te beweren.

Robuuste DSLR (met wat overgewicht)

De Nikon D810 is niet de lichtste DSLR op de markt, maar hij is dan ook zeer robuust. De behuizing van magnesiumlegering is stof- en spatwaterbestendig. Mooi is ook dat de stabiele sluiter een minimum aan trillingen geeft, waardoor uiterst scherpe beelden mogelijk zijn.

Breed dynamisch bereik

De beeldkwaliteit van de D810 wordt alom geroemd. Oorzaak is de fullframe 36.3 megapixel CMOS sensor. Die heeft een breed dynamisch bereik, is zeer lichtgevoelig en biedt een uitstekende scherpte doordat het optische doorlaatfilter er uit is gelaten. De sensor wordt ondersteund door de snelle Expeed 4 beeldprocessor.

Snel en precies scherpstellen

Het scherpstelsysteem is uitstekend: snel en precies. Het is gebaseerd op 51 autofocuspunten met 15 kruissensoren. Daardoor kun je bewegende onderwerpen in lastige lichtsituaties moeiteloos volgen en vastleggen.

Professionele features

De D810 heeft tal van professionele en handige features aan boord die het fotograferen tot een genot maken. Zo ondersteunt hij het creatieve verlichtingssysteem voor het aansturen van Speedlight-flitsers. Naast de ingebouwde stereomicrofoon met windruisreductie is er een aansluiting voor een externe microfoon. De audio is uitstekend te regelen doordat je verschillende audioniveaus afzonderlijk kunt finetunen. Zelfs helderheid en kleurbalans van het display kun je volledig naar je eigen voorkeuren instellen.

Video: minimale ruis

Filmen kan de Nikon D810 ook al uitstekend. Dat gaat helaas niet in 4K, maar wel in een Full HD-kwaliteit met een minimum aan ruis, moiré of valse kleuren. De HDMI-uitvoer zorgt ervoor dat je de beelden gelijktijdig kunt opslaan in de camera en op een externe recorder.

2 geheugenkaartsleuven

Professioneel zijn ook de 2 geheugenkaartsleuven: één voor een snelle UDMA 7 compact flash-kaart en één voor een SD, SDHC of SDXC geheugenkaart. Dit geeft u de mogelijkheid om jpeg’s en raw’s apart van elkaar op te slaan, om foto’s gelijktijdig op 2 geheugenkaarten op te slaan of om je videobestanden op de ene en foto’s op de andere kaart op te slaan.

Professioneel werkpaard

Kortom: een professioneel werkpaard voor doorgewinterde fotografen die op zoek zijn naar de beste beeldkwaliteit. Het mooie van een Nikon-DSLR is natuurlijk ook dat je een zeer ruime keuze hebt uit een lens line-up om van te watertanden...

Opvolger D850 op Cameranu.nl >>

Opvolger D850 op Cameraland.nl >>

Opvolger D850 op Kamera-express.nl >>

Update: opvolger Nikon D850

Helaas, de Nikon D810 is niet meer verkrijgbaar. Gelukkig is de opvolger Nikon D850 nóg beter. Sterker nog: het is één van de allerbeste spiegelreflexen van dit moment. Benieuwd naar deze fantastische DSLR?

Bekijk mijn review >>

Nikon D850 op Cameranu.nl >>

Nikon D850 op Cameraland.nl >>

Nikon D850 op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D810Professionele reviewers over de Nikon D810

De Nikon D810: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Fototijdschrift Zoom.nl (Cees de Jonge): Voorganger Nikon D800 zette al zetten de nieuwe standaard op het gebied van resolutie, scherpte en contrastomvang in z’n prijsklasse. Deze D810 doet daar nog een flinke schep bovenop. Hij is voorzien van een nieuwe 36 megapixel sensor, zonder anti-aliasfilter. Dat levert nóg scherpere beelden op. De nieuwe sensor is daarnaast ook lichtgevoeliger.
  “Samen met de Expeed 4 beeldprocessor loopt het iso-bereik van 64 naar 12.800. De lagere lichtgevoeligheid is prettig voor landschapsfotografen, omdat in deze stand de contrastomvang nog een tikje groter wordt. Zodat zowel de diepe schaduwen op de grond als de heldere hoge lichten in de wolkenlucht goed weergegeven worden.
  Ook voor productfotografen en videografen is de hogere scherpte bij lage iso erg prettig. Op videogebied verdubbelt de Nikon D810 de framerate. De videospecs zijn professioneel, al is er geen 4K mogelijk. En er is meer goed nieuws voor videoliefhebbers. “Totale controle over diafragma, sluitertijd en audio bijvoorbeeld tijdens het filmen. Maar ook het volledige automatische iso-bereik en de mogelijkheid om een vlakke contrastcurve in te zetten maakt de postproductie van video's een stuk makkelijker.”
  Mooi is ook het nieuwe spiegelhuis, waarmee stil en trillingsarm fotograferen mogelijk is. “Bijna essentieel als je in een kerk bij een trouwerij onopvallend je opnames wilt schieten.” Ook is de D810 sneller geworden dan z’n voorganger. Kortom: uitstekende DSLR die beloond wordt met de Diamant Award en het hoge cijfer 8.7.
 • Dpreview.com (Rishi Sanyal): Ook na 2 jaar (het review dateert uit mei 2016) staat de kerntechnologie van de Nikon D810 nog als een huis. En daardoor is hij een uitdaging voor vele recente camera’s. De raw-beeldkwaliteit is ongeëvenaard goed. De beelden op de zeer lage ISO 64 zijn van middenformaat-kwaliteit: zeer schoon, ruisvrij en met een enorm dynamisch bereik.
  De beelden op deze lage basis ISO zijn zo schoon, dat geen enkele andere fullframe camera in de buurt komt. Hij verslaat zelfs de Sony A7R II “and despite improvements in the EOS-1D X II and 80D, no Canon DSLR even comes close.”
  Ook de Nikon D810 is geen perfecte camera. Zo is het autofocussysteem aarzelend als er weinig licht is. En ondanks de nieuw ontworpen spiegel en sluiter kunnen mechanische trillingen de resolutie in sommige situaties verminderen, in het bijzonder bij sommige lenzen met vibratiereductie. Dit is overigens een issue dat ook speelt bij andere camera’s.
  Deze issues doen de reviewer wel vaak grijpen naar de Sony A7R II, maar elke keer als hij dat doet, mist hij de kraakheldere beeldkwaliteit bij ISO 64 en de zeer betrouwbare 3D-tracking van de D810. De prestaties van de D810 zijn daarom extreem hoog. “This review has taken a long time to complete, but it's testament to the camera that even after two years, the D810 remains a benchmark in many respects for other models in its class.”
  Al met al is de Nikon D810 een van de beste DSLR’s die DPreview ooit heeft getest. En deze camera blijft nog vele jaren bruikbaar en relevant. De D810 levert het dynamisch bereik ban een middenformaatcamera bij ISO 64. En meer dan genoeg resolutie voor elke fotosituatie en elk fotogenre. De ergonomie zit uitstekend in elkaar. En de bouw en snelheid maken het een veelzijdige camera, zowel in het veld als in de studio. Op wat minpunten na overtuigt het totale pakket. Eindoordeel: Gold Award met een score van 86%.
 • Nikon D810Camerastuffreview.com (Jop Steenhof de Jong): “De Nikon D810 zet nieuwe normen voor beeldkwaliteit en overtreft de Nikon D800E, die jarenlang de hoogste positie in ons cameratestoverzicht heeft bezet.” Bouwkwaliteit en bedieningsgemak zijn verder opgeschroefd. Ook mooi is de stillere sluiter, die minder trillingen veroorzaakt, en de langere levensduur van de accu.
  Ook de beeldkwaliteit is hoger dan die van z’n voorganger. Oorzaak is het weglaten van het anti-aliasfilter, de nieuwe sensor en de nieuwe beeldprocessor. De resolutie is nóg hoger dan die van de D800E. En ook het dynamisch bereik “is ongekend hoog. Bij 32 ISO astronomisch hoog.”
  Heb je al een D800 of D800E, dan hoef je niet direct te upgraden. Daarvoor zijn de verschillen net te klein. “Bij veel praktijkopnames zie je geen kwaliteitsverschillen. Het zijn de meest kritische omstandigheden waar de verschillen naar voren komen.” De Nikon D810 krijgt de ‘Good Stuff Award’.
 • Photographylife.com (Nasim Mansurov): “All things considered, the Nikon D810 is the best general purpose DSLR Nikon has produced to date in my opinion. This conclusion is also shared by the rest of our team at Photography Life – five of our contributors have purchased the D810 since it became available and continue to be impressed by its superb performance.”
 • Techradar.com (Angela Nicholson): De Nikon D810 is een excellente, mooi gebouwde camera die schitterende beelden levert in zeer uiteenlopende omstandigheden. De vele pixels op de sensor en de enorme detaillering die de nieuwe sensor mogelijk maakt, maken deze camera vooral geschikt voor landschapsfotografen, architectuurfotografen en macro-fotografen.
  Maar het autofocussysteem en z’n stille sluiter maken deze camera ook erg geschikt voor sport-, actie en natuurfotografen. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com: “The Nikon D810 is an excellent camera that’s well-suited to landscape, still-life and macro photographers, yet is also capable of delivering superb sport, action and wildlife photos.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Ik heb deze D810 gekocht ter vervanging van een D800. De body bevalt uitstekend en net als bij de D800 zijn de foto's die ermee gemaakt kunnen worden van een zeer hoge kwaliteit.”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Benadert de perfecte camera. Ik had al een Nikon D800. De overstap gedaan naar de Nikon D810 vanwege de doorgevoerde verbetering. De belangrijkste verbetering voor mij is de geruislozere vastlegging van de foto.”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “De Nikon D810 is een zeer goede camera. Komend van de D700 blijkt de D810 eenvoudig en vertrouwd in het gebruik. Het instellen van de AF-S en AF-C gaat iets anders, maar is na even wennen veel handiger. De AF is snel en heel vaak goed raak. Vooral de GRP instelling in de AF-C gaat heel goed. Mijn resultaten bij hondenrennen en galopperende paarden waren erg goed.
  De belichting lijkt altijd goed te gaan en de witbalans nagenoeg altijd. De kwaliteit van de beelden is heel hoog. Fotograferen in een manage, op ISO 3200 gaf nog heel mooie beelden, waarbij de JPEG's uit de camera heel goed waren en niet eenvoudig zelf vanaf RAW te verbeteren waren.
  De camera komt in alles snel over. De beeldsnelheid van 5 bps in FX is voor mij vaak ruim voldoende; 7 bps in DX met grip bij de hondenrennen voelde als heel snel. De AF is snel en ik ben niet tegen een probleem van een volle buffer aangelopen.
  De resolutie van 36 megapixel is fenomenaal. Ik heb goede lenzen en bij een goede scherpstelling blijkt het beeld werkelijk indrukwekkend. Dit ook vanwege de prachtige belichting en groot dynamisch bereik. Eerlijk gezegd is het in veel gevallen wat overkill omdat bij plaatsen op websites er een behoorlijke reductie in resolutie moet gebeuren.”

Opvolger D850 op Cameranu.nl >>

Opvolger D850 op Cameraland.nl >>

Opvolger D850 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D810Belangrijkste kenmerken van de Nikon D810

 • Extreem goede beeldkwaliteit: fullframe 36.3 megapixel CMOS sensor
 • Breed dynamisch bereik en ISO 64 tot 12.800
 • Snelle en precieze autofocus: 51-punts scherpstelsysteem met 15 kruissensoren
 • Professioneel: ingebouwde stereomicrofoon en externe microfoonaansluiting
 • Professioneel: Gebruik de HDMI-uitvoer tijdens filmen in full HD kwaliteit
 • Handige feature: display instelbaar qua helderheid en kleurbalans
 • Professioneel: voorzien van twee geheugenkaartsleuven
 • Robuust: magnesiumlegering body

Opvolger D850 op Cameranu.nl >>

Opvolger D850 op Cameraland.nl >>

Opvolger D850 op Kamera-express.nl >>

 

Filmpje over de Nikon D810

Bekijk een mooi en kort filmpje over Nikon D810. Als je even lekker wilt watertanden...

Opvolger D850 op Cameranu.nl >>

Opvolger D850 op Cameraland.nl >>

Opvolger D850 op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Beste lenzen voor je Nikon DSLR

Heel veel lenzen voor je Nikon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je lens voor je Nikon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy