Nikon D780: middenklasse spiegelreflex met fullframe sensor

Nikon D780: middenklasse spiegelreflex met fullframe sensor

De Nikon D780 ligt in de schappen, en de reviews zijn lovend! Voorganger Nikon D750 was camera van het jaar bij diverse fototijdschriften en kreeg een Gold Award bij DPReview. De D780 is de ideale DSLR voor wie op fullframe wil overstappen. Platina Award bij Digifoto Pro. Silver Award bij DPReview. EISA-award: Fullframe camera 2020-2021. Alle belangrijke reviews!

De feiten op een rij

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.5 megapixel | Objectief: Nikon AF-S 24-120mm f/4 VR | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K UHD: 30fps, 25fps, 24fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 755gr | Release datum: 23 januari 2020 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 2.599 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Nikon D780

 • Hoge beeldkwaliteit: 24.5 megapixel fullframe BSI CMOS-sensor
 • Razendsnelle camera: EXPEED 6 beeldprocessor
 • Snel en nauwkeurig scherp: hybride autofocussysteem met 273 scherpstelpunten
 • Professionele autofocus: Multi-CAM 3500 II 51-punts AF-systeem
 • Hoge videokwaliteit: UHD 4K 30fps en Full HD 120fps
 • Verfijnde kleurcontrole in video: N-Log Gamma en HLG

Nikon D780 op Cameranu.nl >>

Nikon D780 op Cameraland.nl >>

Nikon D780 op Kamera-express.nl >>

Nikon D780 Uitblinker in foto én video

De Nikon D780 is een robuuste fullframe spiegelreflex die uitblinkt in fotografie én in videografie. Deze opvolger van de razend populaire en uitstekend besproken Nikon D750 speelt leentjebuur bij twee topcamera’s van Nikon: de Nikon Z6 en vlaggenschip Nikon D5.

Autofocus met gezichts- en oogdetectie

Gebruik je live view dan heeft de Nikon D780 meer weg van de Z6. Beide camera’s delen dezelfde sensor. En de D780 heeft een speciaal hybride autofocussysteem voor Live View opnamen plus een snel en krachtig 51-punts autofocussysteem. In live view kun je bovendien gezichts- en oogdetectie gebruiken. De autofocus heeft dan ook een flinke sprong voorwaarts gemaakt als je live view gebruikt. Ook bij weinig licht presteert hij uitstekend.

Nikon D780 op Cameranu.nl >>

Nikon D780 op Cameraland.nl >>

Nikon D780 op Kamera-express.nl >>

Indrukwekkend bij weinig licht

In het hart van de camera vind je de veelzijdige 24.5 megapixel fullframe CMOS-sensor. Die biedt hoge leessnelheden en indrukwekkende prestaties bij weinig licht. Het BSI-ontwerp en de krachtige EXPEED 6 beeldprocessor zorgen voor bijzonder heldere beelden met opvallend weinig ruis.

Hoge kwaliteit 4K zonder cropfactor

Niet alleen voor fotografen, ook voor videografen is de D780 een zeer interessante camera. De beelden zijn van hoge kwaliteit. De camera gebruikt de 6K-resolutie van de beeldsensor om 4K/UHD-video-opnamen met een zeer hoge resolutie te produceren. Je schiet beelden in 30p / 25p / 24p zonder cropfactor. Geïntegreerde N-Log Gamma- en HLG-instellingen zijn beschikbaar voor een verfijnde kleurcontrole.

Externe videorecorder

Daarnaast kunnen videografen een externe videorecorder gebruiken waarmee ze haarscherpe HLG HDR-opnamen kunnen schieten die rechtstreeks kunnen worden vertoond op een compatibele tv of monitor. Uniek: de oogherkenning is ook mogelijk als je foto's maakt tijdens het filmen.

Zeer gevoelige camera

De Nikon D780 is een zeer gevoelige camera. Het ISO-bereik loopt van 100 tot 51.200 (uitbreidbaar naar 50-204.800). Ook is hij voor een fullframe camera razendsnel: je schiet bursts tot 12 beelden per seconde in volledige resolutie en in raw. Gebruik je de AF/AE-stand dan haal je nog steeds 7 beelden per seconde.

Nikon D780Bewegende onderwerpen volgen

Fotografeer je via de zoeker, dan profiteer je van het 51-punts autofocussysteem met fasedetectie. Daardoor volg je bewegende onderwerpen zeer goed en kun je snel schakelen tussen geavanceerde autofocusstanden. Schiet je in live view, dan heb je het voordeel dat je gebruikmaakt van een speciaal hybride autofocussysteem met 273 punten.

Razendsnel beelden delen

Mooi is ook dat de Nikon D780 een kantelbaar touchscreen aan boord heeft. Daarmee kun je foto’s schieten en je autofocus simpel en snel verplaatsen. Verder heeft de D780 een ingebouwde time-lapse functie. De camera heeft een snelle gegevensoverdracht. Via SnapBridge kun je video en foto’s razendsnel delen met je smartphone of tablet.

Nikon D780 op Cameranu.nl >>

Nikon D780 op Cameraland.nl >>

Nikon D780 op Kamera-express.nl >>

EISA-award: Fullframe camera 2020-2021

De Nikon D780 heeft een prestigieuze EISA-award 2020-2021 gewonnen. De D780 is volgens de jury ‘Fullframe camera 2020-2021’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Nikon D780

De Nikon D780: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Nikon D780

 • Fabuleuze allround camera voor fotografie en videografie
 • Uitstekende beeldkwaliteit: beste in z’n klasse
 • Excellent dynamische bereik en ruisprestaties bij hoge ISO’s
 • Video: excellente 4K-kwaliteit en indrukwekkende videospecs
 • Zeer veelzijdig autofocussysteem voor foto en video
 • Zeer goede gezichts- en oogdetectie
 • Autofocus is ook trefzeker bij weinig licht
 • Menu: uitgebreid, logisch en handig opgebouwd
 • Uitstekend kantelbaar touchscreen en heldere optische zoeker
 • Lange accuduur: eindeloos fotograferen
 • Zeer prettige ergonomie met veel bedieningsgemak
 • Robuuste camera: degelijk, weerbestendig en toch licht

Zwakke punten van de Nikon D780

 • Geen AF-joystick
 • Hoog prijskaartje vergeleken met concurrentie
 • Autofocus kan sneller, ontspanvertraging mag kleiner
 • Geen beeldstabilisatie aan boord
 • Even goede Nikon Z6 heeft aantrekkelijker prijskaartje

Awards voor de Nikon D780

 • EISA-award: Fullframe camera 2020-2021
 • DPReview: Silver Award
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Digifoto Pro: Platina Award

 

Nikon D780Focus Magazine over de Nikon D780

‘Het beste van twee werelden’ kopt reviewer Mich Buschman in het aprilnummer 2020 van Focus Magazine. Mich doelt daarmee op allerlei functies uit de fullframe systeemcamera’s van Nikon die aan boord van deze robuuste DSLR zijn, waardoor dit een hybride camera is geworden. “Hoe werkt dat in de praktijk?”

Leentjebuur bij de Nikon Z6 en D850

De nieuwe sensor en processor zijn ‘geleend’ van de Z6-systeemcamera van Nikon en heeft een hogere gevoeligheid dan bij de voorganger D750. De D780 is een robuuste camera, degelijk en weerbestendig uitgevoerd. Het kantelbare aanraakscherm is afkomstig van topmodel D850. Grootste verrassing is volgens Mich het veelzijdige autofocussysteem.

Systeemcamera zonder EFV

Meestal zul je door de heldere optische zoeker schieten, die werkt met het bekende fasedetectie-autofocussysteem. Schakel je echter naar live view (schieten via het display), dan werkt de camera als een systeemcamera zónder elektronische zoeker. Het autofocussysteem van de Nikon Z6 is dan beschikbaar voor fotograferen en filmen. Met alle voordelen voor bijvoorbeeld oog- en gezichtsdetectie en autofocussen bij weinig licht.

Enorm veel functies

De ergonomie van de D780 is zoals verwacht erg prettig. Ook heeft de camera tal van handige functies aan boord, evenals genoeg wieltjes en knoppen om hem te bedienen. Het menu is erg uitgebreid en erg logisch en handig opgebouwd. De D780 biedt zoveel functies dat Mich slechts een klein deel kan noemen. Voordeel is verder dat de body voor een dergelijke camera niet zwaar is en dat hij heel prettig vasthoudt.

Trefzekere autofocus, ook ‘s avonds

Mich heeft veel beelden geschoten met de D780. De foto’s en films zijn vrijwel altijd goed getroffen, met een trefzekere autofocus, een kloppende belichting en een snelle werking en opslag. Ook bij avondopnames werkt de autofocus nog snel en correct. Ook gezichts- en oogherkenning werken trefzeker.

Waardige opvolger

Kortom: de D780 is een DSLR met veel functies uit de Z-camera’s van Nikon. “De Nikon D780 is een waardige voortzetting van de succesvolle 700-serie.” Eindoordeel: het cijfer 8.7.

Nikon D780 op Cameranu.nl >>

Nikon D780 op Cameraland.nl >>

Nikon D780 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D780DPReview over de Nikon D780

Twee topreviewers zet DPReview op de Nikon D780: Dan Bracaglia en Richard Butler. En dat is niet voor niets: voorganger Nikon D750 werd op Dpreview.com zeer goed besproken als ‘een van de meest afgeronde DSLR’s die ooit zijn gemaakt’. Marcheert de D780 in die roemruchte voetsporen?

Fabuleuze allround DSLR

De Nikon 780 is – in de woorden van de reviewers – een ‘fabuleuze allround camera voor fotografie en videografie voor mensen die met een DSLR willen schieten’. Hij is over de hele linie erg goed. De beeldkwaliteit biedt het beste in zijn klasse. Het dynamische bereik van de raw-beelden is excellent, evenals de ruisprestaties.

Excellente video’s

Ook op video-gebied staat de D780 z’n mannetje. De kwaliteit van de 4K-beelden is excellent en bijna de beste in z’n klasse. Indrukwekkend is de serie video-tools die aan boord zijn. De D780 heeft fasedetectiepunten op z’n sensor en biedt uitzonderlijk goede autofocus met video, inclusief gezichtsdetectie.

Uitstekende bouwkwaliteit & ontwerp

Ook bouw en ontwerp zijn excellent. De camera is solide maar houdt toch comfortabel vast en is goed afgedicht tegen het weer. Ten opzichte van de voorganger zijn er een paar belangrijke tweaks aan de body. Zo is er een supergoed touchscreen, USB-oplaad-optie en zijn de AF-On en AE-L/AF-L buttons van elkaar losgekoppeld. Een AF-joystick ontbreekt helaas.

Combinatie van DSLR en systeemcamera

Nikon heeft in de D780 het beste van z’n DSLR en z’n Z-systeemcamera’s gecombineerd. Hierdoor is een camera ontstaan die goed kan concurreren met de DSLR’s én de systeemcamera’s in deze klasse.

Snelle camera, top autofocus

De camera presteert zeer goed. Hij schiet 7 beelden per seconde als je door de zoeker fotografeert, snel genoeg voor de meeste fotografen. En hij houdt dat liefst 100 beelden vol. De hybride autofocus is excellent. Hij combineert hiervoor 2 systemen: die van de D750 voor zoekerschieten en die van de Z6 voor live view-schieten. En dat werkt zeer goed, met gezichtsdetectie en – via live view – oogdetectie.

Silver Award: 87%

Al met al is de D780 een excellente update van de geliefde D750. Ook die camera is nog steeds erg goed, maar is in sommige opzichten verouderd. De D780 maakt de camera weer helemaal van deze tijd, met aan boord het beste van Nikon DSLR’s en systeemcamera’s. Hierdoor is deze geliefde DSLR-serie weer vele jaren concurrerend. Eindoordeel: Silver Award met een hoge score van 87%.

Nikon D780 op Cameranu.nl >>

Nikon D780 op Cameraland.nl >>

Nikon D780 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D780Chip Fotomagazine over de Nikon D780

De Nikon D780 is een echte allrounder: hij is geschikt voor vrijwel alle soorten fotografie. Hij kan met z’n totaalpakket zelfs de DSLR-markt hervormen, denkt Chip Fotomagazine (meinummer 2020). Kun je je nog meer wensen? vraagt de reviewer zich af.

Modernste tech, hoog prijskaartje

De Nikon D780 heeft de modernste tech aan boord en is volgens Chip “waarschijnlijk de meest opwindende dslr van het jaar”. Alleen de prijs is een minpuntje. Zeker als je dat prijskaartje vergelijk met dat van bijvoorbeeld Nikons eigen Z6 en D850 en D750. Dat maakt de uitgangspositie van de D780 volgens de reviewer niet eenvoudig.

Gewicht in goud waard

Wegen de betere prestaties op tegen de hogere prijs? Niet helemaal, volgens Chip. Hoewel de tech-specs wijzen op een camera die z’n gewicht in goud waard is. Kijk naar de nieuw ontwikkelde fullframe sensor, de weerbestendige magnesium body, de Ultra-HD videoresolutie met professionele functies, de betere autofocus en de snelle bursts. Indrukwekkend.

Mooie beelden bij weinig licht

De beeldkwaliteit heeft in ieder geval een sprong voorwaarts gemaakt ten opzichte van de D750, merkte concertfotograaf Helge Roewer, die de D780 een paar dagen meenam voor de review van Chip. Die schoot mooiere beelden bij weinig licht. “Foto’s bij ISO 25.600 laten net zo weinig ruis zien als de D750 bij ISO 8.000.” Dat constateerde Chip zelf ook in het lab: de beeldkwaliteit is een stuk verbeterd. Datzelfde geldt voor de videoprestaties.

Innovatie in de autofocus

Innovatie vindt je ook in de autofocus. Hoewel de AF-module niet is veranderd, zijn nauwkeurigheid en contrastgevoeligheid toegenomen. Dat zie je terug in het feit dat hij kan scherpstellen tot -6EV vanaf f/2.8. En in Live-View heb je nu beschikking over gezichts- en oogdetectie. Toch zijn ook hier nog wensen. Zo zou de autofocus sneller mogen scherpstellen, en ook de ontspanvertraging zou kleiner mogen zijn.

Blije professionals en amateurs

Al met al biedt de Nikon D780 volgens Chip een “uitstekend totaalpakket waar zowel professionals als amateurs blij mee zullen zijn.” Hij wordt interessanter als de prijs nog wat verder zakt. “Voor 2500 euro zijn de vernieuwingen niet voldoende.” Eindoordeel: 90/100. De D750 scoort bij Chip 78/100, dus dat is echt wel een grote stap voorwaarts. Ter vergelijking nog de score voor de Nikon Z6: 88/100.

Nikon D780 op Cameranu.nl >>

Nikon D780 op Cameraland.nl >>

Nikon D780 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D780Andere (professionele) reviewers over de Nikon D780

 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Dré de Man, juninummer 2020, full review): Volgens reviewer Dré de Man is de Nikon D780 veel meer dan een logische update van de D780, hoewel het er op het eerste gezicht wel zo uitziet. Maar er is meer aan de hand. Hij houdt zich zeer goed staande tegenover twee topconcurrenten uit eigen huis: de Nikon Z6 en de Nikon D850. Hij “heeft misschien nog wel wel het meeste weg van de mythische D700-opvolger die er nooit gekomen is.”
  Als je over meerdere AF-D objectieven beschikt of als je D750 aan vervanging toe is en fotografeer je graag met een DSLR, dan is de D780 volgens Dré een uitstekende keuze. “Je kunt discreet fotograferen als het moet en real-time kijken en ontspannen zonder vertraging op belangrijke momenten.”
  Ook de lange accuduur is een grote plus: “Je kunt vrijwel eindeloos fotograferen, wat ideaal is op bijvoorbeeld evenementen.” Kortom: zoek je een betaalbare en niet al te grote DSLR, dan kun je volgens Dré nauwelijks iets beters kiezen dan de D780. Eindoordeel: Platina Award.
 • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, juli/augustusnummer 2020, full review): Grote vraag is natuurlijk of deze fullframe middenklasse DSLR opgewassen is tegen de spiegelloze concurrentie. Voorganger D750 was in ieder geval erg populair. En ook deze D780 lijkt dat weer te worden. Het is een camera die direct vertrouwd aanvoelt en eenvoudig te gebruiken is, aldus Jasper. Een spectaculaire camera is het niet, maar toch deugt er bijzonder veel aan.
  Een aantal elementen uit de Z-systeemcamera’s keren terug in de D780. Bijvoorbeeld het autofocussysteem uit de Z6. Daardoor is het een aantrekkelijke hybride camera. Dat maakt werken in live view erg accuraat en snel. In combinatie met de optische zoeker heb je nu twee goede mogelijkheden om onderwerpen te fotograferen en filmen. “Live view is geen ondergeschoven kindje meer, zodat je deze D780 met recht een kruising tussen spiegelreflex en systeemcamera zou kunnen noemen.”
  Ook de sensor komt uit de Nikon Z6, en dat is goed nieuws: hij levert aantrekkelijke beeldkwaliteit en goede prestaties bij weinig licht en hogere ISO’s. Daardoor levert deze fullframer uit het middensegment topprestaties. “De beelden zijn helder en scherp en vertonen een prettig dynamisch bereik.” Ook filmen doet de D780 uitstekend.
  Kortom: deze Nikon biedt precies wat de meeste fotografen nodig hebben. Het is een uitstekend doordacht toestel waarmee je jarenlang prima foto's maakt. Zoom.nl gaat ervan uit dat de D780 even populair wordt als z'n voorganger. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.2.
 • Techradar.com (Amy Davies, full review): Voor wie gehecht is aan DSLRs en de fotografie-ervaring die ermee verbonden is, is de Nikon D780 een fantastische fullframe allrounder met een grote aantrekkingskracht, stelt Amy. Hij zal net als z’n voorganger, de Nikon D750, populair zijn voor wie wil overstappen naar fullframe willen gaan. Daar komt bij dat je direct profiteert van een aantal van de allernieuwste spiegelloze functies.
  Je kunt de D780 zien als een kruising tussen de D750 en de Z6. Hij heeft hetzelfde AF-systeem als de Z6. Handig voor het schieten van actiescènes, terwijl de nieuwste EXPEED-processor snel fotograferen ondersteunt.
  Wat de D780 zo goed maakt is een combinatie van allerlei factoren. Er is niet één specifieke functie die verbluffend is. Jammer is wel dat hij geen beeldstabilisatie of flitser aan boord heeft. Maar hij biedt tal van goede, solide en veelzijdige functies die ervoor zorgen dat hij geschikt is voor heel veel verschillende soorten fotografen.
  Moet je voor de D780 kiezen of eerder voor de Z6? Dat is onder meer afhankelijk van de vraag of je nu al veel DSLR-lenzen in huis hebt, maar ook van je persoonlijke voorkeuren. Wil je een grotere, stevigere fullframe camera met een optische zoeker en een fantastische batterijduur? Dit is de D780 een van de beste camera’s op de markt. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De Nikon D780 is een opwindende DSLR. Hij heeft de autofocus en videomogelijkheden op de sensor van moderne systeemcamera’s en overbrugt hiermee de kloof tussen deze twee soorten camera’s.
  Toch werkt en voelt hij als een DSLR, met z’n voordelen maar ook nadelen. Zo heeft hij een grotere body, een optische zoeker en twee autofocussystemen. Al met al is het een een uiterst effectieve hybride camera die DSLR-fans veel voordelen biedt van spiegelloze camera's.
  De specs zullen de krantenkoppen niet halen. De sensor met 24 megapixel is gebruikelijk voor dit soort camera’s. En tal van camera’s hebben snellere burst-modi, iets betere videofuncties en geavanceerdere autofocus. Bijzonder goedkoop is de D780 ook niet.
  De D780 heeft een lange lijst aan zeer wenselijke specs aan boord. Dit combineert Nikon met een zeer goed gebouwde, veelzijdige en betaalbare camera.
  De D780 blinkt nergens in uit, maar de resolutie is voldoende voor de meeste fotografen, de bursts zijn beter dan je zou verwachten, de videospecificaties zijn erg goed en hij heeft een zeer breed ISO-bereik. En staar je niet alleen blind op de specs: de D780 is echt een mooie, goed uitgebalanceerde camera. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Amy Davies, full review): Fantastisch dat Nikon tijd en middelen inzet om bestaande klanten tevreden te houden. En zich niet alleen laat meeslepen door de allernieuwste technologie en hypes. Er zijn tal van fotografen die niet volledig van systeem willen veranderen, en hun bestaande lenzencollectie willen opgeven.
  En wie een nieuwe fullframe DSLR zoekt: de Nikon D780 is misschien wel de beste camera voor jou. Z’n sensor is bescheidener dan die van grote broer Nikon D850. Maar dat is goed nieuws voor wie z’n bestanden beheersbaar wil houden, voor opnamen bij weinig licht en voor het versnellen van bursts.
  Er zijn veel argumenten om over te stappen naar een spiegelloze camera. Maar er zijn er evenveel voor het vasthouden aan een DSLR. Veel fotografen geven de voorkeur aan de grotere en comfortabelere bediening, terwijl een optische zoeker grote voordelen heeft. Ruimte voor dubbele SD-kaartsleuven is ook goed nieuws.
  Al met al is de Nikon D780 een fantastische camera voor fotografen die veel en veel verschillende soorten foto’s maken. Een uitstekende allrounder voor zowel professionals als gevorderde enthousiaste fotografen. Professionals die al een camera met een hogere specificatie heeft, zoals de D850 of de Z7, kunnen de D780 beschouwen als een goede tweede camera. Maar het zou ook heel goed je hoofdcamera kunnen zijn, vanwege zijn veelzijdigheid. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Nikon D780 is volgens Angela een geweldige DSLR. Een uitstekende keuze voor alle fotografen die met een optische zoeker willen fotografen. De body is zeer solide en betrouwbare, de batterijduur indrukwekkend.
  Aan boord is Nikons beste Live View-systeem tot nu toe. Dat maakt de camera veelzijdiger. Zoals gebruikelijk bij een DSLR schakel je niet helemaal naadloos tussen het gebruik van de zoeker en het scherm voor het componeren van beelden. Je kunt de zoeker ook niet gebruiken in Live View of videomodus.
  Maar al met al combineert de D780 voor veel fotografen het beste van spiegelreflex en spiegelloze technologie. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (Joshua Waller, full review): Fotografen die Nikons DSLR’s kennen, zullen de D780 begroeten als een oude vriend. Bediening en ergonomie zijn uitstekend. Daar zijn de nieuwste technologie en ontwikkelingen aan toegevoegd uit de Nikon Z-systeemcamera’s. Daardoor profiteer je van de oogdetectie-autofocus, een breder focusgebied en snellere continu-opnamen met 12fps.
  Zowel bouwkwaliteit als weerbestendigheid van de D780 zijn uitstekend. Zelfs in de natte en vriesomstandigheden waarin Joshua hem heeft getest, presteert hij goed.
  Slechts bij zeer weinig licht worstelt de camera een beetje met z’n autofocus via de optische zoeker. De sensor is zo goed dat je foto’s en video’s kunt schieten bij ISO’s die je niet op veel andere camera’s zou hoeven proberen.
  De Nikon D780 is een zeer veelzijdige camera, die bijna alles aankan wat je probeert en altijd uitstekende prestaties levert. Wie een fullframe spiegelreflexcamera zoekt, doet er goed aan de D780 bovenaan het lijstje te zetten, vooral als je fotografeert bij weinig licht. Fotografen die bruiloften of portretten schieten of ‘s nachts fotograferen zullen veel plezier beleven aan de D780. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographylife.com (Spencer Cox, full review): Op het eerste gezicht ziet de Nikon D780 er niet bijzonder nieuw of indrukwekkend uit. Toch slaagt Nikon erin een van de meest indrukwekkende DSLR's ooit, de D750, op belangrijke manieren te verbeteren. De D780 is een zeer verfijnde camera. Je kunt eraan afzien dat Nikon zeer veel ervaring heeft met dit type DSLR: het is een camera met zeer weinig gebreken.
  Tegelijk zijn veel van de belangrijkste specs sinds de D750 niet veel veranderd. De sensor telt nog steeds 24 megapixels, het focussysteem telt nog steeds 51 punten en zelfs de maximale framesnelheid is vrijwel hetzelfde: 7 in plaats van 6.5fps.
  Toch zijn de verbeteringen aanzienlijk. Zo scoort de sensor veel beter bij hoge ISO’s en heeft hij een groter dynamisch bereik. En de autofocus is ook aanzienlijk beter, dankzij een beter focusalgoritme. De framesnelheid is weinig toegenomen, maar de buffer is veel groter. Daardoor is de D780 duidelijk beter geschikt voor burst-opnames.
  Kortom: Nikon steekt zijn energie op intelligente wijze in het verbeteren van de belangrijkste functies onder de motorkap, in plaats van met hele nieuwe topfeatures te komen. Alleen op videogebied zijn de specs duidelijk beter dan bij de D750. Kortom: de D780 is substantieel beter dan de D750. Maar het zal moeilijk zijn nieuwe kopers te lokken, omdat de introductieprijs vrij hoog ligt.
 • Nikon D780Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Over de kwaliteit van de Nikon D780 valt volgens Jim weinig te twijfelen. Het is een betere camera dan de D750, die zich bewezen heeft als werkpaard voor zowel professionals als hobbyisten. De D780 heeft een wat hogere framesnelheid en een wat betere autofocus. Ook de beeldsensor is moderner en biedt superieure helderheid bij hogere ISO’s.
  Daarnaast zijn er ook in de bediening de nodige verbeteringen. Bijvoorbeeld het display dat nu een touchscreen is, en de mogelijkheid om de camera op te laden via de USB-C-poort.
  Maar deze vraag is belangrijk: moet je in 2020 nog een spiegelreflexcamera kopen? De Nikon Z6 levert dezelfde hoge beeldkwaliteit en heeft een gestabiliseerde sensor. Zelfs als je rekening houdt met de kosten van de FTZ-adapter, is de Z6 goedkoper en ook nog eens een grotere stap voorwaarts voor D750-bezitters dan de D780.
  Kun je echter niet wennen aan elektronische zoekers, dan is de D780 een welkome ‘haven’ in de steeds groter wordende oceaan van systeemcamera’s. Ben je gewend aan de D750-body, dan kun je direct aan de slag. Bovendien kun je je voorraad Nikkor AF-lenzen met schroefdraad ook gewoon gebruiken. Eindoordeel: 3.5 van de 5 sterren.
 • Digitaltrends.com (Daven Mathies, full review): De Nikon 780 is zeker een goede DSLR, maar voelt volgens Daven als een noodoplossing voor Nikon D750-bezitters die nog niet klaar zijn om over te stappen naar een spiegelloze camera.
  Volgens Daven duwt Nikon fotografen richting zijn spiegelloze Z-serie en hij ziet geen reden om daarover te klagen. Van de elektronische zoeker tot in-body beeldstabilisatie: de Z-camera's van Nikon hebben belangrijke voordelen.
  Daven roemt ook Nikons strategie met de lenzen uit de Z-serie. Het glas is hoogwaardig en de maximale diafragma's van f/1.8 houden zowel grootte als kosten onder controle. Dat is de toekomst. “De D780 is verleden tijd. Ongetwijfeld een schitterend stuk, maar nog steeds het verleden.” Eindoordeel: 3.5 van de 5 sterren.
 • Franks overpeinzingen: Spiegelreflexen, tellen die eigenlijk nog mee? Jazeker, blijkt uit een aantal releases kort achter elkaar. Zo kondigde zowel Nikon als Canon hun nieuwe vlaggenschepen voor professionals aan: de Nikon D6 en de Canon EOS 1D X Mark III. Canon kwam bovendien kort geleden met de opvolger van de razend populaire middenklasser Canon EOS 80D: de Canon EOS 90D. En nu dus Nikon met de Nikon D780, de opvolger van de Nikon D750, die door reviewers de hemel in geprezen werd.
  Hoe goed de Nikon D780 is, zal nog moeten blijken. Ik hou alle reviews met argusogen in de gaten, want ik ben natuurlijk zeer benieuwd of hij weer zo goed valt bij de reviewers. Want sinds de release eind 2014 van de Nikon D750 is er natuurlijk wel ‘iets’ gebeurd... De niet te stuiten opmars van de systeemcamera’s met fullframe sensor.
  En dus is de vraag niet: hoe scoort de D780 ten opzichte van vergelijkbare spiegelreflexen? De vraag is: houdt de D780 stand temidden van het geweld van de fullframe spiegellozen?
  En dan zullen de reviewers de ogen toch vooral richten op systeemcamera’s uit dezelfde prijsklasse: de Nikon Z6 (waarmee de D780 de sensor deelt), de Canon EOS R en de Sony A7 III. Dat zijn allemaal uitstekende camera’s waar de Nikon D780 het tegen zal moeten opnemen. Welke komt als winnaar uit de bus? Je leest het straks allemaal op mijn site. Kom dus zeker nog eens langs!
 • Amateurphotographer.co.uk (Michael Topham, full review): De Nikon D780 combineert alles wat de reviewer goed vond aan de D750 met een aantal belangrijke features van de Nikon Z6 plus een hele set aan andere verbeteringen. De scherpstelling in Live View werkt exact hetzelfde als bij de Z6. Gebruik je Live View niet, dan gedraagt hij zich net als de D750.
  De Nikon D750 heeft dezelfde 180K-pixel RGB-sensor en ‘Advanced Scene Recognition-systeem’ als de duurdere Nikon D850. De accu gaat ook zo’n 2060 opnamen mee.
  Voor Nikon-fotografen die flink geïnvesteerd hebben in lenzen met F-vatting, en een nieuw, betrouwbaar en zeer capabel werkpaard nodig hebben, komt de Nikon D780 goed van pas. De verbeteringen in het scherpstellen in Live View, de toevoeging van bediening via het touchscreen en de mogelijkheid om de batterij in de camera op te laden, zijn zeer welkom, en komen tegemoet aan de kritiek die er was op de D750.
  Volgens de reviewer is de D780 een van de beste allround spiegelreflexcamera’s op de markt.
  Het is geweldig om te zien dat Nikon zich blijft richten op fotografen die zweren bij een DSLR, in een wereld waar alles lijkt te draaien om spiegelloze systemen. Nikons visie: geef klanten de keuze. Voor fotografen die niet klaar zijn om de overstap naar systeemcamera’s te maken, houdt de D780 de vlag hoog voor het DSLR-segment. Eindoordeel: Goud Award met 5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “De camera werkt goed. Heeft geen ingebouwde flits meer. Verder doet hij alles wat ik verwachtte. Het uitklapbaar schermpje werkt ook mooi.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Prachtige mix van EVF techniek met DSLR. Van een D700 naar een D600 naar de D780. Snelle autofocus, kantelbaar touch screen maakt de bediening van menu's nog makkelijker. Blij dat ik gewacht heb, nog blijer nu ik de camera heb!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Nikon D780 op Cameranu.nl >>

Nikon D780 op Cameraland.nl >>

Nikon D780 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D780Belangrijkste kenmerken van de Nikon D780

 • Kwaliteit: 24.5 megapixel fullframe sensor
 • Razendsnel: 12 beelden per seconde (live view) of 7 bps (zoeker)
 • Krachtig 51-punts autofocussysteem met trackingfuncties
 • Hybride autofocussysteem met 273 scherpstelpunten
 • Full HD-foto’s (2 megapixel) tot 120bps
 • 4K/UHD-foto’s (8 megapixel) tot 30bps
 • Oogherkenning met continue autofocus
 • 3.2 inch kantelbaar touchscreen display
 • Weerbestendige en robuuste body
 • Professioneel: 2 UHS-II SD-geheugenkaartsleuven
 • 10-bits HDMI-uitgang
 • Handig: in-camera retoucheermenu

Nikon D780 op Cameranu.nl >>

Nikon D780 op Cameraland.nl >>

Nikon D780 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Nikon D780

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Nikon D780. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon D780 op Cameranu.nl >>

Nikon D780 op Cameraland.nl >>

Nikon D780 op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Beste lenzen voor je Nikon DSLR

Heel veel lenzen voor je Nikon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je lens voor je Nikon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy