Nikon D6: vlaggenschip DSLR voor professionals

De Nikon D6 is dé nieuwe vlaggenschip spiegelreflex voor professionals. Hij combineert excellente beeldkwaliteit met razende snelheid. Al is er nog weinig bekend, hij staat ongetwijfeld ruim op tijd in de startblokken voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Alle belangrijke reviews hou ik straks weer voor jullie bij.

Sensor: fullframe | Resolutie: 20.8 megapixel | Beelden per seconde: 14 | Video: 4K/30p + MP4 | Scherm: vast 3.2 inch touchscreen | Gewicht body: 1.270gr | Release datum: begin april 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 99/100 | Prijs body: 7.299 euro op Kamera-express.nl en op CameraNU.nl

Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

Nikon D6 op CameraNU.nl >>

Highlights van de Nikon D6

 • Klaar voor Tokyo 2020
 • Razendsnel schieten: 14 beelden per seconde
 • Zeer krachtige autofocus: Multi-CAM 37K-autofocussensormodule met 105 scherpstelpunten
 • Gloednieuwe EXPEED 6 beeldprocessor
 • ISO-bereik uitbreidbaar tot ISO 3280000
 • Langer werken op een acculading
 • Bluetooth, wifi en gps
 • Uitstekend afgedicht tegen de elementen

Nikon D6Nieuw vlaggenschip voor sport en actie

Na lang wachten is Nikon op de proppen gekomen met alle details van z’n vlaggenschip DSLR voor sport- en actiefotografen. De professionele sportfotografen hebben hier met het ook op de Olympische Spelen in Tokyo natuurlijk reikhalzend naar uitgekeken. Valt het mee? Valt het tegen?

Meest geavanceerde DSLR

En deelt Nikon een mokerslag uit aan z’n directe concurrenten: Canon en Sony? Volgens Nikon zelf wel, want dit is, in de woorden van deze firma: “De meest geavanceerde DSLR van dit moment.” Bescheiden zijn ze natuurlijk niet bij Nikon. Bij concurrent Canon zijn ze dat ook niet. Het gaat echt een één op één gevecht worden in aanloop naar Tokyo 2020, met vooralsnog een flinke bijrol voor Sony met z’n Sony A9 II.

Hybride camera

De grootste concurrent van de Nikon D6 is natuurlijk de nieuwe Canon EOS 1D X Mark III. Dat is een hybride camera die het beste van de DSLR – zoals een perfecte optische zoeker en lange accuduur, combineert met de beste technieken van de moderne systeemcamera’s – zoals geavanceerde autofocus. De Nikon D6 biedt vergelijkbare features, maar de verpakking is behoorlijk anders.

Nikon D6Volledig nieuw autofocussysteem

Grootste nieuws bij de Nikon D6 is niet de nieuwe sensor (wat ik zelf had gedacht), maar het autofocussysteem. Dat is volledig op de schop gegaan. Het gekke is: er zitten minder focuspunten in dan bij voorganger Nikon D5, maar ze hebben een veel hogere nauwkeurigheid.

Het beslissende moment pakken

Uiteraard is razendsnel en nauwkeurig focussen van het grootste belang bij sport- en actiefotografie. Alleen zo pak je alle beslissende momenten tijdens een wedstrijd op topniveau of als je schichtig wild schiet in de natuur.

Kruislings gevoelige focuspunten

Dat gloednieuwe focussysteem van de Nikon D6 heeft ‘slechts’ 105 punten. Maar ze zijn stuk voor stuk kruislings gevoelig zijn. Voorganger Nikon D5 had weliswaar 153 focuspunten, maar die kon je niet allemaal handmatig selecteren. Bij de Nikon D6 kan dat wel.

Koning van de nacht

De dichtheid van de focuspunten is ook 1.6 keer hoger bij de D6. De middelste focuspunten zijn extra gevoelig gemaakt. Zo gaat het middelste focuspunt tot een lichtwaarde van -4.5EV (bij alle overige punten is dat -4EV). Zo focus je dus ook nog als het bijna donker is, een echte ‘Koning van de nacht’. Ook heeft het nieuwe vlaggenschip een verbeterd systeem om onderwerpen ter herkennen. Daardoor kan hij veel beter onderwerpen volgen.

Nikon D6Nieuwe sensor, zelfde resolutie

De sensor is weliswaar geheel nieuw, maar wel met dezelfde resolutie als bij de D5: 20.8 megapixel en uiteraard fullframe. Vind je dat weinig? Voor fotojournalisten is dat meer dan genoeg, waarbij een bijkomend voordeel is dat de bestanden niet te groot worden en sneller verstuurd kunnen worden naar bijvoorbeeld persbureaus. Concurrent Canon EOS 1D X Mark III heeft 20.2 megapixel op z’n fullframe sensor. De lichtgevoeligheid van de sensor is wel veel groter: ISO 100 tot 102.400, uitbreidbaar tot ISO 3.200.000.

Gloednieuwe Expeed 6-beeldprocessor

Hart van elke camera vormt niet alleen de beeldsensor, maar ook de beeldprocessor. Die bepaald de overall snelheid van de camera, maar ook mede de beeldkwaliteit. Sensor en processor werken als een team samen om perfecte beelden te produceren. Goed nieuws: Nikon heeft een volledig nieuwe processor in de D6 geplaatst: de Expeed 6-beeldprocessor.

Snelle burst: 14 beelden per seconde

Die nieuwe processor versnelt ook de burst van de camera aanzienlijk. Bij gebruik van de spiegel is de maximale schietsnelheid 14 beelden per seconde. Klap je de spiegel op, dan haal je nog een respectabele 10.5 beelden per seconde (in de stille modus). Je gebruikt dan de live view op het 3.2 inch touchscreen.

Nikon D6Video: 4K met 30fps

De video-specs zijn grotendeels ongewijzigd. Zo film je net als bij de D5 in 4K met 30fps. De Prima, maar de Nikon D6 richt zich duidelijk niet op videografen. Wel kun je dankzij de nieuwe processor ook high speed foto’s schieten met 30fps of 60fps, waarbij je wel flink moet inleveren op resolutie: 8 en 2 megapixel.

Bouwkwaliteit: zeer robuust en weerbestendig

De Nikon D6 is natuurlijk weer zeer professioneel uitgevoerd. Hij heeft 2 kaartsleuven voor xqd- of CFexpress geheugenkaarten en er is een gigabit-ethernetpoort. Voor CompactFlash is er geen ondersteuning. Uiteraard zijn wifi, bluetooth en gps in huis in deze zeer robuuste, zeer weerbestendige camera die grotendeels uit aluminium bestaat.

Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

Nikon D6 op CameraNU.nl >>

Canon: ook een nieuw vlaggenschip!

Ook Canon heeft inmiddels z’n nieuwe vlaggenschip DSLR aangekondigd: de Canon EOS 1D X Mark III. Ook deze fullframe camera is speciaal bedoeld voor sport-, actie- en wildlife-fotografen. En ook van de nieuwe Canon is de release-datum nog niet bekend. Maar de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo gaat hij zeker ook halen...

Mijn preview van de Canon EOS 1D X Mark III >>

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

 

Nikon Z kortingsactie 2020 Nikon Upgrade to Z: tot €300 korting!

Nikon heeft een prachtige kortingsactie met z’n populaire nieuwe Z-systeemcamera’s en Z-objectieven. Je ontvangt tot €300 korting. Deze kortingsactie is geldig tot en met 31 maart 2020.

Profiteer van deze Nikon actie >>

 

Professionele reviewers over de Nikon D6

De Nikon D6: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera komt pas begin april 2020 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

Nikon D6 op CameraNU.nl >>

Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D6Belangrijkste kenmerken van de Nikon D6

 • Klaar voor Tokyo 2020...
 • Razendsnel schieten: 14 beelden per seconde met AF/AE-tracking
 • Zeer krachtige autofocus: Multi-CAM 37K-autofocussensormodule met 105 scherpstelpunten
 • Groep-veld-AF met 17 aangepaste indelingen
 • Gloednieuwe EXPEED 6 beeldprocessor met effectieve ruisonderdrukking
 • ISO-bereik uitbreidbaar tot ISO 3.280.000
 • Snelle en betrouwbare connectiviteit met LAN en wifi of WT-6/A/B/C draadloze zender
 • Gelijktijdige opslag als JPEG+ en JPEG
 • Zeer lange accuduur: tot 3580 opnamen op één acculading
 • Robuuste en duurzame magnesiumlegering body met elektromagnetische afscherming
 • Bluetooth en wifi
 • Ingebouwde GPS voor vastleggen van nauwkeurig locatie- en tijdgegevens
 • Uitstekend afgedicht tegen de elementen

Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

Nikon D6 op CameraNU.nl >>

 

Beste spiegelreflexcamera’s van dit momentTop 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Beste webshops voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Kamera-express.nl en CameraNU.nl aan: winkels met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

Camera’s op Kamera-express.nlDe kracht van Kamera-express.nl:

 • Klantscore op Vergelijk.nl: 9.1
 • Laagste prijzen van Nederland
 • 16 winkels in Nederland, 2 in België
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op Kamera-express.nl >>

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote