Nikon D6: vlaggenschip DSLR voor professionals

De Nikon D6 is dé nieuwe vlaggenschip spiegelreflex voor professionals. Hij combineert excellente beeldkwaliteit met razende snelheid. Deze fullframe topcamera is speciaal bedoeld voor sport-, actie- en wildlife-fotografen. Verkrijgbaar vanaf 21 mei 2020. Alle belangrijke reviews hou ik straks weer voor jullie bij.

Sensor: fullframe | Resolutie: 20.8 megapixel | Beelden per seconde: 14 | Video: 4K/30p + MP4 | Scherm: vast 3.2 inch touchscreen | Gewicht body: 1.270gr | Release datum: 21 mei 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 99/100 | Prijs body: 7.299 euro op CameraNU.nl en op Kamera-express.nl

Nikon D6 op CameraNU.nl >>

Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Nikon D6

 • Vlaggenschip DSLR voor sport-, actie- en wildlifefotografen
 • Razendsnel schieten: 14 beelden per seconde
 • Zeer krachtige autofocus: Multi-CAM 37K-autofocussensormodule met 105 scherpstelpunten
 • Gloednieuwe EXPEED 6 beeldprocessor
 • ISO-bereik uitbreidbaar tot ISO 3280000
 • Langer werken op een acculading
 • Bluetooth, wifi en gps
 • Uitstekend afgedicht tegen de elementen

Nikon D6Nieuw vlaggenschip voor sport en actie

Na lang wachten is Nikon op de proppen gekomen met alle details van z’n vlaggenschip DSLR voor sport- en actiefotografen. De professionele sportfotografen hebben hier met het oog op de Olympische Spelen in Tokyo natuurlijk reikhalzend naar uitgekeken, al zijn die nu uitgesteld tot 2021... Valt het mee? Valt het tegen?

Meest geavanceerde DSLR

En deelt Nikon een mokerslag uit aan z’n directe concurrenten: Canon en Sony? Volgens Nikon zelf wel, want dit is, in de woorden van deze firma: “De meest geavanceerde DSLR van dit moment.” Bescheiden zijn ze natuurlijk niet bij Nikon. Bij concurrent Canon zijn ze dat ook niet. Het gaat echt een één op één gevecht worden, met vooralsnog een flinke bijrol voor Sony met z’n Sony A9 II.

Hybride camera

De grootste concurrent van de Nikon D6 is natuurlijk de nieuwe Canon EOS 1D X Mark III. Dat is een hybride camera die het beste van de DSLR – zoals een perfecte optische zoeker en lange accuduur, combineert met de beste technieken van de moderne systeemcamera’s – zoals geavanceerde autofocus. De Nikon D6 biedt vergelijkbare features, maar de verpakking is behoorlijk anders.

Nikon D6Volledig nieuw autofocussysteem

Grootste nieuws bij de Nikon D6 is niet de nieuwe sensor (wat ik zelf had gedacht), maar het autofocussysteem. Dat is volledig op de schop gegaan. Het gekke is: er zitten minder focuspunten in dan bij voorganger Nikon D5, maar ze hebben een veel hogere nauwkeurigheid.

Het beslissende moment pakken

Uiteraard is razendsnel en nauwkeurig focussen van het grootste belang bij sport- en actiefotografie. Alleen zo pak je alle beslissende momenten tijdens een wedstrijd op topniveau of als je schichtig wild schiet in de natuur.

Kruislings gevoelige focuspunten

Dat gloednieuwe focussysteem van de Nikon D6 heeft ‘slechts’ 105 punten. Maar ze zijn stuk voor stuk kruislings gevoelig zijn. Voorganger Nikon D5 had weliswaar 153 focuspunten, maar die kon je niet allemaal handmatig selecteren. Bij de Nikon D6 kan dat wel.

Koning van de nacht

De dichtheid van de focuspunten is ook 1.6 keer hoger bij de D6. De middelste focuspunten zijn extra gevoelig gemaakt. Zo gaat het middelste focuspunt tot een lichtwaarde van -4.5EV (bij alle overige punten is dat -4EV). Zo focus je dus ook nog als het bijna donker is, een echte ‘Koning van de nacht’. Ook heeft het nieuwe vlaggenschip een verbeterd systeem om onderwerpen ter herkennen. Daardoor kan hij veel beter onderwerpen volgen.

Nikon D6 op CameraNU.nl >>

Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

Nikon D6Nieuwe sensor, zelfde resolutie

De sensor is weliswaar geheel nieuw, maar wel met dezelfde resolutie als bij de D5: 20.8 megapixel en uiteraard van fullframe formaat. Vind je dat weinig? Voor fotojournalisten is dat meer dan genoeg, waarbij een bijkomend voordeel is dat de bestanden niet te groot worden en je ze dus sneller kunt versturen naar bijvoorbeeld persbureaus. Ook concurrent Canon EOS 1D X Mark III heeft ‘maar’ 20.2 megapixel op z’n fullframe sensor. De lichtgevoeligheid van de D6-sensor is wel veel groter dan z’n voorganger: ISO 100 tot 102.400, uitbreidbaar tot ISO 3.200.000.

Gloednieuwe Expeed 6-beeldprocessor

Hart van elke camera vormt niet alleen de beeldsensor, maar ook de beeldprocessor. Die bepaalt de algehele snelheid van de camera, maar ook mede de beeldkwaliteit. Sensor en processor werken als een team samen om perfecte beelden te produceren. Goed nieuws: Nikon heeft een volledig nieuwe processor in de D6 geplaatst: de Expeed 6-beeldprocessor.

Snelle burst: 14 beelden per seconde

Die nieuwe processor versnelt ook de burst van de camera aanzienlijk. Bij gebruik van de spiegel is de maximale schietsnelheid 14 beelden per seconde. Klap je de spiegel op, dan haal je nog een respectabele 10.5 beelden per seconde (in de stille modus). Je gebruikt dan de live view op het 3.2 inch touchscreen.

Nikon D6Video: 4K met 30fps

De video-specs zijn grotendeels ongewijzigd. Zo film je net als bij de D5 in 4K met 30fps. Dat is prima, maar de Nikon D6 richt zich duidelijk niet op videografen. Wel kun je dankzij de nieuwe processor ook high speed foto’s schieten met 30fps of 60fps, waarbij je wel flink moet inleveren op resolutie: respectievelijk 8 en 2 megapixel.

Bouwkwaliteit: zeer robuust en weerbestendig

De Nikon D6 is natuurlijk weer zeer professioneel uitgevoerd. Hij heeft 2 kaartsleuven voor xqd- of CFexpress geheugenkaarten en er is een gigabit-ethernetpoort. Voor CompactFlash is er geen ondersteuning. Uiteraard zijn wifi, bluetooth en gps in huis in deze zeer robuuste, zeer weerbestendige camera die grotendeels uit aluminium bestaat.

Nikon D6 op CameraNU.nl >>

Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

Canon: ook een nieuw vlaggenschip!

Ook Canon heeft inmiddels z’n nieuwe vlaggenschip DSLR aangekondigd: de Canon EOS 1D X Mark III. Ook deze fullframe camera is speciaal bedoeld voor sport-, actie- en wildlife-fotografen. De Canon is inmiddels volop verkrijgbaar.

Mijn review van de Canon EOS 1D X Mark III >>

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Nikon D6

De Nikon D6: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera komt waarschijnlijk pas 21 mei 2020 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, preview): Rod heeft alleen een preproductie-model van de Nikon D6 kunnen bekijken, en het meenemen van voorbeeldfoto's was verboden. Nikon bewaakt z’n nieuwe vlaggenschip als een tijger...
  Toch zijn er al eerste indrukken. Zo lijkt de D6 als twee druppels water op de D5, wat als voordeel heeft dat Nikon-professionals direct met de nieuwe topcamera aan de slag kunnen. De 14fps-modus klinkt een beetje als een machinegeweer. Dan is het goed om te weten dat je met de stille modus nog altijd 10.5 fps kunt schieten. De reviewer kijkt het meest uit naar het testen van het gloednieuwe 105-punts AF-systeem in real life.
  Heeft de D6 de vuurkracht in huis om de radicaal nieuwe Canon EOS-1D X Mark III af te troefen? “Op papier misschien niet, maar in de echte wereld kan het een ander verhaal zijn.”
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, preview): De Nikon D5 is een robuust en betrouwbaar werkpaard dat veel professionele fotografen goed heeft gediend, aldus Angela. De D6 maakt geen enorme stap vooruit als je kijkt naar de specificaties of de bediening, Maar toch lijkt het genoeg in huis te hebben om professionele sport- en nieuwsfotografen bij een DSLR te houden, en niet over te laten stappen naar een systeemcamera.

Nikon D6 op CameraNU.nl >>

Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D6Belangrijkste kenmerken van de Nikon D6

 • Klaar voor Tokyo 2020, of nee: 2021...
 • Razendsnel schieten: 14 beelden per seconde met AF/AE-tracking
 • Zeer krachtige autofocus: Multi-CAM 37K-autofocussensormodule met 105 scherpstelpunten
 • Groep-veld-AF met 17 aangepaste indelingen
 • Gloednieuwe EXPEED 6 beeldprocessor met effectieve ruisonderdrukking
 • ISO-bereik uitbreidbaar tot ISO 3.280.000
 • Snelle en betrouwbare connectiviteit met LAN en wifi of WT-6/A/B/C draadloze zender
 • Gelijktijdige opslag als JPEG+ en JPEG
 • Zeer lange accuduur: tot 3580 opnamen op één acculading
 • Robuuste en duurzame magnesiumlegering body met elektromagnetische afscherming
 • Bluetooth en wifi
 • Ingebouwde GPS voor vastleggen van nauwkeurig locatie- en tijdgegevens
 • Uitstekend afgedicht tegen de elementen

Nikon D6 op CameraNU.nl >>

Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

 

Beste spiegelreflexcamera’s van dit momentTop 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

4.7/5 Waardering (3 beoordelingen)