Nikon D5300: instapper met top beeldkwaliteit en lage prijs

Volwassen instap-spiegelreflex waarmee je perfecte foto’s schiet met een hoge resolutie. Ook filmen kan hij als de beste, al is het niet in 4K. Ben je gegrepen door fotografie en wil je je verder ontwikkelen als fotograaf? Dan is dit de perfecte DSLR voor jou! Diamant Award bij Zoom.nl. Alle belangrijke reviews!

Nikon D5300Sensor: aps-c | Resolutie: 24 megapixel | Objectief: Nikon AF-P 18-55mm VR / fullframe-equivalent: 27-83mm | Beelden per seconde: 5 | Video: Full HD | Scherm: kantelbaar (zijkant), geen touchscreen | Gewicht body: 530gr | Release datum: oktober 2013 | Frankwandelt-rating 87/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR!

Opvolger D5600 op CameraNU.nl >>

Opvolger D5600 op Cameraland.nl >>

Opvolger D5600 op Kamera-express.nl >>

Uitstekende DSLR voor weinig

Het mooie van een wat ouder model zoals de Nikon D5300: de prijs is in de loop van de tijd enorm gekelderd. Is hij dan minder goed dan de allernieuwste modellen? Geenszins, het is een topcamera in deze prijsklasse. Alleen heeft hij niet de allermodernste snufjes in huis. Zoek je die wel, bekijk dan zeker de opvolger: de Nikon D5600.

Bekijk mijn review van de Nikon D5600 >>

Snel, krachtig & handzaam

De Nikon D5300 is een supermooie, multifunctionele spiegelreflexcamera voor instappers. Met de 24.2 megapixel CMOS sensor en een hoge lichtgevoeligheid til je je creativiteit naar een hoger plan. Hij is snel, hij is krachtig en hij is handzaam.

Highlights van de Nikon D5300

 • Grote, 24.2 megapixel beeldsensor
 • Krachtige en snelle beeldprocessor
 • Perfect scherstellen: 39-punts AF-systeem
 • Kantelbaar LCD-display met hoge resolutie
 • Lichtmeetsensor met 2016 pixels
 • Hoog ISO-bereik

Opvolger D5600 op CameraNU.nl >>

Opvolger D5600 op Cameraland.nl >>

Opvolger D5600 op Kamera-express.nl >>

Nikon D5300Beelden delen op social media

De Nikon D5300 koppel je heel makkelijk met je smartphone of tablet. En razendsnel deel je je foto's en video's met vrienden en familie. Nikon heeft speciaal hiervoor een gratis app gebouwd.

Ingebouwde GPS

Handig: de Nikon D5300 heeft een ingebouwde GPS, waardoor je precies weet waar je je foto’s gemaakt hebt. Zet de GPS-functie aan en de camera voegt automatisch geotags met locatiegegevens toe aan je beelden. Superhandig voor je reizen of vakanties!

Lichtgevoelige camera

Met de D5300 schiet je altijd prachtige beelden, ook bij weinig licht. Hij heeft een ISO-bereik van 100-12.800 (uitbreidbaar tot 25.600). De RGB-meetsensor zorgt er daarnaast voor dat belichting, scherpstelling en witbalans perfect worden afgestemd op elke situatie.

Scherp tot op de millimeter

Dankzij de 39 autofocuspunten stelt de Nikon D5300 heel nauwkeurig scherp. Onderwerpen van dichtbij en veraf blijven in focus met behulp van geavanceerde 3D-tracking.

Nikon D5300Groot kantelbaar scherm

Achterop vind je een groot scherm van 3.2 inch waarop je je foto’s en video’s helder en scherp tevoorschijn tovert. Lekker dat hij kantelbaar is, want zo kun je je foto's of video's wilt schieten vanuit unieke standpunten.

Powerhouse: Expeed 4 processor

Onder de motorkap zit een supersnel powerhouse: de Expeed 4 beeldprocessor in combinatie met een krachtige CMOS-sensor. Die maken de camera snel (5 beelden per seconde) en ze zorgen voor heldere, scherpe beelden met prachtige kleurweergave en details.

Prijs/kwaliteit = top

Kortom: met de Nikon D5300 haal je een van de beste instap-spiegelreflexen van dit moment in huis voor een hele mooie prijs. De prijs/kwaliteit-verhouding van deze camera ligt zeer hoog.

Opvolger D5600 op CameraNU.nl >>

Opvolger D5600 op Cameraland.nl >>

Opvolger D5600 op Kamera-express.nl >>

Opvolger Nikon D5600

Helaas, de Nikon D5300 is niet meer verkrijgbaar. Gelukkig is de opvolger Nikon D5600 nóg beter. En vrijwel niet duurder! Benieuwd naar deze fantastische DSLR?

Bekijk mijn review >>

Nikon D5600 op CameraNU.nl >>

Nikon D5600 op Cameraland.nl >>

Nikon D5600 op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D5300Professionele reviewers over de Nikon D5300

De Nikon D5300: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Klantreview op CameraNU.nl: “Geweldige starterscamera! Vanaf het moment dat ik de camera uitpakte kon ik er eigenlijk al mee beginnen te werken. Heerlijk! Geen ervaring met spiegelreflex. Iedere dag leer ik weer bij. De camera laat me niet in de steek.”
 • Zoom.nl: “Gps, 24 megapixel, 60p high-res video en wifi; deze mid-range instapreflex is meer dan volwassen”, aldus reviewer Cees de Jonge. De Nikon D5300 doet er volgens De Jonge zelfs nog een schepje boven op. “Net als bij de high-end Nikon D800E en de Nikon D7100 is namelijk het anti-aliasfilter, dat normaalgesproken voor een sensor zit, weggelaten. Zo kun je echt de allerhoogste scherpte uit je sensor halen.”
  Met deze Nikon kun je opnames direct naar je tablet of smartphone downloaden. En je kunt met je smartphone je camera bedienen, wat veel creatieve mogelijkheden oplevert. Denk aan een schuwe vogel bij een voederplaats fotograferen. “Wie graag reist, zal de gps waarderen waarmee je achteraf op een kaart kunt terugzien waar je al die mooie opnames hebt gemaakt.”
  Mooi is ook het grote scherm achterop. Geen touchscreen, maar hij is wel volledig draaibaar. Dat is heel praktisch voor zelfportretten en opnames vanuit bijzondere standpunten.
  Al met al levert deze voor een beginner gemakkelijk te bedienen camera erg goede foto's en video af, voor een aantrekkelijke prijs. Eindoordeel: de Diamant Award met het cijfer 8.
 • Camerastuffreview.com: De Nikon D5300 is volgens de reviewer licht, handig en prettig te bedienen. De beeldprestaties zijn uitstekend: de Nikon D5300 is een van de allerbeste aps-c camera’s van dit moment. “Deze camera is net zo goed als de Nikon D5200 of Nikon D7100.”
  De D5300 onderscheidt zich van beide andere Nikons vanwege de grote connectiviteit. “Maak je graag foto’s van professionele kwaliteit en wil je die geotaggen, in de camera verfraaien en vervolgens op social media zetten, dan is dat een kleine moeite.” De reviewer heeft ook de Nikon D5200 getest, en meldde daar het jammer te vinden dat er geen wifi en GPS op zat. “Die minpunten zijn snel door Nikon weggewerkt.”
 • Nikon D5300Dpreview.com: Zoek je een DSLR en wil je een gebruiksvriendelijke maar wel serieuze camera? Maar niet zo ‘pro’ als de D7100? Dan is de Nikon D5300 een excellente keuze, aldus de reviewer. De beeld- en videokwaliteit zal je zeker bevallen. Absolute beginners kunnen lekker op gevoel schieten. En wil je meer ‘hands on’ fotograferen, dan kun je de meeste basic handmatige instellingen makkelijk vinden. Wellicht is de D5300 niet de fijnbesnaarde, semi-pro camera als de D7100, maar de beeldkwaliteit is vergelijkbaar.
  Afgezien van een feature-set die erg sterk is, blijven wel een aantal klachten die de reviewer had over de D5200 in stand. Zo zitten er wat onhandigheden in de interface, en missen er een aantal zaken die de concurrentie wel heeft, zoals een touchscreen.
  De update die het meest opvalt ten opzichte van de D5200 is de wifi-connectiviteit. Het is misschien geen groot nieuws, maar in alledaags fotograferen is het toch een waardevolle tool om in je camera te hebben. “If immediate photo sharing isn't essential and you're not big on video, the D5300 is probably overkill. Otherwise, it represents a very good cover-the-basics-plus-a-little-extra DSLR for a budding enthusiast.”
  Kortom: de D5300 is een erg goede en gedegen instap-DSLR met een sensor met hoge resolutie en solide video-features. Hij is groter dan de concurrerende systeemcamera en de prijs ligt ook vrij hoog, maar hij zal de fotograaf niet in de steek laten, zeker niet als je er later nog een duurdere lens bij koopt. Eindoordeel: Silver Award met een score van 79%
 • Techradar.com (Angela Nicholson): Het vari-angle scherm en de effect-modes moedigen de fotograaf aan om in live view te schieten, en hun beeld op het scherm te componeren. Maar de prestatie van de live view autofocus ligt achter die van de meeste compacte systeemcamera’s. Bovendien is dat scherm niet aanraakgevoelig.
  Maar toch, een DSLR met een 24 megapixel sensor, een 3.2 inch kantelbaar scherm, een 39-punts autofocus en ingebouwde wifi is een prima optie voor wie met z’n fotografie serieus aan de slag wil. De bediening is eenvoudig, dus je kunt snel met de camera uit de voeten. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein): De Nikon D5300 is een redelijk bescheiden update van het vorige model, de D5200. Wifi en GPS-functies zijn toegevoegd, de video heeft een boost gekregen, en het LCD-scherm is groter. Ook is de body kleiner en is het anti-alias-filter verwijderd voor meer scherpte. Wie al een D5200 bezit, zal niet de neiging hebben om te upgraden. Maar ook de D5300 biedt een aantrekkelijke mix van excellente beeldkwaliteit, eenvoudige rechttoe-rechtaan bediening en snelle prestaties. En dat alles in een lichte en compacte body.
  De ingebouwde wifi en GPS springen eruit, ze voegen meer waarde toe aan een camera die toch al scherp geprijsd is. “Being able to share your images, remotely control the camera and log the GPS data is very compelling.”
  Hoeveel verbetering in de beeldkwaliteit de verwijdering van het anti-alias-filter oplevert merk je eigenlijk pas als je een heel goede lens gebruikt. Met de kitlens zul je weinig verschil zien. De toevoeging van 1080p HD-video in combinatie met het kantelbare scherm is van grote waarde. Hoewel autofocussen in Live View te traag is.
  De Nikon D5300 voegt misschien niet veel features toe aan wat de D5200 al te bieden had. Maar wat hij toevoegt maakt het tot een uniek product voor deze prijs. Wat dat betreft blijft hij de direct concurrentie van Canon en Sony voor. “The combination of a free-angle screen, great video mode, high-quality stills and new connectivity options mean that the Nikon D5300 is a worthy winner of our Highly Recommended award.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Kenrockwell.com: De Nikon D5300 biedt je geweldige DSLR-beeldkwaliteit en snelheid in een ultralichte en voordelige verpakking. Live view zorgt ervoor dat je foto’s en video’s kunt schieten zonder de zoeker te gebruiken met het kantelbare scherm. Hij is zo licht dat het een waar genoegen is om ermee te schieten. Dat is het voordeel van deze camera boven professionele modellen, die veel zwaarder en lomper zijn. Hij schiet ook minstens even goede beelden als de wat oudere professionele DSLR’s, bijvoorbeeld de Nikon D4s.
  “For most people, the D5300 is a better camera than Nikon's more expensive models precisely because the D5300 is designed for normal people, not for full-time pros. The picture quality is the same.”

Opvolger D5600 op CameraNU.nl >>

Opvolger D5600 op Cameraland.nl >>

Opvolger D5600 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Nikon D5300

 • DX-formaat sensor met 24.2 megapixel
 • Krachtige Expeed 4 processor
 • Hoge ISO waardes
 • Ingebouwde wifi en GPS
 • Groot 3.2 inch kantelbaar scherm
 • Vloeiende Full HD-films met fijne details
 • Supersnel en precies autofocus-systeem
 • Prachtig ontwerp
 • HDMI uitgang

Opvolger D5600 op CameraNU.nl >>

Opvolger D5600 op Cameraland.nl >>

Opvolger D5600 op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 Spiegelreflexcamera's tot 1000 euro

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's tot 1000 euro? Ik heb de 10 beste voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Spiegelreflexcamera's tot 1000 euro >>

 

Beste lenzen voor je Nikon DSLR

Heel veel lenzen voor je Nikon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je lens voor je Nikon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy