Nikon D500: vlaggenschip met aps-c-sensor

Nikon D500: vlaggenschip met aps-c-sensor

Nikon heeft in z'n serie spiegelreflexcamera's met aps-c-sensor een nieuw vlaggenschip: de schitterende Nikon D500. Deze kleine spiegelreflex voor professionals krijgt juichende reviews. Focus: Predicaat Super. DPReview: Gold Award. Alle belangrijke reviews!

De feiten op een rij

Sensor: DX | Resolutie: 20.9 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Gewicht: 860gr (body) | Release datum: januari 2016 | Frankwandelt-rating: 82/100 | Prijs body: 1.649 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Nieuw vlaggenschip in de DX-lijn

De Nikon D500 is het vlaggenschip van Nikon binnen de DX-lijn: de spiegelreflexcamera's met een aps-c-sensor. De D500 verscheen begin 2016 tegelijk met het topmodel fullframe voor professionals: de D5. En hij maakte direct indruk.

Nikon D500 op Cameranu.nl >>

Nikon D500 op Cameraland.nl >>

Nikon D500 op Kamera-express.nl >>

Nikon D500Autofocus van grote broer Nikon D5

De Nikon D500 heeft een 20.9-megapixel aps-c-sensor en heeft een aantal trekjes van z'n grote broer de D5 meegekregen, zoals het uitgebreide autofocussysteem en een 4K-filmfunctie.

Opvolger van de Nikon D300s

De D500 is de opvolger van de vermaarde en geliefde D300S die in 2009 verscheen. Liefhebbers van DX-spiegelreflexen hebben dus lang geduld moeten oefenen. Maar het is het wachten waard geweest, als ik alle juichende reviews lees.

Robuuste body & kantelbaar touchscreen

De Nikon D500 heeft uiteraard een robuuste weer- en stofbestendige behuizing, gemaakt van magnesium en carbon. Achterop de camera zit nu een solide kantelbaar aanraakscherm met 2.39 miljoen beeldpunten.

Nikon D500 Zeer snelle camera

Een van de opvallendste pluspunten van de Nikon D500 is de snelheid: hij schiet liefst 10 beelden per seconden. En dat razendsnelle schieten doet hij met behoud van de uitstekende beeldkwaliteit en de razendsnelle autofocus. De Nikon D500 beschikt over een buffer met ruimte voor liefst 79 RAW-bestanden.

Expeed 5-beeldprocessor

De Nikon D500 heeft net als z'n grote broer Nikon D5 een Expeed 5-beeldprocessor. Deze biedt een enorm iso-bereik: 50 tot 1.640.000. Delen van foto's met je smartphone gaat supermakkelijk met SnapBridge.

Filmen in 4K

Ook voor het filmen met deze camera heeft de Nikon D500 leentjebuur gespeeld bij z'n grote broer de D5: hij beschikt over een vergelijkbare 4K-filmfunctie. De D500 kan 30 minuten lang in 4K filmen met 30 beelden per seconde.

EISA-Award 2016-2017

De Nikon D500 kreeg op 15 augustus 2016 de prestigieuze EISA-Award: het is de beste semi-professionele spiegelreflex van 2016-2017. EISA is een gerenommeerd instituut, waar zo'n 50 vakbladen uit meer dan 20 verschillende Europese landen bij aangesloten zijn. De organisatie reikt jaarlijks de EISA-awards uit aan producten en merken die het beste scoren.

Nikon D500 op Cameranu.nl >>

Nikon D500 op Cameraland.nl >>

Nikon D500 op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Nikon D500

De Nikon D500: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Nikon D500

 • Beste DSLR met aps-c sensor
 • Realistische kleuren, zeer hoge detaillering en realiteitsbeleving
 • In veel opzichten een professionele spiegelreflex
 • Enorme buffercapaciteit en zeer snelle burst van 10 bps
 • Uitstekende prestaties bij hoge ISO’s
 • Uitstekende autofocus, met veel opties en brede dekking van AF-punten
 • Zeer scherpe beelden met mooie kleurbalans
 • Uitstekende autofocus tracking: geschikt voor sport en actie
 • Geweldige prijs/kwaliteit-verhouding
 • Uitstekende ergonomie met goede grip
 • Handig draaibaar aanraakscherm

Zwakke punten van de Nikon D500

 • Prijs aan de hoge kant

Awards voor de Nikon D500

 • EISA-award: Beste semi-professionele spiegelreflex 2016-2017
 • DPReview: Gold Award
 • Fotomagazine Focus: Super
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Digifoto Pro: Platina Award

 

Nikon D500 Fotomagazine Focus over de Nikon D500

Het ruim een eeuw oude fotografiemagazine Focus prijst de Nikon D500 in z'n juli/augustusnummer 2016. “Realistische kleuren, een zeer hoge detaillering en realiteitsbeleving. De D500 is een top-aps-c-reflex!” Ook onderwerpen met hoge contrasten, beschaduwde bossen met lichte hemel erboven bijvoorbeeld, worden realistisch weergegeven, constateert Focus.

Professionele spiegelreflex

Volgens Focus is de Nikon D500 in veel opzichten een professionele spiegelreflex. “Dat geldt met name voor de enorme buffercapaciteit, de maximale seriesnelheid van 10 bps, de zeer hoge ISO-opties, de vele AF-mogelijkheden en de volledige dekking van AF-punten in de breedte.”

Zeer scherpe beelden

Ook ziet Focus zeer scherpe opnames, dankzij het ontbreken van een laagdoorlaatfilter voor de sensor. En die scherpe platen zijn ook nog mooi gebalanceerd van kleur. “Voor de fotograaf die een Nikon D300s had, een D7000/D7100/7200 of een camera uit de 3000/5000-serie, is dit een fantastische upgrade-camera.”

Focus Predicaat 'Super'

Kortom: de Nikon D500 is volgens Focus een opvallende, aantrekkelijke verschijning in het huidige aanbod aan aps-c-reflexcamera's. Reden voor Focus om de camera het hoge cijfer 9 te geven en te voorzien van het Focus Predicaat 'Super'.

Nikon D500 op Cameranu.nl >>

Nikon D500 op Cameraland.nl >>

Nikon D500 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D500DPReview over de Nikon D500

De bekende reviewsite voor camera's DPReview is laaiend enthousiast over de D500. De camera is volgens de reviewer “the most well-rounded DSLR we've ever tested, and among the very best.” Hij is enorm onder de indruk van de brede dekking van het autofocussysteem en van het vermogen van dit AF-systeem om een onderwerp te vinden en te volgen. Daardoor is de camera ook bij uitstek geschikt voor sport- en andere actiefotografie.

Geweldige prijs/kwaliteit-verhouding

Het is misschien geen goedkope camera, stelt de reviewer. Maar de prijs valt erg mee vergeleken bij die van z'n grote broer, de Nikon D5 (ruim 3 keer zo duur). En met die grote broer heeft hij nu juist zoveel gemeen. De Nikon D500 biedt dus een geweldige prijs/kwaliteit-verhouding.

Beter dan de concurrenten

Vergeleken met goedkopere concurrenten lijkt de D500 op het eerste gezicht niet heel veel beter. Maar toch leggen deze camera's het af tegen de D500: “Cameras such as the Canon EOS 7D Mark II and Sony's a6300 appear to offer comparable capabilities on paper, but these appearances prove deceptive in real-world use: the D500's autofocus and continuous shooting performance is noticeably better.”

Een van de beste DSLRs ooit

Eindconclusie: DPReview vindt de Nikon D500 een van de beste DSLRs die ze ooit getest hebben (en ze hebben er nogal wat getest). De sterke punten zijn z'n fantastische autofocus in combinatie met de mogelijkheid om met 10 beelden per seconde te blijven vuren. “There are other aps-c cameras that offer similarly excellent image quality but none that offer the speed, ergonomics and dependability of the D500.” DP Review geeft de D500 daarom de 'Gold Award', met maar liefst een 91% score.

Nikon D500 op Cameranu.nl >>

Nikon D500 op Cameraland.nl >>

Nikon D500 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D500Fotomagazine Zoom.nl over de Nikon D500

Zoom.nl, een fotomagazine en website, is eveneens zeer enthousiast over de Nikon D500. Vooral de hoge schietsnelheid in combinatie met de geweldige autofocus maakt indruk. “Nikon heeft flink uitgepakt. Met de nieuwe 21 megapixel-sensor in de D500 en de vernieuwde processor kun je maar liefst 10 bps schieten. En de enorme buffer van 200 raw-beelden betekent dat je gewoon 20 seconden volcontinu een actie kunt schieten zonder één beeld te hoeven missen.”

Gigantisch snel

De autofocus van de camera moet die gigantische snelheid wel kunnen bijbenen. En de AF-sensor van de D500 kan dat, blijkt uit de test van Zoom.nl. “We misten in de testopnames zelfs bij de hoge framerates bijna geen scherpstelmoment. En dat is voor deze tracking-methode meer dan indrukwekkend.”

Wat is beter: aps-c of fullframe?

Zoom.nl gaat ook nog in op de voor- en nadelen van de verschillende sensorformaten: aps-c versus fullframe. De conclusie: groter is niet altijd beter. “En daar is deze D500 een uitstekend voorbeeld van. De sensor levert een verbeterde signaal-ruisverhouding bij hogere gevoeligheden dan eerdere aps-c-sensoren. En deze hoge framerates en razendsnelle autofocus kan geen enkele fullframe je op dit moment voor dit geld bieden.” De Nikon D500 krijgt van Zoom.nl een 8.4. En dat betekent: de Diamant Award.

Nikon D500 op Cameranu.nl >>

Nikon D500 op Cameraland.nl >>

Nikon D500 op Kamera-express.nl >>

 

Andere professionele reviewers over de Nikon D500

Nog kort een aantal andere reviews voor het voetlicht:

 • Tijdschrift Digifoto Pro: De Nikon D500 geeft de aps-c-camera's een nieuwe toekomst: "De D500 maakt het jarenlange gemis van een professionele aps-c-camera in één zeer overtuigende klap goed. Nikon doet dat zelfs zo goed dat de camera ook meteen voor andere groepen interessant wordt." De D500 krijgt van Digifoto Pro hun allerhoogste award: Platina.
 • Techradar.com: De D500 is een topcamera: “The D500 is an excellent camera, and one that will serve many enthusiasts well, giving them the first-rate systems they desire in a smaller, more affordable body than the D5. Many will be mulling over whether to go for the D500 or a full-frame camera like the Nikon D750. The D750 is a good all-rounder that controls noise a little better, but if speed and/or durability are key concerns, the D500 is the one to go for.”
 • Ephotozine.com: De Nikon D500 krijgt het predicaat 'Highly recommended': “If you're looking for the best ISO performance available in an aps-c camera, without having to go over to the larger full-frame format, then the Nikon D500 delivers some of the best results we've seen from this size sensor. The camera also offers excellent auto white balance performance, which improves image quality thanks to delivering excellent colour and saturation. The focus system is shared with the much more expensive Nikon D5, and the automated AF fine-tune system can help speed up the calibration of your camera and lenses. All of this combines to deliver excellent image quality.”
 • Photographyblog.com: De Nikon D500 krijgt de hoogste waardering: 5 uit 5 punten “We were kept waiting a long time for the Nikon D500, but boy does it seem like it was worth the wait. If you are an enthusiast photographer looking for something which offers a heck of a lot of features, then the D500 is the ultimate camera for you. Professionals, who are usually swayed towards full-frame, could also find use for the D500 - especially sports and wildlife photographers who could make use of the crop sensor to get additional focal length.”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Geweldige camera. Ik heb als beginnende fotograaf eindelijk een investering gedaan in mijn eerste eigen camera. Na jaren de D5100 is dit een enorme upgrade. De autofocus is supersnel. Het is een wat grote en zware body, maar ik vind dit geen probleem. De 10 foto's per seconden zijn heerlijk waardoor je net dat ene moment soms te pakken kan hebben wat ik soms miste bij de D5100. Zeker een aanrader voor de fotograaf die wat meer wil dan de D7000 serie.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Ongelofelijk goede camera! Het is super snel, acties zijn makkelijk vast te leggen. Ik vind het zelf leuk om sport te fotograferen en dat gaat echt uitstekend. Ik moet alleen nog even door sparen voor een goede telelens.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Ik heb lang nagedacht of ik zoveel geld wou spenderen aan een cropsensor maar de Nikon D500 is elke euro waard. Het is een fenomenaal toestel in een pro body. Proficiat Nikon om zo een toestel op de markt te brengen!!!!”” Bekijk alle reviews van kopers >>

Nikon D500 op Cameranu.nl >>

Nikon D500 op Cameraland.nl >>

Nikon D500 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D500Belangrijkste kenmerken van de Nikon D500

 • Stabiele beelden: zeer goede beeldstabilisatie
 • Hoge schietsnelheid: burst van 10 bps
 • Snel scherp: razendsnelle en accurate autofocus
 • Robuust gebouwd: weer- en stofbestendige body
 • Goed verbonden: wifi en nfc, bluetooth
 • Scherpere beelden: geen anti-aliasfilter
 • Handig: stereo mic- en hoofdtelefoonuitgang
 • Professioneel: Sd- en xqd-slot
 • Topvideo’s: hoge 4K-video kwaliteit
 • Scherp in beeld: hoge resolutie aanraakscherm

Nikon D500 op Cameranu.nl >>

Nikon D500 op Cameraland.nl >>

Nikon D500 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikon D500

Bekijk een mooie YouTube-review van de Nikon D500 door TheSnapChick (10:57 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon D500 op Cameranu.nl >>

Nikon D500 op Cameraland.nl >>

Nikon D500 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie veldtest door DPReview van de Nikon D500

Bekijk een mooie veldtest van de Nikon D500 door DPReview TV (10:37 minuten). Schitterende beelden van vogels die in de vlucht zijn ‘geschoten’ in het beroemde Yellowstone National Park. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon D500 op Cameranu.nl >>

Nikon D500 op Cameraland.nl >>

Nikon D500 op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Beste lenzen voor je Nikon DSLR

Heel veel lenzen voor je Nikon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je lens voor je Nikon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy