Nikon D500: vlaggenschip met aps-c-sensor

Nikon heeft in z'n serie spiegelreflexcamera's met aps-c-sensor een nieuw vlaggenschip: de fonkelnieuwe Nikon D500. Deze kleine spiegelreflex voor professionals krijgt juichende reviews.

Sensor: DX | Resolutie: 20.9 megapixel | Met lens: Nikon 16-80mm f/2.8-4.0 VR | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Gewicht: 860gr (body) | Frankwandelt-rating: 82/100 | Prijs: 3.098 euro, inclusief lens (Cameranu.nl)

Bekijk de Nikon D500 op Cameranu.nl >>

Nikon D500 Nieuw vlaggenschip in de DX-lijn

De Nikon D500 is het nieuwe vlaggenschip van Nikon binnen de DX-lijn: de spiegelreflexcamera's met een aps-c-sensor. De D500 verscheen begin 2016 tegelijk met het topmodel fullframe voor professionals: de D5. En hij maakte direct indruk.

Autofocus van grote broer Nikon D5

De Nikon D500 heeft een 20.9-megapixel aps-c-sensor en heeft een aantal trekjes van z'n grote broer de D5 meegekregen, zoals het uitgebreide autofocussysteem en een 4K-filmfunctie.

Opvolger van de Nikon D300s

De D500 is de opvolger van de vermaarde en geliefde D300S die in 2009 verscheen. Liefhebbers van DX-spiegelreflexen hebben dus lang geduld moeten oefenen. Maar het is het wachten waard geweest, als ik alle juichende reviews lees.

Robuuste body & kantelbaar touchscreen

De Nikon D500 heeft uiteraard een robuuste weer- en stofbestendige behuizing, gemaakt van magnesium en carbon. Achterop de camera zit nu een solide kantelbaar aanraakscherm met 2.39 miljoen beeldpunten.

Nikon D500 Zeer snelle camera

Een van de opvallendste pluspunten van de Nikon D500 is de snelheid: hij schiet liefst 10 beelden per seconden. En dat razendsnelle schieten doet hij met behoud van de uitstekende beeldkwaliteit en de razendsnelle autofocus. De Nikon D500 beschikt over een buffer met ruimte voor liefst 79 RAW-bestanden.

Expeed 5-beeldprocessor

De Nikon D500 heeft net als z'n grote broer Nikon D5 een Expeed 5-beeldprocessor. Deze biedt een enorm iso-bereik: 50 tot 1.640.000. Delen van foto's met je smartphone gaat supermakkelijk met SnapBridge.

Filmen in 4K

Ook voor het filmen met deze camera heeft de Nikon D500 leentjebuur gespeeld bij z'n grote broer de D5: hij beschikt over een vergelijkbare 4K-filmfunctie. De D500 kan 30 minuten lang in 4K filmen met 30 beelden per seconde.

EISA-Award 2016-2017

De Nikon D500 kreeg op 15 augustus 2016 de prestigieuze EISA-Award: het is de beste semi-professionele spiegelreflex van 2016-2017. EISA is een gerenommeerd instituut, waar zo'n 50 vakbladen uit meer dan 20 verschillende Europese landen bij aangesloten zijn. De organisatie reikt jaarlijks de EISA-awards uit aan producten en merken die het beste scoren.

Bekijk de Nikon D500 op Cameranu.nl >>

 

Professionele reviews van de Nikon D500

Wat vinden de professionele reviewers van de Nikon D500. Ik heb de conclusies van een aantal reviews hieronder op een rij gezet.

Nikon D500 Fotomagazine Focus over de Nikon D500

Het ruim een eeuw oude fotografiemagazine Focus prijst de Nikon D500 in z'n juli/augustusnummer 2016. “Realistische kleuren, een zeer hoge detaillering en realiteitsbeleving. De D500 is een top-aps-c-reflex!” Ook onderwerpen met hoge contrasten, beschaduwde bossen met lichte hemel erboven bijvoorbeeld, worden realistisch weergegeven, constateert Focus.

Professionele spiegelreflex

Volgens Focus is de Nikon D500 in veel opzichten een professionele spiegelreflex. “Dat geldt met name voor de enorme buffercapaciteit, de maximale seriesnelheid van 10 bps, de zeer hoge ISO-opties, de vele AF-mogelijkheden en de volledige dekking van AF-punten in de breedte.”

Zeer scherpe beelden

Ook ziet Focus zeer scherpe opnames, dankzij het ontbreken van een laagdoorlaatfilter voor de sensor. En die scherpe platen zijn ook nog mooi gebalanceerd van kleur. “Voor de fotograaf die een Nikon D300s had, een D7000/D7100/7200 of een camera uit de 3000/5000-serie, is dit een fantastische upgrade-camera.”

Focus Predicaat 'Super'

Kortom: de Nikon D500 is volgens Focus een opvallende, aantrekkelijke verschijning in het huidige aanbod aan aps-c-reflexcamera's. Reden voor Focus om de camera het hoge cijfer 9 te geven en te voorzien van het Focus Predicaat 'Super'.

 

Nikon D500Reviewsite DPREVIEW over de Nikon D500

De bekende reviewsite voor camera's DPREVIEW is laaiend enthousiast over de D500. De camera is volgens de reviewer “the most well-rounded DSLR we've ever tested, and among the very best.” Hij is enorm onder de indruk van de brede dekking van het autofocussysteem en van het vermogen van dit AF-systeem om een onderwerp te vinden en te volgen. Daardoor is de camera ook bij uitstek geschikt voor sport- en andere actiefotografie.

Geweldige prijs/kwaliteit-verhouding

Het is misschien geen goedkope camera, stelt de reviewer. Maar de prijs valt erg mee vergeleken bij die van z'n grote broer, de Nikon D5 (ruim 3 keer zo duur). En met die grote broer heeft hij nu juist zoveel gemeen. De Nikon D500 biedt dus een geweldige prijs/kwaliteit-verhouding.

Beter dan de concurrenten

Vergeleken met goedkopere concurrenten lijkt de D500 op het eerste gezicht niet heel veel beter. Maar toch leggen deze camera's het af tegen de D500: “Cameras such as the Canon EOS 7D Mark II and Sony's a6300 appear to offer comparable capabilities on paper, but these appearances prove deceptive in real-world use: the D500's autofocus and continuous shooting performance is noticeably better.”

Een van de beste DSLRs ooit

Eindconclusie: DPREVIEW vindt de Nikon D500 een van de beste DSLRs die ze ooit getest hebben (en ze hebben er nogal wat getest). De sterke punten zijn z'n fantastische autofocus in combinatie met de mogelijkheid om met 10 beelden per seconde te blijven vuren. “There are other aps-c cameras that offer similarly excellent image quality but none that offer the speed, ergonomics and dependability of the D500.” DP Review geeft de D500 daarom de 'Gold Award', met maar liefst een 91% score.

 

Consumentenbond over de Nikon D500: Beste uit de Test

Ook de Consumentenbond heeft de Nikon D500 uitgebreid getest. En de camera komt gelijk met stip binnen aan de top van hun geteste spiegelreflexen: hij is Beste uit de Test in juli 2016. Hij krijgt liefst een 8, dat is een heel hoog cijfer bij de Consumentenbond.

Zeer goede spiegelreflex

De Consumentenbond noemt de Nikon D500 een zeer goede spiegelreflexcamera met geavanceerde functies. “Dit model heeft een mooi ontwerp van hoogwaardige kunststof en voelt toch lekker zwaar en solide. Je hebt goede grip op de rubberen inleg op de achterkant. De knoppen zijn goed geplaatst en het menu is logisch opgebouwd. De camera heeft een handig draaibaar aanraakscherm.”

 

Nikon D500Fotomagazine Zoom.nl over de Nikon D500

Zoom.nl, een fotomagazine en website, is eveneens zeer enthousiast over de Nikon D500. Vooral de hoge schietsnelheid in combinatie met de geweldige autofocus maakt indruk. “Nikon heeft flink uitgepakt. Met de nieuwe 21 megapixel-sensor in de D500 en de vernieuwde processor kun je maar liefst 10 bps schieten. En de enorme buffer van 200 raw-beelden betekent dat je gewoon 20 seconden volcontinu een actie kunt schieten zonder één beeld te hoeven missen.”

Gigantisch snel

De autofocus van de camera moet die gigantische snelheid wel kunnen bijbenen. En de AF-sensor van de D500 kan dat, blijkt uit de test van Zoom.nl. “We misten in de testopnames zelfs bij de hoge framerates bijna geen scherpstelmoment. En dat is voor deze tracking-methode meer dan indrukwekkend.”

Wat is beter: aps-c of fullframe?

Zoom.nl gaat ook nog in op de voor- en nadelen van de verschillende sensorformaten: aps-c versus fullframe. De conclusie: groter is niet altijd beter. “En daar is deze D500 een uitstekend voorbeeld van. De sensor levert een verbeterde signaal-ruisverhouding bij hogere gevoeligheden dan eerdere aps-c-sensoren. En deze hoge framerates en razendsnelle autofocus kan geen enkele fullframe je op dit moment voor dit geld bieden.” De Nikon D500 krijgt van Zoom.nl een 8.4.

 

Andere reviews

Nog kort 4 andere bekende reviewers aan het woord:

Tijdschrift Digifoto Pro vindt dat de D500 de aps-c-camera's een nieuwe toekomst geeft: "De D500 maakt het jarenlange gemis van een professionele aps-c-camera in één zeer overtuigende klap goed. Nikon doet dat zelfs zo goed dat de camera ook meteen voor andere groepen interessant wordt." De D500 krijgt van Digifoto Pro hun allerhoogste award: Platina.

Chip Fotomagazine vindt de D500 op alle fronten een uitblinker. "In ons testlab laat de D500 alle aps-c-camera's achter zich. Hij positioneert zich als het broertje van de D5 en heeft dan ook heel wat goede features met die professionele sportcamera gemeen, zoals de geweldige seriesnelheid van 10,4 beelden per seconde en een autofocus met 153 meetvelden." De D500 komt op nummer 1 binnen in de toplijst 'aps-c-sensor en kleiner' van Chip Fotomagazine.

Techradar.com noemt de D500 een topcamera: “The D500 is an excellent camera, and one that will serve many enthusiasts well, giving them the first-rate systems they desire in a smaller, more affordable body than the D5. Many will be mulling over whether to go for the D500 or a full-frame camera like the Nikon D750. The D750 is a good all-rounder that controls noise a little better, but if speed and/or durability are key concerns, the D500 is the one to go for.”

Ephotozine.com geeft de Nikon D500 het predicaat 'Highly recommended': “If you're looking for the best ISO performance available in an aps-c camera, without having to go over to the larger full-frame format, then the Nikon D500 delivers some of the best results we've seen from this size sensor. The camera also offers excellent auto white balance performance, which improves image quality thanks to delivering excellent colour and saturation. The focus system is shared with the much more expensive Nikon D5, and the automated AF fine-tune system can help speed up the calibration of your camera and lenses. All of this combines to deliver excellent image quality.”

Photographyblog.com geeft de Nikon D500 z'n hoogste waardering: 5 uit 5 punten: “We were kept waiting a long time for the Nikon D500, but boy does it seem like it was worth the wait. If you are an enthusiast photographer looking for something which offers a heck of a lot of features, then the D500 is the ultimate camera for you. Professionals, who are usually swayed towards full-frame, could also find use for the D500 - especially sports and wildlife photographers who could make use of the crop sensor to get additional focal length.”

Bekijk de Nikon D500 op Cameranu.nl >>

 

Plus- en minpunten van de Nikon D500

+ hoge beeldkwaliteit
+ Beeldstabilisatie is zeer goed
+ Resolutie en scherpte is zeer goed
+ hoge schietsnelheid: 10 bps
+ snelle en accurate autofocus
+ weer- en stofbestendig
+ wifi en nfc, bluetooth
+ geen anti-aliasfilter (dus scherper)
+ stereo mic- en hoofdtelefoonuitgang
+ sd- en xqd-slot
+ 4K-video
+ hoge resolutie aanraakscherm
- stevige prijs

Kenmerken van de Nikon D500

  • 20 MP BSI-CMOS 1inch sensor
  • Bionz X beeldprocessor
  • Zeer lichtgevoelig met een bereik van ISO 100 tot 51.200
  • Maak 4K/UHD video-opnames met 30 frames per seconde
  • Razendsnel autofocussysteem met 153 scherpstelpunten
  • Maak continu-opnames met wel 10 beelden per seconde
  • Met wifi- en NFC- en bluetooth connectiviteit
  • SD- en XQD-kaartsleuf aanwezig

Bekijk de Nikon D500 op Cameranu.nl >>

 

Andere mening? Praktijkervaringen? Reageer!

Heb je een andere mening over de Nikon D500? Of heb je er praktijkervaringen mee die je graag wilt delen? Leuk als je hieronder reageert!

 

Top 10 beste spiegelreflexcamera's

Ben je er nog niet uit? Je kunt je verder oriënteren op de beste spiegelreflexcamera's van dit moment.

Bekijk de Top 10 spiegelreflexcamera's >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 10 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 10 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 10 nieuwste camera’s >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

3.7/5 Waardering (7 beoordelingen)