Nikon D5: de nieuwe standaard voor profs

Nikon zet met z’n geweldige vlaggenschip D5 de standaard voor professionele fotografen. De snelheid van deze top-DSLR wordt weliswaar overtroffen door de topmodellen van Canon en Sony, maar aan de beeldkwaliteit kunnen ze niet tippen. Gold Award bij DPReview met een score van 89%. Alle belangrijke reviews!

Nikon D5Sensor: fullframe | Resolutie: 20.8 megapixel | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K | Scherm: touchscreen, niet kantelbaar | Gewicht: 1.405gr | Release datum: januari 2016 | Frankwandelt-rating 98/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR!

Onspectaculair uiterlijk

Nikons belangrijkste vlaggenschip D5 uit 2016 oogt niet spectaculair anders dan z’n voorganger, de D4. Sterker nog: ze lijken als 2 druppels water op elkaar. Op 1 knopje na is er aan het uiterlijk niets veranderd. Is dat goed nieuws? Ja: voor de professionele Nikonian is het juist erg belangrijk dat er weinig verandert aan uiterlijk en bediening. Hij moet namelijk direct met z’n nieuwe camera aan de professionele slag kunnen.

Opvolger Nikon D6 op Cameranu.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Cameraland.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

Volledig afgestemd op z’n gebruikers

De ergonomie van de professionele Nikon-camera’s is daarom in de loop der jaren in hoge mate afgestemd op de wensen van de gebruikers. En Nikon kan het maar beter uit z’n hoofd halen die ergonomie op z’n kop te zetten.

Nikon D5Grote veranderingen onder de motorkap

Nee, de grote veranderingen van de D5 zitten niet in z’n oerdegelijke uiterlijk, maar onder z’n zeer robuuste motorkamp. De sensor is van een compleet nieuwe generatie en ook het scherpstelsysteem is volkomen vernieuwd. Veranderingen die dit fullframe topmodel van Nikon bij uitstek geschikt maken voor professionele sport- en actiefotografen.

Geschikt voor extreme omstandigheden

De Nikon D5 heeft dan ook specificaties om je vingers bij af te likken. En gelukkig maar, want de verwachtingen van deze DSLR waren vooraf hooggespannen. Met de D5 heeft Nikon een fullframe op de markt gezet voor professionals die in soms zeer extreme omstandigheden het maximale van hun camera vragen.

Razendsnelle autofocus

En daarom heeft het razendsnelle scherpstelsysteem liefst 153 AF-punten en 99 kruissensoren. En daarom heeft de D5 een bijzonder grote buffer. En daarom loopt de bediening zeer soepel via een hoge resolutie touchscreen. En daarom kan hij nu ook Ultra HD 4K video schieten. En daarom... kan hij nog heel veel meer.

Opvolger Nikon D6 op Cameranu.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Cameraland.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

Zeer gevoelige camera

De gevoeligheid van de autofocus van de D5 is subliem: zelfs bij extreem weinig licht weet de Nikon z’n onderwerp als een roofvogel te vangen en niet meer los te laten. Wat hierbij flink helpt: het gevoelige autofocussysteem heeft een eigen AF-processor tot zijn beschikking om alle informatie razendsnel te verwerken. Ook is de dekking van de scherpstelpunten geoptimaliseerd. Het maken van verticale opnames is bijvoorbeeld vereenvoudigd doordat de punten dichterbij de randen van het scherpstelveld zijn geplaatst.

Fotograferen in de astronomische schemering

De extreme gevoeligheid van de D5 vind je ook terug in de mogelijkheden om met zeer hoge ISO-waardes te schieten met opvallend weinig ruis. De ISO is instelbaar van 100 tot 102.400 en is uit te breiden tot een equivalent van 3.280.000 ISO. Dankzij deze hoogste gevoeligheid in de geschiedenis van Nikon kun je probleemloos fotograferen bij zowel helder zonlicht als in de astronomische schemering.

Snelle schieter, grote buffer

Uiteraard is de D5 een razendsnelle schieter: je fotografeert met 12 beelden per seconde. Met de spiegel omhooggeklapt kun je zelfs met 14 beelden per seconde vuren. Ook de buffer van de D5 is extreem groot: je kunt een reeks van 200 raw-opnames (NEF’s) schieten in 1 serie-opname. Een snelheidsmonster dus. En mede daardoor zeer geschikt voor sport-, reportage- en actiefotografie.

Nieuw: mét 4K-video

De enorme buffer-grootte komt uiteraard niet alleen van pas bij het fotograferen, het maakt ook het filmen in Ultra HD 4K kwaliteit op 30p, 25p of 24p enorm soepel. Jawel, met deze camera kun je ook schitterende video’s in hoge kwaliteit maken.

Kracht & precisie

De EXPEED 5 beeldprocessor weet alle beelden te verwerken tot een eindresultaat waar je als professional uitstekend mee voor de dag kunt komen. De beelddetails en gradaties van de tonen in je beelden zijn sprekend en getrouw aan het moment. Kracht en precisie zijn samen gekomen in een robuuste en ergonomisch vormgegeven body waar je op kunt vertrouwen.

Opslag & accucapaciteit

De Nikon D5 heeft 2 XQD-geheugenkaartsleuven voor opslag, een ethernet-poort en een USB 3.0 aansluiting. Dit allemaal om jouw workflow optimaal te maken. Niet onbelangrijk voor wie veel schiet: de capaciteit van de accu. De D5 heeft net als zijn voorgangers een gigantische batterij (2500 mAh). Maar het aantal opnamen is nog toegenomen tot van 3020 tot 3780 foto’s volgens CIPA. Dat is 3 keer zo veel als concurrent Canon.

Opvolger Nikon D6 op Cameranu.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Cameraland.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

Update: opvolger Nikon D6

De Nikon D5 is niet meer verkrijgbaar. Gelukkig heeft hij een uitstekende opvolger: de Nikon D6! Alles aan dit nieuwe vlaggenschip voor professionals is beter en sneller dan bij de voorganger. Benieuwd naar deze topcamera?

Bekijk mijn review >>

Nikon D6 op Cameranu.nl >>

Nikon D6 op Cameraland.nl >>

Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Nikon D5

De Nikon D5: hoe scoort hij bij de reviewers? Hieronder staan de kernpunten van alle serieuze reviews van de Nikon D5.

 

Nikon D5 DPReview over de Nikon D5

“Though the core build of this camera remains very similar to the D4S, the sensor and autofocus system are entirely new and - as we'd expect - designed with speed and reliability in mind.” Zo beginnen Carey Rose, Rishi Sanyal en Samuel Spencer van DPReview hun review. Die als veelzeggende titel heeft: ‘Setting new standards’.

Opzien tegen een review

En hoewel de reviewers een beetje opzagen tegen het reviewen van een camera met een enorme statuur als de top-D-serie van Nikon, viel die last al razendsnel van hun schouders. “The D5 has proven to be one of the most reliable, and as such, one of the least stressful cameras I've ever had the pleasure of using. Of course, that doesn't mean that it isn't meant to be put through stressful situations. Quite the opposite.”

Bijna perfecte camera

En al snel komen de reviewers tot de conclusie dat de Nikon D5 een bijna perfecte camera is. Eentje die de toch al goede D4 op alle fronten heeft verbeterd. “The D5 handily outguns its predecessor in almost every key area to take its rightful spot atop the Nikon lineup.”

Prettig in het gebruik

Ondanks z’n omvang en fikse gewicht (“friends have expressed surprise at my carrying such a 'beast' around with me everywhere”) is het een prettige camera in het gebruik. “It's comfortable to hold, and with a good strap, you'll be fine carrying it and using it for hours at a time without a hand cramp.”

Benchmark voor andere topcamera’s

De Nikon D5 is zo goed dat hij een benchmark vormt waartegen alle andere topmodellen afgezet zullen worden. En die benchmark is door Nikon op een zeer hoog niveau gezet. “Use one, and you'll be rewarded with as close to a polished, pure and responsive photographic tool as you can get. (...) It's pure in the sense that it just gets out of your way and lets you get on with taking pictures, whether you're someone that needs maximum control at your fingertips, someone that's looking to free up some brainpower by letting the camera do some of the work for you, or if you're somewhere in-between.”

In de traditie van z’n voorgangers

In die zin zet de D5 volgens de reviewers de traditie van z’n voorgangers voort: hij geeft professionals het gereedschap dat ze nodig hebben om hun werk effectief te kunnen doen, onder alle omstandigheden. “This camera is likely to stand up to wet, freezing, projectile-laden or otherwise unsavory conditions better than its operator. And with the best JPEGs I've seen from any Nikon in the current lineup, the D5 helps photographers get photos of those unsavory conditions out to the rest of the world quickly.” Wel jammer dat er dan geen wifi aan boord is, constateert de reviewer droog.

Beste autofocussysteem dat ooit getest is

De D5 is een grote camera en kost niet een beetje. Maar je krijgt er bijzonder veel camera voor. Een zeer lange accuduur waarmee je kunt blijven schieten, een uitstekende meetsensor en een autofocus die betrouwbaarder dan ooit is. “The D5's value proposition for those that truly need it is better than its price and sensor specification might suggest. The D5 may not re-imagine the high-end sports camera market segment, but it doesn't need to. It's an eminently enjoyable and reliable camera to use in the real world, and has the best autofocus system that anyone in the DPReview offices has ever used - bar none.”

Dé camera voor sport- en actiefotografen

Dit is misschien wel dé camera die je moet hebben om grote sportevenementen als de Olympische spelen te schieten. Maar ook voor trouwfotografen, actiefotografen en alle fotografen die ultieme snelheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid nodig hebben is dit dé camera. Kortom: “The D5 is a specialized tool capable of highly professional results.” De Nikon D5 krijgt van DPReview een score van 89% plus de Gold Award.

Opvolger Nikon D6 op Cameranu.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Cameraland.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D5Digifoto Pro over de Nikon D5

Reviewer Menno Visser van het bekende fototijdschrift Digifoto Pro staat allereerst stil bij hoe weinig er veranderd is aan de buitenkant van de d5 (een knopje), en tegelijk hoe veel aan de binnenkant (bijna alles).

Schieten in het donker

Om de 2 belangrijkste veranderingen te noemen: de sensor is van een geheel nieuwe generatie en ook het scherpstelsysteem is compleet vernieuwd. En ook heel belangrijk: de gevoeligheid van de camera is toegenomen: hij kan schieten in het donker.

Tester in de problemen...

Wat de tester gelijk voor problemen stelde: “De maximale gevoeligheid van de D5 is zo hoog, dat die een tester voor problemen stelt. Nadat ik de camera had ingesteld op Hi5 was zelfs 1/8000 s en f/16 niet genoeg om te voorkomen dat ik een overbelichte foto zou maken. In een raamloos toilet waar ik geen hand voor ogen kon zien, slaagde ik erin bij 1/60 s en f/5.6 eindelijk een foto maken die niet overbelicht was.”

Acht keer hogere ISO-waarde dan de Canon

De hoogst instelbare ISO-waarde ligt 8 keer hoger dan z’n voorganger en dan die van de grootste concurrent, de Canon EOS 1D X MKII. “Om het enthousiasme over deze astronomische waarden meteen wat te temperen: de camera is weliswaar lichtgevoeliger dan zijn voorganger, maar de ruis bij vergelijkbare ISO-waarden is niet met een factor acht afgenomen. Bij jpg’s lijkt het eerder anderhalve stop, bij RAWs één stop.”

Nieuwe autofocus, groot nieuws

Volgens de reviewer is de nieuwe scherpsteleenheid van de D5 historisch gezien groter nieuws dan de nieuwe sensor. “De D3/D4/D4s hadden 51 scherpstelsensoren waarvan 15 kruissensoren; nu zijn het er 153 waarvan maar liefst 99 van het kruis-type.”

Extreem goed autofocussysteem

Om optimaal te kunnen profiteren van de snellere en gevoeligere scherpsteleenheid, heeft Nikon er een eigen processor aan toegewezen. “Samen met de scherpstelsensoren en de 180K-pixel RGB-sensor voor onderwerpherkenning en het volgen van de objecten bij dynamische scherpstelling is er een scherpstelsysteem ontstaan dat waarschijnlijk de komende jaren zijns gelijke niet zal vinden.”

Motorraces fotograferen

Volgens reviewer Menno Visser is het scherpstelsysteem zo goed dat in de normale fotografische praktijk er nauwelijks situaties te vinden zijn waarin deze tegen de grenzen van zijn kunnen aanloopt. Daarom heeft hij de camera meegenomen naar de Nürburgring, om daar motorraces te fotograferen, die een enorme belasting vormen voor de autofocus. Met verbluffende resultaten.

Uiterst betrouwbaar en snel werkpaard

Conclusie van Menno Visser: “In de praktijk is de Nikon D5 gewoon hetzelfde uiterst betrouwbare en snelle werkpaard van de fotojournalist, sport- of natuurfotograaf, dat nu weer een stuk beter is geworden. Enige nadeel: voor een eventuele spiegelloze opvolger is de lat nu wel heel hoog gelegd…” De Nikon D5 krijgt van Digifoto Pro de hoogste onderscheiding: Platina.

Opvolger Nikon D6 op Cameranu.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Cameraland.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D5 Focus Magazine over de Nikon D5

Reviewer Mich Buschman bespreekt de Nikon D5 in het meinummer 2016 van Focus Magazine. ‘Alles gericht op snelheid’ luidt de veelzeggende kop. Want: “In disciplines als de professionele nieuws- en sportfotografie zit men niet te wachten op wagonladingen megapixels. Snelheid is veel belangrijker, in de vorm van een snelle én betrouwbare AF.”

Altijd en overal feilloos presteren

En wat minstens even belangrijk is volgens Buschman: de camera moet altijd en overal feilloos presteren – ook bij weinig licht of terwijl het water met bakken tegelijk uit de hemel valt. “Dan kom je uit bij camera’s zoals deze Nikon D5.”

Laat de Spelen maar komen

En voldoen de camera aan al die verwachtingen. Jazeker! Met toen nog de Olympische Spelen van 2016 in het verschiet concludeert Buschman na z’n uitvoerige testen: “Laat de Spelen in Rio maar komen! De Nikon D5 is een geweldige sport/actiecamera, die ook bij weinig licht gewoon doorgaat.”

Autofocus: in één woord geweldig

Nikon heeft er volgens de reviewer goed aan gedaan voor de XQD-kaarten te kiezen. Daarop kunnen runs met tientallen opnames razendsnel weggeschreven worden. “We hebben geen fouten kunnen ontdekken: geen spiegeltrillingen of andere instabiliteitskwesties in de CH-stand.” En dan de autofocus. Die is volgens Buschman ‘in één woord geweldig’.

Is hij niet te zwaar?

En de kritiek dat de D5 wel een erg zware camera is? “Natuurlijk is een tas met zo’n camera en enkele objectieven zwaar, maar de professional in the line of duty heeft die degelijkheid hard nodig en denkt er niet aan over te stappen op een kleiner en lichter spiegelloos camerasysteem.”

Ultiem fotografisch instrument

Kortom: de Nikon D5 is een dagelijks inzetbaar werkpaard. En de verkoopprijs “is in overeenstemming met wat dit ultieme fotografische instrument biedt.” Focus geeft de Nikon D5 een 9 en het predicaat Super.

Opvolger Nikon D6 op Cameranu.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Cameraland.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D5: andere reviews

Hieronder staan andere reviews van de Nikon D5 op een rij.

Camerastuffreview over de Nikon D5

“Als jij het je niet kan permitteren om een opname te missen en als je van de komende Olympische Spelen wil thuiskomen met onderscheidende actie- of no-light opnames? Dan vergroot een Nikon D5 de kans dat jouw droom van die ene onderscheidende opname uitkomt, aanzienlijk”, aldus reviewer Ivo Freriks van Camerastuffreview.com.

Updaten vanaf de Nikon D4s?

Moet je updaten als je een Nikon D4s hebt? “Snelheid, de verbeterde AF en de hoge ISO performance zijn wel goede argumenten waarom je een Nikon D4s mogelijk zou willen vervangen door een Nikon D5. Ook de video mogelijkheden (4K!) van deze camera vergroten zijn inzetbaarheid aanzienlijk in vergelijking met zijn voorganger.” En het is een snelheidsmonster: “De Nikon D5 is de snelste Nikon van dit moment. Dankzij de razendsnelle nieuwe XQD kaarten wordt de grote buffer zo snel geleegd, dat je tot 200 14 bits RAW opnames achter elkaar kan schieten, voordat de buffer vol is.”

Petapixel over de Nikon D5

Een uiterst capabele camera, aldus reviewer Ross Harvey van Petapixel.com. “The Nikon D5 is a revelation of capability. Its vital statistics—AF, low light AF, high ISO and shooting speed/buffer—are second to none. It’s an expensive camera and setup (XQD), but it’s the flagship Nikon and you get what you pay for. While the D750 has the better dynamic range at lower ISOs, you may not ever need, or even want that ability.”

Review met louter superlatieven

De camera scoort maximaal op Petapixel. “Full marks to Nikon—10/10. It’s a superior camera to all I have ever used. If you shoot fast action, this is the camera for you. Don’t even think twice about it, buy it. Right now.” En de superlatieven gaan nog even door: “The D5 is a dream machine” en “The most capable camera I’ve ever used. The Dark Night Rises.” Leuk om te weten: de reviewer is een bekende trouwfotograaf die internationale prijzen heeft gewonnen.

Imaging-resource over de Nikon D5

Reviewers Jeremy Gray, Zig Weidelich en William Brawley van Imaging-resource.com zijn helder over de Nikon D5: “What you get if you part with your hard-earned $6,500 is a professional-quality DSLR that offers very good imaging, autofocus and technical performance. The camera is built to last, is very fast and consistently good in basically every way. When you are looking for cutting edge autofocus performance and speed wrapped in a dual-gripped professional-oriented body, you have to pay a premium, there's no way around that.”

Beste camera van dit moment?

En is de D5 dan de beste camera van dit moment? Dat is lastig te zeggen, aldus de reviewers. Maar: “We can say with certainty that the Nikon D5 has the best autofocus system, the best continuous shooting performance and the most refined camera body of any full frame Nikon DSLR.”

Amateurphotographer over de Nikon D5

Rent reviewer Steve Davey van Amateurphotographer.co.uk naar de winkel om een D5 te kopen na zijn zeer uitvoerige testwerk? “I have to say that I am sorely tempted. The camera is fantastic in almost every way. The drive speed, build quality and ISO performance are legendary and currently market-leading. It is a bit of a thoroughbred, though, and just like you wouldn’t use a racehorse to pull a cart, you probably wouldn’t want to use the D5 as an all-purpose camera.”

Techradar over de Nikon D5

Ook reviewer Angela Nicholson van Techradar.com vindt de Nikon D5 een geweldige camera en een grote upgrade van de D4S. “But there are a few niggles that if addressed could make it an absolute belter. The top sensitivity expansion settings are headline-grabbing and largely useless to most photographers, but the image quality in the native sensitivity range is high, provided you keep an eye on the exposure.”

Zeer snelle autofocus

De autofocus van de D5 is “blisteringly fast, and able to keep up with fast-moving subjects and a continuous shooting speed of 12 frames per second, making the D5 a great choice for professional photographers looking to shoot this summer's Olympic games – but a few may look enviously at their Canon-toting colleagues, who have better video capability and more streamlined handling.”

Opvolger Nikon D6 op Cameranu.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Cameraland.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Nikon D5

 • 20.8 megapixel sensor en EXPEED 5 processor
 • Helder 3.2 inch LCD touchscreen met een hoge resolutie
 • Scherpstelsysteem met 153 AF-punten en 99-kruissensoren
 • Ultra HD 4K video en een ingebouwde stereo-microfoon
 • De uitbreidbare ISO is instelbaar van 100 tot 3.280.000
 • Voorzien van 2 XQD-geheugenkaartsleuven
 • Ethernet-poort aanwezig

Opvolger Nikon D6 op Cameranu.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Cameraland.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje: veldtest DPReview

Bekijk de geweldige video van DPReview: ‘Field Test: Shooting Action with the Nikon D5’

Opvolger Nikon D6 op Cameranu.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Cameraland.nl >>

Opvolger Nikon D6 op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Beste lenzen voor je Nikon DSLR

Heel veel lenzen voor je Nikon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je lens voor je Nikon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy