Nikon D3500: Ideale Instap Spiegelreflex | Reviews & Tests

De Nikon D3500 is de ideale DSLR voor instappers. Je krijgt direct volwaardige spiegelreflex-kwaliteit: een lekker snelle camera met uitstekende beeldkwaliteit. Toch is de bediening super eenvoudig, met een leerzame Guide-modus voor nóg betere foto’s. “Een erg betaalbare instapper in de wereld van de DSLR-fotografie.” Alle belangrijke reviews!

Nikon D3500Sensor: aps-c | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: Nikon AF-P 18-55mm f/3.5-5.6G VR DX / fullframe-equivalent: 27-83mm | Beelden per seconde: 5 | Video: Full HD | Scherm: vast, geen touchscreen | Gewicht body: 365gr | Release datum: 20 september 2018 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs inclusief lens: 539 euro op CameraNU.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Bijzonder populaire instapper

Nikon biedt met de mooie D3500 een upgrade van z’n bijzonder populaire instapmodel, de D3400. Die upgrade is niet wereldschokkend. Veel van wat de D3400 een uitstekende instapper in de wereld van DSLR-fotografie maakte, vind je ook terug in de D3500.

Nikon D3500 op CameraNU.nl >>

Nikon D3500 op Bol.com >>

Nikon D3500 op Kamera-express.nl >>

Nóg kleiner en compacter

De Nikon D3500 is nog wat kleiner en compacter dan z’n voorganger uit 2016. Ook heeft hij een langere accuduur. Da’s natuurlijk mooi meegenomen. Spiegelreflexen hebben sowieso al een enorm duurvermogen. Maar met de D3500 schiet je liefst 1550 foto’s op één acculading, 30 procent meer dan de D3400 die dezelfde accu gebruikt.

D3500 lijkt op de D3400

In veel andere opzichten is de D3500 gelijk aan zijn voorganger. Het toestel heeft een autofocussysteem met 11 scherpstelpunten en kan filmen in 1080p-resolutie met maximaal 60fps. De D3500 heeft bluetooth en met de SnapBridge-app kun je hem via een tablet of smartphone op afstand besturen. En natuurlijk je prachtige beelden delen met de wereld.

Nikon D3500Ideale instapcamera

Net als de Nikon D3400 is de D3500 dé ideale instapcamera voor wie veel meer wil dan wat z’n smartphone kan. En het heerlijke ‘echte fotograferen’ in al z’n facetten wil ontdekken. Want dat kun je uitstekend met deze D3500. En daarvoor hoef je echt geen topfotograaf te zijn. Kun je met je smartphone fotograferen, dan kun je dat ook met de D3500. Alleen staat de kwaliteit op een veel hoger niveau.

Nikon D3500 op CameraNU.nl >>

Nikon D3500 op Bol.com >>

Nikon D3500 op Kamera-express.nl >>

Voor op reis of in de natuur

Met deze compacte en makkelijk te bedienen DSLR maak je de prachtigste foto’s. Ideaal voor op reis, tijdens een wandeling in de natuur of om mooie foto's van je kinderen te maken. Of je kinderen van jou, want een kind kan de was doen...

Snelle camera, uitstekende autofocus

Over kinderen gesproken: snel bewegende onderwerpen zijn geen probleem voor deze snelle camera. Dankzij de 11 autofocuspunten en fulltime autofocus vergrendelt het beeld zich op je onderwerp zodat dit altijd scherp blijft.

Nikon D3500Speciale Guide-modus

Heb je geen zin om na te denken bij het fotograferen? Met de auto-modus van de D3500 maak je verbluffend mooie beelden in bijna elke situatie. Met de speciale Guide-modus leer je zelfs tijdens het fotograferen meer over fotografie. Deze modus geeft je bijzonder duidelijke aanwijzingen op het heldere scherm.

Ligt prettig in de hand

De Nikon D3500 ligt prettig in de hand, is stevig en uitgebalanceerd. De bedieningsknoppen zitten op een logische plek, precies waar je ze wilt hebben. De camera werkt naadloos samen met je smartphone, zodat je makkelijk je beelden deelt met je familie en vrienden.

Vlot en simpel

De D3500 reageert vlot en is simpel in gebruik. Je komt niet in de knoop met de bediening van je camera terwijl er net een geweldig fotomoment voorbijkomt. Gewoon richten en schieten, om vervolgens je mooiste foto's online te delen.

Nikon D3500Handmatig in te stellen

Hoe beter je gaat fotograferen, hoe mee je zelf wilt instellen. Ook dan is de D3500 je fotomaatje. Want ook handmatig instellen van bijvoorbeeld sluitertijd, diafragma of ISO-waarden is een fluitje van een cent.

Uitstekende video-kwaliteit

Schiet je ook vaak video? Ook daarin is de D3500 een kei. Een videootje maken is net zo simpel als fotograferen. Je draait gewoon de LiveView-hendel om en drukt op de opnameknop. Je legt video's vast in 1080p met 60fps en stereogeluid.

SnapBridge-app: beelden delen met de wereld

De Nikon D3500 werkt naadloos samen met de gratis SnapBridge-app van Nikon. Als je die app download verschijnen je foto’s op de D3500 direct op je smartphone of tablet. Zodat jij je beelden direct kunt delen op social media. Diezelfde app gebruik je om je prachtige nieuwe camera vanaf je smartphone of tablet te bedienen.

Nikon D3500 op CameraNU.nl >>

Nikon D3500 op Bol.com >>

Nikon D3500 op Kamera-express.nl >>

Professionele reviewers over de Nikon D3500

De Nikon D3500: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 

Nikon D3500Fotomagazine Zoom.nl over de Nikon D3500

Elke paar jaar vernieuwt Nikon z’n instapspiegelreflex. De vernieuwingen zijn nooit wereldschokkend, aldus Zoom.nl (februarinummer 2019). Maar de populaire instapper kan er dankzij de updates weer even tegenaan. Hoe goed is deze zeer betaalbare DSLR?

Erg aantrekkelijke camera

Houdt deze instapper zich staande in het geweld van over elkaar heen buitelende systeemcamera’s, waarvan de ene nog beter is dan de andere? Zeker wel: “Als je de Nikon 3500 een tijdje gebruikt blijkt dit betaalbare instapmodel een erg aantrekkelijke optie.” Dankzij de fijne vormfactor en de goede grip word je één met je camera. Hij voelt een stuk prettiger aan dan z’n voorganger.

Beter dan profcamera’s van 5 jaar geleden

Technisch zijn er geen wereldschokkende wijzigingen. Of het moet de krachtige accu zijn, waarmee je zo 1550 beelden schiet. En de Nikon is wel een erg capabele camera, die op veel vlakken “professionele camera’s van pakweg vijf, zes jaar geleden achter zich laat.” De foto’s zijn goed van kleur en detail. Ook het dynamisch bereik is dik in orde.

Puike platen

“Verwacht geen wonderen, maar afgezet tegen de prijs maakt deze camera gewoon puike platen.” Fijn voor beginners is de Guide-modus, die je aan de hand neemt en spelenderwijs leert fotograferen. De focus van deze camera ligt op fotografie, zonder allerlei fancy technische snufjes. Ook een touchscreen ontbreekt bijvoorbeeld.

Goud Award

Conclusie: de Nikon D3500 is geen toonbeeld van innovatie, maar biedt je wel een degelijke basis om je fotografie naar een hoger plan te tillen. De camera maakt prima foto’s, is veelzijdig, heeft een fijne grip en is nog betaalbaar ook. “Alles bij elkaar maakt dat deze D3500 een van de meest aantrekkelijke instapspiegelreflexen, zo niet de meest aantrekkelijke.” Eindoordeel: de Goud Award met het cijfer 7.5.

Nikon D3500 op CameraNU.nl >>

Nikon D3500 op Bol.com >>

Nikon D3500 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D3500Andere (professionele) reviewers over de Nikon D3500

 • Chip Fotomagazine (februarinummer 2019): Terug naar de basis, moet Nikon volgens de reviewer gedacht hebben toen ze deze nieuwe DSLR ontwikkelden. Geen poespas, maar old school en scoren met beeldkwaliteit. “En dat lukt behoorlijk goed!” Grootste troef is de solide én compacte behuizing, die zelfs geschikt is voor grote poten. Het lage gewicht is al even plezierig.
  De ‘Guide-modus’ die aan boord is trekt vooral smartphone-fotografen over de streep. Zij kunnen spelenderwijs leren beter fotograferen. Heel plezierig: je kunt schieten tot je een ons weegt, want de accu gaat 2500 shots mee.
  De prestaties zijn aanzienlijk. Uit de scherpe foto’s kun je achteraf nog makkelijk een uitsnede maken zonder kwaliteitsverlies. De resolutie blijft heel hoog, ook bij hoge ISO-waarden. Ook de snelheid is met een burst van 5 beelden per seconde prima. Het display valt dan weer tegen: dat kun je niet uitklappen en het is ook geen touchscreen. Ook op de overige features is bezuinigd. Maar dat moest ook wel om de prijs zo laag te kunnen houden.
  Kortom: door de compacte afmetingen en het lage gewicht is deze DSLR een concurrent voor de smartphone. De grote aps-c sensor in combinatie met de lange accuduur is een voltreffer. Wel liggen ijzersterke systeemcamera’s op de loer. Daardoor is de Nikon D3500 volgens Chip geen topper maar een middenmoter.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Perfect. Ik vind de camera goed. Hij is snel en maakt perfecte foto’s, ook in de avond! Ik heb zeker geen minpunten op deze Nikon, ik ben er echt blij mee!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Bol.com: “Het werd na bijna 30 jaar tijd om eens over te stappen op een digitale camera, ook omdat fotograferen met de smartphone zijn beperkingen heeft. Deze Nikon is zeer gunstig geprijst (helemaal met de tijdelijke cashback). Een ideale "instapper". Het formaat van de camera is zeer handzaam, wat het voor mij makkelijker maakt om hem standaard mee te nemen, zonder dat ik hoef na te denken dat ik ga fotograferen. Op zich is de camera eenvoudig te bedienen al moet je even in het ritme komen. Er zijn genoeg instellingen en opties om mee aan de slag te gaan. Met een beetje inlezen op het internet heb je zo de basis onder de knie. Kwaliteit van de foto's ben ik tot nu toe zeer over te spreken. De bluetooth connectie en Snapbridge zijn wat aan de trage kant (maar op zich overkomenlijk). Kortom prima uitgewerkte camera.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Super camera! Ik heb de camera nu een aantal maanden en hij bevalt erg goed. Dit is mijn eerste echte camera, alles wijst eigenlijk voor zich. En zeker met de handige fotografie cursussen lukt het mij steeds beter om mooiere foto’s te krijgen. Er zitten leuke opties op die je kan uitproberen en kwalitatief vind ik de foto’s erg goed. Sinds ik deze camera heb, heb ik er een nieuwe hobby bijgekregen, namelijk fotograferen! Zeker een aanrader!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Nikon D3500Gebruikersreview in Zoom.nl (mei/juni-nummer 2019): Gebruiker Floor Rosier schrijft een mooie gebruikersreview in fototijdschrift Zoom.nl, met prachtige foto’s. Zij is een week lang op pad geweest met de D3500. Zij is er erg enthousiast over, al is een week te kort om de camera goed te leren kennen. “Voor degenen die eens iets anders willen dan fotograferen met de smartphone of een compactcamera, is de Nikon D3500 een hele goede keuze. Zulke mensen zou ik deze instapspiegelreflex zeker aanraden.”
 • Techradar.com (Phil Hall, full review): Net zoals de D3400 is ook de Nikon D3500 niet een perfecte camera, maar voor de beginnende fotograaf heeft hij op ongelofelijk veel fronten veel te bieden. Eerst een paar minpunten: jammer dat er geen 4K-video en een touchscreen aan boord zijn.
  Maar afgezien daarvan doet de D3500 voor de beginnende DSLR-fotograaf heel veel goed. De 24.2 megapixel sensor levert excellente beelden. Je haalt het meeste uit deze uitstekende sensor als je ook een goede lens erbij koopt. En dan zit je uitstekend bij Nikon met z’n enorme lenzenaanbod.
  Ook erg goed: de accuduur, waarmee je liefst 1.550 foto’s kunt maken. Daarmee kun je lekker doorfotograferen of filmen zonder bang te hoeven zijn dat de energie het voor gezien houdt. En de rechttoe-rechtaan bediening van de D3500 is zo overzichtelijk, dat je er heel snel mee uit de voeten kunt. Daar helpt ook nog de bruikbare ‘Guide mode’ bij. Die helpt onervaren gebruikers de kern-functies van de camera te leren kennen en hun vertrouwen op te bouwen.
  Meer autofocuspunten was mooi geweest, maar het 11-punts AF-systeem werkt prima voor algemeen fotograferen. Kortom: als je creatiever met je fotografie wilt worden en op zoek bent naar je eerste DSLR, dan is de Nikon D3500 niet te verslaan. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Nikon D3500Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Nikon D3500 behoudt de kern feature-set als z’n voorganger, de D3400, maar presenteert dit pakket in een kleiner, lichter en meer logisch ontwerp dat erg doet denken aan de middenklasse Nikon D5600. Er zijn wat opofferingen gedaan, maar overall is de D3500 een betere DSLR voor beginners dan het vorige model.
  De belangrijkste verbeteringen zijn zeer welkom. De verlengde accuduur van 1.550 beelden is behoorlijk ongelofelijk. En het kleinere en lichtere design met de diepere grip en de herziene knoppen-layout zijn veel beter dan die van de D3400. Bluetooth zit er nu bij, waarmee je op afstand kunt fotograferen. Jammer is wel dat er een paar knoppen verdwenen zijn, zoals een functieknop die naar eigen inzicht was toe te wijzen.
  De Nikon D3500 heeft ook nog eens een veel lagere introductieprijs dan de D3400 destijds. Kortom: de Nikon D3500 biedt volgens de reviewer genoeg verbeteringen om ook dit model tot aanbevolen beginners-DSLR te bombarderen. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (Joshua Waller, full review): De Nikon D3500 is een erg compacte spiegelreflex, die de beeldkwaliteit biedt die je van een DSLR verwacht. Dit dankt hij aan de grote aps-c CMOS-sensor. De bijbehorende kitlens (18-55mm) presteert redelijk goed voor een kitlens. Voor betere resultaten zijn er een aantal betaalbare prime-lenzen beschikbaar, zoals de 50mm f/1.8, die uitstekend presteert.
  De D3500 zou een geweldige camera zijn voor wie begint met DSLR-fotografie. Maar er mist wel het één en ander bij deze camera (en bij voorganger D3400). Zo zit er geen auto-HDR-modus op, die je wel vindt in smartphones. Ook de auto-panorama-modus ontbreekt.
  En zoek je meer geavanceerde opties: kijk dan uit naar een camera voor gevorderden. De Nikon D3500 is een camera waarmee je gweldige foto’s kunt maken, maar als je meer wilt dan dat, zijn er andere camera’s op ongeveer hetzelfde prijsniveau. Zoals systeemcamera’s. Ook de live-view schiet wat tekort, met een langzame autofocus en langzame respons-tijden van de sluiter.
  De meest indrukwekkende feature van de D3500 is de ongelofelijk lange accuduur: 1.550 beelden op één acculading! Word je er gek van om telkens de accu te moeten opladen, of reis je veel: dan is dit misschien wel de ideale camera voor jou. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Tomsguide.com (Theano Nikitas, full review): Dit is de beste spiegelreflex voor beginners, aldus Theano. Net als de D3400, z’n voorganger, is de Nikon D3500 een goed uitgeruste camera voor een bescheiden prijs. Hij maakt echt goede foto’s en is een excellente tool om te leren omgaan met een DSLR voor wie nieuw is op dit gebied.
  Hij lijkt erg op z’n voorganger, zowel qua uiterlijk als qua specs. Toch zijn er wel de nodige ‘tweaks’. Zo is hij kleiner, lichter en makkelijker hanteerbaar geworden. Ook de accuduur is verder toegenomen, en is hij te bedienen via de SnapBridge-app. Niet slecht voor de kleine prijs die je ervoor moet neerleggen. Maar wie al een Nikon D3400 in huis heeft, vindt te weinig nieuws om te upgraden.
  De D3500 heeft dezelfde resolutie als de D3400, 24 megapixel. Maar de sensor heeft een update gekregen, evenals de beeldprocessor. De beeldkwaliteit is in ieder geval top of the bill voor deze prijsklasse. De D3500 levert consistent goede platen, met kleuren die mooi verzadigd zijn. De belichting was vrijwel altijd zeer goed. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): Is dit de beste instap-DSLR van dit moment. De reviewer denkt dat dat heel goed het geval kan zijn. Wie puur naar de feiten van de D3500 kijkt, knarst misschien met z’n tanden: wat heeft Nikon weinig veranderingen doorgevoerd ten opzichte van z’n twee jaar oude voorganger: de D3400.
  Maar dat is niet het punt. Nikon heeft een van z’n klassieke designs verfrist en verjongd. En op die manier hebben we weer een frisse, veelzijdige en aantrekkelijke camera voor wie z’n eerste DSLR wil kopen. In feite is hij zo goed, dat je je kunt afvragen of spiegelloze camera’s echt zo’n grote revolutie zijn als iedereen op dit moment schijnt te denken.
 • Imaging-resource.com (first impressions): De grootste verschillen tussen de D3400 en de D3500 liggen in het design en de ‘usability’. De D3500 heeft een vernieuwde lay-out van de menu’s en de knoppen en wielen. Die moeten de camera gebruiksvriendelijker maken dan de D3400. De D3500 lijkt qua body en grip ook meer op de duurdere D5600: hij ligt lekker in de hand en is kleiner en lichter dan de D3400.
  Ook de accuduur is toegenomen. Maar voor het overige lijkt de nieuweling erg op z’n voorganger. De beeldkwaliteit, de autofocusprestaties en de video-features zullen dus vergelijkbaar zijn. Toch is dit een erg betaalbare instapper in de wereld van de DSLR-fotografie. Bedoeld voor de beginnende fotografen.
 • Pcmag.com (first impressions): De Nikon D3500 is een erg bescheiden update van de D3400. Hij heeft een mooi prijskaartje dat gezien z’n specs alleszins redelijk is. “It's not a total no-frills model, but isn't top of the line either. It has plenty of automatic features for family historians who care more about preserving memories than learning the ins and outs of f-stops, and also has the Guide Mode for those who want to take some creative control, but aren't quite sure how to get the look they want from a photo.”
  De Nikon D3500 komt met een lagere prijs op de markt dan destijds de D3400. Dat maakt deze nieuwe Nikon erg aantrekkelijk voor beginners en gezinnen.

Nikon D3500 op CameraNU.nl >>

Nikon D3500 op Bol.com >>

Nikon D3500 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon D3500Belangrijkste kenmerken van de Nikon D3500

 • Ideale instapcamera
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Voorzien van een 24.4 megapixel sensor
 • Filmen in 1080p full HD met 60fps
 • Maximale ISO van 25.600
 • Snelle en nauwkeurige scherpstelling
 • Leerzame Guide-modus voor betere foto's
 • Werkt met SnapBridge app

Nikon D3500 op CameraNU.nl >>

Nikon D3500 op Bol.com >>

Nikon D3500 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Nikon D3500

Bekijk een mooie productreview van de Nikon D3500 door CameraNU.nl. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon D3500 op CameraNU.nl >>

Nikon D3500 op Bol.com >>

Nikon D3500 op Kamera-express.nl >>

 

Top 5 Spiegelreflexcamera's tot 500 euro

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's tot 500 euro? Ik heb de 5 beste voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Spiegelreflexcamera's tot 500 euro >>

 

Beste lenzen voor je Nikon DSLR

Heel veel lenzen voor je Nikon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je lens voor je Nikon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (11 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy