Leica S3: middenformaatcamera voor pure fotografen

Het gerenommeerde Duitse merk Leica heeft begin maart 2020 de Leica S3 uitgebracht: een middenformaatcamera met hoge resolutie. Met 64 megapixel op de sensor zorgt hij voor extreem goede en unieke beeldkwaliteit.

Leica S3 Sensor: middenformaat / 30 x 45mm | Resolutie: 64 megapixel | Beelden per seconde: 3 | Video: 4K | Scherm: vast touchscreen | Gewicht body: 1.260gr | Release datum: 6 maart 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: rond 20.000 euro

Highlights van de Leica S3

 • Zeer hoge resolutie: 64 megapixel CMOS sensor
 • Haarscherp beeld: Grote optische zoeker
 • Razendsnel scherp: rappe en betrouwbare autofocus
 • Handig: elektronische horizon op zoeker
 • Professioneel: snelle flitssynchronisatie tot 1/1000s
 • Uitstekend filmen: 4K-cinema video

Leica S3 10 jaar na de Leica S2

Bijna 10 jaar na de introductie van de Leica S2 komt dit gerenommeerde Duitse merk met de opvolger: de S3. De S2 had in 2009 een introductieprijs van $22,995 en 37.5 megapixel op de teller. De S3 is 4.000 dollar goedkoper, maar daar krijg je wel een hoop meer megapixels voor. Vooruitgang heet dat...

Leica’s nieuwe vlaggenschip

Reviewer Vlad Savov van Theverge.com heeft hem al in z’n handen mogen houden op Photokina 2018. Hij noemt het een regelrechte beauty. Volgens hem valt iedere camera die op Photokina gepresenteerd werd een beetje in het niet bij Leica’s nieuwe vlaggenschip. Savov: “You read that correctly, there are still camera makers that proudly tout their DSLRs instead of hiding them away in a corner while showing off the shiny new mirrorless stuff.”

Alle Leica-camera’s op CameraNU.nl >>

Alle Leica-camera’s op Cameraland.nl >>

Alle Leica-camera’s op Kamera-express.nl >>

Leica S3 Ongeëvenaarde camera

De Leica S3 is een ongeëvenaarde camera, aldus Savov. “The design, performance, and engineering of this camera have swept me off my feet and up into some fluffy daydreaming clouds.” En dagdromen is het enige wat Savov ooit zal kunnen over de S3, omdat dit Leica’s duurste standaardcamera is.

Release datum Leica S3: 6 maart 2020

De release datum van de Leica S3 is telkens uitgesteld. Volgens de eerste berichten zou hij al in het voorjaar van 2019 op de markt komen. Een jaar later is hij er dan eindelijk! De precieze euro-prijs is nog niet duidelijk, maar hij gaat in ieder geval 19.000 dollar kosten. De prijs in euro’s zal ook rond dat bedrag liggen, wellicht 20.000 euro.

Hoe goed is de Leica S3?

De Leica S3 is zeker een camera om in de gaten te houden. Maar voor de meeste mensen (onder wie ik) helaas eentje waar ze alleen naar kunnen smachten. Wat zijn de specs en hoe goed is hij?

Leica S3 Ultrahoge resolutie: 64 megapixel

De Leica S3 middenformaat camera beschikt over een 3:2 formaat CMOS sensor met een ultrahoge resolutie van 64 megapixel. Deze 30 x 45mm sensor maakt gebruik van Leica ProFormat en is maar liefst 56% groter dan die van een 35mm camera. De camera is lichtsterk met een dynamisch bereik van 15 stops en een ISO-bereik van 100-50.000.

Enorme upgrade

De Leica S3 is uiteraard een enorme upgrade van z’n voorganger. Zo is de optische zoeker uitzonderlijk groot en helder, en voorzien van een elektronische waterpas. Opnames maak je ook in Live-View modus op een 3 inch LCD-display met 60fps. Via de USB 3.0-aansluiting en de Leica Image Shuttle app wordt tethered fotograferen nu ook ondersteund.

Krachtige processor

De S3 is een extreem krachtige camera, onder andere dankzij de turbomotor: de Maestro II processor. Door de ingebouwde geheugenbuffer van 2GB krijg je een soepele workflow die perfect afgestemd is op het verwerken van enorme hoeveelheden data. Vergeleken met moderne fullframe systeemcamera’s is deze middenformaat uiteraard geen snelle schieter: je fotografeert tot 3 beelden per seconde in zowel DNG- als JPG-formaat.

Leica S3 Snel flitsen

Nieuw in de Leica S3 is het gebruik van zowel een spleet- als centraalsluiter. Met de centraalsluiter verlaag je de flitssynchronisatietijd tot minimaal 1/1000s. De spleetsluiter zorgt voor een maximale snelheid van 1/125s. Combineer je de S3 met een externe flitser, dan beschik je over HSS snelheden tot wel 1/4000s.

Uitstekend filmen: 4K-video zonder crop

Met de Leica S3 film je in 4K-cinema formaat, met een maximale resolutie van 4096 x 2160 met 24 beelden per seconde. Je video's krijgen met de S3 de karakteristieke middenformaat stijl. Let wel: de 4K-video is zonder crop; en dat is uitzonderlijk voor een sensor van deze grootte en resolutie.

Uitstekend verbonden

De Leica S3 heeft alle moderne communicatiemiddelen in huis. Hij is voorzien van GPS, wifi, een HDMI- en een USB 3.0-aansluiting. Je neemt 48kHz, 16-bit stereogeluid op met de interne microfoon. Met de Leica Fotos App bedien je de Leica S3 ook op afstand.

Duurzaam en betrouwbaar

Leica is vermaard om z’n uiterst zorgvuldig vervaardigde camerabody’s. Alle elementen zijn met een hoge mate van precisie gemaakt en op elkaar afgestemd. De Leica S3 is een schoolvoorbeeld van dit degelijke vakmanschap. De body is gemaakt van magnesium en is stof- en waterdicht. Het display is voorzien van een oersterk Corning Gorilla Glass cover. Verder is de bajonet geconstrueerd uit roestvrij staal.

Alle Leica-camera’s op CameraNU.nl >>

Alle Leica-camera’s op Cameraland.nl >>

Alle Leica-camera’s op Kamera-express.nl >>

Leica S3: niet verkrijgbaar

Met de Leica S3 is iets vreemds aan de hand. Hij is met veel tamtam gepresenteerd in 2018, heeft heel even in webshops gelegen, maar is inmiddels in Nederland niet meer verkrijgbaar. Jammer. Benieuwd naar andere Leica-camera’s?

Alle Leica-camera’s op CameraNU.nl >>

Alle Leica-camera’s op Cameraland.nl >>

Alle Leica-camera’s op Kamera-express.nl >>

 

Leica S3 Wat vinden professionele reviewers?

De Leica S3: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera is pas op de markt. Wel zijn er al ‘eerste indrukken’, zie hieronder. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Dpreview.com (eerste indruk): “Overall, the Leica S3 feels like a utilitarian tool, built for working professionals. It may have the price tag of an expensive museum piece, but it does not handle like one.
  Of course, this is a camera that will most likely be purchased by agencies, studios and perhaps some very high-end pros – not every day shooters – making the high price tag seem less cringe-worthy. More importantly, my brief time with the Leica S3 has raised the bar for just how much I can lust over a new digital camera. Nice work, Leica.”
 • Digitalcameraworld.com (eerste indruk): De Leica S3 is niet de grootste, de slechtste of zelfs de beste middenformaatcamera. Wat het zeker wel is: hij is bezeten door die onnoembare ‘Leica magie’. De sensor is niet gestabiliseerd, de zoeker is niet elektronische en de buttons hebben zelfs geen label. Maar toch is het een ongelofelijk, kinderlijk plezier om hem vast te houden en ermee te schieten. “An astonishingly tactile and pleasing camera to use, the intangibles overcome the spec sheet omissions.”
 • Techradar.com (eerste indruk): De prijs zal de Leica S3 voorbehouden laten zijn aan de ware liefhebbers met een dikke portemonnee en aan de professionals die hem echt nodig hebben voor hun vak. Het design, de bediening en het ‘totale gevoel’ zijn puur ‘Leica’. “If you can afford it, you’ll love it for that alone.”
 • Shutterbug.com (eerste indruk): “In our brief time with the S3, we could see the camera (potentially) being used for capturing more fast action scenarios such as sports and, definitely, runway fashion and active model photography. It also helps that the S3, like the S2, is designed more like an overgrown DSLR, giving it a lighter and far more balanced and ergonomic feel than most clunky, traditional medium format cameras. (...) Yes, at its expected $20K+ price, the Leica S3 would be about the cost of some decent compact cars, but if money were not an issue, this is the camera we would buy, hands down.”
 • Thephoblographer.com (eerste indruk): “I obviously need to play with the Leica S3 a lot more. But so far, I’m still really scratching my head about this one. It could be a camera designed to keep their customers more than anything else.”

Alle Leica-camera’s op CameraNU.nl >>

Alle Leica-camera’s op Cameraland.nl >>

Alle Leica-camera’s op Kamera-express.nl >>

 

Leica S3 Belangrijkste kenmerken van de Leica S3

 • 64 megapixel CMOS sensor
 • 30 x 45mm ProFormat sensor
 • Krachtige Maestro II processor
 • Grote optische zoeker
 • 3 inch TFT LCD display
 • Snelle en betrouwbare AF
 • Elektronische horizon op zoeker
 • Snelle flitssynchronisatie tot 1/1000s
 • 4K cinema video
 • Geheugenbuffer van 2 GB
 • Fotograferen tot 3 bps
 • Centraalsluiter voor snelle flitssynchronisatie tot 1/1000s
 • Tethered fotograferen
 • Wifi & GPS

Alle Leica-camera’s op CameraNU.nl >>

Alle Leica-camera’s op Cameraland.nl >>

Alle Leica-camera’s op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Leica S3

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Leica S3. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Alle Leica-camera’s op CameraNU.nl >>

Alle Leica-camera’s op Cameraland.nl >>

Alle Leica-camera’s op Kamera-express.nl >>

 

Beste spiegelreflexcamera’s van dit moment Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nl Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2021

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit moment Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Overzicht van alle camera's op Frankwandelt.nl Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy