Canon EOS 90D: dé spiegelreflex in de middenklasse

De populaire Canon EOS 80D heeft na ruim drie jaar een opvolger: de Canon EOS 90D. Voorganger 80D is een van de beste spiegelreflexen in de middenklasse. Hij kreeg in 2016 onder meer een EISA-award. Ook de EOS 90D is weer razend populair. Een snelle DSLR met excellente beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijke bediening. Goud Award bij Zoom.nl. EISA-award: Aps-c camera 2020-2021. Alle belangrijke reviews!

Dé camera van Het Perfecte Plaatje!

Canon EOS 90DSensor: aps-c | Resolutie: 32.5 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Objectief: 18-55mm IS STM f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 28.8-88mm | Video: 4K (tot 30fps) | Scherm: kantelbaar (zijkant) touchscreen | Gewicht body: 701gr | Release datum: oktober 2019 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs inclusief lens: 1.299 euro op CameraNU.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Een van de populairste DSLR’s

Na het enorme release-geweld van fullframe systeemcamera’s van Nikon, Canon, Sony en Panasonic was het even afwachten: hoe serieus wordt de kleinere aps-c sensor nog genomen door de grote merken? Zeer serieus, zo blijkt nu Canon met een opvolger komt voor een van de populairste spiegelreflexen op de markt. De EOS 90D is Canons vlaggenschip van z’n grote vloot aan aps-c spiegelreflexen.

Canon EOS 90D op CameraNU.nl >>

Canon EOS 90D op Bol.com >>

Canon EOS 90D op Kamera-express.nl >>

Veel meer megapixels

De 90D heeft een gloednieuwe aps-c sensor met veel meer megapixels op de teller dan z’n voorganger: 32.5 megapixel, waar de 80D het moet doen met 24.2. De 90D heeft ook de nieuwe snellere beeldprocessor aan boord: DIGIC 8.

Snelheids-boost & 4K-video

Daarmee krijgt de 90D een snelheids-boost ten opzichte van z’n voorganger. Hij schiet bursts met 10 beelden per seconde. Ander voordeel van de snellere processor: de 90D kan filmen in 4K-resolutie met 30 beelden per seconde.

Canon EOS 90DGezichts- en oogdetectie

De EOS 90D heeft 45 cross-type autofocuspunten en een optische zoeker die het volledige beeld weergeeft. De autofocus kan gebruikmaken van gezichtsdetectie. En de excellente Dual Pixel Autofocus komt met oogdetectie als je Live View gebruikt.

Intuïtief touchscreen en heldere zoeker

Heel handig is ook dat de 90D een vari-angle touchscreen heeft. Daarmee gaat de bediening heel intuïtief en maak je als vanzelf prachtige composities. De optische pentaprisma-zoeker biedt een heldere en realistische weergave die kenmerkend is voor een DSLR-camera.

Uitstekend verbonden

Uiteraard is ook de connectiviteit van de 90D beter dan die van z’n voorganger. Dankzij de ingebouwde wifi en bluetooth koppel je mobiele apparaten met de camera en deel je bestanden supersimpel met je vrienden en familie.

EOS 90D: ook vervanger van de EOS 7D

Groot nieuws is verder dat de EOS 90D niet alleen de EOS 80D gaat vervangen, maar tevens de ook populaire EOS 7D Mark II. Er waren al langer rumors dat Canon geen nieuwe ‘Mark’ meer zou uitbrengen van de EOS 7D.

Canon EOS 90D op CameraNU.nl >>

Canon EOS 90D op Bol.com >>

Canon EOS 90D op Kamera-express.nl >>

EISA-award: Aps-c camera 2020-2021

De Canon EOS 90D heeft een prestigieuze EISA-award 2020-2021 gewonnen. De 90D is volgens de jury ‘Aps-c camera 2020-2021’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Canon cashback-actie van CameraNU.nlTot €400 trade-in korting bij Canon!

Ontvang tot €400 trade-in korting op geselecteerde Canon-producten. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera of lens wel heel voordelig. Je profiteert van deze actie tot en met 31 maart 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Cameraland.nl >>

 

Professionele reviewers over de Canon EOS 90D

De Canon EOS 90D: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Canon EOS 90D

 • Capabele DSLR voor enthousiaste fotografen
 • Zeer veelzijdige allrounder
 • Uitstekende beeldkwaliteit: aps-sensor met hoogste resolutie
 • Raw-bestanden: scherp, uitzonderlijk veel details en uitstekende ruisprestaties
 • Mooie kleurweergave van de jpg’s
 • Excellente autofocus in live view-modus
 • Gezichts- en oogherkenning zeer betrouwbaar bij foto en video
 • Uitstekende ergonomie, ontzettend prettige grip
 • Body is weerbestendig en goed gebouwd
 • Uitstekende bediening
 • Fijne, heldere en grote optische zoeker
 • Video is goed, met UHD zonder crop en spectaculaire slomo’s

Zwakke punten van de Canon EOS 90D

 • Ruisreductie van de jpg’s is te agressief (gelukkig aan te passen)
 • Autofocus-tracking via de zoeker niet verbeterd
 • Videokwaliteit aantrekkelijk maar zachter dan bij concurrentie van Sony en Fujifilm
 • Wat meer ruis bij slecht licht, storend boven ISO 3200
 • Buffercapaciteit aan de kleine kant
 • Slechts één kaartsleuf

Awards voor de Canon EOS 90D

 • EISA-award: Aps-c camera 2020-2021
 • Zoom.nl: Goud Award

 

Canon EOS 90DDPReview over de Canon EOS 90D

Topreviewers Dan Bracaglia, Jeff Keller van DPReview.com halen de Canon EOS 90D flink door de mangel ruim voor de verschijningsdatum van deze spiegelreflex in oktober 2019. Dat geeft wel aan hoe belangrijk zij deze camera vinden. Het is de spiegelreflex-variant van de tegelijkertijd gepresenteerde Canon EOS M6 Mark II.

Wat voor fotografeer-ervaring zoek je?

Het lijkt er dus op dat Canon potentiële kopers de keuze wil laten wat voor soort foto/video-ervaring ze zoeken: een DSLR met redelijk formaat, een optische zoeker en meer fysieke bedieningselementen, of een kleinere en lichtere systeemcamera met een verwijderbare elektronische zoeker. Ander belangrijk verschil is natuurlijk de beschikbare lens-line-up: de EF-lenzen voor de spiegelcamera of de M-lenzen voor de systeemcamera. Nogal een verschil.

Capabele DSLR

De Canon EOS 90D is in ieder geval een capabele DSLR voor enthousiaste fotografen. Ten opzichte van de voorganger heeft hij een forse stap voorwaarts gezet in beeldkwaliteit, dankzij de aps-sensor met de hoogste resolutie op de markt. De raw-bestanden bieden uitzonderlijk veel details en uitstekende ruisprestaties. Ze zijn vergelijkbaar met andere ‘klassements-leiders’ als de Sony A6400. Daarbij is de kleurweergave van de jpgs van Canon favoriet, maar de ruisreductie van de jpg-beelden is te agressief. Gelukkig kun je dit aanpassen.

Autofocus: live view veel beter dan via zoeker

Autofocus-tracking via de zoeker zou betrouwbaarder moeten zijn dan bij voorganger EOS 80D. Maar het autofocussysteem is onveranderd, en dat staat dus wel in de weg aan verbetering op dit vlak. Maar gebruik je Dual Pixel CMOS autofocus in live view-modus, dan heb je de beschikking over een excellent systeem. Zowel dekking als nauwkeurigheid is dan uitstekend. De gezichts- en oogherkenning werken allebei zeer betrouwbaar, zowel bij foto als bij video.

Videokwaliteit zachter dan bij concurrentie

Hoewel de 4K-video zonder crop werkt, ziet de videokwaliteit er flink zachter uit dan bij de concurrentie. Ook is er geen Log gamma-optie, voor wie de videobeelden nog kan en wil bewerken. Ook is er geen 24p-optie. De 1080p-beelden zien er dan wel weer solide uit. En de beschikbaarheid van microfoon- en hoofdtelefooningangen plus het volledig draaibare touchscreen zijn aantrekkelijk voor vloggers. Maar de digitale beeldstabilisatie levert wel een flinke crop op.

Uitstekende ergonomie

De ergonomie van de 90D is excellent. Hij heeft een grote, comfortabele grip en een prima optische zoeker met 100% dekking, en daardoor steekt hij er uit boven de concurrentie van de systeemcamera’s. De body is bovendien weerbestendig en goed gebouwd, met goed geplaatste bedieningselementen.

Score: 85%

De 90D is een DSLR die je het beste kunt bedienen als ware het een systeemcamera. Hij biedt live view autofocus die concurrerend is en gemakkelijk in het gebruik, beeldkwaliteit die tot de beste in zijn klasse behoort, en videospecs die aantrekkelijk zijn voor de meeste gebruikers. En dat allemaal in een vertrouwd aandoende DSLR-body. Eindoordeel: een hoge score van 85%, maar helaas geen DPReview Award.

Canon EOS 90D op CameraNU.nl >>

Canon EOS 90D op Bol.com >>

Canon EOS 90D op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS 90DZoom.nl over de Canon EOS 90D

Gelukkig denkt Canon ook nog aan de fotograaf die met een spiegelreflex wil schieten, na alle nieuwe systeemcamera’s van de afgelopen tijd. “Kan deze 90D de grote schoenen van z'n populaire voorganger vullen?”, vraagt reviewer Jasper van Bladel zich af in fototijdschrift Zoom.nl (november/december-nummer 2019).

Grote speler in de DSLR-markt

Ook Canon heeft zich voluit gestort in de strijd rond de (fullframe) systeemcamera’s. Toch verwaarloost ze de DSLR-markt niet. Daar is Canon altijd al een grote speler geweest, en dat wil ze blijven. Dat blijkt uit de opvolger van de erg populaire EOS 80D.

Grootste nieuws: nieuwe sensor

Daarbij is het grootste nieuws volgens Jasper: de nieuwe sensor met maar liefst 32.5 megapixel. “Dat is veel, zeker voor aps-c-formaat. Daarmee zet de fabrikant een nieuwe topscore op het bord.” Ook de nieuwste beeldprocessor is aan boord.

Uitstekende beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is uitstekend. De raw-beelden zitten vol details, en ook scherpte en tonaliteit zijn prima. Dankzij de hoge resolutie kun je vrijuit croppen in de nabewerking. De ruisprestaties zijn goed, alhoewel niet van absolute topklasse.

Een échte DSLR

Net als de voorganger is ook de EOS 90D een echte DSLR, met alle kwaliteiten die daarbij horen. “Zo is de body mooi groot en uitgekristalliseerd qua ergonomie en bediening, met een ontzettend prettige grip.” En ook de optische zoeker is volgens Jasper heel fijn, helder en groot. Dit soort zaken zal een grote groep fotografen aanspreken.

Veelzijdige camera

De EOS 90D is lekker veelzijdig, onder andere door het Dual Pixel CMOS autofocussysteem dat je in live view kunt gebruiken. Daardoor kun je hem ook als een soort systeemcamera inzetten. De autofocus is snel en precies. En ook de burst is snel.

Goud Award

Kortom: de EOS 90D doet z'n voorganger eer aan. Hij blinkt uit in ergonomie, grip en gebruiksgemak. De nieuwe sensor is goed en biedt veel mogelijkheden. Eindoordeel: Goud Award met het cijfer 7.9.

Canon EOS 90D op CameraNU.nl >>

Canon EOS 90D op Bol.com >>

Canon EOS 90D op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS 90DAndere (professionele) reviewers over de Canon EOS 90D

 • Chip Fotomagazine (full review, februarinummer 2020): Nog niet zo lang geleden werd keken de reviewers of systeemcamera’s zich konden meten met spiegelreflexen. Inmiddels is het andersom: Chip vraagt zich af of de EOS 90D zich kan meten met de krachtige, spiegelloze concurrentie. Het kan verkeren.
  Gek is dat inmiddels niet. En in het geval van de 90D al helemaal niet: deze DSLR heeft namelijk veel kenmerken van een systeemcamera. Denk aan de touchscreen die zorgt voor een preview plus de sterke dual-pixel autofocus die werkt in de live view op dat touchscreen.
  De sensor biedt voor een aps-c-formaat een enorm aantal megapixels: 32. Dat lijkt positief en dat is het ook: meer scherpte en meer details in je foto’s. Maar nadelen heeft het ook: meer ruis bij slecht licht. En dat zie je eigenlijk al vanaf ISO 100. Gelukkig wordt die pas echt storend vanaf ISO 3200. En hij scoort bij alle ISO’s beter dan voorganger EOS 80D.
  De autofocus van de EOS 90D is dik in orde. Dat geldt voor het autofocussysteem als je door de (aangenaam heldere) zoeker fotografeert. Maar ook voor de dual-pixel AF als je via het touchscreen foto’s schiet. Die is goed in AF-tracken en ogen-detectie. En heeft een zeer snelle burst.
  De handzaamheid en bediening beoordeelt Chip bijzonder positief. “Wanneer je de dslr vastpakt, voelt dat direct heel vertrouwd. De stof- en spatwaterdichte behuizing voelt hoogwaardig aan en is ook met grote handen prima te bedienen – alle knoppen zijn uitstekend bereikbaar.”
  Ook op video-gebied staat de 90D z’n mannetje. Je schiet UHD-video’s zonder crop en met maximaal 30fps. Spectaculaire slow-motion beelden zijn ook mogelijk met 120fps. “Canon heeft zelfs aan een geïntegreerde interval-timer, 4K timelapse en een HDR-modus gedacht – tof!”
  Dit is op dit moment de beste keuze als je wilt gaan vloggen. Volgens Chip is dit “met afstand de beste spiegelreflexcamera van 2019”. Tegelijk is de concurrentie van systeemcamera’s moordend. De EOS 90D krijgt het hoge cijfer 1.6 (een 1 is bij Chip het hoogst haalbare).
 • Eoszine.nl (Pieter Dhaeze, full review): Pieter is er heel duidelijk over: “De EOS 90D is de beste en meest complete APS-C DSLR EOS die Canon ooit gemaakt heeft.” Het is een echt vlaggenschip van dit camerasegment. Om dat te bereiken heeft Canon alles uit de kast getrokken. De enthousiaste vrijetijdsfotograaf, en zelfs de pro’s, krijgen “een welhaast perfect stukje gereedschap. Veel beter gaat het niet worden (voor dat geld).”
  Volgens Pieter is de EOS 90D eigenlijk “de ultieme hybride systeemcamera”. Want ga maar na: je krijgt een optische zoeker voor de klassieke beleving en de vertrouwde mogelijkheden van een DSLR. En daarnaast krijg je in live view een bijna volwaardige systeemcamera met aan boord oog-autofocus, voortreffelijke tracking en uitstekende video-specs. “The best of both worlds!”
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): Elke camera heeft z’n irritatiepunten en z’n beperkingen. Dat geldt natuurlijk ook voor de Canon EOS 90D. Maar de capaciteiten van deze camera zijn zo indrukwekkend en zo allesomvattend, dat je geen wonderen mag verwachten.
  De reviewer had graag een grotere buffercapaciteit gehad, en twee kaartsloten. Maar deze camera biedt al zo veel, en doet dat zo goed voor een verrassend lage prijs, dat hij de hoogste score verdient.
  Je wordt compleet van je sokken geblazen als je deze camera voor het eerst gebruikt. Hij is een stuk groter en zwaarder dan de gemiddelde systeemcamera. Maar de grotere oppervlakte, de afgeronde hoeken en de fijne grip werken allemaal in z’n voordeel. Z’n vele bedieningselementen voelen ook nooit verwarrend of op elkaar gepakt. Je hebt echt iets in handen, zeker als je er een grotere lens op hebt zitten. Om vast te houden en te gebruiken is het een briljante camera.
  Toch zijn er ook twijfels. De forse resolutie van 32 megapixels, heb je daar eigenlijk wel profijt van? De reviewer vond dat niet terug in de testresultaten. Bovendien is er bij wat hogere ISO’s verlies van details. Ook is de 10fps buffer indrukwekkend, maar de beperkte buffer is daarbij wel een handicap.
  Maar de niet-gecropte 4K-video is een enorme stap voorwaarts. En het is een geweldige camera om te gebruiken en te bedienen. Een uitstekende allround camera. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Canon EOS 90DTechradar.com (Sharmishta Sarkar, full review): De meeste enthousiaste fotografen zijn nogal veelzijdig: ze fotograferen zo ongeveer alles wat ze voor ogen krijgen of wat hun fantasie prikkelt. En dat betekent dat ze een camera nodig hebben die die veelzijdigheid aankan. De EOS 90D levert op dat punt opmerkelijk goede prestaties.
  Hij is weer- en stofbestendig, dus je kunt hem onder zo ongeveer alle omstandigheden gebruiken. Voordeel is dat je hem ook comfortabel lang achter elkaar kunt gebruiken. Het meetsysteem is van topklasse, met prachtig belichte beelden onder zeer uiteenlopende omstandigheden.
  De burstsnelheid is ook voldoende voor de meeste fotografen. De 90D produceert excellente beelden, of je nou landschappen fotografeert of de perfecte service tijdens een tenniswedstrijd wilt vastleggen. Maar met hoge ISO’s schieten kun je beter niet doen.
  De hoge resolutie heeft als voordeel dat je groot verschil ziet als je je foto’s gaat afdrukken.
  Het prijskaartje is ook al uitstekend: aantrekkelijk voor beginners en gevorderde fotografen. Groot voordeel is verder de enorme stal aan beschikbare lenzen voor deze camera. Zeker als je al in Canon-glas hebt geïnvesteerd is dat een forse plus. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Canon EOS 90D is voor het grootste deel een erg goede camera. Hij heeft een excellente verzameling features en hij ligt erg goed in de hand. Het is misschien niet een camera voor elk weertype, maar hij zit prettig solide in elkaar. Ook de bedienings-lay-out is prettig en de joystick is een geweldige toevoeging.
  Het autofocussysteem is zowel snel als effectief.
  Dit is de eerste keer dat de reviewer een 32.5 megapixel aps-c sensor ziet van Canon. En over het algemeen produceert die een zeer goede beeldkwaliteit. Schiet je op ISO 100, dan word je heel gelukkig. Ook de resultaten bij ISO 6400 en ISO 12.800 zijn indrukwekkend.
  Maar bij ISO 400 geven de beelden aanleiding voor wat twijfel. De schaduwen van sommige raw-beelden laten wat meer luminantie-ruis zien dan de reviewer zou verwachten. Niet slecht, maar je ziet het op 100% weergave. Irritanter is de default ruisreductie die op de jpg’s wordt toegepast. Die is erg heftig bij sommige beelden, waardoor de details te zacht worden. Dus kun je normaal gesproken al beter in raw schieten, bij de Canon 90D is dat essentieel. Eindoordeel: 3 van de 5 sterren.
 • Trustedreviews.com (Amy Davies, full review): Wie de voordelen van een DSLR boven die van een systeemcamera verkiest, is de Canon 90D zeker een goede keuze. die voordelen zijn samengevat: een lange accuduur, uitstekende bediening en een brede keuze aan lenzen die je zonder adapter kunt gebruiken.
  De 90D is een klassieke allround camera die zeer goede prestaties neerzet in veel uiteenlopende situaties. Daardoor is het de ideale camera voor de enthousiaste fotograaf. Wie upgrade vanaf een beginners-DSLR of vanaf voorganger 80D zal zeker enthousiast worden van alle mogelijkheden van de 90D en van de beelden die hij neerzet.
  Wie niet vastzit aan het Canon DSLR ecosysteem (door bijvoorbeeld veel in Canon-lenzen te hebben geïnvesteerd): kijk zeker ook naar alle nieuwe systeemcamera’s voordat je je uiteindelijke keuze maakt. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De EOS 90D is Canons krachtigste DSLR uit de middenklasse. Hij neemt veel goed van voorganger 80D over, zoals de body, het uitklapscherm, de optische zoeker en de autofocus. En voegt daar een nieuwe sensor met een veel hogere resolutie aan toe. Ook de video heeft een flinke upgrade ondergaan, met niet-gecropte 4K-video op 25 of 30p.
  Voor zowel videografen als fotografen is er sprake van een forse upgrade. De beeldkwaliteit verslaat de camera’s die het moeten doen met 24 megapixel, maar het verschil is wel marginaal en alleen van betekenis als je er ook een kwaliteitslens bij gebruikt.
  De upgrade van de video is geweldig, maar toch haalt de 90D niet het niveau op videogebied van sommige concurrenten, zoals Sony A6400 of de Fujifilm X-T30. Maar dat wordt flink goedgemaakt door de krachtige en betrouwbare Dual Pixel autofocus, die je onderwerp goed in focus houdt. Verder is de toegenomen burst-snelheid een mooie bonus.
  De autofocus van de zoeker is niet verbeterd ten opzichte van de 80D. Wel is hij veel beter geworden als je in live view focust. Maar dan is de burst weel langzamer. Voor actiefotografie is de Canon M6 Mark II veel beter. Die heeft dezelfde sensor aan boord. Maar aan de andere kant heeft de 90D weer betere video-features aan boord.
  Kortom: een lastige keuze. De 90D is vooral een verleidelijke keuze voor bezitters van een Canon 60D of 70D, die gaan er flink op vooruit, terwijl ze niet hoeven te wennen aan een nieuwe look and feel en hun lenzen kunnen blijven gebruiken. Eindoordeel: Recommended.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De EOS 90D is alweer het 11de model in deze lijn van Canon, die helemaal teruggaat naar de EOS D30, toen de D nog aan de linkerkant stond, die 3.25 megapixel op de teller had. In al die jaren heeft Canon voortdurend het ontwerp verder verfijnd en een enorm aantal technologische verbeteringen doorgevoerd.
  Het resultaat: een camera die geweldig presteert en vol zit met features. En enorm bruikbare camera met een redelijk prijskaartje.
  Koop je voor het eerst een DSLR, of wil je upgraden van een beginners-camera? Dan is de Canon EOS 90D het zeer zeker waard om op je shortlist te zetten.
 • Photographyblog.com (full review): De Canon EOS 90D is een camera die handig in het gebruik is. Het is een geweldige upgrade vanaf de instap-DSLR’s van Canon, zoals de 200D. De beeldkwaliteit, snelheid, scherpstelling gaan allemaal met sprongen vooruit. En de resolutie van de sensor ligt een stuk hoger. Ook voor wie de 80D in huis heeft ligt een upgrade voor de hand. Ook voor videografen biedt de 90D veel meer mogelijkheden, met niet gecropte 4K-videobeelden.
  De body van de 90D biedt lekker veel houvast voor wie veel wildlife fotografeert met lange telelenzen. Maar voor wie zo’n grote body niet nodig heeft ligt de compactere Canon EOS M6 Mark II meer voor de hand. Hij heeft dezelfde sensor, maar die is verpakt in een compactere, reisvriendelijke body.
  De Canon EOS 90D een geweldige camera voor fotografen die van spiegelreflexcamera’s houden. Het is een goede allrounder, en goed inzetbaar voor sport- en actiefotografie. Maar hij is zeker ook geschikt voor landschappen, portretten en eigenlijk vrijwel elk onderwerp dat je wilt fotograferen. Daarbij ligt de prijs erg gunstig voor wat je krijgt. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Canon EOS 90D heeft een nieuwe sensor met aanzienlijk meer resolutie dan zijn voorganger. Maar concurrerende systeemcamera's hebben een voorsprong in autofocusprestaties. Eindoordeel: Goed met 3.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (Joshua Waller, full review): De Canon EOS 90D biedt een hele reeks aantrekkelijke functies voor wie een mooie spiegelreflex zoekt. Voordeel van een spiegelreflex is en blijft de uitzonderlijke lange accuduur, van wel 1.300 opnames. En je kunt scherpstellen op je onderwerp terwijl je de optische zoeker gebruikt, wat erg handig is voor portretten.
  Minpunten van de camera zijn lastig te vinden. Misschien zouden de menu’s wat gebruiksvriendelijker kunnen. En de accuduur is lang, maar haalt niet het niveau van de Canon EOS 7D Mark II.
  Mooi van de EOS 90D is de nieuwe sensor die meer megapixels op de teller heeft dan concurrerende aps-c camera’s. Daarbij blijft de ruis goed onder controle bij hogere ISO’s. Ook mooi is de 4K-video zonder crop, waardoor ook voor videografen genoeg te halen valt bij deze camera.
  Koop je de EOS 90D met de kitlens van 18-55mm, dan haal je zeker niet het meeste uit de nieuwe sensor. Dus het is aan te raden er een betere lens bij te kopen om maximaal te profiteren van de hogere resolutie. Bij voorkeur een prime-lens. Al met al is de EOS 90D een van de best doordachte DSLR’s tot nu toe. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Van een andere wereld de Canon 90D! Canon body 77D (was ik zeer tevreden mee was) ingeruild voor deze geweldenaar de Canon 99D. Hij is/heeft: Professionele/indrukwekkende camera - perfecte kwaliteit - lekker groot - waanzinnige (diepe) grip - nieuwe sensor - razendsnelle autofocus - helder/scherp beeld - lange accuduur, en nog meer mogelijkheden. Wat een geweldenaar, zeer blij mee.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Bol.com: “Geweldige camera! Van mijn oude 40D naar de 90D, wat een vernieuwing. Een kantelbaar scherm met touchscreen, filmen, hogere ISO, meer autofocuspunten, verbinding met smartphone. Geweldig, ik ben super tevreden.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Van een andere wereld! De 90D overtreft al je stoutste verwachtingen. Overstappend van een 80D denk je: mwoah, zal allemaal wel meevallen, maar dat is niet zo! De camera is werkelijk van een andere wereld, razendsnelle autofocus, 10fps en de fotokwaliteit is onovertroffen. Op geen enkel punt stelt ze teleur. Het is wel mogelijk dat de hoeveelheid mogelijkheden van deze camera zo omvangrijk zijn dat je ze misschien (zeker) niet allemaal zult gaan gebruiken maar werkelijk alles zit erop.
  Tegelijk met de camera kregen we onze twee kittens Lucy en Lily, modellen/proefkonijnen te over dus! De foto's in combinatie met een 70-200mm of 15-85mm zijn werkelijk subliem. Ik denk dat de nieuwe sensor, autofocus en snelheid dé pluspunten van deze camera zijn. Een absolute aanrader weer van Canon!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Canon EOS 90D op CameraNU.nl >>

Canon EOS 90D op Bol.com >>

Canon EOS 90D op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS 90D

 • Grote aps-c sensor met 32.5 megapixels
 • De nieuwste processor: DIGIC 8
 • Dual Pixel Autofocus
 • 45 cross-type autofocuspunten
 • Gezichts- én oogdetectie
 • Snelle burst: 10fps
 • Kwaliteitsvideo: 4K-video tot 30fps
 • Intuïtief ontwerp
 • Wifi en bluetooth
 • Vari-angle touchscreen LCD-scherm
 • Pentaprisma optische zoeker

Canon EOS 90D op CameraNU.nl >>

Canon EOS 90D op Bol.com >>

Canon EOS 90D op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Canon EOS 90D

Bekijk hieronder een mooi filmpje van Canon over de EOS 90D. In 90 seconden weet je alles... en wil je hem hebben...

Canon EOS 90D op CameraNU.nl >>

Canon EOS 90D op Bol.com >>

Canon EOS 90D op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Beste lenzen voor je Canon DSLR

Heel veel lenzen voor je Canon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Canon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.7/5 Waardering (21 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy