Canon EOS 1D X Mark III: vlaggenschip DSLR voor professionals

De EOS 1D X Mark III is Canons nieuwe DSLR-vlaggenschip voor professionals. Deze fullframe camera is speciaal bedoeld voor sport-, actie- en wildlife-fotografen. Hij ligt inmiddels in de schappen. Zoom.nl: “Deze camera maakt onze verwachtingen zeker waar.” Focus: “Is dit de beste EOS ooit?” EISA-award: Professionele camera 2020-2021. Alle belangrijke reviews!

Canon EOS 1D X Mark IIISensor: fullframe | Resolutie: 20.1 megapixel | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K RAW 5496 x 2904 (60, 50, 30, 25, 24fps) | Scherm: vast touchscreen | Gewicht body: 1.250gr | Release datum: half februari 2020 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 7.419 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

Sportcamera voor de Olympische Spelen

Natuurlijk lag het voor de hand dat Canon met een nieuwe versie van z’n topcamera voor professionals op de markt zou komen. Hoe kon het ook anders: in 2020 zouden de Olympische Zomerspelen in Tokyo zijn (die verplaatst werden naar 2021), en deze camera is speciaal bedoeld voor dit soort grootschalige sportevenementen. En voor alle andere professionals die actie, sport en wildlife schieten.

Canon EOS 1D X Mark III Extreem snel, extreem goede beeldkwaliteit

Voorganger Canon EOS 1D X Mark II is extreem snel, heeft extreem goede beeldkwaliteit en is extreem goed besproken (bekijk mijn review).

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

Grote vraag: hoe goed is hij?

Voor de nieuwe Mark III zullen die extremen ongetwijfeld nog verder opgerekt worden. Dat hij goed is, zal duidelijk zijn. Grote vraag is natuurlijk: hóé goed is hij vergeleken met de concurrentie? De grote concurrenten zijn natuurlijk de eveneens nieuwe DSLR Nikon D6 en systeemcamera Sony A9 Mark II. En wellicht ook de systeemcamera Sony A7R IV, die een enorme resolutie koppelt aan overtuigende snelheid.

Canon EOS 1D X Mark IIIOntwikkeld met feedback van gebruikers

De nieuwe Canon EOS 1D X Mark III is ontwikkeld op basis van feedback van professionele gebruikers over de hele wereld van de vorige twee EOS 1D X-modellen. Grote verbeteringen betreffen de autofocus (veel sneller), de beeldkwaliteit (veel beter), de videofunctie en uitgebreide communicatiemogelijkheden.

Highlights van de Canon 1D X Mark III

 • Dé camera voor grote sportevenementen
 • Razendsnel schieten: tot 20 beelden per seconde
 • Zeer krachtige autofocus
 • Gloednieuwe sensor en processor
 • Handig voor profs: sneller content aanleveren
 • 4K-video 60p met 10-bits Canon Log interne beeldregistratie
 • Langer werken op een acculading
 • Bluetooth, wifi en gps
 • Uitstekend afgedicht tegen de elementen
 • Twee CFexpress-kaartsleuven

Canon EOS 1D X Mark IIIRazendsnelle bursts

De Canon 1D X Mark III is uiteraard een razendsnelle camera. De snelle bursts combineert hij met extreme precisie, betrouwbaarheid, een krachtige autofocus en het nauwkeurig kunnen volgen van onderwerpen. Dat komt uitstekend van pas op de sportvelden of bij het fotograferen van wild in uitdagende gebieden.

Nóg sneller dan de Mark II

De Mark III haalt 16fps als je schiet via de optische zoeker. In live view (spiegel opgeklapt) krikt hij dat op naar 20fps. Daarbij kun je zowel van de mechanische als de elektronische sluiter gebruikmaken. Voorganger Mark II bleef steken op respectievelijk 14fps en 16fps.

AF-sensor: 28x hogere resolutie

De Mark III is voorzien van een gloednieuwe autofocus-sensor. Die heeft maar liefst een 28 keer hogere resolutie dan de sensor van zijn voorganger. Samen met geavanceerde AF-algoritmen met deep learning-technologie zorgt die voor ongeëvenaarde focus tracking in elke situatie.

Next level scherpstellen

Bij live view en video heeft de Mark III het extra voordeel van Dual Pixel CMOS AF over ongeveer 90x100 procent van de sensor met 525 autofocus-gebieden. Je kunt wel zeggen dat de Mark III scherpstellen naar een next level tilt, een benchmark waaraan andere camera’s afgemeten zullen worden. Duidelijk is dat hij opgewassen is tegen fotograferen op het Formule I-circuit en tegen de razendsnelle sporten op Tokyo 2020.

5 keer langer fotograferen in RAW

Bij zo’n camera met Max Verstappen-snelheid moet ook de rest in orde zijn. En dat is het geval. Zo zorgen de CFexpress-kaartsleuven ervoor dat je 5 keer zo lang kan fotograferen in RAW.

Nieuwe sensor

De EOS 1D X Mark III ondersteunt een volkomen nieuwe, door Canon zelf ontwikkelde CMOS-sensor en DIGIC-processor. Resultaat is een nog hogere beeldkwaliteit bij hoge ISO-waarden en de mogelijkheid om foto’s met 10-bits vast te leggen in het HEIF-bestandstype.

Grote video-capaciteiten

De video-capaciteiten van de EOS 1D X Mark III zijn een verhaal apart. Het is de beste Canon-DSLR voor video. Hij schiet in een 4K-resolutie van bijna bioscoopkwaliteit. Met een geweldige 4K-video 60p met 10-bits Canon Log interne beeldregistratie. De EOS 1D X Mark III maakt ook opnamen in RAW bij zowel video’s als foto’s.

Uitstekende communicatie: snel content aanleveren

Wat voor onder anderen fotojournalisten heel belangrijk is: goede communicatie-mogelijkheden van de camera. Zodat ze heel snel hun content naar bijvoorbeeld de persbureaus kunnen sturen. Ook daaraan is veel zorg en aandacht besteed door Canon.

Wifi, bluetooth en gps

De wifi, energiezuinige bluetooth en gps maken het heel eenvoudig om snel hoge resolutie-beelden aan te leveren. De Mark III verzendt beeldgegevens met tweemaal de snelheid van de EOS-1D X Mark II dankzij de ingebouwde ethernetaansluiting of de optionele wireless file transmitter WFT-E9.

Vertrouwd gevoel

De geheel nieuwe EOS 1D X Mark III voelt voor fotografen die de Mark I of II hebben, geheel vertrouwd. Je vingers herkennen de ergonomie van de camera. Dat maakt een vlekkeloze navigatie mogelijk.

Gebouwd als een tank

Uiteraard is ook de EOS 1D X Mark III gebouwd als een tank. De camera heeft een hoogwaardige afdichting en is bestand tegen de elementen: wind, regen en vocht. De verlichte toetsen en knoppen van de EOS 1D X Mark III zorgen voor een nauwkeurige bediening als het licht niet meezit. Klein maar niet onbelangrijk punt: de accuduur is sterk verbeterd, waardoor je nóg langer kunt blijven schieten op één lading.

Release datum en prijs Canon EOS 1D X Mark III

Release datum van de Canon EOS 1D X Mark III was half februari 2020, ruim vóór de Spelen in Tokyo van 2020 dus, die inmiddels zijn uitgesteld naar 2021. De 1D X Mark II uit 2016 kostte bij lancering 6.400 euro (body-prijs). Opvolger Canon EOS 1D X Mark III kost bij introductie een slok op een borrel meer: 7.419 euro voor de body.

Concurrent 1: Nikon D6

Ook Nikon heeft een nieuw vlaggenschip DSLR: de Nikon D6. Ook deze fullframe camera is speciaal bedoeld voor sport-, actie- en wildlife-fotografen. De release-datum is wat uitgesteld door het corona-virus: naar eind mei 2020.

Mijn review van de Nikon D6 >>

Concurrent 2: Sony A9 II

En natuurlijk is Sony een grote concurrent, die steeds meer markt afsnoept van de DSLR-vlaggenschepen van Canon en Nikon. Met z’n Sony A9 II die uitstekend gereviewed wordt, biedt deze firma een uitdagend spiegelloos alternatief voor beide top-DSLR’s. Hoeveel professionals zullen we bij de Olympische Spelen van Tokyo in 2021 zien met een Sony A9 II in plaats van een Canon of Nikon? Ik ben benieuwd.

Mijn review van de Sony A9 II >>

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

EISA-award: Professionele camera 2020-2021

De Canon EOS 1D X Mark III heeft een prestigieuze EISA-award 2020-2021 gewonnen. De 1D X Mark III is volgens de jury ‘Professionele camera 2020-2021’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Canon cashback-actie van CameraNU.nlTot €400 trade-in korting bij Canon!

Ontvang tot €400 trade-in korting op geselecteerde Canon-producten. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera of lens wel heel voordelig. Je profiteert van deze actie tot en met 31 maart 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Cameraland.nl >>

 

Professionele reviewers over de Canon EOS 1D X Mark III

De Canon EOS 1D X Mark III: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij.

Sterke punten van de Canon EOS 1D X Mark III

 • Een echte Formule 1-camera
 • Zeer goede beeldkwaliteit, ook bij hoge ISO’s
 • Bruikbare beelden bij ISO 102.400
 • Dynamisch bereik duidelijk beter dan voorganger
 • Uitzonderlijk trefzekere autofocus, ook bij snelle sporten
 • Gezichts- en oogherkenning van de autofocus
 • Zeer hoge seriesnelheden (bursts), ook met mechanische sluiter
 • Zeer grote buffer: reeksen schieten van 1000 raw-beelden
 • Echte hybride camera: uitermate geschikt voor fotografie én videografie.
 • Raw-video met 5.5K-resolutie met 60fps
 • Nieuw beeldformaat HEIF: veel meer informatie en 10-bits kleuren
 • Robuuste, weerbestendige body

Zwakke punten van de Canon EOS 1D X Mark III

 • Live view minder handig dan EVF
 • Geen uitklapbaar/roteerbaar display
 • Hoog prijskaartje
 • Groot, zwaar en robuust (zowel positief als negatief...)

Awards voor de Canon EOS 1D X Mark III

 • EISA-award: Professionele camera 2020-2021
 • DPReview: Gold Award
 • Focus Magazine: Predicaat Super
 • Digifoto Pro: Goud Award
 • Zoom.nl: Diamant Award

 

Canon EOS 1D X Mark IIIFocus Magazine over de Canon EOS 1D X Mark III

Mooie, zeer uitgebreide review van de Canon EOS 1D X Mark III vind je in het aprilnummer 2020 van Focus Magazine. Reviewer Erick Derycke neemt het nieuwe topmodel fiks onder handen en stelt de vraag: “Is dit de beste EOS ooit?” De vraag stellen is hem beantwoorden, lijkt mij...

Twee autofocussystemen

Meer dan 100 functies zijn verbeterd of toegevoegd in vergelijking met de voorganger. Veel te veel om allemaal te testen of te bespreken. De handleiding alleen al telt 960 pagina’s. Dus Erik focust zich op de belangrijkste wijzigingen. Volgens hem is de belangrijkste: de twee compleet verschillende autofocussystemen die nu aan boord zijn: één als je door de optische zoeker fotografeert, en één als je in live view schiet of filmt.

Uitzonderlijk trefzekere autofocus

Die twee systemen werken totaal verschillend, en Erick legt dat heel mooi uit (voert te ver om er hier op in te gaan). Conclusie is duidelijk: de autofocus werkt enorm goed. Erick merkte in zijn test dat de autofocus “uitzonderlijk trefzeker [is], ook bij verschillende snelle sporten (rugby, waterpolo, autosport en skateboarden) en zowel bij gebruik van de zoeker als in live view.”

Zeer hoge seriesnelheden

Andere flinke verbetering zijn de zeer hoge seriesnelheden die je kunt halen met de Mark III. Hij haalt 16 beelden per seconde door de zoeker, en in live view zelfs 20 fps. Opmerkelijk hierbij is volgens Erick dat die hoogste snelheid in live view ook mogelijk is met de mechanische sluiter. Hierbij troeft de Canon de systeemcamera’s af, die bij dit soort snelheden de elektronische sluiter gebruiken, met kans op het rolling shutter-effect.

Uitstekende conditie: 1 minuut lang schieten

Die hoge seriesnelheden houdt de Mark III ook lang vol. Hij heeft een enorm goede conditie en schiet raw’s langer dan een volle minuut achter elkaar door. In jpegs kunt je schieten tot je geheugenkaart het niet meer trekt. “Het is echt onwezenlijk; je kunt de ontspanknop ingedrukt houden en de camera blijft maar gaan.”

Live view minder handig dan EVF

Zwakke punt van DSLR’s als de Canon EOS 1D X Mark III is dat live view weliswaar geweldig werkt, maar minder handig is in het gebruik dan een elektronische zoeker. Volg een snel bewegend onderwerp maar eens op je display met een supertele op je camera. Bovendien kan dat display niet uitklappen of roteren.

Zeer goede beeldkwaliteit bij hoge ISO

Dan de beeldkwaliteit: die is zeer goed, ook bij hoge gevoeligheden. Tot ISO 12.800 is er geen ruis te zien en blijft de scherpte heel goed. Ook bij hogere ISO’s is het resultaat nog bruikbaar. Pas boven de ISO 102.400 is ruis zichtbaar en zijn kleuren doffer.

Predicaat Super

Kortom: de Canon EOS 1D X Mark III heeft volgens Erick alles in huis wat het hart van sport- en nieuwsfotografen begeert: uitstekende beeldkwaliteit, zeer hoge seriesnelheid met een grote buffer, krachtig en intelligent autofocussysteem, een robuuste body die weerbestendig is. “Wie op zijn camera moet vertrouwen voor zijn broodwinning, zal er met plezier de prijs voor betalen.” Eindoordeel: predicaat ‘Super’ met het zeer hoge cijfer 9.4.

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS 1D X Mark IIIFototijdschrift Digifoto Pro over de Canon EOS 1D X Mark III

Uiterlijk is er misschien niet veel veranderd aan de Canon EOS 1D X Mark III, maar hij bezit ‘verborgen kwaliteiten’, aldus reviewer Dré de Man in fototijdschrift Digifoto Pro (aprilnummer 2020). Hoe goed is hij?

Formule 1-camera

De Canon EOS 1D X Mark III is een camera die alles doet wat voorganger Mark II ook doet, alleen dan beter. Het is, in de woorden van Dré, een soort Formule 1-camera, gebouwd voor een heel specifieke functie. Waarin hij uitblinkt zit ‘m vooral in de autofocusprestaties en in de prestaties van de beeldsensor bij hoge ISO’s.

Presteren in sport en slecht licht

De resolutie is van ondergeschikt belang. Daarom tref je niet extreem veel megapixels op de fullframe sensor. Dat is heel logisch, want dit vlaggenschip voor profs moet goed presteren bij snelle sporten én bij weinig licht snel kunnen schieten. En dan heb je niet veel aan megapixels. Die vertragen alleen maar het doorsturen van beelden naar persbureaus.

Bruikbare beelden bij ISO 102.400

Daarom bevat de gloednieuwe sensor ‘maar’ 20.1 megapixel. Dat is volgens Canon ideaal voor de toepassingen waar hij voor gemaakt is: snelle sporten vastleggen, ook onder moeilijke lichtomstandigheden. Daarom is ook de maximale ISO-gevoeligheid verdubbeld. Volgens Dré levert zelfs schieten met ISO 102.400 nog bruikbare beelden op. Ongelofelijk! Verder is het dynamisch bereik van deze Canon bij ISO 100 opvallend groot.

Kunstmatige intelligentie

Ook de autofocus is op de schop gegaan, waarbij het aantal AF-punten sterk uitgebreid is en kunstmatige intelligentie wordt ingezet. Daardoor herkent de camera allerlei situaties en zal de autofocus daarnaar handelen. Bijvoorbeeld een hoofd dat deels door een helm is afgedekt zal hij toch herkennen als menselijk gezicht en tracken. In de praktijk voelt de Mark III volgens Dré sneller en vasthoudender aan dan de voorganger.

1000 raw-beelden achter elkaar

Canon stapt met het nieuwe model ook over op de nieuwe professionele kaartstandaard CFExpress. Ook dat levert merkbare snelheidswinst op bij het schieten en wegschrijven van beelden, waarbij de buffer enorm is: je kunt reeksen schieten van 1000 raw-beelden. Een minuut achter elkaar doorvuren dus.

HEIF & HDR10

Ook nieuw is het nieuwe beeldformaat HEIF, dat veel meer informatie en 10-bits kleuren bevat. En HDR10 is nieuw, een standaard om videobeelden met grotere contrasten te kunnen weergeven, geschikt voor de nieuwste tv’s.

Goud Award

De Canon EOS 1D X Mark III is in bijna alle opzichten een klassieke DSLR, aldus Dré, maar hij heeft in de software veel eigenschappen van spiegelloze camera’s overgenomen. Dual Pixel-techniek gebruikt Canon natuurlijk al jaren, maar in dit vlaggenschip heeft Canon dat “zover geperfectioneerd, dat de camera in LiveView beter scherpstelt dan als DSLR.” Eindoordeel: Goud Award.

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS 1D X Mark IIIChip Fotomagazine over de Canon EOS 1D X Mark III

Met z’n top-features bereikt de Canon EOS 1D X Mark III het plafond van wat mogelijk is. Ook het prijskaartje bereikt het plafond, wat de doelgroep flink beperkt. Terecht, want weinig fotografen gebruiken het potentieel van dit vlaggenschip, aldus Chip Fotomagazine (full review, meinummer 2020) in z’n mooie review.

De toon voor de toekomst

Doelgroep is: fotografen die de robuustheid, het uithoudingsvermogen en de snelheid nodig hebben die je bij weinig andere camera’s vindt. Profs bij sportevenementen, wildlife-fotografen in stoffige woestijnen, verslaggevers in crisisgebieden, dat soort fotografen. Functies, uitrusting en beeldkwaliteit zijn het beste wat er momenteel op de markt is en zetten volgens de reviewer “de toon voor de toekomst”.

Top-specificaties

“Denk aan raw-video met 5,5K-resolutie, standaard ISO tot 102.400 en het vrij nieuwe bestandsformaat HEIF zijn niet te vinden in andere Canon-modellen.” Maar er is nog veel meer aan boord. De bliksemsnelle en precieze autofocus bijvoorbeeld, die zorgt voor bijna alleen maar rake schoten. Of de burstmodus met ongekende snelheid. Die ook een last kan zijn: omdat er geen beperking op zit, schiet je binnen een paar seconde honderden foto’s. Die je ook allemaal moet gaan uitzoeken...

Gezichts- en oog-autofocus

Die autofocus doet ook aan gezichts- en oogherkenning. Die zijn zeker voor sport- en evenementfotografen pluspunten. “De automatische focus op gezichten werkt heel goed, maar de oogherkenning zou nog wat nauwkeuriger kunnen zijn.” Op dat gebied scoort concurrent Sony A9 II beter.

Ongekende videospecs

Maar de Canon veegt de Sony weer van tafel op videogebied, met raw-formaat in 5.5K met 60fps. Dat vind je verder bij geen enkele andere camera. Keerzijde is hier de gigantische hoeveelheid data die dit oplevert: een paar minuten 5.5K video levert al snel meer dan 10 gigabyte aan data op. Dan heb je wel videokwaliteit met prachtige details. Uiteraard kun je ook in wat lagere resolutie schieten, met minder data-explosies.

Sterke beeldkwaliteit, ook bij hoge ISO

De beeldkwaliteit van Canons vlaggenschip is sterk, aldus Chip. Het standaard-ISO-bereik van 100-102.400 is indrukwekkend. Zelfs bij de hoogste waarde schiet je nog bruikbare beelden, al bevatten ze natuurlijk wel meer ruis.

Verbluffende snelheid, baanbrekende videofuncties

Kortom: de Canon is technisch fantastisch. Met overtuigende beeldkwaliteit, ook bij hoge ISO’s, verbluffende snelheid en baanbrekende videofuncties. “Als je genoeg geld hebt of deze topprestaties gewoon nodig hebt, heb je met deze camera een eersteklas dslr in handen.” Eindoordeel: 92/100. Ter vergelijking: ook de Sony A9 II krijgt van Chip 92/100. Die scoort iets beter op beeld- en videokwaliteit, maar iets minder op uitrusting/bediening en snelheid.

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS 1D X Mark IIIFotomagazine Zoom.nl over de Canon EOS 1D X Mark III

Vlaggenschip Canon EOS-1D X Mark II was al snel, robuust en klaar voor het échte werk van professionele sportfotografen. Wat is er verbeterd aan de Mark III en is dat de investering waard? vraagt Zoom.nl zich af in z’n review (juli/augustusnummer 2020).

Beter dan ongelofelijk goed

Wat kan er nog beter aan een camera die volgens Zoom.nl “al zo ongelooflijk goed” is. Toch hadden professionele fotografen die met het vlaggenschip schieten nog wel wat wensen. “Zo is de connectiviteit nóg verder verbeterd en kun je nóg beter vertrouwen op de gezichts- en oogdetectie.”

Blindelings vertrouwen op autofocus

Vooral sportfotografen – die veel snel bewegende onderwerpen schieten – moeten blindelings kunnen vertrouwen op het autofocus- en tracking-systeem. En gelukkig zijn die in de Mark III verder verfijnd, mede door de nieuwe en veel betere AF-sensor.

Scherp in beeld houden

Is dat ook te merken in de praktijk? Ja, heeft de reviewer gemerkt. Met de juiste instellingen is het volgens hem kinderspel om een snel bewegende sporter, auto of ander onvoorspelbaar bewegend onderwerp scherp in beeld te krijgen én te houden. Mooi is ook dat de camera sporten kan herkennen.

Camera = maatpak

Aan alles merk je volgens Zoom.nl dat de camera bedoeld is voor fotografen die het beslissende moment niet mogen missen. Zo kun je razendsnel scherpstelpunten selecteren. En is deze Canon verregaand te personaliseren. “Zo ongeveer elke instelling kun je veranderen en naar eigen smaak en eisen aanpassen. Een camera als een maatpak.”

Dynamisch bereik duidelijk beter

De bescheiden resolutie is volgens Zoom.nl meer dan voldoende voor de doelgroep van deze topcamera. Beeldkwaliteit en dynamisch bereik zijn opnieuw duidelijk verbeterd. Hij heeft razendsnelle bursts en een indrukwekkende buffer die liefst 1000 beelden aankan.

Uiterst indrukwekkend: Diamant Award

Kortom: dit vlaggenschip is opnieuw “een uiterst indrukwekkende camera. De verbeteringen zijn duidelijk aanwezig en van groot belang voor fotografen die voor hun dagelijkse brood afhankelijk zijn van apparatuur die precies doet wat je van een topcamera verwacht. Dat doet deze Canon méér dan overtuigend.” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.2.

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS 1D X Mark IIIDPReview over de Canon EOS 1D X Mark III

De Canon EOS 1D X Mark III is een van de beste DSLR’s ooit gemaakt, aldus topreviewers Carey Rose en Richard Butler van DPReview. Hij is snel, robuust en heeft de beste beeldkwaliteit die de reviewers ooit uit een Canon-camera hebben zien komen, ondanks de beperkte resolutie. Is dit dé camera voor sport- en actiefotografen?

Waardevolle innovaties

Een ervaren professional kan direct met deze camera aan de slag. Maar hij mist dan wel waardevolle innovaties in dit werkpaard voor sportfotograven. Bijvoorbeeld het vernieuwde autofocussysteem dat betere prestaties dan ooit levert en ook nog eens gebruiksvriendelijk is. En de HDR-beeldopname met het HEIF-formaat belooft toekomstbestendigheid.

Beste DSLR voor video

Voor video is dit de beste DSLR, aldus de reviewers. Het is een echte hybride camera: uitermate geschikt voor fotografie én videografie. Hij heeft interne Raw en 10-bit 4: 2: 2 C-Log-opname aan boord, plus nauwkeurige en gebruiksvriendelijke autofocus tijdens het opnemen. Ook schakel je heel simpel over van foto naar video.

Beste beeldkwaliteit

De directe concurrentie van Nikon en Sony heeft misschien nog een wat betere autofocus waar het gaat om het volgen van onderwerpen door de zoeker. Maar de Canon is wat beeldkwaliteit betreft de beste keuze.

Afspiegeling van spiegelloze toekomst

De EOS 1D X Mark III heeft zoveel mogelijkheden aan boord dat fotografen ze lang niet allemaal zullen gebruiken. Daardoor zal hij grote groepen professionals kunnen bedienen. Deze Canon helpt hen om in vrijwel elke situatie de foto te maken die ze willen. Deze Canon is nog een DSLR, maar laat tegelijk zien wat de spiegelloze toekomst in petto heeft, want een beeld daarvan krijg je als je via live view fotografeert.

Vergeleken met Sony en Nikon

DPReview heeft de Canon ook vergeleken met concurrent Sony A9 Mark II. Hij is zeker capabel en concurrerend met de Canon. De Sony is lichter en compacter, wat voor veel mensen een pluspunt is. De video van Canon is echter zonder twijfel beter. Sony heeft weer meer details in zijn jpeg’s, maar de reviewers vinden de kleuren van Canon mooier en de Canon heeft ook meer dynamisch bereik. Met de Nikon D6 hebben de reviewers de Canon nog niet kunnen vergelijken, maar dat is zeker de grootste concurrent.

Gold Award met 92%

Kortom: de EOS 1D X Mark III is op dit moment de topper in zijn klasse. Met geweldige beelden direct uit de camera. Het dynamisch bereik is toonaangevend. En het is ook nog eens een krachtige videocamera. De tracking autofocus concurreert met de beste op de markt. Dit is de robuuste camera die op foto- en videogebied vrijwel alles aankan. Eindoordeel: Gold Award met een score van 92%.

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS 1D X Mark IIIAndere (professionele) reviewers over de Canon EOS 1D X Mark III

 • Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): Met de Canon EOS1-D X Mark III heeft het meestal voorzichtige bedrijf een camera uitgebracht boordevol baanbrekende technologie. Daaronder vind je deep learning autofocus, een optische Smart Controller, HEIF en HDR PQ-ondersteuning, CFexpress, 12-bits interne 4K RAW, head tracking en nog veel meer.
  Canon heeft de voordelen van DSLR en spiegelloos gecombineerd in een hybride body waarmee je eigenlijk alles kan schieten. Dit nieuwe vlaggenschip van Canon doet zoveel goed, dat hij andere systemen het nakijken geeft. Het biedt een blik op de toekomst van fotografie en video.
  De reviewer was ervan uitgegaan dat Sony's geavanceerde systeemcamera (A9 II) de camera zou zijn met alle technologische toeters en bellen. Maar ironisch genoeg is Canons ouderwetse DSLR veel vooruitstrevender. Terwijl beide camera's ongeveer even goed presteren in gebruik, biedt de A9 II de technologie van dit moment, terwijl de 1D X III de technologie van morgen in huis heeft.
  Dus zoek je een professionele camera die je tot de Olympische Spelen van 2028 kan blijven gebruiken, dan is de Canon EOS-1D X Mark III de overtuigende keuze. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Paul Burrows & Sharmishta Sarkar, full review): Terwijl iedereen zich voorbereidt op een toekomst waarin camera’s geen spiegel meer hebben, is de beste camera ter aarde een spiegelreflexcamera. Want dat is de EOS 1D X Mark III volgens Techradar zeker.
  Omdat het een DSLR is, is hij aanzienlijk groter dan bijvoorbeeld concurrent Sony A9 II. Maar die bulk heeft een reden, en ook al is hij fors en zwaar, hij boet absoluut niet in aan snelheid. Groot voordeel is de optische zoeker, die een zeer helder beeld geeft.
  Met de spiegel op slot schiet de EOS 1D X Mark III continu-opnamen met 20 fps, met daarbij een onfeilbare autofocus, vooral bij het volgen van gezichten.
  Eigenlijk is er niets dat deze Canon niet goed doet. Je hebt de zekerheid dat je elke keer dat je op de ontspanknop drukt precies krijgt wat je wilt. En dit soort betrouwbaarheid is voor veel meer fotografen wenselijk dan alleen fotografen die snelheid zoeken.
  En ook al zijn de reviewers groot voorstander van spiegelloze camera’s, toch hadden ze niet één keer het idee dat de EOS 1D X Mark III een betere camera zou zijn als hij geen optische zoeker had, maar een elektronische, en als hij compacter zou zijn.
  Kortom: dit is een uiterst capabele DSLR die net zo goed is bij het gebruik van de optische zoeker als bij het gebruik van live view. En in beide gevallen evenaart of overtreft hij concurrerende DSLR’s én systeemcamera’s. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Gordon heeft de 1D X Mark III flink door de mangel gehaald in een uitgebreide veldtest in Spanje met een pre-productie model, tot tests in het lab met het definitieve model. “En wat ik tot nu toe heb gezien, is zeer indrukwekkend. Canon zit boordevol cruciale belangrijke upgrades.”
  Tegelijk staan de wijzigingen de gebruikerservaring niet in de weg waarmee de echte professionals inmiddels vertrouwd zijn geraakt. Dus wie een eerder model van deze camera bezit kan ogenblikkelijk beginnen met fotograferen.
  Van het grote aantal nieuwe functies was Gordon het meest gefascineerd door het feit dat de camera gebruikmaakt van een beeldsensor voor autofocus als je de zoeker gebruikt. Die feature gebruikt onder meer Deep Learning. En dat is te merken: hij verricht uitstekend werk door razendsnel mensen in complexe scènes te herkennen en te volgen.
  Hij combineert de zeer geavanceerde autofocus met hoge burstsnelheden, razendsnelle DIGIC X-verwerking van beelden en snelle kaartsleuven. Daardoor is dit een camera die moeiteloos actie op het hoogste niveau afhandelt – zoals het hoort bij een professionele sportcamera.
  Gordon was ook dol op de nieuwe Smart Controller waarmee je snel het AF-gebied kunt verplaatsen. Ook is het heel mooi dat Canon nu een alternatief biedt voor JPEG voor gecomprimeerde afbeeldingen: het HEIF-formaat heeft veel potentieel.
  Ook op video-terrein spreekt de 1D X Mark III helemaal mee. Het is Canons meest capabele model onder de Cinema-serie. Een uiterst flexibele camera voor foto’s en films dus. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Fototijdschrift Shoot.be (full review): “De Canon EOS-1D X Mark III combineert het beste van een spiegelreflex met dat van een systeemcamera in een volledig weerbestendige en oerdegelijk gebouwde body met dubbele grip. Wat betreft specificaties, snelheid en ergonomie is dit zonder twijfel voor zowel fotografen als filmers een van de allerbeste camera’s van dit moment.”
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Canon EOS-1D X Mark III is volgens Angela de beste DSLR die momenteel op de markt is. Het autofocussysteem is fantastisch, hij kan schieten tot 20fps en qua beeldkwaliteit is de ruis goed onder controle tot ongeveer ISO 51.200.
  Het vlaggenschip van Canon is natuurlijk groot, zwaar en robuust. Ondanks dat hij twee nieuwe slimme controllers heeft, is de bedienings-layout vergelijkbaar met z’n voorganger. Angela is vooral ook benieuwd hoe hij zich verhoudt tot de Nikon D6. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Erik Derycke, full review): De Canon EOS-1D X Mark III biedt volgens Erik precies wat een sport- en nieuwsfotograaf zal wensen. Hij combineert een uitstekende beeldkwaliteit, ook bij hoge gevoeligheden, een zeer hoge seriesnelheid met een grote buffer en een uiterst krachtig en intelligent autofocussysteem. En dat allemaal verpakt in een weer- en stofbestendige body die tegen een stootje kan. “Wie op zijn camera moet vertrouwen voor zijn broodwinning, zal er met plezier de prijs voor betalen.”
 • Slrlounge.com (professioneel bruidsfotograaf Pye Jirsa, full review): Volgens Pye is de Canon EOS-1D X Mark III de droomcamera voor wie hybride content maakt: fotografie en videografie. Ook voor fotografen die veel sportevenementen schieten in combinatie met andere genres is dit een droommachine. Een echt werkpaard met een hoge prijs/kwaliteit-verhouding, ondanks z’n pittige prijskaartje. Eindoordeel: 87/100.
 • Focus Magazine (preview, februarinummer 2020): Ook het oudste fototijdschrift Focus Magazine mocht al even met het nieuwe topmodel van Canon aan de slag op een race-circuit bij het Spaanse Ronda. Reviewer Erick Derycke staat even stil bij de Sony A9, die bewezen heeft dat systeemcamera’s ook inzetbaar zijn voor snelle actie/sportfotografie.
  Voor Canon was er echter nooit sprake van dat de EOS 1D X Mark III geen spiegel en optische zoeker zou hebben. Veel sportfotografen kiezen nog steeds voor een optische zoeker, vanwege het natuurgetrouwe beeld in vergelijking met de EVF van systeemcamera’s. Daarnaast is het beeld niet vertraagd, en bij systeemcamera’s is er nog steeds een (vrijwel verwaarloosbare) vertraging in het beeld van de EVF.
  Dankzij een nieuw ontworpen laagdoorlaatfilter zijn de beelden van de 20 megapixel sensor scherper dan bij de voorganger, terwijl het risico op moiré beperkt blijft. De camera is ook sneller geworden dan de Mark II, met 16 beelden per seconde: 2 meer dus. Dit dankzij een nieuw ontworpen spiegelmechanisme. In live view haalt hij zelfs 20fps, even snel als de Sony A9 Mark II.
  IBIS ontbreekt, maar Canon heeft er bewust voor gekozen de beeldstabilisatie in de objectieven te houden, waardoor ook het beeld in de optische zoeker stabiel is. Het autofocussysteem is volledig op de schop gegaan, met geavanceerde fasedetectie waardoor hij veel preciezer scherpstelt. Ook deep learning wordt ingezet om het AF-algoritme te trainen en verder te verbeteren.
  In de praktijk merkte reviewer Erik Derycke dat de nieuwe Canon direct vertrouwd aanvoelt. De grootste fysieke verandering is de AF-ON knop, die aanraakgevoelig is en ook als touchpad dient om het autofocuspunt te verplaatsen. “Dat is even wennen, maar al snel lijkt het vanzelfsprekend dat je met één knop zowel de autofocus kunt activeren als het AF-punt zetten waar je wil.” Die autofocus werkt volgens Erik bijzonder goed.
 • Dpreview.com (Carey Rose, Richard Butler, first impressions): Net als de Sony A9 II en de Nikon D5 (en straks de Nikon D6), is de EOS-1D X Mark III op maat gemaakt voor de meest veeleisende fotografen. Die hoe dan ook die plaat moeten schieten, wat de omstandigheden ook zijn. En het is alles bij elkaar een camera waarvoor maar één woord nodig is om hem te typeren: fantastisch.
  Het is ook een echte hybride camera, die moeiteloos schakelt tussen geweldige fotocamera en geweldige videocamera, met een simpele klik op de functieknop. Kort gezegd is dit de beste hybride camera die de reviewers ooit hebben getest. De prestaties bij hoge ISO’s zijn excellent, zowel bij foto’s als bij video’s. En de autofocus in is zeer betrouwbaar, waardoor je je aandacht kunt houden bij wat je wilt vastleggen. “Really, the Dual Pixel autofocus in video capture is something you have to experience to believe.”
  Spiegelmechanismen voelen anno 2020 wat ouderwets. En de grote fabrikanten omarmen spiegelloze technologie meer en meer. DSLR’s zijn nu alleen nog onmisbaar voor fotografen die topsport / topactie willen vastleggen. En de EOS-1D X Mark III kan bogen op een zeer uitgebreide pro-lens line-up voor de Olympische Spelen in Tokyo dit jaar. Maar dat zal snel gaan veranderen, met de ontwikkeling van systeemcamera’s en bijbehorende lenzen.
  Al met al is deze camera van wereldklasse. Met snelle bursts en geavanceerde autofocus. Maar Canon maakt met deze camera ook duidelijk dat de professionele doelgroep in de toekomst een camera zal vasthouden waar geen spiegel meer in zit. En die toch precies doet wat zij nodig hebben.

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS 1D X Mark IIIBelangrijkste kenmerken van de Canon EOS 1D X Mark III

 • Klaar voor Tokyo 2021
 • Razendsnel schieten: tot 20 beelden per seconde
 • Zeer krachtige autofocus
 • Gloednieuwe sensor en processor
 • Handig voor profs: sneller content aanleveren
 • 4K-video 60p met 10-bits Canon Log interne beeldregistratie
 • Langer werken op een acculading
 • Bluetooth, wifi en gps
 • Uitstekend afgedicht tegen de elementen
 • Twee CFexpress-kaartsleuven

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Canon EOS 1D X Mark III

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Canon EOS 1D X Mark III. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Cameraland.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Beste lenzen voor je Canon DSLR

Heel veel lenzen voor je Canon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Canon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (11 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy