Canon EOS 1D X Mark III: vlaggenschip DSLR voor professionals

De EOS-1D X Mark III is Canons nieuwe DSLR-vlaggenschip voor professionals. Deze fullframe camera is speciaal bedoeld voor sport-, actie- en wildlife-fotografen. De release-datum is bekend: half februari 2020, ruim op tijd dus voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Alle reviews hou ik straks weer voor je bij!

Sensor: fullframe | Resolutie: 20.1 megapixel | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K RAW 5496 x 2904 (60, 50, 30, 25, 24fps) | Scherm: vast touchscreen | Gewicht body: 1.250gr | Release datum: half februari 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 7.419 euro op Kamera-express.nl en op CameraNU.nl

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III Klaar voor Tokyo 2020

Natuurlijk lag het voor de hand dat Canon met een nieuwe versie van z’n topcamera voor professionals op de markt zou komen. Hoe kan het ook anders: in 2020 zijn de Olympische Zomerspelen in Tokyo, en deze camera is daar speciaal voor bedoeld. En voor alle andere professionals die actie, sport en wildlife schieten.

Extreem snel, extreem goede beeldkwaliteit

Voorganger Canon EOS 1D X Mark II is extreem snel, heeft extreem goede beeldkwaliteit en is extreem goed besproken (bekijk mijn review).

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

Grote vraag: hoe goed is hij?

Voor de nieuwe Mark III zullen die extremen ongetwijfeld nog verder opgerekt worden. Dat hij goed is, zal duidelijk zijn. Grote vraag is natuurlijk: hóé goed is hij vergeleken met de concurrentie? De grote concurrenten zijn natuurlijk de aangekondigde DSLR Nikon D6 en systeemcamera Sony A9 Mark II. En wellicht ook de systeemcamera Sony A7R IV, die een enorme resolutie koppelt aan overtuigende snelheid.

Ontwikkeld met feedback van gebruikers

De nieuwe Canon EOS 1D X Mark III is ontwikkeld op basis van feedback van professionele gebruikers over de hele wereld van de vorige twee EOS 1D X-modellen. Grote verbeteringen betreffen de autofocus (veel sneller), de beeldkwaliteit (veel beter), de videofunctie en uitgebreide communicatiemogelijkheden.

Canon EOS 1D X Mark IIIHighlights van de Canon 1D X Mark III

 • Klaar voor Tokyo 2020
 • Razendsnel schieten: tot 20 beelden per seconde
 • Zeer krachtige autofocus
 • Gloednieuwe sensor en processor
 • Handig voor profs: sneller content aanleveren
 • 4K-video 60p met 10-bits Canon Log interne beeldregistratie
 • Langer werken op een acculading
 • Bluetooth, wifi en gps
 • Uitstekend afgedicht tegen de elementen
 • Twee CFexpress-kaartsleuven

Razendsnelle bursts

De Canon 1D X Mark III is uiteraard een razendsnelle camera. De snelle bursts combineert hij met extreme precisie, betrouwbaarheid, een krachtige autofocus en het nauwkeurig kunnen volgen van onderwerpen. Dat komt uitstekend van pas op de sportvelden of bij het fotograferen van wild in uitdagende gebieden.

Nóg sneller dan de Mark II

De Mark III haalt 16fps als je schiet via de optische zoeker. In live view (spiegel opgeklapt) krikt hij dat op naar 20fps. Daarbij kun je zowel van de mechanische als de elektronische sluiter gebruikmaken. Voorganger Mark II bleef steken op respectievelijk 14fps en 16fps.

AF-sensor: 28x hogere resolutie

De Mark III is voorzien van een gloednieuwe autofocus-sensor. Die heeft maar liefst een 28 keer hogere resolutie dan de sensor van zijn voorganger. Samen met geavanceerde AF-algoritmen met deep learning-technologie zorgt die voor ongeëvenaarde focus tracking in elke situatie.

Next level scherpstellen

Bij live view en video heeft de Mark III het extra voordeel van Dual Pixel CMOS AF over ongeveer 90x100 procent van de sensor met 525 autofocus-gebieden. Je kunt wel zeggen dat de Mark III scherpstellen naar een next level brengt, waar andere camera’s aan afgemeten zullen worden. Duidelijk is dat hij opgewassen is tegen fotograferen op het Formule I-circuit en tegen de razendsnelle sporten op Tokyo 2020.

5 keer langer fotograferen in RAW

Bij zo’n camera met Max Verstappen-snelheid moet ook de rest in orde zijn. En dat is het geval. Zo zorgen de CFexpress-kaartsleuven ervoor dat je 5 keer zo lang kan fotograferen in RAW.

Nieuwe sensor

De EOS 1D X Mark III ondersteunt een volkomen nieuwe, door Canon zelf ontwikkelde CMOS-sensor en DIGIC-processor. Resultaat is een nog hogere beeldkwaliteit bij hoge ISO-waarden en de mogelijkheid om foto’s met 10-bits vast te leggen in het HEIF-bestandstype.

Canon EOS 1D X Mark IIIGrote video-capaciteiten

De video-capaciteiten van de EOS 1D X Mark III zijn een verhaal apart. Het is de beste Canon-DSLR voor video. Hij schiet in een 4K-resolutie van bijna bioscoopkwaliteit. Met een geweldige 4K-video 60p met 10-bits Canon Log interne beeldregistratie. De EOS 1D X Mark III maakt ook opnamen in RAW bij zowel video’s als foto’s.

Uitstekende communicatie: snel content aanleveren

Wat voor onder anderen fotojournalisten heel belangrijk is: goede communicatie-mogelijkheden van de camera. Zodat ze heel snel hun content naar opdrachtgevers kunnen sturen. Ook daaraan is veel zorg en aandacht besteed door Canon.

Wifi, bluetooth en gps

De wifi, energiezuinige bluetooth en gps maken het heel eenvoudig om snel hoge resolutie-beelden aan te leveren. De Mark III verzendt beeldgegevens met tweemaal de snelheid van de EOS-1D X Mark II dankzij de ingebouwde ethernetaansluiting of de optionele wireless file transmitter WFT-E9.

Vertrouwd gevoel

De geheel nieuwe EOS 1D X Mark III voelt voor fotografen die de Mark I of II hebben, geheel vertrouwd. Je vingers herkennen de ergonomie van de camera. Dat maakt een vlekkeloze navigatie mogelijk.

Gebouwd als een tank

Uiteraard is ook de EOS 1D X Mark III gebouwd als een tank. De camera heeft een hoogwaardige afdichting en is bestand tegen de elementen: wind, regen en vocht. De verlichte toetsen en knoppen van de EOS 1D X Mark III zorgen voor een nauwkeurige bediening als het licht niet meezit. Klein maar niet onbelangrijk punt: de accuduur is sterk verbeterd, waardoor je nóg langer kunt blijven schieten op één lading.

Release datum en prijs Canon EOS 1D X Mark III

Release datum van de Canon EOS 1D X Mark III is half februari 2020, ruim vóór de Spelen in Tokyo van 2020 dus. De 1D X Mark II uit 2016 kostte bij lancering 6.400 euro (body-prijs). Opvolger Canon EOS 1D X Mark III kost een slok op een borrel meer: 7.419 euro voor de body. Ik kan niet wachten op de reviews!

Concurrent 1: Nikon D6

Ook Nikon heeft z’n nieuwe vlaggenschip DSLR aangekondigd: de Nikon D6. Ook deze fullframe camera is speciaal bedoeld voor sport-, actie- en wildlife-fotografen. En ook van de nieuwe Nikon is de release-datum nog niet bekend. Maar de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo gaat hij zeker ook halen...

Mijn preview van de Nikon D6 >>

Concurrent 2: Sony A9 II

En natuurlijk is Sony een grote concurrent, die steeds meer markt afsnoept van de DSLR-vlaggenschepen van Canon en Nikon. Met z’n Sony A9 II die al uitstekend gereviewed wordt, biedt deze firma een uitdagend spiegelloos alternatief voor beide top-DSLR’s. Hoeveel professionals zullen we bij de Olympische Spelen van Tokyo zien met een Sony A9 II in plaats van een Canon of Nikon? Ik ben benieuwd.

Mijn review van de Sony A9 II >>

Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

Professionele reviewers over de Canon EOS 1D X Mark III

De Canon EOS 1D X Mark III: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera is pas vanaf half februari 2020 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Zoom.nl (preview): Leuke preview van Zoom.nl met veel foto’s. De moeite waard om een kijkje te nemen. Hun voorlopige conclusie: “Deze camera maakt onze verwachtingen zeker waar. Het is een zeer robuuste, supersnelle camera met indrukwekkende focustracking en een zeer hoge framerate. De mogelijkheid om in 4K RAW te filmen en in RAW/JPG/HEIF beelden op te slaan op razendsnelle CFexpress-kaarten is ook een slimme verbetering. Interne stabilisatie laat nog even zich wachten. Dit samen met de vernieuwde voice-tagging functie en ingebouwde ethernetport is de verwachting dat professionele (sport)fotografen de overstap zullen maken.” Bekijk de volledige preview op Zoom.nl.
 • Focus Magazine (preview, februarinummer 2020): Ook het oudste fototijdschrift Focus Magazine mocht al even met het nieuwe topmodel van Canon aan de slag op een race-circuit bij het Spaanse Ronda. Reviewer Erick Derycke staat even stil bij de Sony A9, die bewezen heeft dat systeemcamera’s ook inzetbaar zijn voor snelle actie/sportfotografie.
  Voor Canon was er echter nooit sprake van dat de EOS 1D X Mark III geen spiegel en optische zoeker zou hebben. Veel sportfotografen kiezen nog steeds voor een optische zoeker, vanwege het natuurgetrouwe beeld in vergelijking met de EVF van systeemcamera’s. Daarnaast is het beeld niet vertraagd, en bij systeemcamera’s is er nog steeds een (vrijwel verwaarloosbare) vertraging in het beeld van de EVF.
  Dankzij een nieuw ontworpen laagdoorlaatfilter zijn de beelden van de 20 megapixel sensor scherper dan bij de voorganger, terwijl het risico op moiré beperkt blijft. De camera is ook sneller geworden dan de Mark II, met 16 beelden per seconde: 2 meer dus. Dit dankzij een nieuw ontworpen spiegelmechanisme. In live view haalt hij zelfs 20fps, even snel als de Sony A9 Mark II.
  IBIS ontbreekt, maar Canon heeft er bewust voor gekozen de beeldstabilisatie in de objectieven te houden, waardoor ook het beeld in de optische zoeker stabiel is. Het autofocussysteem is volledig op de schop gegaan, met geavanceerde fasedetectie waardoor hij veel preciezer scherpstelt. Ook deep learning wordt ingezet om het AF-algoritme te trainen en verder te verbeteren.
  In de praktijk merkte reviewer Erik Derycke dat de nieuwe Canon direct vertrouwd aanvoelt. De grootste fysieke verandering is de AF-ON knop, die aanraakgevoelig is en ook als touchpad dient om het autofocuspunt te verplaatsen. “Dat is even wennen, maar al snel lijkt het vanzelfsprekend dat je met één knop zowel de autofocus kunt activeren als het AF-punt zetten waar je wil.” Die autofocus werkt volgens Erik bijzonder goed.
 • Digitalcameraworld.com (James Artaius, hands on): De EOS1-D X Mark III is een camera boordevol geavanceerde technologie, inclusief een ‘deep learning’ autofocussysteem, een optische Smart Controller, HEIF- en HDR PQ-ondersteuning, CFexpress, 12-bits interne 4K RAW, gezichts- en oogtracking en nog veel meer. Canon heeft de voordelen van DSLR en systeemcamera’s gecombineerd in een hybride camera.
  De reviewers vinden niet alles op hun verlanglijst terug. Zo ontbreekt beeldstabilisatie en een kantelbaar LCD-scherm. Maar het nieuwe vlaggenschip levert zoveel wél dat dit echt een camera van de toekomst is.
 • Dpreview.com (Carey Rose, Richard Butler, first impressions): Net als de Sony A9 II en de Nikon D5 (en straks de Nikon D6), is de EOS-1D X Mark III op maat gemaakt voor de meest veeleisende fotografen. Die hoe dan ook die plaat moeten schieten, wat de omstandigheden ook zijn. En het is alles bij elkaar een camera waarvoor maar één woord nodig is om hem te typeren: fantastisch.
  Het is ook een echte hybride camera, die moeiteloos schakelt tussen geweldige fotocamera en geweldige videocamera, met een simpele klik op de functieknop. Kort gezegd is dit de beste hybride camera die de reviewers ooit hebben getest. De prestaties bij hoge ISO’s zijn excellent, zowel bij foto’s als bij video’s. En de autofocus in is zeer betrouwbaar, waardoor je je aandacht kunt houden bij wat je wilt vastleggen. “Really, the Dual Pixel autofocus in video capture is something you have to experience to believe.”
  Spiegelmechanismen voelen anno 2020 wat ouderwets. En de grote fabrikanten omarmen spiegelloze technologie meer en meer. DSLR’s zijn nu alleen nog onmisbaar voor fotografen die topsport / topactie willen vastleggen. En de EOS-1D X Mark III kan bogen op een zeer uitgebreide pro-lens line-up voor de Olympische Spelen in Tokyo dit jaar. Maar dat zal snel gaan veranderen, met de ontwikkeling van systeemcamera’s en bijbehorende lenzen.
  Al met al is deze camera van wereldklasse. Met snelle bursts en geavanceerde autofocus. Maar Canon maakt met deze camera ook duidelijk dat de professionele doelgroep in de toekomst een camera zal vasthouden waar geen spiegel meer in zit. En die toch precies doet wat zij nodig hebben.
 • Techradar.com (Mark Wilson, Sharmishta Sarkar, hands on): Hij Het ziet eruit als een werkpaard-DSLR uit voorbije tijden, maar de 1DX Mark III heeft spiegelloze innovatie aan boord van een ontwerp dat vertrouwd en betrouwbaar is voor professionele sportfotografen.
  Hij heeft een ongelofelijke burstsnelheid en accuduur plus een aantal veelbelovende nieuwe innovaties op het gebied van autofocus, een handige nieuwe Smart Controller-knop plus belangrijke nieuwe 4K-video-features.
  Uiteraard is en blijft de EOS-1D X Mark III een echte niche-camera, voor de professionele actie/sport-fotografen. Maar toch heeft hij zoveel interessante specs aan boord, dat hij wellicht aantrekkingskracht op een bredere doelgroep kan hebben.
 • Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

  Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

   

  Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS 1D X Mark III

  • Klaar voor Tokyo 2020
  • Razendsnel schieten: tot 20 beelden per seconde
  • Zeer krachtige autofocus
  • Gloednieuwe sensor en processor
  • Handig voor profs: sneller content aanleveren
  • 4K-video 60p met 10-bits Canon Log interne beeldregistratie
  • Langer werken op een acculading
  • Bluetooth, wifi en gps
  • Uitstekend afgedicht tegen de elementen
  • Twee CFexpress-kaartsleuven

  Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

  Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

   

  Mooi filmpje over de Canon EOS 1D X Mark III

  Bekijk een mooi en kort filmpje over de Canon EOS 1D X Mark III. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

  Canon EOS 1D X Mark III op Kamera-express.nl >>

  Canon EOS 1D X Mark III op CameraNU.nl >>

   

  Beste spiegelreflexcamera’s van dit momentTop 10 spiegelreflexcamera's

  Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

  Beste spiegelreflexen >>

   

  Beste webshops voor camera’s

  Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

  Ik raad van harte Kamera-express.nl en CameraNU.nl aan: winkels met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

  Camera’s op Kamera-express.nlDe kracht van Kamera-express.nl:

  • Klantscore op Vergelijk.nl: 9.1
  • Laagste prijzen van Nederland
  • 16 winkels in Nederland, 2 in België
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

  De kracht van CameraNU.nl:

  • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

  Alle camera’s op Kamera-express.nl >>

  Alle camera’s op CameraNU.nl >>

   

  De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

  Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

  Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

   

  Geef je mij sterren?

  5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)