Canon 5D Mark IV: topper onder de spiegelreflexen

Canon 5D Mark IV: topper onder de spiegelreflexen

De 5D Mark IV is een van Canons DSLR-vlaggenschepen. Een zeer populaire en geliefde camera onder professionals en serieuze amateurs, vanwege de combinatie van uitstekende beeldkwaliteit en hoge snelheid. Goud Award bij DPReview, Diamant Award bij Zoom.nl. Alle belangrijke reviews!

De feiten op een rij

Sensor: fullframe | Resolutie: 30.4 megapixel | Objectief: Canon 24-105mm IS II USM | Beelden per seconde: 7 | Video: 4K | Display: vast touchscreen | Gewicht body: 890gr | Frankwandelt-rating: 91/100 | Prijs inclusief lens: 3.789 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Opvolger van de geliefde Canon 5D Mark III

Al jaren staat de 5D-serie van Canon voor topkwaliteit, zeer geliefd bij professionele fotografen en serieuze amateurs. Vanwege z'n uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit, z'n vermogen om onder slechte lichtomstandigheden superieure beelden te schieten met weinig ruis, en z'n snelheid. Zelf heb ik voorganger Canon 5D Mark III jarenlang in bezit gehad, en ik heb er vele gigabytes schitterende foto’s mee geschoten. Geweldige camera van wereldklasse. Vanwege het gewicht ben ik overgestapt naar Fujifilm; als wandelaar nemen de Fuji’s toch net even lekkerder mee...

Canon 5D Mark IV op Cameranu.nl >>

Canon 5D Mark IV op Cameraland.nl >>

Canon 5D Mark IV op Kamera-express.nl >>

Reviews en tests

Als fan van de Canon 5D lees ik alle reviews en tests natuurlijk van haver tot gort. De belangrijkste reviews staan in dit artikel. Maar eerst even op een rij waarom deze camera zo goed is.

Canon 5D Mark IV versus Canon 5D Mark III

Is de Canon 5D Mark IV echt een significante verbetering ten opzichte van z'n voorganger? De Mark III was natuurlijk al een van de beste camera's ooit gemaakt. Eerst maar eens wat opvallende kenmerken en eigenschappen van de Mark IV.

Grote verbeteringen

De lichtgevoelige Canon 5D Mark IV is niet zomaar een opvolger van de Canon 5D Mark III. De verbeteringen zijn opvallend en groot. Om de belangrijkste te noemen: de camera heeft een veel grotere sensor (30.4 versus 22.3 megapixel), wifi en GPS zijn toegevoegd, hij heeft een 3.2 inch touchscreen en uitgebreide 4K-videomogelijkheden.

Canon Rumours

De verhoging van het aantal pixels komt voor mij als een verrassing. In de 'rumours' die in 2015 en 2016 rondzongen op internet kwam dit niet naar voren. Canon gaat dus mee in het fors verhogen van het aantal pixels, waar Sony en Nikon in 2015 al voorgingen.

Canon EOS 5D Mark IV DSLR Body + 24-105mm IS II USM Voordelen van een touchscreen

Een aanraakscherm past natuurlijk helemaal bij deze tijd. En is ook zeer welkom. Het maakt de bediening veel makkelijker. Bijvoorbeeld het regelen van instellingen en automatische scherpstelling. Plus het terugkijken én beoordelen van opnames.

Filmen in 4K: haarscherpe video's

Het filmen in 4K-kwaliteit gaat met maximaal 30 frames per seconde. Dit levert prachtige beelden op in een haarscherpe 4096x2160 pixel-resolutie: geen detail gaat meer verloren. Voor actiebeelden en slomo's kun je uitstekend uit de voeten: filmen met 60fps in Full HD of 120fps in HD-kwaliteit.

Canon 5D Mark IV op Cameranu.nl >>

Canon 5D Mark IV op Cameraland.nl >>

Canon 5D Mark IV op Kamera-express.nl >>

Fotograferen in 4K: 30 bruikbare beelden per seconde

Met de speciale '4K frame grab-optie' kun je zelfs een 8.8 megapixel foto uit een 4K-video halen die je met 30 beelden per seconde schiet. Geweldige feature als je bijvoorbeeld snelle acties wilt vastleggen. Panasonic was daar al voorloper in met z'n systeem- en compactcamera's (bijvoorbeeld de geweldige Panasonic LX100 die ik bezit).

Canon EOS 5D Mark IV DSLR Body + 24-105mm IS II USM Geen concessies in kwaliteit of flexibiliteit

De 30.4 megapixel sensor heeft bijna 30 procent meer pixels dan de sensor van de Mark III. Samen met de nieuwe DIGIC6+ processor (geleend van grote broer Canon EOS 1D X Mark II) en andere innovatieve functies is de toon gezet voor een zeer krachtige en supersnelle werkcamera.

Razendsnel werkpaard

De DIGIC 6+ zorgt ervoor dat je beelden kunt schieten met verbluffende snelheid en kwaliteit: tot wel 7 frames per seconde, met volledige autofocus tracking. Dit kan hij volhouden tot 21 RAW-foto's achter elkaar en voor JPG's is de buffer zelfs oneindig. De Mark IV is dus een uiterst snel werkpaard.

Bijzonder autofocus-systeem

Bijzonder is ook het scherpstelsysteem. Ook dit systeem is geleend van het veel duurdere vlaggenschip van Canon: de EOS 1DX Mark II. Naast het gewone AF-systeem voor fotografie met de spiegel naar beneden, heeft de Canon 5D Mark IV een tweede systeem: met de spiegel omhoog kun je het snelle fase-detectie AF-systeem gebruiken.

Achteraf scherpstellen

Canon introduceert nog iets speciaals: het 'Dual Pixel RAW-systeem'. Hiermee kun je achteraf kleine aanpassingen doen aan bijvoorbeeld het scherpstelpunt, het reduceren van overstraling en het verschuiven van de voorgrondonscherpte.

Body & ontwerp van de Canon 5D Mark IV

De body van de Canon 5D Mark IV heeft slechts een kleine upgrade gekregen. De vormgeving, de joystick, de grip en de duurzaamheid van het camerahuis zijn gewijzigd. Uiteraard is de magnesium behuizing stof- en spatwaterdicht.

Complete camera

Dat de Mark IV een complete camera is, blijkt ook uit wat hij standaard allemaal in huis heeft. Zo is de camera voorzien van wifi, NFC en GPS. Je hebt dus geen accessoires nodig voor het draadloos versturen van bestanden en het inzien van precieze locatie-informatie.

Dubbel kaartslot

De EOS 5D Mark IV heeft een CF-geheugenkaart slot en een SD-kaartslot voor SD-, SDHC- of SDXC-geheugenkaarten. Voordeel: je kunt je foto's gelijktijdig naar twee kaarten wegschrijven. Ook kun je JPG- en RAW-bestanden gescheiden van elkaar opslaan of naadloos overschakelen naar de tweede kaart als de eerste vol is.

Canon 5D Mark IV op Cameranu.nl >>

Canon 5D Mark IV op Cameraland.nl >>

Canon 5D Mark IV op Kamera-express.nl >>

Directe concurrenten: Nikon D850 en Sony A9

De Canon 5D Mark IV concurreert met twee andere zeer goed besproken camera’s in ongeveer dezelfde prijsklasse: de Nikon D850 en de Sony A9. Benieuwd naar deze camera’s? Ik heb alle reviews voor je op een rij staan.

Review Nikon D850 >>

Reviews Sony A9 >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Canon 5D Mark IV

De Canon 5D Mark IV: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij.

Sterke punten van de Canon 5D Mark IV

 • Een echte high end professionele DSLR
 • Uitstekende beeldkwaliteit, ook bij weinig licht
 • Indrukwekkend dynamisch bereik
 • Uitstekende autofocus dankzij dual pixel sensor
 • Sterk verbeterde videokwaliteit en -features
 • Geweldig touchscreen voor menunavigatie en focussen
 • Uitstekende tracking autofocus voor fotografie en video
 • Sterk verbeterde dual pixel cmos-sensor met veel hogere resolutie
 • Veel snellere processor met o.a. snellere bursts
 • Professionele bouwkwaliteit
 • Verbeterde ergonomie, bediening en accuduur

Zwakke punten van de Canon 5D Mark IV

 • Video: 4K heeft cropfactor
 • Forse prijs

Awards voor de Canon 5D Mark IV

 • DPReview: Goud Award
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • EISA-award 2017-2018: Beste professionele spiegelreflexcamera

 

Canon EOS 5D Mark IV DSLR Body + 24-105mm IS II USMDPReview over de Canon 5D Mark IV

De 5 (!) reviewers van DPReview staan eerst stil bij de hele Canon EOS 5D serie. Dit is volgens hen een van de meest herkenbare camera-series in het digitale fotografietijdperk. “And the Mark IV is designed to appeal to the same wide range of enthusiasts and professionals.”

Never change a winning team

De Mark IV kent volgens DPReview belangrijke veranderingen ten opzichte van z'n voorganger, maar de formule van de 5D-serie is niet radicaal gewijzigd. Het bekende spreekwoord luidt ook: never change a winning team. En winnaars zijn het stuk voor stuk.

Veel beter dan de Mark III

Toch zijn er belangrijke wijzigingen die de camera veel beter maken dan z'n voorganger. Dat mag natuurlijk ook wel: de afgelopen 4 jaar heeft de techniek niet stilgestaan, integendeel. Opvallendste wijziging betreft wellicht het scherm. Een volledig en geweldig functionerend aanraakscherm is een van de grootste troeven van de Mark IV.

Snel en accuraat touchscreen

Dat scherm kun je gebruiken om door menu's te navigeren, maar ook om te focussen op je onderwerp, zowel als je fotografeert als een video schiet. Dat werkt bijzonder snel en accuraat, concludeert DPReview. Waardoor scherpstellen en fotograferen een heel stuk eenvoudiger wordt.

Veel betere beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de 5D Mark IV – met z'n nieuwe 30.4 megapixel fullframe sensor – is een andere sterke troef van deze camera, aldus DPReview. Vooral merkbaar bij lage ISO-waarden: er rollen foto's uit met weinig ruis in de schaduwpartijen. Ook is het dynamische bereik indrukwekkend veel beter dan dat van de Mark III. “Existing 5D-series users will find that the Mark IV much greater flexibility when they process out Raw files.”

Goed bij hoge ISO-waarden

En ook bij hoge ISO-waarden is de Mark IV een regelrechte 'winner': “High ISO performance continues to be a strong point, with good JPEG color rendition and decent detail retention at even its highest native ISO setting of 32000.”

Een echte high-end DSLR

De 5D Mark IV presteert volgens de reviewers precies zoals je mag verwachten van een high-end DSLR: “Start up times are instant, viewfinder blackout is short (though not as short as a 1D X II), and battery life is good - CIPA rated to 900 shots on the LP-6N battery (and 300 shots using Live View). The performance of the touchscreen, in particular, is impressive, offering a fluid and responsive experience.” En ook: “Dual Pixel AF subject tracking is almost spookily good whether you're in stills or video shooting.”

Meest verfijnde 5D

Volgens de 5 reviewers van DPReview is de 5D Mark IV de meest 'verfijnde' 5D uit de serie. En dit is ook weer een 5D die jaren meegaat. Jaren van 'heftig misbruik' door z'n eigenaren, want hij kan tegen flink wat stootjes. En er rollen beelden uit die van flink grotere kwaliteit zijn dan die van z'n voorganger. Ook de snelheid is merkbaar toegenomen.

DPReview: Gold Award

De eindconclusie van DPReview luidt: “With the EOS 5D Mark IV, Canon has further refined its semi-professional full frame all-rounder. With a solid build and improved weather sealing, faster burst speed, increased resolution, increased dynamic range, updated autofocus system and Dual Pixel live view functionality, the Mark IV will be as much camera as many people need, even if it doesn't revolutionize the 5D-line the way its predecessors have.” DPReview beloont de Mark IV met een 'Gold Award'.

Canon 5D Mark IV op Cameranu.nl >>

Canon 5D Mark IV op Cameraland.nl >>

Canon 5D Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS 5D Mark IV DSLR Body + 24-105mm IS II USMZoom.nl over de Canon 5D Mark IV

Het populaire fototijdschrift Zoom.nl reviewt de 5D Mark IV in z'n november/december-nummer 2016. Over de voorganger, de Mark III, schrijft Zoom: “Op een aantal vlakken had de camera een flinke upgrade nodig. En die kreeg de Mark IV na vier jaar gelukkig ook.

Sensor: enorme verbetering

Zoom.nl: “De eerste enorme verbetering is de sensor. Dat werd een dual pixel cmos-sensor, met een veel hogere resolutie.” De veel snellere processor maakt het mogelijk met deze hoge resolutie toch maar liefst 7 beelden per seconde te schieten, en ook nog in 4K te filmen.

Razend(snel) scherp met dual pixel

Zoom is vol lof over de dual pixel-sensor, die het mogelijk maakt razendsnel scherp te stellen, en tegelijk ook veel accurater scherp te stellen. Dat merk je vooral ook als je filmt. Met diezelfde techniek ontstaat een bijkomend voordeel: je kunt het scherpstelgebied achteraf, in de nabewerking, een klein beetje verschuiven. Mislukte beelden worden als bij toverslag geslaagde platen.

Uitblinker in video

De 5D-serie blonk volgens Zoom.nl al uit in filmen: “De 5D-serie heeft filmen met reflexen wereldwijd op de kaart gezet. Met reden. De hoge kwaliteit gecombineerd met de grote sensor creëert prachtige beelden met filmische scenes met beperkte scherptediepte. Met de Mark IV komt daar nog een schepje bovenop: 4K.” Toch heeft Zoom ook minpuntjes in het filmen gevonden: de cropfactor bijvoorbeeld is beperkend.

Predicaat: Diamant

Toch, alles bij elkaar opgeteld is de Canon 5D Mark IV volgens Zoom een schitterende camera. “Op fotografisch gebied laat de Mark IV een grote sprong zien op het gebied van contrast-omvang en scherpte.” Zoom waardeert de Mark IV met het hoogste predicaat: Diamant.

Canon 5D Mark IV op Cameranu.nl >>

Canon 5D Mark IV op Cameraland.nl >>

Canon 5D Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS 5D Mark IV DSLR Body + 24-105mm IS II USMChip Fotomagazine over de Canon 5D Mark IV

“Ambiteuze Canon-liefhebbers hebben vier lange jaren op een opvolger gewacht. Nu is hij er en kijken we hoe de 5D Mark IV zich in onze test en in de praktijk weet te handhaven”, schrijft de vaste reviewer Fred van Lierop van Chip Fotomagazine.

Is hij de investering waard?

“Heeft de opvolger zo veel nieuws te bieden dat hij de investering waard is? Is de beeldkwaliteit in belangrijke mate verbeterd? En gaat de 5D Mark IV net zo'n grote hype worden als toentertijd de Mark III?”

Geweldige verbeteringen

Ook reviewer Van Lierop neemt alle geweldige verbeteringen onder de loep: de veel hogere resolutie, de dual pixel technologie die de autofocussnelheid opjaagt en achteraf scherpstellen mogelijk maakt, de sterk verbeterde videomodus. “Een echte 4K-resolutie met 30 beelden per seconde zorgt voor haarscherpe opnamen.”

Mark IV overtuigt over de hele linie

De conclusie van Van Lierop: “Het staat buiten kijf: de EOS 5D Mark IV overtuigt over de hele linie.” Maar, voegt hij kritisch toe: je kunt je afvragen of de verbeteringen de forse aanschafprijs rechtvaardigen. En dus de upgrade van de Mark III waard zijn (iets waar ik overigens ook mee worstel, want ik heb die Mark III nu ruim 2 jaar in bezit).

Upgraden van Mark III naar Mark IV?

Volgens Van Lierop is die upgrade van de Mark III naar de Mark IV alleen gerechtvaardigd als je ook veel met video doet. Want juist op dat punt is de sprong volgens hem het grootst. “Gaat jouw aandacht meer uit naar het vastleggen van stilstaande beelden, dan ben je met de Mark III nog steeds uitstekend af. De 1230 euro die je dan bespaart, kun je veel beter in bijvoorbeeld nieuwe lenzen investeren. Daarvan heb je ten slotte nooit genoeg.”

En dat is een punt waar ik me maar eens lekker het hoofd over ga breken: to upgrade or not to upgrade...

Canon 5D Mark IV op Cameranu.nl >>

Canon 5D Mark IV op Cameraland.nl >>

Canon 5D Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

Fototijdschrift Focus over de Canon 5D Mark IV

“Is het nieuwe model z'n meerprijs waard?” vraagt reviewer Mich Buschman van fototijdschrift Focus zich af. Reviewer Mich Buschman van Focus haalde de Canon 5D Mark IV in een uitgebreid review door de mangel. Wat is zijn conclusie?

Is de Mark III nog te verbeteren?

Een beetje sceptisch was Mich Buschman wel. Want wat valt er nou nog te verbeteren aan zo'n geweldig presterende camera als de Canon 5D Mark III? Zijn antwoord: heel wat. De schietsnelheid is flink toegenomen, het aantal pixels ligt bijna 50% hoger, de processor is veel sneller, de autofocus werkt sneller en nauwkeuriger, er is 4K aan boord. Ook ergonomie en bediening zijn flink verbeterd.

Veel betere beelden

Maar wat het meest opvalt aan de nieuwe 5D is toch wel de veel betere beeldkwaliteit, aldus Buschman. “De vernieuwde sensor levert tot ISO 32.000 uitstekende resultaten, met name bij zeer weinig licht, waardoor sfeerbeelden gemakkelijker te maken zijn.” Ook is het dynamisch bereik sterk verbeterd ten opzichte van de Mark III.

Meest veelzijdige 5D

”De EOS 5D Mark IV is de meest veelzijdige 5D tot op heden: een allrounder,” concludeert reviewer Mich Buschman van Focus. Het meest opvallend vindt hij “de sprong voorwaarts in beeldkwaliteit”. “Ondanks het laagdoorlaatfilter scherp en gedetailleerd, van lichten tot en met diepe schaduwen.” Focus beloont de Canon 5D Mark IV met een hoog cijfer: een 8,9.

Canon 5D Mark IV op Cameranu.nl >>

Canon 5D Mark IV op Cameraland.nl >>

Canon 5D Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

Techradar.com over de Canon 5D Mark IV

Techradar biedt ook altijd uitvoerige reviews van belangrijke camera's en objectieven. Ook de reviewer van Techradar prijst de Mark IV de hemel in.

Alles is verbeterd aan de Mark IV

De Mark IV ziet er ongeveer hetzelfde uit als z'n voorganger. Maar binnenin is de camera op z'n kop gezet: “The engineers at Canon haven't stood still. Compared to the 5D Mark III, pretty much every element has been tweaked and improved.” De resolutie van de nieuwe 30.4 megapixel sensor is een zeer welkome 'boost' van de resolutie die de Mark III bood. En ook de prestaties op het gebied van ruis en dynamisch bereik zijn om van te watertanden.

Je voelt je thuis bij de Mark IV

Als je de upgrade maakt van Mark III naar Mark IV zul je je volgens Techradar direct thuis voelen bij deze nieuwe loot aan de 5D-tak. En tegelijk geniet je van een hele serie verbeteringen: “The AF system is better for starters, with the Dual Pixel AF in Live View a huge leap forward. The touchscreen functionality improves handling considerably, while performance is also that much better.”

4K video: ja, maar...

Ook over de nieuwe 4K-video mogelijkheden is de reviewer van Techradar enthousiast, maar hij maakt hier wel een kanttekening (net als DPReview overigens): “It's certainly no surprise to see DCI 4K video capture, although the 1.64x crop of the sensor does make it hard to get those wide-angle shots; and while there is support for clean HDMI out at 1080p, it's not supported for 4K.”

Een van de meest complete DSLRs ooit

De eindconclusie van Techradar luidt: “Those video irritations aside, the only other major stumbling block is the fairly hefty price. However, if you can justify the outlay, then the Canon EOS 5D Mark IV has to be one of the most well-rounded and complete DSLRs we've seen. Suited to a range of subjects, from landscapes to sports and wildlife, it'll perform superbly in any situation.”

Canon 5D Mark IV op Cameranu.nl >>

Canon 5D Mark IV op Cameraland.nl >>

Canon 5D Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

Kenrockwell.com over de Canon 5D Mark IV

Ken Rockwell is altijd een geval apart. Ken is een van de meest uitgesproken reviewers op het web. Maar verstand van zaken heeft hij zeer zeker. Ken haat camera's of Ken is verliefd op camera's. De 5D Mark IV valt zeker in de laatste categorie: Ken is tot over z'n oren verliefd.

's Werelds meest universele DSLR

En Ken steekt die liefde niet onder stoelen of banken: “The Canon 5D Mark IV is the world's most universally useful DSLR. It is competitive for both sports and action as well as for wedding, nature, portrait, landscape and product photography. With 7 FPS on tap, the 5D Mk IV is fast enough for just about anything other than dedicated full-time sports coverage.” Dat is Ken.

State of the art

Ken maakt de vergelijking met de Nikon D810. Met z'n 30 fullframe megapixels noemt Ken de Mark IV 'state of the art in resolution'. De D810 van Nikon heeft vergelijkbare megapixels aan boord, maar schiet slechts 5 beelden per seconde, in plaats van de 7 bps van de Mark IV. “The only camera with significantly more resolution than this 5D Mk IV is Canon's 5DS and 5DSR, which is essentially a higher resolution but slower version of this 5D Mk IV.”

Wat wint Canon hiermee?

Interessant is Rockwell's vergelijking met het hele assortiment aan high end DSLR's op dit moment. Best verbazingwekkend vindt hij dat Canon deze Mark IV heeft geproduceerd. Want wat wint Canon ermee? “Canon already has all this covered in other cameras: the 5D Mk III runs at 6 FPS and the 5DSR has more resolution. The 5D series sells only a fraction as much as the lower priced cameras, so we ought to be glad that Canon actively develops new models here at all.”

Snelheid én resolutie

Volgens Rockwell doet het op de markt brengen van de nieuwe Mark IV meer voor ons fotografen dan voor Canon zelf, omdat de verkopen van bijvoorbeeld de Canon 5DS en 7D Mk II erdoor zullen dalen. Maar laten wij fotografen er maar blij mee zijn. Want: “Canon has really hit it out of the park again with this 5D Mark 4. It excels at both speed and resolution in a way that no other camera from anyone has ever done.”

Geen reden om hem níet te kopen

Volgens Rockwell is er geen enkele reden om deze camera niet te kopen. “Even if all you shoot is landscapes and test charts or just sports, it has no weak points other than having no built-in flash.” En: “Most of us shoot a little of everything, so this new 5D Mark IV will be a little of the best of everything. I own some cameras for speed and others for resolution, and now this 5D Mk IV does it all in one camera.”

Canon 5D Mark IV op Cameranu.nl >>

Canon 5D Mark IV op Cameraland.nl >>

Canon 5D Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

Ephotozine.com over de Canon 5D Mark IV

De bekende reviewsite Ephotozine.com brengt een interessant punt naar voren: de meeste winnaars van de World Press Photo 2016 gebruiken een camera uit de Canon EOS 5D serie. Interessant omdat het echt een camera is waar fotojournalisten voor kiezen. En dus ook belangrijke prijzen mee scoren. Ongetwijfeld gaat dat ook met de nieuwe telg van deze 5D-serie gebeuren.

Extreem veelzijdig

De reviewer van Ephotozine noemt de 5D Mark IV 'extreem veelzijdig'. De camera is bovendien “extremely desirable, with excellent image quality”. Volgens de reviewer zullen vele professionele fotografen buitengewoon tevreden zijn over de prestaties. En dat is volgens Ephotozine volkomen terecht. Toch, meent Ephotozine: als je een Canon 5D Mark III bezit (zoals ik), dan is een upgrade naar het nieuwe model niet direct onontkoombaar. Maar: “If you own a Mark II, then the upgrade would make a lot of sense, particularly if you've built up a collection of Canon lenses.”

Highly recommended

De eindconclusie van de reviewer: “The Canon EOS 5D Mark IV brings with it a number of improvements that make it a highly competitive full-frame Digital SLR. For the working professional, the updates, including IPTC meta-data, Wi-Fi (with FTP support), and GPS, will be extremely welcome, and the 5D Mark IV is likely to find itself equally popular, and extremely desirable for many.” De 5D krijgt van Ephotozine het predicaat 'Highly recommended'.

Canon 5D Mark IV op Cameranu.nl >>

Canon 5D Mark IV op Cameraland.nl >>

Canon 5D Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

The-digital-picture.com over de Canon 5D Mark IV

Site van een zeer fanatieke reviewer die camera's door elke denkbare mangel haalt, zeer uitvoerige reviews produceert en 80 uur per week steekt in het reviewen. Slaat de plank vaak volkomen raak. Volgens hem is de Canon EOS 5-serie synoniem met kwaliteit en veelzijdigheid.

Very high-performing

Goedkoop is de Mark IV niet, zegt de reviewer als understatement. Maar hij is in ieder geval een heel stuk goedkoper dan het vlaggenschip van Canon, de camera's uit de D1-serie. “But, even at a much lower price, these versatile and practical cameras are very high-performing, delivering a very solid feature set with extremely high image quality.”

Minstens zo succesvol als de Mark III

De Canon EOS 5D Mark IV zal volgens de reviewer ten minste zo populair en succesvol zijn als z'n voorgangers in de 5D-serie. “The feature sets included in the 5D-series have enabled them to aptly serve a wide range of photographers' needs including portraiture, weddings, events, landscapes, nightscapes, architecture, photojournalism, street/documentary photography and even sports. Canon EOS 5D Mark IV continues this tradition, taking performance, image quality and the feature set to new levels. This camera is going to take a lot of pro and amateur kits to the next level.”

Canon 5D Mark IV op Cameranu.nl >>

Canon 5D Mark IV op Cameraland.nl >>

Canon 5D Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS 5D Mark IV DSLR Body + 24-105mm IS II USMErvaringen Magnum-fotojournalist Paolo Pellegrin

En dan nog een uitsmijter: de bekende Magnum-fotojournalist en Canon Ambassador Paolo Pellegrin ging met de EOS 5D Mark IV op pad in Rome, en vertelt over zijn ervaringen met de nieuwe en het verschil met oudere spiegelreflexcamera's uit de EOS 5D-serie.

Paolo Pellegrin: "Ik gebruik de EOS 5D al vanaf het begin en heb dus de ontwikkeling van de camera's in de loop der jaren gevolgd. Hoewel ik de EOS 5D Mark IV maar een paar dagen tot mijn beschikking had, maakte deze grote indruk op me, vooral bij weinig licht."

Canon 5D Mark IV op Cameranu.nl >>

Canon 5D Mark IV op Cameraland.nl >>

Canon 5D Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

EISA-award 2017-2018

De Canon EOS 5D Mark IV heeft half augustus 2017 een EISA-award 2017-2018 in de wacht gesleept. Een prestigieuze prijs voor de allerbeste camera’s en objectieven die jaarlijks wordt uitgereikt. Benieuwd naar alle andere camera’s en lenzen die in de prijzen zijn gevallen? Ik heb alle winnaars overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Bekijk de EISA-awards 2017-2018 >>

 

Kenmerken van de Canon EOS 5D Mark IV

 • 30.4 megapixel fullframe CMOS sensor
 • ISO 100-32.000
 • 61 AF punten, 41 crosstype & 5 dual-crosstype
 • 7fps met volledige AF tracking
 • DIGIC 6+ processor
 • 252-zones 150.000 pixel lichtmeter
 • 4K video
 • Dual-pixel Autofocus bij video
 • Wifi, NFC & GPS ingebouwd
 • Touchscreen met Touchshutter & Touch AF
 • Dual Pixel RAW
 • Uitgebreide 'incam' lenscorrectie

Canon 5D Mark IV op Cameranu.nl >>

Canon 5D Mark IV op Cameraland.nl >>

Canon 5D Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste lenzen voor je Canon DSLR

Heel veel lenzen voor je Canon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Canon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy