Beste spiegelreflexcamera's van dit moment

De beste foto's maak je met een spiegelreflex. Je sjouwt wat mee, maar dan heb je ook wat: de beste beeldkwaliteit, de meeste instelmogelijkheden, de scherpste foto's. Maar welke moet je kiezen? Frankwandelt schiet te hulp met deze Top 10 spiegelreflexcamera's 2018.

De beste spiegelreflexcamera’s op een rij

Hieronder staan de 10 beste spiegelreflexcamera’s van dit moment voor je op een rij. Klik op een camera om er meer over te lezen (je scrollt dan door naar die camera op deze pagina).

Top spiegelreflexcamera’sPrijsRating
01. Canon 1D X Mark II (body)€ 5,99998/100Bekijk >>
02. Nikon D5 (body)€ 6,99998/100Bekijk >>
03. Nikon D850€ 5,98298/100Bekijk >>
04. Canon 5D Mark IV€ 4,69991/100Bekijk >>
05. Sony A99 II€ 3,59990/100Bekijk >>
06. Nikon D750€ 2,49988/100Bekijk >>
07. Nikon D500€ 3,29984/100Bekijk >>
08. Canon 6D Mark II€ 3,14983/100Bekijk >>
09. Nikon D7500€ 1,84982/100Bekijk >>
10. Pentax K-1€ 3,19981/100Bekijk >>
Nóg 4 uitstekende spiegelreflexenBekijk >>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's 2018

Er zijn zoveel goede spiegelreflexen dat een Top 10 te krap is. De camera’s die er net buiten vallen, staan onderaan dit artikel: neem ze zeker mee in je zoektocht. Onderaan zie je ook hoe deze Top 10 tot stand is gekomen. Het zijn allemaal op hun eigen manier dijken van camera's, met elk hun sterke en zwakke punten. Ook is er nogal wat verschil in prijs en daarmee in mogelijkheden.

De sensor: fullframe of aps-c?

Een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij het kopen van een spiegelreflex: kies je voor een camera met een fullframe sensor of voor een camera met een aps-c sensor. Klinkt ingewikkeld, maar die fullframe sensor is een stuk groter dan een aps-c sensor. Ongeveer anderhalf keer zo groot. De grootte van de fullframe sensor is vergelijkbaar met de grootte van de kleinbeeldfilm uit het analoge tijdperk.

Fullframe: scherper en hogere beeldkwaliteit

Dat heeft flinke voordelen. Door de grote sensor zijn een hogere resolutie en een grotere scherpte mogelijk, met bijzonder weinig ruis bij hoge gevoeligheden. Bovendien kun je door te werken met open diafragma's (bijvoorbeeld f/2) een heel beperkte scherptediepte krijgen, wat vooral bij portretten aantrekkelijk is (een mooi ‘bokeh’ noemen ze dat ook wel). Daar hangt wel een prijskaartje aan: fullframe camera's zijn een stuk prijziger dan aps-c camera's. En vaak ook lijviger en zwaarder.

Canon 1D X Mark II 1. Canon 1D X Mark II

Na lang wikken en wegen heb ik de vlaggenschepen van Canon en Nikon op nummers 1 en 2 van mijn toplijst gezet. Deze extreem goede spiegelreflexen voor professionals zijn van de buitencategorie. Voor de meesten van jullie (en voor mij) onbereikbaar vanwege de prijs en het gewicht. Maar toch wil ik jullie deze toppers niet onthouden...

Sensor: fullframe | Resolutie: 20.2 megapixel | Beelden per seconde: 16 | Video: 4K | Scherm: touchscreen, niet kantelbaar | Gewicht: 1.340gr | Release: 2016 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 5x.999 euro op Cameranu.nl

Bekijk 5 reviews van kopers zoals jij >>

Dit topmodel van Canon is hét vlaggenschip van Canon voor professionele sport- en actiefotografen. Extreem snel. Extreem goede beeldkwaliteit. Extreem goed besproken door reviewers.

Nikon D5 & Sony A9

Samen met de Nikon D5 (hieronder in het lijstje), de Sony A9 (op nummer 1 in mijn top 10 systeemcamera’s) en de gloednieuwe Nikon D850 (hieronder in het lijstje) zijn dit de top fullframe camera’s van dit moment. Camera’s die een ongeëvenaarde beeldkwaliteit combineren met extreme schietsnelheid en razendsnelle autofocus. Op de sportvelden, maar ook bijvoorbeeld op safari en in de studio levert de Canon EOS 1D X Mark II keer op keer topprestaties.

Werkpaard voor de prof

De professionele Canon EOS 1D X Mark II heeft 20.2 megapixel op z’n fullframe sensor. Daarnaast zorgen 2 Digic 6+ processoren voor extreme snelheid. Deze Canon is een echt werkpaard voor de fotograaf die het uiterste van zijn camera eist. De 1D X Mark II schiet maar liefst 16 beelden per seconde in Live View-modus. En hij heeft een maximale burst rate van 170 RAW continu-opnames.

Canon 1D X Mark II op Cameranu.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon 1D X Mark II

De Canon 1D X Mark II wordt uitstekend besproken op internet en in vakbladen. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Nikon D5 2. Nikon D5

Net zo goed als de nieuwe nummero uno van de fullframe spiegelreflexen. Minder snel dan de Canon, maar met nog hogere beeldkwaliteit. Lieveling bij professionele reviewers. Wel nóg prijziger.

Sensor: fullframe | Resolutie: 20.8 megapixel | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K | Scherm: touchscreen, niet kantelbaar | Gewicht: 1.405gr | Release: 2016 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 6.999 euro op Cameranu.nl

Bekijk 2 reviews van kopers zoals jij >>

Topmodel van Nikon. Extreem snel, extreem goede beeldkwaliteit, blinkt uit in het donker. Hij lijkt uiterlijk als twee druppels water op z’n voorganger, de Nikon D4S. Maar uiterlijke schijn bedriegt: de enorme verrassingen zitten onder de oerdegelijke motorkap.

Compleet nieuwe sensor

De belangrijkste: de sensor is van een compleet nieuwe generatie en ook het scherpstelsysteem is volkomen vernieuwd. Veranderingen die dit fullframe topmodel van Nikon bij uitstek geschikt maken voor professionele sport- en actiefotografen.

Een beest van een camera

De Nikon D5 heeft dan ook specificaties om je vingers bij af te likken. En gelukkig maar, want de verwachtingen van deze DSLR waren vooraf hooggespannen. Met de D5 heeft Nikon een fullframe op de markt gezet voor professionals die in soms zeer extreme omstandigheden het maximale van hun camera vragen. Kortom: een beest van een camera. Met een beestachtige prijs... Koop je een halve auto voor. Maar wat moet je met een halve auto?

Nikon D5 op Cameranu.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon D5

De Nikon D5 wordt uitstekend besproken op internet en in vakbladen. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Nikon D850 3. Nikon D850 + 24-70mm f/2.8

Opvolger van de vermaarde Nikon D810. Met spectaculaire features, zoals 48 megapixel op de sensor plus een 8K time-lapsefunctie. Juichend besproken door alle reviewers. Lijkt even duur als bovenstaande camera’s, maar de prijs is inclusief geweldige (en prijzige) standaardzoom.

Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 9 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Objectief: Nikon 24-70mm f/2.8E VR | Gewicht body: 915gr | Frankwandelt-rating 98/100 | Release: 2017 | Prijs inclusief lens: 5.982 euro op Cameranu.nl

Bekijk 10 reviews van kopers zoals jij >>

Misschien is het vloeken in de kerk maar in mijn ogen is de Nikon D850 even goed als beide topmodellen hierboven in de lijst. OK, hij haalt hun snelheid niet. Maar let even op de combinatie van snelheid (9 beelden per seconde) en resolutie (45.7 megapixel). Een combinatie waar menig professionele fotograaf van zal gaan watertanden.

Allerbeste allround fullframe-camera

De Nikon D850 heeft heel veel te bieden voor heel veel fotogenres. Voor actie- of modefotografie, maar ook voor het vastleggen van reportages, landschappen, 4K-UHD video en 8K-timelapses. De snelheid is indrukwekkend voor een fullframe met zoveel megapixels op de sensor (9 beelden per seconde). Ook de buffer tot 51 raw-foto's is flink groot. Ik durf gerust te stellen: de D850 is de allerbeste allround fullframer voor professionals (of voor zeer ambitieuze amateurs met een uitstekend gevulde portemonnee).

Nikon D850 op Cameranu.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon D850

De Nikon D850 wordt uitstekend besproken op internet en in vakbladen. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Canon 5D Mark IV 4. Canon 5D Mark IV + 24-105mm f/4.0

De 5D-serie van Canon is al vele jaren geliefd bij professionals. En de Mark IV is een van de beste allround fullframe spiegelreflexen van dit moment. Van alle markten thuis, en op al die markten doet hij mee aan de top.

Sensor: fullframe | Resolutie: 30.4 megapixel | Beelden per seconde: 7 | Video: 4K | Display: niet-kantelbaar touchscreen | Objectief: 24-105mm f/4.0 | Gewicht body: 890gr | Release: 2016 | Frankwandelt-rating 91/100 | Prijs inclusief lens: 4.536 euro op Cameranu.nl

Bekijk 11 reviews van kopers zoals jij >>

De camerawereld werd in 2016 flink opgeschud door Breaking News: introductie van de langverwachte opvolger van de geliefde topcamera Canon 5D Mark III (die ik jarenlang in bezit had). En gelukkig zijn de belangrijke reviewers zeer lovend. De lichtgevoelige Canon EOS 5D Mark IV is niet zomaar een opvolger: de verbeteringen zijn opvallend en groot. Om de belangrijkste te noemen: een veel grotere sensor (30.4 versus 22.3 megapixel), wifi en GPS zijn toegevoegd, hij heeft een groot 3.2 inch touchscreen en uitgebreide 4K-videomogelijkheden.

Krachtige, supersnelle werkcamera

De 30.4 megapixel sensor heeft bijna 30 procent meer pixels dan de sensor van de Mark III. Samen met de nieuwe DIGIC 6+ processor (geleend van grote broer Canon 1D X Mark II) en andere innovatieve functies is de toon gezet voor een zeer krachtige en supersnelle werkcamera. De DIGIC 6+ zorgt ervoor dat je beelden kunt schieten met verbluffende snelheid en kwaliteit: tot wel 7 frames per seconde, met volledige autofocus tracking. Voor een fullframe met zoveel pixels op de sensor is dat razendsnel.

Achteraf scherpstellen

Bijzonder is ook het scherpstelsysteem. Ook dit is geleend van de 1D X Mark II. En Canon introduceert nog iets speciaals: het 'Dual Pixel RAW-systeem'. Hiermee kun je achteraf kleine aanpassingen doen aan bijvoorbeeld het scherpstelpunt, het reduceren van overstraling en het verschuiven van de voorgrond-onscherpte. Kortom: topcamera in het kwadraat.

Canon 5D Mark IV op Cameranu.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon 5D Mark IV

De Canon 5D Mark IV wordt uitstekend besproken op internet en in vakbladen. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Sony A99 II 5. Sony A99 II

Uitstekende nieuwe 'spiegelreflex' van Sony. Silver Award bij DPreview. Scoort uitstekend in de Nederlandse fotobladen.

Sensor: fullframe | Resolutie: 42 megapixel | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K | Display: kantelbaar, geen touchscreen | Gewicht body: 849gr | Release: 2016 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 3.599 euro op Cameranu.nl

Bekijk 4 reviews van kopers zoals jij >>

Sony komt keer op keer met verrassende nieuwe camera's. Eén daarvan is het topmodel in hun spiegelreflex-serie: de Sony A99 Mark II. Uitgerust met Sony's eigen interpretatie van de spiegelreflex: de SLT (andere spiegelreflexen heten SLR). Die T staat voor Translucent Mirror Technology. Dat betekent: geen bewegende spiegel. Dit maakt continue scherpstelling mogelijk terwijl je tijdens het fotograferen en filmen gewoon door de zoeker kunt blijven kijken. En dat maakt hem ook zo razendsnel: 12 beelden per seconde. Ongehoord voor een fullframer met een resolutie van 42 megapixel!

Concurrent voor Canon en Nikon

De spiegelreflexlijn van Sony krijgt hiermee weer een enorme boost. En de topmodellen van Canon en Nikon krijgen er een geweldige concurrent bij. Op sommige aspecten kunnen ze nog een puntje zuigen aan deze Sony. De hoge snelheid bijvoorbeeld. Maar ook de ongekende beeldkwaliteit. Die staat aan de top van wat fullframe te bieden heeft.

Zeer goede in-body beeldstabilisatie

Nog iets dat geheel nieuw ontwikkeld is voor de Sony A99 II: de interne 5-assige beeldstabilisatie. Daarmee kun je bij schemer gewoon uit de hand blijven schieten, want je wint maar liefst tot 4.5 stops. Minpuntjes zijn er uiteraard ook. Zo constateert DPreview dat de autofocus weliswaar razend krachtig is, maar in sommige gevallen er net naast zit.

Sony A99 II op Cameranu.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A99 II

De Sony A99 II wordt heel goed gereviewd. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Nikon D750 6. Nikon D750 + 24-120mm f/4.0

Deze fullframe spiegelreflex staat zeer hoog in tal van lijstjes van reviewsites. Het is dan ook een echte alleskunner. Inclusief allround zoomlens.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.3 megapixel | Beelden per seconde: 6.5 | Video: Full HD | Display: kantelbaar, geen touchscreen | Objectief: 24-120mm f/4.0 | Gewicht body: 840gr | Release: 2014 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs inclusief lens: 2.499 euro op Cameranu.nl

Bekijk 32 reviews van kopers zoals jij >>

Topkwaliteit foto's, die scherp en ruisarm zijn, zelfs bij hoge ISO-waarden. Ook is de Nikon D750 een snelle schieter: 6.5 beelden per seconde, wat onmisbaar is voor bijvoorbeeld sportfotografie. De snelheid en nauwkeurigheid van de 51-punts autofocus, waarvan 15 kruissensoren, heeft de camera van de veel duurdere Nikon D810 geleend. De D750 stelt opvallend snel en doeltreffend scherp bij opnames met weinig licht.

Kantelbaar scherm

Extra troef van de Nikon D750 is een kantelbaar scherm, wat vaak mist bij DSLR's in deze prijsklasse maar wel ongelooflijk handig is. Niet alleen als je aan het filmen bent, ook als je veel aan macro-, product- of landschapsfotografie doet, zul je vaak het display uitklappen.

Nikon D750 op Cameranu.nl >>

 

Nikon D500 7. Nikon D500 + 16-80mm f/2.8-4.0

Het vlaggenschip van Nikon in de DX-serie, dit zijn zeg maar de aps-c spiegelreflexen van Nikon. Sneller dan snelle camera met een al even snelle autofocus. Sport- en actiefotografen opgelet!

Sensor: DX (=aps-c) | Resolutie: 20.9 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Display: kantelbaar touchscreen | Objectief: 16-80mm VR f/2.8-4.0 | Gewicht: 860gr (body) | Release: 2016 | Frankwandelt-rating 84/100 | Prijs inclusief lens: 3.299 euro op Cameranu.nl

Bekijk 20 reviews van kopers zoals jij >>

De Nikon D500 is de beste spiegelreflex met aps-c-formaat sensor van dit moment. De D500 heeft een 20.9-megapixel DX-sensor (ongeveer hetzelfde formaat als aps-c). En heeft een aantal trekjes van z'n grote broer de D5 meegekregen, het topmodel van Nikon hierboven in het lijstje. Zoals het uitgebreide autofocussysteem en een 4K-filmfunctie. De Nikon D500 heeft uiteraard een robuuste weer- en stofbestendige behuizing, gemaakt van magnesium en carbon. Achterop de camera prijkt nu een solide kantelbaar aanraakscherm.

Ideaal voor sport- & actiefotografen

Een van de opvallendste pluspunten van de Nikon D500 is de snelheid: hij schiet liefst 10 beelden per seconden. En dat razendsnelle schieten doet hij met behoud van de uitstekende beeldkwaliteit en de razendsnelle autofocus. De Nikon D500 beschikt over een buffer met ruimte voor liefst 79 RAW-bestanden. Ideaal voor sport- en actiefotografen.

EISA-Award 2016-2017

De Nikon D500 is Beste uit de Test bij de Consumentenbond (juli 2016) en is bekroond met de EISA-Award 'Beste semi-professionele spiegelreflex 2016-2017'. Een erkend toppertje dus, al met al.

Nikon D500 op Cameranu.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon D500

De Nikon D500 wordt uitstekend besproken op internet en in vakbladen. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Canon EOS 6D Mark II 8. Canon 6D Mark II + 24-105mm f/4.0

Bijzonder compacte en lichte fullframe spiegelreflex met een gloednieuwe sensor van 26.2 megapixel en 45 autofocuspunten.

Sensor: fullframe | Resolutie: 26.2 megapixel | Beelden per seconde: 6.5 | Video: Full HD | Scherm: kantelbaar touchscreen | Objectief: Canon 24-105mm f/4.0L IS II USM | Gewicht body: 765gr | Release: 2017 | Frankwandelt-rating 83/100 | Prijs inclusief lens: 3.149 euro op Cameranu.nl

Bekijk 12 reviews van kopers zoals jij >>

De Canon EOS 6D Mark II volgt de zeer geliefde 6D uit 2012 op. Maar deze nieuwe versie heeft een kantel- en draaibaar touchscreen, een gloednieuwe sensor van 26.2 megapixel, is veel sneller, en heeft Liveview AF met de inmiddels vermaarde highspeed Dual Pixel CMOS-AF. Ook de beeldprocessor is nieuw: het is de zeer krachtige en alom geprezen Digic 7-beeldprocessor. Kortom: een camera om ons enorm op te verheugen.

Zeer geschikt voor vloggers

Helaas zul je bij de 6D Mark II vergeefs zoeken naar 4K-video. Wel heeft hij een prima Full HD aan boord: 1080p-resolutie met 60fps. Daarnaast is er ook 5-assige beeldstabilisatie tijdens video, wat een grote plus is. Je kunt met de 6D Mark II dus prachtige video’s schieten. Hij is dan ook, ook door z’n mooie kantelbare touchscreen, erg geschikt voor bijvoorbeeld vloggers.

Canon 6D Mark II op Cameranu.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS 6D Mark II

De Canon EOS 6D Mark II wordt uitstekend besproken op internet en in vakbladen. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Nikon D7500 9. Nikon D7500 + 18-105mm f/3.5-5.6

De Nikon D7500 biedt dezelfde beeldkwaliteit als de uitstekend besproken Nikon D500. Maar de prijs ligt flink lager. 4K-video en kantelbaar touchscreen zijn aan boord.

Sensor: DX (=aps-c) | Resolutie: 20.9 megapixel | Beelden per seconde: 8 | Video: 4K | Display: kantelbaar touchscreen | Objectief: 18-105mm f/3.5-5.6G VR ED DX | Gewicht: 640gr (body) | Release: 2017 | Frankwandelt-rating 82/100 | Prijs inclusief lens: 1.849 euro op Cameranu.nl

Bekijk 10 reviews van kopers zoals jij >>

Opnieuw verrast Nikon de spiegelreflexmarkt met een geweldig nieuw model: de Nikon D7500. Opvolger van de eveneens goed besproken Nikon D7200. Al lang voordat hij in juni 2017 in de schappen belandde, hield hij de gemoederen flink bezig. Geen wonder, want de camera biedt dezelfde beeldkwaliteit als het nu al vermaarde topmodel Nikon D500. Alleen voor een flink lagere prijs.

Revolutionaire camera

“Met de D7500 presenteert Nikon een radicaal nieuwe camera in haar high-end hobbylijn”, kopt fototijdschrift Zoom.nl op z'n website. En gelijk hebben ze, het is echt een revolutionaire camera. Met professionele specs die dankzij de D7500 binnen bereik van de fanatieke hobbyfotograaf komen.

Nikon D7500 op Cameranu.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon D7500

De Nikon D7500 wordt uitstekend besproken op internet en in vakbladen. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Pentax K-1 + 24-70mm f/2.8 10. Pentax K-1 + 24-70mm f/2.8

De Pentax K-1 Mark II is niet de meest sexy camera aller tijden. Touchscreen en 4K ontbreken en het is geen snelle schieter. Maar goed dat-ie is! Echt een camera voor pure fotografen.

Sensor: fullframe | Resolutie: 36.4 megapixel | Beelden per seconde: 4.4 | Video: Full HD | Display: kantelbaar, geen touchscreen | Objectief: Pentax 24-70mm f/2.8 | Gewicht body: 925gr | Release: maart 2018 | Frankwandelt-rating 81/100 | Prijs inclusief lens: 3.199 euro op Cameranu.nl

Voorganger Pentax K-1 (uit 2016) was een topper, daar waren de reviewers het wel over eens. Pentax doet gewoon alles net even anders dan andere camerabouwers. Maakt andere keuzes. Voor kwaliteit bijvoorbeeld, en niet voor fancy features. Daarmee heeft Pentax een trouwe schare fans verzameld. Pure fotografen, die gaan voor de ultieme beeldkwaliteit. Met Pixel Shift II schiet je – uit de hand – zeer gedetailleerde beelden met extreem hoge resolutie.

Fullframe vlaggenschip, concurrerende prijs

Tegen een concurrerende prijs haal je met het nieuwe vlaggenschip Pentax K-1 Mark II een fullframe camera in huis die opgewassen is tegen de beste spiegelreflexen van dit moment. De uiterst robuuste body is volgestouwd met techniek. Plus een sensor met een enorme resolutie: 36.4 megapixel. De nieuwe accelerator levert samen met de PRIME IV beeldprocessor foto’s met minimale ruis in situaties met weinig licht.

Pentax K-1 Mark II op Cameranu.nl >>

Bekijk mijn review van de Pentax K-1 Mark II

De Pentax K-1 Mark II wordt uitstekend besproken. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Sony A77 II Nóg 4 andere toppers!

Er zijn zoveel uitstekende spiegelreflexen op dit moment, dat een top 10 te krap is. Hieronder nóg 4 uitstekende camera’s die eigenlijk in deze toplijst thuishoren.

 • Sony A77 II: topmodel onder de aps-c spiegelreflexen van Sony is een zeer snelle camera met een uitstekende beeldkwaliteit.
  Bekijk op Cameranu.nl >>
 • Canon EOS 80D: opvolger van de populaire Canon EOS 70D. Bekroond met de EISA-Award 'Beste spiegelreflexcamera voor consumenten 2016-2017'.
  Bekijk op Cameranu.nl >>
 • Nikon D610: betaalbare fullframe camera met uitstekende specs: scherpe beelden van uitstekende kwaliteit.
  Bekijk op Cameranu.nl >>
 • Canon 7D Mark II: snel als een professional, maar met een prijskaartje waar je als ambitieuze amateur een dikke grijns van op je gezicht krijgt.
  Bekijk op Cameranu.nl >>

 

Hoe is deze Top 10 tot stand gekomen?

Als ik een nieuwe camera koop, vergelijk ik me helemaal wezenloos op internet. Ik bezoek alle sites die camera's bespreken en lees elk review van a tot z en dan drie keer in de rondte. Want ik wil niet zomaar een camera, ik wel de beste van de beste. Daar gaat oneindig veel tijd inzitten. Wellicht hebben jullie wat aan mijn ervaringen!

Beste koop: waar voor je geld

Nu is de ene DSLR de andere niet. Je kunt niet een professionele fullframe spiegelreflex vergelijken met een model voor de ambitieuze amateur. In het lijstje zie je ze allemaal door elkaar staan. Het lijstje geeft eigenlijk de beste koop weer: hoeveel waar voor je geld krijg je? En dan nog is het mijn subjectieve lijst. Zo vind ik de beeldkwaliteit van foto's veel belangrijker dan snelheid of videokwaliteit. Daar denk jij wellicht anders over.

Wat betekenen al die afkortingen?

Een spiegelreflexcamera noemen ze ook wel een DSLR. Die afkorting staat voor Digital Single Lens Reflex-camera. Een aps-c sensor heet ook wel een crop-sensor, omdat hij kleiner is dan een fullframe sensor. En aps-c staat voor advanced photo system type-c, dat ook stamt uit het analoge tijdperk en staat voor een kleiner formaat film dan het kleinbeeldformaat. Weet je dat ook weer. Misschien kun je er nog indruk mee maken op feestjes ;)

 

Reviewsites & fotovaktijdschriften

Dit artikel is samengesteld na een analyse van een groot aantal reviews op reviewsites en in fotovakbladen. Alle kennis van die reviews is dus samengebald in mijn artikel. Onder meer de volgende sites/magazines heb ik hiervoor afgestruind:

 • Dpreview.com
 • Techradar.com
 • Expertreviews.co.uk
 • Tweakers.net
 • Kenrockwell.com
 • Photographyblog.com
 • Ephotozine.com
 • Cameralabs.com
 • Consumentenbond.nl
 • Photofacts.nl
 • Fototijdschrift Zoom
 • Fototijdschrift Focus
 • Fototijdschrift Digifoto Pro
 • Fototijdschrift Chip Magazine
 • Kieskeurig.nl (gebruikersreviews)

 

Beste spiegelreflexcamera's tot €500 en tot €1000 Beste spiegelreflexcamera's tot €500 en tot €1000

Hierboven staan de allerbeste spiegelreflexcamera's van dit moment, dus ongeacht de prijs. Wil je een uitstekende spiegelreflex, maar is je budget beperkter? Dan zijn onderstaande 'topartikelen' interessant voor jou.

Beste spiegelreflexen tot €500 >>

Beste spiegelreflexen tot €1000 >>

 

TIPA-awards 2018: 4 beste spiegelreflexcamera's

De gerenommeerde organisatie TIPA heeft awards toegekend aan de 4 beste spiegelreflexcamera's van 2018 (en nog 11 andere geweldige camera’s). Ik heb ze voor je op een rij gezet. Benieuwd?

Bekijk de TIPA Top 4 van 2018 >>

 

Cameranu.nl Beste webshop voor spiegelreflexcamera's

Zo’n mooie spiegelreflex koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Voor spiegelreflexcamera's beveel ik van harte Cameranu.nl aan. Een camerawinkel met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De zes voordelen van Cameranu:
 • Dé foto- en videospecialist
 • Score op Kieskeurig: 9.2 (34.637 reviews)
 • Score op Trustpilot: 9.6 (900 reviews)
 • Prachtige, grote fysieke winkel in Urk
 • Alle medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen gratis in huis!

Spiegelreflexcamera's op Cameranu.nl >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje hou ik zo goed mogelijk up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 10 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 10 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 10 nieuwste camera’s >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)