Beste spiegelreflexcamera's van dit moment

De beste foto’s maak je met een spiegelreflex. Je sjouwt wat mee, maar dan heb je ook wat: de beste beeldkwaliteit, de meeste instelmogelijkheden, de scherpste foto’s. Maar welke moet je kiezen? Frankwandelt schiet te hulp met deze Top 10 spiegelreflexcamera’s 2021.

Laatste update: 31 augustus 2021

Nikon D850 De beste spiegelreflexcamera’s op een rij

De Nikon D850 is de beste spiegelreflexcamera van 2021. Hij heeft spectaculaire features, zoals een 48 megapixel sensor plus een 8K time-lapsefunctie. Juichend besproken door alle reviewers. Hieronder staan de allerbeste spiegelreflexcamera’s van dit moment voor je op een rij. Klik op een camera om er meer over te lezen (je scrollt dan door naar die camera op deze pagina).

De toppers:

  1. Nikon D850 | Rating: 98/100 | Bekijk >>
  2. Nikon D780 | Rating: 94/100 | Bekijk >>
  3. Canon 5D Mark IV | Rating: 93/100 | Bekijk >>
  4. Nikon D750 | Rating: 90/100 | Bekijk >>
  5. Nikon D500 | Rating: 90/100 | Bekijk >>
  6. Canon 6D Mark II | Rating: 88/100 | Bekijk >>
  7. Nikon D7500 | Rating: 87/100 | Bekijk >>
  8. Pentax K-1 Mark II | Rating: 86/100 | Bekijk >>
  9. Canon 90D | Rating: 85/100 | Bekijk >>
  10. Pentax K-3 Mark III | Rating: 85/100 | Bekijk >>

Ook interessant:

 

Over de Top 10 spiegelreflexcamera's 2021

In deze Top 10 staan spiegelreflexcamera’s die allemaal op hun eigen manier dijken van camera’s zijn, met elk hun sterke en zwakke punten. Ook is er nogal wat verschil in prijs en daarmee in mogelijkheden. Twee toppers voor professionals vallen buiten deze Top 10, omdat ze puur voor professionals zijn. Ze staan onderaan dit artikel, zodat je ze wel mee kunt nemen in je zoektocht. Onderaan zie je ook hoe deze Top 10 tot stand is gekomen.

De sensor: fullframe of aps-c?

Een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij het kopen van een spiegelreflex: kies je voor een camera met een fullframe sensor of voor een camera met een aps-c sensor. Klinkt ingewikkeld, maar die fullframe sensor is een stuk groter dan een aps-c sensor. Ongeveer anderhalf keer zo groot. De grootte van de fullframe sensor is vergelijkbaar met de grootte van de kleinbeeldfilm uit het analoge tijdperk.

Fullframe: scherper en hogere beeldkwaliteit

Dat heeft flinke voordelen. Door de grote sensor zijn een hogere resolutie en een grotere scherpte mogelijk, met bijzonder weinig ruis bij hoge gevoeligheden. Bovendien kun je door te werken met open diafragma's (bijvoorbeeld f/2) een heel beperkte scherptediepte krijgen, wat vooral bij portretten aantrekkelijk is (een mooie ‘bokeh’ noemen ze dat ook wel). Daar hangt wel een prijskaartje aan: fullframe camera's zijn een stuk prijziger dan aps-c camera's. En vaak ook lijviger en zwaarder.

 

Nikon D850 1. Nikon D850 + 24-70mm f/2.8

Opvolger van de vermaarde Nikon D810. Met spectaculaire features, zoals 48 megapixel op de sensor plus een 8K time-lapsefunctie. Juichend besproken door alle reviewers. De hoge introductieprijs is inmiddels flink gezakt.

Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 9 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Objectief: Nikon 24-70mm f/2.8E VR | Gewicht body: 915gr | Frankwandelt-rating 98/100 | Release datum: 8 september 2017 | Prijs inclusief lens: 4.599 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Fotodevakman.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Misschien is het vloeken in de kerk maar in mijn ogen is de Nikon D850 even goed als beide professionele topmodellen van Canon en Nikon: de Canon 1D X Mark III en de Nikon D6 (zie het kader onderaan deze toplijst). OK, hij haalt hun snelheid niet. Maar let even op de combinatie van snelheid (9 beelden per seconde) en resolutie (45.7 megapixel). Een combinatie waarvan menig professionele fotograaf zal gaan watertanden.

Allerbeste allround fullframe-camera

De Nikon D850 heeft heel veel te bieden voor heel veel fotogenres. Voor actie- of modefotografie, maar ook voor het vastleggen van reportages, landschappen, 4K-UHD video en 8K-timelapses. De snelheid is indrukwekkend voor een fullframe met zoveel megapixels op de sensor (9 beelden per seconde). Ook de buffer tot 51 raw-foto's is ruim bemeten. Ik durf gerust te stellen: de D850 is de allerbeste allround fullframer voor professionals of voor zeer ambitieuze amateurs met een uitstekend gevulde portemonnee.

Nikon D850 op CameraNU.nl >>

Nikon D850 op Cameraland.nl >>

Nikon D850 op Fotodevakman.nl >>

Nikon D850 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon D850

De Nikon D850 wordt uitstekend besproken op internet en in vakbladen. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Nikon D780 2. Nikon D780 + 24-120mm f/4.0

De D780 is misschien wel de ideale DSLR voor wie op fullframe wil overstappen. Platina Award bij Digifoto Pro. Silver Award bij DPReview.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.5 megapixel | Objectief: Nikon AF-S 24-120mm f/4 VR | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K UHD: 30fps, 25fps, 24fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 755gr | Release datum: 23 januari 2020 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs inclusief lens: 2.699 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Fotodevakman.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Nikon D780 is een robuuste fullframe spiegelreflex die uitblinkt in fotografie én in videografie. Deze opvolger van de razend populaire en uitstekend besproken Nikon D750 speelt leentjebuur bij twee topcamera’s van Nikon: de Nikon Z6 en vlaggenschip Nikon D5. Volgens sommige reviewers zit hij top-DSLR Nikon D850 op de hielen.

Kantelbaar scherm

De D780 heeft een hybride autofocussysteem voor Live View opnamen plus een snel en krachtig 51-punts autofocussysteem. In live view kun je gezichts- en oogdetectie gebruiken. Ook bij weinig licht presteert deze DSLR uitstekend. De beelden zijn helder met opvallend weinig ruis. Ook is hij voor een fullframer razendsnel: je schiet bursts tot 12 beelden per seconde in volledige resolutie en in raw.

Nikon D780 op CameraNU.nl >>

Nikon D780 op Cameraland.nl >>

Nikon D780 op Fotodevakman.nl >>

Nikon D780 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon D780

De Nikon D780 wordt heel goed gereviewd. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Canon 5D Mark IV 3. Canon 5D Mark IV + 24-105mm f/4.0

De 5D-serie van Canon is al vele jaren geliefd bij professionals. En de Mark IV is een van de beste allround fullframe spiegelreflexen van dit moment. Van alle markten thuis, en op al die markten doet hij mee aan de top.

Sensor: fullframe | Resolutie: 30.4 megapixel | Beelden per seconde: 7 | Video: 4K | Display: niet-kantelbaar touchscreen | Objectief: 24-105mm f/4.0 | Gewicht body: 890gr | Release datum: september 2016 | Frankwandelt-rating 93/100 | Prijs inclusief lens: 3.789 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Fotodevakman.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De geliefde topcamera Canon 5D Mark III opvolgen is geen sinecure. Daarom hield de Mark IV de cameramarkt flink bezig. En gelukkig zijn alle belangrijke reviewers zeer lovend. De lichtgevoelige Canon EOS 5D Mark IV is niet zomaar een opvolger: de verbeteringen zijn opvallend en groot. Om de belangrijkste te noemen: veel meer megapixels op de fullframe sensor (30.4 versus 22.3 megapixel), wifi en GPS zijn toegevoegd, hij heeft een groot 3.2 inch touchscreen en uitgebreide 4K-videomogelijkheden.

Krachtige, supersnelle werkcamera

De 30.4 megapixel sensor heeft bijna 30 procent meer pixels dan de sensor van de Mark III. Samen met de nieuwe DIGIC 6+ processor (geleend van grote broer Canon 1D X Mark II) en andere innovatieve functies is de toon gezet voor een zeer krachtige en supersnelle werkcamera. De DIGIC 6+ zorgt ervoor dat je beelden kunt schieten met verbluffende snelheid en kwaliteit: tot wel 7 frames per seconde, met volledige autofocus tracking. Voor een fullframe met zoveel pixels op de sensor is dat razendsnel.

Achteraf scherpstellen

Bijzonder is ook het scherpstelsysteem. Ook dit is geleend van de 1D X Mark II. En Canon introduceert nog iets speciaals: het 'Dual Pixel RAW-systeem'. Hiermee kun je achteraf kleine aanpassingen doen aan bijvoorbeeld het scherpstelpunt, het reduceren van overstraling en het verschuiven van de voorgrond-onscherpte. Kortom: topcamera in het kwadraat.

Canon 5D Mark IV op CameraNU.nl >>

Canon 5D Mark IV op Cameraland.nl >>

Canon 5D Mark IV op Fotodevakman.nl >>

Canon 5D Mark IV op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon 5D Mark IV

De Canon 5D Mark IV wordt uitstekend besproken op internet en in vakbladen. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Nikon D750 4. Nikon D750 + 24-120mm f/4.0

Deze fullframe spiegelreflex staat zeer hoog in tal van lijstjes van reviewsites. Het is dan ook een echte alleskunner. Inclusief allround zoomlens. Flink in prijs verlaagd en bijna niet meer verkrijgbaar, dus sla je slag!

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.3 megapixel | Beelden per seconde: 6.5 | Video: Full HD | Display: kantelbaar, geen touchscreen | Objectief: 24-120mm f/4.0 | Gewicht body: 840gr | Release datum: 12 september 2014 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 1.749 euro op Fotodevakman.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Nikon D750 levert topkwaliteit foto's, die scherp en ruisarm zijn, zelfs bij hoge ISO-waarden. Ook is het een snelle schieter: 6.5 beelden per seconde, wat onmisbaar is voor bijvoorbeeld sportfotografie. De snelheid en nauwkeurigheid van de 51-punts autofocus, waarvan 15 kruissensoren, heeft de camera van de veel duurdere Nikon D810 geleend. De D750 stelt opvallend snel en doeltreffend scherp bij opnames met weinig licht.

Kantelbaar scherm

Extra troef van de Nikon D750 is een kantelbaar scherm, wat vaak mist bij DSLR's in deze prijsklasse maar wel ongelooflijk handig is. Niet alleen als je aan het filmen bent, ook als je veel aan macro-, product- of landschapsfotografie doet, zul je vaak het display uitklappen.

Nikon D750 op Fotodevakman.nl >>

Nikon D750 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon D750

De Nikon D750 wordt heel goed gereviewd. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Nikon D500 5. Nikon D500 + 16-80mm f/2.8-4.0

Het vlaggenschip van Nikon in de DX-serie, dit zijn zeg maar de aps-c spiegelreflexen van Nikon. Sneller dan snelle camera met een al even snelle autofocus. Sport- en actiefotografen opgelet!

Sensor: DX (=aps-c) | Resolutie: 20.9 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Display: kantelbaar touchscreen | Objectief: 16-80mm VR f/2.8-4.0 | Gewicht: 860gr (body) | Release datum: maart 2016 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 2.588 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Fotodevakman.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Nikon D500 is de beste spiegelreflex met aps-c sensor van dit moment. De D500 heeft een 20.9-megapixel DX-sensor (ongeveer hetzelfde formaat als aps-c). En heeft een aantal trekjes van z'n grote broer Nikon D5 meegekregen, het professionele topmodel van Nikon. Zoals het uitgebreide autofocussysteem en een 4K-filmfunctie. De Nikon D500 heeft uiteraard een robuuste weer- en stofbestendige behuizing, gemaakt van magnesium en carbon. Achterop de camera prijkt nu een solide kantelbaar aanraakscherm.

Ideaal voor sport- & actiefotografen

Een van de opvallendste pluspunten van de Nikon D500 is de snelheid: hij schiet liefst 10 beelden per seconden. En dat razendsnelle schieten doet hij met behoud van de uitstekende beeldkwaliteit en de razendsnelle autofocus. De Nikon D500 beschikt over een buffer met ruimte voor liefst 79 RAW-bestanden. Ideaal voor sport- en actiefotografen.

EISA-Award 2016-2017

De Nikon D500 is Beste uit de Test bij de Consumentenbond (juli 2016) en is bekroond met de EISA-Award 'Beste semi-professionele spiegelreflex 2016-2017'. Een erkend toppertje dus, al met al.

Nikon D500 op CameraNU.nl >>

Nikon D500 op Cameraland.nl >>

Nikon D500 op Fotodevakman.nl >>

Nikon D500 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon D500

De Nikon D500 wordt uitstekend besproken op internet en in vakbladen. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Canon EOS 6D Mark II 6. Canon 6D Mark II + 24-105mm f/4.0

Bijzonder compacte en lichte fullframe spiegelreflex met een nieuw ontwikkelde sensor van 26.2 megapixel en 45 autofocuspunten.

Sensor: fullframe | Resolutie: 26.2 megapixel | Beelden per seconde: 6.5 | Video: Full HD | Scherm: kantelbaar touchscreen | Objectief: Canon 24-105mm f/4.0L IS II USM | Gewicht body: 765gr | Release datum: juli 2017 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs inclusief lens: 1.799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Fotodevakman.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Canon EOS 6D Mark II volgt de zeer geliefde EOS 6D uit 2012 op. Maar deze nieuwe versie heeft een kantel- en draaibaar touchscreen, een nieuw ontwikkelde sensor van 26.2 megapixel, is veel sneller, en heeft Liveview AF met de inmiddels vermaarde highspeed Dual Pixel CMOS-AF. Ook de beeldprocessor is nieuw: het is de zeer krachtige en alom geprezen Digic 7-beeldprocessor. Kortom: een topcamera met een aangenaam prijskaartje.

Zeer geschikt voor vloggers

Helaas zul je bij de 6D Mark II vergeefs zoeken naar 4K-video. Wel heeft hij prima Full HD-video aan boord: 1080p-resolutie met 60fps. Daarnaast is er ook 5-assige beeldstabilisatie tijdens video, wat een grote plus is. Je kunt met de 6D Mark II dus prachtige video’s schieten. Hij is daarom, ook door z’n mooie kantelbare touchscreen, erg geschikt voor bijvoorbeeld vloggers.

Canon 6D Mark II op CameraNU.nl >>

Canon 6D Mark II op Cameraland.nl >>

Canon 6D Mark II op Fotodevakman.nl >>

Canon 6D Mark II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS 6D Mark II

De Canon EOS 6D Mark II wordt uitstekend besproken op internet en in vakbladen. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Nikon D7500 7. Nikon D7500 + AF-S 18-140mm VR

De Nikon D7500 biedt dezelfde beeldkwaliteit als de uitstekend besproken Nikon D500. Maar de prijs ligt flink lager. Heldere 4K-video en kantelbaar touchscreen zijn ‘in the house’.

Sensor: DX (=aps-c) | Resolutie: 20.9 megapixel | Beelden per seconde: 8 | Video: 4K | Display: kantelbaar touchscreen | Objectief: AF-S 18-140mm VR / fullframe-equivalent: 27-210mm | Gewicht: 640gr (body) | Release datum: eind juni 2017 | Frankwandelt-rating 87/100 | Prijs inclusief lens: 1.349 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Fotodevakman.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Opnieuw verrast Nikon de spiegelreflexmarkt met de geweldige Nikon D7500. Opvolger van de eveneens goed besproken Nikon D7200. Al lang voordat hij in de schappen belandde, hield hij de gemoederen flink bezig. Geen wonder, want de camera biedt dezelfde beeldkwaliteit als het nu al vermaarde topmodel Nikon D500. Alleen voor een flink lagere prijs.

Revolutionaire camera

“Met de D7500 presenteert Nikon een radicaal nieuwe camera in haar high-end hobbylijn”, kopt fototijdschrift Zoom.nl op z'n website. En gelijk hebben ze, het is echt een revolutionaire camera. Met professionele specs die dankzij de D7500 binnen bereik van de fanatieke hobbyfotograaf komen.

Nikon D7500 op CameraNU.nl >>

Nikon D7500 op Cameraland.nl >>

Nikon D7500 op Fotodevakman.nl >>

Nikon D7500 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon D7500

De Nikon D7500 wordt uitstekend besproken op internet en in vakbladen. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Pentax K-1 + 24-70mm f/2.8 8. Pentax K-1 Mark II + 24-70mm f/2.8

De Pentax K-1 Mark II is niet de meest sexy camera aller tijden. Touchscreen en 4K ontbreken en het is geen snelle schieter. Maar goed dat-ie is! Echt een camera voor pure fotografen.

Sensor: fullframe | Resolutie: 36.4 megapixel | Beelden per seconde: 4.4 | Video: Full HD | Display: kantelbaar, geen touchscreen | Objectief: Pentax 24-70mm f/2.8 | Gewicht body: 925gr | Release datum: maart 2018 | Frankwandelt-rating 86/100 | Prijs inclusief lens: 2.999 euro op CameraNU.nl en op Fotodevakman.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Voorganger Pentax K-1 (uit 2016) was een topper, daar waren de reviewers het wel over eens. Pentax doet gewoon alles net even anders dan andere camerabouwers. Maakt andere keuzes. Voor kwaliteit bijvoorbeeld, en niet voor fancy features. Daarmee heeft Pentax een trouwe schare fans verzameld. Pure fotografen, die gaan voor de ultieme beeldkwaliteit. Met Pixel Shift II schiet je – uit de hand – zeer gedetailleerde beelden met extreem hoge resolutie.

Fullframe vlaggenschip, concurrerende prijs

Tegen een concurrerende prijs haal je met het nieuwe vlaggenschip Pentax K-1 Mark II een fullframe camera in huis die opgewassen is tegen de beste spiegelreflexen van dit moment. De uiterst robuuste body is volgestouwd met techniek. Plus een sensor met een zeer forse resolutie: 36.4 megapixel. De nieuwe accelerator levert samen met de PRIME IV beeldprocessor foto’s met minimale ruis in situaties met weinig licht.

Pentax K-1 Mark II op CameraNU.nl >>

Pentax K-1 Mark II op Fotodevakman.nl >>

Pentax K-1 Mark II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Pentax K-1 Mark II

De Pentax K-1 Mark II wordt uitstekend besproken. Benieuwd? Ik heb alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet:

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Canon EOS 90D 9. Canon EOS 90D + 18-55mm IS STM

Net als voorganger 80D is ook de Canon EOS 90D weer razend populair. Een snelle DSLR met excellente beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijke bediening. Goud Award bij Zoom.nl.

Sensor: aps-c | Resolutie: 32.5 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Objectief: 18-55mm IS STM f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 28.8-88mm | Video: 4K (tot 30fps) | Scherm: kantelbaar (zijkant) touchscreen | Gewicht body: 701gr | Release datum: oktober 2019 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs inclusief lens: 1.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Fotodevakman.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Canon EOS 90D in het kort

Canon neemt spiegelreflexen nog steeds zeer serieus, ondanks de enorme opmars van systeemcamera’s. Dat blijkt uit de fantastische opvolger voor een van de populairste spiegelreflexen op de markt, de EOS 80D. De EOS 90D is Canons vlaggenschip van z’n vloot aan aps-c spiegelreflexen. De 90D heeft een nieuw ontwikkelde aps-c sensor met veel meer megapixels op de teller dan z’n voorganger: 32.5 megapixel. De 90D heeft ook de nieuwe snellere beeldprocessor aan boord: DIGIC 8.

Voor wildlife- en sportfotografen

Daarmee krijgt de 90D een snelheids-boost ten opzichte van z’n voorganger. Hij schiet bursts met 10 beelden per seconde. Deze camera is dan ook bijzonder aantrekkelijk voor wildlife- en sportfotografen. De 1.6 cropfactor geeft objectieven extra tele en de compacte body is water- en stofbestendig waardoor je de 90D makkelijk meeneemt de natuur in. De beeldkwaliteit is uitstekend. Ander voordeel van de snellere processor: de 90D kan filmen in 4K-resolutie met 30 beelden per seconde.

Canon EOS 90D op CameraNU.nl >>

Canon EOS 90D op Cameraland.nl >>

Canon EOS 90D op Fotodevakman.nl >>

Canon EOS 90D op Kamera-express.nl >>

Alle reviews op een rij

Alle belangrijke reviews van de Canon EOS 90D heb ik voor je op een rij gezet. Benieuwd?

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Pentax K-3 Mark III 10. Pentax K-3 Mark III + 18-135mm WR

De Pentax K-3 Mark III is het vlaggenschip in de aps-c spiegelreflex-lijn van Pentax. Deze eigenzinnige DSLR heeft een mooie resolutie van 25.7 megapixel plus de vermaarde sensor shift-technologie die 5.5 stops beeldstabilisatie biedt.

Sensor: aps-c | Resolutie: 25.7 megapixel | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K | Scherm: vast touchscreen | Gewicht body: 735gr | Release datum: april 2021 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs inclusief lens: 2.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Fotodevakman.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Pentax K-3 Mark III in het kort

De Pentax K-3 Mark III is een fantastische DSLR met een prachtig klassiek design en een volledig vernieuwd binnenwerk. De grote heldere prismazoeker met 100% beeldveld en 1.05x vergroting zorgen ervoor dat je helemaal opgaat in de beelden die je ermee wilt schieten. Hij heeft 4K-video aan boord, plus veel unieke features. Hij is zo goed dat hij een TIPA-award 2021 in de wacht heeft gesleept.

Uitstekende beeldkwaliteit

Pentax staat bekend om twee dingen: eigenzinnigheid en focus op beeldkwaliteit. De firma houdt vast aan z’n DSLR-lijn omdat je volgens Pentax een betere connectie maakt met je onderwerp, en daardoor ook levensechtere beelden schiet. Die beelden zijn van exceptionele kwaliteit dankzij de nieuw ontwikkelde 25 megapixel BSI-sensor en de Prime V beeldprocessor. Mooi is ook het innovatieve pixelshift-resolutiesysteem waarmee je zeer gedetailleerdere beelden kunt schieten.

Pentax K-3 Mark III op CameraNU.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Cameraland.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Fotodevakman.nl >>

Pentax K-3 Mark III op Kamera-express.nl >>

Alle reviews op een rij

Alle belangrijke reviews van de Pentax K-3 Mark III heb ik voor je op een rij gezet. Benieuwd?

Bekijk mijn uitgebreide review >>

 

Canon 1D X Mark II Canon 1D X Mark III en Nikon D6: beste DSLR’s voor profs

De Canon 1D X Mark III en de Nikon D6 zijn dé spiegelreflexen voor professionals. Je kunt ze zien langs de voetbalvelden of bij Formule 1-races. Vaak met enorme telelenzen erop geklikt.

Uitzonderlijke klasse

Ook professionele fotojournalisten hebben vaak een van beide werkpaarden. Ze zijn van uitzonderlijke klasse. Maar hebben als beperkingen dat ze zwaar en vooral akelig duur zijn. Toch breng ik ze onder de aandacht. Want het zijn echte toppers voor wie z’n geld verdient met fotografie.

Razendsnel & extreem weinig ruis

Ze hebben uiteraard een fullframe sensor aan boord, zijn razendsnel, hebben extreem weinig ruis en schieten natuurgetrouwe beelden. Uiteraard in combinatie met even professionele (en prijzige) lenzen. Ben je benieuwd naar deze exceptionele camera’s? Ik heb de reviews op een rij gezet.

Review van de Canon 1D X Mark III >>

Review van de Nikon D6 >>

Of bekijk ze op CameraNU.nl, Cameraland.nl en Kamera-express.nl. Daar vind je ook de actuele prijzen.

 

Hoe is deze Top 10 tot stand gekomen?

Als ik een nieuwe camera koop, vergelijk ik me helemaal wezenloos op internet. Ik bezoek alle sites die camera's bespreken en lees elk review van a tot z en dan drie keer in de rondte. Want ik wil niet zomaar een camera, ik wel de beste van de beste. Daar gaat oneindig veel tijd inzitten. Wellicht hebben jullie wat aan mijn ervaringen!

Beste koop: waar voor je geld

Nu is de ene DSLR de andere niet. Je kunt niet een professionele fullframe spiegelreflex vergelijken met een model voor de ambitieuze amateur. In het lijstje zie je ze allemaal door elkaar staan. Het lijstje geeft eigenlijk de beste koop weer: hoeveel waar voor je geld krijg je? En dan nog is het mijn subjectieve lijst. Zo vind ik de beeldkwaliteit van foto's veel belangrijker dan snelheid of videokwaliteit. Daar denk jij wellicht anders over.

Wat betekenen al die afkortingen?

Een spiegelreflexcamera noemen ze ook wel een DSLR. Die afkorting staat voor Digital Single Lens Reflex-camera. Een aps-c sensor heet ook wel een crop-sensor, omdat hij kleiner is dan een fullframe sensor. En aps-c staat voor advanced photo system type-c, dat ook stamt uit het analoge tijdperk en staat voor een kleiner formaat film dan het kleinbeeldformaat. Weet je dat ook weer. Misschien kun je er nog indruk mee maken op feestjes 😁

 

Reviewsites & fotovaktijdschriften

Dit artikel is samengesteld na een analyse van een groot aantal reviews op reviewsites en in fotovakbladen. Alle kennis van die reviews is dus samengebald in mijn artikel. Onder meer de volgende sites/magazines heb ik hiervoor afgestruind:

  • Dpreview.com
  • Techradar.com
  • Expertreviews.co.uk
  • Tweakers.net
  • Kenrockwell.com
  • Photographyblog.com
  • Ephotozine.com
  • Cameralabs.com
  • Consumentenbond.nl
  • Photofacts.nl
  • Fototijdschrift Zoom
  • Fototijdschrift Focus
  • Fototijdschrift Digifoto Pro
  • Fototijdschrift Chip Magazine
  • Kieskeurig.nl (gebruikersreviews)

 

Beste spiegelreflexcamera's tot €500 en tot €1000 Beste spiegelreflexcamera's tot €500 en tot €1000

Hierboven staan de allerbeste spiegelreflexcamera's van dit moment, dus ongeacht de prijs. Wil je een uitstekende spiegelreflex, maar is je budget beperkter? Dan zijn onderstaande 'topartikelen' interessant voor jou.

Beste spiegelreflexen tot €500 >>

Beste spiegelreflexen tot €1000 >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nl Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit moment Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (44 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy