Zeiss Batis 85mm f/1.8 | Reviews & Tests

Wat is de beste portretlens voor je Sony fullframe systeemcamera? De Zeiss Batis 85mm f/1.8 is een lichtsterke prime-lens die uitstekend geschikt is voor portretfotografie. Uitmuntende scherpte, snelle autofocus en betoverende bokeh. “Aanrader voor ieder liefhebber van scherpe, contrastrijke foto’s.” Alle belangrijke reviews!

Zeiss Batis 85mm f/1.8 Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Zeiss Batis 85mm f/1.8, die in april 2015 op de markt is gekomen.

Zeiss Batis 85mm f/1.8

Brandpuntsafstand: 85mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 475gr | Lengte x diameter: 92 x 81mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 80cm | Vergrotingsfactor: 0.13x | Filtermaat: 67mm | Release datum: 22 april 2015 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.099 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Zeiss Batis-lens in het kort

De Zeiss Batis 85mm f/1.8 heeft een razendsnelle autofocus en heeft optische beeldstabilisatie aan boord. Handig is het OLED-display op de bovenzijde. Daarop zie je snel de scherpstelafstand en het scherptedieptebereik, wat vooral bij portretfotografie en trouwreportages een uitkomst is.

Creatieve perspectieven

De beeldhoek van 29 graden gecombineerd met een minimale scherpstelafstand van 80 centimeter maakt creatieve perspectieven mogelijk. Batis-lenzen zijn ontworpen met fullframe sensoren in gedachten, maar je kunt ze ook uitstekend gebruiken op Sony E-mount camera’s met een aps-c sensor. In dat geval is het een 128mm-lens, die ook uitstekend geschikt is voor adembenemende portretten.

Optisch van topklasse

De Zeiss Batis 85mm f/1.8 is erg robuust gebouwd en is afgedicht tegen stof en spatwater. Het optisch ontwerp is gebaseerd op de Sonnar-serie van Zeiss en is van topklasse. De beelden zijn scherp van rand tot rand en bijzonder helder en contrastrijk. Lensfouten komen vrijwel niet voor en de kleurweergave is natuurlijk. Alweer een toplens in de Batis-serie!

Deze Zeiss Batis-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie

Zeiss Batis 85mm f/1.8 op Cameranu.nl >>

Zeiss Batis 85mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 85mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

Zeiss Batis 85mm f/1.8(Professionele) reviewers over de Zeiss Batis 85mm f/1.8

De Zeiss Batis 85mm f/1.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): Deze Zeiss Batis potretlens levert op een Sony A7R II een hoge scherpte vanaf volle opening, merkt Ivo in zijn test. Daardoor komen de geringe scherptediepte en de mooie bokeh extra goed tot hun recht. Portret- en straatfotografen zullen dat volgens Ivo waarderen.
  Handmatige scherpstelling verloopt soepel. Wat mooi is: dat kan dankzij een innovatieve aandrijving ofwel snel of langzaam gaan, en is uiterst nauwkeurig. Handig vindt Ivo het OLED-display op de lens, dat zowel de scherpstelafstand als de scherptediepte aangeeft. Ook bij weinig licht is dat goed afleesbaar.
  Ivo vindt deze lens een absolute aanrader. “Voldoende compact en licht om altijd bij je te hebben: mooi om te zien en een genot om te werken. Mede dankzij de extreem goede beeldstabilisatie van de Sony A7R II zal je zelfs bij heel weinig licht haarscherpe foto’s maken met de Zeiss Batis 85mm f / 1.8.” Eindoordeel: 89/100.
 • Opticallimits.com (Klaus Schroiff, full review): Deze Zeiss Batis 85mm f/1.8 is een van de beste lenzen die Opticallimits tot nu toe heeft beoordeeld. Hij is zelfs bij volledig open diafragma buitengewoon scherp. En ook bij korte focusafstanden behoudt hij een hoge beeldkwaliteit.
  Perfect is hij niet. Zo zijn beeldvervormingen en lichtafval zwakke plekken. Daardoor moet je autocorrectie van je Sony-camera aan laten staan. De kwaliteit van de bokeh is erg goed. Toch zijn er lenzen die nog beter zijn. Dat geldt ook voor bokeh-franjes die aan de hoge kant zijn.
  De bouwkwaliteit is professioneel. De autofocus is snel, maar niet extreem snel. Het OLED-display op de lens is zeker een blikvanger. Maar is het ook nuttig? Zelfs als je de nadelen erbij betrekt is deze Batis een geweldige lens. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Zeiss Batis 85mm f/1.8 is volgens Mark een uitstekende prime-lens. Bij een dergelijke lens verwacht je een hoge scherpte over het hele beeld, en dat krijg je dan ook. Zelfs met de testcamera met 42 megapixels met hoge ISO’s zijn de details uitzonderlijk scherp. Bij volle opening is de scherpte ietsje minder. Maar bij f/2.8 is de scherpte op z’n top, en ook bij dit diafragma krijg je prachtig vloeiende bokeh en volledig onscherpe achtergronden.
  Deze Batis is ook een genot om te gebruiken, dankzij zijn uitstekende weerbestendige bouwkwaliteit, soepele scherpstelring, ingebouwde beeldstabilisatie en innovatieve OLED-scherm. Handmatig scherpstellen gaat feilloos en levert bijna alleen maar treffers. Ook de autofocus is erg goed: zeer snel, stil en nauwkeurig.
  Nadelen zijn er ook. Zo is er vervorming te zien, die je in de nabewerking moet corrigeren. En bij weinig licht is de autofocus minder snel. Ook is de minimale scherpstelafstand van 80 cm een beetje beperkend. En de prijs ligt hoog. Maar voor portretfotografen is deze Zeiss Batis een fantastische lens. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Dustin geeft aan hoe populair deze Batis is: hij krijgt op B&H Photo van 114 gebruikersreviews een waardering van 5 sterren. Mensen houden dus van deze lens. Het meest opvallende kenmerk van de Zeiss Batis is de optische stabilisator. Hoewel dit voordeel relatief is, aangezien Sony steeds meer body’s met beeldstabilisatie op de markt brengt. Afgezien daarvan is de Batis 85mm volgens Dustin een prachtige lens die uitstekende beelden produceert.
  Het prijskaartje ligt wel erg hoog en is moeilijk te rechtvaardigen. Maar de Batis-formule is uniek. Batis-lenzen leveren consistente kleuren, uitstekend contrast en detail, en zijn licht en draagbaar. Goede redenen om de Batis 85mm te overwegen volgens Dustin.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Zeiss Batis 85mm f/1.8 Batis heeft een duidelijk betere beeldkwaliteit dan Sony’s eigen FE 85mm f/1.8: hij is scherper, heeft minder longitudinale chromatische aberraties, minder halo rond heldere lichtbronnen en een betere weerstand tegen overstraling en verblinding bij sterk tegenlicht.
  Ook de bouwkwaliteit is superieur en het display om afstand en scherptediepte aan te geven is handig. Optische stabilisatie is wenselijk voor oudere body’s, maar recente Sony A7-body’s hebben beeldstabilisatie aan boord.
  Nadelen zijn er ook. De Zeiss Batis stelt langzamer scherp en heeft een slechtere lichtafval dan de Sony-lenzen. Grootste minpunt is de prijs die het dubbele is van de Sony FE 85mm f/1.8 en gelijk is aan de zeer goede Sigma 85mm f/1.4 Art. Toch is hij nog steeds goedkoper dan het vlaggenschip van Sony: de 85 mm G Master. Eindoordeel: Recommended.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Deze Zeiss Batis is een mooie lens. Ontwerp en ook de bediening zijn zeer plezierig. De beelden die je ermee kunt schieten ademen kwaliteit. Het OLED-scherm is een handige innovatie. De bouwkwaliteit is onberispelijk. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Deze lens is 100 procent Carl Zeiss. De Batis lijn is speciaal voor Sony E-Mount. Zeiss geeft foto's weer die andere lenzen (bijna) niet kunnen evenaren (rendering; het eindresultaat van de onbewerkte RAW).
  Alleen de Sony G Master 85mm F1.4 is qua rendering ongeveer even goed en qua Bokeh nog 10% beter maar let op: de Zeiss heeft beeldstabilisatie en de Sony G Master niet. Prachtige portretlens!
  De Kenko Tussenringenset Sony E-Mount (Full Frame) is een aanrader en is geweldig in combinatie met de Zeiss Batis f/1.8 (en bij voorkeur een Sony A7R II als body) voor superieure macro foto's zonder kwaliteitsverlies.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Wat een waanzinnige lens! Super scherp, fantastische design en voorzien van een uitstekend en super handig OLED scherm waarop je de afstand tot je object kunt aflezen maar ook direct de afstanden waartussen je scherpte diepte zit. Ik gebruik de Batis 85 icm een a7riii en had absoluut geen andere 85mm lens voor deze camera willen kopen. Aanrader voor ieder liefhebber van scherpe, contrastrijke foto’s.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Fantastisch! Scherp, mooi design en lekker licht qua gewicht wat je graag bij een systeemcamera zou willen!” Bekijk alle reviews van kopers >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Zeiss Batis 85mm f/1.8

 • Dedicated: exclusief ontwikkeld voor fullframe Sony E-mount camera’s
 • Handig: ook te gebruiken op aps-c camera’s met E-mount; brandpunt is dan 128mm
 • Uniek: OLED-display voor snelle herkenning van je scherpstelparameters
 • Tegen trillende handen: optische beeldstabilisatie
 • Robuuste bouwkwaliteit: stof- en spatwaterdicht
 • Razendsnelle en nauwkeurige autofocus
 • Fenomenale bokeh: 3D Pop-effect
 • Excellente resolutie en hoog contrast

Zeiss Batis 85mm f/1.8 op Cameranu.nl >>

Zeiss Batis 85mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 85mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Zeiss Batis 85mm f/1.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Zeiss Batis 85mm f/1.8 door fotograaf Christopher Frost (7 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Zeiss Batis 85mm f/1.8 op Cameranu.nl >>

Zeiss Batis 85mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 85mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Beste portretlenzen op een rij

Heel veel portretlenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een portretlens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Zeiss Batis prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Zeiss Batis-serie op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Zeiss Batis-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRating
Zeiss Batis 135mm f/2.8Sony EJaPortret173095/100
Zeiss Batis 85mm f/1.8Sony EJaPortret123094/100
Zeiss Batis 18mm f/2.8Sony EJaGroothoek151090/100
Zeiss Batis 25mm f/2.0Sony EJaGroothoek134090/100
Zeiss Batis 40mm f/2.0Sony EJaGroothoek133990/100

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy