Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF | Reviews & Tests

Wat is de beste standaard prime-lens voor je Sony fullframe systeemcamera? De Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF is een zeer lichtsterke prime-lens met een allround beeldhoek. Uitmuntende scherpte, snelle autofocus en betoverende bokeh. “De perfecte match voor Sony Alpha’s.” Alle belangrijke reviews!

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CFLichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF, die in november 2018 op de markt is gekomen.

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF

Brandpuntsafstand: 40mm | Maximaal diafragma: f/2.0 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 361gr | Lengte x diameter: 93 x 91mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 24cm | Vergrotingsfactor: 0.3x | Filtermaat: 67mm | Release datum: november 2018 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.149 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CFDeze Zeiss Batis-lens in het kort

De Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF is een lichtgewicht standaard primelens met een razendsnelle autofocus. De minimale scherpstelafstand is zeer kort, waardoor je schitterende close-ups kunt schieten. De CF in de naam geeft dit aan: Close Focus. Deze Zeiss Batis is een echte allrounder die je voor veel fotogenres kunt inzetten. De beeldkwaliteit is buitengewoon goed.

Soepele en betrouwbare autofocus

De autofocus van deze Zeiss Batus is zeer snel en uiterst nauwkeurig, dankzij een geavanceerd autofocussysteem. De Zeiss Batis 40mm heeft een robuust ontwerp en is stof- en spatwaterdicht. Daardoor kun je hem gebruiken onder alle weersomstandigheden. Handig is het innovatieve OLED-display op de lens. Hierop lees je nauwkeurig de focusafstand en scherptediepte af.

Deze Zeiss Batis-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF op CameraNU.nl >>

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF op Kamera-express.nl >>

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF(Professionele) reviewers over de Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF

De Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF is volgens Jan Paul een erg goed objectief. “Dat moet natuurlijk ook, omdat de Zeiss qua prijs tussen twee Sony objectieven met een Zeiss badge in zit: de Sony Sonnar T * FE 55 mm F 1.8 ZA en de Sony Planar T* FE 50mm F1.4 ZA.”
  Je hebt dus ruime keuze als je op zoek bent naar een goede standaardlens voor je Sony A7 of A9 systeemcamera. Optisch zijn alledrie lenzen uitstekend, aldus Jan Paul. Beide Sony’s zijn wat lichtsterker dan de Batis. Maar de Sony’s hebben weer geen close focus-optie. Bovendien is de 55mm f/1.8 minder weerbestendig dan de Batis en de Planar 50mm f/1.4.
  Deze Zeiss Batis is met zijn iets grotere beeldhoek, weerbestendigheid en macromogelijkheden misschien wel de meest veelzijdige standaardlens, schrijft Jan Paul. “De afmetingen en het gewicht zijn dusdanig dat je dit objectief gemakkelijk mee kan nemen en de beeldkwaliteit is geweldig.” Eindoordeel: 92/100.
 • Fstoppers.com (professioneel fotograaf Nicole York, full review): De flexibiliteit van de Zeiss Batis 40 mm CF f/2 is de grootste kracht van deze lens. Dit is een lens die je op je camera kunt laten terwijl je achter elkaar door geweldige foto's en video's schiet van bijna alles waar je hem op richt. Nicole schiet vaak met modellen en houdt er niet van om van lens te moeten wisselen. Dit is een echte allrounder, meer heeft ze niet nodig tijdens een shoot.
  Voordeel is volgens Nicole ook dat hij zo licht is. Ze is dol op de beeldkwaliteit van haar Sigma 50mm f/1.4, maar als ze er uren mee werkt eist dat z’n tol van haar nek en schouders. Met de Zeiss Batis kan zij gerust urenlang fotograferen. Het hoge prijskaartje van de lens is volgens haar alleszins redelijk.
  De lens is uitstekend geschikt voor portretfotografie, bijvoorbeeld tijdens bruiloften. Je kunt daarbij ook allerlei details in close-ups vastleggen, waarmee je je kunt onderscheiden van andere fotografen.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Zeiss Batis 40mm f/2 is een uitstekende korte standaard prime-lens. Het is even wennen aan de nieuwe brandpuntsafstand van 40mm, die tussen de meer gebruikelijke 35mm en 50mm valt, maar daar heb je al snel je draai in gevonden.
  De scherpte is over het hele beeld erg hoog. Zelfs met de 42 megapixel van de testcamera zijn de details uitzonderlijk scherp. Bij f/2 is de scherpte een fractie minder, maar de scherpte is al uitzonderlijk op f/2.8. En ook op dit diafragma krijg je prachtig vloeiende bokeh.
  Enige vignettering is zichtbaar op f/2, maar die verdwijnt ook al vanaf f/2.8. Chromatische aberraties, vervorming en overstraling zijn allemaal heel goed onder controle. De bokeh is zonder meer erg aantrekkelijk. Dankzij de minimale scherpstelafstand van 24 cm en een vergrotingsverhouding van 1:3.3 schiet je heerlijke close-ups.
  Deze Zeiss Batis is een genot om te gebruiken. De bouwkwaliteit is uitstekend, de scherpstelring soepel en het OLED-scherm is erg handig. Handmatig scherpstellen levert een zeer hoog percentage treffers. En de autofocus is erg snel, stil en nauwkeurig. Eindoordeel: de hoogste onderscheiding: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Phillipreeve.net (fotograaf Phillip Reeve, full review): Deze Zeiss Batis 40 f/2.0 CF is optisch een zeer capabele maar vrij dure lens. Hij heeft wel een aantal problemen die een lens voor deze prijs niet zou moeten hebben. De lens heeft een hoge scherpte, contrast en hij heeft weinig last van overstraling. Vervorming en coma zijn vrijwel afwezig.
  Deze Batis is ook licht, goed gebouwd, weerbestendig en focust heel dichtbij. Prima geschikt dus als lens voor alledag. De bokeh is niet echt storend maar heeft een hoog contrast, contouren en uienringen.
  Tekortkomingen heeft hij ook. Zo gaat handmatig focussen niet echt geweldig. En de zonnesterren die je met deze lens krijgt zijn ongedefinieerd. Overigens zijn die na de laatste firmware-update minder problematisch.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Zeiss Batis 40mm is een ideale prime-lens voor algemeen gebruik. Hij geeft natuurlijke resultaten. Het is een zeer scherpe lens. Hij heeft bijna geen kleurafwijkingen en produceert slechts weinig coma.
  Deze lens oogt lekker strak en is ook licht en klein. Zwakke punten heeft hij ook. Het meest voor de hand liggend: de kwaliteit van zijn bokeh in vergelijking met snellere rivalen. En de mindere lichtsterkte dan zijn concurrenten. Deze Zeiss Batis is geen echte concurrent voor f/1.4-lenzen.
  Toch is dit zeker een aantrekkelijke lens, dankzij z’n scherpte tot in de hoeken, de afwezigheid van lensfouten en een goedwerkend scherpstelsysteem, en z’n compactheid en lichte gewicht. Bovendien is hij grondig afgedicht tegen weersinvloeden en heeft hij een solide bouwkwaliteit. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): De Zeiss Batis 40mm f/2 CF is een prachtige standaardlens voor Sony fullframe systeemcamera’s. De beeldkwaliteit is bijna zo goed als je zou hopen, met een uitstekende detailweergave en minimale aberraties. De optie op close-ups te kunnen schieten is handig, hoewel het geen vervanging is voor een echte macrolens.
  De bouwkwaliteit is uitstekend. De autofocus is snel, stil en nauwkeurig, en de OLED-weergave van afstand en scherptediepte is een bonus voor opnamen met handmatige scherpstelling. Over deze lens valt dus heel wat waarderends te schrijven en er valt nauwelijks iets te klagen.
  OK: het prijskaartje ligt erg hoog voor een f/2 standaard prime-lens. Maar deze prijs moet je betalen voor dit niveau van optische kwaliteit. Eindoordeel: Goud Award.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Kwaliteit, gebrek aan compromis en elegantie van design: dit zijn de kenmerken van deze Zeiss Batis. Hij is scherp, maar biedt in z’n beelden toch dat ondefinieerbare karakter.
  De foto’s die je ermee kunt schieten zijn helder en schoon, maar ze hebben ook de sprankeling met een emotioneel element. Dit wordt soms ‘pixie-stof’ genoemd: het magische extra ingrediënt dat een lens geweldig maakt. Het hoge prijskaartje is gerechtvaardigd. Eindoordeel: hoogste onderscheiding: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Zeiss Batis 2/40 CF is een lens met een gemiddelde groothoek. Hij biedt bijna macrofocus en heeft een heldere optiek. Maar als je dichtbij fotografeert, verliest hij wat licht. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “De perfecte match voor Sony Alpha’s. Ik heb de 40mm Batis nu enkele weken in gebruik op mijn A7R II en A9. De reviews over deze lens zijn spot on! De focus-afstand is perfect voor dagelijks gebruik. Beetje groothoek, mooi bokeh voor portretten en voldoende macro. Een perfecte "walk around lens". De Zeiss Batis lijn heeft de typische Zeiss-kenmerken. De vormgeving is ook niet nieuw, apart of een beetje vreemd, zoals in de meeste reviews wordt vermeld, maar juist een ode aan Zeiss Otus lijn. De topreeks van Zeiss die onder de beste 35mm lenzen ooit mag worden gerekend. Zeiss Batis lenzen brengen een perfecte balans naar de Sony Alpha reeks m.b.t. beeldkwaliteit, gewicht (super licht) en gebruiksgemak.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “De Distagon 40mm CF is de nieuwste Batis lens van Zeiss. Het is mijn favoriet in de reeks van vier Batis lenzen die ik heb. Het is de lens die ik praktisch altijd bij me heb. Deze lens heeft een even subtiele als sublieme scherpte met een heel fraaie voor- en achtergrondonscherpte bij elk diafragma.
  Met de aanschaf van deze lens ruilde ik de Sony FE 2.8/35 en 1.8/55mm lenzen in. Het was een gok maar ik heb er geen spijt van. Het is voor mij de topper van de Batis lijn.
  De CF-aanduiding staat voor close focus en die dichtij-instelling maakt de lens heel universeel. Met een kleine schakelaar aan de zijkant kies je de afstandsschaal voor een nog snellere autofocus. De autofocus is onhoorbaar en dus ook heel geschikt voor video, zoals alle Batis lenzen.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF op CameraNU.nl >>

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF

 • Dedicated: exclusief ontwikkeld voor fullframe Sony E-mount camera’s
 • Handig: ook te gebruiken op aps-c camera’s met E-mount; brandpunt is dan 60mm
 • Uniek: OLED-display voor snelle herkenning van je scherpstelparameters
 • Robuuste bouwkwaliteit: stof- en spatwaterdicht
 • Razendsnelle en nauwkeurige autofocus
 • Fenomenale bokeh: 3D Pop-effect
 • Prachtige close-ups: korte scherpstelafstand
 • Excellente resolutie en hoog contrast

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF op CameraNU.nl >>

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF

Bekijk een mooie en uitgebreide YouTube-review van de Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF door fotograaf Dustin Abbott (17:15 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF op CameraNU.nl >>

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 40mm f/2.0 CF op Kamera-express.nl >>

 

Alle standaard prime-lenzen op een rij

Heel veel standaard prime-lenzen (50mm-lenzen) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een standaard prime-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Zeiss Batis prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Zeiss Batis-serie op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Zeiss Batis-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRating
Zeiss Batis 135mm f/2.8Sony EJaPortret173095/100
Zeiss Batis 85mm f/1.8Sony EJaPortret123094/100
Zeiss Batis 18mm f/2.8Sony EJaGroothoek151090/100
Zeiss Batis 25mm f/2.0Sony EJaGroothoek134090/100
Zeiss Batis 40mm f/2.0Sony EJaGroothoek133990/100

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy