Zeiss Batis 25mm f/2.0 | Reviews & Tests

Wat is de beste groothoeklens voor je Sony fullframe systeemcamera? De Zeiss Batis 25mm f/2.0 is een zeer lichtsterke prime-lens met een veelzijdige beeldhoek. Uitmuntende scherpte en een betoverende bokeh. “Deze lichtsterke groothoeklens is een droompartner voor een Sony A7-camera.” Alle belangrijke reviews!

Zeiss Batis 25mm f/2.0Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Zeiss Batis 25mm f/2.0, die in april 2015 op de markt is gekomen.

Zeiss Batis 25mm f/2.0

Brandpuntsafstand: 25mm | Maximaal diafragma: f/2.0 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 335gr | Lengte x diameter: 78 x 81mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 20cm | Vergrotingsfactor: 0.19x | Filtermaat: 67mm | Release datum: 22 april 2015 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.149 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Zeiss Batis 25mm f/2.0Deze Zeiss Batis-lens in het kort

De Zeiss Batis 25mm f/2.0 is een hoogwaardig objectief dat Zeiss exclusief heeft ontwikkeld voor Sony E-mount camera’s. Scherpte, detaillering en beeldkwaliteit van deze groothoek-prime zijn onovertroffen. Datzelfde geldt voor de natuurlijke kleurweergave. Dankzij het supersnelle diafragma kun je betoverende bokeh-effecten bereiken, ook wel bekend als het 3D Pop-effect.

Creatieve close-ups

Deze prime-lens is dankzij z’n beeldhoek ideaal voor architectuur-, landschaps- en interieurfotografie. De beeldhoek van 82 graden gecombineerd met een minimale scherpstelafstand van slechts 20 centimeter maken creatieve perspectieven en unieke close-ups mogelijk. Handig is de OLED-display op de bovenzijde dat scherpstelafstand en scherptedieptebereik weergeeft.

Inzetbaar bij schemering en binnenshuis

Deze Zeiss Batis is dankzij z’n snelle diafragma van f/2.0 ook zeer goed bij schemer of binnenshuis te gebruiken. De hoogwaardige lensconstructie is gebaseerd op de Distagon-serie van Zeiss. Dat betekent dat er acht groepen zijn met in totaal tien elementen. Het hoogwaardige glas en de T* anti-reflectiecoating zorgen voor een constante scherpte van hoek tot hoek waarbij lensfouten tot een minimum beperkt zijn. Dankzij de afdichting is deze Batis stof- en spatwaterdicht.

Deze Zeiss Batis-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie

Zeiss Batis 25mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Zeiss Batis 25mm f/2.0 op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 25mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

Zeiss Batis 25mm f/2.0(Professionele) reviewers over de Zeiss Batis 25mm f/2.0

De Zeiss Batis 25mm f/2.0: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks): De Zeiss Batis is niet goedkoop, maar het is een van de beste 24mm-lenzen die Ivo heeft getest. De beeldkwaliteit is prachtig. “De keuze voor een Distagon ontwerp heeft daadwerkelijk geleid tot zeer goede prestaties in de hoeken.”
  De handmatige scherpstelling gaat soepel en is uiterst nauwkeurig. Het nieuwe OLED-display op de lens geeft zowel de scherpstelafstand als de scherptediepte aan. De lichtafval bij volle opening is zichtbaar, maar dat is niet verrassend bij een dergelijke groothoeklens op een fullframe camera.
  De Zeiss Batis biedt bouw- en beeldkwaliteit, maar vooral ook: veel fotografieplezier voor je geld. Daarnaast is het een mooie lens om naar te kijken en een genot om mee te werken.
  “Deze lichte en lichtsterke groothoeklens is dus een droompartner voor een camera uit de Sony A7-serie, waarmee je eer doet aan de kwaliteit van de Sony full-frame sensor.” Mede dankzij de extreem goede beeldstabilisatie in de Sony camera’s schiet je ook bij weinig licht haarscherpe foto’s. Eindoordeel: 92/100.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Zeiss Batis 25mm f/2 is een uitstekende groothoek prime-lens. Bij een dergelijk premium optiek verwacht je hoge scherpte over het hele beeld. En deze lens stelt niet teleur. Zelfs met de A7R II-testcamera met 42 megapixel met hoge ISO's zijn de details uitzonderlijk scherp. Bij het maximale f/2-diafragma zie je wel een kleine vermindering in scherpte, maar al bij f/2.8 is de scherpte maximaal. En ook bij dit diafragma kan de lens prachtig vloeiende bokeh produceren.
  Deze Zeiss Batis is een genot om te gebruiken, dankzij zijn uitstekende bouwkwaliteit, soepele scherpstelring en innovatief OLED-scherm. Bij het handmatig scherpstellen leverde de lens bij het testen zeer veel treffers op. Hij bleek ook snel, stil en nauwkeurig te kunnen autofocussen.
  Mooi is ook de minimale scherpstelafstand van 20cm. Daardoor kun je creatief en veelzijdig onderwerpen in close-up fotograferen. Vignettering is duidelijk zichtbaar wanneer je wijd open fotografeert bij f/2, maar verdwijnt snel als je diafragmeert. Chromatische aberraties, vervorming en overstraling zijn allemaal goed onder controle. De bokeh is erg aantrekkelijk voor een dergelijke groothoeklens. Eindoordeel: de hoogste score: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Zoek je de beste lenzen om te combineren met je Sony fullframe (of aps-c) systeemcamera, zet dan deze Zeiss Batis zeker op je radar. De Zeiss Batis 25mm f/2 Distagon T* is een van de best presterende groothoeklenzen op de markt. De optische prestaties liggen hoger dan je van een dergelijke lichte lens zou verwachten.
  Het prijskaartje ligt hoog, er zijn zeker goedkopere alternatieven. Maar dan lever je in op de combinatie van optische prestaties, bouwkwaliteit en compacte afmetingen die de Batis 25mm te bieden heeft.
  Er zijn maar weinig zwakke punten, en ze zijn klein, terwijl de lijst met sterke punten lang is. “Als de brandpuntsafstand aan uw wensen voldoet en het prijskaartje binnen handbereik van uw portemonnee is, zijn er weinig andere redenen om deze lens te vermijden. De Batis 25mm is een topper!”
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): Deze groothoek prime-lens van Zeiss uit de Batis-serie is goedkoper, kleiner en lichter dan de Sony 24mm f/1.4 GM, zonder concessies te doen aan de bouwkwaliteit. Het beschikt ook over een uniek OLED-display, dat in één oogopslag de scherpstelafstand en het scherptediepte-bereik aangeeft.
  Deze prime is met een maximaal diafragma van f/2.0 minder snel dan de Sony, en hij heeft niet de allermooiste bokeh. Maar alle andere optische kwaliteiten zijn van topklasse: scherp in de hoeken, heel weinig coma, slechts weinig longitudinale chromatische aberraties plus goede weerstand tegen overstraling, schittering en nevenbeelden. Al met al een echte aanrader. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Phillipreeve.net (fotograaf Phillip Reeve, full review): Phillop raadt deze Zeis Batis aan. Het overtreft alle andere snelle 24mm-lenzen, ook die met andere lensmounts. Het is een zeer veelzijdig optiek, al is hij natuurlijk minder veelzijdig dan zoomlenzen op 25mm. Maar deze prime-lens van Zeiss biedt een mooiere bokeh, voordelen op het gebied van resolutie en contrast, voordelen bij de bediening en minder lensfouten als overstraling.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Zeiss Batis 25mm f/2 is een heerlijke lens. Hij heeft een prachtig ontwerp en een plezierige bediening. De beelden die je ermee kunt schieten ademen kwaliteit.
  Handig is het nieuwe OLED-scherm, een echte innovatie. De bouwkwaliteit is onberispelijk. Enige nadeel is het prijskaartje. Maar het is een eerlijke prijs voor een kwaliteitslens. Wie een Sony Alpha 7-camera bezit, doet er goed aan deze lens op z’n verlanglijst te zetten. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Sansmirror.com (full review): Dit is een heerlijke lens, net als de Loxia die de reviewer eerder heeft beoordeeld. De bouwkwaliteit is hoogwaardig. Hij heeft een echt vloeiende scherpstelring, goed zichtbare en vooral nuttige DOF-markeringen bij handmatige scherpstelling, goede integratie met de Sony-camera’s, zoals automatische vergroting op scherpstelling. En hij biedt echt geweldige optische kenmerken. Alles in een bescheiden, zeer draagbaar pakket. Er is bijzonder weinig wat niet leuk is aan deze lens.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Een prachtige lens, die zijn geld meer dan waard is. De autofocus, echter, is voor filmen niet echt prettig. De gezichtsherkenning werkt uitstekend, maar de "focus pulls" zijn veel te hard. Voor de rest echt scherp van hoek tot hoek. Prachtig! Ervaring is in combinatie met een Sony A7SII” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Deze Distagon 25mm was mijn eerste Batis en een vreemde eend naast de 35, 55, en 85mm lenzen van Sony zelf. Maar de beelden van de Batis overvielen me met hun prachtig fijne details en mooi contrast plus het fraaie verloop van scherp naar onscherp. Het geeft de foto’s iets schilderachtigs of artistieks wat ik bij de Sony lenzen miste.
  Technisch is er op de lens niets aan te merken en hij ligt ook goed in de hand. Ik gebruik hem met de Sony a7R III camera, die hoge eisen aan een lens stelt. Mijn volgende lens, een 135mm, wordt ook een Batis.
  De Zeiss Batis lijn is exclusief voor de Sony met E-aansluiting. Deze mooi vormgegeven serie bevestigt voor mij de voordelen van een vaste brandpunt: topkwaliteit beeld en goede ergonomie.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Deze lens presteert onder de groothoeklenzen fantastisch en is tot in de hoek scherp. (...) Er zijn verschillende dingen over de batis lenzen te zeggen, maar wat mij betreft zijn deze fantastisch ontworpen en gebouwd. (...) Als een f2 en een korte scherpstelafstand is dit een echt veelzijdige lens. Geweldig voor weinig licht, close-up fotografie en full body portretten indien nodig! De Bokeh is boterachtig en erg leuk, niet zo mooi als bij de 85 mm, maar dat is voor een groothoeklens ook wel te verwachten. Over het algemeen is deze lens haarscherp, van f2 tot f11 en begint ze af te nemen bij f16. De sweetspot die ik heb gevonden is tussen f4 en f11. Er is vrijwel niets dat ik in dit opzicht zou willen veranderen en je hebt gelukkig weer die mooie Zeiss-pop die je gewoon niet kunt uitleggen. (...) In het algemeen verdient deze lens voor mij een dikke 9.5/10.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Zeiss Batis 25mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Zeiss Batis 25mm f/2.0 op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 25mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Zeiss Batis 25mm f/2.0

 • Dedicated: exclusief ontwikkeld voor fullframe Sony E-mount camera’s
 • Handig: ook te gebruiken op aps-c camera’s met E-mount; brandpunt is dan 37.5mm
 • Uniek: OLED-display voor snelle herkenning van je scherpstelparameters
 • Robuuste bouwkwaliteit: stof- en spatwaterdicht
 • Razendsnelle en nauwkeurige autofocus
 • Fenomenale bokeh: 3D Pop-effect

Zeiss Batis 25mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Zeiss Batis 25mm f/2.0 op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 25mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Zeiss Batis 25mm f/2.0

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Zeiss Batis 25mm f/2.0. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Zeiss Batis 25mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Zeiss Batis 25mm f/2.0 op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 25mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Zeiss Batis prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Zeiss Batis-serie op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Zeiss Batis-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRating
Zeiss Batis 135mm f/2.8Sony EJaPortret173095/100
Zeiss Batis 85mm f/1.8Sony EJaPortret123094/100
Zeiss Batis 18mm f/2.8Sony EJaGroothoek151090/100
Zeiss Batis 25mm f/2.0Sony EJaGroothoek134090/100
Zeiss Batis 40mm f/2.0Sony EJaGroothoek133990/100

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy