Zeiss Batis 18mm f/2.8 | Reviews & Tests

Wat is de beste groothoeklens voor je Sony fullframe systeemcamera? De Zeiss Batis 18mm f/2.8 is een uitzonderlijke, lichtsterke lens met een ultrawijde beeldhoek. De beeldkwaliteit is onovertroffen. “Wat een fantastisch mooie lens!” Alle belangrijke reviews!

Zeiss Batis 18mm f/2.8Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Zeiss Batis 18mm f/2.8, die op 14 april 2016 op de markt is gekomen.

Zeiss Batis 18mm f/2.8

Brandpuntsafstand: 18mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 330gr | Lengte x diameter: 100 x 80mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 25cm | Vergrotingsfactor: 0.11x | Filtermaat: 77mm | Release datum: 14 april 2016 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 18mm f/2.8 Deze Zeiss Batis-lens in het kort

De Zeiss Batis 18mm f/2.8 is misschien wel de perfecte lens voor landschaps-, astro- en architectuurfotografie. Dankzij z’n lichtsterkte en z’n wijde beeldhoek kun je er zowel in de natuur als binnenshuis unieke beelden mee schieten. Creatieve foto’s zijn mogelijk dankzij z’n korte minimale scherpstelafstand van maar 20 centimeter.

OLED-display

Uiteraard kun je uitstekend handmatig scherpstellen met deze groothoek-prime. Maar de automatische scherpstelling met de lineaire autofocusmotor is ook perfect: snel, precies en geruisloos. Stel je handmatig scherp, dan is het professionele OLED-display handig: zowel de scherpstelafstand als het scherptediepte-bereik worden weergegeven voor een snelle herkenning van de scherpstel-parameters.

Scherp van hoek tot hoek

Beeldkwaliteit en scherpte van dit Carl Zeiss Batis-objectief zijn van hoek tot hoek uitmuntend. Het optische ontwerp is gebaseerd op de roemruchte Distagon-serie en omvat elf lenselementen verdeeld over tien groepen. Het perfecte glaswerk en de anti-reflectieve T* coating zorgen voor contrastrijke beelden met een natuurlijke kleurweergave.

Deze Zeiss Batis-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Astrofotografie

Zeiss Batis 18mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Zeiss Batis 18mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 18mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Zeiss Batis 18mm f/2.8(Professionele) reviewers over de Zeiss Batis 18mm f/2.8

De Zeiss Batis 18mm f/2.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Zeiss Batis 18mm f/2.8 is volgens Jan Paul een van de best presterende supergroothoeken die hij ooit heeft getest. Goedkoop is hij niet, en voor dit bedrag kun je ook een minder lichtsterke groothoekzoom kopen. “Je levert dan wel in op beeldkwaliteit. De combinatie van hoge prestaties in een compacte, lichte behuizing maakt deze Batis eigenlijk tot een eenvoudige eerste keus voor fotografen die het maximale uit de 42 megapixel sensor van de A7R II willen halen.” Eindoordeel: 89/100.
 • Shotkit.com (bruiloftsfotograaf Nick Church, full review): De Zeiss Batis 18mm f/2.8 is een compacte, lichte, ultrawijde lens die je ongelooflijke veelzijdigheid toevoegt aan je lenzenarsenaal. Hij heeft niet veel extra functies, maar je krijgt heel veel ter compensatie: een elegant, ergonomisch ontwerp dat mooi is om naar te kijken, en nog mooier om te gebruiken.
  Sommige landschapsfoto's die fotografen met deze lens maken, zijn volgens Nick echt verbluffend. Ze hebben ervoor gezorgd dat hij uit z’n bed wilde komen vóór zonsopgang om foto’s te gaan schieten. Goedkoop is hij niet, maar voor wat je ervoor terugkrijgt is hij zeker niet buitensporig duur.
 • Opticallimits.com (Klaus Schroiff, full review): De Zeiss Batis 18mm f/2.8 is een uitstekende ultrawijde prime-lens. Hij is al erg scherp bij volledig open diafragma, hoewel er iets zachtheid is in de verre hoeken. Die zachtheid is verdwenen bij f/4. De allerbeste beeldkwaliteit vind je tussen f/4 en f/5.6.
  Zeer lage laterale chromatische aberraties en marginale veldkromming dragen ook bij aan de zeer hoge kwaliteit van deze lens.
  De bouwkwaliteit is professioneel: een metalen carrosserie, geen wiebelende onderdelen, weerbestendigheid. De autofocus is snel, maar niet extreem snel. Maar voor de doelen van deze lens is die snelheid zeker prima. Zeiss is trots op het nieuwe OLED-display dat de scherpstelafstand en scherptediepte laat zien. Cool is dat wel, maar wat deze lens echt onderscheidt is de beeldkwaliteit. Betere kwaliteit voor een ultrawijde prime-lens zul je niet vinden. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photographyblog.com (Jack Baker, full review): De Zeiss Batis 18mm f/2.8 is gewoon een fantastische ultragroothoek prime-lens. Het is niet de kleinste lens op aarde, maar je went snel aan het formaat en hij is licht genoeg om de hele dag mee op pad te gaan.
  Afgezien van een kleine vervorming is de beeldkwaliteit zeer goed, met extreme scherpte. De bouwkwaliteit komt overeen met de prestaties van de lens. Mooi is ook dat hij volledig afgedicht is tegen weersomstandigheden. De elektronische afstandsschaal op het OLED-scherm is weliswaar intrigerend, maar voor de meeste fotografen is dat geen essentiële feature.
  Veel concurrentie is er niet voor deze Zeiss Batis. Je hebt natuurlijk de Sony Zeiss Vario-Tessar T * FE 16-35mm f/4 ZA OSS, die aan de groothoekkant een vergelijkbare beeldhoek biedt. Maar als je gaat voor beeldkwaliteit en scherpte van een prime-lens boven flexibiliteit van een zoomlens, dan kies je voor de Zeiss Batis 18mm f/2.8. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Wat een fantastisch mooie lens! Ik heb deze lens nu zowat een half jaar in gebruik en kan enkel maar bevestigen wat er al allemaal over deze lens is geschreven en gezegd. De allermooiste beelden komen uit m'n Sony A7Rii als ik fotografeer met deze Zeiss-lens op z'n snoet, scherp tot in de hoeken vanaf volle opening. Compact en licht maar desalniettemin zeer degelijk van bouw. Ik ben er uiterst tevreden over!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Wat een geweldige beeldkwaliteit. De foto's zijn super mooi. Als het financieel gezien kon, zou ik alleen nog maar van Zeiss objectieven nemen.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Zeiss Batis 18mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Zeiss Batis 18mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 18mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Zeiss Batis 18mm f/2.8

 • Lichtsterk groothoekobjectief voor landschappen en architectuur
 • Automatische en handmatige scherpstelling
 • Professioneel: OLED-display voor weergave afstandsschaal
 • Uitzonderlijke beeldkwaliteit van hoek tot hoek
 • Unieke close-ups: korte minimale scherpstelafstand van 20 centimeter
 • Dedicated: speciaal ontwikkeld voor fullframe Sony E-camera’s
 • Robuuste en duurzaam: stof- en weerbestendig ontwerp

Zeiss Batis 18mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Zeiss Batis 18mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 18mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Zeiss Batis 18mm f/2.8

Bekijk een mooie en uitgebreide YouTube-review van de Zeiss Batis 18mm f/2.8 door fotograaf Dustin Abbott (16 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Zeiss Batis 18mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Zeiss Batis 18mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Zeiss Batis 18mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Zeiss Batis prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Zeiss Batis-serie op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Zeiss Batis-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRating
Zeiss Batis 135mm f/2.8Sony EJaPortret173095/100
Zeiss Batis 85mm f/1.8Sony EJaPortret123094/100
Zeiss Batis 18mm f/2.8Sony EJaGroothoek151090/100
Zeiss Batis 25mm f/2.0Sony EJaGroothoek134090/100
Zeiss Batis 40mm f/2.0Sony EJaGroothoek133990/100

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy