Tokina SZ Super Tele 500mm f/8.0 Reflex MF | Reviews & Tests

De Tokina SZ Super Tele 500mm f/8.0 Reflex MF is een prachtige supertelelens voor je fullframe spiegelreflex of systeemcamera. Een compacte en lichte supertele met een vriendelijk prijskaartje. “Als je de beperkingen van de lens begrijpt en met zijn sterke punten werkt, krijg je geweldige resultaten.” Alle belangrijke reviews!

Tokina SZ Super Tele 500mm f/8.0 Reflex MF Supertelelenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Tokina SZ Super Tele 500mm f/8.0 Reflex MF, die op 18 februari 2022 op de markt is gekomen.

Tokina SZ Super Tele 500mm f/8.0 Reflex MF

Brandpuntsafstand: 500mm op fullframe / 750mm op aps-c / 1000 op microfourthirds | Maximaal diafragma: f/8.0 | Lensmount: Nikon Z en F / Canon EF / Sony E / Fujifilm X / microfourthirds | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 310gr | Lengte x diameter: 89 x 74mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: nee | Autofocus: nee, handmatig | Minimale scherpstelafstand: 170cm | Vergrotingsfactor: 0.35x | Filtermaat: 30.5mm, 72mm | Release datum: 18 februari 2022 | Frankwandelt-rating 80/100 | Prijs: 399 euro op CameraNU.nl en op Amazon.nl

Tokina 500mm f/8.0 op CameraNU.nl >>

Tokina 500mm f/8.0 op Amazon.nl >>

Tokina SZ Super Tele 500mm f/8.0 Reflex MF Deze Tokina-lens in het kort

De Tokina SZ Super Tele 500mm f/8.0 Reflex MF is een supertelelens met een constant diafragma van f/8.0. Deze supertele is zeer compact en lichtgewicht. Daardoor neem je hem makkelijk mee de natuur in. Met deze Tokina neem je foto’s die met je standaard zoomlens onmogelijk zijn. Hij is geschikt voor tal van fotogenres: landschappen, mensen, straatfoto's, macro’s, wildfotografie en zelfs sport.

Uitzonderlijk licht en compact

Voor een supertele van liefst 500mm is deze Tokina uitzonderlijk licht en compact. Hij weegt slechts 310 gram en past in elke fototas. Ideaal voor reisfotografen. Het catadioptrische optische ontwerp is daar debet aan. De meerlaagse antireflectiecoating van de lenselementen zorgt voor effectieve lichtopname, waardoor je een langere sluitertijd kunt gebruiken bij weinig licht.

Tokina SZ Super Tele 500mm f/8.0 Reflex MFVeel lichter dan conventionele lenzen

Deze Tokina is een reflexlens of spiegellens: hij bevat een combinatie van lenzen en spiegels. Dankzij deze constructie is de lens ongeveer een derde van die van een conventionele lens. Ook is hij hierdoor veel lichter: spiegels zijn veel lichter dan glas. Om je een idee te geven: de Nikon AF-S 500mm f/5.6E PF ED VR weegt bijna 5 keer zoveel, is ruim 2.5 keer zo lang (en ruim 10 keer zo duur).

Nadelen van reflexlenzen

Nadelen van dit soort reflexlenzen: het vaste diafragma (in dit geval: f/8), de handmatige scherpstelling en het ontbreken van beeldstabilisatie. Mooi is dat de moderne systeemcamera's die nadelen voor een groot deel weer teniet doen.

Focuspeaking en IBIS

Zo stel je makkelijk en snel scherp dankzij focushulpfuncties zoals focuspeaking. Ook hebben veel moderne systeemcamera’s beeldstabilisatie (IBIS) aan boord, waardoor wazige beelden door trillende handen niet meer voorkomen. En systeemcamera’s zijn tegenwoordig zo goed dat je bij minder licht toch hogere ISO’s kunt gebruiken zonder ruis in je beelden.

Tokina SZ Super Tele 500mm f/8.0 Reflex MFClose-ups en macro’s

Mooi van deze Tokina 500mm is dat je relatief van dichtbij kunt scherpstellen. De minimale scherpstelafstand van 170 centimeter zorgt voor een vergroting van 0.35x. Daarmee schiet je schitterende close-ups en macro-achtige opnames van bijvoorbeeld schuwe insecten.

Sfeervolle beelden

De Tokina SZ Super Tele 500mm f/8.0 Reflex MF is ook een lens met karakter. Zo zorgt de optische constructie voor een donutvormige en supervloeiende bokeh, waardoor je artistieke beelden kun maken. En dankzij de lange brandpuntdafstand maak je beelden met een betoverend supercompressie-effect.

Deze Tokina-lens is ideaal voor:

 • Wildfotografie
 • Vogelfotografie
 • Sportfotografie

Tokina 500mm f/8.0 op CameraNU.nl >>

Tokina 500mm f/8.0 op Amazon.nl >>

Tokina SZ Super Tele 500mm f/8.0 Reflex MFProfessionele reviewers over de Tokina 500mm f/8.0

De Tokina 500mm f/8.0: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Theslantedlens.com (Jay P. Morgan, full review): Jay vindt de Tokina een heel interessante lens, vanwege een combinatie van factoren: hij heeft een vriendelijk prijskaartje, is super lichtgewicht en je krijgt een ongelooflijke bokeh. Bovendien zorgt met de hand scherpstellen ervoor dat je beelden een echt interessante ‘look’ krijgen, met een schilderachtige achtergrond.
  Deze supertele is geweldig voor vogelfottografie, maar ook voor close-ups. En hij weegt weinig in je cameratas. Jay vindt het een echte aanrader.
 • Flyingsharkphotography.com (fotograaf Florian Legrand, full review): Tokina is er volgens Florian in geslaagd om de formule van z’n 400mm-lens nog te verbeteren door het bereik te vergroten en het focussen gemakkelijker te maken. “Je zult er geen slechtvalk mee fotograferen, maar het is perfect als je begint met natuur- of sportfotografie.”
  Deze lens is ook geschikt voor landschapsfotografie: je kunt dan een sterk compressie-effect creëren. Ook kun je er portretten mee maken, als je wilt spelen met de donutvormige bokeh, waarmee je een dromerige sfeer rond je onderwerp kunt creëren.
  De lens is in vele vattingen beschikbaar (Canon EF, Nikon F en Z, Fujifilm X, Micro Four Thirds, Sony E en Canon EF-M) waardoor bijna iedereen deze lens kan gebruiken, aldus Florian. “Dit is absoluut een lens die toegankelijk is voor een groot publiek, zodat amateurfotografen telefotografie kunnen beoefenen zonder hun auto te verkopen.” Kortom: een betaalbare, compacte lens die foto's van goede kwaliteit levert op 500mm.
 • Klantreview op internet (mijn vertaling): “De Tokina SZ 500mm f/8 is een reflexlens. Reflexlenzen gebruiken spiegels om licht heen en weer te reflecteren in de lenscilinder in plaats van meerdere elementen te gebruiken zoals bij traditionele lenzen. Dit maakt de lens veel lichter en veel korter.
  Deze lens heeft een vast diafragma van f/8 en een vaste brandpuntafstand van 500mm. Je moet handmatig scherpstellen en hij heeft veel licht nodig om uit de hand te gebruiken. De bokeh heeft cirkelvormige patronen vanwege de aard van de reflexlens.
  Deze lens is scherp van rand tot rand. De scherpte is echter beduidend minder dan bij een traditionele lens met meerdere elementen.
  De lens is goed gebouwd en voelt precies aan bij het scherpstellen. Hij is solide en wordt geleverd met een metalen zonnekap in plaats van de standaard plastic zonnekap.
  Voor z’n bescheiden prijskaartje is dit een prima lens. Het zal je natuurfoto niet op de omslag van National Geographic krijgen, maar als je de beperkingen van de lens begrijpt en met zijn sterke punten werkt, krijg je geweldige resultaten.”
 • Tokina SZ Super Tele 500mm f/8.0 Reflex MFChristopher Frost (video-review): Christopher dacht dat de spiegellenzen verleden tijd waren, maar nu komt Tokina met deze 500mm supertele. Spiegellenzen hebben hun voordelen en nadelen. De handmatige scherpstelling is één van de nadelen. En Christopher is niet kapot van de bokeh, al is dat een kwestie van smaak. De scherpte van de lens is beter dan spiegellenzen uit het verleden, aldus Christopher. Al met al is dit zeker een bruikbare lens waarmee je mooie beelden kunt schieten. Grote voordelen zijn verder de schappelijke prijs, het lage gewicht en het compacte formaat.
  Benieuwd naar deze YouTube-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Tokina 500mm f/8.0 op CameraNU.nl >>

Tokina 500mm f/8.0 op Amazon.nl >>

 

Tokina SZ Super Tele 500mm f/8.0 Reflex MFBelangrijkste kenmerken van de Tokina 500mm f/8.0

 • Compacte en lichtgewicht supertelelens
 • Geweldige macro-opnames: vergroting van 0.35x
 • Prachtige onscherpte: donut-vormige, vloeiende bokeh
 • Supercompressie-effect
 • Geen autofocus: je stelt handmatig scherp
 • Geschikt voor filters: 72mm (voor) en 30.5mm (achter) filters
 • Vriendelijk prijskaartje: nog geen 400 euro

Tokina 500mm f/8.0 op CameraNU.nl >>

Tokina 500mm f/8.0 op Amazon.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Tokina 500mm f/8.0

Bekijk een mooie YouTube-review van de Tokina 500mm f/8.0 door fotograaf Christopher Frost (6:58 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Tokina 500mm f/8.0 op CameraNU.nl >>

Tokina 500mm f/8.0 op Amazon.nl >>

 

Mooi filmpje over de Tokina 500mm f/8.0

Bekijk gaaf en kort filmpje over de Tokina 500mm f/8.0 (2:18 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Tokina 500mm f/8.0 op CameraNU.nl >>

Tokina 500mm f/8.0 op Amazon.nl >>

 

Beste supertelelenzen op een rij

Heel veel supertelelenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een supertele zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy