Tokina ATX-M 33mm f/1.4 | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke standaardlens voor je Sony systeemcamera met aps-c sensor? De Tokina ATX-M 33mm f/1.4 is een heerlijk compacte standaard-prime met een zeer snel diafragma. “Goede tot uitstekende scherpte over het hele beeld, een zeer zachte achtergrondonscherpte, prachtige bokeh-ballen.” Alle belangrijke reviews!

Tokina ATX-M 33mm f/1.4Lichtsterke standaardlenzen: allround inzetbaar

Lichtsterke standaardlenzen met een brandpuntsafstand van 50mm: ze zijn onmisbaar in je cameratas. Deze lenzen zijn inzetbaar voor veel fotogenres. Ze hebben een groot diafragma en een prachtige bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Tokina ATX-M 33mm f/1.4, die op 12 november 2021 op de markt is gekomen.

Tokina ATX-M 33mm f/1.4

Brandpuntsafstand: 33mm / fullframe equivalent 50mm | Maximaal diafragma: f/1.4 | Lensmount: Sony E (aps-c) | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 285gr | Lengte x diameter: 72 x 65mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 40cm | Vergrotingsfactor: 0.1x | Filtermaat: 52mm | Release datum: 12 november 2021 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 319 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Tokina ATX-M 33mm f/1.4 op CameraNU.nl >>

Tokina ATX-M 33mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Tokina ATX-M 33mm f/1.4 op Kamera-express.nl >>

Tokina ATX-M 33mm f/1.4Deze Tokina-lens in het kort

Heerlijk lichtsterke standaard-prime voor je Sony systeemcamera met aps-c sensor. Deze Tokina is er eentje uit een set van drie soortgelijke lichtsterke prime-lenzen. De andere twee zijn de Tokina ATX-M 23mm f/1.4 en de Tokina ATX-M 56mm f/1.4. Alledrie de lenzen zijn compact, licht en lichtsterk. Ze zijn ook alledrie geschikt voor fotografie én videografie.

Zeer veelzijdige prime-lens

De Tokina ATX-M 33mm f/1.4 heeft een zeer veelzijdige brandpuntsafstand. Omgerekend naar fullframe is het een 50mm-lens, en dat is een van de meest gebruikte brandpunten. Je schiet er een breed scala aan onderwerpen mee: van portretten tot landschappen, van reportages tot producten. En nog veel meer.

Aangename bokeh

Deze Tokina heeft een mooi helder diafragma van f/1.4. Daardoor is het een sterk in omstandigheden met weinig licht, zoals bij schemering of binnenshuis. Ook is het snelle diafragma bijzonder geschikt als je een geringe scherptediepte wilt creëren, bijvoorbeeld bij portretten. De bokeh is daarbij aangenaam zacht.

Uitstekend optisch ontwerp

De lens is voordelig maar toch uitstekend ontworpen. Zo bevat z’n optisch ontwerp super laag dispersie elementen, die kleurranden en chromatische aberraties in de tang houden. De meerlaagse coating vermindert flare en ghosting. Resultaat: je beelden zijn scherp en glashelder, en hebben meer contrast als er een lichtbron in beeld is.

Tokina ATX-M 33mm f/1.4Uitstekend voor video

Deze Tokina is ook uitstekend geschikt voor video dankzij z’n losklikbare diafragmaring en z’n minimale focus breathing.

Snelle en stille scherpstelling

De Tokina ATX-M 33mm f/1.4 stelt ook snel, stil en nauwkeurig scherp dankzij de STM-stappenmotor. Hij heeft daarbij ook fulltime handmatige scherpstelling. Z’n interne scherpstelsystem draagt bij aan de snelle AF-prestaties. Kortom: een prachtige lens voor je Sony aps-c systeemcamera.

Deze Tokina-lens is ideaal voor:

 • Reisfotografie
 • Portretfotografie
 • Straatfotografie
 • Reportagefotografie
 • Landschapsfotografie

Tokina ATX-M 33mm f/1.4 op CameraNU.nl >>

Tokina ATX-M 33mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Tokina ATX-M 33mm f/1.4 op Kamera-express.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Tokina ATX-M 33mm f/1.4

De Tokina ATX-M 33mm f/1.4: hoe scoort hij bij de reviewers? Belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen (inclusief reviews voor de Fujifilm-versie van deze lens)!

 • Sonyalpha.blog (Marc Alhadeff, full review): De Tokina ATX-M 33mm f/1.4 is volgens Marc een zeer goede prime-lens voor de Sony A6xxx-serie, de aps-c modellen van Sony. Deze lens levert volgens hem “goede tot uitstekende scherpte over het hele beeld, een zeer zachte achtergrondonscherpte, prachtige bokeh-ballen”. Ook heeft deze Tokina een zeer goede kleurweergave en aangename huidtinten. De autofocus is meestal goed en efficiënt.
  Dit is volgens Marc een ideale lens voor portret- en straatfotografie. Schiet je veel video, dan is de klikloze diafragmaring erg plezierig in het gebruik. Samen met de Tokina ATX-M 23mm f/1.4 en de Tokina Tokina ATX-M 56mm f/1.4 heb je een heerlijk en consistent trio prime-lenzen. Ze hebben allemaal hetzelfde formaat/gewicht/filters: een pluspunt als je ze gebruikt op een gimbal.
  Vergelijk je hem met de Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemporary, dan levert de Sigma volgens Marc in het beeldcentrum betere scherpte op bij open diafragma en veel minder chromatische aberraties. De Sigma heeft een koelere kleurweergave en sterker contrast, wat iets minder flatterend is voor portretten. De Sigma is ook minder goed in video, omdat hij geen klikloze diafragmaring heeft.
 • Amateurphotographer.co.uk (Michael Topham, full review van de Fujifilm-versie): Tokina heeft volgens Michael “een begeerlijke lens gecreëerd die zeer respectabele optische prestaties levert en robuustheid uitstraalt met zijn metalen cilinder en zonnekap”.
  Met de maximale diafragma creëer je een aangename bokeh die vooral uitstekend werkt voor portretten met een scherp onderwerp tegen een zachte achtergrond. Ook kun je dankzij het snelle diafragma mooie opnamen maken bij weinig licht. Wie flink inzoomt op de beelden zal merken dat deze Tokina niet adembenemend scherp is bij f/1.4, maar diafragmeer je naar f/1.8 en f/2 dan krijg je wel grote scherpte.
  De autofocus is snel, nauwkeurig en stil. Voor videografen is er daarbij nog de klikloze diafragmaring. Jammer dat hij niet weerbestendig is gemaakt, dat zou volgens Michael de kers op de taart zijn geweest. Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Shoot.be (full review van de Fujifilm-versie van deze lens): De Tokina atx-m-objectieven vormen volgens de reviewer “een interessante optie voor wie een lichtsterke f/1.4-prime zoekt met stille autofocus, groot gebruiksgemak én een aantrekkelijke prijs.” Met deze compacte, lichte en robuuste lenzen is het prettig fotograferen.
  De twee beschikbare brandpuntsafstanden (behalve de 33mm ook de 23mm) bestrijken samen een ruim toepassingsgebied. Je kunt er mooi onopvallende straat- of familiefoto’s mee schieten, maar ook ‘uitgekiende’ portretten en landschapsfoto’s. En met allebei deze lenzen kun je ook close-upfotografie bedrijven. “Elk ervan is bijzonder geschikt als aanvulling op een kitlens, en opent mogelijkheden om kwalitatief en creatief te fotograferen.”
 • Opticallimits.com (Klaus Schroiff, full review van de Fujifilm-versie): De Tokina atx-m 33mm f/1.4 E presteert volgens Klaus goed. De centrumresolutie is bij f/1.4 erg goed, de randen zijn zachter. Diafragmeren naar f/2.8 lost de meeste zachtheid van randen/hoeken op. Diafragmeer je naar f/4, dan zijn de beelden erg scherp.
  De lensfouten zijn goed onder controle of gebruikelijk bij dit soort lenzen. De bokeh is mooi, erg prettig om naar te kijken, maar in de verre hoeken verslechtert de bokeh wat. Dat geldt met name voor de onscherpe highlights.
 • Photo & Video Tutorials (video-review): Mooie video-review van de Tokina ATX-M 56mm f/1.4 (en de twee andere lichtsterke Tokina’s 23mm en 33mm). In sneltreinvaart ben je op de hoogte van de sterke punten van deze lichtsterke standaard-prime. Hij is scherp, lekker compact en lichtgewicht en de autofocus is snel en soepel. Uitstekend geschikt ook voor videografie dankzij de losklikbare diafragmaring en de minimale focus breathing.
  Bekijk dit video-review onderaan deze pagina.

Tokina ATX-M 33mm f/1.4 op CameraNU.nl >>

Tokina ATX-M 33mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Tokina ATX-M 33mm f/1.4 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Tokina ATX-M 33mm f/1.4

 • Speciaal ontwikkeld voor Sony aps-c systeemcamera’s
 • Compact en licht: perfect voor op reis of straatfotografie
 • Zachte bokeh: groot diafragma en 9 afgeronde diafragmalamellen
 • Snelle en stille autofocus: STM-stappenmotor
 • Perfect voor video: losklikbare diafragmaring
 • Minimale lensfouten: meerlaagse coating op de lenselementen

Tokina ATX-M 33mm f/1.4 op CameraNU.nl >>

Tokina ATX-M 33mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Tokina ATX-M 33mm f/1.4 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Tokina ATX-M 33mm f/1.4

Bekijk een mooie YouTube-review van drie lenzen: de Tokina ATX-M 23mm / 33mm / 56mm f/1.4 door Photo & Video Tutorials (2:41 minuten). In minder dan drie minuten ben je helemaal op de hoogte van de pluspunten van deze drie lenzen voor fotografie en videografie.

Tokina ATX-M 33mm f/1.4 op CameraNU.nl >>

Tokina ATX-M 33mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Tokina ATX-M 33mm f/1.4 op Kamera-express.nl >>

 

Alle lichtsterke 50mm-lenzen op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke 50mm-lenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van lichtsterke 50mm-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Fujifilm GF 55mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeeStandaard259995/100Reviews>
Hasselblad XCD 55mm f/2.5 VHasselblad XNeeStandaard419995/100Reviews>
Leica Summilux-M 50mm f/1.4 ASPH (2023)Leica MJaStandaard455095/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.2 GMSony EJaStandaard229995/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaStandaard154994/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.4 GMSony EJaStandaard184994/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Leica LJaStandaard245992/100Reviews>
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard124992/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaStandaard96992/100Reviews>
Fujifilm GF 63mm f/2.8Fujifilm GFXNeeStandaard159990/100Reviews>
Fujifilm XF 33mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeStandaard79990/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Sigma 50mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaStandaard69990/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/2 R WRFujifilm XNeeStandaard39588/100Reviews>
Irix 45mm f/1.4 DragonflyDSLRJaStandaard72088/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4 IIMFTNeeStandaard64988/100Reviews>
Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE IISony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 40mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 50mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Fujifilm GF 50mm f/3.5Fujifilm GFXNeeStandaard104987/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/1.4 RFujifilm XNeeStandaard48986/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Leica LJaStandaard46986/100Reviews>
Canon EF 50mm f/1.8 STMCanon EFJaStandaard11785/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4MFTNeeStandaardNiet leverbaar85/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeStandaard34985/100Reviews>
Sigma 45mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaStandaard52985/100Reviews>
Tokina ATX-M 33mm f/1.4Sony ENeeStandaard31985/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard85984/100Reviews>
Fujifilm XC 35mm f/2.0Fujifilm XNeeStandaard19980/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Panasonic G 25mm f/1.7 ASPHMFTNeeStandaard17980/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy