Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke telezoomlens voor je Sony fullframe systeemcamera? De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD is de lichtste en meest compacte f/2.8-telezoom in zijn klasse. "De beeldkwaliteit is zeer goed." EISA-award: Telezoomlens 2020-2021. Digifoto Platina Award 2020. Winnaar TIPA-award 2021. Alle belangrijke reviews!

Opvolger Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2!

De opvolger van deze lens is in oktober 2023 op de markt gekomen: de Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2.

Mijn review >>

Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXDLichtsterke telezoomlenzen: favoriet bij de professional

Lichtsterke telezoomlenzen zijn geliefd bij professionele fotografen. Naast de 24-70mm ‘werkpaarden van de fotograaf’ zijn dit de meest gebruikte objectieven van de professional. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD, die op 14 mei 2020 op de markt is gekomen.

Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD

Brandpuntsafstand: 70-180mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 810gr | Lengte x diameter: 149 x 81mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 27cm | Vergrotingsfactor: 0.5x | Filtermaat: 67mm | Release datum: 14 mei 2020 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.239 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Deze Tamron-lens in het kort

De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD is een unieke lens met een combinatie om van te watertanden: veelzijdig zoombereik, hoge lichtsterkte én compact ontwerp. Tamron heeft dit objectief speciaal ontworpen voor de immens populaire Sony fullframe systeemcamera's, zoals de Sony A7 III en de Sony A7R IV. Dankzij het grote maximale diafragma kun je werken bij weinig licht én een schitterende bokeh in je beelden krijgen.

Licht & compact ontwerp

Tamron wijkt met het brandpuntbereik van deze lens af van wat gebruikelijk is: 70-200mm. Dankzij het iets kleinere telebereik kan de lens licht en compact blijven. Ook een innovatief zoommechanisme en het weglaten van beeldstabilisatie dragen bij aan het compacte ontwerp. Gelukkig hebben de moderne Sony body’s zelf beeldstabilisatie in huis.

Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXDRazendsnelle focus, hoogwaardig optiek

Deze Tamron heeft een snelle, nauwkeurige en bijzonder stille autofocus, dankzij twee VXD lineaire motoreenheden. Uiteraard is fulltime handmatige scherpstelling beschikbaar. De optische constructie is zeer hoogwaardig, met een reeks lage dispersie- en asferische elementen om aberraties te corrigeren. Ook heeft deze Tamron een weerbestendige constructie.

Supertrio van Tamron

Tamron voltooit met dit objectief z’n serie zoomobjectieven voor Sony fullframe systeemcamera’s. Naast de Tamron 70-180mm f/2.8 zijn dat de Tamron 17-28mm f/2.8 en de Tamron 28-75mm f/2.8, die beide met een EISA-award zijn onderscheiden. Een supertrio objectieven voor fenomenale fullframers.

Deze Tamron-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie
 • Sportfotografie
 • Wildfotografie

Tamron 70-180mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

EISA-award: Telezoomlens 2020-2021

De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD heeft een prestigieuze EISA-award 2020-2021 gewonnen. De Tamron 70-180mm is volgens de jury ‘Telezoomlens 2020-2021’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

TIPA-award 2021 voor de Tamron 70-180mm f/2.8

De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD heeft een begerenswaardige TIPA-award 2021 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste telezoomlens’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD(Professionele) reviewers over de Tamron 70-180mm f/2.8

De Tamron 70-180mm f/2.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Focus Magazine (Erik Derycke, full review, juninummer 2020): Dit is een lekker licht en compact telezoomobjectief van Tamron. Een stuk lichter dan de telezooms van Sony. Mooi is dat je als je handmatig scherpstelt je tot 27cm dichtbij je onderwerp kunt komen (op 70mm), met een afbeeldingsmaatstaf van 1:2. Dat levert mooie close-ups op met onscherpe achtergrond. Dit is een unieke functie van deze Tamron.
  Verschil met beide Sony’s is ook dat er op de Tamron geen beeldstabilisatie zit. Die keuze is volgens Erik wel begrijpelijk: zo houd je de lens licht en compact. Maar het betekent wol dat je voorzichtiger moet zijn met schieten uit de hand, ook al hebben de Sony body’s IBIS in huis. Nog een verschil is de gekortwiekte telestand: 180mm in plaats van 200mm. Erik heeft die 20mm zelden gemist.
  De beeldkwaliteit van de lens is er goed. De scherpte is bij f/2.8 al zeer goed over het hele bereik, de achtergrondonscherpte is aangenaam en rustig. Lensfouten kunnen via lenscorrecties al weggewerkt worden. Het objectief stelt dankzij een nieuwe scherpstelmotor “accuraat, snel en zo goed als geruisloos” scherp. Het systeem is ook compatibel met Real-time Tracking en Eye AF van Sony.
  Kortom een lens met een zeer goede beeldkwaliteit, “maar niet op het topniveau van de veel duurdere Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS.” Eindoordeel: het hoge cijfer 8.7.
 • Digifoto Magazine (Dré de Man, full review, nr. 3 2020): De lichtsterke telezoom 70-200mm is al jaren een populaire lens. Ze lijken allemaal op elkaar, maar nu lijkt daar volgens Dré verandering in te komen. Canon kwam voor z’n EOS R-systeem in 2020 al met een compacte versie, en nu dus Tamron met een telezoom waar aan de telekant wat millimeters zijn afgesnoept.
  En scoort hij goed? Jazeker, aldus Dré. Hij is verrassend scherp en contrastrijk. Ondanks de kleine afmetingen maakt hij de verwachtingen helemaal waar. “Zeer waardevolle aanvulling van de Tamron-trinity die een compact alternatief vormt voor vergelijkbare Sony-objectieven.” En de prijs is prima in vergelijking met de Sony. Eindoordeel: Digifoto Platina Award 2020.
 • Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXDChip Fotomagazine (full review, augustusnummer 2020): Deze Tamron is volgens de reviewer een goed alternatief voor hobbyfotografen. “De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD is een goed, lichtsterk objectief met een nauwkeurige autofocus.”
  Vooral bedoeld voor fotografen die geen beeldstabilisatie nodig hebben, bijvoorbeeld omdat die al in de body van hun camera zit. Ook moet je bereid zijn om het objectief te schakelen tussen AF en MF via de camera. In dat geval is deze telezoom een prima keuze.
  De resolutie bij volle opening is volgens de reviewer niet zo hoog als bij de Sony, “maar wat betreft vertekening en vignettering kan de Tamron de Sony prima bijbenen.” Eindoordeel: 86/100.
 • Amateurphotographer.co.uk (Michael Topham, full review): Volgens reviewer Michael Topham van het grote Britse fototijdschrift Amateur Photographer hebben Sony-fotografen lang gewacht op een praktische, lichte telezoom. Zij zullen deze lens met open armen ontvangen. Ze moesten het tot nog toe doen met de Sony FE 70-200mm f/2.8 G Master, maar die is voor veel fotografen te duur.
  Deze Tamron voldoet volgens Michael aan het ethos van Tamron: de perfecte balans vinden tussen formaat en gewicht, zónder concessies te doen aan de beeldkwaliteit. Daar slaagt deze Tamron buitengewoon goed in. Hij mist wel een aantal features die je zou verwachten van lichtsterke telezooms, zoals beeldstabilisatie, een statiefkraag, knoppen om de autofocus te vergrendelen en een metalen constructie.
  Toch is dit een goed gemaakte telelens, met een weerbestendige constructie en snelle en stille autofocus. Hij werkt goed samen met de Sony A7-serie en is superieur ten opzichte van bijvoorbeeld de Sony FE 70-200mm f/4 G OSS vanwege de extra diafragmastop: daardoor fotografeer je makkelijker bij weinig licht en isoleer je onderwerpen beter met een mooiere bokeh.
  De optische kwaliteit is indrukwekkend, aldus Michael. Vooral de scherpte bij f/2.8 en de kwaliteit van de bokeh in de hooglichten zijn sterke punten. Ben je op zoek naar een uitstekende lichtsterke telezoom, maar ben je niet bereid om bijna 3.000 euro uit te geven, zet deze lens dan op je radar. Hij biedt een goede prijs/kwaliteit-verhouding. Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Tamron snijdt 20mm van het gebruikelijke zoombereik van dit soort professionele telezooms af, en dat lijkt volgens John een gewaagde stap. Toch worden volgens hem de voordelen meteen duidelijk als je de lens vastpakt. “Hij is lichter, compacter, de kosten zijn redelijk en de optische kwaliteit is overal uitstekend.”
  Uniek en interessant aan deze lens is verder de close focus-optie. “Daar zit een enorm potentieel in en het kan best zijn dat de lens om deze reden door portretfotografen wordt opgepakt.” Maar er zijn meer voordelen: deze optie biedt creatieve mogelijkheden voor alle fotogenres.
  Alles bij elkaar is deze Tamron uitstekend. En je hebt een aantal unieke bonus-features. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III is een kleine en lichte telezoom met een constant f/2.8-diafragma. Hij is speciaal ontworpen voor Sony’s systeemcamera’s met E-vatting. De beeldkwaliteit van deze lens is zeer goed. De bokeh is zacht en hij biedt zeer bruikbare close-upprestaties.
  Mooi is ook dat dit al dit fraais in een lensbody zit dat veel kleiner, lichter en goedkoper is dan Sony’s FE 70-200mm f/2.8 GM. Uiteraard heeft hij niet alle toeters en bellen van de professionele zoomlens van Sony. En het grootste nadeel is de incompatibiliteit met teleconverters. “Maar deze Tamron is toch een aantrekkelijk alternatief voor de Sony en verdient duidelijk een aanbeveling!” Eindoordeel: Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Tamron heeft wederom ‘out of the box’ gedacht en een verbazingwekkend compacte, lichtgewicht telezoom gecreëerd met die uiterst belangrijke snelle f/2.8 over het hele bereik. Hij gaat heftig de concurrentie aan met soortgelijke lenzen en wint op grootte en prijs, terwijl hij dezelfde prestaties en beeldkwaliteit levert.
  Natuurlijk lever je wel in: je hebt een bereik tot 180mm en niet tot de klassieke 200mm. Dat verschil merk je in de praktijk nauwelijks op, terwijl de Tamron liefst 670 gram lichter is dan de vergelijkbare lens van Sony. Hij is zelfs kleiner en lichter dan de f/4 70-200mm van Sony.
  Een klein nadeel is dat er geen beeldstabilisatie aan boord is: deze Tamron vertrouwt op de beeldstabilisatie in de camerabody’s van Sony. Ook is er geen focusbegrenzer of AF/MF-schakelaar. Wel heeft hij een Zoom Lock-schakelaar om te voorkomen dat de lens uitschuift bij transport. Grootste nadeel is dat hij niet compatibel is met teleconverters.
  Het nieuwe autofocussysteem is betrouwbaar, snel en nauwkeurig, vooral bij gebruik van de AF-C-modus voor bewegende onderwerpen. Hij is ook volledig compatibel met alle focusmodi van Sony.
  De beeldkwaliteit is uitstekend. Hij levert scherpe beelden met mooie bokeh. In het beeldmidden is de Tamron bijtend scherp over het hele zoom- en diafragmabereik. De prestaties zijn minder sterk aan de beeldranden: daar moet je diafragmeren tot f/5.6-f/8 voor de beste scherpte. De bouwkwaliteit is goed, met weerbestendigheid.
  De Tamron 70-180mm is vergeleken met de concurrentie een koopje. Hij is veel goedkoper dan de Sony FE 70-200mm GM OSS en is niet veel duurder dan de Sony FE 70-200mm f/4 G OSS. Al met al een unieke lens die in elk opzicht uitzonderlijk goed presteert. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): De meeste 70-200mm f/2.8 zijn grote, zware lenzen die niet passen bij lichtgewicht spiegelloze body’s. Door de maximale brandpuntsafstand iets in te korten tot 180mm en door een slim ontwerp te gebruiken, is Tamron erin geslaagd om bijna hetzelfde telebereik in een veel kleinere en lichtere behuizing te brengen. Daarbij blijft het snelle en constante diafragma van f/2.8 behouden.
  Deze Tamron kan goed mee met de concurrentie op het gebied van beeldkwaliteit en allround prestaties. Daardoor is deze lens een echte winnaar, zeker als je kijkt naar de lage prijs. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Erik Derycke, full review): Deze Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD combineert volgens Erik een aantal mooie eigenschappen met elkaar: hoge lichtsterkte, compacte afmetingen, laag gewicht en aantrekkelijke prijs. “De beeldkwaliteit is zeer goed, maar niet op het topniveau van de veel duurdere Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS. Het ontbreken van beeldstabilisatie dwingt je om meer aandacht te besteden aan je opnametechniek.”
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD heeft een klein beetje minder zoomvermogen en minder beeldstabilisatie dan de concurrenten. Maar hij kost minder dan de helft van wat Sony in rekening brengt voor zijn 70-200 mm f/2.8 GM. En hij biedt genoeg moois.
  Zo heeft hij optiek met een hoge resolutie, een helder diafragma van f/2.8 en heeft hij stof- en vochtwerende coatings. Ook is hij lekker licht en compact.
  De beelden zien er volgens Jim geweldig uit, zelfs op een veeleisende camera met hoge resolutie. De onscherpe achtergronden die je bij f/2.8 krijgt zijn vloeiend. Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Lekker compacte lens voor het bereik wat deze heeft. Nog maar enkele foto's mee gemaakt, maar zeer tevreden over het resultaat. De bokeh en de kleuren zijn prachtig.” Bekijk alle reviews van kopers >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Tamron 70-180mm f/2.8

 • Speciaal ontworpen voor Sony fullframe systeemcamera’s
 • Lichtste en meest compacte f/2.8 telezoomlens in zijn klasse
 • Snelle en nauwkeurige scherpstelling: VXD lineaire motor
 • Lichtsterk: constant diafragma van f/2.8 over het hele zoombereik
 • Uitstekende beeldkwaliteit: leg het beslissende moment schitterend vast
 • Aangename bokeh: afgerond diafragma met 9 lamellen
 • Professioneel: zoomvergrendelingsschakelaar voorkomt uitzakken tijdens transport
 • Robuust: stevige bouwkwaliteit, weerbestendig

Tamron 70-180mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Tamron 70-180mm f/2.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Tamron 70-180mm f/2.8 door fotograaf Dan Watson (9:57 minuten). Prachtige portretfoto’s! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Tamron 70-180mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Beste Tamron-lenzen op een rij

De beste Tamron-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle lichtsterke telezoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke telezoom objectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van lichsterke telezoom objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon AF-S 70-200mm f/2.8ENikon F (FX)JaTelezoom317998/100Reviews>
Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM IIICanon EFJaTelezoom233997/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25-50mm f/1.7MFTNeeTelezoom199995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Leica LJaTelezoom269995/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS IISony EJaTelezoom299995/100Reviews>
Sigma 70-200mm f/2.8 DG DN OS SportsSysteemJaTelezoom169993/100Reviews>
Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM SportsDSLRJaTelezoom139993/100Reviews>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROMFTNeeTelezoom119992/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSSSony EJaTelezoom249992/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Fujifilm GF 100-200mm f/5.6Fujifilm GFXNeeTelezoom200090/100Reviews>
Fujifilm XF 50-140mm f/2.8Fujifilm XNeeTelezoom142490/100Reviews>
Nikon AF-S 70-200mm f/2.8 IINikon F (FX)JaTelezoomNiet leverbaar90/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
OM System ED 40-150mm f/4 PROMFTNeeTelezoom89990/100Reviews>
Panasonic Leica DG 35-100mm f/2.8 Power OISMFTNeeTelezoom124990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Leica LJaTelezoom189990/100Reviews>
Pentax HD FA 70-200mm f/2.8Pentax KJaTelezoom229990/100Reviews>
Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM ArtDSLRNeeTelezoom119990/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/4 Macro G IISony EJaTelezoom199990/100Reviews>
Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2Sony EJaTelezoom???90/100Reviews>
Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXDSony EJaTelezoom149990/100Reviews>
Tamron SP 70-200mm f/2.8 G2DSLRJaTelezoom159989/100Reviews>
Canon EF 85mm f/1.4L IS USMCanon EFJaTelezoom141988/100Reviews>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IISony EJaTelezoomNiet leverbaar88/100Reviews>
Panasonic Lumix G X 35-100mm f/2.8MFTNeeTelezoom89987/100Reviews>
Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8Fujifilm XNeeTelezoom69985/100Reviews>
Tamron 70-210mm f/4.0 Di VC USDDSLRJaTelezoom97585/100Reviews>
Fujifilm XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS IIFujifilm XNeeTelezoom38980/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS APO HSMDSLRJaTelezoomNiet leverbaar80/100Reviews>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy