Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2: Reviews & Tests

De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2 is een compacte en lichtgewichte telezoomlens voor je Sony systeemcamera. Deze veelzijdige lens heeft een fraaie bokeh dankzij z’n constante maximale diafragma van f/2.8. VC Beeldstabilisatie zorgt voor scherpe beelden. “Een waardige update die een toch al geweldige lens nog beter heeft gemaakt.” Platina Award bij Digifoto Pro. Winnaar TIPA-award 2024. Alle belangrijke reviews!

Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2Lichtsterke telezoomlenzen: favoriet bij de professional

Lichtsterke telezoomlenzen zijn geliefd bij professionele fotografen. Naast de 24-70mm ‘werkpaarden van de fotograaf’ zijn dit de meest gebruikte objectieven van de professional. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2, die in oktober 2023 op de markt is gekomen.

Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2

Brandpuntsafstand: 70-180mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 855gr | Lengte: 156.5mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 30cm | Vergrotingsfactor: 0.38x | Filtermaat: 67mm | Release datum: oktober 2023 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 G2 op CameraNU.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 G2 op Cameraland.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 G2 op Kamera-express.nl >>

Deze Tamron-lens in het kort

De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2 is de opvolger van de eerste generatie van dit objectief. Die populaire eersteling viel flink in de prijzen: hij sleepte de EISA-award in de wacht voor ‘Telezoomlens 2020-2021’ en kreeg diverse topbeoordelingen van bekende reviewers.

Opvallende verbeteringen

De G2-versie heeft een aantal opvallende verbeteringen in petto. Zo is hij uitgerust met beeldstabilisatie (Vibration Compensation noemt Tamron dat), en heeft hij verbeterde compatibiliteit met high-speed en high-precision autofocus. Daarnaast heeft deze lens nu ondersteuning voor de Tamron Lens Utility software en de Lens Utility Mobile app.

Hogere beeldkwaliteit

Ook is de optische formule verbeterd, waardoor de beeldkwaliteit, die al heel goed was, verder is verbeterd over het gehele zoombereik. Coatings helpen om flare en ghosting te verminderen, wat zorgt voor een hoog contrast en kleurnauwkeurigheid.

Heel dichtbij scherpstellen

Mooi is dat de minimale scherpstelafstand aan de ‘groothoek’-kant is verkort tot slechts 30 centimeter; bij de eerste generatie was dit 85cm. Wat blijft: deze telezoom is heerlijk compact en licht van gewicht, waardoor je hem graag met je meeneemt op reis of in de natuur.

Fraaie bokeh

Deze Tamron is speciaal ontworpen voor Sony fullframe systeemcamera's. Dankzij het constante maximale diafragma van f/2.8 is hij een ster bij weinig licht en kun je met kleine schertedieptes werken. De bokeh is daarbij zeer fraai.

Snel, precies en stil

De autofocus is snel en precies dankzij twee VXD-motoren. Deze lineaire motoren zijn daarbij ook zeer stil, waardoor deze toplens ook geschikt is voor video. Daarnaast is fulltime handmatige scherpstelling beschikbaar.

Bij elk weertype

De Tamron 70-180mm is robuust gebouwd. De weerbestendige constructie maakt hem geschikt voor gebruik in slechte weersomstandigheden. Het frontelement is voorzien van een fluor-coating om te beschermen tegen vingerafdrukken en vlekken.

Deze Tamron-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie
 • Sportfotografie
 • Wildfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Reisfotografie
 • Film en video

Tamron 70-180mm f/2.8 G2 op CameraNU.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 G2 op Cameraland.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 G2 op Kamera-express.nl >>

TIPA-award 2024 voor de Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2

De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2 heeft een begerenswaardige TIPA-award 2024 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste telezoomlens’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2Professionele reviewers over de Tamron 70-180mm f/2.8 G2

De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Jasper van Bladel, full review, decembernummer 2023, nr. 6): De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2 is volgens Jasper “een échte update”. Met alle vernieuwingen zou dat volgens hem best eens een erg interessant alternatief kunnen zijn voor de twee keer zo dure Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II.
  Deze Tamron telezoom is een erg waardige opvolger van de eerste versie, schrijft Jasper. “Dit is geen update die enkel op papier interessant is, maar eentje die daadwerkelijk enorme waarde toevoegt in de praktijk.” Zo is hij optisch beter, heeft hij beeldstabilisatie aan boord en kan hij veel dichterbij scherpstellen voor fraaie close-ups. En het prijskaartje maakt hem alleen maar interessanter.
  Daardoor is deze Tamron volgens Jasper interessant voor wie op zoek is naar een lichtsterke telezoom voor een fullframe Sony-camera. “Maar dat niet alleen: ook voor gebruikers van de eerste versie is deze G2 een goede en zinvolle investering: iets dat je maar zelden ziet bij een dergelijke update.” Eindoordeel: Platina Award.
 • Phillipreeve.net (Bastian, full review): Bastian was meer dan tevreden met de optische prestaties van de eerste generatie Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD. “Deze zoomlens is meer dan scherp genoeg voor elke toepassing die ik kon bedenken voor zo'n lens. Hij heeft een mooie bokeh, zeer goede correctie voor chromatische aberraties plus een veelzijdige minimale scherpstelafstand in een compact en betaalbaar pakket.” En al die punten gelden ook voor deze tweede generatie Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2.
  Minder te spreken over de voorganger is Bastian over het ontbreken van knoppen en de niet-lineaire koppeling van de focusring. Ook is autofocus bij de voorganger niet beschikbaar op kleinere afstanden. En dan is de behuizing gemaakt van wat goedkopere materialen.
  Al die kritiekpunten zijn aangepakt bij de tweede generatie van deze lens. “We hebben aanpasbare knoppen, lineaire handmatige focuskoppeling (ook aanpasbaar), AF over het hele afstandsbereik en mooiere materialen voor de behuizing. En er is zelfs een ingebouwde lensstabilisator toegevoegd voor een effectievere stabilisatie aan de lange kant.” Kortom: “Een waardige update die een toch al geweldige lens nog beter heeft gemaakt.”
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Sony’s nieuwste 70-200mm f/2.8 GM II is volgens Dustin “absoluut ongelooflijk”. Maar tegelijk is hij ongelooflijk duur. De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2 is een geweldig alternatief. Hij heeft een iets kleiner zoombereik en een paar minder features, maar is ook ruim onder de helft van de prijs van de GM. En het is “een zeer competente lens” en “een zeer aantrekkelijk alternatief zijn, omdat hij prachtige beelden schiet”.
  Hij is op veel vlakken beter dan de voorganger, terwijl de prijs maar een beetje is gestegen. “Bouw en features zijn verbeterd, de autofocus is iets verbeterd en zelfs de beeldkwaliteit is verbeterd. We hebben nu beeldstabilisatie. Het ontbreken daarvan was de belangrijkste kritiek op veel lenzen van de eerste generatie.”
  Dus hij is absoluut de moeite waard, zelfs als je de voorganger bezit. Je krijgt volgens Dustin veel lens voor de prijs.
 • Petapixel.com (Chris Niccolls, full review): Chris was altijd al dol op de originele Tamron 70-180mm, maar Tamron is er volgens hem in geslaagd de ervaring nog verder te verfijnen. “De bokeh is veel natuurlijker en prettiger voor het oog, en de scherpte is om te beginnen verfijnd ten opzichte van een toch al zeer scherpe lens.”
  De Tamron 70-180mm f/2.8 VXD VC G2 is weliswaar iets zwaarder en groter dan z’n voorganger, maar toch is het een lens die je volgens f/2.8 telefotonormen nog steeds zeer gemakkelijk met je meeneemt, aldus Chris. “Tamron is erin geslaagd een geweldige lens nog beter te maken en dit voegt nog meer waarde toe aan een toch al betaalbare optiek. Ik hoop echt dat deze lens verder gaat dan de Sony E-mount.”
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2 is de tweede generatie van Tamrons kleine en lichte telezoom. Tamron heeft optische beeldstabilisatie toegevoegd, plus een zeer configureerbare focusinstelknop, aangepaste schakelaar en focusring, schrijft Thomas. “Hij produceert een zeer goede beeldkwaliteit met een betere bokeh en betere onderdrukking van overstraling en verblinding dan zijn voorganger.”
  Daarnaast is het mooi dat deze lens nóg kleiner en lichter is dan de Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II, voor de helft van de prijs. Grootste nadeel: hij is niet compatibel met teleconverters. “Toch is de 70-180mm f/2.8 VC G2 een aantrekkelijk alternatief voor de Sony. Sterk aanbevolen!” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2 biedt zo ongeveer alles waar liefhebbers naar op zoek zijn in een betaalbare telezoom, schrijft Jim. “Hij is compact, heeft een duurzaam ontwerp, een helder maximaal diafragma, effectieve stabilisatie en capabele macrofocus.”
  Hij past vooral goed bij de slanke A7C-cameraserie. Ook presteert hij goed op body’s met een hoge resolutie. Maar hoe goed hij ook is, hij blijft achter bij de Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sports. Die wint bij Pcmag de Editors' Choice-prijs op het gebied van beeldkwaliteit, zoombereik en bouwmaterialen. “Toch: als je die lens te duur vind of echt op zoek bent naar een ultralichte kit, dan heeft de Tamron aanzienlijke aantrekkingskracht.” Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Tamron ging volgens Matthew tegen de ‘trinity-trend’ in met zijn eerste 70-180mm zoomlens: het was een lichtsterke telezoom die ongeveer de helft van de prijs en de helft van het gewicht was van de typische 70-200mm f/2.8-lenzen. “De Tamron was relatief betaalbaar en gemakkelijk om mee te nemen.”
  Bij de tweede versie, de G2, draait het volgens Matthew zowel om ‘toevoeging’ als om ‘editie’. “We vinden het geweldig dat de G2 optische beeldstabilisatie, verbeterde bediening en vernieuwde optica toevoegt. En dit alles wordt geleverd tegen een meer betaalbare aanschafprijs dan de originele lens, tenminste toen deze werd gelanceerd. De G2 krijgt van ons de hoogste cijfers.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2 levert een beeldkwaliteit die vergelijkbaar is met of beter is dan die van de beste lenzen in zijn klasse, aldus Bryan. “Toch is deze lens veel kleiner, veel lichter en aanzienlijk goedkoper dan de 70-200mm lensopties. Dit scenario vraagt om een verborgen addertje onder het gras, maar... die heb ik nog niet gevonden.”
  Deze Tamron is zo licht dat je vermoedt dat hij geen robuuste bouwkwaliteit heeft, maar hij is volgens Bryan mooi gebouwd, en ook de lange garantie geeft aan dat Tamron verwacht dat de lens jarenlang normaal gebruik zal doorstaan.
  Ook presteert deze lens goed. “Het gebruik van de meest extreme minimale scherpstelafstand resulteert in een slechte beeldkwaliteit aan de randen, vooral bij 70mm en bij grote diafragma's. Maar gebruik je langere scherpstelafstanden dan scoort deze lens in dit opzicht eenvoudigweg op één lijn met de rest van de klasse.”
  De G2-lens levert uitstekende beeldkwaliteit voor een indrukwekkend lage prijs, waardoor deze lens een aantrekkelijke keuze is voor een groot aantal fotogenres. “Deze hoogwaardige lens is van uitstekende waarde.”
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Op zich een prima lens, maar ongeschikt voor video. Snel zoomen in AF levert wilde scherp-onscherp momenten. Maar ook bij langzaam zoomen in MF is het beeld niet stabiel. Toch maar de Sony 70-200mm f/2.8 Mark II gekocht. Die is veel beter in dit aspect.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Stefan Malloch (video-review): Met de 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2 slaat Tamron volgens Stefan alweer een homerun. De beelden zijn scherp, zelfs bij open diafragma, hij heeft snelle en nauwkeurige autofocus, trillingscompensatie, een verbeterde minimale scherpstelafstand en weersbestendigheid. De grootste aantrekkingskracht is natuurlijk de prijs. In een mooie video zet Stefan de pro’s en con’s van deze telezoom op een rij.
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Tamron 70-180mm f/2.8 G2 op CameraNU.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 G2 op Cameraland.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 G2 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Tamron 70-180mm f/2.8 G2

 • Speciaal ontworpen voor Sony fullframe systeemcamera’s
 • Lichtste en meest compacte f/2.8 telezoomlens in zijn klasse
 • Snelle en nauwkeurige scherpstelling: VXD lineaire motor
 • Compatibel met Fast Hybrid AF en Eye AF
 • Lichtsterk: constant diafragma van f/2.8 over het hele zoombereik
 • Uitstekende beeldkwaliteit: vernieuwd optisch ontwerp
 • Aangename bokeh: afgerond diafragma met 9 lamellen
 • Stabiele beelden: Tamrons VC-mechanisme is aan boord
 • Professioneel: zoomvergrendelingsschakelaar voorkomt uitzakken tijdens transport
 • Robuust: stevige bouwkwaliteit, weerbestendig

Tamron 70-180mm f/2.8 G2 op CameraNU.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 G2 op Cameraland.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 G2 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Tamron 70-180mm f/2.8 G2

Bekijk een mooie YouTube-review van de Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2 door fotograaf Stefan Malloch (11:12 minuten). Volgens Stefan slaat Tamron alweer een homerun met deze scherpe lens met snelle en nauwkeurige autofocus, trillingscompensatie, een verbeterde minimale scherpstelafstand en weersbestendigheid. Hoe goed is hij? Kijken!

Tamron 70-180mm f/2.8 G2 op CameraNU.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 G2 op Cameraland.nl >>

Tamron 70-180mm f/2.8 G2 op Kamera-express.nl >>

 

Beste Tamron-lenzen op een rij

De beste Tamron-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle lichtsterke telezoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke telezoom objectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van lichsterke telezoom objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon AF-S 70-200mm f/2.8ENikon F (FX)JaTelezoom317998/100Reviews>
Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM IIICanon EFJaTelezoom233997/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25-50mm f/1.7MFTNeeTelezoom199995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Leica LJaTelezoom269995/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS IISony EJaTelezoom299995/100Reviews>
Sigma 70-200mm f/2.8 DG DN OS SportsSysteemJaTelezoom169993/100Reviews>
Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM SportsDSLRJaTelezoom139993/100Reviews>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROMFTNeeTelezoom119992/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSSSony EJaTelezoom249992/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Fujifilm GF 100-200mm f/5.6Fujifilm GFXNeeTelezoom200090/100Reviews>
Fujifilm XF 50-140mm f/2.8Fujifilm XNeeTelezoom142490/100Reviews>
Nikon AF-S 70-200mm f/2.8 IINikon F (FX)JaTelezoomNiet leverbaar90/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
OM System ED 40-150mm f/4 PROMFTNeeTelezoom89990/100Reviews>
Panasonic Leica DG 35-100mm f/2.8 Power OISMFTNeeTelezoom124990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Leica LJaTelezoom189990/100Reviews>
Pentax HD FA 70-200mm f/2.8Pentax KJaTelezoom229990/100Reviews>
Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM ArtDSLRNeeTelezoom119990/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/4 Macro G IISony EJaTelezoom199990/100Reviews>
Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2Sony EJaTelezoom???90/100Reviews>
Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXDSony EJaTelezoom149990/100Reviews>
Tamron SP 70-200mm f/2.8 G2DSLRJaTelezoom159989/100Reviews>
Canon EF 85mm f/1.4L IS USMCanon EFJaTelezoom141988/100Reviews>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IISony EJaTelezoomNiet leverbaar88/100Reviews>
Panasonic Lumix G X 35-100mm f/2.8MFTNeeTelezoom89987/100Reviews>
Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8Fujifilm XNeeTelezoom69985/100Reviews>
Tamron 70-210mm f/4.0 Di VC USDDSLRJaTelezoom97585/100Reviews>
Fujifilm XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS IIFujifilm XNeeTelezoom38980/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS APO HSMDSLRJaTelezoomNiet leverbaar80/100Reviews>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy