Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD Macro 1:2 | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke groothoeklens voor je fullframe systeemcamera van Sony met E-vatting? De Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD Macro 1:2 is een toplens. Schitterend voor straat-, reis- en landschapsfotografie. Ideaal voor creatieve close-ups en macro’s. Focus Predicaat Super. Alle belangrijke reviews!

Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD Macro 1:2Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD Macro 1:2, die eind januari 2020 op de markt is gekomen.

Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD Macro 1:2

Brandpuntsafstand: 35mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 210gr | Lengte x diameter: 63.5 x 73mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 15cm | Vergrotingsfactor: 0.5x | Filtermaat: 67mm | Release datum: eind januari 2020 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 349 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD Macro 1:2Deze Tamron-lens in het kort

De Tamron 35mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2 is een schitterend en toch heel betaalbaar prime-lens voor je Sony fullframe systeemcamera met E-vatting. Deze 35mm is breed inzetbaar: van straatfotografie tot portretten, van landschappen tot architectuurfotografie. Hij is bovendien lekker compact en licht.

Close-ups & creatieve macrofoto’s

De 35mm is een populaire brandpunt. De maximale vergroting van 0.5x (1:2) en de minimale scherpstelafstand van 15cm dragen bij aan de veelzijdigheid van dit objectief. Ideaal voor close-ups en creatieve macrofotografie. De OSD-stappenmotor zorgt voor snelle en vrijwel stille autofocus, samen met een fulltime handmatige scherpstelling. Deze lens is weerbestendig en heeft een fluorcoating.

Drie groothoek prime-lenzen van Tamron voor Sony

Deze Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD is onderdeel van een groothoek-trio van Tamron voor fullframe Sony systeemcamera’s. Ze hebben alledrie een vergrotingsfactor van 1:2 (de helft van een echte macro-lens), een maximaal diafragma van f/2.8 en dezelfde filtermaat van 67mm. De andere twee groothoek-primes zijn: de Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2 en de Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD Macro.

Deze Tamron-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Macrofotografie
 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie

Tamron 35mm f/2.8 Di III op Cameranu.nl >>

Tamron 35mm f/2.8 Di III op Cameraland.nl >>

Tamron 35mm f/2.8 Di III op Kamera-express.nl >>

Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD Macro 1:2(Professionele) reviewers over de Tamron 35mm f/2.8 Di III

De Tamron 35mm f/2.8 Di III: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Focus Magazine (Mich Buschman, full review, maartnummer 2020): Mich heeft de Tamron 35mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2 getest samen met een van de andere drie compacte groothoekobjectieven die Tamron heeft gepresenteerd: de Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2. Beide objectieven zijn volgens Mich lekker compact en licht uitgevoerd, waardoor je ze ook makkelijk met je meeneemt (én dus gebruikt).
  Groot voordeel van beide lenzen (en ook van nummer 3: de 20mm) is het zeer grote instelbereik van 1:2 tot oneindig. En sterke troef is daarbij de zeer goede beeldkwaliteit. “Vooral de optische kwaliteiten van het 35mm model zijn overtuigend; tot in de uiterste hoeken prima.”
  Voor reportage- en straatfotografie, de genres waar de 35mm-lens in uitblinkt, is de lichtsterkte van f/2.8 meer dan voldoende. De 35mm is volgens Mich een “heerlijk lichte en compacte reportagelens om standaard op de camera te hebben.” Ook wordt de achtergrondscherpte mooi zacht weergegeven “en met een close-up tot 15 cm dichtbij blijven interessante details ‘goed in vorm’.” Eindoordeel: Focus Predicaat Super, met het hoge cijfer 9.1.
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Dré de Man, aprilnummer 2020, full review): Dré heeft alledrie prime-objectieven in één mooie review besproken in Digifoto Pro. Zijn conclusie over de Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD Macro 1:2: “Dit objectief is uitzonderlijk goed voor straatfotografie en voor situaties waarin je er bewust voor kiest om maar één of twee objectieven mee te nemen, om gewicht te besparen.” Eindoordeel: Goud Award.
 • Chip Fotomagazine (juninummer 2020, full review): Dit is een mooie, handzame en lichte lens. Hij past perfect in je fototas. De reviewer nam hem mee op reis naar Amerika, en dit lijkt echt de ideale reislens te zijn. In de stad, bij landschappen of zelfs bij portretten: deze lens presteert zeer goed op een camera met zeer hoge resolutie. En die hoge resolutie gaat door tot helemaal in de hoeken. Hij is ook prima afgedicht tegen de elementen.
  Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo ziet hij er niet heel robuust uit, en mist hij wat handige bedieningselementen, zoals een AF/MF-schakelaar. Ook is de autofocus niet de snelste ter wereld. En f/2.8 is niet zeer lichtsterk voor een groothoekprime. Al zijn de ISO-prestaties van deze lens wel indrukwekkend. Eindoordeel is al met al zeer hoog: 90/100.
 • Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD Macro 1:2Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): De Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD Macro 1:2 is volgens Ivo een fijne 35mm. Hij is licht, goed en bruikbaar als (bijna) macro-lens. “De beeldkwaliteit is goed en hij is lekker licht en betaalbaar. Er zijn andere opties die kleiner en lichter zijn en zelfs goedkoper, maar die bieden niet de combinatie van weerbestendigheid, laag gewicht, close-focus mogelijkheid en goede beeldkwaliteit voor deze prijs.” Eindoordeel: 91/100.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): De Tamron 35mm is meer een universele lens met veel mogelijkheden dan z’n broers: de 20mm en 24mm lenzen. De kijkhoek en het perspectief voelen volkomen natuurlijk aan op een fullframe camera, aldus Matthew.
  Anders dan veel andere zoom- en prime-lenzen kun je met deze compacte, lichtgewicht lens je onderwerpen onopvallend benaderen, waardoor je spontane foto’s kunt schieten. Met deze lens blijft je A7- of A9-camera heerlijk klein en slank.
  Maar hoe klein hij ook is, hij is groots in beeldkwaliteit, door een combinatie van uitstekende scherpte, contrast en kleurweergave met verwaarloosbare kleurranden, minimale vervorming en goede weerstand tegen ghosting en overstraling. Het is volgens Matthew een geweldige lens voor een zeer aantrekkelijke prijs. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Deze Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 heeft een uitstekende beeldkwaliteit. De foto’s die je schiet met deze groothoekprime zijn helder en goed bruikbaar, al vanaf maximaal diafragma. Een beetje gediafragmeerd zijn ze bijna klinisch perfect.
  Heel mooi is dat je van zo dichtbij kunt scherpstellen. Dat voegt nog meer veelzijdigheid aan deze lens toe, vooral voor fotografen die op stap willen met een enkele lens.
  Ook de bouwkwaliteit van deze lens is prima en hij is goed bestand tegen slecht weer en stof. De prijs is daarbij zeer aantrekkelijk. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Phillipreeve.net (fotograaf Phillip Reeve, full review): Deze Tamron is zeer scherp en is goed bestand tegen overstraling. Uniek is z’n vergroting van 1:2. De lens is compact en de bouwkwaliteit is dik in orde.
  Nadeel is dat hij niet lekker snel scherpstelt in autofocusmodus. Ook handmatig scherpstellen is geen pretje met deze lens, vanwege de niet-lineaire focuskoppeling.
  De goede resultaten maakten dat voor Phillip goed, hij was deze eigenaardigheden snel vergeten. Optisch gezien is het volgens hem de beste lens uit het trio groothoekprimes van Tamron.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review):Veel fotografen geven volgens John de voorkeur aan een standaardlens die breder is dan de traditionele 50mm en dan heeft de 35mm-brandpunt vaak de voorkeur. Hij geeft een groot gezichtsveld en heeft toch een goede geometrie. De scherpte van deze lens is hoog. Deze Tamron is een hoogwaardige 35mm-lens voor een zeer aantrekkelijk prijskaartje.
  Eigenlijk is alles goed aan deze groothoek-prime. Datzelfde geldt voor de twee andere groothoeken van Tamron voor Sony fullframe: de 20mm en 24mm. Ze blinken uit in kwaliteit, terwijl de prijs zeer schappelijk is. Eindoordeel: de hoogste score: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD Macro 1:2Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De nieuwe Tamron 35mm voor Sony’s fullframe systeemcamera’s is volgens Mark een soort allegaartje. Aan de ene kant biedt hij fantastische beeldkwaliteit, een zeer nuttige 1:2 macro-optie, hij is weerbestendig en heeft een vriendelijk prijskaartje. En dan is hij ook nog compact en licht van gewicht.
  Maar het is niet alles goud wat blinkt. Zo is het autofocussysteem vrij langzaam en behoorlijk lawaaierig, is het maximale diafragma niet erg snel, en biedt de lens zeer weinig functies. Hij is ook groter en zwaarder dan de belangrijkste f/2.8 rivaal: de Samyang AF 35mm f/2.8 FE.
  De beeldkwaliteit is het hoogtepunt van deze lens, met uitstekende centrumscherpte over het gehele diafragmabereik en zeer goede randscherpte vanaf f/5.6. Tonvorming, chromatische aberraties en overstraling zijn geen probleem. Het enige opvallende optische probleem is wat hoekschaduw bij het maximale diafragma.
  De lens biedt ook een vergroting van 1:2, en je kunt op slechts 15cm afstand van je onderwerp fotograferen. Dat biedt veel creatieve macrokansen. En je kunt uitgesproken bokeh-effecten creëren bij f/2.8. Deze macrofuncties zijn volgens Mark absoluut een van de belangrijkste voordelen ten opzichte van zijn belangrijkste rivalen.
  De autofocus is niet opvallend snel en zeker niet stil. Dit is geen lens voor snel bewegende onderwerpen of videogebruik. Maar als je een betaalbare, weerbestendige 35mm prime-lens zoekt waarmee je heel dichtbij kunt scherpstellen en die een uitstekende beeldkwaliteit levert, dan is de Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 een geweldige keuze. Eindoordeel: ‘Aanbevolen’ met 4 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD is volgens Bryan een geweldige kleine lens. Hij is zeer licht van gewicht, en ook qua prijs is het een lichtgewicht. Tegelijk biedt hij uitstekende beeldkwaliteit.
  Het autofocussysteem van de lens is niet z’n sterkste punt. En de handmatige scherpstelling is wat uitdagender dan zou moeten. Het grootste diafragma van f/2.8 is niet heel snel voor een 35mm prime-lens, maar dat maximale diafragma hoort bij de kleine, lichte en goedkope formule.
  Evenals de twee andere Tamron Di III-lenzen heeft deze lichtgewicht geen robuuste bouwkwaliteit, maar hij is wel mooi gebouwd en ziet er geweldig uit. De zeer lange garantie geeft aan dat Tamron verwacht dat de lens lang standhoudt. De Tamron 35mm f/2.8 is een koopje.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Heb deze lens uitgekozen om met lichtgewicht apparatuur op pad te gaan. Ideaal om landschap- en stadsfoto's te maken. De lens voelt niet robuust aan door de kunststof behuizing, maar is wel lekker licht in gewicht en daarbij weerbestendig.
  Het gaat ten slotte om het resultaat van de foto's. Lens gebruikt in combinatie met een systeemcamera. De foto's waren uitstekend. Ben er dik tevreden mee. En dat voor die prijs.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Tamron 35mm f/2.8 Di III op Cameranu.nl >>

Tamron 35mm f/2.8 Di III op Cameraland.nl >>

Tamron 35mm f/2.8 Di III op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Tamron 35mm f/2.8 Di III

 • Lekker slanke en lichte groothoeklens
 • Speciaal gemaakt voor fullframe camera’s met E-mount
 • Ook bruikbaar op aps-c camera’s van Sony, fullframe-equivalent is dan 52.5mm
 • Creatieve close-ups: minimale scherpstelafstand van 15cm
 • Macro-fotografie: maximale vergroting van 1:2
 • Snelle en stille autofocus dankzij OSD-stappenmotor
 • Fluorcoating tegen stof, vuil en vlekken
 • Weerbestendige constructie

Tamron 35mm f/2.8 Di III op Cameranu.nl >>

Tamron 35mm f/2.8 Di III op Cameraland.nl >>

Tamron 35mm f/2.8 Di III op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de drie groothoek prime’s van Tamron

Bekijk een mooi en kort filmpje over de drie groothoek prime-lenzen van Tamron voor Sony fullframe systeemcamera’s (58 seconden). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je ze alledrie hebben...

Tamron 35mm f/2.8 Di III op Cameranu.nl >>

Tamron 35mm f/2.8 Di III op Cameraland.nl >>

Tamron 35mm f/2.8 Di III op Kamera-express.nl >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Tamron-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Tamron-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Tamron-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2DSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXDSony ENeeGroothoekzoom89990/100Reviews>
Tamron 150-500mm f/5.0-6.7 Di III VC VXD FujifilmFujifilm XNeeSupertelezoom158090/100Reviews>
Tamron 150-500mm f/5.0-6.7 Di III VC VXD SonySony EJaSupertelezoom149990/100Reviews>
Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron 20-40mm f/2.8 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXDSony ENeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III VXD G2Sony EJaStandaardzoom95090/100Reviews>
Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXDSony EJaReiszoom180090/100Reviews>
Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 Di VC OSDDSLRJaReiszoom79990/100Reviews>
Tamron 50-400mm f/4.5-6.3 Di III VC VXDSony EJaSupertelezoom144990/100Reviews>
Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2Sony EJaTelezoom???90/100Reviews>
Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXDSony EJaTelezoom149990/100Reviews>
Tamron AF SP 24-70mm f/2.8 Di USDDSLRJaStandaardNiet leverbaar90/100Reviews>
Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2DSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom???90/100Reviews>
Tamron SP 35mm f/1.4 Di USDDSLRJaGroothoek97390/100Reviews>
Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USDSysteem/DSLRJaMacro76990/100Reviews>
Tamron SP 70-200mm f/2.8 G2DSLRJaTelezoom159989/100Reviews>
Tamron 18-300mm f/3.5-6.3 Di III-A2 VC VXDSysteemNeeReiszoom79988/100Reviews>
Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di IIDSLRNeeReiszoom79988/100Reviews>
Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXDSony EJaReiszoom86988/100Reviews>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXDSony EJaStandaardzoom79988/100Reviews>
Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXDSony EJaSupertelezoom69988/100Reviews>
Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXDSony EJaSupertelezoom91988/100Reviews>
Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSDDSLRJaGroothoekzoom72987/100Reviews>
Tamron AF 16-300mm f/3.5-6.3 Di IISysteem/DSLRNeeReiszoom59986/100Reviews>
Tamron SP 150-600mm f/5.0-6.3 Di VC USD G2DSLRJaSupertelezoom154986/100Reviews>
Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD MacroSony EJaGroothoek43585/100Reviews>
Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD MacroSony EJaGroothoek52985/100Reviews>
Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD MacroSony EJaGroothoek43985/100Reviews>
Tamron 70-210mm f/4.0 Di VC USDDSLRJaTelezoom97585/100Reviews>
Tamron AF SP 90mm f/2.8 DI MacroSysteem/DSLRJaMacro42984/100Reviews>
Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLDDSLRNeeGroothoekzoom64983/100Reviews>
Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USDDSLRJaSupertelezoom86982/100Reviews>
Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZDDSLRNeeReiszoomNiet leverbaar78/100Reviews>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (7 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy