Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD | Reviews & Tests

Wat is het beste reiszoomlens voor je fullframe Sony systeemcamera? De Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD is de perfecte alles-in-één lens voor je vakantie of reis. Wordt dit de lens die je vrijwel altijd op je camera hebt zitten? “Deze lens is in bijna alle opzichten veel beter dan de vergelijkbare lenzen van Tamron voor DSLR’s.” EISA-award: Reiszoomlens 2020-2021. Alle belangrijke reviews!

Reiszoomlenzen: echte allrounders

Op reis of stedentrip alle fotogenres beoefenen? Maar niet met een volle tas met lenzen zeulen? Dan zijn allround reiszoomlenzen een uitkomst. Geschikt voor landschappen, portretten, straatfotografie en nog veel meer. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD, die juni 2020 op de markt is gekomen.

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD

Brandpuntsafstand: 28-200mm | Maximaal diafragma: f/2.8-5.6 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 575gr | Lengte x diameter: 117 x 74mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 19cm | Vergrotingsfactor: 0.26x | Filtermaat: 67mm | Release datum: 25 juni 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 869 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

De Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 in het kort

Tamron heeft patent op baanbrekende lensinnovaties. Zo kwam de firma in 1992 met de Tamron AF 28-200mm f/3.8-5.6 Aspherical, een compact en lichtgewicht all-in-one zoomobjectief. Door het verbazingwekkend compacte formaat, lage gewicht en de redelijke prijs werd deze reiszoom direct razend populair bij fotografen over de hele wereld.

Optische prestaties én veelzijdigheid

De Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD past in deze traditie. Het is de eerste alles-in-één zoomlens die begint met het grote diafragma f/2.8. Daardoor biedt deze lens een ongekende mix van optische prestaties en veelzijdigheid. Met deze lens maak je foto’s van weidse landschappen, creatieve close-ups en prachtige teleshots. Deze Tamron is lekker compact en licht. Ideaal om altijd bij je te hebben, óók op vakantie.

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXDCreatieve close-ups

Heerlijke close-ups maak je met deze Tamron. Ze zijn van veel grotere kwaliteit dan je verwacht van een alles-in-één zoomlens. Bij 28mm schiet je al vanaf 19 centimeter, bij 200mm vanaf 80 centimeter. Een echte macrolens is het natuurlijk niet, maar met deze zoomlens kun je heel dichtbij je onderwerp komen. En dankzij het grote maximale diafragma krijg je een vage achtergrond met een schitterende bokeh.

Optimale beeldkwaliteit

Tamron heeft niet zomaar een alles-in-één lens willen maken, maar heeft ervoor gekozen de optische prestaties voorop te stellen. Het optisch ontwerp bestaat daarom uit speciale lenselementen die de beeldkwaliteit optimaliseren en lensfouten minimaliseren. En die geschikt zijn voor camera’s met een zeer hoge resolutie. Resultaat: prachtige beeldkwaliteit en optimale scherpte van rand tot rand.

Compatibel met Sony fullframe systeemcamera’s

Deze Tamron is geoptimaliseerd voor de Sony fullframe systeemcamera’s. Daardoor is hij compatibel met de geavanceerde functies van deze camera’s, zoals Fast Hybrid AF, Eye AF, Direct Manual Focus (DMF), in-camera lenscorrectie (schaduw, chromatische aberratie, vervorming). Deze lens is verder duurzaam en weerbestendig ontworpen. Kortom: een must have lens voor je Sony fullframer!

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 op CameraNU.nl >>

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 op Cameraland.nl >>

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 op Kamera-express.nl >>

De Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie
 • Sportfotografie
 • Wildfotografie

EISA-award: Reiszoomlens 2020-2021

De Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD heeft een prestigieuze EISA-award 2020-2021 gewonnen. De Tamron 28-200mm is volgens de jury ‘Telezoomlens 2020-2021’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Tamron cashback-actie van Kamera-express.nlMooi van Tamron: tot €300 korting!

Maak je gear summerproof met Tamron. Tamron heeft namelijk zin in de zomer en deelt hoge kortingen uit op verschillende lenzen. Daarom ontvang je nu tot wel €300,- zomerkorting op geselecteerde Tamron lenzen. Doe er je voordeel mee!

Profiteer van deze Tamron-actie >>

 

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXDProfessionele reviewers over de Tamron 28-200mm f/2.8-5.6

De Tamron 28-200mm f/2.8-5.6: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Focus Magazine (Erik Derycke, full review, juli/augustusnummer 2020): Volgens Erik is dit een extreem veelzijdige lens die verrast door de hoge lichtsterkte en toch licht en compact is gebleven. Wat voor trukjes heeft Tamron uitgehaald om dit te bereiken?
  Dat mag duidelijk zijn. Zo begint deze lens bij 28mm. Een mooie beeldhoek, maar de meeste concurrenten starten bij 24mm. Die 4mm is een flinke hap uit de beeldhoek. Verder heeft deze Tamron geen beeldstabilisatie aan boord. Gelukkig hebben de moderne Sony’s allemaal beeldstabilisatie in de body (IBIS).
  Toch heeft deze lens voor een reiszoom een unieke lichtsterkte bij groothoek: het is de enige reiszoom die bij f/2.8 begint. Ook heel mooi: de kortste scherpstelafstand is indrukwekkend: 19cm bij groothoek en 80cm bij tele. Verder zijn er mooie specs aan boord, zoals weerbestendigheid, een grote zoomring en een schakelaar om de Tamron te vergrendelen.
  De autofocus van deze Tamron werkt volgens Erik uitstekend, zowel bij stilstaande als bewegende onderwerpen. Datzelfde geldt voor Sony’s Eye AF. En de scherpte is bij groothoek en open diafragma uitstekend in het midden. Vanaf f/5.6 is de scherpte over het hele beeld zeer goed.
  Kortom: de tijd dat superzooms inferieure optische prestaties lieten zien is voorbij, schrijft Erik. Deze Tamron levert zeer behoorlijke prestaties: betrouwbare autofocus en scherpe beelden met minimale vervorming over het hele bereik. Eindscore: het cijfer 8.2.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Ik heb dit objectief nu ongeveer 4 weken in mijn bezit. Het objectief is sindsdien niet meer van mijn Sony a7 ll camera af geweest. De beeldkwaliteit is prima en bij een diafragma van f2.8 kan je een hele mooie close-up van je onderwerp maken met een mooi bokeh. Op 200 mm gaat het automatisch scherpstellen niet meer zo snel, maar dat is voor mij geen groot probleem. Al met al ben ik tot nu toe heel tevreden met dit objectief.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Heb de Sony 24-240mm ingeruild voor de Tamron 28-200mm en heb er zeker geen spijt van. Ik neem deze lens makkelijker mee en vind hem prettiger in gebruik. De beperktere brandpuntsafstand is geen probleem voor mij.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Het grote Britse fototijdschrift Amateur Photographer heeft als eerste een uitgebreide review van deze reiszoom. En hij komt gelukkig goed uit de bus. Sterke punten zijn het compacte en lichte ontwerp, het grote maximale diafragma, de snelle, stille autofocus en uiteraard: de zeer respectabele beeldkwaliteit.
  Andy: “Deze lens voor de Sony systeemcamera’s is in bijna alle opzichten veel beter dan de vergelijkbare lenzen van Tamron voor DSLR’s. Hij produceert scherpere, schonere beelden door het integreren van optische en softwarecompensatie, terwijl de autofocus snel en stil is. En dan is er nog de aanlokkelijke kers op de taart: deze lens biedt een flink groter diafragma dan zijn belangrijkste rivaal, terwijl hij tegelijk kleiner en lichter is.
  Tamron geeft kortom een unieke draai aan het concept van reiszoomlenzen. Minpunten zijn er ook. Zo is de maximale groothoek van 28mm beperkend, omdat we een standaard van 24mm gewend zijn. Vooral bij landschappen mis je die extra millimeters.
  Een ander nadeel is het ontbreken van optische stabilisatie. Daardoor ben je afhankelijk van de stabilisatie van je Sony-body. Dat is minder effectief voor het schieten van scherpe foto's bij lange sluitertijden, vooral bij telefoto’s. Uiteraard heeft Tamron dit gedaan om een groter diafragma te kunnen bieden in combinatie met meer compactheid en een lager gewicht.
  Kortom: deze Tamron geeft volgens de reviewer een intrigerende draai aan het concept van de alles-in-één lens. Je maakt er zeer degelijke beelden mee. En hij biedt een aantal sterke punten vergeleken met de grootste concurrent: de Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSS. Een duidelijke winnaar is er niet: dat is afhankelijk van de prioriteiten van de fotograaf. Eindoordeel: Aanbevolen met 4 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Erik Derycke, full review): De Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 biedt volgens Erik “een betrouwbare autofocus en over het hele bereik levert hij scherpe beelden met minimale vervorming”. De tijd dat superzooms inferieure optische prestaties leverden, ligt gelukkig achter ons, aldus Erik. “Slimmere lensontwerpen, betere glassoorten en lenscorrecties zorgen ervoor dat de Tamron 28-200mm F2.8-5.6 zeer behoorlijk presteert.”
  Deze Tamron biedt niet de kwaliteit van een professioneel zoomobjectief of een vaste brandpunt, “maar dat kun je voor deze zeer acceptabele prijs ook niet verwachten”.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Elke zoomlens moet compromissen sluiten, en hoe langer het zoombereik, hoe meer compromissen. Het is een uitdaging om zowel groothoek- als telefoto-prestaties in één lens te combineren, aldus Dustin. Dat geldt des te sterker als je de lens compact wilt houden.
  De compromissen van deze lens zijn direct zichtbaar: het zoombereik is korter dan dat van concurrenten. Ook ontbreekt een beeldstabilisator. Minder zichtbaar compromis: de bokeh is minder aangenaam onder bepaalde omstandigheden.
  Toch is Tamron er volgens Dustin in geslaagd een lens af te leveren met verrassend weinig optische compromissen. Hij is redelijk mooi gebouwd, inclusief weerbestendigheid, heeft een zeer snelle en nauwkeurige autofocus en presteert optisch zeer sterk over het hele zoombereik. Ook zijn er weinig vervorming en aberraties. Tel daar nog het snellere maximale diafragma dan concurrerende lenzen bij op. De beelden zijn veel scherper dan Dustin had gedacht.
  Deze alleskunner is dus beter gelukt dan de meeste lenzen in zijn soort. Daardoor is het een zeer welkome aanvulling voor het Sony FE-systeem. Deze reislens is ook nog eens een stuk goedkoper dan de Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSS. Die lens heeft wel een stabilisator aan boord. Maar toch strijkt de Tamron met de eer als het om prestaties gaat.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III is een kleine en lichte alles-in-één zoomlens. Hij biedt een helder diafragma van f/2.8 in de groothoekstand, haalt een vergroting van 1:3 vanaf 19 centimeter en is weersbestendig. Maar het belangrijkste: de optische prestaties zijn erg overtuigend volgens Thomas. En dat is verbazingwekkend voor een 7.1x zoomlens.
  Minpunten zijn er ook. Zo begint hij bij 28mm, terwijl concurrenten beginnen bij 24mm. Hij heeft geen optische beeldstabilisatie aan boord. En er waren enkele vreemde autofocus-missers.
  Voor sommigen zal het kortere bereik het grootste minpunt zijn. Maar als je niet per se 24mm nodig hebt: Tamron heeft met deze lens een overtuigende superzoom ontworpen. Eindoordeel: Highly Recommended.

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXDBelangrijkste kenmerken van de Tamron 28-200mm f/2.8-5.6

 • Lichtsterk: eerste alles-in-één zoomlens die begint bij f/2.8
 • Aan één lens genoeg: combineert hoge prestaties met veelzijdigheid
 • Ideaal voor video: nieuwe, superstille RXD scherpstelmotor
 • Perfecte close ups: vanaf 80cm ragscherp op 200mm
 • Creatieve close ups: vanaf 19cm ragscherp op 28mm
 • Duurzaam: weerbestendige constructie
 • Handig: eenvoudig schoon te maken dankzij Fluorine coating
 • Geoptimaliseerd voor Sony: compatibel met alle functies van je Sony-camera

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 op CameraNU.nl >>

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 op Cameraland.nl >>

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Tamron 28-200mm f/2.8-5.6

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Tamron 28-200mm f/2.8-5.6. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 op CameraNU.nl >>

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 op Cameraland.nl >>

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 op Kamera-express.nl >>

 

Alle Tamron-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Tamron-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Tamron-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Tamron SP 35mm f/1.4Groothoek€ 97390/100Reviews >>
Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD MacroGroothoek€ 43585/100Reviews >>
Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD MacroGroothoek€ 52985/100Reviews >>
Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD MacroGroothoek€ 43985/100Reviews >>
Tamron SP 15-30mm f/2.8 G2Groothoekzoom€ 1,39990/100Reviews >>
Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXDGroothoekzoom€ 99990/100Reviews >>
Tamron 17-35mm f/2.8-4.0Groothoekzoom€ 72987/100Reviews >>
Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di IIGroothoekzoom€ 64983/100Reviews >>
Tamron 90mm f/2.8 Di VC USDMacro€ 76990/100Reviews >>
Tamron AF SP 90mm f/2.8 DIMacro€ 42984/100Reviews >>
Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXDReiszoom€ 86988/100Reviews >>
Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di IIReiszoom€ 79988/100Reviews >>
Tamron AF 16-300mm f/3.5-6.3 Di IIReiszoom€ 59986/100Reviews >>
Tamron SP 24-70mm f/2.8 G2Standaardzoom€ 1,39993/100Reviews >>
Tamron 35-150mm f/2.8-4.0Standaardzoom€ 89990/100Reviews >>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXDStandaardzoom€ 79988/100Reviews >>
Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXDSupertelezoom???88/100Reviews >>
Tamron SP 150-600mm f/5.0-6.3 G2Supertelezoom€ 1,54986/100Reviews >>
Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3Supertelezoom€ 86982/100Reviews >>
Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXDTelezoom€ 1,49990/100Reviews >>
Tamron SP 70-200mm f/2.8 G2Telezoom€ 1,59989/100Reviews >>
Tamron 70-210mm f/4.0Telezoom€ 97585/100Reviews >>
Tamron SP 70-200mm f/2.8Telezoom€ 1,15982/100Reviews >>

 

Alle allround zoomobjectieven voor spiegelreflex

Hieronder staan alle allround reiszoom objectieven voor spiegelreflexcamera's die ik heb besproken op een rij. Met daarbij de specs en de belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van allround reiszoom objectieven.

Reiszoom-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRReiszoom€ 99985/100Reviews >>
Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXDReiszoom€ 86988/100Reviews >>
Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di IIReiszoom€ 79988/100Reviews >>
Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSSReiszoom€ 64988/100Reviews >>
Tamron AF 16-300mm f/3.5-6.3 Di IIReiszoom€ 59986/100Reviews >>
Nikon AF-S 18-300mm f/3.5-6.3G IIReiszoom€ 69980/100Reviews >>
Sigma 18-250mm f/3.5-6.3Reiszoom€ 31580/100Reviews >>
Sigma 18-300mm f/3.5-6.3Reiszoom€ 46980/100Reviews >>
Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSSReiszoom€ 86580/100Reviews >>
Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STMReiszoom€ 41980/100Reviews >>
Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 ISReiszoom€ 46975/100Reviews >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote