Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2 | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke groothoeklens voor je fullframe systeemcamera van Sony met E-vatting? De Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2 is een toplens. Schitterend voor landschappen, architectuur en creatieve macrofotografie. Editor’s Choice bij Ephotozine.com. Alle belangrijke reviews!

Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2, die eind januari 2020 op de markt is gekomen.

Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2

Brandpuntsafstand: 24mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 215gr | Lengte x diameter: 63.5 x 73mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 12cm | Vergrotingsfactor: 0.5x | Filtermaat: 67mm | Release datum: eind januari 2020 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 219 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2Deze Tamron-lens in het kort

Prachtig groothoekobjectief voor fullframe systeemcamera’s van Sony met E-mount. Combineert een populaire brandpuntsafstand met excellente beeldkwaliteit en een compact ontwerp. De Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2 heeft een maximale vergrotingsverhouding van 1:2 en een minimale scherpstelafstand van 12cm. Daardoor is hij ideaal voor creatieve close-ups en bijna-macro-foto’s.

OSD-stappenmotor: snelle en stille autofocus

Mooi is ook de OSD-stappenmotor die aan boord is. Die zorgt voor snelle en vrijwel stille autofocus, in combinatie met een fulltime handmatige scherpstelling. Ideaal voor fotografie maar ook voor videografie. De lens heeft een vochtbestendige constructie en is voorzien van een fluorcoating die geschikt is voor het werken bij slecht weer.

Drie groothoek prime-lenzen van Tamron voor Sony

Deze Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD Macro is onderdeel van een groothoek-trio van Tamron voor fullframe Sony systeemcamera’s. Ze hebben alledrie een vergrotingsfactor van 1:2 (de helft van een echte macro-lens), een maximaal diafragma van f/2.8 en dezelfde filtermaat van 67mm. De andere twee groothoek-primes zijn: de Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2 en de Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD Macro 1:2.

De Tamron 24mm f/2.8 DI III is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Macrofotografie

Tamron 24mm f/2.8 DI III op CameraNU.nl >>

Tamron 24mm f/2.8 DI III op Cameraland.nl >>

Tamron 24mm f/2.8 DI III op Kamera-express.nl >>

Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2Professionele reviewers over de Tamron 24mm f/2.8 DI III

De Tamron 24mm f/2.8 DI III: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Focus Magazine (Mich Buschman, full review, maartnummer 2020): Mich heeft de Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2 getest samen met een van de andere drie compacte groothoekobjectieven die Tamron heeft gepresenteerd: de Tamron 35mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2. Beide objectieven zijn volgens Mich lekker compact en licht uitgevoerd, waardoor je ze ook makkelijk met je meeneemt (én dus gebruikt).
  Groot voordeel is het zeer grote instelbereik van 1:2 tot oneindig. En sterke troef is daarbij de zeer goede beeldkwaliteit. “Vooral de optische kwaliteiten van het 35mm model zijn overtuigend; tot in de uiterste hoeken prima.”
  Met de 24mm stel je tot 12cm dichtbij scherp, dat is volgens Mich heel bijzonder. Het beeldcentrum van deze lens is uitstekend, in de uiterste hoeken zijn scherpte en contrast iets minder. “Al met al is dit een heel fijn, handzaam en betaalbaar groothoeklensje met een mooie bokeh, ook in de close-ups.” Eindoordeel: het hoge cijfer 8.9 (dus nét geen predicaat Super, dat begint bij het cijfer 9).
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Dré de Man, aprilnummer 2020, full review): Dré heeft alledrie prime-objectieven in één mooie review besproken in Digifoto Pro. Zijn conclusie over de Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2: “Een prima keus als je een compact en licht objectief zoekt met uitstekende prestaties en een bescheiden lichtsterkte. Eindoordeel: Goud Award.
 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): Deze Tamron voor fullframe Sony-camera’s is uitstekend geschikt voor alle fotogenres waarvoor je een groothoek kunt inzetten. Licht, mooi compact en het belangrijkste: hij presteert erg goed. “Dit is een goed objectief voor eigenlijk alles waarvoor je een groothoek wilt gebruiken: discreet en onopvallend voor straatfotografie en scherp van hoek tot hoek voor landschappen.”
  Hij vult mooi een 28-75mm zoomlens aan. Samen met een standaardlens (50mm) en een lichte tele heb je een mooie, lichte set prime-lenzen voor je fototas. Extra aantrekkelijk is het lage prijskaartje. “Met deze Tamron is er weer meer keus gekomen voor groothoekliefhebbers.” Eindoordeel: 91/100.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Tamron levert geweldige kwaliteitslenzen voor Sony’s fullframe systeemcamera’s, tegen veel lagere prijzen dan de lenzen van Sony zelf. De 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 heeft een uitstekende resolutie en een sterke bouwkwaliteit, compleet met stof- en spatbescherming.
  Nadelen zijn er ook. Zo is het autofocussysteem een zwak punt. De optiek beweegt zichtbaar naar voren en achteren om focus te krijgen, maakt geluid en is traag.
  Maar toch: deze Tamron 24mm f/2.8 heeft een sterke prijs/kwaliteit-verhouding. Hij levert uitstekende beelden en een hoogwaardige constructie voor een zacht prijsje. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Deze kleine ultralichte lens levert een uitstekende beeldscherpte, zeker voor de prijs. Maar hij heeft ook tekortkomingen. Een zeer sterke tonvormige vervorming staat bovenaan de lijst van Bryan. Daarbij is het autofocussysteem de grootste fysieke zwakte van deze lens. Hieraan gerelateerd is dat ook handmatig scherpstellen uitdagender is dan zou moeten.
  Het diafragma van f/2.8 is niet heel snel voor een prime-lens van 24mm. Maar dit is de opzet van deze Tamron voor dit soort lenzen: klein, licht en goedkoop. Maar de bouwkwaliteit is zeker niet goedkoop. De lens is mooi gebouwd en ziet er geweldig uit.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Deze lens heeft een klassieke brandpuntsafstand voor fullframe camera’s: 24mm groothoek. Dit brandpunt is ideaal voor veel verschillende fotogenres. Je kunt er ook dramatische groothoekeffecten mee bereiken. De 24mm is zeer veelzijdig: voor straatfotografie, landschappen, architectuur en soms zelfs portretten.
  Deze Tamron is een briljant objectief voor een zeer redelijke prijs. Hij is ook nog eens licht en compact en ideaal voor onopvallende straatfotografie. Eindoordeel: de hoogste score: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Dit is de middelste van Tamrons trio van nieuwe groothoeklenzen voor Sony fullframe camera's met E-vatting. Hij heeft een minder radicale beeldhoek dan de 20 mm, maar wel weer wijder dan de 35mm.
  Deze groothoekprime is eigenlijk geweldig voor alle fotogenres. Of het nou krappe interieurs zijn, glooiende landschappen en nog veel meer. Extra mooi is nog de ongewoon korte minimale focusafstand van 12cm. Daardoor worden opvallende perspectiefeffecten en een 0,5x vergrotingsfactor mogelijk: bijna macro. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Deze Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 biedt scherpe beelden in het midden, 1:2 macro-opnamen, weerbestendigheid en een budget-vriendelijk prijskaartje. En dat alles in een compact, lichtgewicht pakketje.
  Dat klinkt heel mooi, maar aan de andere kant van de weegschaal vind je een autofocussysteem dat tamelijk langzaam en behoorlijk lawaaierig is. Bovendien is het maximale diafragma niet bijzonder snel, zijn er weinig functies aan boord, en is er veel tonvervorming die je moet verwijderen bij de nabewerking.
  De centrumscherpte is uitstekend over het gehele diafragmabereik en zeer goed aan de beeldranden vanaf f/5.6. Er zijn vrijwel geen chromatische aberraties en overstraling is alleen een probleem als je direct in de zon fotografeert.
  Mooi is de mogelijkheid om op slechts 12cm afstand van je onderwerp te fotograferen. Dat biedt veel creatieve macrokansen. Deze macrofunctie is misschien wel de belangrijkste reden om deze lens te overwegen. Eindoordeel: Bovengemiddeld met 3.5 van de 5 sterren.
 • Phillipreeve.net (fotograaf Phillip Reeve, full review): De Tamron 24mm f/2.8 is een zeer scherpe lens, heeft overstraling goed onder controle en heeft als uniek kenmerk een 1: 2 vergroting. Hij is compact, al zijn sommige concurrerende primes nog compacter. De bouwkwaliteit laat weinig te wensen over.
  Deze groothoek heeft wel twee zwakke punten die belangrijk zijn. Ten eerste: de vervorming is zeer sterk en moet voor veel afbeeldingen worden gecorrigeerd. Corrigeer je, dan is de scherpte eerder gemiddeld, en zeker niet indrukwekkend. Verder stelt deze Tamron behoorlijk traag scherp en is het lastig om er handmatig mee scherp te stellen. Dus Phillip vindt deze Tamron geen aanrader. Enige grote pluspunt is de 1:2 macrofunctie.

Tamron 24mm f/2.8 DI III op CameraNU.nl >>

Tamron 24mm f/2.8 DI III op Cameraland.nl >>

Tamron 24mm f/2.8 DI III op Kamera-express.nl >>

 

Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2Belangrijkste kenmerken van de Tamron 24mm f/2.8 DI III

 • Past in je zak: lekker compacte en lichte groothoeklens
 • Speciaal gemaakt voor fullframe camera’s met E-mount
 • Ook te gebruiken op aps-c camera’s van Sony: 36mm fullframe-equivalent
 • Ideaal voor creatieve close-up fotografie
 • Bijna macro: maximale vergroting van 1:2
 • Minimale scherpstelafstand van 12cm
 • Bijzonder stille en snelle OSD-stappenmotor
 • Fluorcoating tegen stof, vuil en vlekken
 • Weerbestendige constructie

Tamron 24mm f/2.8 DI III op CameraNU.nl >>

Tamron 24mm f/2.8 DI III op Cameraland.nl >>

Tamron 24mm f/2.8 DI III op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de drie groothoek prime’s van Tamron

Bekijk een mooi en kort filmpje over de drie groothoek prime-lenzen van Tamron voor Sony fullframe systeemcamera’s (59 seconden). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je ze alledrie hebben...

Tamron 24mm f/2.8 DI III op CameraNU.nl >>

Tamron 24mm f/2.8 DI III op Cameraland.nl >>

Tamron 24mm f/2.8 DI III op Kamera-express.nl >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Tamron-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Tamron-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Tamron-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2DSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXDSony ENeeGroothoekzoom89990/100Reviews>
Tamron 150-500mm f/5.0-6.7 Di III VC VXD FujifilmFujifilm XNeeSupertelezoom158090/100Reviews>
Tamron 150-500mm f/5.0-6.7 Di III VC VXD SonySony EJaSupertelezoom149990/100Reviews>
Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron 20-40mm f/2.8 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXDSony ENeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III VXD G2Sony EJaStandaardzoom95090/100Reviews>
Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXDSony EJaReiszoom180090/100Reviews>
Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 Di VC OSDDSLRJaReiszoom79990/100Reviews>
Tamron 50-400mm f/4.5-6.3 Di III VC VXDSony EJaSupertelezoom144990/100Reviews>
Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2Sony EJaTelezoom???90/100Reviews>
Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXDSony EJaTelezoom149990/100Reviews>
Tamron AF SP 24-70mm f/2.8 Di USDDSLRJaStandaardNiet leverbaar90/100Reviews>
Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2DSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom???90/100Reviews>
Tamron SP 35mm f/1.4 Di USDDSLRJaGroothoek97390/100Reviews>
Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USDSysteem/DSLRJaMacro76990/100Reviews>
Tamron SP 70-200mm f/2.8 G2DSLRJaTelezoom159989/100Reviews>
Tamron 18-300mm f/3.5-6.3 Di III-A2 VC VXDSysteemNeeReiszoom79988/100Reviews>
Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di IIDSLRNeeReiszoom79988/100Reviews>
Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXDSony EJaReiszoom86988/100Reviews>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXDSony EJaStandaardzoom79988/100Reviews>
Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXDSony EJaSupertelezoom69988/100Reviews>
Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXDSony EJaSupertelezoom91988/100Reviews>
Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSDDSLRJaGroothoekzoom72987/100Reviews>
Tamron AF 16-300mm f/3.5-6.3 Di IISysteem/DSLRNeeReiszoom59986/100Reviews>
Tamron SP 150-600mm f/5.0-6.3 Di VC USD G2DSLRJaSupertelezoom154986/100Reviews>
Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD MacroSony EJaGroothoek43585/100Reviews>
Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD MacroSony EJaGroothoek52985/100Reviews>
Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD MacroSony EJaGroothoek43985/100Reviews>
Tamron 70-210mm f/4.0 Di VC USDDSLRJaTelezoom97585/100Reviews>
Tamron AF SP 90mm f/2.8 DI MacroSysteem/DSLRJaMacro42984/100Reviews>
Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLDDSLRNeeGroothoekzoom64983/100Reviews>
Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USDDSLRJaSupertelezoom86982/100Reviews>
Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZDDSLRNeeReiszoomNiet leverbaar78/100Reviews>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (7 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy