Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD Macro | Reviews & Tests

Beste lichtsterke groothoeklens voor je fullframe Sony systeemcamera? De Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD Macro is een geweldige groothoekprime voor landschaps- en architectuurfotografie. Daarnaast schiet je er creatieve macrofoto’s mee. Goud Award bij Digifoto Pro, ‘Super’ bij Focus Magazine. Alle belangrijke reviews!

Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD MacroLichtsterke primelenzen

Lichtsterke prime objectieven zijn het summum voor de professionele fotograaf en de fanatieke amateur. De beeldkwaliteit ligt nog stuk hoger dan die van professionele zoomlenzen. Bovendien zijn ze nóg lichtsterker. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD Macro, die eind januari 2020 op de markt is gekomen.

Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD Macro

Brandpuntsafstand: 20mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 221gr | Lengte x diameter: 63.5 x 73mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 11cm | Vergrotingsfactor: 0.5x | Filtermaat: 67mm | Release datum: 30 januari 2020 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD MacroDeze Tamron-lens in het kort

De Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD Macro is een bijzondere groothoek-primelens voor fullframe Sony systeemcamera’s. De vormgeving is licht, compact en lekker strak. Hij heeft een snel maximaal diafragma. Ideale lens voor landschaps- en architectuurfotografie. Je schiet er ook bijzondere, creatieve close-ups en macrofoto’s mee dankzij de minimale scherpstelafstand van slechts 11cm.

OSD-stappenmotor: stille en snelle autofocus

De autofocus presteert zeer goed dankzij de OSD-stappenmotor: snel, stil en nauwkeurig. Je kunt altijd zeer eenvoudig overschakelen op handmatige scherpstelling. De lens heeft een vochtbestendige constructie en is voorzien van een fluorcoating die geschikt is voor het werken bij slecht weer.

Drie groothoek prime-lenzen van Tamron voor Sony

Deze Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD Macro is onderdeel van een groothoek-trio van Tamron voor fullframe Sony systeemcamera’s. Ze hebben alledrie een vergrotingsfactor van 1:2 (de helft van een echte macro-lens), een maximaal diafragma van f/2.8 en dezelfde filtermaat van 67mm. De andere twee groothoek-primes zijn: de Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD Macro 1:2 en de Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD Macro 1:2.

De Tamron 20mm f/2.8 Macro is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Macrofotografie

Tamron 20mm f/2.8 Macro op CameraNU.nl >>

Tamron 20mm f/2.8 Macro op Cameraland.nl >>

Tamron 20mm f/2.8 Macro op Kamera-express.nl >>

Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD MacroProfessionele reviewers over de Tamron 20mm f/2.8 Macro

De Tamron 20mm f/2.8 Macro: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Focus Magazine (Erik Derycke, vergelijkingsreview, aprilnummer 2020): In een mooie review vergelijkt Erik de Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD M1:2 met de Sony FE 20mm f/1.8 G met , een objectief met dezelfde beeldhoek, maar voor het overige erg verschillend. De Sony is lichtsterker, de Tamron veel lichter. Beide lenzen zijn goed geschikt voor landschappen, architectuur, interieurs en astrofotografie. Beide lenzen kunnen erg dichtbij scherpstellen, maar de Tamron spant hier de kroon en kent een vergrotingsfactor van 1:2.
  De autofocus van de Sony is sneller, wat in de praktijk voor dit soort lenzen niet veel uitmaakt. Ze stellen beide erg precies scherp. De handige Eye-autofocus van de Sony systeemcamera’s werkt bij beide objectieven prima. Beide objectieven hebben een zeer goede scherpte in het beeldcentrum, al bij volle opening. De hoeken worden zeer goed bij iets diafragmeren.
  Beide objectieven presteren zeer goed. “Bij kleinere openingen als f/5.6 en f/8 zijn ze aan elkaar gewaagd.” Voordeel van de Sony is de grotere lichtsterkte. Hij is daardoor wel groter, zwaarder en ruim twee keer zo duur. De Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD M1:2 krijgt net geen predicaat ‘Super’ met het hoge cijfer 8.7. De Sony FE 20mm f/1.8 G krijgt wel het predicaat ‘Super’ met het hoge cijfer 9.1.
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Dré de Man, full review, aprilnummer 2020): Dré heeft alledrie prime-objectieven in één mooie review besproken in Digifoto Pro. Zijn conclusie over de Tamron 20mm f/2.8 Di III OSD M1:2: “De Tamron 20mm f/2.8 Di III OSD M1:2 hebben we alleen als pre-productiemodel kunnen testen. Volgens Tamron wordt het productiemodel nog beter. Het is nu al een heel goede 20mm voor een lage prijs. Kortom: in ieder geval aanbevolen maar waarschijnlijk zéér aanbevolen.” Eindoordeel: Goud Award.
 • Chip Fotomagazine (full review, oktobernummer 2020): Dit is volgens Chip een prachtig groothoekobjectief voor op reis. En voor een lage prijs. Pluspunt is de hoge scherpte in het beeldcentrum, ook bij open diafragma. Dan wordt liefst 96% van de maximaal mogelijke resolutie op de meetcamera bereikt. Ook mooi is dat de minimale scherpstelafstand kort is en dat de lens is afgedicht tegen de elementen.
  Minpunten zijn er ook. Zo is de AF-motor duidelijk hoorbaar. En er is een flink verlies van scherpte in de hoeken, al wordt dat beter door het diafragma iets dicht te knijpen. Eindoordeel Chip: 88/100.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): Volgens Jan Paul zijn de optische prestaties van de Tamron 20mm f/2.8 Di III OSD M1:2 goed. Ook veeleisende fotografen zullen tevreden zijn. Een prima groothoek voor de Sony fullframe camera’s dus, en volgens Jan Paul misschien wel de meest aantrekkelijke van de drie nieuwe Tamron groothoeken.
  Hij is niet al te groot en lekker licht. Optisch is hij goed. Deze groothoek presteert uitstekend voor alle fotografiegenres waarvoor je een groothoek wilt gebruiken: landschapsfotografie, reis- en reportagefotografie, interieur- en architectuurfotografie. “Dankzij alle afdichtingen van het objectief kan je het onder alle omstandigheden gebruiken. Gezien de kwaliteit en de mogelijkheden, is de prijs die Tamron voor deze 20mm vraagt, bijzonder aantrekkelijk.” Eindoordeel: 85/100.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Deze Tamron 20mm f/2.8 is volgens Mark een unieke ultragroothoeklens voor Sony-fotografen, maar hij kent wel wat opmerkelijke optische problemen. De beelden zijn scherp in het midden. De vergrotingsfactor van 0.5x is mooi, daardoor kun je er bijna macro’s mee maken. Hij is verder lekker compact en licht, en het prijskaartje is ook nog laag.
  Het autofocussysteem is helaas vrij langzaam en behoorlijk luidruchtig. Het maximale diafragma is niet bijzonder snel. De lens biedt verder weinig functies. Serieuzer is de tonvorming die je moet verwijderen bij nabewerking of door de correctie in de camera in te schakelen.
  De scherpte in het centrum van het beeld is uitstekend over het gehele diafragmabereik. En die scherpte is nog zeer goed aan de randen vanaf f/5.6. De lens kent bijna geen chromatische aberraties en overstraling is alleen een probleem wanneer je rechtstreeks in de zon fotografeert. Maar de tonvorming is wel zeer duidelijk, zelfs in jpg’s. Ook is er een zeer duidelijke hoekschaduw bij de maximale opening.
  Mooi is natuurlijk de 1:2-vergroting die mogelijk is omdat je vanaf slechts 11cm van je onderwerp kunt fotograferen. Dat zal een belangrijke reden zijn om deze lens te overwegen. Ook heeft Sony zelf nog geen 20mm-lens voor z’n fullframe’s. Eindoordeel: ‘Aanrader’ met 4 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Deze compacte, vochtbestendige lens met een macrovergroting van 1:2 biedt een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding volgens John. De beelden zijn van hoge kwaliteit. Een ‘plastic fantastic’, maar dan in de vorm van een ultragroothoek in plaats van een standaardlens (50mm).
  Deze lens gaat in tegen de trend van grotere, snellere en duurdere optica. En eigenlijk past hij daardoor veel beter bij het concept van spiegelloze camera’s, die over het algemeen compact en licht zijn.
  Deze groothoekprime is ideaal voor reizen, landschap, architectuur, interieurs en een hele reeks andere fotogenres. Een zeer degelijke, hoogwaardige lens. Eindoordeel: hoogste onderscheiding: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD MacroPcmag.com (Jim Fisher, full review): Tamron voorziet volgens Jim in een behoefte waaraan Sigma, Sony en anderen die lenzen voor het E-mount systeem maken niet voldoen. Die behoefte is: kwaliteitslenzen voor een budgetprijs. De 20 mm f/2.8 Di III OSD M1:2 maakt beelden met uitstekende details, zelfs in combinatie met een beeldsensor met hoge resolutie.
  De beelden kennen wat vervorming, maar correcties in de camera of Raw-aanpassingen maken daar korte metten mee. Het echte nadeel is volgens Jim het scherpstelsysteem. Dat is iets langzamer en luidruchtiger dan andere moderne lenzen. Dit is meer een probleem voor videografen dan voor fotografen.
  Kortom: de Tamron 20mm f/2.8 Di III OSD is een goed gemaakt ultragroothoek primelens. Hij is betaalbaar en scherp, maar biedt geen bliksemsnelle autofocus. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Deze 20mm-lens is onderdeel van een trio van groothoekprimes van Tamron speciaal bedoeld voor Sony fullframe camera’s met E-vatting. De andere twee hebben een brandpuntsafstand van 24mm en 35mm.
  Ze hebben hun grootste diafragma gemeenschappelijk: f/2.8, plus de filtergrootte van 67mm. De prime-lenzen hebben een zware taak: de reviewer was namelijk zeer onder de indruk van de Tamron 17-28mm en de Tamron 28-75mm met ook als grootste diafragma f/2.8.
  Gelukkig blijft deze 20mm-lens goed overeind. Hij is zeer licht gebouwd en ook het prijskaartje is licht. Tegelijk biedt deze lens uitstekende prestaties met een weelderige beeldkwaliteit. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Deze kleine ultralichte lens levert een uitstekende beeldscherpte, zeker voor de prijs. Tekortkomingen heeft hij ook: zeer sterke tonvorming staat bovenaan Bryans lijst. Ook wat kleurscheiding en vignettering doen af aan de beeldkwaliteit. Grootste zwakte: het autofocussysteem.
  Hij is niet zeer lichtsterk, maar het maximale diafragma van f/2.8 is onderdeel van de kleine, lichte en goedkope formule van deze serie Tamron-lenzen. Dit lichte gewicht straalt geen robuust vertrouwen in de bouwkwaliteit uit, maar deze lens is toch mooi gebouwd en ziet er geweldig uit. De zeer lange garantie geeft aan dat Tamron verwacht dat de lens lang standhoudt. Deze 20mm f/2.8 Di III OSD is alweer een geweldige lens van Tamron.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Na een tijdje kwam ik er achter dat ik toch nog een lens miste bij mijn Sony A7II. En wel een groothoeklens. Aangezien ik mijn camera gebruik voor fotografie maar ook zeker voor videografie kwam ik uit op de Tamron 20mm lens. Een prima lens die zowel voor fotografie top is als voor videografie. Ondertussen gave beelden mee gemaakt. Goed advies gehad van de verkoper aangezien er een aantal Tamron lenzen dicht bij elkaar zitten qua mm maar dit wel degelijk een groot verschil is op de camera.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Tamron 20mm f/2.8 Macro op CameraNU.nl >>

Tamron 20mm f/2.8 Macro op Cameraland.nl >>

Tamron 20mm f/2.8 Macro op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Tamron 20mm f/2.8 Macro

 • Mooi vormgegeven groothoek primelens
 • Bijzonder licht en compact ontwerp
 • Ideaal voor close-ups en creatieve macro-foto’s
 • Minimale scherpstelafstand van 11cm
 • Maximale vergroting van 1:2
 • Perfecte autofocus dankzij stille en snelle OSD stappenmotor
 • Fluorcoating tegen stof, vuil en vlekken
 • Weerbestendige constructie

Tamron 20mm f/2.8 Macro op CameraNU.nl >>

Tamron 20mm f/2.8 Macro op Cameraland.nl >>

Tamron 20mm f/2.8 Macro op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de drie groothoek prime’s van Tamron

Bekijk een mooi en kort filmpje over de drie groothoek prime-lenzen van Tamron voor Sony fullframe systeemcamera’s (59 seconden). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je ze alledrie hebben...

Tamron 20mm f/2.8 Macro op CameraNU.nl >>

Tamron 20mm f/2.8 Macro op Cameraland.nl >>

Tamron 20mm f/2.8 Macro op Kamera-express.nl >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Tamron-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Tamron-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Tamron-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2DSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXDSony ENeeGroothoekzoom89990/100Reviews>
Tamron 150-500mm f/5.0-6.7 Di III VC VXD FujifilmFujifilm XNeeSupertelezoom158090/100Reviews>
Tamron 150-500mm f/5.0-6.7 Di III VC VXD SonySony EJaSupertelezoom149990/100Reviews>
Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron 20-40mm f/2.8 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXDSony ENeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III VXD G2Sony EJaStandaardzoom95090/100Reviews>
Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXDSony EJaReiszoom180090/100Reviews>
Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 Di VC OSDDSLRJaReiszoom79990/100Reviews>
Tamron 50-400mm f/4.5-6.3 Di III VC VXDSony EJaSupertelezoom144990/100Reviews>
Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2Sony EJaTelezoom???90/100Reviews>
Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXDSony EJaTelezoom149990/100Reviews>
Tamron AF SP 24-70mm f/2.8 Di USDDSLRJaStandaardNiet leverbaar90/100Reviews>
Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2DSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom???90/100Reviews>
Tamron SP 35mm f/1.4 Di USDDSLRJaGroothoek97390/100Reviews>
Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USDSysteem/DSLRJaMacro76990/100Reviews>
Tamron SP 70-200mm f/2.8 G2DSLRJaTelezoom159989/100Reviews>
Tamron 18-300mm f/3.5-6.3 Di III-A2 VC VXDSysteemNeeReiszoom79988/100Reviews>
Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di IIDSLRNeeReiszoom79988/100Reviews>
Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXDSony EJaReiszoom86988/100Reviews>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXDSony EJaStandaardzoom79988/100Reviews>
Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXDSony EJaSupertelezoom69988/100Reviews>
Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSDDSLRJaGroothoekzoom72987/100Reviews>
Tamron AF 16-300mm f/3.5-6.3 Di IISysteem/DSLRNeeReiszoom59986/100Reviews>
Tamron SP 150-600mm f/5.0-6.3 Di VC USD G2DSLRJaSupertelezoom154986/100Reviews>
Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD MacroSony EJaGroothoek43585/100Reviews>
Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD MacroSony EJaGroothoek52985/100Reviews>
Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD MacroSony EJaGroothoek43985/100Reviews>
Tamron 70-210mm f/4.0 Di VC USDDSLRJaTelezoom97585/100Reviews>
Tamron AF SP 90mm f/2.8 DI MacroSysteem/DSLRJaMacro42984/100Reviews>
Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLDDSLRNeeGroothoekzoom64983/100Reviews>
Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USDDSLRJaSupertelezoom86982/100Reviews>
Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZDDSLRNeeReiszoomNiet leverbaar78/100Reviews>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy