Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXD: Reviews & Tests

De Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXD is een veelzijdige groothoek zoomlens voor je fullframe Sony systeemcamera. Van ultragroothoek tot standaard: een ideaal brandpuntbereik voor veel foto- en videogenres. Compact en lichtgewicht. Komt herfst 2023 op de markt. “De lens heeft een uitstekende autofocus, een zeer mooie constructie en sterke optische prestaties.” Platina Award bij Digifoto Pro. Winnaar TIPA-award 2024. Alle belangrijke reviews!

Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXDGroothoekzoomlenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXD, die in de herfst van 2023 op de markt is gekomen.

Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXD

Brandpuntsafstand: 17-50mm | Maximaal diafragma: f/4.0 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 460gr | Lengte x diameter: 114.4 x 74.8mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 19cm | Vergrotingsfactor: 0.26x | Filtermaat: 67mm | Release datum: herfst 2023 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 829 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Tamron 17-50mm f/4.0 op CameraNU.nl >>

Tamron 17-50mm f/4.0 op Cameraland.nl >>

Tamron 17-50mm f/4.0 op Kamera-express.nl >>

Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXDDeze Sony-lens in het kort

De Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXD voor Sony E-mount is een bijzondere zoomlens. Hebben de meeste ultragroothoekzooms een bereik van 16-35mm of 16-28mm, deze Tamron loopt helemaal door naar de standaard brandpunt: 50mm. En dat maakt hem in één klap een stuk veelzijdiger dan alle andere ultragroothoekzooms. Mooi is dat hij van 17mm tot 50mm een constant maximaal diafragma van f/4.0 behoudt.

Zeer veelzijdig

Dat maakt deze Tamron inzetbaar voor een groot aantal genres. Je schiet interieurs en architectuur, maar net zo goed prachtige portretten. Landschappen, reportages, productfotografie, het kan allemaal met deze lens. En dankzij z’n compacte vorm en z’n geringe gewicht is hij ook ideaal voor op reis.

Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXDAutofocus: snel, stil en precies

Deze Tamron heeft een razendsnelle en nauwkeurige autofocus dankzij z’n VXD lineaire motor. Die motor is bovendien heel stil, zodat de lens niet alleen voor fotografie inzetbaar is, maar ook voor video. Het interne zoom- en scherpstelmechanisme zorgt ervoor dat deze Tamron compact blijft: er zijn geen externe bewegende delen tijdens zoomen of scherpstellen.

Weerbestendig ontwerp

De Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXD heeft een fluorcoating op het voorste lenselement, waardoor je hem makkelijk schoon maakt. En dankzij het vochtbestendige ontwerp kun je met deze lens alle weersomstandigheden aan.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Tamron 17-50mm f/4.0 op CameraNU.nl >>

Tamron 17-50mm f/4.0 op Cameraland.nl >>

Tamron 17-50mm f/4.0 op Kamera-express.nl >>

TIPA-award 2024 voor de Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXD

De Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXD heeft een begerenswaardige TIPA-award 2024 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste groothoek zoomlens’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Kamera-express.nl >>

 

Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXDProfessionele reviewers over de Tamron 17-50mm f/4.0

De Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXD: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Dré de Man, full review, decembernummer 2023, nr. 6): Met deze nieuwe groothoek/standaardzoom richt Tamron zich volgens Dré op allround fotografen en filmers, maar ook op vloggers. Hoe goed is hij? Heel goed, zo blijkt.
  De Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXD is volgend Dré “een erg prettig objectief dat snel vertrouwd aanvoelt en in veel fotogafie- (en video-) situaties op zijn plek is”. Al is het diafragma niet heel groot, voor veel situaties is het prima geschikt. En doordat je van zeer dichtbij kunt scherpstellen “kun je er toch – zowel in de groothoekstand als in de 50mm modus – krachtig beeld mee maken waarbij het onderwerp tegen de achtergrond afsteekt”.
  Ontwerp, optiek en uitvoering zijn allemaal van hoge kwaliteit, aldus Dré. Dat maakt deze Tamron “tot een interessante keuze als je op zoek bent naar een kwalitatieve standaardzoom voor je Sony fullframe-camera”. Eindoordeel: Platina Award.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Tamron 17-50mm F/4 VXD is volgens Dustin een intrigerende, veelzijdige lens. “Tamron had al een zeer goede Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD voor Sony, maar dat zoombereik is uiteraard veel beperkter dan deze nieuwe zoomlens. De 17-50mm f/4 is om een aantal redenen een interessantere lens voor videowerk. De interne zoom, de mogelijkheid om het gedrag van de handmatige scherpstelring aan te passen en het verbeterde autofocussysteem zorgen allemaal voor een uitstekende lens voor videowerk.”
  Net als de Sony FE 20-70mm f/4.0 G is deze Tamron ook een zeer goede reislens. Het is breed genoeg om veel gebouwen of landschappen in beeld te brengen, maar met 50mm kun je ook portretten maken.
  En dan is de prijs schappelijk: je krijgt voor waar voor je geld. “De lens heeft een uitstekende autofocus, een zeer mooie constructie en sterke optische prestaties.” Dustin is daarbij erg gecharmeerd van het intern zoomende ontwerp. Zowel foto’s als video’s zien er erg mooi uit. “Dit kan ook een geweldige optie zijn voor vloggers of trouwvideografen.”
 • Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXDPetapixel.com (Chris Niccolls, full review): Ondanks de wat matige hoekscherpte is de Tamron 17-50mm volgens Chris een handzaam objectief. “Een pluim voor Tamron voor het verkennen van brandpuntsbereiken die traditioneel worden vermeden.” Deze Tamron is uitstekend als lens voor alledag maar ook om landschappen te schieten op reis.
  Tamron is de laatste tijd goed bezig met het maken van uitstekende lenzen tegen concurrerende prijzen, schrijft Chris. De 17-50mm-lens plus de Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD is een perfecte combinatie met een enorm bereik. “Met Tamron beschik je over goede optica zonder het gewicht en de omvang, en dat alles tegen een betaalbare prijs.”
  Echte alternatieven zijn er niet: geen enkele andere fabrikant maakt een autofocuslens die dit bereik dekt voor Sony E-Mount. “Je zou naar de Tamron 17-28mm f/2.8 lens of de Sony 16-35mm f/4 kunnen kijken om een vergelijkbare ervaring te krijgen, maar het extra brandpuntsbereik van de 17-50mm is erg aantrekkelijk.”
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Tamron 17-50mm f/4 Di III VXD kost volgens Jim minder dan opties van de camerafabrikanten, terwijl hij een redelijk goede beeldkwaliteit biedt en een lichtgewicht ontwerp heeft. “Het is een fantastische match voor fotografen die een oplossing met één lens willen met een brede tot standaarddekking voor het schieten van allround foto’s.”
  De concurrentie is wel sterk. Zo zijn de Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Contemporary en Sony FE 16-35mm f/4.0 G technisch superieur voor landschaps- en videowerk. “Maar geen van beide kan tippen aan de veelzijdigheid en betaalbaarheid van de Tamron.”
  Kortom: de Tamron 17-50mm f/4 Di III VXD-lens zoomt dichterbij in en kost minder dan de concurrentie, terwijl bescherming tegen weersinvloeden en overstraling hem ideaal maken voor landschappen. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (Chris Gampat, full review): De Tamron 17-50mm f/4 is volgens Chris een behoorlijk solide lens. Opvallend zijn de onconventionele brandpuntsafstanden. “Hij is breder dan de meeste kitlenzen en snijdt af bij de normale markering van 50mm.”
  Echt zinvol is deze lens alternatief voor een 16-35mm f/4. “De Tamron gaat weliswaar niet zo breed, maar wordt langer en biedt een bruikbaarder bereik.” Binnen de line-up van Tamron is het wel een beetje verwarrende lens. Tamron heeft een hele goede 20-40mm f/2.8 en een 17-28mm f/2.8. “Deze beide zijn betaalbaarder en beter dan welke 16-35mm f/4-lens dan ook. Dus over het algemeen probeer ik nog steeds te begrijpen wie voor een lens als de 17-50mm zou gaan.”
  Toch is het een voorbeeldobjectief, vindt Chris. “De beeldkwaliteit is geweldig en brengt het karakter met zich mee waar we van zijn gaan houden bij Tamron-lenzen. Ze maken de Sony E-camera’s echt een stuk leuker. De lens beschikt ook over een uitstekende weerbestendigheid, betrouwbare autofocus en een lichtgewicht constructie.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): Het wordt druk in het groothoek-tot-standaard segment, schrijft Jan Paul. Naast deze Tamron 17-50mm f/4 Di III VXD zijn er namelijk ook de Tamron 20-40mm f/2.8 Di III VXD en de Sony FE 20-70mm f/4.0 G. Daardoor kun je nu kiezen voor meer lichtsterkte maar een kleiner bereik. Of juist voor meer bereik aan de telekant, maar iets minder groothoek.
  Deze Tamron 17-50mm F4 Di III VXD voegt weer een extra mogelijkheid toe. Jan Paul: “Dat is zeker toe te juichen, al zou het mooi zijn om ook nog een keer een compacte telezoom te krijgen die mooi aansluit op een objectief als dit. De verfijningen die Tamron aanbrengt in de Di III serie zoals de USB-C aansluiting, extra bedieningsmogelijkheden en een iets hogere bouwkwaliteit ten opzichte van de allereerste modellen zijn welkom en de beeldkwaliteit lijkt dik in orde. De prijs is heel redelijk.”
 • PetaPixel (Chris Niccolls, video-review): Chris neemt deze Tamron onder de loep in alweer een geweldige video-review. Hij zegt: “We houden van de nieuwe trend van ultrabrede tot normale zoomlenzen, en de Tamron 17-50mm f/4 is het meest recente voorbeeld.” Chris ging op stap met deze lens in Calgary en New York City. En hij geeft z’n ongezouten mening.
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Tamron 17-50mm f/4 Di III VXD heeft volgens Bryan een uitstekend brandpuntsafstandsbereik in een behuizing van bescheiden (en vaste) afmetingen en gewicht. Het fysiek ontwerp is fantastisch en hij heeft een krachtig AF-systeem. “Deze lens produceert een goede beeldkwaliteit tegen een relatief lage prijs.”

Tamron 17-50mm f/4.0 op CameraNU.nl >>

Tamron 17-50mm f/4.0 op Cameraland.nl >>

Tamron 17-50mm f/4.0 op Kamera-express.nl >>

 

Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXDBelangrijkste kenmerken van de Tamron 17-50mm f/4.0

 • Zeer veelzijdig zoombereik: van ultragroothoek tot standaard
 • Geoptimaliseerd: voor fullframe Sony systeemcamera’s met E-mount
 • Lichtsterk: constant maximaal diafragma van f/4.0
 • Razendsnelle autofocus: VXD Lineaire Motor
 • Professioneel: intern zoom- en scherpstelmechanisme
 • Handig: compatibel met Tamron Lens Utility software
 • Lensbescherming: fluorcoating
 • Ook bij ruig weer: stof- en vochtbestendig ontwerp

Tamron 17-50mm f/4.0 op CameraNU.nl >>

Tamron 17-50mm f/4.0 op Cameraland.nl >>

Tamron 17-50mm f/4.0 op Kamera-express.nl >>

 

PetaPixel: mooie YouTube-review van de Tamron 17-50mm f/4.0

Bekijk een mooie YouTube-review van de Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXD door Chris Niccolls van PetaPixel (8:23 minuten). Chris ging op stap met deze lens in Calgary en New York City. En hij geeft z’n ongezouten mening.

Tamron 17-50mm f/4.0 op CameraNU.nl >>

Tamron 17-50mm f/4.0 op Cameraland.nl >>

Tamron 17-50mm f/4.0 op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Beste Tamron-lenzen op een rij

De beste Tamron-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle groothoek-zoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle groothoek-zoomobjectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Binnenkort voeg ik meer reviews van groothoekzooms toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon EF 11-24mm f/4.0L USMCanon EFJaGroothoekzoom289996/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Fujifilm XF 8-16mmFujifilm XNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRFujifilm GFXNeeGroothoekzoom279995/100Reviews>
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7MFTNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Leica LJaGroothoekzoom249995/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM IISony EJaGroothoekzoom269995/100Reviews>
Fujifilm GF 32-64mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoekzoom249994/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Sigma 24-35mm f/2.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom99994/100Reviews>
Canon EF 16-35mm f/2.8L III USMCanon EFJaGroothoekzoom199592/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 8-18mm f/2.8-4.0MFTNeeGroothoekzoom119992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroLeica LJaGroothoekzoom79990/100Reviews>
Panasonic Lumix G 7-14mm f/4.0MFTNeeGroothoekzoom87390/100Reviews>
Pentax HD DA 11-18mm f/2.8Pentax KJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaGroothoekzoom152990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaGroothoekzoom89990/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-25mm f/2.8 GSony EJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXDSony ENeeGroothoekzoom89990/100Reviews>
Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom???90/100Reviews>
Tamron 20-40mm f/2.8 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2DSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeGroothoekzoom99989/100Reviews>
Sigma 10-18mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemNeeGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom174988/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Canon EF 16-35mm f/4.0LCanon EFJaGroothoekzoom96387/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSDDSLRJaGroothoekzoom72987/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM ArtSysteem/DSLRNeeGroothoekzoom79985/100Reviews>
Tokina ATX-I 11-16mm f/2.8DSLRNeeGroothoekzoom54985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLDDSLRNeeGroothoekzoom64983/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6GNikon F (DX)NeeGroothoekzoom37280/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy