Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSD | Reviews & Tests

Wat is het beste groothoek-zoomobjectief voor je spiegelreflex? De Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSD is de kleinste en lichtste ultragroothoekzoom op aarde. Perfect voor landschappen, architectuur én reportages. “Grootse prestaties voor een betaalbare prijs.” Alle belangrijke reviews!

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSDGroothoek-zoomobjectief: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoek-zoomobjectief. Je hebt ze voor je aps-c of fullframe spiegelreflex of systeemcamera. De allerbeste groothoek-zoomlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus een aantal reviews van de Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSD, die in september 2018 op de markt is gekomen. Verkrijgbaar voor vattingen: Canon EF en Nikon F (FX)!

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSD

Brandpuntsafstand: 17-35mm | Maximaal diafragma: f/2.8-4.0 | Lensvattingen: Canon EF / Nikon F (FX) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 460gr | Lengte: 92.5mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 28cm | Vergrotingsfactor: 0.20 | Filtermaat: 77mm | Release datum: september 2018 | Frankwandelt-rating 87/100 | Prijs: 499 euro op CameraNU.nl en op Bol.com en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Bol.com >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSDDeze Tamron-lens in het kort

Niet iedereen wil met een zware en grote ultragroothoekzoom rondzeulen. Tamron heeft dat begrepen. Deze prachtige lens meet 9 centimeter en weegt 460gram schoon aan de haak en is daarmee de kleinste en lichtste ultragroothoekzoom. Het brandpuntbereik is prachtig: met 17mm leg je professioneel landschappen en architectuur vast. En de universeel inzetbare 35mm groothoek is buitengewoon geschikt voor reportages en straatfotografie. Daarbij is deze Tamron lekker lichtsterk: van f/2.8 tot f/4.0. Perfect bij minder licht!

Haarscherpe, contractrijke beelden

De optische constructie van dit objectief is ook al uitmuntend. Die zorgt voor haarscherpe en contrastrijke beelden van rand tot rand en van hoek tot hoek. Het circulaire diafragma is opgebouwd uit 7 afgeronde bladen voor een vloeiende weergave van de onscherpe delen in je opnames. Speciaal voor deze lens heeft Tamron een stillere en snellere autofocusmotor ontwikkeld. De nieuwe Optimized Silent Drive (OSD) zorgt ervoor dat je geruisloos en ongemerkt beelden schiet. Nog iets moois: deze Tamron is robuust gebouwd en zeurt niet bij een regen- of stofbui.

Deze Tamron-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 op CameraNU.nl >>

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 op Bol.com >>

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 op Kamera-express.nl >>

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSD(Professionele) reviewers over de Tamron 17-35mm

De Tamron 17-35mm: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Digifoto Pro (novembernummer 2018): Met deze Tamron vervang je zowel een standaardzoom als een groothoekzoom. Je bespaart dus geld én gewicht. Deze fullframe Tamron biedt bovendien variabele lichtsterkte. En hij is lekker licht en compact. Kortom: een “bijzonder plezierige” lens. Ondanks de lage prijs is er niet beknibbeld op constructie en uitrusting, constateert de reviewer. En met een snelle en stille autofocusmotor is hij ook heel geschikt voor video.
  In het lab van Digifoto Pro doet de lens het goed tot zeer goed. Kleurfouten en coma zijn goed onder controle. De bokeh is prima, evenals de coating. Een kwaliteitslens dus met een erg goede prijs/kwaliteit-verhouding. Hij scoort op alle vlakken het beste op de korte brandpuntsafstanden. De reviewer denkt dat de meeste fotografen de lens juist voor die korte afstanden (tussen 17 en 28mm) zullen aanschaffen.
  Voor fotografen die gewicht willen besparen en extra ruimte in hun tas willen vrijmaken, is deze Tamron een aantrekkelijke optie, aldus de reviewer. “De kwaliteit is prima. De lichtsterkte is in het korte groothoekbereik vrijwel gelijk aan die van de professionele fullframe groothoekzooms (f/2.8-f/3.2). Kortom, een zeer betaalbaar en breed inzetbaar objectief met grootse prestaties.” Eindoordeel: Goud Award.
 • Camerastuffreview.com: Deze Tamron is volgens de reviewer een prima groothoekzoom met veel kwaliteiten. Hij is zonder problemen in weer en wind te gebruiken. Bovendien is hij lichtsterk, licht en compact. De beeldkwaliteit is hoog. De autofocus is snel en betrouwbaar en het objectief kan worden gebruikt met filters. De prijs is ook nog eens aantrekkelijk. Enkele minpunten zijn er ook: zo is de hoekscherpte op volle opening op 17mm iets minder en is de vertekening op 17mm ongecorrigeerd vrij stevig. Maar al met al een prima lens.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Aan deze lens ontbreken wat features, zoals beeldstabilisatie. Maar toch is de Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD een zeer indrukwekkende lens als je naar de prestaties kijkt. De prijs is zeer redelijk. Al met al een aantrekkelijke lens dus. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSDCameralabs.com (Thomas, full review): De Tamron 17-35mm f/2.8-4 is een zeer aanlokkelijke kleine en lichte groothoekzoomlens. Hij is erg scherp in het centrum over het hele bereik. Hij is het scherpst op 21mm en wordt wat zachter als je inzoomt. Hij presteert goed bij tegenlicht en focust betrouwbaar. Ook heeft hij weerbestendigheid. Al met al is deze lens: ‘Recommended’.
 • Imaging-resource.com (Jeremy Gray, full review): De reviewer was onder de indruk van de bouwkwaliteit en de grootte. Met een ‘agressieve’ lage prijs zou de lens toch wel minder moeten scoren op beeldkwaliteit? Dat bleek niet het geval. Op de Canon 5DS R, een camera met zeer hoge resolutie, presteert deze lens zeer goed, vooral in het beeldcentrum, en zelfs bij open diafragma.
  De hoeken zijn dan wat zacht, en er is sprake van vignettering bij open diafragma. Maar diafragmeer je, dan is de beeldkwaliteit over het hele beeld zeer goed. Een indrukwekkende lens, die makkelijk in het gebruik is en een zeer betaalbare prijs heeft. “The Tamron 17-35mm f/2.8-4 is a wide-angle winner.”
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Scherpe groothoeklens. Gisteren snel binnengekregen met mooie blackfriday actie. Nu al gave foto's gemaakt. Ik mis de stabilisatie niet die er als enig minpuntje niet op zit. Zo uit de hand ragscherpe foto's. Dit wordt voorlopig mijn all round lens op mijn Canon 6d mark 2.
  Op 35mm kan je naderhand zeker 100% incroppen om nog een scherpe foto over te houden. Ook op 17mm natuurlijk. Beeldkleur is erg mooi. Scherpstellen gaat ook zeer snel en erg pressies. Ik vind het een erg goede aanwinst bij mijn lenzen. En perfect beeld voor een full frame.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Bol.com: “Uitstekend objectief. Nauwelijks vingettering te merken. Mooie groothoek, ook op een cropsensor (Nikon D3500). Filters zijn wel wat duurder dan maten rond de 50-60mm maar gelukkig passen die uitstekend. Mooi meegenomen dat het objectief lichtsterk is met een max diafragma van 2.8 op 17mm. Die wordt wel minder richting de 35mm. Scherpstelafstand is best kort, dat is best prettig als ik iets dichterbij een object wil fotograferen. (...)
  Mijns inziens een uitstekend objectief voor landschappen en 'dagelijkse' situaties als in een museum. Vooral fijn dat het objectief ook geschikt is voor full frame. Mocht je misschien ooit willen upgraden van aps-c naar full frame dan is dit een aanrader. Zeker duurder dan bijvoorbeeld de Nikon 10-20mm maar ik vind dat de scherpte en de geschiktheid voor full frame hier tegenop wegen als je overweegt wat meer uit te geven aan een groothoek. Mooie 'doorgroei' lens dus voor mij als amateur-/hobbyfotograaf.
  Zeker een aanrader.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Scherp en lichte breedhoeklens. Bij de eerste foto's viel het mij op dat de scherpte heel goed is zelfs op f/2.8. Een prima landschap en architectuur objectief dat ik nog verder ga uitproberen en bestuderen. Ook heb ik het Tap-in Console van Tamron waar ik updates kan afhalen en de scherpstelpunten fijn afstellen.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 op CameraNU.nl >>

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 op Bol.com >>

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 op Kamera-express.nl >>

 

Plussen en minnen van de Tamron 17-35mm

 • Lekker licht en compact
 • Lichtsterke ultragroothoekzoom
 • Geschikt voor fullframe en aps-c
 • Geen beeldstabilisatie

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 op CameraNU.nl >>

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 op Bol.com >>

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Tamron 17-35mm

Bekijk een mooie YouTube-review van de Tamron 17-35mm door fotograaf Christopher Frost (8:59 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 op CameraNU.nl >>

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 op Bol.com >>

Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 op Kamera-express.nl >>

 

Beste Tamron-lenzen op een rij

De beste Tamron-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle groothoek-zoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle groothoek-zoomobjectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Binnenkort voeg ik meer reviews van groothoekzooms toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon EF 11-24mm f/4.0L USMCanon EFJaGroothoekzoom289996/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Fujifilm XF 8-16mmFujifilm XNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRFujifilm GFXNeeGroothoekzoom279995/100Reviews>
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7MFTNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Leica LJaGroothoekzoom249995/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM IISony EJaGroothoekzoom269995/100Reviews>
Fujifilm GF 32-64mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoekzoom249994/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Sigma 24-35mm f/2.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom99994/100Reviews>
Canon EF 16-35mm f/2.8L III USMCanon EFJaGroothoekzoom199592/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 8-18mm f/2.8-4.0MFTNeeGroothoekzoom119992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroLeica LJaGroothoekzoom79990/100Reviews>
Panasonic Lumix G 7-14mm f/4.0MFTNeeGroothoekzoom87390/100Reviews>
Pentax HD DA 11-18mm f/2.8Pentax KJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaGroothoekzoom152990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaGroothoekzoom89990/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-25mm f/2.8 GSony EJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXDSony ENeeGroothoekzoom89990/100Reviews>
Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom???90/100Reviews>
Tamron 20-40mm f/2.8 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2DSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeGroothoekzoom99989/100Reviews>
Sigma 10-18mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemNeeGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom174988/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Canon EF 16-35mm f/4.0LCanon EFJaGroothoekzoom96387/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSDDSLRJaGroothoekzoom72987/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM ArtSysteem/DSLRNeeGroothoekzoom79985/100Reviews>
Tokina ATX-I 11-16mm f/2.8DSLRNeeGroothoekzoom54985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLDDSLRNeeGroothoekzoom64983/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6GNikon F (DX)NeeGroothoekzoom37280/100Reviews>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy