Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD | Reviews & Tests

Wat is het beste groothoek-zoomobjectief voor je Sony A7 of A9 systeemcamera? De Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD is een lichtsterke ultragroothoekzoom die lekker lichtgewicht en compact is. Bij uitstek geschikt voor fotografie en video’s. EISA-award: 'Beste groothoek zoomlens'. Alle belangrijke reviews!

Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXDGroothoek-zoomobjectief: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoek-zoomobjectief. De allerbeste groothoek-zoomlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD, die eind juli 2019 op de markt is gekomen.

Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD

Brandpuntsafstand: 17-28mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 420gr | Lengte x diameter: 99 x 73mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 19cm | Filtermaat: 67mm | Release datum: eind juli 2019 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 899 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Tamron-lens in het kort

Prachtige ultragroothoekzoom voor je fullframe systeemcamera van Sony. De lens is compact, licht van gewicht en heeft een lichtsterk diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik. Dankzij het bescheiden formaat en gewicht is deze Tamron perfect in balans met de fullframe Sony’s. De lens is ideaal voor fotografie van landschappen, interieurs, reportages en architectuur. De resolutie is daarbij hoog voor perfecte scherpte van hoek tot hoek.

Schitterende close-ups

Dankzij de minimale scherpstelafstand van slechts 19 centimeter kun je prachtige close-ups maken en komen allerlei creatieve mogelijkheden binnen handbereik. Het autofocussysteem wordt aangedreven door de snelle en stille Rapid eXtra-silent stepping Drive (RXD). Hiermee stel je snel, nauwkeurig en geruisloos scherp. Ideaal als je video’s opneemt of anderen niet wilt storen bij het fotograferen. Kortom: een topper van Tamron!

Deze Tamron-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Reportagefotografie

Tamron 17-28mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Tamron 17-28mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Tamron 17-28mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

(Professionele) reviewers over de Tamron 17-28mm f/2.8

De Tamron 17-28mm f/2.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • CameraNU.nl ( Arlene Londema, productreview): Deze Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD is een fijne lens met een hele goede bouwkwaliteit én een goede beeldkwaliteit, aldus reviewer Arlene. “Je kunt er een breed scala aan onderwerpen mee fotograferen. Door de extra grote beeldhoek kijk je met deze lens op een andere manier naar de wereld dan met je eigen ogen. Daardoor ga je nadenken over de voorgrond of het kader en zo krijgt je eigen creativiteit steeds een leuke boost.”
  De autofocus is lekker snel, schrijft Arlene. Daardoor kun je snel even ergens een foto van maken en weer doorlopen. “Het is gewoon écht leuk om met deze groothoek te werken. En de scherpte en de mooie bokeh maken het helemaal af!”
  Tamron heeft volgens Arlene een slimme en logische stap gezet met deze lens. Hij sluit perfect aan op de Tamron SP AF 28-75mm f/2.8, een ontzettend populair objectief. Zelfs de filtermaat is gelijk en bespaart kosten. “Ik kan me voorstellen dat eigenaren van de 28-75mm lens na een tijdje extra groothoek of wat meer zoom zouden willen. Wil je meer groothoek? Dan is de 17-28mm een hele logische keus als volgende aankoop. En samen met het 28-75mm objectief, heb je dan nog geen kilo aan glaswerk bij je!” Lees het hele review van Arlene >>
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): Reviewer Jan Paul kost het geen enkele moeite om de Tamron 17-28mm f/2.8 aan te bevelen omdat hij uitstekend presteert. “Het objectief maakt goed gebruik van de correctiemogelijkheden in de Sony systeemcamera's en dat levert scherpe en vertekeningsvrije beelden met een hele beperkte lichtafval op.”
  De autofocus is snel, stil en nauwkeurig, aldus Jan Paul. Ook het zoomen en scherpstellen gaat snel, licht en soepel. Daar komt nog bij dat de 67mm filters lekker compact en goedkoop zijn. “Het is een prima lens voor zowel reportagefotografie als landschap en architectuur. Wat wil je meer?”
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Sommige lenzen zijn geweldig, sommige lenzen zijn geweldig in het gebruik en passen naadloos bij de fotograaf, sommige lenzen zijn geweldig maar zijn onhandig in het gebruik. De Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD presteert excellent, is heerlijk in het gebruik en is ook nog eens zeer redelijk geprijsd. Hij is licht, efficient, vochtbestendig en doet eigenlijk alles goed wat van belang is. Daarmee schaart deze lens zich in het korte lijstje lenzen met een ‘Editor’s Choice’. Eindoordeel: Editors Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): Twee lenzen voor de prijs en het gewicht van één? Als je je groothoek tot standaard zoombereik wil dekken met twee f/2.8 zoomlenzen, dan kosten de Tamron 17-28mm f/2.8 Di III plus z’n 28-75mm f2.8 Di III neefje samen minder dan de Sony 16-35mm f/2.8 GM in z’n eentje.
  En hoewel het gecombineerde gewicht van beide Tamrons 300 gram meer is dan dat van de Sony, wegen ze samen toch maar 1 kilo.
  Optisch is deze Tamron scherp en contrastrijk, zelfs bij akelig tegenlicht. Hij levert ook zeer bruikbare close-up prestaties. Hij heeft een erg korte scherpstelafstand voor close-ups en misschien is het niet de scherpste lens onder de fullframe-lenzen voor middenafstanden, maar de reviewer heeft veel liever een groothoekzoom die zeer scherpe landschaps- en architectuurfoto’s aflevert (die zijn vergelijkbaar of zelfs scherper dan de Sony G Master) dan een klein beetje meer prestatie voor onderwerpen op korte afstand.
  Dus als je kunt leven met een beperkt 1.6x zoombereik, dan is Tamrons tweede native E-mount lens duidelijk aan te bevelen. Eindoordeel: Recommended.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Tot nog toe hadden Sony fullframe fotografen die een compacte groothoekzoom zochten maar één echte optie: de Sony 16-35mm f/4. Met deze 17-28mm f/2.8 heeft Tamron een exceptioneel sterk alternatief aangedragen. Net zoals z’n 28-75mm neefje, is dit een lens om erg van te houden. Hij combineert indrukwekkende scherpte met een snel maximaal diafragma in een compacte, lichtgewicht, weerbestendig ontwerp. Vooral landschapsfotografen zullen z’n sterke punten op waarde weten te schatten.
  De optische kwaliteit van deze lens is excellent. Het enige vraagteken kun je plaatsen bij z’n beperkte zoombereik. Daarom moet je hem eigenlijk combineren met een 24-70mm of 28-70mm standaardzoom voor alledaags gebruik.
  Maar op alle andere punten is de Tamron 17-28mm f/2.8 een excellent alternatief die een geweldige prijs/kwaliteit-verhouding biedt. Het is te hopen dat Tamron ook snel versies voor Canon RF en Nikon Z-mount op de markt brengt. Eindoordeel: de Goud Award met 5 van de 5 sterren.
 • Photobyrichard.com (Richard, full review): Lensontwerp is altijd een balans tussen verschillende compromissen. Grootte, snelheid, prijs, zoombereik. Tamron heeft voor een compacte lens gekozen met een constant f/2.8 diafragma tegen een zeer redelijke prijs. En dus biedt deze lens snelheid, een goede prijs en zeer fatsoenlijke beeldkwaliteit in een compact formaat. Dat verklaart ook dat het zoombereik slechts 17-28mm is, en geen millimeter meer.
  En hoewel Richard graag een lens had gezien met nog wat meer groothoek, houdt hij ook echt van het compacte formaat en het minimale gewicht van deze lens. Daardoor voelt hij meer als een f/4-zoomlens dan als een f/2.8-zoomlens als je kijkt naar grootte en gewicht. Heb je al de Tamron 28-75 f/2.8 in je cameratas, dan zal deze Tamron 17-28 f/2.8 de perfecte compagnon zijn. Samen bieden ze alles wat je nodig hebt voor je groothoek- tot standard zoombehoeften.
 • Phillipreeve.net (Phillip Reeve, full review): Deze lens is in veel opzichten erg verwant met de Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD. Net als die lens combineert hij een snel maximaal diafragma met een compact formaat en een redelijke prijs. Die 28-75mm is erg populair, zal dat ook voor deze 17-28mm gelden?
  Deze lens is een uitstekende combi met de Sony fullframe E-mount camera’s. Hij is zelfs een ons lichter dan de lens van Sony zelf, de Sony FE 16-35mm f/4.0 ZA. Optisch is de Tamron erg goed op de groothoekstand, iets minder aan de ‘telekant’. Dat geldt voor veel ultragroothoekzooms. Diafragmeer je naar f/8 of f/11 dan is hij goed genoeg voor de meeste toepassingen.
  De bokeh is wel wat onrustig, hij haalt op dit punt niet het niveau van een snelle groothoekprime als de Sony FE 28mm f/2. Ook de zonnesterren die je ermee kunt produceren zijn niet van topklasse.
  Elke lens is uiteindelijk een compromis, en dit geldt het sterkst voor zoomlenzen. Voor de Tamron 28-75mm heeft dit voor de meeste fotografen goed uitgepakt. De Tamron 17-28mm heeft hetzelfde potentieel.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Vlak voor Eurosonic Noorderslag gekocht samen met de Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD. Bij 1 concert getest en daarna 4 dagen (en nachten) bands/singer songwriters gefotografeerd tijdens Eurosonic Noorderslag. Van donkere kroegjes tot goed belichte podia.
  Onder de indruk van de beeldkwaliteit. Scherp wijd open op f 2.8. Goede autofocus (ook bij moeilijke lichtomstandigheden als heel veel rook of heel weinig licht). Had iets meer zoom bereik mogen hebben (tot 35mm).” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Top groothoeklens. Ik had de 28-75 van Tamron icm Sony A7III. Ik miste het groothoekbereik daar een beetje. Deze lens is echt perfect voor bijvoorbeeld evenementen. Heerlijk om zo'n goed scherpe, lichte en goed geprijsde lens in mijn bezit te hebben.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Tamron 17-28mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Tamron 17-28mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Tamron 17-28mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Tamron 17-28mm f/2.8

 • Licht en compact
 • Ideaal groothoekbereik
 • Perfecte beeldkwaliteit: hoge resolutie
 • Unieke close-ups: minimale scherpstelafstand van 16cm
 • Stille en snelle autofocus-motor
 • Lichtsterk diafragma van f/2.8 over gehele zoombereik

Tamron 17-28mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Tamron 17-28mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Tamron 17-28mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Tamron 17-28mm f/2.8 wint EISA-award 2019-2020

De Tamron 17-28mm f/2.8 heeft een van de prestigieuze EISA-awards 2019-2020 gewonnen. Het is de ‘Beste groothoek zoomlens’ van 2019-2020! Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Mooie YouTube-review van de Tamron 17-28mm f/2.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Tamron 17-28mm f/2.8 door fotograaf Dan Watson (7:33 minuten). Schitterende beelden! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Tamron 17-28mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Tamron 17-28mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Tamron 17-28mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Beste Tamron-lenzen op een rij

De beste Tamron-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle groothoek-zoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle groothoek-zoomobjectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Binnenkort voeg ik meer reviews van groothoekzooms toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon EF 11-24mm f/4.0L USMCanon EFJaGroothoekzoom289996/100Reviews>
Canon RF 10-20mm f/4.0L IS STMCanon RJaGroothoekzoom273995/100Reviews>
Fujifilm XF 8-16mmFujifilm XNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRFujifilm GFXNeeGroothoekzoom279995/100Reviews>
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7MFTNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Leica LJaGroothoekzoom249995/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM IISony EJaGroothoekzoom269995/100Reviews>
Fujifilm GF 32-64mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoekzoom249994/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Sigma 24-35mm f/2.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom99994/100Reviews>
Canon EF 16-35mm f/2.8L III USMCanon EFJaGroothoekzoom199592/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 8-18mm f/2.8-4.0MFTNeeGroothoekzoom119992/100Reviews>
Canon RF 14-35mm f/4L IS USMCanon RJaGroothoekzoom184990/100Reviews>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMCanon RJaGroothoekzoom253990/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroLeica LJaGroothoekzoom79990/100Reviews>
Panasonic Lumix G 7-14mm f/4.0MFTNeeGroothoekzoom87390/100Reviews>
Pentax HD DA 11-18mm f/2.8Pentax KJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaGroothoekzoom152990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaGroothoekzoom89990/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-25mm f/2.8 GSony EJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXDSony ENeeGroothoekzoom89990/100Reviews>
Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron 17-50mm f/4.0 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom???90/100Reviews>
Tamron 20-40mm f/2.8 Di III VXDSony EJaGroothoekzoom99990/100Reviews>
Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2DSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeGroothoekzoom99989/100Reviews>
Sigma 10-18mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemNeeGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom174988/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Canon EF 16-35mm f/4.0LCanon EFJaGroothoekzoom96387/100Reviews>
Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaGroothoekzoom71987/100Reviews>
Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 Di OSDDSLRJaGroothoekzoom72987/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM ArtSysteem/DSLRNeeGroothoekzoom79985/100Reviews>
Tokina ATX-I 11-16mm f/2.8DSLRNeeGroothoekzoom54985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLDDSLRNeeGroothoekzoom64983/100Reviews>
Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RNeeGroothoekzoom40980/100Reviews>
Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6GNikon F (DX)NeeGroothoekzoom37280/100Reviews>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy