Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXD | Reviews & Tests

Wat is de beste groothoekzoomlens voor je Sony systeemcamera met aps-c sensor? De Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXD is de perfecte lichtsterke ultragroothoekzoom voor je Sony systeemcamera uit de A6000-serie. Hij is heerlijk compact en licht van gewicht. EISA-award 2021-2022. “Aantrekkelijke keuze voor wie met een Sony aps-c camera fotografeert.” Alle belangrijke reviews!

Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXDGroothoekzoomlenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXD, die eind juni 2021 op de markt is gekomen.

Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXD

Brandpuntsafstand: 11-20mm / fullframe equivalent 16.5-30mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E (aps-c) | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 335gr | Lengte x diameter: 86 x 73mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 15cm | Vergrotingsfactor: 0.25x | Filtermaat: 67mm | Release datum: eind juni 2021 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 899 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXD Deze Tamron-lens in het kort

De Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXD is een lichtsterke ultragroothoekzoom, met een maximaal diafragma van f/2.8 over het hele zoombereik. Daarmee is het ‘s werelds eerste ultrazoom voor aps-c camera’s met een dergelijk groot diafragma.

Zeer compact en licht

Een prestatie van formaat. Gelukkig is deze Tamron zelf erg bescheiden van formaat: het is een lekker compacte en zeer lichte lens. Echt een lens om altijd bij je te hebben. Het is ook een veelzijdige lens, die je kunt inzetten voor veel fotografiegenres. Denk aan landschaps-, interieur- of architectuurfotografie. Maar ook voor creatieve straatfotografie leent deze compacte, onopvallende lens zich uitstekend.

Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXDDe hele dag op pad

Voor een lichtsterke ultragroothoekzoom is deze Tamron 11-20mm f/2.8 met 335 gram zeer licht. Ook meet hij maar 86.2 millimeter. Samen met de compacte Sony aps-c-camera’s heb je zo een heerlijke set om de hele dag mee op pad te gaan.

Uitmuntende beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van deze Tamron is uitmuntend, dankzij de glaselementen van hoge kwaliteit. Zo zorgen glass molded aspherical lenselementen voor een hoge resolutie over het gehele beeldoppervlak. XLD en LD lenselementen gaan optische aberraties tegen. Speciale coatings minimaliseren ghosting en flare. Resultaat: natuurlijke kleuren en uiterst scherpe beelden boordevol details, zelfs bij tegenlicht.

Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXDCreatieve close-ups en macro’s

Mooi aan deze Tamron is ook de minimale scherpstelafstand van slechts 15 centimeter (bij 11mm) tot 24 centimeter (bij 20mm). Daardoor kun je creatief aan de slag met groothoek close-ups. Bij een brandpuntsafstand van 11mm heeft de lens een vergrotingsfactor van 1:4, waarmee ook macro-achtige foto’s met creatieve groothoekperspectieven mogelijk zijn.

Geoptimaliseerd voor Sony

Uiteraard is deze Tamron volledig geoptimaliseerd voor Sony-camera’s. Daardoor is hij compatibel met veel functies uit de Sony A6000-serie. Denk aan Fast Hybrid-AF, Eye-AF en DMF. Ook bij minder goed weer kun je met deze ultragroothoek uit de voeten: hij is uitstekend afgedicht tegen vocht en stof en heeft een fluorcoating op de frontlens.

Deze Tamron-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Reportagefotografie

Tamron 11-20mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Tamron 11-20mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Tamron 11-20mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2021-2022 voor de Tamron 11-20mm

De Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXD heeft een prestigieuze EISA-award 2021-2022 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is het de ‘Beste groothoekzoomlens (aps-c) 2021-2022’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXDProfessionele reviewers over de Tamron 11-20mm f/2.8

De Tamron 11-20mm f/2.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Focus Magazine (Erik Derycke, full review, juninummer 2021): Deze compacte ultragroothoekzoom vormt volgens Erik een mooie aanvulling op het huidige lensaanbod voor camera’s met de E-vatting van Sony. Deze groothoekzoom vult de Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD mooi aan.
  Deze Tamron groothoekzoom is een lichtsterker alternatief voor de Sony E 10-18mm f/4 OSS. Hij heeft een bereik dat ideaal is voor landschapsfotografie en (reis)reportages. Dankzij z’n lage gewicht en de snelle autofocus is hij volgens Erik ook “een prima keus voor videowerk op een gimbal”.
  Volgens Erik is een lichtsterke groothoekzoom een van de moeilijkste lenzen voor ontwerpers. Toch presteert de Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXD “heel behoorlijk, zeker gezien de aanvaardbare prijs”. De scherpte in het centrum is heel goed bij open diafragma, naar de randen wordt het wat minder. Diafragmeer je naar f/4 dan worden ook de randen heel goed, en vanaf f/5.6 is de scherpte zelfs uitstekend over het hele beeld.
  Wel is er tonvormige vertekening op 11mm, op 20mm is die vertekening juist kussenvormig, al is het allemaal niet extreem. Bovendien zijn dit soort lensfouten in de nabewerking of met lenscorrecties eenvoudig te corrigeren. Chromatische aberratie is zichtbaar, maar niet extreem. Overstraling is geen probleem. De autofocus is snel en stil.
  Kortom: deze lens van Tamron is volgens Erik de eerste lichtsterke groothoekzoom voor het Sony aps-c systeem. Daardoor is het volgens Erik “een aantrekkelijke keuze voor wie met een Sony aps-c camera fotografeert”. Eindoordeel: het cijfer 8.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXD vult volgens Jim een opmerkelijke leemte in de lens line-up van Sony voor z’n aps-c camera’s. Daar ontbrak deze ultragroothoek zoomlens met stof- en spatwaterbescherming. Hij is mooi lichtsterk, en heeft een stevige constructie die tegen een stootje en weersinvloeden kan. Dat is een belangrijke functie voor buitenfotografen, vooral voor fotografen met de A6500 en A6600, de aps-c modellen van Sony met weerbescherming.
  De Tamron 11-20 mm f/2.8 Di III-A RXD is een prachtige lens, met geweldige optica aan boord. Hij is wat goedkoper dan de Sony 10-18mm f/4, en is een stuk lichtsterker, volgens Jim een pluspunt voor wie de nachtelijke sterrenhemel wil fotograferen. Een uitstekende groothoek als je een aps-c camera van Sony bezit. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Dustin was zeer positief over de Tamron 17-70mm f/2.8 VC RXD: een betere lens dan elke concurrent, op welk systeem dan ook. En over de Tamron 11-20mm f/2.8 RXD is hij wederom positief. De meeste concurrerende zoomlenzen zijn ofwel zoomlenzen met variabel diafragma of hebben een diafragma van f/4. En zo groot en duur als bijvoorbeeld de grote en dure Fujifilm XF 8-16mm f/2.8 is hij niet.
  Deze Tamron is mooi maar eenvoudig gebouwd. De weerafdichting is grondig, de autofocus geweldig en de beeldkwaliteit is fantastisch over het hele zoombereik. Hij is compact, licht van gewicht en is geweldig te bedienen. Kortom: een lens waar Dustin heel weinig klachten over heeft.
  Om er toch een paar te noemen: overstraling is zichtbaar, en Dustin had graag een AF/MF-schakelaar willen hebben. Maar afgezien daarvan: een fantastische lens.
 • Thephoblographer.com (full review): Dit is een prachtige reislens voor wie ultragroothoek wil schieten. Hij heeft ook veelzijdige mogelijkheden voor close-up-fotografie en duurzame weerbestendige afdichting. Volgens de reviewer is deze Tamron een uitstekende lens voor de Sony A6XXX-camera’s.
  Je kunt er nieuwe fotografische verhalen mee vertellen dankzij z’n ultrabrede weergave, en z’n mogelijkheden om onscherpe achtergronden te creëren. Hij is heerlijk lichtsterk. “Ik vond het geweldig om met deze lens weidse landschappen, sterren en omgevingsportretten vast te leggen.”
  Deze lens is geen allemansvriend, vanwege z’n brede beeldhoek. Ook heeft hij zachtere randen en tonvormige vervorming die hem niet ideaal maken voor architectuur. En hoewel de randen niet zo veel zachter zijn als bij sommige ultrabrede zoomlenzen, zullen sterren aan de randen van astro-opnamen niet perfect scherp zijn, aldus de reviewer.
  De Tamron 11-20mm f/2.8 heeft volgens de reviewer geweldig veel karakter en een ultrabrede veelzijdigheid. Hij is ook lekker draagbaar. Deze Tamron zal veel fotografen met een Sony aps-c camera blij maken. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Shawn Ogulu (YouTube hands on): Op YouTube zijn diverse previews en hand-ons verschenen van de Tamron 11-20mm f/2.8. Een hele mooie video is van de hand van fotograaf Shawn Ogulu. Je ziet hem in actie met deze Tamron ultragroothoek in Zuid-Afrika. Schitterende beelden van de rotsformaties langs de kust en city-scapes. Je komt ook gelijk in een vakantiestemming...
  Je vindt deze video onderaan deze pagina.

Tamron 11-20mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Tamron 11-20mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Tamron 11-20mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXDBelangrijkste kenmerken van de Tamron 11-20mm f/2.8

 • Wereldprimeur: 's Werelds eerste f/2.8 ultragroothoekzoom voor aps-c camera’s
 • Hoge beeldkwaliteit: 2 GM, 1 XLD en 2 LD lenselementen
 • Uitzonderlijk stille autofocus: Tamron XRD stappen AF-motor
 • Zeer compact en lichtgewicht ontwerp
 • Creatieve close-ups: minimale scherpstelafstand van slechts 15cm
 • Klaar voor Sony: compatibel met veel camera-specifieke functies van Sony
 • Zeer weinig lensfouten: BBAR G2 Anti-Reflex coating gaan ghosting en flare tegen
 • Duurzaam: vochtbestendige constructie met fluorcoating op de frontlens

Tamron 11-20mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Tamron 11-20mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Tamron 11-20mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube hands-on van de Tamron 11-20mm f/2.8

Bekijk een mooie YouTube hands-on van de Tamron 11-20mm f/2.8 door fotograaf Shawn Ogulu (2:43 minuten). Schitterende – weidse – beelden van de kusten van Zuid-Afrika en van city-scapes. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Tamron 11-20mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Tamron 11-20mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Tamron 11-20mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Beste Tamron-lenzen op een rij

De beste Tamron-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle groothoek-zoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle groothoek-zoomobjectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Binnenkort voeg ik meer reviews van groothoekzooms toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

GroothoekzoomSoort lensPrijsRatingBekijk!
Canon EF 11-24mm f/4.0LGroothoekzoom€ 3,09996/100Reviews >>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMGroothoekzoom€ 3,29995/100Reviews >>
Fujifilm XF 8-16mmGroothoekzoom€ 1,99995/100Reviews >>
Olympus 7-14mm f/2.8 PROGroothoekzoom€ 1,13995/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Groothoekzoom€ 2,49995/100Reviews >>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROGroothoekzoom€ 99994/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/2.8L IIIGroothoekzoom€ 2,21492/100Reviews >>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Groothoekzoom€ 2,69992/100Reviews >>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SGroothoekzoom€ 1,44992/100Reviews >>
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USMGroothoekzoom€ 2,53990/100Reviews >>
Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXDGroothoekzoom€ 99990/100Reviews >>
Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXDGroothoekzoom€ 89990/100Reviews >>
Sony FE 12-24mm f/4.0GGroothoekzoom€ 1,83990/100Reviews >>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMGroothoekzoom€ 2,69990/100Reviews >>
Tamron SP 15-30mm f/2.8 G2Groothoekzoom€ 1,39990/100Reviews >>
Pentax HD DA 11-18mm f/2.8Groothoekzoom€ 1,39990/100Reviews >>
Sigma 12-24mm f/4.0 ArtGroothoekzoom€ 1,74988/100Reviews >>
Canon EF 16-35mm f/4.0LGroothoekzoom€ 96387/100Reviews >>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRGroothoekzoom€ 99989/100Reviews >>
Tamron 17-35mm f/2.8-4.0Groothoekzoom€ 72987/100Reviews >>
Sigma 18-35mm f/1.8 ArtGroothoekzoom€ 79985/100Reviews >>
Tokina ATX-I 11-16mm f/2.8Groothoekzoom€ 54985/100Reviews >>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6Groothoekzoom€ 52983/100Reviews >>
Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di IIGroothoekzoom€ 64983/100Reviews >>
Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6GGroothoekzoom€ 37280/100Reviews >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy