Sony FE 85mm f/1.4 GM | Reviews & Tests

Wat is de beste portretlens voor je fullframe Sony systeemcamera? De Sony FE 85mm f/1.4 GM is een toplens voor professionals uit de fameuze G Master-serie. Focus Predicaat Super, Platina Award bij Digifoto Pro, TIPA Award 2016. “Deze goed gebouwde Sony levert zeer indrukwekkende beeldkwaliteit en opmerkelijke beelden.” Alle belangrijke reviews!

Sony FE 85mm f/1.4 GMPortretlenzen: schitterende bokeh

Portretlenzen zijn volledig geoptimaliseerd voor het maken van de mooiste foto’s van je medemens. Met uitstekende scherpte, prachtige kleurweergave en een heerlijke bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sony FE 85mm f/1.4 GM, die in februari 2016 op de markt is gekomen.

Sony FE 85mm f/1.4 GM

Brandpuntsafstand: 85mm | Maximaal diafragma: f/1.4 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 820gr | Lengte x diameter: 107.5 x 89.5mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 80cm | Vergrotingsfactor: 0.12x | Filtermaat: 77mm | Release datum: februari 2016 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 1.649 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sony FE 85mm f/1.4 GMDeze Sony-lens in het kort

De Sony FE 85mm f/1.4 GM is een lichtsterke portretlens met uitmuntende scherpte en magnifieke bokeh. Evenals andere objectieven uit de fameuze G Master-serie van Sony is deze portretlens ontworpen volgens de hoogste standaarden. En dat betekent: uitstekende prestaties over het gehele beeld, zelfs bij wijd open diafragma.

Boterzachte bokeh

De G Master-lenzen van Sony bieden een onweerstaanbare combinatie van ongekend hoge resolutie en boterzachte bokeh. Daardoor vallen je portretfoto’s direct op: je ragscherpe onderwerp springt naar voren uit een prachtig vervaagde achtergrond. Daardoor komt er extra nadruk op je onderwerp te liggen.

Indrukwekkend optiek

De beeldkwaliteit van de Sony FE 85mm f/1.4 GM is van professioneel niveau. Het indrukwekkende optiek is opgebouwd uit 11 lenselementen in 8 groepen. Vervormingen en aberraties zijn minimaal door 3 extra-lage-dispersie elementen en een extreem asferisch element. Alle lenselementen hebben Sony's nano AR-coating voor meer contrast en natuurgetrouwe kleuren. Daarbij vermindert de coating schittering en spiegeling.

Indringende portretten

Deze Sony heeft een minimale scherpstelling van 80cm, waardoor je bijzondere close-ups kunt schieten. Het diafragma heeft 11 afgeronde bladen in plaats van de gebruikelijke 9. De scherptediepte is hierdoor nog mooier en zachter.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie
 • Productfotografie

Sony FE 85mm f/1.4 GM op CameraNU.nl >>

Sony FE 85mm f/1.4 GM op Cameraland.nl >>

Sony FE 85mm f/1.4 GM op Kamera-express.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 korting op geselecteerde Sony objectieven!

Ontvang tijdelijk tot wel €200 korting op geselecteerde Sony portretlenzen! Je profiteert van deze actie tot en met 30 april 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

 

Sony FE 85mm f/1.4 GM(Professionele) reviewers over de Sony FE 85mm f/1.4 GM

De Sony FE 85mm f/1.4 GM: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Sony FE 85mm f/1.4 GM kan volgens Jan Paul met de beste objectieven in deze klasse wedijveren. Hij heeft wel een fors prijskaartje, maar is toch een stuk goedkoper dan de Zeiss Otus 85mm, terwijl hij daar optisch weinig voor onderdoet, en hij heeft ook nog eens autofocus.
  Zo gezien is deze Sony een koopje. “Het is geen objectief dat je lekker meeneemt op een lange reis. Maar als je niets liever doet dan de mooiste portretfoto’s maken en je hebt een Sony A7R II, dan is er geen beter objectief dan dit.”
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Sony FE 85mm f/1.4 GM is een hoogwaardige prime-lens. De korte tele in combinatie met de heldere brandpuntsafstand maken hem ideaal voor portretten. De ontklikbare diafragmaring maken hem ook geweldig voor videowerk.
  De FE 85mm f/1.4 GM is ook duidelijk beter dan Sony’s budget FE 85mm f/1.8. Dat mag ook wel gezien het extra gewicht en het veel hogere prijskaartje. Hij is veel lichtsterker, is over het hele beeld scherper en biedt betere bokeh.
  Optisch zijn de enige zwakke punten: kleurafwijkingen in de lengterichting en risico op overstraling, verblinding en nevenbeelden. Vergeleken met andere f/1.4-lenzen is hij relatief klein en licht. Hij heeft een grondige weerbestendigheid. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Dit is volgens Sony ‘The ultimate portrait prime’ en dat klopt volgens Bryan als je kijkt naar de portretlenzen die Sony in de collectie heeft. De brandpuntsafstand is ideaal voor onder meer portretten en er lijkt altijd genoeg licht te zijn om uit de hand te fotograferen met deze lens.
  Scherpstellen gaat uiterst nauwkeurig, wat essentieel is voor portretlenzen met een grote lichtsterkte. Deze goed gebouwde Sony levert zeer indrukwekkende beeldkwaliteit en opmerkelijke beelden.
 • Dxomark.com: Na de enigszins gemengde resultaten voor de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM levert deze tweede lens in de GM-serie van Sony volgens de reviewers veel overtuigender prestaties. Het niveau is vergelijkbaar met de Zeiss Otus 85 mm f/1.4, die wordt beschouwd als de benchmark in de moderne optica voor fullframe camera’s. Kortom: deze lens levert uitstekende prestaties.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sony FE 85mm f/1.4 GM is volgens Mark een uitstekende prime-lens voor portretten en biedt “een winnende combinatie van scherpte en zeer aantrekkelijke bokeh”. Schiet je bij het maximale diafragma van f/1.4 dan zie je een kleine vermindering van de scherpte, maar dit is al opgelost door te diafragmeren naar f/2. Zelfs bij dit diafragma laat deze lens een prachtig vloeiende bokeh zien, en volledig onscherpe achtergronden.
  Vignettering is duidelijk zichtbaar als je op f/1.4 fotografeert. Maar ook dit verdwijnt snel als je diafragmeert. Chromatische aberraties zijn zeer goed onder controle.
  Bediening van de Sony FE 85mm f/1.4 GM is een feestje, dankzij zijn weerbestendige bouwkwaliteit, soepele scherpstelring, ontklikbare handmatige diafragmaring en de handige Focus Hold-knop. Bij het handmatig scherpstellen levert de lens een zeer hoog percentage treffers.
  Toch zijn er ook nadelen. Zo is het autofocussysteem behoorlijk luid, waardoor hij minder geschikt is voor video of voor gebruik op zeer stille plekken. En bij weinig licht is de autofocus trager. Verder is de minimale scherpstelafstand van 80cm wat beperkend. En hij is ook groot en zwaar voor zo'n korte telelens. Tot slot is de prijs hoog voor een prime-lens. Maar verdien je je brood met portretfotografie, dan is dit een zeer aanbevelenswaardige lens. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Sony FE 85mm f/1.4 GMPcmag.com (Jim Fisher, full review): Met de FE 85mm f/1.4 belooft Sony dat hij is ontworpen voor camera's die veel verder gaan dan de 42 megapixel sensor waarmee Jim hem heeft getest. En gezien de testresultaten biedt hij inderdaad bijzonder veel details, zelfs bij opnamen met f/1.4.
  Deze FE 85mm presteert op een vergelijkbaar niveau als de Zeiss Otus 85 f/1.4 die nog een stuk duurder is. Zoek je het helderste diafragma, de meeste resolutie en een model met in-body stabilisatie, dan is de FE 85mm de juiste keuze. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Sony FE 85mm f/1.4 GM is volgens John een zeer hoogwaardige lens. Hij is ideaal voor veel meer soorten onderwerpen dan portretten, hoewel met de prachtige bokeh die wordt geboden, portretten misschien wel hoog op de lijst staan voor fotografen die deze lens kiezen. “Een zeer fijne lens, zeer goed gemaakt en een genot om te gebruiken. In elk opzicht fantastisch.” Eindoordeel: Editor’s Choice, met 5 van de 5 sterren.
 • Opticallimits.com (Klaus Schroiff, full review): De Sony FE 85mm f/1.4 GM is een uitstekend voorbeeld van hoe een lens er in deze klasse uit zou moeten zien, aldus Klaus. Al is hij nog steeds niet perfect. Hij is erg scherp bij f/1.4 en uitstekend wanneer je diafragmeert. De kwaliteit van de bokeh behoort tot de beste die Klaus in deze prijsklasse heeft gezien. De achtergrondbokeh is bijzonder zijdeachtig.
  De vignettering is hoog bij f/1.4 bij raw-beelden. En vervorming is iets meer dan verwacht. Maar hier komt automatische beeldcorrectie te hulp, dus je merkt er weinig van in de beelden.
  Bouwkwaliteit is uitstekend dankzij hoogwaardige materialen, weerbestendige afdichtingen en soepele bedieningsringen. Mooi is de speciale diafragmaring, die je ook kunt ‘de-klikken’ voor een soepele aanpassing bij video. De autofocus is snel en stil, maar geen snelheidsduivel. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbot, full review): G Master-lenzen van Sony staan voor uitmuntende prestaties, functies en prestaties, en de Sony FE 85mm f/1.4 G Master vormt hierop geen uitzondering. De explosieve populariteit van de Sony-camera’s betekent wel dat een lens als de 85mm veel concurrentie heeft. Zo zijn er uitstekende 85mm f/1.4-lenzen van Samyang en Sigma op de markt gekomen, voor veel lagere prijzen.
  De 85mm GM is bedoeld voor die fotografen die de meest premium optie in deze klasse zoeken. En voor fotografen die sowieso f/1.4 nodig hebben en lenzen van derde partijen wantrouwen. Toch krijgt deze lens het moeilijk, vanwege de goedkopere opties.
  Deze Sony levert prachtige resultaten met een schitterende bokeh als je wijd open schiet. Maar toch moet je op pixelniveau kijken om het verschil met de Samyang of Sigma te kunnen waarderen.
 • Phillipreeve.net (fotograaf Phillip Reeve, full review): Dit is de eerste Sony-lens waarin Phillip een tastbaar voordeel ziet ten opzichte van de concurrentie, en niet alleen een hoger prijskaartje. De bouwkwaliteit is een duidelijke stap vooruit, en de bokeh is sterk verbeterd. Tegelijkertijd is dit een 85mm f/1.4-lens met de laagste vignettering die Phillip tot nu toe heeft gezien. Waardoor de bokeh echt beter is in de hoeken van het beeld. Ook de resolutie is hoger dan verwacht.
  Prijs, grootte en gewicht zijn niet om over te klagen, aangezien de concurrentie nog zwaarder en groter is. Alleen de autofocus is trager dan de concurrentie. Eindelijk speelt Sony op lenzengebied mee in de eerste klasse.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Ongekende kwaliteit en ongekende bokeh. De eerste foto's met de lens gemaakt op diafragma f/1.4. Wat al uit de tests naar voren kwam was overduidelijk te zien. Een ongekend mooie bokeh. Zelfs bij volle lensopening een fantastisch contrast en scherpte. Ik heb gewerkt met Canon apparatuur en ook met de 85 f/1.2 van Canon, maar dit slaat alles. 't Is geen goedkope lens, maar wel dubbel en dwars waard.
  En samen met de Sony A7 RII met gezichtsherkenning en volgmodus voor de pupil, helemaal te gek! Geen gezeur met back en front focus, altijd scherp!
  O, ja, nog wat: CameraNU.nl is dé leverancier die begrijpt wat klantenservice is!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Wat een geweldige objectief. Geweldig voor gebruik van portretfotografie en ook geweldig met weinig licht. Het enige nadeel is dat het toch relatief groot is voor een systeemcamera.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Ik had deze lens al een hele tijd op mijn wensenlijstje staan en dan nu eindelijk de mogelijkheid om deze aan te schaffen. Erg goed geholpen bij de Superstore in Amsterdam en ben meer dan blij met mijn keuze. Ik had deze lens al een paar keer gehuurd voor opdrachten en vind dit nieuwe exemplaar sneller qua AF. Dus enorm blij mee. Ik vond dit namelijk het enige aandachtspunt bij deze lens. De lens is verder erg robuust en handig in gebruik (diafragma ring met click reduction). Maar waar het voornamlijk om gaat is het bokeh en de beeldkwaliteit, deze is immens! Een must have voor elke professional!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sony FE 85mm f/1.4 GM op CameraNU.nl >>

Sony FE 85mm f/1.4 GM op Cameraland.nl >>

Sony FE 85mm f/1.4 GM op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sony FE 85mm f/1.4 GM

 • Zeer lichtsterk: helder, maximaal diafragma van f/1.4
 • Stil en nauwkeurig scherp: Direct Drive SSM voor uitmuntende autofocus
 • Onweerstaanbare bokeh: cirkelvormig diafragma met 11 lamellen
 • Professionele nano AR-coating: minder schittering en spiegeling
 • Duurzaam: stof- en vochtwerende constructie
 • Prachtige portretten: geoptimaliseerd voor portretfotografie
 • Mooie close-ups: minimale scherpstelafstand van 80 centimeter

Sony FE 85mm f/1.4 GM op CameraNU.nl >>

Sony FE 85mm f/1.4 GM op Cameraland.nl >>

Sony FE 85mm f/1.4 GM op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sony FE 85mm f/1.4 GM

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony FE 85mm f/1.4 GM door fotografen Tony & Chelsea Northrup (3:22 minuten). Schitterende portretten! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony FE 85mm f/1.4 GM op CameraNU.nl >>

Sony FE 85mm f/1.4 GM op Cameraland.nl >>

Sony FE 85mm f/1.4 GM op Kamera-express.nl >>

 

Beste portretlenzen op een rij

Heel veel portretlenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een portretlens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sony-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Sony-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Sony-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele1199998/100Reviews>
Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSSony EJaSupertele1399998/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.2 GMSony EJaStandaard229995/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM IISony EJaGroothoekzoom269995/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IISony EJaStandaardzoom239995/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS IISony EJaTelezoom299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 300mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele669995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.4 GMSony EJaStandaard184994/100Reviews>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSony EJaSupertelezoom289993/100Reviews>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSony EJaSupertelezoom209993/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMSony EJaStandaardzoom224993/100Reviews>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSSony EJaMacro184992/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Sony FE 14mm f/1.8 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 24mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek169992/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSSSony EJaTelezoom249992/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-25mm f/2.8 GSony EJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 20-70mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom159990/100Reviews>
Sony FE 24-50mm f/2.8 GSony EJaStandaardzoom99990/100Reviews>
Sony FE 16-55mm f/2.8Sony ENeeStandaardzoom129990/100Reviews>
Sony E 15mm f/1.4 GSony ENeeGroothoek84990/100Reviews>
Sony FE 20mm f/1.8 GSony EJaGroothoek109990/100Reviews>
Sony FE 24-105mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom134990/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/4 Macro G IISony EJaTelezoom199990/100Reviews>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSSony EJaMacro104990/100Reviews>
Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSSSony ENeeReiszoom64988/100Reviews>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IISony EJaTelezoomNiet leverbaar88/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Sony FE 24mm f/2.8 GSony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.8Sony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 40mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 50mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSony ENeeSupertelezoom89988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Sony E 11mm f/1.8Sony ENeeGroothoek59985/100Reviews>
Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Sony EJaStandaardzoom44982/100Reviews>
Sony 100mm f/2.8 MacroSony EJaMacroNiet leverbaar80/100Reviews>
Sony 50mm f/2.8 MacroSony EJaMacro56580/100Reviews>
Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSSSony EJaReiszoom86580/100Reviews>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy