Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS: Reviews & Tests

De Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS is een professionele supertelelens voor je Sony systeemcamera. Een toplens uit de G-master serie met een fenomenale beeldkwaliteit tot in de hoeken van de foto en een bokeh om van te dromen. Dé lens voor sport- en wildfotografen. “Een absoluut genot om mee te werken bij natuurfotografie.” Alle belangrijke reviews!

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS Supertelelenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS, die in augustus 2019 op de markt is gekomen.

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS

Brandpuntsafstand: 600mm | Maximaal diafragma: f/4.0 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 3.040gr | Lengte x diameter: 449 x 164mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 450cm | Vergrotingsfactor: 0.14x | Filtermaat: 40.5mm (drop-in) | Release datum: augustus 2019 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs: 13.999 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Cameranu.nl >>

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Cameraland.nl >>

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Kamera-express.nl >>

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSDeze Sony-lens in het kort

De Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS is een professionele toplens voor sport-, wild- en nieuwsfotografen. Deze kostbare lens uit Sony’s befaamde G Master-serie combineert razendsnelle autofocus met verbluffende resolutie en beeldkwaliteit.

Lichtste 600mm f/4 ter wereld

Lichtgewicht is hij niet, maar het is wel de lichtste 600mm f/4 prime ter wereld. Sony heeft dit bereikt dankzij een optisch systeem met drie elementen van hoogwaardig fluoriet-glas en een behuizing van een sterke en lichte magnesiumlegering. Het prijskaartje ligt op een zeer hoog niveau, maar de prestaties zijn navenant.

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSGeluisterd naar de profs

Voor het ontwerp heeft Sony goed geluisterd naar de ervaringen van professionele fotografen. Zij gaven aan dat ze het vooral lastig vinden als een les topzwaar is. Deze 600mm-lens is daarom zo ontworpen dat zwaar glas – en daarmee het gewicht – vooral aan de voorkant zit. Daardoor schiet je makkelijker uit de hand of vanaf een monopod. Ook pannen kost je veel minder kracht.

Ideaal voor sport- en wildfotografie

Twee XD (Extreem Dynamische) lineaire motoren zorgen voor een snelle, nauwkeurige autofocus en betrouwbare tracking. De Sony FE 600mm f/4 haalt het beste uit moderne camera’s en blijft nauwkeurig scherpstellen op snel bewegende onderwerpen. Dat maakt hem zo geschikt voor sport- en wildfotografie.

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSResolutie en bokeh in balans

Het optiek bevat een groot XA-element dat zorgt voor verbluffende resolutie en een zeer fraaie bokeh. Drie fluorietelementen onderdrukken chromatische aberraties, een extreem asferisch element verwijdert uienringen uit de bokeh. Elk objectief is individueel gekalibreerd voor de ideale balans tussen resolutie en bokeh.

Uit de hand schieten

Deze lens gebruik je vaak op een stevig statief, maar uit de hand schieten is zeer goed mogelijk. En nodig ook, bijvoorbeeld als je een snelle vogel in z’n vlucht volgt. Aan boord is een geavanceerde beeldstabilisatie. Deze Optical Steady Shot stabilisatie corrigeert effectief trillingen van de camera en heeft drie standen: de standaardmodus 1, de panningmodus 2 en modus 3 voor dynamische sporten.

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSCompatibel met extenders

Deze 600mm-lens is compatibel met Sony’s extenders. Daarmee verleng je het brandpunt naar 840 en 1200mm, zonder kwaliteitsverlies. Het filterslot biedt ruimte aan 40.5mm ND of circulaire polarisatiefilters.

Weerbestendig en geschikt voor extenders

Deze lens is ook wat bouwkwaliteit betreft professioneel. Het stof- en vochtbestendige ontwerp zorgt voor vertrouwen als je onder extreme omstandigheden werkt. Fluorcoating op het voorste lenselement stoot water, olie en andere verontreinigingen af. Een stijve magnesiumlegering zorgt voor maximale sterkte en duurzaamheid.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Wildfotografie
 • Natuurfotografie
 • Vogelfotografie

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Cameranu.nl >>

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Cameraland.nl >>

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Kamera-express.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSProfessionele reviewers over de Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS

De Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Florissmeets.com (fotograaf Floris Smeets, full review): Sony is er volgens Floris opnieuw in geslaagd om een beest van een lens te produceren. “De 600mm f/4 GM OSS is de scherpste supertelelens die ze tot nu toe hebben geproduceerd. Met een gewicht van slechts 3040 gram is deze lens de lichtste in zijn soort en daardoor een absoluut genot om mee te werken bij natuurfotografie.”
  Met deze lens kun je vrij makkelijk voor langere tijd uit de hand fotograferen, is Floris’ ervaring. En dankzij de beeldstabilisatie (OSS) is het mogelijk om scherpe beelden te krijgen bij een sluitertijd van 1/50s terwijl je uit de hand fotografeert. “Vanaf 1/200s slaagde ik er zelfs in om elk afzonderlijk beeld scherp te krijgen.”
  Daarbij is het autofocussysteem ongelooflijk snel en nauwkeurig en bovendien vrijwel geheel stil, schrijft Floris. Perfect voor het fotograferen van schuwe diersoorten. En met het grootste diafragma is er voldoende licht om mee te werken. De bokeh is dan boterzacht.
  Mooi is dat deze lens uitstekend te combineren is met de 1.4x en 2.0x teleconverters. “Ik ben positief verrast door de scherpte van de beelden met de 2.0x converter. Ik had niet verwacht dat deze hoeveelheid details in de afbeeldingen behouden zou blijven.”
  Floris heeft hem getest met de Sony A9. Volgens hem is dit “de ultieme vogelfotograafopstelling” van dit moment. De lens is weliswaar duur, maar de prijs is volgens Floris in overeenstemming met de concurrentie.
 • Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSThe-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Sony FE 600 mm f/4 GM OSS is volgens Bryan misschien wel de scherpste 600mm-lens ooit geproduceerd. “Deze prachtig ontworpen, ultralichte lens presteert buitengewoon goed, waardoor het een perfecte keuze is voor geavanceerde amateur- en professionele natuur- en sportfotografie en fotojournalistiek.”
  Toch zijn er wat kleine minpunten. Zo zou de prestatie van de OSS (= Optical Steady Shot = beeldstabilisatie) beter kunnen. Ook is de lichtafval wat hoger dan bij de concurrentie. “Maar deze lens geeft weinig reden tot klagen. Afgezien van de prijs.”
 • Kenrockwell.com (Ken Rockwell, full review): De Sony FE 600mm f/4 GM OSS is volgens Ken optisch fantastisch. Hij is stevig gebouwd “en in hoge mate geoptimaliseerd voor de nieuwste spiegelloze camera's van Sony”.
 • Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSImaging-resource.com (William Brawley, praktijktest): De Sony 600mm f/4 GM is volgens William precies wat een lens op professioneel niveau hoort te zijn: uitstekend. Dat mag ook wel voor dit zeer hoge prijskaartje. “Ja, de lens is erg duur, maar de prijs is in lijn met de fullframe 600mm f/4-lenzen van concurrerende fabrikanten.”
  Groot verschil met die lenzen is de bruikbaarheid, schrijft William. “De Sony 600mm is een fullframe supertelefotolens die je uit de hand kunt gebruiken. Een vrij zeldzame prestatie. “Gecombineerd met snelle AF-prestaties en scherpe, heldere beeldkwaliteit is de Sony FE 600mm f/4 GM een indrukwekkend objectief voor professionele Sony Alpha-bezitters.”
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, review): De Sony FE 600mm f/4 G Master OSS maakt het systeem van Sony alweer aantrekkelijker voor professionele sport- en natuurfotografen. “Net als zijn equivalenten van Canon en Nikon is dit natuurlijk een dure lens. Hij is ontworpen voor mensen die een zeer lange brandpuntsafstand eisen met een groot diafragma, een onberispelijke optische kwaliteit en een zeer snelle scherpstelling, en die combinatie is niet goedkoop.”
  Deze supertele kan de volledige kracht van de autofocussystemen van de Alpha-body’s benutten. “Gebruik hem op de Sony A9 en je hebt een formidabele combinatie die professionele fotografen verder zal verleiden om het systeem te adopteren.” Met een Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS en deze 600mm f/4 in het assortiment is het Alpha-systeem volgens Gordon een serieuzere concurrent op deze kleine markt.
 • Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSThephoblographer.com (Chris Gampat, full review): De Sony 600mm f/4 GM OSS is volgens Chris een uitstekende lens. Hij is ‘reisvriendelijker’ dan veel concurrenten van DSLR-camera’s. Ook heeft hij een fantastisch autofocussysteem aan boord, dat in staat is om snel bewegende onderwerpen vast te leggen. En daarbij legt hij heel veel details vast in de beelden.
  De Sony 600mm f/4 GM OSS is ook een compromisloze lens, wat prijs, gewicht en grootte betreft. De grootte is vooral het probleem van Chris, al begrijpt hij volledig waarom deze lens zo’n omvang heeft. Eindoordeel: Editor’s Choice Award met 5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, preview): De Sony FE 600mm f/4 GM OSS is volgens Jim een grote, serieuze lens voor het vastleggen van actie op afstand. Zijn prijskaartje maakt hem puur geschikt voor professionals en zeer serieuze liefhebbers.
 • Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSTechradar.com (Matt Golowczynski, hands on review): Dit is volgens Matt een serieuze lens. “Hij is afgewerkt volgens een hoge standaard en kan worden aangepast aan het niveau dat past bij de premium facturering.” Ook lijkt hij zeer goed gecorrigeerd te zijn voor aberraties en in staat te zijn indrukwekkend scherpe beelden te produceren. Goedkoop is deze lens natuurlijk niet.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Beeldkwaliteit is onberispelijk, met als uitschieters de kwaliteit van de bokeh en de scherpte/definitie bij fotograferen van vogels/dieren op grotere afstand. Hierdoor kun je verregaand croppen en toch nog veel kleurdefinitie en detail overhouden. Scherpe snorharen van een haas op 60 meter bij f4 is geen probleem. Ook zien de foto's er gewoon veelal mooi uit, en vaak verrassend mooi om te zien.
  Autofocus is snel, precies en met regelmaat onwerkelijk trefzeker als je maar een seconde of twee hebt. Onhoorbaar stille, maar erg krachtige focus motoren.
  Na alle lenzen die ik maar tijdelijk had, is er geen reden meer om nog verder te kijken. Een lens voor het leven wat mij betreft, en in ieder geval met afstand de beste lens die ik heb gebruikt.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Tony & Chelsea Northrup (video-review): Tony & Chelsea Northrup zijn zeer bekende reviewers van camera’s en lenzen en hebben 1.6 miljoen volgers. Altijd goed om even bij hen te kijken als een (top)lens of camera het licht ziet. De meeste mensen kopen volgens hen een 600 f/4 omdat ze topprestaties in het wild willen. Zij vertellen: “De 600mm-lens van Sony houdt gelijke tred met de Canon- en Nikon-versies. Hij is zeker z’n hoge prijs waard, maar toch zijn er ook een paar grote problemen.”
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Cameranu.nl >>

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Cameraland.nl >>

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Kamera-express.nl >>

 

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSBelangrijkste kenmerken van de Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS

 • Ultieme beeldkwaliteit: zeer hoge scherpte tot in de hoeken
 • Fantastische resolutie: dankzij drie fluorietlenzen
 • Prachtig zachte bokeh: 11-bladig rond diafragma
 • Twee XD lineaire motoren: extreem snelle, stille en nauwkeurige autofocus
 • Minimum aan lensfouten: Sony Nano AR Coating elimineren schittering en spiegeling
 • Trillingvrije beelden: Optical SteadyShot-beeldstabilisatie
 • Professional: fulltime handmatig scherpstellen zelfs in AF-C-modus
 • Fraaie close-ups: minimale scherpstelafstand van 4.5 meter
 • Duurzaam gebouwd: stof- en weerbestendig ontwerp

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Cameranu.nl >>

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Cameraland.nl >>

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Kamera-express.nl >>

 

Mooie filmpje over de Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS (2:02 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Cameranu.nl >>

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Cameraland.nl >>

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Kamera-express.nl >>

 

Tony & Chelsea Northrup: YouTube-review van de Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS door Tony & Chelsea Northrup (10:29 minuten). De meeste mensen kopen een 600 f/4 omdat ze topprestaties in het wild willen, schrijven de reviewers. De 600mm-lens van Sony houdt volgens hen gelijke tred met de Canon- en Nikon-versies. Hij is zeker z’n hoge prijs waard, maar toch zijn er ook een paar grote problemen. Kijken!

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Cameranu.nl >>

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Cameraland.nl >>

Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS op Kamera-express.nl >>

 

Beste supertelelenzen op een rij

Heel veel supertelelenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een supertele zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sony-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Sony-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Sony-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele1199998/100Reviews>
Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSSony EJaSupertele1399998/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.2 GMSony EJaStandaard229995/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM IISony EJaGroothoekzoom269995/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IISony EJaStandaardzoom239995/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS IISony EJaTelezoom299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 300mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele669995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.4 GMSony EJaStandaard184994/100Reviews>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSony EJaSupertelezoom289993/100Reviews>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSony EJaSupertelezoom209993/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMSony EJaStandaardzoom224993/100Reviews>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSSony EJaMacro184992/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Sony FE 14mm f/1.8 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 24mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek169992/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSSSony EJaTelezoom249992/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-25mm f/2.8 GSony EJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 20-70mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom159990/100Reviews>
Sony FE 24-50mm f/2.8 GSony EJaStandaardzoom99990/100Reviews>
Sony FE 16-55mm f/2.8Sony ENeeStandaardzoom129990/100Reviews>
Sony E 15mm f/1.4 GSony ENeeGroothoek84990/100Reviews>
Sony FE 20mm f/1.8 GSony EJaGroothoek109990/100Reviews>
Sony FE 24-105mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom134990/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/4 Macro G IISony EJaTelezoom199990/100Reviews>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSSony EJaMacro104990/100Reviews>
Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSSSony ENeeReiszoom64988/100Reviews>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IISony EJaTelezoomNiet leverbaar88/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Sony FE 24mm f/2.8 GSony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.8Sony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 40mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 50mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSony ENeeSupertelezoom89988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Sony E 11mm f/1.8Sony ENeeGroothoek59985/100Reviews>
Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Sony EJaStandaardzoom44982/100Reviews>
Sony 100mm f/2.8 MacroSony EJaMacroNiet leverbaar80/100Reviews>
Sony 50mm f/2.8 MacroSony EJaMacro56580/100Reviews>
Sony E 16-50mm f/3.5-5.6 PZ OSS IISony ENeeStandaardzoom32980/100Reviews>
Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSSSony EJaReiszoom86580/100Reviews>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy