Sony FE 50mm f/2.5 G | Reviews & Tests

Wat is het beste standaard primelens voor je fullframe Sony systeemcamera? De Sony FE 50mm f/2.5 G is een objectief uit de geliefde G-serie, waardoor een hoge beeldkwaliteit gegarandeerd is. Deze standaardprime is heerlijk compact en licht van gewicht en ook zeer geschikt voor video. “Uitstekende 50mm-lens in een verleidelijk draagbaar pakketje.” Alle belangrijke reviews!

Sony FE 50mm f/2.5 G Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sony FE 50mm f/2.5 G, die in april 2021 op de markt is gekomen.

Sony FE 50mm f/2.5 G

Brandpuntsafstand: 50mm (op Sony aps c: 75mm) | Maximaal diafragma: f/2.5 | Lensmount: Sony E | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 174gr | Lengte x diameter: 68 x 45mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 35cm (AF) / 31cm (MF) | Vergrotingsfactor: 0.18x (AF) / 0.21x (MF) | Filtermaat: 49mm | Release datum: april 2021 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 569 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sony FE 50mm f/2.5 G op CameraNU.nl >>

Sony FE 50mm f/2.5 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 50mm f/2.5 G op Kamera-express.nl >>

Deze Sony-lens in het kort

De Sony FE 50mm f/2.5 G is één van de drie prime-lenzen uit de G-serie die Sony tegelijk uitbrengt. De andere twee: Sony FE 40mm f/2.5 G en Sony FE 24mm f/2.8 G. Alledrie hebben ze een lengte van 45mm, een maximale diameter van 68mm en een filterdraad van 49mm. De behuizing is gemaakt van een aluminiumlegering en de objectieven wegen 162 tot 174 gram.

Hoge beeldkwaliteit, prachtige bokeh

Deze klassieke standaard primelens blinkt uit door zijn hoge beeldkwaliteit en prachtige bokeh. Het ontwerp is lichtgewicht en compact, waardoor je er uitstekend de hele dag mee op pad kunt. Van straatfotografie en portretfotografie tot documentairefotografie: dit is een echte alleskunner. Hij is zowel geschikt voor de fullframe camera’s als de aps c camera’s van Sony.

Sony FE 50mm f/2.5 GScherp van hoek tot hoek

De hoge beeldkwaliteit wordt bereikt door een optisch ontwerp met asferische elementen en ED-glaselementen (Extra-low Dispersion). Ook de coatings zijn superieur: Nano AR II en fluorcoatings. Daardoor krijgen kleurfranjes en andere lensfouten geen kans hebben. De asferische elementen leveren scherpte van hoek tot hoek, zelfs bij het grootste diafragma.

Videografie & close-ups

De autofocus is snel, precies en stil. Dat maakt deze lens ook zo geschikt voor video. Mooi is verder dat je van heel dichtbij kunt scherpstellen: met autofocus vanaf 35 centimeter en met handmatige focus zelfs vanaf 31 centimeter. Daardoor maak je met deze standaardprime prachtige creatieve close-ups.

Sony FE 50mm f/2.5 GRijk uitgerust

De FE 24mm is rijk uitgerust met bedieningselementen. Je vindt een scherpstelvergrendelingsknop, een scherpstelmodusschakelaar, een diafragmaring en een diafragma-klikschakelaar. Uiteraard is het een robuuste lens en is hij goed afgedicht tegen spatwater en stof.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie
 • Film en video

Sony FE 50mm f/2.5 G op CameraNU.nl >>

Sony FE 50mm f/2.5 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 50mm f/2.5 G op Kamera-express.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Sony FE 50mm f/2.5 GProfessionele reviewers over de Sony FE 50mm f/2.5 G

De Sony FE 50mm f/2.5 G: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Dpreview.com (Rishi Sanyal, full review): DPReview doet wat heel logisch is: het nieuwe lenzentrio van Sony in één review door de mangel nemen. In één en hetzelfde review worden de Sony FE 24mm f/2.8 G, Sony FE 40mm f/2.5 G en Sony FE 50mm f/2.5 G onder de loep genomen. Dat kan ook prima, want ze delen veel eigenschappen.
  Alledrie presteren deze prime-lenzen optisch goed, volgens reviewer Rishi. Ze stellen bijna onmiddellijk scherp dankzij hun dubbele lineaire motoren. En alledrie hebben een bruikbare brandpuntsafstand plus vrij snelle diafragma’s. Koop je het hele trio, dan is het fijn dat ze fysiek op elkaar lijken. Voor videowerk is dat bijvoorbeeld erg handig: je kunt de brandpuntsafstanden wisselen zonder je gimbal of drone opnieuw in te stellen. Toch hebben alledrie de lenzen ook hun gebreken.
  Hoe goed scoort de Sony FE 50mm f/2.5 G? Net als de andere twee objectieven biedt hij respectabele optische prestaties, snelle scherpstelling en geweldige bediening en bedieningselementen. Daarbij is het een lekker compacte lichtgewicht. De 50mm f/2.5G is zeer scherp bij open diafragma, vrijwel zonder vervorming of laterale chromatische aberratie. Helaas heeft deze prime-lens last van zogeheten ‘textuurbokeh’. Ook is er sprake van longitudinale chromatische aberratie. Focus breating kan vooral voor videografen een probleem zijn. Eindoordeel: een score van 87%.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sony FE 50mm f/2.5 G is volgens Gordon een draagbare lens mét kwaliteit. En die kwaliteit levert hij zelfs op body’s met een hoge resolutie en met open diafragma. De details zijn scherp over het hele beeld. En dat geldt voor close-ups, portretten en landschappen. Je kunt uitstekend met open diafragma fotograferen met deze lens. Al is f/2.5 minder snel dan de meeste 50mm-lenzen, maar dat is de prijs die je betaalt voor een compact formaat. Op een fullframe body kun je nog steeds uitstekend onscherpe achtergronden bereiken.
  Deze Sony stelt snel, nauwkeurig en stil scherp, aldus Gordon. Indrukwekkend noemt hij dat Sony erin geslaagd is een scherpstelvergrendelingsknop, een los te klikken diafragma en een weerbestendige afdichting in zo’n kleine body te persen.
  Enige nadelen: focus breathing, wat voor sommige videografen een probleem is, en een wat drukkere en minder vloeiende bokeh dan de duurdere modellen. Kortom: deze Sony is een uitstekende 50mm-lens in een verleidelijk draagbaar pakketje. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sony FE 50mm f/2.5 G is klein, lichtgewicht en biedt volgens Mark veel prestaties, functies en optische kwaliteit in zijn kleine jasje. De afwerking en bouwkwaliteit zijn eersteklas, de lens biedt je een retro-gevoel plus een overvloed aan bedieningselementen. De autofocus is lekker snel.
  Optisch presteert de lens uitstekend volgens Mark. Hij is haarscherp over vrijwel het hele beeld, zelfs bij f/2.5. Minpunten zijn er ook. Zo is de lichtafval bij open diafragma zichtbaar, maar chromatische aberraties en vervorming zijn goed onder controle. De bokeh is mooi genoeg, maar niet super, wat je kunt verwachten bij een lens die een maximaal diafragma van f/2.5 heeft.
  Ook de bediening van deze lens is uitstekend, met veel bedieningselementen en een mooie, goed uitgevoerde diafragmaring. Met een speciale knop kun je bovendien de diafragmaring losklikken voor videogebruik. Daardoor is hij geschikter voor video dan de concurrent van Sigma: de Sigma 45mm f/2.8 DG DN.
  De Sigma heeft een nóg betere bouwkwaliteit, maar een langzamer maximaal diafragma. De Sony is kleiner en lichter dan de Sigma en heeft volgens Mark een beter ontworpen zonnekap plus extra features zoals de klikbare diafragmaring en de focus hold-knop. Ook de autofocus is beter.
  Al met al is de FE 50mm f/2.5 G volgens Mark “een zeer solide toevoeging aan het steeds groter wordende aantal Sony 50mm-lenzen. Hij haalt niet de krantenkoppen met zijn bescheiden diafragma van f/2.5, maar toch is het in veel opzichten een uitstekende, supercompacte lens. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Sony FE 50mm f/2.5 G is een van de favoriete 50mm-lenzen voor het Sony-systeem van Pcmag. Jim houdt van de kleine, lichte bouw, de aluminium constructie en de hoogwaardige optische prestaties. Bescherming tegen weersinvloeden, de snelle en stille autofocus dragen bij aan zijn aantrekkingskracht.
  Je moet wel met een paar nadelen rekening houden. Jim is weliswaar blij met een bedieningsknop op de cilinder, maar minder blij met hoe krap alle bedieningselementen aanvoelen: het diafragma en de handmatige scherpstelringen zitten praktisch op elkaar. Voor videowerk is focusbreathing een echte zorg.
  Maar het is een uitstekende 50mm-lens. Hij is erg scherp op de sensoren met de hoogste resolutie en biedt een stille diafragmaregeling en een robuuste bescherming tegen stof en spatwater. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4.5 van de 5 sterren.
 • Sony FE 50mm f/2.5 G Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De Sony FE 50mm f/2.5 benadert met z’n brandpuntsafstand de vergelijkbare compacte Sony FE 40mm f/2.5 die tegelijkertijd is gelanceerd. Waarom zou je beide objectieven willen? Waarschijnlijk wil je dat niet, dus het komt er echt op aan welke brandpuntsafstand je verkiest.
  Van deze twee lenzen is de FE 50mm f/2.5 de klassieke ‘standaard’ brandpuntsafstand. Maar er is meer: hij biedt een uitstekende beeldkwaliteit en onverwacht hoogwaardige functies voor zowel fotografie als videografie. Verder is hij heel klein en heel licht. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (full review): De Sony FE 50mm f/2.5 G is volgens de reviewer niet de meest indrukwekkende 50mm van Sony. Maar kijk eens naar de prijs en het gewicht. Voor de nieuwe 50mm f/1.2 G betaal je ruim drie keer zoveel en sjouw je je een breuk. Dan is de f/2.5 een goed alternatief. Hij is zeer scherp, biedt geweldige kleuren en is licht van gewicht, waardoor je hem makkelijk meeneemt.
  Naast deze 50mm is er de eveneens nieuwe 40mm f/2.5 G. Die is qua functies vrijwel identiek, maar stelt nog iets dichterbij scherp en is een betere optie voor portretten in krappe ruimtes. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Sony FE 50mm f/2.5 G is een zeer aantrekkelijke, ultracompacte prime-lens. Hij heeft een extreem laag gewicht en een robuuste metalen constructie. De brandpuntsafstand van 50mm is volgens Bryan een van de meest populaire. Met het diafragma van f/2.5 kun je ook bij weinig licht goed uit de voeten. En het stelt je in staat om mooie onscherpe achtergronden te creëren. Bovendien is het een van de meest betaalbare Sony FE-lenzen. Daardoor wordt dit ongetwijfeld een populaire 50mm-lens.
 • Videoreview DPReview TV: Bekijk zeker de uitgebreide YouTube-review door Chris en Jordan van DPReview TV. Zij bespreken de drie nieuwe lenzen: Sony FE 50mm f/2.5 G, Sony FE 40mm f/2.5 G en Sony FE 24mm f/2.8 G. Ze laten zien hoe ze presteren en gaan in op de vraag of het overkill is om zowel de 40mm als de 50mm aan te schaffen. De YouTube-review vind je onderaan deze pagina.

Sony FE 50mm f/2.5 G op CameraNU.nl >>

Sony FE 50mm f/2.5 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 50mm f/2.5 G op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sony FE 50mm f/2.5 G

 • Primelens voor Sony fullframe en aps c-camera’s
 • Standaard beeldhoek: geschikt voor een groot aantal foto- en videogenres
 • Beeldkwaliteit: asferische en ED-glaselementen
 • Bokeh: prachtige en natuurlijke onscherpte-kwaliteit
 • Razendsnel scherp: rappe en stille autofocus
 • Perfecte close-ups: minimale scherpstelafstand: 35 cm (met AF) / 31 cm (met MF)
 • Rijk uitgerust: Focus hold-knop, AF/MF-schakelaar
 • Duurzaam ontwerp: aluminium body met hoogwaardige afwerking
 • Robuust: stof- en vochtbestendig
 • Heerlijk compact: 68 x 45 mm en slechts 174 gram

Sony FE 50mm f/2.5 G op CameraNU.nl >>

Sony FE 50mm f/2.5 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 50mm f/2.5 G op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sony FE 50mm f/2.5 G

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Sony FE 50mm f/2.5 G en z’n twee broertjes: de Sony FE 40mm f/2.5 G en de Sony FE 24mm f/2.8 G (3:35 minuten). Prachtige beelden! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony FE 50mm f/2.5 G op CameraNU.nl >>

Sony FE 50mm f/2.5 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 50mm f/2.5 G op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sony FE 50mm f/2.5 G

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony FE 50mm f/2.5 G door Chris en Jordan van DPReview TV (9:17 minuten). Prachtige beelden, en je ziet goed hoe deze 50mm presteert. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony FE 50mm f/2.5 G op CameraNU.nl >>

Sony FE 50mm f/2.5 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 50mm f/2.5 G op Kamera-express.nl >>

 

Alle standaard prime-lenzen op een rij

Heel veel standaard prime-lenzen (50mm-lenzen) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een standaard prime-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sony-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Sony-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Sony-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele1199998/100Reviews>
Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSSony EJaSupertele1399998/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.2 GMSony EJaStandaard229995/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM IISony EJaGroothoekzoom269995/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IISony EJaStandaardzoom239995/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS IISony EJaTelezoom299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 300mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele669995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.4 GMSony EJaStandaard184994/100Reviews>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSony EJaSupertelezoom289993/100Reviews>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSony EJaSupertelezoom209993/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMSony EJaStandaardzoom224993/100Reviews>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSSony EJaMacro184992/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Sony FE 14mm f/1.8 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 24mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek169992/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSSSony EJaTelezoom249992/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-25mm f/2.8 GSony EJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 20-70mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom159990/100Reviews>
Sony FE 24-50mm f/2.8 GSony EJaStandaardzoom99990/100Reviews>
Sony FE 16-55mm f/2.8Sony ENeeStandaardzoom129990/100Reviews>
Sony E 15mm f/1.4 GSony ENeeGroothoek84990/100Reviews>
Sony FE 20mm f/1.8 GSony EJaGroothoek109990/100Reviews>
Sony FE 24-105mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom134990/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/4 Macro G IISony EJaTelezoom199990/100Reviews>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSSony EJaMacro104990/100Reviews>
Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSSSony ENeeReiszoom64988/100Reviews>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IISony EJaTelezoomNiet leverbaar88/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Sony FE 24mm f/2.8 GSony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.8Sony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 40mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 50mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSony ENeeSupertelezoom89988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Sony E 11mm f/1.8Sony ENeeGroothoek59985/100Reviews>
Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Sony EJaStandaardzoom44982/100Reviews>
Sony 100mm f/2.8 MacroSony EJaMacroNiet leverbaar80/100Reviews>
Sony 50mm f/2.8 MacroSony EJaMacro56580/100Reviews>
Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSSSony EJaReiszoom86580/100Reviews>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy