Sony FE 50mm f/1.2 GM | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke standaard prime-lens voor je fullframe Sony systeemcamera? De Sony FE 50mm f/1.2 GM is een ultra lichtsterk objectief uit de bejubelde G Master-serie van Sony. Dankzij z’n lichtsterkte en z’n 11 afgeronde diafragmabladen is de bokeh onovertroffen. Diamant Award bij Zoom.nl. “De scherpte is fenomenaal, zelfs bij het grootste diafragma van f/1.2.” Alle belangrijke reviews!

Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sony FE 50mm f/1.2 GM, die in mei 2021 op de markt komt.

Sony FE 50mm f/1.2 GM Sony FE 50mm f/1.2 GM

Brandpuntsafstand: 50mm | Maximaal diafragma: f/1.2 | Lensmount: Sony FE | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 778gr | Lengte x diameter: 108 x 87mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 40cm | Vergrotingsfactor: 0.17x | Filtermaat: 72mm | Release datum: mei 2021 | Verwachte Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 2.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sony FE 50mm f/1.2 GM op CameraNU.nl >>

Sony FE 50mm f/1.2 GM op Cameraland.nl >>

Sony FE 50mm f/1.2 GM op Kamera-express.nl >>

Deze Sony-lens in het kort

Deze schitterende, ultra lichtsterke lens van Sony heeft nog een halve stop extra licht als de legendarische Planar T * 50mm f/1.4 ZA die al enkele jaren op de markt is. En dat terwijl de lens van hetzelfde formaat en gewicht is. De bokeh is onovertroffen: natuurlijk en prachtig boterzacht. Het diafragma met 11 lamellen zorgt voor cirkelvormige, onscherpe highlights, zelfs als je diafragmeert.

Sony FE 50mm f/1.2 GMOptisch: topkwaliteit

Optisch is dit objectief van topkwaliteit, met 14 elementen in 10 groepen, en drie 'extreem asferische' (XA) elementen. Die minimaliseren aberraties en maken tegelijk een hoog oplossend vermogen over het wijd open frame mogelijk. De 'Nano AR II'-coating vermindert overstraling en nevenbeelden. Resultaat: zeer schone, gedetailleerde beelden die vrijwel zonder fouten zijn.

Prachtige close-ups

Fijn aan deze G Master is dat je op korte afstand kunt scherpstellen: vanaf 40 centimeter. Dit wordt mogelijk gemaakt door twee zwevende focusgroepen. Daardoor schiet je prachtige close-ups met betoverend onscherpe achtergronden.

Zeer snelle autofocus

De autofocus van deze standaardprime is zeer snel. Dankzij vier extreem dynamische lineaire motoren is deze 50mm f/1.2 GM een van de snelst focussende lenzen in zijn soort. DPReview bevestigt dit op basis van z’n eerste indrukken.

Sony FE 50mm f/1.2 GMSolide, weerbestendige constructie

Zoals je mag verwachten van een G Master heeft de 50mm f/1.2 een solide constructie en weerbestendige afdichting, inclusief een fluorcoating op het voorste element om stof, water en vingerafdrukken te weren.

Ideaal voor videografen

De handmatige diafragmaring kun je 'geklikt' of 'losgeklikt' gebruiken. Handig zijn ook de twee focusvergrendelingsknoppen waarvan je de functies kunt aanpassen. De handmatige scherpstelring is soepel en goed gedempt, en de lineaire scherpstelrespons is ideaal voor videografen.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie
 • Documentairefotografie
 • Straatfotografie

Sony FE 50mm f/1.2 GM op CameraNU.nl >>

Sony FE 50mm f/1.2 GM op Cameraland.nl >>

Sony FE 50mm f/1.2 GM op Kamera-express.nl >>

Sony FE 50mm f/1.2 GM(Professionele) reviewers over de Sony FE 50mm f/1.2 GM

De Sony FE 50mm f/1.2 GM: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review, mei/juninummer 2021): Jasper memoreert het enorme lenzenarsenaal van Sony: deze FE 50mm f/1.2 GM is alweer het zestigste E-vatting-objectief. Zoom.nl ging aan de slag met deze ultra lichtsterke standaardlens.
  Wat Jasper direct opvalt: deze primelens is helemaal niet zwaar of groot. Wat een prestatie van formaat is, gezien de lichtsterkte. Mooi is dat hij daardoor prima in balans is op de Sony A7- en A9-camera’s. Met deze mooie compacte combinatie “heb je een geweldig potentieel in handen. Ideaal voor veeleisende professionals die urenlang met hun apparatuur op pad zijn en daarbij geen overtollige kilo's en centimeters kunnen gebruiken.”
  De beeldkwaliteit is als verwacht: zeer goed. “De beelden die je ermee maakt, springen van je scherm af door een fraai contrast en een heerlijke onscherpte.” De weergave van die onscherpte is volgens Jasper bij een dergelijk objectief minstens even belangrijk als de scherpte. “Die onscherpte is erg zacht en loopt fraai weg, zonder overbodige onrust en vreemde artefacten.”
  Belangrijk is ook dat de autofocus uitstekend is: razendsnel, zeer nauwkeurig en ook nog stil. Kortom: dit jubileumnummer van Sony is optisch zeer sterk en je kunt er in de praktijk fijn mee werken. Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.7.
 • Techradar.com (James Abbott, full review): De Sony 50mm f/1.2 GM biedt volgens James een prachtige beeldkwaliteit en is ideaal inzetbaar voor een breed scala aan onderwerpen. Je kunt hem gebruiken voor het schieten van portretten, maar ook voor straatfotografie of astrofotografie en alles daartussenin.
  “De scherpte is fenomenaal, zelfs bij het grootste diafragma van f/1.2,” aldus James. Tegelijk is ook het prijskaartje niet van deze wereld. De nifty fifty is op deze manier niet langer een budgetlens met een geweldige beeldkwaliteit, maar een professionele krachtpatser die ongelooflijke hoeveelheden details kan weergeven op sensoren met een hoge resolutie, waarbij ook de prijs zeer hoog ligt. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Sony wordt volgens Andy vaak geroemd als bedrijf dat indrukwekkend hoogwaardige camera’s bouwt vol met baanbrekende technologie. Maar men vergeet vaak wat een ervaren lensbouwer Sony ook is geworden. Dat bewijst ook de Sony FE 50mm f/1.2 GM: deze hoogwaardige optiek past buitengewoon goed bij de Sony-camera’s.
  Deze standaardprime scoort in alle opzichten vrijwel perfect. Optisch levert hij volgens de reviewer een duizelingwekkende combinatie van indrukwekkende scherpte en mooie bokeh. En die beeldkwaliteit wordt ondersteund door een snelle, betrouwbare en stille autofocus. Deze primelens is ook een genot om mee te fotograferen, dankzij de uitgebreide bedieningsmogelijkheden en z’n beperkte formaat voor een dergelijke lichtsterke lens.
  De prijs is uiteraard pittig, maar die past bij een dergelijke professioneel lens. Deze lens is ideaal voor fotografen die portretten willen schieten met een geringe scherptediepte en prachtig onscherpe achtergronden. Deze lens levert moeiteloos vrijwel onberispelijke resultaten. Vooral trouwfotografen zullen er volgens Andy dol op zijn. Kers op de taart: Sony levert deze uitmuntendheid in een lens die nauwelijks groter is dan de huidige 50mm f/1.4, en kleiner, lichter en goedkoper dan zijn concurrenten. Eindoordeel: Goud Award met 5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sony 50mm f/1.2 GM is volgens Gordon de beste standaardlens voor de E-mount van Sony. Hij levert de haarscherpe details en de vloeiende weergave die we kennen van Sony's premium GM-lenzenreeks. Hij biedt scherpte over het hele beeld, zelfs bij f/1.2, en presteert even goed dichtbij als ver weg.
  Mooi is ook de weerbestendige afdichting, de klikbare diafragmaring, de lenskap met rubberen punt. De scherpstelling werkt soepel, snel en stil.
  Helemaal perfect is hij volgens Gordon niet. Alle lensontwerpen lijden onder een compromis, en in dit geval is het een behoorlijk merkbare focus breathing: het gezichtsveld wordt zichtbaar kleiner als je schakelt naar korte scherpstelafstanden. Voor sommige videografen kan dit een probleem zijn. Fotografen zullen er geen last van hebben.
  Kortom: de Sony 50mm f/1.2 GM is de beste 50mm-lens die beschikbaar is voor de E-mount. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Het Sony Alpha-camerasysteem heeft volgens Mark geen gebrek aan 50mm prime-lenzen. Zowel van Sony zelf als van Sigma, Tamron en Samyang. Om er eentje te noemen: de Sigma 50mm f/1.4 DG HSM.
  Dus de Sony FE 50mm f/1.2 GM moet wel echt uitblinken om zich te onderscheiden van de massa en zijn zeer hoge prijskaartje te rechtvaardigen. “En gelukkig doet hij dat in bijna elk opzicht. Dat geldt voor de bouw, de beeldkwaliteit, de features en de bediening.” Dus heb je nog geen 50mm prime-lens in je cameratas, zet deze dan bovenaan je lijstje. “Want het is gewoon de beste 50mm-lens voor Sony A-camera’s.”
  De lens is relatief licht en compact, maar goed gebouwd. Hij levert uitstekende scherpte in het midden van het beeld over het gehele diafragmabereik. Zelfs bij volledig open diafragma presteert hij zeer goed. Om die kwaliteit ook aan de beeldranden te krijgen, moet je wel iets diafragmeren. De bokeh is mooi dankzij de lichtsterkte in combinatie met de 11 diafragmalamellen.
  De lichte vervorming en lichtafval worden gecorrigeerd door de camerabody. De autofocus is snel, vrijwel geruisloos en betrouwbaar. Dankzij de klikschakelaar voor de diafragmaring is hij ook zeer geschikt voor video. De bouwkwaliteit ligt zeer hoog. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): De 50mm f/1.2 G Master van Sony is uiteraard een grote lens. Het is best een ding op een slanke spiegelloze body van Sony. Toch is de bediening erg verfijnd.
  Deze Sony-lens heeft twee aanpasbare lensfunctieknoppen, een handmatige diafragmaring met een klikschakelaar plus een ‘zijdezachte’ handmatige focusring. De autofocus is snel en “dodelijk nauwkeurig”. DE beeldkwaliteit is “in elk opzicht gewoonweg episch”. De prijs is niet te ontkennen hoog. Maar volgens Matthew krijg je zeker waar je voor betaalt en nog veel meer. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Videoreview DPReview TV: Heel zelden reviewen Chris en Jordan van DPReview een lens die vrijwel zonder fouten is. Maar de Sony 50mm f/1.2 GM is zo’n voortreffelijke lens. Chris: “This 50mm is really amazing!” Het enige echte probleem is een flinke dosis focus breathing, iets waar videografen een broertje dood aan hebben.
  Hun videoreview staat onderaan deze pagina. Zeker bekijken als je geïnteresseerd bent in deze lens. Waarschuwing: je wilt deze kostbare G Master gelijk bovenaan je wensenlijstje zetten... En vergeet niet de sample gallery van DPReview te bekijken: bekijk sample gallery >>

Sony FE 50mm f/1.2 GM op CameraNU.nl >>

Sony FE 50mm f/1.2 GM op Cameraland.nl >>

Sony FE 50mm f/1.2 GM op Kamera-express.nl >>

 

Sony FE 50mm f/1.2 GMBelangrijkste kenmerken van de Sony FE 50mm f/1.2 GM

 • Veelzijdig: deze toplens is inzetbaar voor vele fotografiegenres
 • Lichtsterk: zeer geschikt voor fotografie bij weinig licht
 • Voortreffelijke bokeh: 11 afgeronde diafragmabladen
 • Uitmuntende bouwkwaliteit: gebouwd als een tank volgens de standaard van de G Master-serie
 • Tegen de elementen: uitstekende stof- en weerbestendige afdichtingen
 • Bijzondere close-ups: minimale scherpstelafstand van 40cm
 • Snel scherp: zeer snelle autofocus

Sony FE 50mm f/1.2 GM op CameraNU.nl >>

Sony FE 50mm f/1.2 GM op Cameraland.nl >>

Sony FE 50mm f/1.2 GM op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sony FE 50mm f/1.2 GM

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony FE 50mm f/1.2 GM door Chris en Jordan van DPReview TV (5:48 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony FE 50mm f/1.2 GM op CameraNU.nl >>

Sony FE 50mm f/1.2 GM op Cameraland.nl >>

Sony FE 50mm f/1.2 GM op Kamera-express.nl >>

 

Alle Sony-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Sony-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Sony-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

Sony-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSSupertele€ 11,99998/100Reviews >>
Sony FE 50mm f/1.2 GMStandaard€ 2,29995/100Reviews >>
Sony FE 85mm f/1.4 GMPortret€ 1,79995/100Reviews >>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMGroothoekzoom€ 3,29995/100Reviews >>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSupertelezoom€ 2,09993/100Reviews >>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GMTelezoom€ 2,99992/100Reviews >>
Sony FE 14mm f/1.8 GMGroothoek€ 1,59992/100Reviews >>
Sony FE 24mm f/1.4 GMGroothoek€ 1,59992/100Reviews >>
Sony FE 35mm f/1.4 GMGroothoek€ 1,69992/100Reviews >>
Sony FE 135mm f/1.8 GMTele€ 1,99992/100Reviews >>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMGroothoekzoom€ 2,69990/100Reviews >>
Sony FE 24-105mm f/4.0G OSSStandaardzoom€ 1,34990/100Reviews >>
Sony FE 16-55mm f/2.8Standaardzoom€ 1,29990/100Reviews >>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSMacro€ 1,04990/100Reviews >>
Sony FE 20mm f/1.8 GGroothoek€ 1,09990/100Reviews >>
Sony FE 12-24mm f/4.0GGroothoekzoom€ 1,83990/100Reviews >>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IITelezoom€ 2,72988/100Reviews >>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMStandaardzoom€ 2,24988/100Reviews >>
Sony FE 85mm f/1.8Portret€ 64988/100Reviews >>
Sony FE 24mm f/2.8 GGroothoek€ 69988/100Reviews >>
Sony FE 35mm f/1.8Groothoek€ 69988/100Reviews >>
Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSSReiszoom€ 64988/100Reviews >>
Sony FE 40mm f/2.5 GStandaard€ 69988/100Reviews >>
Sony FE 50mm f/2.5 GStandaard€ 69988/100Reviews >>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSupertelezoom€ 89988/100Reviews >>
Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSSReiszoom€ 86580/100Reviews >>
Sony 100mm f/2.8 MacroMacro€ 80680/100Reviews >>
Sony 50mm f/2.8 MacroMacro€ 56580/100Reviews >>

 

Alle lichtsterke 50mm-lenzen op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke 50mm-lenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van lichtsterke 50mm-lenzen.

StandaardprimesSoort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 50mm f/1.2L USMStandaard€ 2,53995/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.2 SStandaard€ 2,49995/100Reviews >>
Sony FE 50mm f/1.2 GMStandaard€ 2,29995/100Reviews >>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROStandaard€ 1,29994/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Standaard€ 2,45992/100Reviews >>
Sigma 40mm f/1.4 ArtStandaard€ 1,24992/100Reviews >>
Fujifilm GF 63mm f/2.8Standaard€ 1,59990/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.8 SStandaard€ 67990/100Reviews >>
Fujifilm XF 35mm f/2 R WRStandaard€ 39588/100Reviews >>
Irix 45mm f/1.4 DragonflyStandaard€ 72088/100Reviews >>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4 IIStandaard€ 64988/100Reviews >>
Sony FE 40mm f/2.5 GStandaard€ 69988/100Reviews >>
Sony FE 50mm f/2.5 GStandaard€ 69988/100Reviews >>
Fujifilm GF 50mm f/3.5Standaard€ 1,04987/100Reviews >>
Fujifilm XF 35mm f/1.4 RStandaard€ 48986/100Reviews >>
Olympus 25mm f/1.8Standaard€ 36286/100Reviews >>
Canon EF 50mm f/1.8 STMStandaard€ 11785/100Reviews >>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4Standaard€ 52785/100Reviews >>
Canon RF 50mm f/1.8 STMStandaard€ 23985/100Reviews >>
Sigma 50mm f/1.4 ArtStandaard€ 85984/100Reviews >>
Fujifilm XC 35mm f/2.0Standaard€ 19980/100Reviews >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl