Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS | Reviews & Tests

Wat is de beste supertele-zoomlens voor je fullframe Sony syteemcamera? De Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS is een toplens uit de professionele G-master serie. “Zeer goede beeldkwaliteit, extreem detail en uitstekend contrast en resolutie, zelfs in de hoeken van de foto.” EISA-award: ‘Beste tele primelens’. Alle belangrijke reviews!

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSSupertelelenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Goedkoop zijn ze helaas niet... Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS, die in september 2018 op de markt is gekomen.

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS

Brandpuntsafstand: 400mm | Lichtsterkte: f/2.8 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Gewicht: 2.895gr | Diameter x lengte: 158.1 x 359mm | Beeldstabilisatie: ja | Vergrotingsfactor: 0.16x | Minimale scherpstelafstand: 270cm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Filtermaat: 40.5mm (drop-in) | Release datum: september 2018 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs: 11.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSDeze Sony-lens in het kort

Kostbaar objectief voor professionele sport- en natuurfotografen. Op deze lens uit de vermaarde G Master-serie hebben professionals die met een Sony systeemcamera fotograferen lang gewacht. Deze zeer lichtsterke superteleprime levert formidabele prestaties. De resolutie is zeer indrukwekkend en de bokeh niet minder dan spectaculair. Met deze lens leg je beslissende momenten haarscherp vast.

Ongelofelijke beeldkwaliteit

De ongelooflijke beeldkwaliteit weerspiegelt de eveneens ongelofelijke prijs van deze toplens. De beelden die je schiet zijn extreem gedetailleerd, met uitstekend contrast en resolutie, ook in de beeldhoeken. Het optische ontwerp is hoogstaand, met 3 fluorietelementen die chromatische aberratie minimaliseren en elke vorm van colour bleeding onderdrukken. Nano AR-coating voorkomt ongewenste reflecties.

Natuurlijke bokeh & fenomenale autofocussnelheid

Deze Sony is de eerste supertelelens met een diafragma van f/2.8 in de e-mount line-up. De bokeh is natuurlijk en zacht dankzij een 11-bladig rond diafragma. Twee snelle XD lineaire motoren doen recht aan de fenomenale autofocussnelheden van de nieuwste Sony camera’s. De autofocus is uitzonderlijk snel, nauwkeurig en snel. Ideaal voor in de natuur of op het sportveld.

Lichtgewicht onder de supertele’s

Dit soort lichtsterke telelenzen zijn groot en zwaar. Toch is dit objectief de lichtgewicht onder de supertelelenzen. Met ‘slechts’ 2.897 gram is hij draagbaar en gebruiksvriendelijk. Uiteraard is de Sony 400mm zeer robuust uitgevoerd met duurzame componenten van een magnesiumlegering. In combinatie met een sterke, lichtgewicht carbonvezel kap is hij bestand tegen zware omstandigheden tijdens sportwedstrijden of in het wild.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Wildfotografie
 • Natuurfotografie

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS op CameraNU.nl >>

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS op Cameraland.nl >>

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS op Kamera-express.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSProfessionele reviewers over de Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS

De Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Digifoto Pro (sportfotograaf Michael Kooren, praktijktest): Michael Kooren is professioneel sportfotograaf voor onder andere persbureau Reuters en mocht met de Sony 400mm f/2.8 Sony G master op pad. Voor Michael was dit dé kans om te kijken of dit objectief, in combinatie met de Sony A9, het paradepaardje van Sony, de professionele sportfoto markt, beheerst door Canon en Nikon, kan openbreken.
  Michael heeft de verschillende autofocusstanden getest in een voetbalwedstrijd, en vond er eentje die vrijwel perfect was. Ook testte hij de elektronische sluiter die 20fps kan vastleggen. “Het is bijna onvoorstelbaar, maar de camera maakt waar wat er beloofd wordt. 20 beelden per seconde zonder Black out. Gewoon twintig beelden scherp!”
  Een ander fantastisch punt bij de aanschaf van deze lens, zijn volgens Michael de bijgeleverde 1.4x en 2 x converters. “Ik heb zowel de 1.4 x en 2 x converter van Canon gehad, maar die kunnen naar mijn mening niet tippen aan de kwaliteit van deze twee Sony converters. Ongekend scherp en geen concessie aan de AF snelheid.”
  Hoe goed is deze lens? Volgens Michael zo goed dat hij concludeert: “Het kan niet anders dan dat de Professionals die vorig jaar nog riepen dat ze pas geïnteresseerd zouden worden in Sony als er een 400mm objectief op de markt zou komen, enthousiast gaan worden. Ik zeg dan ook: ‘Kom op Sony, schroef de productie van dit objectief op en jullie toekomst ziet er professioneel uit!’”
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Remco Stunnenberg, hands on): “Sony zelf claimt dat dit objectief de ideale keuze is voor professionele sport-of natuur fotografen. Als nieuw lid van de G-masterserie objectieven biedt deze nieuwe supertelelens met groot diafragma een zeer goede beeldkwaliteit, extreem detail en uitstekend contrast en resolutie, zelfs in de hoeken van de foto. Wij kunnen ons wel vinden in de claim van Sony.”
 • Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSEISA: De Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS heeft een prestigieuze EISA-award 2019-2020 gewonnen: ‘Beste tele primelens’ van het seizoen 2019-2020. De EISA oordeelt over deze lens:
  “Deze telefotolens met vast brandpunt voor de E-mount is een van de lichtste in zijn klasse, dankzij een innovatief optisch ontwerp met drie fluoriet-elementen en het gebruik van magnesiumlegering. Dankzij het beperkte aantal lenselementen aan de voorzijde is het objectief perfect uitgebalanceerd. Hij combineert een uitstekende beeldkwaliteit met een buitengewone scherpstelsnelheid en -precisie, dankzij twee snelle lineaire XD-motoren. Het ronde diafragma met 11 lamellen produceert prachtig onscherpe achtergronden. De FE 400mm F2.8 GM OSS is ook compatibel met Sony’s 1,4x en 2,0x E-mount teleconverters voor een nog groter bereik.”
 • Fotoclub.nl (fotografe Michelle Peeters, praktijktest): Michelle heeft de Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS twee weken mogen testen, waarbij ze als testcamera Sony’s vlaggenschip A9 Mark II gebruikte. Een ideale combinatie voor wildlife-fotografie. “In die tijd heb ik een aantal zeer uitdagende foto-onderwerpen (wildlife en in mijn geval vooral vogelfotografie met zeer snelle en onvoorspelbaar bewegende onderwerpen) kunnen vastleggen.”
  Een combinatie met een prijskaartje waar je ook een aardige auto voor kunt kopen. Maar voor professionele wildlife-fotografen (of gepassioneerde amateurs met een goed gevulde beurs) is dat wel een droomcombinatie.
  Die camera is zo razendsnel dat een wegschietende uil die je met het blote oog nauwelijks kunt volgen, altijd wel scherp is in één van de beelden die je schiet. “Ook bij slecht licht (uilen worden pas bij schemering actief) presteert hij erg goed, iets wat me erg goed van pas kwam!” Hij heeft een zeer rappe autofocus en stelt scherp op zowel mensenogen als dierenogen.
  Dat komt goed van pas bij wildlife-fotografie samen met de Sony FE 400mm. Dat is volgens Michelle “echt een geweldig objectief! Ik gebruikte hem samen met de 1.4x teleconverter. Het gewicht (2.895 kilo) en de ingebouwde stabilisatie (zowel in het objectief als in de body van de Sony a9) maken het objectief een plezier om mee te werken. Je kunt hem dus ook vanuit de hand bedienen. Ik gebruikte echter vaak een éénpootsstatief en dit gaf goede resultaten.”
  De 400mm is relatief licht doordat het een spiegelobjectief is. En de autofocus heeft een snelheid die Michelle niet eerder heeft ervaren. Hij volgt je onderwerp zeer nauwkeurig en vloeiend. “Bij weinig licht en andere moeilijke lichtsituaties presteert het objectief zeer goed en produceert hij haarscherpe beelden met de meest vloeiende bokeh die je je maar kunt wensen.”
 • Techradar.com (Phill Hall, veldtest): De Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS is zeker een dure jongen, maar hij kost niet meer dan de concurrenten van Canon en Nikon. Ook is hij volgepakt met de nieuwste technologie. Je voelt aan alles dat Sony niets overhaast heeft ontwikkeld aan deze lens, en er alles aan heeft gedaan om alles perfect te doen met deze lens.
  Hij is lichtgewicht, responsive en met een aantal features die de bediening geweldig maken. Dit is de lens waarop je zo lang gewacht hebt als je een sport- of natuurfotograaf bent en je beelden schiet met een Sony Alpha-camera. En er is geen twijfel dat deze FE 400mm f/2.8 GM OSS ook de aandacht weet te trekken van fotografen die nu nog met een Canon of Nikon schieten.
 • Briansmith.com: De Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS is de lichtste, scherpste en snelst focussende 400mm f/2.8 die ooit gemaakt is. Vroeger waren de systeemcamera’s alleen in het voordeel omdat ze kleinere body’s hadden, maar met deze lens verschuift het voordeel naar het perfecte lensontwerp dat nog door geen enkele DSLR-lens is gerealiseerd.
  Daar komt bij dat de meeste 400mm-lenzen ‘topzwaar’ zijn. Maar dankzij het unieke lensontwerp van de Sony is dat verleden tijd. Deze lens voelt meer als een 300mm f/2.8.
  De Canon 400mm f/2.8L IS III USM en de Nikkor AF-S 400mm f/2.8E FL ED VR zijn excellente lenzen – ze behoren tot de beste lenzen die Canon en Nikon ooit hebben gemaakt. Maar ze kunnen simpelweg niet op tegen de hoek-tot-hoek scherpte van de Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS.
 • Imaging-resource.com (William Brawley, full review): De Sony FE 400mm f/2.8 GM is een ongelofelijk goede lens. Maar voor een vlaggenschip professionele supertelelens met dit prijskaartje had de reviewer ook niet anders verwacht. Optisch gooit Sony sowieso homerun na homerun met z’n G Masterl-lenzen. En ook deze 400mm f/2.8 herhaalt deze stunt.
  Verbazingwekkend is het unieke optische design en constructie die van deze normaal gesproken massieve, loodzware lenzen een uitgebalanceerde, soepele en makkelijk in de hand te houden lens maakt, zelfs als je geen monopod gebruikt.
  Een van de grote voordelen van systeemcamera’s is het lichtere en kleinere design van de camera’s. Maar voor fullframers zijn de lenzen toch nog vaak behoorlijk uit de kluiten gewassen. Ontzettend indrukwekkend dat het Sony gelukt is een fullframe 400mm f/2.8 lens te maken die uitstekend in evenwicht is op de Sony systeemcamera’s en waarmee je simpelweg vanuit de hand je beelden kunt schieten. Deze lens is een echte winnaar.
 • Dpreview.com (gebruikersreview Michael Jardine, Senior Member): De Sony 400mm f/2.8 is echt een verbazingwekkende lens. En dat merk ik zelfs op mijn camera, die niet het best geschikt is voor deze lens. Dat zijn bijvoorbeeld de Sony A9 Mark II of de Sony A7R Mark IV. En het is ook een lens die goed is in andere fotogenres dan actiesporten. “Now I just need to sell my car to pay for one.” Michael geeft 5 van de 5 sterren.
 • Withmanish.com (reis- en documentaire fotograaf Manish Lakhani, full review): Het duurde even voordat Manish gewend was aan de lens, aan z’n functionaliteit en z’n technische details. Maar na korte tijd was het alsof hij er al z’n hele leven mee gefotografeerd had, net als met z’n ‘all time favorite’ Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS.
  Al op volle opening presteert hij zeer goed, ook bij weinig licht. Omdat hij compatibel is met de extenders heb je de beschikking over nog meer bereik, terwijl het diafragma ook dan behoorlijk snel blijft. Voor een dergelijke lens is hij mooi lichtgewicht. En je kunt dus uit de hand schieten, zelfs bij weinig licht. De bokeh is echt super romig. De autofocus en handmatige focus zijn beide razendsnel. Echt het enige minpunt van deze toplens is z’n extreem hoge prijskaartje.

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS op CameraNU.nl >>

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS op Cameraland.nl >>

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS op Kamera-express.nl >>

 

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSBelangrijkste highlights van de Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS

 • Supertelelens met groot diafragma f/2.8
 • Uitmuntende beeldkwaliteit
 • Buitengewoon snelle en nauwkeurige autofocus
 • Lichtgewicht voor een dergelijke lichtsterke supertelelens
 • Indrukwekkende resolutie en bokeh
 • Ideaal voor sport-, nieuws- en wildfotografen
 • Compatibel met Sony's 1.4x en 2.0x e-mount teleconverters
 • Voorzien van 40.5mm drop-in filterslot
 • Geschikt voor optionele VF-DCPL1 drop-in circulaire polarisatiefilter

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS op CameraNU.nl >>

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS op Cameraland.nl >>

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS op Kamera-express.nl >>

 

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS wint EISA-award 2019-2020

De Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS heeft een van de prestigieuze EISA-awards 2019-2020 gewonnen. Het is de ‘Beste tele primelens’ van 2019-2020! Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Mooi filmpje over de Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS door Rick van CameraNU.nl (4:06 minuten). Rick gaat met deze toplens aan de slag bij een wedstrijd van PEC Zwolle. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS op CameraNU.nl >>

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS op Cameraland.nl >>

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS op Kamera-express.nl >>

 

Beste supertelelenzen op een rij

Heel veel supertelelenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een supertele zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sony-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Sony-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Sony-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele1199998/100Reviews>
Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSSony EJaSupertele1399998/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.2 GMSony EJaStandaard229995/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM IISony EJaGroothoekzoom269995/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IISony EJaStandaardzoom239995/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS IISony EJaTelezoom299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 300mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele669995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.4 GMSony EJaStandaard184994/100Reviews>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSony EJaSupertelezoom289993/100Reviews>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSony EJaSupertelezoom209993/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMSony EJaStandaardzoom224993/100Reviews>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSSony EJaMacro184992/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Sony FE 14mm f/1.8 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 24mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek169992/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSSSony EJaTelezoom249992/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-25mm f/2.8 GSony EJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 20-70mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom159990/100Reviews>
Sony FE 24-50mm f/2.8 GSony EJaStandaardzoom99990/100Reviews>
Sony FE 16-55mm f/2.8Sony ENeeStandaardzoom129990/100Reviews>
Sony E 15mm f/1.4 GSony ENeeGroothoek84990/100Reviews>
Sony FE 20mm f/1.8 GSony EJaGroothoek109990/100Reviews>
Sony FE 24-105mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom134990/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/4 Macro G IISony EJaTelezoom199990/100Reviews>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSSony EJaMacro104990/100Reviews>
Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSSSony ENeeReiszoom64988/100Reviews>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IISony EJaTelezoomNiet leverbaar88/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Sony FE 24mm f/2.8 GSony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.8Sony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 40mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 50mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSony ENeeSupertelezoom89988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Sony E 11mm f/1.8Sony ENeeGroothoek59985/100Reviews>
Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Sony EJaStandaardzoom44982/100Reviews>
Sony 100mm f/2.8 MacroSony EJaMacroNiet leverbaar80/100Reviews>
Sony 50mm f/2.8 MacroSony EJaMacro56580/100Reviews>
Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSSSony EJaReiszoom86580/100Reviews>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy