Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6: Reviews & Tests

De Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6 is een veelzijdige standaard zoomlens voor je fullframe Sony systeemcamera. Deze compacte en lichte standaardzoom is ‘s werelds kleinste en lichtste fullframe zoomlens. Ideaal dus voor op reis of vakantie. “Deze lens heeft een hoog contrast, veel detail en is consistent goed over het hele beeld.” Alle belangrijke reviews!

Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Lichtsterke standaardzoomlenzen: de werkpaarden

De lichtsterke standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en serieuze amateurs. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6, die in januari 2021 op de markt is gekomen.

Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6

Brandpuntsafstand: 28-60mm | Maximaal diafragma: f/4.0-5.6 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 167gr | Lengte x diameter: 45 x 67mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 30cm | Vergrotingsfactor: 0.16x | Filtermaat: 40.5mm | Release datum: januari 2021 | Frankwandelt-rating 82/100 | Prijs: 449 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sony FE 28-60mm op CameraNU.nl >>

Sony FE 28-60mm op Cameraland.nl >>

Sony FE 28-60mm op Kamera-express.nl >>

Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Deze Sony-lens in het kort

De Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6 is een unieke lens: het is de allerkleinste en allerlichtste standaardzoom voor fullframe camera’s. Daardoor en door z’n mooie zoombereik is het een indrukwekkende en veelzijdige lens. Z’n intrekbare ontwerp en z’n slanke profiel maken het een ideale lens om altijd op je camera te hebben. Inzetbaar voor vele fotogenres en ideaal voor op reis.

Hoogwaardige beeldkwaliteit

Sony heeft alles uit de kast getrokken voor deze lens die veel meer biedt dan de standaardkitlens. De optische prestaties liggen op een hoog niveau voor een dergelijke lens. Om optimale fullframe beeldkwaliteit te leveren is het optische ontwerp voorzien van 3 asferische lenselementen. Die verminderen vervorming en sferische aberraties en leveren een grotere scherpte.

Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Intieme close-ups

Mooi aan deze lens is dat je lekker dichtbij kunt scherpstellen: al vanaf 30 centimeter. Dat maakt hem zeer geschikt voor intieme close-ups en portretten. Door het compacte ontwerp en de stille autofocus is de lens ook ideaal voor vlogs met fullframe-kwaliteit.

Snelle en precieze autofocus

De Sony FE 28-60mm stelt ook snel en nauwkeurig scherp dankzij z’n lineaire motor en een intern scherpstelontwerp. De autofocusprestaties zijn daardoor geschikt voor zowel fotografie als video. Heb je een nieuwere Sony fullframer, dan kun je zelfs snelbewegende onderwerpen vastleggen met autofocusfuncties als realtime tracking en realtime eye-AF.

Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Tegen stof en vocht

Met deze compacte alleskunner kun je ook bij slecht weer of in stoffige omstandigheden met een gerust hart op pad gaan. De Sony 28-60mm is namelijk voorzien van afdichtingen die voorkomen dat stof en vocht de lens kunnen binnendringen.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Sony FE 28-60mm op CameraNU.nl >>

Sony FE 28-60mm op Cameraland.nl >>

Sony FE 28-60mm op Kamera-express.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 korting op geselecteerde Sony objectieven!

Ontvang tijdelijk tot wel €200 korting op geselecteerde Sony portretlenzen! Je profiteert van deze actie tot en met 30 april 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

 

Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Professionele reviewers over de Sony FE 28-60mm

De Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Dustin is het meest onder de indruk van de optische prestaties van deze lens. Het enige echte nadeel is een vrij sterke tonvormige vervorming op 28 mm, schrijft hij. Die valt heel goed te corrigeren in de nabewerking. Datzelfde geldt voor de vignettering. Bij 60mm is de lens vervormingsvrij en heeft hij weinig vignettering. “Allemaal goed nieuws hier.”
  De scherpte ligt op een erg hoog niveau. “Deze lens heeft een hoog contrast, veel detail en is consistent goed over het hele beeld. Er zijn ook weinig laterale chromatische aberraties, waardoor deze lens zal schitteren voor landschapstoepassingen.” Contrast en details zijn zeer goed.
  Al met al is dit volgens Dustin optisch gezien een indrukwekkend klein objectief. “Ik moet bekennen dat het op vrijwel elk vlak mijn verwachtingen overtrof.” Dustin was helemaal niet onder de indruk van de 28-70mm van Sony, “dus ik was zeer aangenaam verrast door de redelijk premium optiek in deze goedkope behuizing”.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): “Ik hou ervan als mijn verwachtingen worden overtroffen,” schrijft Bryan. “Hoewel de kleine, goedkope Sony FE 28-60 mm f/4.5-5.6-zoomlens voor algemeen gebruik niet meteen mijn aandacht trok, maakte hij indruk tijdens de beoordeling.”
  Deze lens is heerlijk compact en klein, waardoor je hem ook snel en vaak met je meeneemt. “Klein en licht houden fotografie leuk, en een lens die je altijd bij je hebt, legt een veel betere beeldkwaliteit vast dan de lens die je thuis hebt laten liggen omdat hij niet handig was om mee te nemen.” Een waarheid als een koe.
  Kortom: het kleine formaat, het lichte gewicht, het handige zoombereik, de scherpe beeldkwaliteit en de bescheiden prijs “zorgen ervoor dat deze lens van grote waarde is”.
 • Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sony FE 28-60mm f/4-5.6 is volgens Mark een opmerkelijk kleine en ongelooflijk lichte fullframe standaardzoomlens. Hij heeft een slim intrekbaar ontwerp “dat op ingenieuze wijze slechts een draai aan de zoomring vereist om in te schakelen”.
  De beeldkwaliteit is behoorlijk goed. Hij is scherp in het centrum, zelfs bij open diafragma. De prestaties aan de randen nemen iets af, maar diafragmeren verhoogt de resultaten ook aan de randen. De bokeh is daarbij verrassend mooi. De minimale scherpstelafstand maken de lens nóg veelzijdiger dan hij al is.
  De scherpstelling is volgens Mark “pittig, stil en betrouwbaar nauwkeurig”. Ook mooi voor een dergelijke lens is het stof- en vochtbestendig ontwerp.
  Natuurlijk zijn er ook minpunten. Bijvoorbeeld: 28mm is niet bijzonder breed en 60mm is niet bijzonder lang. Ook mist de lens beeldstabilisatie, hoewel veel Sony-camera’s dit in de body hebben ingebouwd. Ook is het diafragma niet al te snel. Nog een punt is het toch best stevige prijskaartje.
  Kortom: deze lens valt op door z’n uiterst compacte formaat, z’n lage gewicht, z’n snelle en stille autofocus en z’n goede beeldkwaliteit. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Sony laat opnieuw zien hoe compact een fullframe zoomlens kan zijn, want de FE 28-60mm f/4-5.6 is een van de kleinste van dit moment. En al zijn er compromissen gesloten, het zijn wel verstandige compromissen, aldus Jim.
  Zo ontbreekt er weliswaar stabilisatie, maar dat is niet echt een probleem aangezien de huidige spiegelloze camera's van Sony in de regel ingebouwde stabilisatiesystemen bevatten. Ook is het diafragma niet al te snel, waardoor je hogere ISO’s moet gebruiken, maar de moderne camera’s kunnen dit goed aan.
  Dit is de lens voor je Sony-camera als je een compacte constructie belangrijker vindt dan al het andere. Deze lens is volgens Jim het aantrekkelijkst voor modellen met 24 megapixel. Maar de resultaten zijn ook zeer bruikbaar op high res-modellen als de A7R IV.
  Kortom: de Sony FE 28-60mm is de eerste echt kleine zoomlens voor A7 fullframe camera's. “Hij levert scherpe beelden in een compacte vorm, maar gebruikt een relatief kleine f-stop om daar te komen.” Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Thephoblographer.com (Chris Gampat, full review): Er is volgens Chris “niets ongelooflijk opwindends aan deze lens”. Het is natuurlijk mooi dat hij een intrekbaar ontwerp heeft, “maar we leven in een wereld van kleine, hoogwaardige prime-lenzen”. Zelfs voor iemand die overstapt naar zijn eerste camera, zou Sony iets beters moeten bieden. “Het is geen slechte lens, maar het is moeilijk om er enthousiast van te worden. Het voelt als een bijzaak.” Eindoordeel: 3 van de 5 sterren.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): “Vergeet de oude 28-70mm kitlens”, schrijft Jan Paul. “Als je op stap wilt met een compacte Sony set, maar toch de flexibiliteit wil van een zoom, kies dan voor de Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6.”
  Gebruik je een lens met een klein vast brandpunt als de Sony FE 35mm f/2.8 dan win je weliswaar anderhalve stop lichtsterkte, maar verlies je de veelzijdigheid van deze standaardzoom die van groothoek naar licht tele loopt. “Op vakantie of voor reportagefotografie is dat zoombereik, hoe beperkt ook, heel handig om te hebben.”
  Deze kitlens biedt volgens Jan Paul ook goede optische prestaties, waardoor je de meerwaarde van een fullframe sensor echt kunt benutten.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “FIjne lens om van je A7* een heel compacte set te maken. Omdat ik naast een A7III ook een A6500 heb en dat graag zo wil houden, was de A7c niet echt een optie. Maar de 28-60 wel! Even wennen dat je de lens "los" moet draaien, maar dat is snel gewoon. Goed om nu ook een compacte fullframe set te hebben.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Buitengewoon verrast door deze lens. Sony lens 28-60 Snelle levering van Kamera Express! En wat is ie scherp en dit bij wijd open diafragma, zowel in het centrum als aan de randen! Ik gebruik hem op een Sony A7R III.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Dustin Abbott (video-review): Dustin heeft deze compacte standaardzoom uitvoerig getest in een interessante video-review op You-Tube. Deze lens is optisch veel beter dan de oudere kitlens van Sony, de 28-70mm f/3.5-5.6, volgens Dustin.
  Benieuwd naar deze review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Sony FE 28-60mm op CameraNU.nl >>

Sony FE 28-60mm op Cameraland.nl >>

Sony FE 28-60mm op Kamera-express.nl >>

 

Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Belangrijkste kenmerken van de Sony FE 28-60mm

 • Sony fullframer: speciaal ontworpen voor fullframe systeemcamera's van Sony
 • Ook voor aps-c: equivalente brandpuntsafstand van 42-90mm
 • Compacte & licht: ideaal voor op reis of vakantie
 • Intrekbaar ontwerp: zeer compact op te bergen
 • Rappe AF: autofocus is snel en nauwkeurig
 • Ook voor video: stille scherpstelling
 • Ook bij slecht weer: stof- en vochtbestendig
 • Fraaie bokeh: afgerond diafragma met 7 lamellen

Sony FE 28-60mm op CameraNU.nl >>

Sony FE 28-60mm op Cameraland.nl >>

Sony FE 28-60mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sony FE 28-60mm

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony FE 28-60mm door Dustin Abbott (16:25 minuten). Dustin test deze lens uitvoerig: hoe goed is deze uiterst compacte standaardzoom? Deze lens is optisch veel beter dan de oudere kitlens van Sony, de 28-70mm f/3.5-5.6. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony FE 28-60mm op CameraNU.nl >>

Sony FE 28-60mm op Cameraland.nl >>

Sony FE 28-60mm op Kamera-express.nl >>

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sony-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Sony-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Sony-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele1199998/100Reviews>
Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSSony EJaSupertele1399998/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.2 GMSony EJaStandaard229995/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM IISony EJaGroothoekzoom269995/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IISony EJaStandaardzoom239995/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS IISony EJaTelezoom299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 300mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele669995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.4 GMSony EJaStandaard184994/100Reviews>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSony EJaSupertelezoom289993/100Reviews>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSony EJaSupertelezoom209993/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMSony EJaStandaardzoom224993/100Reviews>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSSony EJaMacro184992/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Sony FE 14mm f/1.8 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 24mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek169992/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSSSony EJaTelezoom249992/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 20-70mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom159990/100Reviews>
Sony FE 24-50mm f/2.8 GSony EJaStandaardzoom99990/100Reviews>
Sony FE 16-55mm f/2.8Sony ENeeStandaardzoom129990/100Reviews>
Sony E 15mm f/1.4 GSony ENeeGroothoek84990/100Reviews>
Sony FE 20mm f/1.8 GSony EJaGroothoek109990/100Reviews>
Sony FE 24-105mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom134990/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/4 Macro G IISony EJaTelezoom199990/100Reviews>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSSony EJaMacro104990/100Reviews>
Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSSSony ENeeReiszoom64988/100Reviews>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IISony EJaTelezoomNiet leverbaar88/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Sony FE 24mm f/2.8 GSony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.8Sony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 40mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 50mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSony ENeeSupertelezoom89988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Sony E 11mm f/1.8Sony ENeeGroothoek59985/100Reviews>
Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Sony EJaStandaardzoom44982/100Reviews>
Sony 100mm f/2.8 MacroSony EJaMacroNiet leverbaar80/100Reviews>
Sony 50mm f/2.8 MacroSony EJaMacro56580/100Reviews>
Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSSSony EJaReiszoom86580/100Reviews>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy