Sony FE 24-50mm f/2.8 G: Reviews & Tests

De Sony FE 24-50mm f/2.8 G is een compacte en lichte standaardzoomlens voor je Sony systeemcamera. Ondanks z’n lichte gewicht zijn de prestaties van deze veelzijdige lens van formaat, met een hoge resolutie en een fraaie bokeh. “De lens maakt heldere, gedetailleerde foto's met zacht onscherpe achtergronden, stelt snel scherp en is volledig beschermd tegen weersinvloeden.” Alle belangrijke reviews!

Sony FE 24-50mm f/2.8 G Lichtsterke standaardzoomlenzen: de werkpaarden

De lichtsterke standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en serieuze amateurs. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sony FE 24-50mm f/2.8 G, die eind april 2024 op de markt komt.

Sony FE 24-50mm f/2.8 G

Brandpuntsafstand: 24-50mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 440gr | Lengte x diameter: 92 x 75mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 19cm | Vergrotingsfactor: 0.3x | Filtermaat: 67mm | Release datum: eind april 2024 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op CameraNU.nl >>

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op Kamera-express.nl >>

Sony FE 24-50mm f/2.8 GDeze Sony-lens in het kort

De Sony FE 24-50mm f/2.8 G is een compacte en lichte standaardzoomlens. Zo’n lens die je elke dag op je camera wilt hebben om al je foto- én videocontent mee te schieten. Het is een uitmuntende lens uit de befaamde G-serie van Sony. En dat betekent: hoge resolutie over het hele bereik én een fraaie bokeh.

Veelzijdige prestaties

Deze fullframe lens met een maximaal diafragma van f/2.8 over het hele zoombereik biedt ook optimale prestaties in situaties met weinig licht, zoals bij schemering of binnenshuis. Met het snelle diafragma schiet je beelden die scherp zijn waar het moet en juist zacht onscherp zijn in de voor- of achtergrond. De bokeh is bijzonder fraai dankzij het cirkelvormige diafragma met 11 bladen. Heel mooi is ook z’n compacte formaat en lichte gewicht. Daardoor kun je hem altijd met je meenemen, om creatieve invallen vast te leggen, waar je ook bent.

Sony FE 24-50mm f/2.8 GOptische kwaliteit

Ondanks het compacte ontwerp is de optische kwaliteit hoog. Met vier asferische elementen en twee ED-elementen garandeert deze lens haarscherpe beelden met een vloeiende bokeh. Chromatische aberratie wordt geminimaliseerd voor optische perfectie. De lens is ook ideaal voor het creëren van videocontent, dankzij focus breathing compensatie en actieve stabilisatie.

Altijd scherp

Met de Sony FE 24-50mm f/2.8 G houd je je onderwerp altijd scherp in beeld. De stille autofocusmotor kan moeiteloos hoge framesnelheden aan, zoals continu fotograferen met 30fps. De minimale scherpstelafstand van 19 centimeter maakt de lens ook geschikt voor creatieve close-ups, waardoor je nóg meer variatie aanbrengt in je dagelijkse content.

Sony FE 24-50mm f/2.8 GVeelzijdig inzetbaar

Deze standaardzoom biedt uitstekende beeldprestaties voor fullframe Sony systeemcamera's. Hij is breed inzetbaar voor een groot aantal genres. Of je nu bezig bent met video, reisfotografie, landschappen, portretten of bruiloften, deze lens met snelle, nauwkeurige en stille autofocus is een ideale metgezel.

Actieve stabilisatie

Deze Sony heeft Active Mode-stabilisatie, waardoor actieve stabilisatie wordt ondersteund. Dit is ideaal wanneer je filmt met gimbals of drones. Mooi is ook de aanpasbare scherpstelvergrendeling en het stof- en vochtbestendig ontwerp.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie
 • Architectuurfotografie
 • Videografie

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op CameraNU.nl >>

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op Kamera-express.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 korting op geselecteerde Sony objectieven!

Ontvang tijdelijk tot wel €200 korting op geselecteerde Sony portretlenzen! Je profiteert van deze actie tot en met 30 april 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

 

Sony FE 24-50mm f/2.8 GProfessionele reviewers over de Sony FE 24-50mm f/2.8 G

De Sony FE 24-50mm f/2.8 G: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Met de 24-50mm f/2.8 heeft Sony een flink aanbod aan dergelijke standaardzooms, schrijft Mark. Dit is de meest compacte en lichtste, met een snel maximaal diafragma van f/2.8 “dus hij heeft in ieder geval een uniek verkoopargument dat de introductie ervan rechtvaardigt”.
  En al zullen critici zeggen dat het zoombereik beperkt is, toch heeft hij de vier klassieke prime-brandpuntsafstanden van 24, 28, 35 en 50mm in huis. Daarbij is de bokeh volgens Mark zeer mooi dankzij het bijna cirkelvormige irisdiafragma met 11 lamellen. Ook lensfouten zijn minimaal, zoals lichtafval en chromatische aberraties. “Zelfs de close-upprestaties zijn redelijk goed, vooral aan de telefotozijde, wat de veelzijdigheid van de lens nog verder vergroot.”
  Toch heeft Mark één kanttekening bij de beeldkwaliteit: er wordt nogal wat vervormingscorrectie in de camera toegepast om vooral bij 24mm tonvormige vertekening te verwijderen. Als je in jpeg fotografeert merk je hier niets van, maar wel als je in raw werkt en je software mist het juiste lensprofiel.
  De autofocus is snel en vrijwel stil. Dat laatste is fijn voor filmers en straatfotografen. Ook de bouwkwaliteit is zeer goed, met een goede weerbestendigheid. Welkom is de diafragmaring, die je kunt losklikken voor video en kunt vergrendelen. “En met een focusvergrendelknop en een AF/MF-schakelaar is dit een goed uitgeruste lens.”
  Van alle standaardzooms voor Sony E is dit de kleinste en lichtste, afgezien van de Tamron 20-40mm f/2.8 Di III VXD. Kortom: “Als je bereid bent wat telebereik in te ruilen voor een snel f/2.8-diafragma in een compact en lichtgewicht ontwerp, dan is de nieuwe FE 24-50mm f/2.8 G zeker het overwegen waard.” Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Sony FE 24-50mm f/2.8 GPetapixel.com (Chris Niccolls, full review): Volgens Chris heeft deze lens een vreemd bereik en zal het een uitdaging zijn om er een markt voor te vinden. “Landschapsfotografen die een compacte lens met goede overstralingseigenschappen wensen, zullen van deze lens genieten, hoewel ik me afvraag hoe nuttig het diafragma van f/2.8 zal zijn.”
  Zelf heeft Chris de voorkeur voor de Sony FE 20-70mm f/4.0 G, met zijn royale brandpuntsbereik en uitstekende f/4-diafragma. Toch zou de 24-50mm een prachtige lens voor reis- en straatfotografie zijn. “Denk aan donkere steegjes en rokerige interieurs waar de groothoekdekking een goed verhaal kan vertellen, terwijl het diafragma van f/2.8 het zwakke licht compenseert.”
  Ook voor de evenementenfotograaf met een beperkt budget is dit volgens Chris een prachtig alternatief voor de dure Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II. En voor bruiloften of journalistiek is hij goed inzetbaar met een onopvallende camerabody. “Alleen de tijd zal leren of de nieuwste compacte zoomlens van Sony voet aan de grond krijgt onder fotografen.”
 • Techradar.com (Timothy Coleman, full review): De FE 24-50mm f/2.8 G heeft minder bereik dan een ‘gewone’ 24-70mm standaardzoomlens, maar hij is volgens Timothe “een stuk kleiner, kan uitstekend worden gebruikt voor foto en video en kost veel minder dan Sony’s premium 24-70mm-modellen”.
  Daarbij is hij ook optisch indrukwekkend. Hij is scherp, zelfs bij f/2.8 en over het hele beeld. “De uitgesproken kattenoog-bokeh zal niet naar ieders smaak zijn, en ik miste aanvankelijk de mogelijkheid om tot 70mm te zoomen, maar je krijgt nog steeds een lens die in feite vijf lenzen met een vaste brandpuntsafstand dekt. Hij onderscheidt zich weliswaar niet bijzonder van de massa, maar toch is hij in vrijwel elk opzicht zeer competent.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Sony FE 24-50mm f/2.8 GFototijdschrift Shoot.be (Sven Van Herck, full review): De Sony FE 24-50mm f/2.8 G is volgens Sven “een zeer indrukwekkende lens die zeker kans maakt om je lens voor elke dag te worden”. Je moet dan wel bereid zijn om ‘te zoomen met de voeten’: 50mm is toch een stuk minder dan 70mm. “Als je geen waarde hecht aan dat extra bereik, dan krijg je voor een schappelijke prijs wel een scherpe, hoge-kwaliteits standaardzoomlens in handen waar je veel plezier aan zal hebben voor foto én video.”
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Technisch gezien heeft Jim alleen maar goede woorden voor de Sony FE 24-50mm f/2.8 G. “De lens maakt heldere, gedetailleerde foto's met zacht onscherpe achtergronden, stelt snel scherp en is volledig beschermd tegen weersinvloeden.”
  Maar het zoombereik is wel de grootste negatieve factor. Voor dezelfde prijs koop je de “fantastische” Sony FE 20-70mm f/4 G. “Die lens is breder én langer, waardoor je meer soorten onderwerpen kunt vastleggen. Optisch is hij ook net zo goed, dus hij blijft onze Editor’s Choice-winnaar voor liefhebbers van Sony's E-mount.”
  Heb je echter een helderder f/2.8-diafragma nodig voor scènes met moeilijke lichtomstandigheden, dan moet je volgens Jim de snellere focusprestaties en de compactere bouw van de FE 24-50mm f/2.8 afwegen tegen het extra zoomvermogen van de Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art. Die laatste wint ook de Editor’s Choice Award bij Pcmag.
  Maar al met al is de Sony FE 24-50mm f/2.8 G volgens Jim een premium-lens die een snelle focusmotor en uitstekende optica combineert met een lichtgewicht ontwerp. Enig nadeel is het beperkte brandpuntbereik. Eindoordeel: Good met 3.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Matthew vindt de Sony FE 24-50mm f/2.8 G zeker een leuke lens. “Hij is relatief compact en licht voor een standaardzoomlens met constant diafragma van f/2.8. Ook ben ik onder de indruk van het feit dat hij slimme functies en fijne afwerkingen biedt.” Toch kan hij het niet helpen dat hij zich tekortgedaan voelt door het maximale zoombereik als je hem vergelijkt met een 24-70mm-lens. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Christopher Frost (video-review): De bekende fotograaf en reviewer Christopher Frost neemt de Sony FE 24-50mm f/2.8 G onder de loep in een fraaie review. Volgens Christopher is dit weliswaar een kleine en lichte zoomlens, maar ook een nogal dure. De bokeh is fraai zacht.
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.
 • PetaPixel (Chris Niccolls, video-review): reviewer Chris van PetaPixel bekijkt deze lens die in zijn woorden “voor iedereen is die een standaardzoom nodig heeft met een diafragma van f/2.8, maar zich geen breuk wil sjouwen of betalen.” Maar is zo’n klein schattig lensje ook goed? Chris nam deze 24-50mm mee op pad naar de prachtige landschappen van Kananaskis om daarachter te komen. Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op CameraNU.nl >>

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sony FE 24-50mm f/2.8 G

 • Hoge beeldkwaliteit: fullframe lens uit de vermaarde G-serie van Sony
 • Heerlijk draagbaar: compact en lichtgewicht ontwerp
 • Zachte, ronde bokeh: 11 bladig diafragma
 • Krachtige autofocusmotor: geschikt voor 4K/120p video en 30fps burst
 • Ideaal voor video en reisfotografie
 • Mooie videotool: focus breathing compensatie
 • Fraaie close-ups: minimale scherpstelafstand van 19cm
 • Gimbals en drones: ondersteunt stabilisatie
 • Robuust gebouwd: stof- en vochtbestendig ontwerp

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op CameraNU.nl >>

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op Kamera-express.nl >>

 

Christopher Frost: YouTube-review van de Sony FE 24-50mm f/2.8 G

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony FE 24-50mm f/2.8 G door fotograaf Christopher Frost (8:22 minuten). Dit is volgens Christopher weliswaar een kleine en lichte zoomlens, maar ook een nogal dure. De bokeh is fraai zacht. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op CameraNU.nl >>

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op Kamera-express.nl >>

 

PetaPixel: YouTube-review van de Sony FE 24-50mm f/2.8 G

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony FE 24-50mm f/2.8 G door Chris Niccolls van PetaPixel (9:14 minuten). Dit is zo’n lens voor iedereen die een standaardzoom nodig heeft met een diafragma van f/2.8, maar zich geen breuk wil sjouwen of betalen. Is zo’n klein schattig lensje ook goed? Chris nam deze 24-50mm mee op pad naar de prachtige landschappen van Kananaskis om daarachter te komen.

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op CameraNU.nl >>

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 24-50mm f/2.8 G op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sony-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Sony-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Sony-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele1199998/100Reviews>
Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSSony EJaSupertele1399998/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.2 GMSony EJaStandaard229995/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM IISony EJaGroothoekzoom269995/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IISony EJaStandaardzoom239995/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS IISony EJaTelezoom299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 300mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele669995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.4 GMSony EJaStandaard184994/100Reviews>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSony EJaSupertelezoom289993/100Reviews>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSony EJaSupertelezoom209993/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMSony EJaStandaardzoom224993/100Reviews>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSSony EJaMacro184992/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Sony FE 14mm f/1.8 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 24mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek169992/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSSSony EJaTelezoom249992/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 20-70mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom159990/100Reviews>
Sony FE 24-50mm f/2.8 GSony EJaStandaardzoom99990/100Reviews>
Sony FE 16-55mm f/2.8Sony ENeeStandaardzoom129990/100Reviews>
Sony E 15mm f/1.4 GSony ENeeGroothoek84990/100Reviews>
Sony FE 20mm f/1.8 GSony EJaGroothoek109990/100Reviews>
Sony FE 24-105mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom134990/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/4 Macro G IISony EJaTelezoom199990/100Reviews>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSSony EJaMacro104990/100Reviews>
Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSSSony ENeeReiszoom64988/100Reviews>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IISony EJaTelezoomNiet leverbaar88/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Sony FE 24mm f/2.8 GSony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.8Sony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 40mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 50mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSony ENeeSupertelezoom89988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Sony E 11mm f/1.8Sony ENeeGroothoek59985/100Reviews>
Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Sony EJaStandaardzoom44982/100Reviews>
Sony 100mm f/2.8 MacroSony EJaMacroNiet leverbaar80/100Reviews>
Sony 50mm f/2.8 MacroSony EJaMacro56580/100Reviews>
Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSSSony EJaReiszoom86580/100Reviews>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy