Sony FE 24-105mm f/4.0G OSS | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke standaard zoomlens voor je fullframe systeemcamera van Sony? De Sony FE 24-105mm f/4.0G OSS is een prachtige lens met een veelzijdig zoombereik. Winnaar van de TIPA-award! “Onder de streep een mooi gebouwde en lichte telezoom.” Alle belangrijke reviews!

Sony FE 24-105mm f/4.0G OSSStandaardzoom: kwaliteit én groot bereik

Grote merken bieden niet alleen een lichtsterk 24-70mm objectief, maar ook kwaliteitslenzen met een groter bereik, meestal 24-105mm. Deze standaardzooms zijn geschikt voor een groot aantal fotogenres. Ze zijn daardoor populair bij zowel professionals als ambitieuze amateurs. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Sony FE 24-105mm f/4.0G OSS, die in 2017 op de markt is gekomen.

Sony FE 24-105mm f/4.0G OSS

Zoombereik: 24-105mm | Lichtsterkte: f/4.0 | Lensvatting: Sony E (fullframe) | Gewicht: 663gr | Lengte: 113.3mm | Beeldstabilisatie: ja | Stof- en spatwaterdicht: ja | Vergrotingsfactor: 0.31x | Filtermaat: 77mm | Release datum: november 2017 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.199 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl en op Fotodevakman.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Sony-lens in het kort

Sony timmert aan de weg met z’n fullframe objectieven. Een hele mooie is deze standaardzoom met een ideaal bereik voor veel fotogenres: 24mm groothoek tot 105mm tele. En dat met een prachtig constant maximaal diafragma van f/4.0. Daarmee krijg je, zeker bij 105mm, een heerlijke achtergrondonscherpte bij bijvoorbeeld portretten. De beeldkwaliteit is zoals je mag verwachten van Sony: top. Scherpte, helderheid en kleurechtheid zijn buitengewoon goed.

Optical SteadyShot beeldstabilisatie

Dat wordt bereikt door een geavanceerd optisch ontwerp van 17 elementen in 14 groepen, waaronder een aantal die vertekeningen minimaliseren. Veel Sony-body’s hebben beeldstabilisatie aan boord. Deze standaardzoom doet daar nog de Optical SteadyShot beeldstabilisatie bovenop. Verder is de autofocus snel en geruisloos, dankzij de Direct Drive supersonische AF-motor. En om het af te maken heeft de Sony FE 24-105mm f/4.0G OSS een uitstekend weerbestendig ontwerp. Kortom: een heerlijke lens om op je Sony fullframe te hebben.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Sony 24-105mm op CameraNU.nl >>

Sony 24-105mm op Cameraland.nl >>

Sony 24-105mm op Kamera-express.nl >>

Sony 24-105mm op Fotodevakman.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €400 cashback op Sony camera’s en lenzen!

Je ontvangt tijdelijk tot maar liefst €400 cashback op Sony camera’s en lenzen tijdens de Sony Winter Cashback. Deze actie duurt tot en met 15 januari 2022. Benieuwd?

Deze actie bij CameraNU.nl >>

 

Sony FE 24-105mm f/4.0G OSS(Professionele) reviewers over de Sony 24-105mm f/4.0G

De Sony 24-105mm f/4.0G: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Zoom.nl (aprilnummer 2018): “Alles-in-één-objectief?” luidt de prikkelende kop boven het review van Zoomer Cees de Jonge. Want een ideaal bereik is het: van 24mm voor je landschappen tot 105mm voor prachtige portretten. Om het objectief licht te houden, heeft Sony wel ingeleverd op lichtsterkte: f/4.0, waar 24-70mm-lenzen vaak f/2.8 op de diafragmateller hebben. Het objectief is mooi gebouwd: licht, compact en stof- en spatwaterdicht. En heel fijn: de autofocus is erg snel en nauwkeurig. Ook de beeldstabilisatie werkt uitstekend en levert ruim 4 stops winst.
  Dankzij de instellingen op de nieuwe Sony-body’s zul je van vignettering en vertekening geen last hebben. En de scherpte? Die is in het centrum “over het hele bereik goed tot voortreffelijk. De randen blijven helaas wel wat achter, zowel bij open diafragma als gediafragmeerd.” De bokeh is zacht, rond en erg plezierig. “Onder de streep een mooi gebouwde en lichte telezoom.” Krijgt het hoge cijfer 8.1 en de hoogste Diamant Award.
 • Fototijdschrift Focus (decembernummer 2017): Focus heeft dit objectief samen met de gloednieuwe Sony A7R III kunnen testen. Het diafragma met 9 afgeronde lamellen zorgt voor een zachte onscherpte, aldus de reviewer. De coatings weren strooilicht goed, en het lensontwerp geeft een “scherpe, heldere weergave zonder chromatische aberratie”.
  Vertekening en vignettering zijn ook verwaarloosbaar, “zodat die grootste lensopening goed is te gebruiken”. Ook de autofocus is dik in orde: hij werkt stil en snel door de dubbele aandrijfmotor. “Hierdoor is dit objectief ook een goede keus bij video-opnames. De kwaliteit is weliswaar niet die van de G Master-serie objectieven, maar de verkoopprijs van €1.350,- vinden wij reëel.”
 • The-digital-picture.com: De reviewer vond deze lens gelijk al helemaal leuk. En hoe langer hij hem testte, hoe leuker hij hem vond. “This is a great little lens that, aside from strong linear distortion and some hard corner vignetting at 24mm, delivers impressive image quality, especially for this focal length range.” De beeldkwaliteit is dus indrukwekkend.
  De veelzijdigheid van deze lens is enorm. Je kunt er prachtig je gezinsleven mee vastleggen. Voor landschapsfotografie is het een excellente lens. En ook voor reis- en straatfotografie is hij geweldig: een echt ‘walk-around’ lens. Ook voor product- en commerciële fotografie is deze Sony goed inzetbaar. Eigenlijk is hij geschikt voor vrijwel elk fotogenre.
  De reviewer raadt deze Sony FE 24-105mm f/4 G OSS daarom van harte aan. Zeer waarschijnlijk wordt het de lens die je het meest gaat gebruiken.
 • Ken Rockwell: “This Sony 24-105 4 is the most practical high-quality zoom you can get for your Sony. Everything works great and all my pictures are super-sharp and well exposed.”
 • Photographyblog.com: Deze Sony is weliswaar niet uit de dure GM-serie, maar uit de G-serie, maar het is zeker een ‘scherp’ optiek. En dat komt zowel door het aantrekkelijke brandpuntbereik als door het maximale diafragma. Je verliest één stop diafragma ten opzichte van de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM, maar je wint zeer nuttig brandpuntbereik. Tegelijk bespaar je wat gewicht, profiteer je van de ingebouwde beeldstabilisatie en je houdt enorm veel geld in je zak...
  En de beeldkwaliteit, bouwkwaliteit en prestaties zijn echt goed vergelijkbaar. Dus tenzij je echt f/2.8 nodig hebt (en soms heb je dat echt nodig), raden we zeker de Sony FE 24-105 f/4 G OSS aan voor de meeste fotografen.
  Al met al is deze Sony een zeer prettige lens. Hij is doordacht, goed in balans en goed uitgevoerd. En hij zal goed voorzien in de behoeften van heel veel fotografen, voor een prijs die zeer acceptabel is. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Petapixel.com (reviewer QT Luong): De reviewer is zeker enthousiast over de nieuwe Sony. Hij heeft er lang op moeten wachten, maar dat is het waard geweest. “Sony finally gets it right for this supremely versatile lens.” De optische prestatie van deze lens is heel erg verbeterd vergeleken met de Sony 24-70mm f/4. Vooral de grootste zwakte van die lens, de hoekscherpte, zijn de verbeteringen zeer groot.
  Hij is heel goed te vergelijken met de excellente Canon 24-105mm f/4L. Net zoals bij de Canon heeft Sony een compromis moeten sluiten op het gebied van vignettering en distortie. Maar dat is een ‘minor issue’ als je de beelden bewerkt met bewerkingssoftware als Lightroom. Eindoordeel: Definitively recommended.
 • Cameralabs.com: De reviewer heeft hem getest op z’n fullframe Alpha A7R Mark III en hij vond deze combinatie flexibel maar verrassend licht. De kwaliteit van de beelden is zonder meer goed. “As such it's an ideal general-purpose zoom for those who can't stretch to a G-Master or who need a longer range than a 24-70mm in a compact and light form. Recommended.”
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Wat een dijk van een lens Deze lens gekocht nadat ik nog even twijfelde om de 24-240mm lens van Sony te kopen bij de A7 III body. Blij dat ik naar het advies van verkoopster heb geluisterd. Uiteraard al veel gelezen en voorbeeldfoto's gevonden op internet. Maar wat een genot om ermee te werken. De lens voelt robuust, stelt snel scherp en de foto's zijn razend scherp. Eventueel crop van een foto maken (indien het niet anders kan) geen enkel punt, dan nog heb je een super foto. Met de beeldstabilisatie van lens en body kun je uit de hand nog prima macro foto's maken.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Fantastische all-rounder! Ik zocht een goede vervanger van de kitlens 28-70mm en dit is de perfecte upgrade. Groot bereik, super kwaliteit over het gehele bereik en de constante diafragma van 4 is perfect. Ook in donkere omstandigheden kan de lens goed gebruikt worden icm met OSS. Kortom, een echte aanrader!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sony 24-105mm op CameraNU.nl >>

Sony 24-105mm op Cameraland.nl >>

Sony 24-105mm op Kamera-express.nl >>

Sony 24-105mm op Fotodevakman.nl >>

 

Plussen en minnen van de Sony 24-105mm

 • Veelzijdige groothoekzoom met een constant maximaal diafragma
 • Uitgekiend optisch ontwerp met high-end lenselementen
 • Mooie resultaten bij moeilijk licht dankzij Nano AR-coating
 • Duur objectief
 • Beperkter diafragma dan bij 24-70mm

Sony 24-105mm op CameraNU.nl >>

Sony 24-105mm op Cameraland.nl >>

Sony 24-105mm op Kamera-express.nl >>

Sony 24-105mm op Fotodevakman.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sony 24-105mm f/4.0G

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony 24-105mm f/4.0G door fotograaf Christopher Frost (9 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony 24-105mm op CameraNU.nl >>

Sony 24-105mm op Cameraland.nl >>

Sony 24-105mm op Kamera-express.nl >>

Sony 24-105mm op Fotodevakman.nl >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke standaard zoomobjectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van standaard zoomobjectieven.

Standaardzoom-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon EF 24-70mm f/2.8L IIStandaardzoom€ 1,96795/100Reviews >>
Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8Standaardzoom€ 2,59095/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Standaardzoom€ 2,49995/100Reviews >>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RStandaardzoom€ 1,14993/100Reviews >>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtStandaardzoom€ 1,50093/100Reviews >>
Sigma 24-70mm f/2.8 ArtStandaardzoom€ 1,39993/100Reviews >>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMStandaardzoom€ 2,24993/100Reviews >>
Tamron SP 24-70mm f/2.8 G2Standaardzoom€ 1,39993/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SStandaardzoom€ 2,49992/100Reviews >>
Nikon AF-S 24-70mm f/2.8EStandaardzoom€ 2,28591/100Reviews >>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRStandaardzoom€ 84990/100Reviews >>
Sony FE 16-55mm f/2.8Standaardzoom€ 1,29990/100Reviews >>
Sony FE 24-105mm f/4.0GStandaardzoom€ 1,34990/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Standaardzoom€ 1,39990/100Reviews >>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III VXD G2Standaardzoom€ 95090/100Reviews >>
Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXDStandaardzoom€ 84990/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SStandaardzoom€ 1,09988/100Reviews >>
Canon EF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,25988/100Reviews >>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Standaardzoom€ 59988/100Reviews >>
Sigma 24-105mm f/4.0 ArtStandaardzoom€ 85988/100Reviews >>
Sigma 28-70mm f/2.8 DG GN ContemporaryStandaardzoom€ 84988/100Reviews >>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXDStandaardzoom€ 79988/100Reviews >>
Tokina AT-X 24-70mm f/2.8Standaardzoom€ 99988/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Standaardzoom€ 66988/100Reviews >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy