Sony FE 16-55mm f/2.8 | Lichtsterke Zoomlens | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke standaardzoomlens voor je aps-c systeemcamera van Sony? De Sony FE 16-55mm f/2.8 is een toplens voor de A6000-serie. Lekker compact en licht. “Kwaliteitsobjectief voor fotografen die graag gebruikmaken van fraai en lichtsterk glas.” Alle belangrijke reviews!

Sony FE 16-55mm f/2.8Lichtsterke standaardzooms: geliefd bij de profs

De lichtsterke standaardzoom objectieven noemen ze ook wel de 'werkpaarden van de fotograaf'. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en fanatieke amateurs. De meeste hebben een bereik van 24-70mm, maar ze zijn er ook met een 24-105mm bereik. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Sony FE 16-55mm f/2.8, die in oktober 2019 op de markt is gekomen.

Sony FE 16-55mm f/2.8

Zoombereik: 16-55mm / fullframe equivalent 24-82.5mm | Lichtsterkte: f/2.8 | Lensvatting: Sony E (NEX) | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 494gr | Lengte x diameter: 100 x 73mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 33cm | Vergrotingsfactor: 0.2x | Filtermaat: 67mm | Release datum: oktober 2019 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.149 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Sony-lens in het kort

Gelukkig: Sony investeert ook weer in high end-lenzen voor z’n aps-c camera’s. Dat mag ook wel gezien alle ontwikkelingen in de Sony A6000-serie. Bij prachtige camera’s horen ook prachtige lenzen. En dit werkpaard onder de lenzen is daar eentje van. De Sony FE 16-55mm f/2.8 is lichtsterk en heeft een zeer veelzijdig zoombereik, geschikt voor veel verschillende fotogenres.

Lichte en compacte toplens

Bij de compacte A6000-camera’s hoort natuurlijk ook een compacte standaardzoom. En dat is de Sony FE 16-55mm beslist: opvallend compact voor een lens van een dergelijk kaliber. Aan boord is het allerbeste glas, waarmee lensfouten minimaal zijn. De helderheid en scherpte van de lens zijn opvallend goed. De XD lineaire motor zorgt voor stille en snelle scherpstelling. De stof- en vochtbestendige constructie is de kers op de taart.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie

Sony FE 16-55mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Sony FE 16-55mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Sony FE 16-55mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 korting op geselecteerde Sony objectieven!

Ontvang tijdelijk tot wel €200 korting op geselecteerde Sony portretlenzen! Je profiteert van deze actie tot en met 30 april 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

 

Sony FE 16-55mm f/2.8(Professionele) reviewers over de Sony FE 16-55mm f/2.8

De Sony FE 16-55mm f/2.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review): De Sony E 16-55mm f/.8 G is een high end-lens voor de aps-c lens-line-up die gestaag groeit. “Dit is een kwaliteitsobjectief voor fotografen die graag gebruikmaken van fraai en lichtsterk glas.”
  De uitvoering van de lens ademt ook die kwaliteit, met mooie materialen. Op de A6000-serie is hij bovendien mooi in balans. Het is een lens waar je alle kanten mee op kunt. Op reis, op straat, bij het fotograferen van landschappen of architectuur. Daarbij zorgt de lichtsterkte niet alleen voor meer fotokansen bij slecht licht, maar je kunt ook mooi spelen met de scherptediepte. De beeldkwaliteit is uitstekend. “Het objectief zorgt voor scherpe, karaktervolle beelden met een berg resolutie.” De achtergrondonscherpte bij volle opening is prachtig.
  Kortom: dit is “een fraaie aanvulling op het objectievenportfolio van Sony”. Sony-fotografen met een aps-c body die uit zijn op kwaliteit zullen deze lichtsterke standaardzoom waarderen. Hij biedt die kwaliteit en bovendien veelzijdigheid. Ze moeten wel de prijs voor lief nemen, die logischerwijs fors is. Eindoordeel: Goud Award met het cijfer 7.9.
 • Chip Fotomagazine (full review, maartnummer 2020): Veel mensen hebben gewacht op dit nieuwe allround zoomobjectief voor de aps-c camera’s van Sony. Het is een lens die je voor heel veel genres kunt inzetten. Een belangrijke lens dus, met een stevig prijskaartje. Maakt Sony de hoge verwachtingen waar?
  Volgens Chip wel, al zijn er een aantal beperkingen. Voor een dergelijke zoomlens is hij lekker licht: nog geen 500 gram. En de beeldkwaliteit is indrukwekkend als je kijkt naar de scherpte in het beeldcentrum. Maar aan de randen zijn die prestaties wel minder (zo’n 20%). Vergeleken met de concurrentie presteert het objectief goed. Ook zijn beeldfouten als vignettering, kleurzwemen en vertekeningen vrijwel niet aanwezig.
  De autofocus presteert ook sterk. De geruisloze focusmotor is een voordeel voor filmers. Jammer is wel het ontbreken van optische beeldstabilisatie. Het objectief is goed gebouwd, met afdichtingen tegen stof en water. De 9 afgeronde diafragmalamellen zorgen voor een prachtige bokeh.
  Kortom een goed objectief, ook al had Chip voor 1.300 euro meer verwacht, met name beeldstabilisatie. Chip geeft het hoge cijfer 1.2 (een 1 is het hoogst haalbare bij Chip).
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Deze 16-55mm f/2.8 G standaardzoom is een lens waar Sony-fotografen met een aps-c camera al jarenlang naar hebben uitgekeken. Het is een echte topper: eigenlijk is alles aan boord wat je van een dergelijke professionele standaarzoom verwacht, met uitzondering van optische beeldstabilisatie.
  Dit is wel jammer voor camera’s uit de A6000-serie, met uitzondering van de A6500- en A6600, die beide een IBIS hebben.
  De beeldkwaliteit van deze lens is uitstekend over het hele zoombereik en over het hele beeld van het midden naar de hoeken, zelfs als je met open diafragma fotografeert. En dat is heel mooi, want met f/2.8 kun je mooi je hoofdonderwerp haarscherp in beeld krijgen, met een achtergrond die mooi onscherp is dankzij het diafragma met 9 lamellen.
  Ook bij slecht weer kun je deze lens inzetten, ook in dat opzicht is het een professional. Datzelfde geldt voor features als de aanpasbare focus-hold-knop aan de zijkant van de lens. En voor de solide bouwkwaliteit.
  Ook de autofocus is van topniveau: zeer snel, feilloos betrouwbaar en bijna volledig stil, terwijl handmatig scherpstellen ook verrassend intuïtief is. Kortom: een geweldige aanvulling op de lenzenserie voor aps-c camera’s van Sony. Geschikt voor fotografie én videografie. Het prijskaartje is natuurlijk ook van professioneel niveau.Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Sony heeft flink wat objectieven van de bovenste plank voor zijn fullframe camera’s. Maar tot nu toe geen premium, weerbestendige lenzen voor de aps-c camera’s uit de A6000-serie. Daar is nu verandering in gekomen met de E 16-55mm f/2.8 G en de compacte en stevige Sony E 70-350mm f/4.5-6.3 G OSS die gelijktijdig op de markt kwamen. Twee lenzen met uitstekende prestaties.
  Het is volgens Jim te hopen dat Sony dit assortiment aan kwaliteitslenzen sterk gaat uitbouwen. Bijvoorbeeld door bestaande lenzen voor aps-c te upgraden naar een vergelijkbare kwaliteit als de twee genoemde lenzen.
  De E 16-55mm f/2.8 G is een zeer goede lens. Zo goed dat Pcmag hem de Editors Choice award toekent. Volgens Jim levert hij uitstekende optische prestaties en heeft hij een sterke bouwkwaliteit. Daar komt nog bij dat hij relatief compact is. Voor wie een voorkeur heeft voor meer zoombereik en een kleiner budget heeft: kijk vooral ook naar de Sony E 18-135mm f/3.5-5.6 OSS. Eindoordeel voor de E 16-55mm f/2.8 G: de hoogste award: Editors Choice met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, Chris George, full review): Deze standaardlens met een klassiek zoombereik voldoet vrijwel aan alle eisen die je aan een dergelijke lens zou kunnen stellen. Hij levert een fantastische beeldkwaliteit met fenomenale scherpte en contrast, plus een aangename bokeh.
  De bediening is zeer verfijnd, met een aanpasbare knop waarmee je de focus kunt vastzetten. De bouwkwaliteit is ook al prima, met afdichtingen tegen stof en weer. De autofocus is supersnel en ‘dodelijk’ nauwkeurig.
  Nadelen heeft hij ook, zoals elke lens. Zo ontbreekt optische stabilisatie en is er extreme tonvormige vervorming op de uiterste groothoekstand. Maar dat laatste is eruit te halen via correctie in de camera of in de nabewerking. Kleine minpunten van wat verder een uitstekende lens is voor de Sony A6000-serie. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sony E 16-55mm f/2.8 is de high-end standaardzoomlens waarom de aps c-body’s van Sony om hebben gesmeekt. De reviewer heeft ervan genoten om ermee te schieten op z’n Sony A6600. Net als andere standaardzooms biedt deze lens een zeer bruikbaar bereik van groothoek tot korte tele. Je kunt er van alles en nog wat mee fotograferen, van landschappen en interieuren tot close-ups en portretten.
  Het constante f/2.8 diafragma over het hele bereik stelt je in staat om ook bij weinig licht te schieten én aantrekkelijke bokeh te krijgen. Die onscherpe delen zien er heerlijk zacht uit, en waar het scherp moet zijn is het ook echt goed scherp.
  De optische kwaliteit van de lens is uitzonderlijke goed. Je krijgt zeer veel details over het hele beeld, ook in de hoeken en randen. En dat geldt voor alle brandpunten en alle diafragma’s. Deze Sony is beslist beter dan de meeste concurrenten. Indrukwekkend is dat hij daarbij kleiner en lichter is gebleven dan de meeste vergelijkbare standaardzooms, zonder te beknibbelen op de bouwkwaliteit. Daardoor is hij ook uitstekend in evenwicht op de kleine A6000-serie.
  Een hoog prijskaartje heeft hij wel. Maar wil je de allerbeste kwaliteit voor je standaardzoom dan is dit jouw lens. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Shotkit.com (fotograaf, avonturier en ‘story teller’ Marc Bergreen, full review): Dit is een serieuze zoomlens. En met deze lens wordt gelijk ook de Sony A6600 een camera die het waard is om aan te schaffen voor fotograaf Marc Bergreen. Dat wordt een combi die vanwege compactheid en gewicht uitstekend geschikt is voor reisfotografie en avontuurlijke fotografie/videografie.
  De lens biedt een uitstekende combinatie van prestaties, veelzijdigheid en een compact formaat en laag gewicht. De beeldkwaliteit is zonder meer uitstekend. En hij is z’n hoge prijskaartje meer dan waard, vooral omdat hij waarschijnlijk meerdere body’s meegaat: body’s verouderen veel sneller dan objectieven.
  Voor veel Sony-fotografen met een aps-c body zal dit de lens zijn die ze als eerste aanschaffen en verreweg het meest op hun camera hebben zitten.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Fantastische lens. Deze lens is echt zoals de reviews aangaven een snelle goede basis lens op de A6600, ook een aanrader van mij.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Fijne lens,zeer goede hoekscherpte, ook bij 2.8! Nu een maand in huis, veel mee geëxperimenteerd, gaat zeker mee op zeereisje Noorwegen!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sony FE 16-55mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Sony FE 16-55mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Sony FE 16-55mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Sony FE 16-55mm f/2.8Belangrijkste kenmerken van de Sony FE 16-55mm f/2.8

 • Lichtsterk: constant diafragma van f/2.8
 • Opmerkelijk compact en licht
 • Nieuw optisch ontwerp
 • Nano AR-coating
 • Snelle autofocus: XD lineaire motor
 • Aanpasbare focus hold-knoppen
 • Excellente hoek-tot-hoek resolutie
 • Prachtige bokeh
 • Stof- en vochtbestendig ontwerp
 • Afgerond 9-bladig diafragma

Sony FE 16-55mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Sony FE 16-55mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Sony FE 16-55mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sony FE 16-55mm f/2.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony FE 16-55mm f/2.8 door fotograaf Christopher Frost (10:38 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony FE 16-55mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Sony FE 16-55mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Sony FE 16-55mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sony-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Sony-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Sony-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele1199998/100Reviews>
Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSSony EJaSupertele1399998/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.2 GMSony EJaStandaard229995/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM IISony EJaGroothoekzoom269995/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IISony EJaStandaardzoom239995/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS IISony EJaTelezoom299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 300mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele669995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.4 GMSony EJaStandaard184994/100Reviews>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSony EJaSupertelezoom289993/100Reviews>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSony EJaSupertelezoom209993/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMSony EJaStandaardzoom224993/100Reviews>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSSony EJaMacro184992/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Sony FE 14mm f/1.8 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 24mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek169992/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSSSony EJaTelezoom249992/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-25mm f/2.8 GSony EJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 20-70mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom159990/100Reviews>
Sony FE 24-50mm f/2.8 GSony EJaStandaardzoom99990/100Reviews>
Sony FE 16-55mm f/2.8Sony ENeeStandaardzoom129990/100Reviews>
Sony E 15mm f/1.4 GSony ENeeGroothoek84990/100Reviews>
Sony FE 20mm f/1.8 GSony EJaGroothoek109990/100Reviews>
Sony FE 24-105mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom134990/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/4 Macro G IISony EJaTelezoom199990/100Reviews>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSSony EJaMacro104990/100Reviews>
Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSSSony ENeeReiszoom64988/100Reviews>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IISony EJaTelezoomNiet leverbaar88/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Sony FE 24mm f/2.8 GSony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.8Sony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 40mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 50mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSony ENeeSupertelezoom89988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Sony E 11mm f/1.8Sony ENeeGroothoek59985/100Reviews>
Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Sony EJaStandaardzoom44982/100Reviews>
Sony 100mm f/2.8 MacroSony EJaMacroNiet leverbaar80/100Reviews>
Sony 50mm f/2.8 MacroSony EJaMacro56580/100Reviews>
Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSSSony EJaReiszoom86580/100Reviews>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy