Sony FE 16-25mm f/2.8 G: Reviews & Tests

De Sony FE 16-25mm f/2.8 G is een prachtige groothoekzoomlens voor je fullframe Sony systeemcamera. Deze veelzijdige groothoekzoom is compact en lichtgewicht. De ideale lens voor weidse landschappen en architectuur. Perfect voor op reis. “Deze lens levert uitstekende optische prestaties. Een geweldige lens die ook formaat en gewicht laag houdt.” Diamant Award bij Zoom.nl. Alle belangrijke reviews!

Sony FE 16-25mm f/2.8 GGroothoekzoomlenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sony FE 16-25mm f/2.8 G, die eind april 2024 op de markt is gekomen.

Sony FE 16-25mm f/2.8 G

Brandpuntsafstand: 16-25mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 409gr | Lengte x diameter: 91 x 75mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 17cm | Vergrotingsfactor: 0.2x | Filtermaat: 67mm | Release datum: eind april 2024 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.399 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sony FE 16-25mm f/2.8 G op Cameranu.nl >>

Sony FE 16-25mm f/2.8 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 16-25mm f/2.8 G op Kamera-express.nl >>

Sony FE 16-25mm f/2.8 GDeze Sony-lens in het kort

Sony heeft al diverse fantastische groothoekzooms op de markt, waaronder het vlaggenschip: de Sony FE 16-35mm f/2.8 GM II. Nu is er de Sony FE 16-25mm f/2.8 G, voor de helft van de prijs en nóg lichter en compacter. Een zeer veelzijdige lens met de vermaarde G Lens-resolutie en -stijl. Dit is misschien wel de perfecte groothoekzoom voor voor reisfotografie en videocreatie.

Optisch uitmuntend

De beelden van deze G-serie lens zijn zoals verwacht optisch uitmuntend, met drie asferische elementen, drie ED-elementen en 11 diafragmabladen voor haarscherpe beelden, een minumum aan lensfouten en een zijdezachte bokeh. Sony combineert deze optische kwaliteit met een ongekend compact ontwerp.

Sony FE 16-25mm f/2.8 GIdeaal voor fotografen en filmers

Dit is niet alleen de perfecte groothoekzoom voor fotografen. Dankzij het diafragma van f/2.8, de snelle autofocus en de stille bediening is deze lens ook ideaal voor filmmakers en vloggers. Bovendien is het objectief compatibel met de functies van Sony voor filmopnamen met lichtgewicht apparatuur.

Creatieve close-ups

Mooi is ook z’n minimale scherpstelafstand van 17 centimeter. Daardoor kruip je dicht op de huid van je onderwerp voor creatieve close-ups. Je krijgt dan een maximale vergroting van 0.2x. Dat biedt de mogelijkheid om je creatieve kanten voluit te ontwikkelen.

Sony FE 16-25mm f/2.8 GEenvoudig te bedienen

De compacte constructie biedt ruimte voor een aantal fraaie functionaliteiten: een diafragmaring die snel aanpasbaar is en een vergrendelschakelaar. Daarmee is deze groothoeklens zeer eenvoudig te bedienen. En met een burstsnelheid van 30fps en een autofocusfunctie van 4K120p is deze lens klaar voor snelle actie. Uiteraard kent deze lens een stof- en vochtbestendige constructie.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Video en vloggen

Sony FE 16-25mm f/2.8 G op Cameranu.nl >>

Sony FE 16-25mm f/2.8 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 16-25mm f/2.8 G op Kamera-express.nl >>

Deze Sony zomer-cashback op Kamera-express.nl

 

Sony FE 16-25mm f/2.8 GProfessionele reviewers over de Sony FE 16-25mm f/2.8 G

De Sony FE 16-25mm f/2.8 G: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Fotomagazine Zoom.nl (Michiel Mulder, juni/juli-nummer 2024): De Sony FE 16-25mm f/2.8 G is een relatief goedkope supergroothoekzoom en dat is volgens Michiel “goed nieuws voor wie een lichtsterke groothoek wenst, maar aanhikt tegen de kosten van de Sony FE 16-35mm f/2.8 GM II”. Nog beter nieuws: hij presteert ook heel goed.
  Afgezien van de prijs is het een goed gelukte lens, maar helemaal als je er de prijs wel bij betrekt, schrijft Michiel. “Op de 16mm-stand moet je een beetje opletten met de beeldhoeken, maar al met al biedt dit objectief veel waar voor zijn geld.”
  Vergelijk je hem met de vergelijkbaar geprijsde Sony FE 16-35mm f/4.0 G dan zijn er twee sterke argumenten om toch voor de 16-25mm f/2.8 te kiezen: de close-upmogelijkheden en de lichtsterkte. Je moet dan wel kunnen leven met een beperkter zoombereik. Eindoordeel: Diamant Award.
 • Petapixel.com (Chris Niccolls, full review): De Sony FE 16-25mm f/2.8 G is misschien klein, maar hij is zeer capabel, schrijft Chris. “Ik was verrast door hoe goed gecorrigeerd en scherp deze lens is. Het is een goed alternatief voor iemand die een snel diafragma van f/2.8 nodig heeft zonder zijn toevlucht te nemen tot een zware lens.” Weliswaar is het brandpuntbereik beperkt, maar dat wordt prima afgedekt doordat er zoveel algemene zoomlenzen vanaf 24mm zijn.
  Alternatieven zijn er natuurlijk ook, aldus Chris. Sigma en Tamron maken respectievelijk de Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Contemporary en de Tamron 17-28mm Di III RXD, en dat zijn ook snelle f/2.8-lenzen. Maar de Sony is volgens Chris iets scherper dan die opties en hij is ook nog wat lichter. De prijs van de Tamron en Sigma ligt flink lager, maar de Sony heeft wel een voorsprong op het gebied van optische prestaties.
  Kortom: “Deze lens levert uitstekende optische prestaties. Een geweldige lens die ook formaat en gewicht laag houdt.”
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Groter is niet altijd beter, schrijft Matthew over de Sony FE 16-25mm f/2.8 G. “Voor mij is een belangrijk verkoopargument van deze lens: hij is opmerkelijk klein en licht van gewicht voor een fullframe compatibele groothoekzoomlens met een constant diafragma van f/2.8 beoordeling.” Mooi is daarbij dat er tal van extra's in deze kleine lens zitten. “Dat maakt deze lens zeer aantrekkelijk, hoewel prijzig.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Sony FE 16-25mm f/2.8 G verruilt wat zoomkracht om zijn compacte, heldere ontwerp te realiseren, schrijft Jim. Toch is het een aantrekkelijke keuze voor zowel fotografen als videografen die bij weinig licht werken. “Deze groothoekzoom biedt uitstekende optische prestaties (ondanks de enigszins drukke bokeh) en voelt premium aan dankzij de weerbestendige constructie en de hoogwaardige bedieningselementen.
  Editor’s Choice in de groothoekzooms voor Sony blijft de ‘voorbeeldige’ Sony FE 16-35mm f/4 G PZ, die dezelfde prijs heeft en een nuttiger brandpuntbereik heeft.
  Kortom: “Als je het magere zoombereik accepteert, beloont de goedgebouwde Sony FE 16-25mm f/2.8 G-lens je met uitstekende groothoek-resultaten bij weinig licht.” Eindoordeel: Good met 3.5 van de 5 sterren.
 • Sony FE 16-25mm f/2.8 GAmateurphotographer.com (Andy Westlake, full review): Volgens Andy is er veel te waarderen aan de Sony FE 16-25mm f/2.8 G. “Hij is klein en licht voor een fullframe groothoekzoomzoom met groot diafragma, heeft een uitgebreide set bedieningselementen en is weerbestendig. Het allerbelangrijkste is dat deze lens een consistent uitstekende beeldkwaliteit levert.”
  Maar je moet wel genoegen nemen met een groot compromis: het zeer beperkte zoombereik. Veel landschapsfotografen hebben volgens Andy graag een groot deel van de tijd een zoomlens van 16-35mm op hun camera. Zelf vond hij het beperkte zoombereik frustrerend en creatief beperkend, omdat het de enige lens was die hij bij zich had. “De meeste gebruikers zullen veel tijd besteden aan het heen en weer wisselen van deze lens met een standaardzoomlens.”
  Wat is de waarde van deze compacte Sony groothoekzoom in een wereld waar je de Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN en de Tamron 17-28mm f/2.8 Di-III RXD al voor tweederde van de prijs kunt krijgen? Die lenzen hebben volgens Andy eveneens een indrukwekkende beeldkwaliteit. “Deze Sony biedt je echter wel een diafragmaring en weerbestendigheid.”
  Al met al hebben Sony-gebruikers veel keuze in ultrabrede zoomlenzen. Deze Sony zal niet voor iedereen geschikt zijn, aldus Andy. Persoonlijk zou hij in plaats daarvan voor een 16-35mm f/4 gaan. “Maar als de functieset aan uw specifieke behoeften voldoet, kunt u er zeker van zijn dat het uitstekende resultaten oplevert.” Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Rod Lawton, full review): Met de Sony FE 16-25mm f/2.8 G moet je volgens Rod duidelijk zijn over wat je wint én verliest. “Dit is een veel kleiner, veel goedkoper alternatief voor de Sony FE 16-35mm f/2.8 G Master II. Normaal gesproken is dat de supergroothoekzoomlens voor Sony-gebruikers. Bovendien offert de 16-25mm veel brandpuntsafstand op aan de lange kant van het zoombereik, met z’n maximale bereik van 25mm.”
  Is het zoombereik van 16-25mm wel voldoende? vraagt Rod zich af. Eigenlijk wel, is zijn antwoord, mits je ook een gewone standaardzoom bij je hebt. “Dan zet je deze groothoekzoom in voor interieurs, landschappen en andere onderwerpen. Dus als je voorbij dat beperkte brandpuntsbereik kunt komen, is deze lens erg goed.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Sony FE 16-25mm f/2.8 G is volgens Jan Paul een interessante zoom vanwege de compacte afmetingen, de hoge lichtsterkte en de bescheiden prijs vergeleken met de Sony FE 16-35mm F2.8 GM II.
  Jan Paul: “Het objectief is optisch niet perse beter dan bijvoorbeeld de Tamron 17-28mm Di III RXD. Maar het biedt wel duidelijk meer bedieningsmogelijkheden en ondersteunt bijvoorbeeld zaken als correctie van de focus breathing en opnames met snelheden van meer dan 15 beelden per seconde. Het is duurder dan de Tamron, maar dat is het gezien de mogelijkheden ook wel waard. Tenminste, als je die extra mogelijkheden ook echt gebruikt.”
 • Fstoppers.com (Ondřej Vachek, full review): De Sony FE 16-25mm f/2.8 G is volgens Ondřej een prettige reisgenoot én een vriend van de vlogger. “Het is duidelijk dat deze lens gericht is op deze twee groepen: reizigers of vloggers die niet de zwaardere en omvangrijkere GMaster willen, maar wel de voorkeur geven aan een diafragma dat helderder is dan f/4.”
  De Sony FE 16-25mm f/2.8 G sluit perfect aan op de onlangs uitgebrachte Sony FE 24-50mm f/2.8 G, die samen meer dan genoeg brandpuntsbereik en optische kwaliteit bieden. De 16-25mm kan volgens Ondřej ook prima op zichzelf staan als hij wordt gebruikt als dagelijkse vloglens, gemonteerd op een Sony ZV-E1, Sony FX3 of Sony A7R IV. “De goede bouw, stille motorwerking, compatibiliteit met focus-breathing-compensatie, actieve stabilisatie-compatibiliteit, soepele diafragmaring en kleine vormfactor maken dit een geweldige optie voor iedereen die een Sony-camera serieus of als liefhebber gebruikt.” Het prijskaartje is stevig, maar volgens Ondřej ook niet overdreven duur voor wat je allemaal krijgt.
 • Tony Northrup (video-review): Volgens Tony is de Sony FE 16-25mm f/2.8 G een geweldige lens voor alledag, voor reizen en voor video en vloggen. “Hij biedt je supergroothoek en snelle f/2.8-prestaties voor geweldige beelden bij weinig licht. Met een lagere prijs en licht van gewicht waardoor hij de hele dag comfortabel mee te nemen is.”
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Sony FE 16-25mm f/2.8 G op Cameranu.nl >>

Sony FE 16-25mm f/2.8 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 16-25mm f/2.8 G op Kamera-express.nl >>

 

Sony FE 16-25mm f/2.8 GBelangrijkste kenmerken van de Sony FE 16-25mm f/2.8 G

 • Veelzijdig: inzetbaar voor veel foto- en video-genres
 • Hoge beeldkwaliteit: haarscherpe beelden
 • Snel diafragma van f/2.8: fraaie en zachte bokeh
 • Compact en licht: ideaal voor reisfotografie en video
 • Stil scherp: snelle en stille autofocus
 • Creatieve close-ups: minimale scherpstelafstand van 17cm
 • Robuust gebouwd: stof- en vochtbestendig ontwerp

Sony FE 16-25mm f/2.8 G op Cameranu.nl >>

Sony FE 16-25mm f/2.8 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 16-25mm f/2.8 G op Kamera-express.nl >>

 

Tony Northrup: YouTube-review van de Sony FE 16-25mm f/2.8 G

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony FE 16-25mm f/2.8 G door fotograaf Tony Northrup (10:23 minuten). Dit is een geweldige lens voor alledag, voor reizen en voor video en vloggen, vertelt Tony in deze review. “Hij biedt je supergroothoek en snelle f/2.8-prestaties voor geweldige beelden bij weinig licht. Met een lagere prijs en licht van gewicht waardoor hij de hele dag comfortabel mee te nemen is.” Kijken!

Sony FE 16-25mm f/2.8 G op Cameranu.nl >>

Sony FE 16-25mm f/2.8 G op Cameraland.nl >>

Sony FE 16-25mm f/2.8 G op Kamera-express.nl >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sony-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Sony-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Sony-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele1199998/100Reviews>
Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSSony EJaSupertele1399998/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.2 GMSony EJaStandaard229995/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM IISony EJaGroothoekzoom269995/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IISony EJaStandaardzoom239995/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS IISony EJaTelezoom299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 300mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele669995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.4 GMSony EJaStandaard184994/100Reviews>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSony EJaSupertelezoom289993/100Reviews>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSony EJaSupertelezoom209993/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMSony EJaStandaardzoom224993/100Reviews>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSSony EJaMacro184992/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Sony FE 14mm f/1.8 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 24mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek169992/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSSSony EJaTelezoom249992/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-25mm f/2.8 GSony EJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 20-70mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom159990/100Reviews>
Sony FE 24-50mm f/2.8 GSony EJaStandaardzoom99990/100Reviews>
Sony FE 16-55mm f/2.8Sony ENeeStandaardzoom129990/100Reviews>
Sony E 15mm f/1.4 GSony ENeeGroothoek84990/100Reviews>
Sony FE 20mm f/1.8 GSony EJaGroothoek109990/100Reviews>
Sony FE 24-105mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom134990/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/4 Macro G IISony EJaTelezoom199990/100Reviews>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSSony EJaMacro104990/100Reviews>
Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSSSony ENeeReiszoom64988/100Reviews>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IISony EJaTelezoomNiet leverbaar88/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Sony FE 24mm f/2.8 GSony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.8Sony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 40mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 50mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSony ENeeSupertelezoom89988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Sony E 11mm f/1.8Sony ENeeGroothoek59985/100Reviews>
Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Sony EJaStandaardzoom44982/100Reviews>
Sony 100mm f/2.8 MacroSony EJaMacroNiet leverbaar80/100Reviews>
Sony 50mm f/2.8 MacroSony EJaMacro56580/100Reviews>
Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSSSony EJaReiszoom86580/100Reviews>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy