Sony FE 14mm f/1.8 GM | Reviews & Tests

Wat is de beste ultragroothoeklens voor je fullframe Sony systeemcamera? De Sony FE 14mm f/1.8 GM is een professionele groothoek-prime uit de vermaarde G Master-serie, de reeks Sony-lenzen met de allerbeste beeldkwaliteit. De Sony FE 14mm f/1.8 GM is perfect voor landschaps-, natuur-, architectuur- en astrofotografie. “Een geweldige lens!” Alle belangrijke reviews!

Sony FE 14mm f/1.8 GMGroothoeklenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoeklens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sony FE 14mm f/1.8 GM, die in mei 2021 op de markt is gekomen.

Sony FE 14mm f/1.8 GM

Brandpuntsafstand: 14mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 460gr | Lengte x diameter: 99.8 x 83mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 25cm | Vergrotingsfactor: 0.1x | Filtermaat: geen filter mogelijk | Release datum: mei 2021 | Verwachte Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 1.599 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sony FE 14mm f/1.8 GM Deze Sony-lens in het kort

De Sony FE 14mm f/1.8 GM is een ultragroothoeklens voor professionele fotografen. Hij is perfect inzetbaar voor het vastleggen van weidse landschappen, interieur en architectuur. Dankzij de hoge lichtsterkte is hij ook zeer geschikt voor astrofotografie. Een veelzijdige lens dus met een extreem brede beeldhoek. Het grote maximale diafragma zorgt voor uitstekende prestaties bij weinig licht en meer controle over de scherptediepte.

G Master: beste beeldkwaliteit

Deze Sony maakt deel uit van de vermaarde G Master-serie, waarin Sony z’n objectieven met de beste beeldkwaliteit positioneert. Ook de FE 14mm f/1.8 GM legt beelden vast met een zeer hoge resolutie, helderheid en scherpte.

Sony FE 14mm f/1.8 GMContrastrijk en kleurgetrouw

Speciale lenselementen en coatings zorgen voor correctie van een breed scala aan aberraties, ghosting en lensflare. De beelden zijn contrastrijk, gedetailleerd en kleurgetrouw, ook onder zeer heldere lichtomstandigheden.

Snelle en stille autofocus

Deze Sony stelt bijzonder snel, stil en nauwkeurige scherp, dankzij twee XD lineaire autofocusmotoren en een intern scherpstelmechanisme. De handmatige scherpstelling verloopt intuïtief, mede dankzij de speciale focusvergrendelingsknop.

Ook voor videografen

Schiet je regelmatig video? Dan zul je verheugd zijn met de ‘de-clickable’ fysieke diafragmaring. Daarmee zorg je voor een soepele en stille diafragma-instelling bij het schieten van video.

Sony FE 14mm f/1.8 GMCreatieve close-ups

De Sony FE 14mm f/1.8 GM heeft een minimale scherpstelafstand van slechts 25 centimeter. Samen met het ultrabrede gezichtsveld opent deze ultragroothoek een nieuwe wereld van creatieve close-upfotografie. Het cirkelvormige diafragma met 9 lamellen draagt nog bij aan de aangename bokeh-kwaliteit.

Robuust ontwerp

Zoals alle G Master-objectieven is ook de Sony FE 14mm f/1.8 GM gebouwd voor barre omstandigheden. Hij is stof- en vochtdicht en de rubberen bedieningsringen zorgen voor een betere hantering bij koudere temperaturen.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Natuurfotografie
 • Astrofotografie

Sony FE 14mm f/1.8 GM op CameraNU.nl >>

Sony FE 14mm f/1.8 GM op Cameraland.nl >>

Sony FE 14mm f/1.8 GM op Kamera-express.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlSony: cashbacks & kortingen tot €400!

Ontvang tot €400 terug bij aankoop van Sony-camera’s of -objectieven tijdens de Sony Zomer Cashback 2021! Geldig tot en met 31 juli 2021. Daarnaast heeft Sony nog veel meer geweldige acties. Benieuwd naar alle acties?

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Cameraland.nl >>

 

Sony FE 14mm f/1.8 GM(Professionele) reviewers over de Sony FE 14mm f/1.8 GM

De Sony FE 14mm f/1.8 GM: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, het objectief komt pas in mei 2021 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • DPReview TV (YouTube-review): Chris en Jordan hebben een prachtige video-review gemaakt over de Sony FE 14mm f/1.8 GM. Volgens hen is het “een indrukwekkend kleine en scherpe lens”. Ze hebben hem gebruikt voor astrofotografie met als concurrent de Sigma 14mm f/1.8 Art. Ook namen ze hem mee in de straten van Calgary om zonnestralen, bokeh en meer te testen.
  Benieuwd? Deze video vind je onderaan deze pagina.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sony FE 14mm f/1.8 G Master is volgens Gordon “een unieke lens”. Het is Sony’s breedste prime-lens tot nu toe en is samen met de Sigma 14mm f/1.8 Art ook de meest lichtsterke ultragroothoekprime. De Sony is echter veel kleiner en weegt minder dan de helft van de Sigma. Daardoor is hij draagbaarder en praktischer voor het maken van opnamen vanaf een cardanische ophanging, drone of sterrentracker.
  Zoals verwacht van een G Master is de optische kwaliteit volgens Gordon uitstekend. De details zijn scherp over het hele beeld en de weergave in onscherpe gebieden is aantrekkelijk. De scherpstelling verloopt snel, vloeiend en geruisloos. Lensfouten zoals vervorming en vignettering zijn minimaal. Er is wel een klein beetje focus breathing als je van dichtbij naar ver scherpstel. Maar al met al is het een goed gecorrigeerde en goed presterende lens.
  Uiteraard is ook de Sigma 14mm f/1.8 Art een uitstekende lens. Maar de Sony is volgens Gordon over het algemeen aantrekkelijker voor een vergelijkbare prijs. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Sony FE 14mm f/1.8 GMPetapixel.com (Ryan Mense, full review): De Sony 14mm f/1.8 GM is volgens Ryan een zeer aantrekkelijke lens voor fotografen die een breed beeldveld zoeken en ook veel licht nodig hebben in hun beelden. De lichtsterkte van f/1.8 kan een flink verschil maken ten opzichte van bijvoorbeeld f/2.8 als je bij weinig licht fotografeert. Deze Sony geeft daardoor een flinke boost aan de mogelijkheden bij weinig licht.
  Dit is een echte kwaliteitslens, met veel controle over lensfouten als vervorming, een uitstekende scherpte, de kleinere scherptediepte die mogelijk is en het snelle autofocussysteem. Een veelzijdig objectief dat in veel camerakits zal passen.
  Grootste concurrent is volgens Ryan de Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art. De prijs is vergelijkbaar, maar de Sony wint ruim op gewicht en grootte. De beeldkwaliteit is wel vergelijkbaar.
 • Camerastuffreview.com (full review): De Sony FE 14mm F1.8 GM is volgens de reviewer een echte toplens van Sony: “Wat is dit een goed objectief! Lichtsterk, compact, handzaam, weerbestendig en met een uitstekende afbeeldingskwaliteit.” Eén minpuntje noemt de reviewer wel: hij heeft een lichte focus breathing. Die kan storend zijn voor videofilmers. Maar: “De Sony FE 14mm f/1.8 GM is in uitvoering uniek en de verkoopprijs vinden we gunstig. Het zou zomaar kunnen zijn dat ook voor dit objectief een wachtlijst ontstaat.” Eindoordeel: het zeer hoge cijfer 9.5.
 • Sony FE 14mm f/1.8 GMAlbertdros.com (fotograaf Albert Dros, full review): “Sony heeft het weer gedaan”, schrijft Albert. “Ze voltooiden hun prime-roadmap met deze prachtige lichtgewicht 14mm f/1.8 groothoeklens.” Albert kan geen enkele andere lens bedenken die hij liever zou willen voor landschapsfotografie.
  Albert is al vele jaren ambassadeur voor Sony. En vanaf het begin heeft hij ze bestookt met verzoeken om lenzen als deze 14mm f/1.8. Net als hij heeft gedaan voor ander GM/G-lenzen: 12-24 GM, 16-35 GM, 20 G 1.8, 24 GM 1.4 en 35 GM. Nu ontbreekt er voor Albert helemaal niets meer in de collectie van Sony. “Ik denk dat de ingenieurs eindelijk op vakantie kunnen.”
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Sony heeft z’n lensontwerpen op de schop gezet en de Sony FE 14 mm f/1.8 G Master is daar alweer een bewijs van, aldus Dustin. “Sony heeft de code gekraakt waarmee de firma profiteert van de kortere flensafstand in spiegelloze camera’s. En dus begint de optische formule al vroeg in de lens.” Dit komt volgens Dustin ook de balans van de lens ten goede: het meeste gewicht bevindt zich nu dicht bij de camerabody.
  Een goede zaak, want compacte, lichtgewicht lenzen zijn zeer in trek en worden in de praktijk ook steeds meer gebruikt. Je pakt ze simpelweg veel sneller met je mee als je op excursie, een wandeling of een reis gaat. En nu er geen nadelen zijn voor de bouw, de functies of de weerbestendigheid betekent dat er geen nadelen meer zitten aan kleinere lenzen. Voor deze Sony komt daarbij dat het het ook gewoon een betere lens is dan de directe concurrent: de Sigma 14mm f/1.8 ART.
  De brandpuntsafstand van 14mm is volgens Dustin een must als je houdt van een dramatische beeldhoek voor landschappen of architectuur. “Uniek wat je kunt doen met het perspectief van de lens.”
  Goedkoop zal een dergelijke lens nooit zijn. Maar als je deze brandpuntsafstand nodig hebt en je wilt tegelijk een professionele lens, dan is deze 14mm GM redelijk geprijsd. De equivalente lenzen van concurrenten Canon en Nikon zijn een stuk duurder, terwijl ze minder snel zijn en slechtere prestaties leveren. Kortom: “De Sony FE 14mm f/1.8 G Master is een geweldige lens!”
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Dit is volgens Bryan een must-have lens voor fotografen die zich richten op architectuur, onroerend goed, grote producten of die andere onderwerpen in een kleine ruimte fotograferen. Ook wie het buitenleven fotografeert, inclusief landschaps- en nachtelijke hemelfotografie, wil deze Sony FE 14mm f/1.8 GM in z’n kit hebben.

Sony FE 14mm f/1.8 GM op CameraNU.nl >>

Sony FE 14mm f/1.8 GM op Kamera-express.nl >>

 

Sony FE 14mm f/1.8 GMBelangrijkste kenmerken van de Sony FE 14mm f/1.8 GM

 • Weidse beeldhoek: ultrabreed perspectief
 • Lichtsterk en toch compact
 • Hoge beeldkwaliteit: XA-, ED- en Super ED-elementen
 • Heldere beelden: Nano AR II en Fluorine coatings
 • Zachte en ronde bokeh: 9 afgeronde diafragma lamellen
 • Handig: fysieke diafragmaring met de-click schakelaar
 • Handig: focusvergrendelingsknop
 • Snel en precies scherp: XD lineaire scherpstelmotoren
 • Perfect voor film: stille diafragma-omschakeling voor video
 • Creatieve close-ups: minimale scherpstelafstand van 25cm
 • Robuust: stof- en vochtbestendige constructie

Sony FE 14mm f/1.8 GM op CameraNU.nl >>

Sony FE 14mm f/1.8 GM op Kamera-express.nl >>

 

Mooi YouTube-filmpje over de Sony FE 14mm f/1.8 GM

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Sony FE 14mm f/1.8 GM (4:06 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony FE 14mm f/1.8 GM op CameraNU.nl >>

Sony FE 14mm f/1.8 GM op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sony FE 14mm f/1.8 GM

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony FE 14mm f/1.8 GM door Chris en Jordan van DPReview TV (14:33 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony FE 14mm f/1.8 GM op CameraNU.nl >>

Sony FE 14mm f/1.8 GM op Kamera-express.nl >>

 

Alle Sony-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Sony-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Sony-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

Sony-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSSupertele€ 11,99998/100Reviews >>
Sony FE 50mm f/1.2 GMStandaard€ 2,29995/100Reviews >>
Sony FE 85mm f/1.4 GMPortret€ 1,79995/100Reviews >>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMGroothoekzoom€ 3,29995/100Reviews >>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSupertelezoom€ 2,09993/100Reviews >>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GMTelezoom€ 2,99992/100Reviews >>
Sony FE 14mm f/1.8 GMGroothoek€ 1,59992/100Reviews >>
Sony FE 24mm f/1.4 GMGroothoek€ 1,59992/100Reviews >>
Sony FE 35mm f/1.4 GMGroothoek€ 1,69992/100Reviews >>
Sony FE 135mm f/1.8 GMTele€ 1,99992/100Reviews >>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMGroothoekzoom€ 2,69990/100Reviews >>
Sony FE 24-105mm f/4.0G OSSStandaardzoom€ 1,34990/100Reviews >>
Sony FE 16-55mm f/2.8Standaardzoom€ 1,29990/100Reviews >>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSMacro€ 1,04990/100Reviews >>
Sony FE 20mm f/1.8 GGroothoek€ 1,09990/100Reviews >>
Sony FE 12-24mm f/4.0GGroothoekzoom€ 1,83990/100Reviews >>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IITelezoom€ 2,72988/100Reviews >>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMStandaardzoom€ 2,24988/100Reviews >>
Sony FE 85mm f/1.8Portret€ 64988/100Reviews >>
Sony FE 24mm f/2.8 GGroothoek€ 69988/100Reviews >>
Sony FE 35mm f/1.8Groothoek€ 69988/100Reviews >>
Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSSReiszoom€ 64988/100Reviews >>
Sony FE 40mm f/2.5 GStandaard€ 69988/100Reviews >>
Sony FE 50mm f/2.5 GStandaard€ 69988/100Reviews >>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSupertelezoom€ 89988/100Reviews >>
Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSSReiszoom€ 86580/100Reviews >>
Sony 100mm f/2.8 MacroMacro€ 80680/100Reviews >>
Sony 50mm f/2.8 MacroMacro€ 56580/100Reviews >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy