Sony FE 135mm f/1.8 GM | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke telelens voor je fullframe systeemcamera van Sony? De Sony FE 135mm f/1.8 GM, uit de vermaarde G Master-serie, is perfect voor portretten, reportages en sport. “Het negende objectief in Sony’s G Master-reeks is alweer een pareltje.” EISA-award: ‘Beste portret-primelens’. Diamant Award bij Zoom.nl. Alle belangrijke reviews!

Sony FE 135mm f/1.8 GMPortretlenzen: schitterende bokeh

Portretlenzen zijn volledig geoptimaliseerd voor het maken van de mooiste foto’s van je medemens. Met uitstekende scherpte, prachtige kleurweergave en een heerlijke bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sony FE 135mm f/1.8 GM, die in april 2019 op de markt is gekomen.

Sony FE 135mm f/1.8 GM

Brandpuntsafstand: 135mm | Lichtsterkte: f/1.8 | Lensvatting: Sony E | Gewicht: 950gr | Lengte: 127mm | Beeldstabilisatie: nee | Stof- en spatwaterdicht: nee | Minimale scherpstelafstand: 70cm | Vergrotingsfactor: 0.25x | Filtermaat: 82mm | Release datum: april 2019 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 1.726 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sony FE 135mm f/1.8 GMDeze Sony-lens in het kort

Alweer een schitterend lid van de vermaarde G Master-familie van Sony. Deze toplenzen voor professionals zetten de hoogste prestaties neer, dankzij de hoogwaardige optische technologieën die erin zijn toegepast. Deze Sony combineert waanzinnig hoge beeldkwaliteit aan uiterst snelle en precieze autofocus, dankzij 4 XD-lineaire motoren. Zeer geschikt voor professionele bruilofts-, portret- en sportfotografen.

Hoogwaardig glas & prachtige ronde bokeh

De Sony FE 135mm f/1.8 GM biedt een zeer hoge resolutie dankzij de hoogwaardige glaselementen en coatings. Die zorgen niet alleen voor extreme scherpte, maar beperken ook de meest voorkomende lensfouten en vertekening. Je schiet foto’s met een uitstekend beeldcontrast en prachtige helderheid. Ook de bokeh is om te zoenen zo mooi. Die is bijna perfect rond dankzij 11 diafragmabladen. Ook schitterende close-ups zijn met deze toplens mogelijk.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie
 • Sportfotografie

Sony 135mm f/1.8 GM op CameraNU.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Cameraland.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Kamera-express.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Kamera-express.nl >>

 

Sony FE 135mm f/1.8 GM(Professionele) reviewers over de Sony 135mm f/1.8 GM

De Sony FE 135mm f/1.8 GM: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Focus Magazine (Erik Derycke, full review, aprilnummer 2019): Uiteraard is een lichtsterke 135mm-lens vrij fors. Toch is deze Sony FE 135mm f/1.8 GM goed in balans op Sony’s fullframers. Deze Sony produceert net als de andere G-Master objectieven haarscherpe beelden. “Bij portretfotografie is ze daardoor weinig vergevingsgezind. Door de hoge scherpte is werkelijk elke oneffenheid in de huid, elke rimpel te zien.” De bokeh is heel fraai.
  Gebruik je het grootste diafragma, dan komt Sony’s Eye AF-technologie goed van pas: daarmee hou je het oog in focus, ook al verplaats jij of je model iets. De autofocus is stil en snel, ook bij minder goed licht. Bij open diafragma is er lichte vignettering. Die stoort niet bij de onderwerpen die je met deze lens wilt schieten, en is bovendien goed te corrigeren.
  Kortom: “Het negende objectief in Sony’s G Master-reeks is alweer een pareltje. Maar het prijskaartje is natuurlijk ook flink indrukwekkend... Eindoordeel: Focus Predicaat Super met het hoge cijfer 9.2.
 • Fotomagazine Zoom.nl (Elke van der Honing, gebruikersreview): Elke nam de Sony FE 135mm f/1.8 GM mee naar IJsland om hem daar in de praktijk grondig aan de tand te voelen. Die test heeft zij als zeer positief ervaren. “Deze lens biedt een perfecte balans tussen een hoge lichtsterkte en een lange brandpuntsafstand.” Ze was vooral onder de indruk van de hoge beeldkwaliteit, met vlijmscherpe beelden, zelfs bij open diafragma.
  Onder de ruige omstandigheden in IJsland was zij blij met de zeer robuuste bouw. Ook de mogelijkheden om onderwerpen te isoleren van de achtergrond is uitstekend bevallen: dat leverde spectaculaire resultaten op.
  Was het vaste brandpunt geen nadeel? Het was volgens Elke wel even wennen. Maar het opende ook unieke perspectieven en kansen voor zowel fashion-shoots als landschapsfotografie, schrijft ze. “Je verliest wat flexibiliteit die bij een zoomlens is ingebouwd, maar je krijgt er zó ontzettend veel voor terug!” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.6.
 • Kenrockwell.com: “This Sony 135/1.8 is an exceptionally good lens.”
 • Digital-photography-school.com (Anabel DFlux, full review): Deze lens vergt een forse investering. Maar neem je de bouwkwaliteit, de features en de ongelofelijke resultaten die je met deze lens kunt bereiken, in ogenschouw, dan is deze lens de vraagprijs absoluut waard. Dit is ook een lens die heel lang meegaat, zonder aan waarde in te boeten.
  Dit is een verbazingwekkende lens. Voor wie met 135mm moet of wil schieten, is dit echt een musthave lens. Vergelijk je deze lens met de eveneens uitstekende 24mm G-Master en 85mm G-Master, dan is de 135mm G-Master absoluut de scherpste lens van dit drietal. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sony FE 135mm f/1.8 GM is een echte beauty. Deze lens met een klassiek brandpunt voor portretten biedt een schitterende bokeh, uitzonderlijke scherpte, excellente bouwkwaliteit en een fijne minimale scherpafstand van 70cm.
  Op het maximale diafragma is er een heel klein beetje verlies van scherpte, maar dit is opgelost op f/2. En zelfs op f/4 schiet je met een prachtige, zachte bokeh met volkomen wazige achtergronden. Vignettering, distortie en chromatische aberraties zijn zeer goed onder controle.
  Hij is weliswaar groot en zwaar, maar daar is makkelijk mee te leven. Hij zit tjokvol features. Weerbestendigheid, een fijne focusring, een handmatige diafragmaring, een knop waarmee je het focusgebied kunt beperken en nog heel veel meer. Autofocus werkt uitstekend, snel en precies, ook bij weinig licht. Enig minpunt is eigenlijk het forse prijskaartje. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De FE 135mm f/1.8 G Master is alweer een waardevolle toevoeging aan de Sony lens-collectie. Hij vult een belangrijk gat in de collectie voor portret- en eventfotografen. Hij maakt de belofte vol waar: scherpe details over het hele beeld, met aantrekkelijke onscherpte in de achtergrond. De bokeh-effecten laten heerlijk solide vormen zien, zonder ‘uiringen’ of andere onwenselijke effecten.
  Sommige portretfotografen zullen de de voorkeur geven aan een 85mm of zelfs een 50mm lens, maar voor wie vanaf wat langere afstanden z’n portretten wil schieten en echt afleidingen in de achtergrond wil minimaliseren, is de FE 135mm f/1.8 G Master een van de beste lenzen die de reviewer ooit getest heeft. Duurder maar ook beter dan de Sigma 135mm f/1.8 ART, de Zeiss Batis 135mm f/2.8 of de Canon EF 135mm f/2. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Sony maakt indruk door steeds weer met vrijwel perfecte lenzen op de markt te komen. Dat geldt ook voor deze FE 135mm f/1.8 GM. Hij combineert extreme scherpte met een waanzinnig mooie bokeh die portret- en bruiloftfotografen het water in de mond doet lopen. Niemand zal teleurgesteld zijn in de beelden die hij produceert. Vergeleken met een 85mm-lens biedt hij een flatterender perspectief en een nog mooiere achtergrondonscherpte.
  Wel is het zo dat er sterke concurrenten zijn van Sigma en Zeiss die vergelijkbare beeldkwaliteit bieden tegen een lagere prijs. En dus betaal je flink meer voor aanlokkelijke features als een fysieke diafragmaring én de zekerheid dat hij perfect past en compatibel is met Sony-camera’s voor zowel fotografie als videografie. Kortom: dit is de beste portretlens voor Sony’s fullframe systeemcamera’s. Eindoordeel: Goud Award met 5 van de 5 sterren.
 • Phillipreeve.net (Phillip Reeve, full review): De Sony FE 135 f/1.8 GM is de scherpste lens die Phillip ooit gebruikt heeft. Het is ook de eerste lens waar niets gebeurt als hij diafragmeert, behalve dat de vignettering afneemt en de diffractie toeneemt. Zelfs de macro- en micro-contrasten zijn helemaal top bij open diafragma.
  De correctie overige vertekeningen/lensfouten zijn klein of worden goed gecorrigeerd. Wat ook heel mooi is: de scherpte bij close-ups. De bouwkwaliteit is van het hoge GM-niveau. Een genot om deze lens te gebruiken, vooral de vele handmatige bedieningselementen zijn heel bruikbaar.
  Deze lens is heel anders dan de Sony FE 85mm f/1.4. De 135mm heeft niet dat romige bokeh en heeft meer ‘kattenogen’ in de bokeh. Hij is bij vol diafragma ook veel scherper en focust onwaarschijnlijk snel. Daarmee is het een toplens voor actie- en sportfotografen. Ook portret- en bruiloftfotografen zullen dol zijn op deze lens. Hij is zeer betrouwbaar en veelzijdig. De prijs ligt hoog, maar dat is hij ook waard. Het is een premium lens met een premium prijskaartje.
 • Ephotozine.com (full review): De Sony FE 135mm f/1.8 G Master is een erg indrukwekkende lens. Design, ergonomie en prestatie liggen op het allerhoogste niveau. Hij is duur, maar dat is dan ook het enige minpunt van deze lens. Hij heeft de potentie om jou als fotograaf zeer lang van dienst te zijn. Een geweldige keuze voor de fullframe Sony’s met een FE-vatting. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (full review): Deze Sony 135mm f/1.8 G Master is een lens waar Sony-fotografen die portretten schieten zich zeker enorm op hebben verheugd. En terecht: het is een fantastische lens. Hij focust snel en betrouwbaar. En je schiet er beelden mee die van hoek tot hoek scherp zijn, die levensechte kleuren laten zien, minimale distortie en zeer weinig chromatische aberratie.
  Gebieden die in focus zijn, zijn haarscherp, en gebieden die onscherp zijn laten een boterzachte bokeh zien. Hij heeft geen beeldstabilisatie aan boord, maar gebruik je hem op een moderne Sony-camera, dan heeft die al beeldstabilisatie in de body. Eindoordeel: Editor’s Choice Award met 5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Gewoonweg de beste FE lens. Ik heb alle FE lenzen getest en geprobeerd, de Sony FE 135mm f/1.8 GM is de absolute top. Geen enkele discussie over mogelijk.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Prima portret lens. Haarscherp, super snelle focus en muisstil, wat kan je meer wensen van een 135mm.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sony 135mm f/1.8 GM op CameraNU.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Cameraland.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Kamera-express.nl >>

 

Highlights van de Sony 135mm f/1.8 GM

 • Extreme beeldkwaliteit: Extreme asperical en Super Extra-Low dispersion elementen
 • Perfecte coating: gaat interne reflectie tegen
 • Prachtig ronde bokeh: 11-blads diafragma
 • Adembenemende close-ups: dankzij zwevende focusopstelling
 • Tracking: volg probleemloos je onderwerp
 • Eenvoudige bediening: zowel voor foto als video

Sony 135mm f/1.8 GM op CameraNU.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Cameraland.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Kamera-express.nl >>

 

Sony FE 135mm f/1.8 GM wint EISA-award 2019-2020

De Sony FE 135mm f/1.8 GM heeft een van de prestigieuze EISA-awards 2019-2020 gewonnen. Het is de ‘Beste portret-primelens’ van 2019-2020! Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Mooi filmpje over de Sony FE 135mm f/1.8 GM

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony FE 135mm f/1.8 GM door Kamera-express.nl (5:39 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony 135mm f/1.8 GM op CameraNU.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Cameraland.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Kamera-express.nl >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle portretlenzen op een rij

Hieronder staan alle portretlenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk hier mijn overzichtsartikel.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Fujifilm GF 110mm f/2.0Fujifilm GFXNeePortret299996/100Reviews>
Canon EF 85mm f/1.4L IS USMCanon EFJaPortret162995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeePortret229995/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRFujifilm XNeePortret159995/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RFujifilm XNeePortret86595/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR RFujifilm XNeePortret119995/100Reviews>
Hasselblad XCD 90mm f/2.5 VHasselblad XNeePortret479995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Zeiss Batis 135mm f/2.8Sony EJaPortret173095/100Reviews>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2MFTNeePortret136694/100Reviews>
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Zeiss Batis 85mm f/1.8Sony EJaPortret123094/100Reviews>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRFujifilm XNeePortret89992/100Reviews>
Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APOSysteemNeePortret59990/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
Samyang AF 135mm f/1.8Sony EJaPortret95090/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 56mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeePortret42990/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRFujifilm XNeePortret48989/100Reviews>
Samyang AF 85mm f/1.4 FE IISony EJaPortret79988/100Reviews>
Sigma 90mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaPortret71988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>
Samyang 75mm f/1.8 AFSony EJaPortret42985/100Reviews>
Samyang MF 85mm f/1.4 MK2Systeem/DSLRJaPortret41985/100Reviews>
Sigma 65mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaPortret69985/100Reviews>
Tokina ATX-M 56mm f/1.4Sony ENeePortret36985/100Reviews>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy