Sony FE 135mm f/1.8 GM | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke telelens voor je fullframe systeemcamera van Sony? De Sony FE 135mm f/1.8 GM, uit de vermaarde G Master-serie, is perfect voor portretten, reportages en sport. “Het negende objectief in Sony’s G Master-reeks is alweer een pareltje.” EISA-award: ‘Beste portret-primelens’. Alle belangrijke reviews!

Lichtsterke telelens: geliefd bij de profs

Geliefd bij professionele fotografen: de lichtsterke en hoogwaardige objectieven uit de G Master-serie van Sony. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Sony FE 135mm f/1.8 GM, die in april 2019 op de markt is gekomen.

Sony FE 135mm f/1.8 GM Sony FE 135mm f/1.8 GM

Brandpuntsafstand: 135mm | Lichtsterkte: f/1.8 | Lensvatting: Sony E | Gewicht: 950gr | Lengte: 127mm | Beeldstabilisatie: nee | Stof- en spatwaterdicht: nee | Minimale scherpstelafstand: 70cm | Vergrotingsfactor: 0.25x | Filtermaat: 82mm | Release datum: april 2019 | Frankwandelt-rating 93/100 | Prijs: 1.899 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl en op Fotodevakman.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Deze Sony-lens in het kort

Alweer een schitterend lid van de vermaarde G Master-familie van Sony. Deze toplenzen voor professionals zetten de hoogste prestaties neer, dankzij de hoogwaardige optische technologieën die erin zijn toegepast. Deze Sony combineert waanzinnig hoge beeldkwaliteit aan uiterst snelle en precieze autofocus, dankzij 4 XD-lineaire motoren. Zeer geschikt voor professionele bruilofts-, portret- en sportfotografen.

Hoogwaardig glas & prachtige ronde bokeh

De Sony FE 135mm f/1.8 GM biedt een zeer hoge resolutie dankzij de hoogwaardige glaselementen en coatings. Die zorgen niet alleen voor extreme scherpte, maar beperken ook de meest voorkomende lensfouten en vertekening. Je schiet foto’s met een uitstekend beeldcontrast en prachtige helderheid. Ook de bokeh is om te zoenen zo mooi. Die is bijna perfect rond dankzij 11 diafragmabladen. Ook schitterende close-ups zijn met deze toplens mogelijk.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie
 • Sportfotografie

Sony 135mm f/1.8 GM op CameraNU.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Cameraland.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Kamera-express.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Fotodevakman.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 korting op Sony camera’s en lenzen!

Je ontvangt tijdelijk tot maar liefst €500 inruilkorting op Sony camera’s en lenzen tijdens de Sony September Promotie. Deze actie duurt tot en met 30 september 2021. Benieuwd?

Deze actie bij CameraNU.nl >>

 

Sony FE 135mm f/1.8 GM(Professionele) reviewers over de Sony 135mm f/1.8 GM

De Sony FE 135mm f/1.8 GM: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Focus Magazine (Erik Derycke, full review, aprilnummer 2019): Uiteraard is een lichtsterke 135mm-lens vrij fors. Toch is deze Sony FE 135mm f/1.8 GM goed in balans op Sony’s fullframers. Deze Sony produceert net als de andere G-Master objectieven haarscherpe beelden. “Bij portretfotografie is ze daardoor weinig vergevingsgezind. Door de hoge scherpte is werkelijk elke oneffenheid in de huid, elke rimpel te zien.” De bokeh is heel fraai.
  Gebruik je het grootste diafragma, dan komt Sony’s Eye AF-technologie goed van pas: daarmee hou je het oog in focus, ook al verplaats jij of je model iets. De autofocus is stil en snel, ook bij minder goed licht. Bij open diafragma is er lichte vignettering. Die stoort niet bij de onderwerpen die je met deze lens wilt schieten, en is bovendien goed te corrigeren.
  Kortom: “Het negende objectief in Sony’s G Master-reeks is alweer een pareltje. Maar het prijskaartje is natuurlijk ook flink indrukwekkend... Eindoordeel: Focus Predicaat Super met het hoge cijfer 9.2.
 • Kenrockwell.com: “This Sony 135/1.8 is an exceptionally good lens.”
 • Digital-photography-school.com (Anabel DFlux, full review): Deze lens vergt een forse investering. Maar neem je de bouwkwaliteit, de features en de ongelofelijke resultaten die je met deze lens kunt bereiken, in ogenschouw, dan is deze lens de vraagprijs absoluut waard. Dit is ook een lens die heel lang meegaat, zonder aan waarde in te boeten.
  Dit is een verbazingwekkende lens. Voor wie met 135mm moet of wil schieten, is dit echt een musthave lens. Vergelijk je deze lens met de eveneens uitstekende 24mm G-Master en 85mm G-Master, dan is de 135mm G-Master absoluut de scherpste lens van dit drietal. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sony FE 135mm f/1.8 GM is een echte beauty. Deze lens met een klassiek brandpunt voor portretten biedt een schitterende bokeh, uitzonderlijke scherpte, excellente bouwkwaliteit en een fijne minimale scherpafstand van 70cm.
  Op het maximale diafragma is er een heel klein beetje verlies van scherpte, maar dit is opgelost op f/2. En zelfs op f/4 schiet je met een prachtige, zachte bokeh met volkomen wazige achtergronden. Vignettering, distortie en chromatische aberraties zijn zeer goed onder controle.
  Hij is weliswaar groot en zwaar, maar daar is makkelijk mee te leven. Hij zit tjokvol features. Weerbestendigheid, een fijne focusring, een handmatige diafragmaring, een knop waarmee je het focusgebied kunt beperken en nog heel veel meer. Autofocus werkt uitstekend, snel en precies, ook bij weinig licht. Enig minpunt is eigenlijk het forse prijskaartje. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De FE 135mm f/1.8 G Master is alweer een waardevolle toevoeging aan de Sony lens-collectie. Hij vult een belangrijk gat in de collectie voor portret- en eventfotografen. Hij maakt de belofte vol waar: scherpe details over het hele beeld, met aantrekkelijke onscherpte in de achtergrond. De bokeh-effecten laten heerlijk solide vormen zien, zonder ‘uiringen’ of andere onwenselijke effecten.
  Sommige portretfotografen zullen de de voorkeur geven aan een 85mm of zelfs een 50mm lens, maar voor wie vanaf wat langere afstanden z’n portretten wil schieten en echt afleidingen in de achtergrond wil minimaliseren, is de FE 135mm f/1.8 G Master een van de beste lenzen die de reviewer ooit getest heeft. Duurder maar ook beter dan de Sigma 135mm f/1.8 ART, de Zeiss Batis 135mm f/2.8 of de Canon EF 135mm f/2. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Sony maakt indruk door steeds weer met vrijwel perfecte lenzen op de markt te komen. Dat geldt ook voor deze FE 135mm f/1.8 GM. Hij combineert extreme scherpte met een waanzinnig mooie bokeh die portret- en bruiloftfotografen het water in de mond doet lopen. Niemand zal teleurgesteld zijn in de beelden die hij produceert. Vergeleken met een 85mm-lens biedt hij een flatterender perspectief en een nog mooiere achtergrondonscherpte.
  Wel is het zo dat er sterke concurrenten zijn van Sigma en Zeiss die vergelijkbare beeldkwaliteit bieden tegen een lagere prijs. En dus betaal je flink meer voor aanlokkelijke features als een fysieke diafragmaring én de zekerheid dat hij perfect past en compatibel is met Sony-camera’s voor zowel fotografie als videografie. Kortom: dit is de beste portretlens voor Sony’s fullframe systeemcamera’s. Eindoordeel: Goud Award met 5 van de 5 sterren.
 • Phillipreeve.net (Phillip Reeve, full review): De Sony FE 135 f/1.8 GM is de scherpste lens die Phillip ooit gebruikt heeft. Het is ook de eerste lens waar niets gebeurt als hij diafragmeert, behalve dat de vignettering afneemt en de diffractie toeneemt. Zelfs de macro- en micro-contrasten zijn helemaal top bij open diafragma.
  De correctie overige vertekeningen/lensfouten zijn klein of worden goed gecorrigeerd. Wat ook heel mooi is: de scherpte bij close-ups. De bouwkwaliteit is van het hoge GM-niveau. Een genot om deze lens te gebruiken, vooral de vele handmatige bedieningselementen zijn heel bruikbaar.
  Deze lens is heel anders dan de Sony FE 85mm f/1.4. De 135mm heeft niet dat romige bokeh en heeft meer ‘kattenogen’ in de bokeh. Hij is bij vol diafragma ook veel scherper en focust onwaarschijnlijk snel. Daarmee is het een toplens voor actie- en sportfotografen. Ook portret- en bruiloftfotografen zullen dol zijn op deze lens. Hij is zeer betrouwbaar en veelzijdig. De prijs ligt hoog, maar dat is hij ook waard. Het is een premium lens met een premium prijskaartje.
 • Ephotozine.com (full review): De Sony FE 135mm f/1.8 G Master is een erg indrukwekkende lens. Design, ergonomie en prestatie liggen op het allerhoogste niveau. Hij is duur, maar dat is dan ook het enige minpunt van deze lens. Hij heeft de potentie om jou als fotograaf zeer lang van dienst te zijn. Een geweldige keuze voor de fullframe Sony’s met een FE-vatting. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (full review): Deze Sony 135mm f/1.8 G Master is een lens waar Sony-fotografen die portretten schieten zich zeker enorm op hebben verheugd. En terecht: het is een fantastische lens. Hij focust snel en betrouwbaar. En je schiet er beelden mee die van hoek tot hoek scherp zijn, die levensechte kleuren laten zien, minimale distortie en zeer weinig chromatische aberratie.
  Gebieden die in focus zijn, zijn haarscherp, en gebieden die onscherp zijn laten een boterzachte bokeh zien. Hij heeft geen beeldstabilisatie aan boord, maar gebruik je hem op een moderne Sony-camera, dan heeft die al beeldstabilisatie in de body. Eindoordeel: Editor’s Choice Award met 5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Gewoonweg de beste FE lens. Ik heb alle FE lenzen getest en geprobeerd, de Sony FE 135mm f/1.8 GM is de absolute top. Geen enkele discussie over mogelijk.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sony 135mm f/1.8 GM op CameraNU.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Cameraland.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Kamera-express.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Fotodevakman.nl >>

 

Highlights van de Sony 135mm f/1.8 GM

 • Extreme beeldkwaliteit: Extreme asperical en Super Extra-Low dispersion elementen
 • Perfecte coating: gaat interne reflectie tegen
 • Prachtig ronde bokeh: 11-blads diafragma
 • Adembenemende close-ups: dankzij zwevende focusopstelling
 • Tracking: volg probleemloos je onderwerp
 • Eenvoudige bediening: zowel voor foto als video

Sony 135mm f/1.8 GM op CameraNU.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Cameraland.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Kamera-express.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Fotodevakman.nl >>

 

Sony FE 135mm f/1.8 GM wint EISA-award 2019-2020

De Sony FE 135mm f/1.8 GM heeft een van de prestigieuze EISA-awards 2019-2020 gewonnen. Het is de ‘Beste portret-primelens’ van 2019-2020! Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Mooi filmpje over de Sony FE 135mm f/1.8 GM

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony FE 135mm f/1.8 GM door Kamera-express.nl (5:39 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony 135mm f/1.8 GM op CameraNU.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Cameraland.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Kamera-express.nl >>

Sony 135mm f/1.8 GM op Fotodevakman.nl >>

 

Alle Sony-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Sony-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Sony-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

Sony-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSSupertele€ 11,99998/100Reviews >>
Sony FE 50mm f/1.2 GMStandaard€ 2,29995/100Reviews >>
Sony FE 85mm f/1.4 GMPortret€ 1,79995/100Reviews >>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMGroothoekzoom€ 3,29995/100Reviews >>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSupertelezoom€ 2,09993/100Reviews >>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GMTelezoom€ 2,99992/100Reviews >>
Sony FE 14mm f/1.8 GMGroothoek€ 1,59992/100Reviews >>
Sony FE 24mm f/1.4 GMGroothoek€ 1,59992/100Reviews >>
Sony FE 35mm f/1.4 GMGroothoek€ 1,69992/100Reviews >>
Sony FE 135mm f/1.8 GMTele€ 1,99992/100Reviews >>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMGroothoekzoom€ 2,69990/100Reviews >>
Sony FE 24-105mm f/4.0G OSSStandaardzoom€ 1,34990/100Reviews >>
Sony FE 16-55mm f/2.8Standaardzoom€ 1,29990/100Reviews >>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSMacro€ 1,04990/100Reviews >>
Sony FE 20mm f/1.8 GGroothoek€ 1,09990/100Reviews >>
Sony FE 12-24mm f/4.0GGroothoekzoom€ 1,83990/100Reviews >>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IITelezoom€ 2,72988/100Reviews >>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMStandaardzoom€ 2,24988/100Reviews >>
Sony FE 85mm f/1.8Portret€ 64988/100Reviews >>
Sony FE 24mm f/2.8 GGroothoek€ 69988/100Reviews >>
Sony FE 35mm f/1.8Groothoek€ 69988/100Reviews >>
Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSSReiszoom€ 64988/100Reviews >>
Sony FE 40mm f/2.5 GStandaard€ 69988/100Reviews >>
Sony FE 50mm f/2.5 GStandaard€ 69988/100Reviews >>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSupertelezoom€ 89988/100Reviews >>
Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSSReiszoom€ 86580/100Reviews >>
Sony 100mm f/2.8 MacroMacro€ 80680/100Reviews >>
Sony 50mm f/2.8 MacroMacro€ 56580/100Reviews >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy