Sony E 15mm f/1.4 G | Reviews & Tests

De Sony E 15mm f/1.4 G is een prachtige groothoeklens voor je Sony aps-c systeemcamera. Deze lichtsterke groothoek-prime is ideaal voor landschaps-, architectuur-, interieur- en portretfotografie. Ook is het je metgezel voor het schieten van groothoek-video’s. “Een favoriet in je fototas.” Alle belangrijke reviews zet ik weer voor je op een rij!

Sony E 15mm f/1.4 GLichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sony E 15mm f/1.4 G, die in juni 2022 op de markt komt.

Sony E 15mm f/1.4 G

Brandpuntsafstand: 15mm / fullframe-equivalent: 23mm | Maximaal diafragma: f/1.4 | Lensmount: Sony E (aps-c) | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 219gr | Lengte x diameter: 69 x 66mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 20cm | Vergrotingsfactor: 0.12x | Filtermaat: 55mm | Release datum: juni 2022 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 849 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sony E 15mm f/1.4 G op CameraNU.nl >>

Sony E 15mm f/1.4 G op Cameraland.nl >>

Sony E 15mm f/1.4 G op Kamera-express.nl >>

Sony E 15mm f/1.4 GDeze Sony-lens in het kort

Wat direct opvalt aan de Sony E 15mm f/1.4 G voor de aps-c systeemcamera’s van Sony: hij is ongelofelijk compact en licht. Hij past als een handschoen bij camera’s als de Sony ZV-E10 en de Sony A6400.. En wat natuurlijk ook opvalt is de letter G, die de professionele lenzen van Sony mogen dragen.

Voor creatieve contentmakers

Deze lichtsterke groothoek-prime heeft een heerlijk snel maximaal diafragma van f/1.4. Daarmee is hij zeer geschikt om met weinig licht te werken én om prachtige bokeh-effecten te creëren. Z’n brede beeldhoek maken hem uitstekend inzetbaar voor landschappen, architectuur, interieuren. Nog een doelgroep die Sony stevig in beeld heeft bij dit objectief: videografen, vloggers en andere creatieve contentmakers.

Hoge beeldkwaliteit

Z’n G-kwaliteit zie je terug in het hoogwaardige optische ontwerp met een ED-lenselement, een Super ED-lenselement en drie asferische lenselementen. Ze zorgen voor een hoge beeldkwaliteit tot in de uiterste hoeken van je foto’s. Zelfs bij open diafragma. En ze voorkomen lensfouten als chromatische aberraties.

Sony E 15mm f/1.4 GZijdezachte bokeh

Het snelle maximale diafragma van f/1.4 zorgt voor heldere foto’s en video’s, zelfs als het licht minder goed is of bij schemering. Je legt je onderwerpen haarscherp vast, waarbij ze naar voren springen tegen een zijdezachte achtergrond. De bokeh is kortom prachtig, dankzij het snelle diafragma in combinatie met de 7 afgeronde diafragmalamellen.

Creatieve close-ups

Mooi is ook dat je van dichtbij kunt fotograferen of filmen. Met een minimale scherpstelafstand van 20 centimeter maak je met dit objectief betoverende close-ups, ook weer met die mooi zachte bokeh-effecten.

Sony E 15mm f/1.4 GSnelle en stille autofocus

De autofocus van deze groothoek-prime is ook al professioneel. Dankzij twee lineaire motoren is de scherpstelling snel, nauwkeurig en stil. Dat laatste is belangrijk als je video’s schiet. Datzelfde geldt voor de focus breathing: die houdt Sony op dit objectief goed onder de duim.

Onder alle weersomstandigheden

Ook de bediening van deze Sony is om door een ringetje te halen. De lens is uitgerust met een aanpasbare focus hold-knop en een diafragmaring met aan-/uitschakelaar. Met deze lens kun je altijd op pad, want hij is bestand tegen stof en vocht. De voorste lens heeft een multicoating, waardoor je hem simpel schoonmaakt.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Interieurfotografie
 • Portretfotografie
 • Videografie en vloggen

Sony E 15mm f/1.4 G op CameraNU.nl >>

Sony E 15mm f/1.4 G op Cameraland.nl >>

Sony E 15mm f/1.4 G op Kamera-express.nl >>

Sony-actie van CameraNU.nlTot €500 korting op de Sony A7R III en IV!

Twee geweldige hoge resolutie-camera’s koop je nu met fikse korting. Ontvang €500 korting op de Sony A7R IV en €300 korting op de Sony A7R III! Deze actie duurt tot en met 31 juli 2022. Grijp je kans!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Cameraland.nl >>

 

Sony E 15mm f/1.4 GProfessionele reviewers over de Sony E 15mm f/1.4 G

De Sony E 15mm f/1.4 G: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sony E 15mm f/1.4 G is levert een iets breder dan 24mm equivalent beeldveld in combinatie met een helder diafragma. Z’n G-serie optica en z’n ontwerp uit 2022 betekenen volgens Gordon een erbetering in scherpte en focusconsistentie ten opzichte van de Sigma 16mm f/1.4 DC DN, waarmee je hem zou kunnen vergelijken. Hij is ook comfortabel kleiner en lichter.
  Optische stabilisatie ontbreekt, net als bij de Sigma, waardoor je een gimbal of een camera met stabilisatie of Active SteadyShot kunt gebruiken om trillingen bij filmen tegen te gaan. Bedenk verder dat de Sigma ongeveer de helft van de prij is. Dat maakt die lens nog steeds een begerenswaardig alternatief van deze Sony. Toch: als je houdt van dit brandpunt en je hébt het budget ervoor, dan is de Sony E 15mm f/1.4 G volgens Gordon een favoriet in je fototas. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Deze Sony E 15mm f/1.4 G vult een leemte in Sony’s lenzen met E-vatting. Ook is het volgens Jim een sterk debuut als de eerste aps-c lens met een groot maximaal diafragma van f/1.4. “De beeldkwaliteit staat daarbij helemaal bovenaan met de beste lenzen met E-vatting van Sony.” Ook het ontwerp stemt tevreden: je hebt bescherming tegen weersinvloeden, lineaire focusmotoren en tactiele bedieningselementen. Alles bij elkaar opgeteld rechtvaardigt dat volgens Jim de hoge prijs.
  Heb je een beperkt budget? Kijk dan zeker naar alternatief Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary. Die Sigma is optisch uitstekend, maar stelt minder snel scherp, is niet volledig weerbestendig en weegt twee keer zoveel. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4 van de 5 sterren.
 • Photofocus.com (Brett Day, full review): De Sony 15mm f/1.4 G is volgens Brett een welkome aanvulling op de line-up met lenzen voor Sony's aps-c camera’s. Een mooie optie voor fotografen en videografen die de breedte nodig hebben. Sony gaat met deze lens de concurrentie aan met de Sigma 16mm f/1.4 Contemporary.
  In veel gevallen is de Sony 15mm f/1.4 de betere lens, schrijft Brett. “Hij is kleiner en lichter, heeft een betere weersafdichting, stelt sneller scherp en heeft een fantastische, klikbare diafragmaknop. Wel vertoont de Sony meer vervorming en nevenbeelden dan Sigma's 16mm f/1.4.”
  De Sony heeft een geweldige scherpte, biedt aangename kleuren en een mooie bokeh. De focus breathing is minimaal, wat vitaal is voor videografen. Belangrijkste verschil tussen de Sony en de Sigma is banaler: het prijskaartje. De Sony kost het dubbele van de de Sigma.
 • Amateurphotographer.co.uk (Joshua Waller, full review): De Sony E 15mm f/1.4 G is een compacte, lichtgewicht lens. Je kunt hem volgens Joshua uitstekend bedienen, dankzij een scherpstelring van goed formaat, een netjes geplaatste diafragmaring en een aantal schakelaars aan de zijkant. Belangrijk hierbij: de klikloze optie, die essentieel is om stil te kunnen filmen. Fotografen worden bij deze lens niet vergeten, met een AF/MF-schakelaar en aanpasbare scherpstelknop.
  Z’n prijskaartje is een minpunt, zeker als je het vergelijkt met de naaste concurrent, de Sigma 16mm f/1.4. Maar de Sony heeft de beste beeldkwaliteit. Die is “buitengewoon aangenaam, met zeer scherpe, gedetailleerde beelden, lage niveaus van vervorming en goede detailniveaus in de hoeken, ongeacht het diafragma dat je gebruikt.” Mooi is daarbij dat je kunt scherpstellen op onderwerpen die dichtbij zijn. Dat zorgt voor mooie achtergronden. Eindoordeel: Goud Award met 5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (Brittany Smith, full review): “Sony heeft een winnaar in handen met de nieuwste 15mm f/1.4 G”, schrijft Brittany. Het is volgens haar een ideale lens voor omgevingsportretten, bruiloften, evenementen, architectuur, landschappen, reizen en ‘mixed media’. Hij is ook zeer geschikt voor een snelle selfie maken met je vrienden.
  Deze Sony is volgens Brittany een geweldige lens om op je camera te laten zitten en overal mee naartoe te nemen. “De lens is snel, scherp en produceert prachtige beelden met minimale vervorming. Je kunt er ook uitstekend mee uit de voeten bij weinig licht, moeilijk licht en matige regen.” Het prijskaartje is volgens haar redelijk als je ziet wat je er allemaal voor krijgt. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Sony E 15mm f/1.4 G is volgens Dustin “een van die zeldzame Sony aps c-lenzen die vergelijkbaar is met de fullframe lenzen van dit bedrijf. Hij voelt sterk aan als een miniatuur G Master-lens in zijn functies en prestaties”. Het is niet per se een waardevolle lens, maar wel een premium lens, aldus Dustin.
  De lijst met sterke punten is lang. Plussen zijn de bouwkwaliteit (inclusief weersafdichting), videogerichte functies, uitstekende autofocus en een werkelijk uitstekende beeldkwaliteit. Minnen zijn er ook, maar het zijn er weinig en ze zijn niet heel belangrijk. De voornaamste is de sterke tonvormige vervorming, dat met correctieprofiel in de camera rechtgezet wordt.
  Voor aps c-fotografen of -filmers die op zoek zijn naar prime-lenzen van hoge kwaliteit, is deze Sony volgens Dustin een zeer verleidelijke optie. “Er zijn niet veel ‘must-have’ Sony aps c-lenzen, maar dit is er zeker een van.”
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan namen de Sony E 15mm f/1.4 G uitgebreid onder de loep. Hoe goed is hij en is hij echt zo geschikt voor de doelgroep: contentmakers die fotograferen en filmen combineren? Ze bespreken deze groothoek-prime samen met twee andere Sony’s voor hybride contentmakers: de 10-20mm f/4.0 G PZ en de 11mm f/1.8.
  Benieuwd naar deze lenzen? Het video-review vind je onderaan deze pagina.

Sony E 15mm f/1.4 G op CameraNU.nl >>

Sony E 15mm f/1.4 G op Cameraland.nl >>

Sony E 15mm f/1.4 G op Kamera-express.nl >>

 

Sony E 15mm f/1.4 GBelangrijkste kenmerken van de Sony E 15mm f/1.4 G

 • Groothoek: prime-lens met een brede beeldhoek
 • Lichtsterk: snel maximaal diafragma van f/1.4
 • Handzaam: zeer compact en lichtgewicht objectief
 • Stil scherp: snelle, nauwkeurig en stille autofocusmotor
 • Voor hybride contentmakers: inzetbaar voor foto, video en vloggen
 • Prachtige bokeh: zeven afgeronde diafragmalamellen
 • Hoger resolutie: scherp van hoek tot hoek
 • Focus op video: focus breathing is geminimaliseerd
 • Robuust: stof- en vochtbestendige constructie

Sony E 15mm f/1.4 G op CameraNU.nl >>

Sony E 15mm f/1.4 G op Cameraland.nl >>

Sony E 15mm f/1.4 G op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sony E 15mm f/1.4 G

Bekijk een mooie YouTube-review door Chris en Jordan van DPReview TV (11:13 minuten). Zij bespreken de Sony E 15mm f/1.4 G samen met twee andere nieuwe aps-c groothoeken voor vloggers die Sony heeft uitgebracht: de 10-20mm f/4.0 G PZ en de 11mm f/1.8. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil ze alle drie hebben...

Sony E 15mm f/1.4 G op CameraNU.nl >>

Sony E 15mm f/1.4 G op Cameraland.nl >>

Sony E 15mm f/1.4 G op Kamera-express.nl >>

 

Mooi YouTube-filmpje over de Sony E 15mm f/1.4 G

Bekijk een mooi en kort YouTube-filmpje over de Sony E 15mm f/1.4 G. Prachtige beelden om even van te genieten. Tegelijk zie je goed wat deze groothoek-prime in z’n mars heeft...

Sony E 15mm f/1.4 G op CameraNU.nl >>

Sony E 15mm f/1.4 G op Cameraland.nl >>

Sony E 15mm f/1.4 G op Kamera-express.nl >>

 

De beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sony-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Sony-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Sony-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele1199998/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.2 GMSony EJaStandaard229995/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IISony EJaStandaardzoom239995/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS IISony EJaTelezoom299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSony EJaSupertelezoom289993/100Reviews>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSony EJaSupertelezoom209993/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMSony EJaStandaardzoom224993/100Reviews>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSSony EJaMacro184992/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Sony FE 14mm f/1.8 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 24mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek169992/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSSSony EJaTelezoom249992/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 16-55mm f/2.8Sony ENeeStandaardzoom129990/100Reviews>
Sony E 15mm f/1.4 GSony ENeeGroothoek84990/100Reviews>
Sony FE 20mm f/1.8 GSony EJaGroothoek109990/100Reviews>
Sony FE 24-105mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom134990/100Reviews>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSSony EJaMacro104990/100Reviews>
Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSSSony ENeeReiszoom64988/100Reviews>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IISony EJaTelezoomNiet leverbaar88/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Sony FE 24mm f/2.8 GSony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.8Sony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 40mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 50mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSony ENeeSupertelezoom89988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Sony E 11mm f/1.8Sony ENeeGroothoek59985/100Reviews>
Sony 100mm f/2.8 MacroSony EJaMacroNiet leverbaar80/100Reviews>
Sony 50mm f/2.8 MacroSony EJaMacro56580/100Reviews>
Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSSSony EJaReiszoom86580/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2021

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Overzicht van alle camera's op Frankwandelt.nlAlle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy