Sony E 11mm f/1.8 | Reviews & Tests

De Sony E 11mm f/1.8 is een prachtige ultragroothoek prime-lens voor je Sony systeemcamera met aps-c sensor. Deze prime is zeer lichtsterk en toch compact en licht. Ideaal voor creatieve contentmakers die fotograferen combineren met filmen en vloggen. “Ik houd van het ‘drama’ van de 11mm f/1.8 voor zowel foto's als video.” Alle belangrijke reviews!

Sony E 11mm f/1.8Groothoeklenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sony E 11mm f/1.8, die in juni 2022 op de markt is gekomen.

Sony E 11mm f/1.8

Brandpuntsafstand: 11mm / fullframe-equivalent: 17mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Sony E (aps-c) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 181gr | Lengte x diameter: 58 x 66mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 12cm | Vergrotingsfactor: 0.13x | Filtermaat: 55mm | Release datum: juni 2022 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 599 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sony E 11mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Sony E 11mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Sony E 11mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

Sony E 11mm f/1.8Deze Sony-lens in het kort

Wat direct in het oog springt bij de Sony 11mm f/1.8 is z’n kleine formaat en z’n lichte gewicht. Dat maakt hem ideaal om altijd bij je te hebben, of je nu fotografeert, filmt of vlogt. Z’n compacte vorm maakt hem ook bijzonder geschikt voor de kleine aps-c camera’s van Sony als de Sony ZV-E10 en de Sony A6400.

Geweldige beeldkwaliteit

De Sony E 11mm f/1.8 is een lekker lichtsterke ultragroothoek prime-lens met een geweldige beeldkwaliteit van hoek tot hoek (bekijk ook de filmpjes onderaan deze pagina). Dat heeft hij te danken aan een hoogwaardig optiek, met drie ED-elementen en drie asferische elementen. Samen zorgen ze voor buitengewone scherpte die doorloopt tot de randen, zelfs bij open diafragma.

Sony E 11mm f/1.8Voor creatieve contentmakers

Deze Sony is ideaal voor alle creatieve vormen: vloggen, contentcreatie, videografie en fotografie. Dankzij z’n diafragma met 7 afgeronde lamellen krijg je een fraaie bokeh: je onderwerp springt scherp naar voren uit een vervaagde achtergrond.

Snelle en stille autofocus

Zowel voor fotografie als voor filmen is een snelle en nauwkeurige autofocus een must. En die heeft de Sony E 11mm f/1.8, dankzij de twee lineaire motoren. Daarbij is de autofocus ook nog eens stil, wat ideaal is als je filmt. Over filmen gesproken: daar is deze Sony een ster in, ook dankzij de minimale focus breathing.

Sony E 11mm f/1.8Creatieve close-ups

Mooi is ook dat je van dichtbij kunt fotograferen of filmen. Met een minimale scherpstelafstand van 12 centimeter maak je met dit objectief betoverende close-ups, ook weer met die mooi zachte bokeh-effecten.

Onder alle weersomstandigheden

Met de Sony E 11mm f/1.8 kun je onder alle omstandigheden op pad dankzij het stof- en vochtbestendige ontwerp. De bediening van deze ultragroothoek is gebruiksvriendelijk. Zo heeft hij een AF/MF-schakelaar, waardoor je eenvoudig je de gewenste focusmodus instelt.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Interieurfotografie
 • Reisfotografie
 • Videografie en vloggen

Sony E 11mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Sony E 11mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Sony E 11mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Sony E 11mm f/1.8Professionele reviewers over de Sony E 11mm f/1.8

De Sony E 11mm f/1.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Chip Fotomagazine (praktijktest): Er lijkt een revival te zijn van de aps c-camera’s. Na Nikon en Canon richt nu ook Sony zich op deze markt. Voor het eerst in drie jaar komen er lenzen beschikbaar voor de camera’s met aps c-sensor. En de Sony 11mm is een mooie, solide lens.
  De scherpte in het beeldmidden is uitstekend, naar de hoeken wordt hij wat zachter. De twee autofocusmotoren zorgen voor razendsnelle scherpstelling. Mooi voor foto én video, en voor dat laatste is erg fijn dat het ook een stille AF is. Bovendien is focus breathing tot een minimum beperkt is. Deze groothoek is dus zeker ook geschikt voor videowerk.
  Deze Sony 11mm is lekker klein en licht en bovendien erg lichtsterk, aldus de reviewer. Mooi is ook dat de chromatische aberratie verwaarloosbaar is. Qua bediening is het mooi dat er een AF/MF-schakelaar op zit. Minpunt: hij heeft geen beeldstabilisatie, maar de meeste Sony body’s hebben gelukkig IBIS.
  Sony mikt met deze lens onder andere op filmers en vloggers, schrijft de reviewer. Daarom kan dit een echte favoriet worden. Z’n bescheiden prijskaartje en het feit dat dit de enige lens in z’n soort is voor Sony’s aps c-camera’s dragen daaraan bij.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sony E 11mm f/1.8 noemt Gordon “een opwindende nieuwe toevoeging aan de reeks aps c-lenzen van Sony. Hij biedt een ultrabrede dekking met een helder diafragma in een compacte en lichte behuizing tegen een redelijk betaalbare prijs.”
  Het is geen professionele ‘G-lens’, en mist misschien die ultieme ‘beet’. Maar hij presteert nog steeds respectabel op alle afstanden, waarbij je extra mogelijkheden krijgt omdat je van heel dichtbij kunt scherpstellen. Een lens waar reisfotografen en vloggers plezier van hebben.
  Deze ultragroothoek is gelanceerd samen met de 15mm f/1.4 G, en de 10-20mm f/4 Powerzoom. Alle drie zijn het volgens Gordon aantrekkelijke lenzen met weinig concurrentie. “Ik houd van het ‘drama’ van de 11mm f/1.8 voor zowel foto's als video en kan deze prime ten zeerste aanbevelen vanwege het prijskaartje, het compacte formaat en de prestaties.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Veel recente Sony-lenzen zijn volgens Jim optische wonderen met weinig kritieke gebreken. De E 11mm f/1.8 is volgens hem het bewijs dat niet elke lens perfect kan zijn. Toch is dit zeker geen slechte lens. “We zijn bijvoorbeeld erg blij met de resolutie: de lens biedt haarscherpe details op een camera als de ZV-E10.”
  Flare is wel een zorg voor landschapsfotografen. De lens heeft de neiging nevenbeelden te vertonen wanneer je hem op de zon richt. Daarnaast kan de bokeh zeepbeleffecten vertonen. Of dit een probleem is, hangt volgens Jim af van je smaak en hoe je de lens gebruikt.
  Toch beveelt Jim de E 11mm f/1.8 aan: hij is goed gemaakt, is weerbestendig en heeft een snelle autofocusmotor. Kortom: “Deze Sony zal landschapsspecialisten en vloggers aanspreken die een brede lens willen die karakteristieke bokeh-highlights levert.” Eindoordeel: Good met 3.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Deze prachtige kleine lens is licht, compact en gemakkelijk te bedienen. Hij biedt scherpe, levendige resultaten voor zowel foto's als videografie, schrijft John. “Indrukwekkend als vlog-lens. De close-focus is ook een echt voordeel, waardoor nieuwe, dramatische gezichtspunten mogelijk zijn. Gelukkig houdt de scherpte zelfs op zeer korte afstanden goed stand, zodat modelfotografie ook een nieuwe dimensie kan krijgen.”
  Vervorming is goed onder controle, waardoor deze lens volgens John bijzonder geschikt is voor architectuurfotografie: rechte lijnen blijven ook recht. Als vloglens bieden de close focus en het brede gezichtsveld veel speelruimte. Je kunt hem zelfs voor portretten inzetten, maar daar moet je oppassen met de vertekening. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sony E 11mm f/1.8 is volgens Mark een zeer welkome ultragroothoek voor het aps c-systeem van Sony, dat nogal verwaarloosd is. Hij heeft een mooi prijskaartje, waarvoor je veel functies en prestaties krijgt. Belangrijkste attractie: de combinatie van een snel maximaal diafragma met de brede beeldhoek van 16.5 mm. Daardoor is het een van de snelste ultragroothoeklenzen voor Sony’s aps c-camera's.
  Het is een veelzijdige lens, die je kunt gebruiken voor uit de hand vloggen, maar ook voor traditionele landschaps- en architectuurfotografie. De bouwkwaliteit is goed, met volledige weerbestendige afdichting. Doordat hij geen beeldstabilisatie heeft, is hij wat minder ideaal voor de populaire Sony ZV-E10, die ook geen stabilisatie heeft. Anderzijds zijn deze lens en camera wel ideaal vanwege de autofocus, die dankzij het dubbele motorsysteem snel, betrouwbaar en vrijwel geruisloos is.
  De scherpte in het beeldmidden ligt erg hoog, ook bij open diafragma. Aan de randen komt de scherpte op peil als je diafragmeert tot f/2.8. Lensfouten zijn goed onder controle, op tonvormige vervorming na. Al met al is deze Sony E 11mm f/1.8 volgens Mark een uitstekende, betaalbare ultragroothoeklens die veel waar voor je geld biedt. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Deze ultragroothoek is ontworpen voor Sony’s aps c-camera’s. Hij voelt volgens Matthew perfect aan dankzij de compacte en lichtgewicht constructie. Het is een geweldige lens voor landschappen, architecturale interieurs, astrofotografie en vloggen. De bediening is intuïtief en hij biedt uitstekende allround prestaties. Het prijskaartje is redelijk en hij heeft een goede prijs/kwaliteit-verhouding. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Sony 11mm f/1.8 is volgens Dustin een geweldige aanvulling op de serie lenzen voor Sony aps c-camera’s. Het prijskaartje is redelijk, en het is niet goed te begrijpen waarom Sony deze lens niet de ‘G-branding’ heeft meegegeven. Hij is optisch net zo goed als de 15mm f/1.4 G. Hij heeft zelfs dubbele lineaire focusmotoren en heeft dezelfde bouwkwaliteit. Daar komt bij dat hij een meer dramatische – en dus wenselijke – brandpuntsafstand heeft, vindt Dustin.
  Dit is echt een sterke lens. Dat geldt voor de bouwkwaliteit, voor de videogerichte functies, voor de uitstekende autofocus en voor “de werkelijk uitstekende beeldkwaliteit”. Minpunten zijn vrijwel afwezig. Alleen de sterke tonvormige vervorming speelt een rol, wat je kunt rechtzetten met het correctieprofiel. Verder is het een zeer veelzijdige lens, ook vanwege het grote diafragma.
  Wie een groothoekprime zoekt voor z’n Sony aps c-camera, moet deze lens bovenaan z’n lijstje zetten. “Dit is misschien geen ‘G’-lens, maar hij voelt nog steeds behoorlijk (g)reat.”
 • Thephoblographer.com (Chris Gampat, full review): De Sony 11mm f/1.8 is een unieke lens in de line-up voor aps c-camera’s van Sony. Het is duidelijk geen lens uit de G-serie of G Master-serie. “Maar hij is gewoon ontworpen om te doen wat geen enkele andere lens doet voor de aps c’s van Sony. Daarbij is hij bestand tegen weersinvloeden en daar mogen we dankbaar voor zijn.”
  Ben je toegewijd aan het Sony aps c-formaat, dan is dit een essentiële lens. “Maar voor anderen is het veel logischer om over te stappen op fullframe en een groothoeklens te bemachtigen met een brandpunt van 16mm.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan namen de Sony E 11mm f/1.8 uitgebreid onder de loep. Hoe goed is hij en is hij echt zo geschikt voor de doelgroep: contentmakers die fotograferen en filmen combineren? Ze bespreken deze groothoek-prime samen met twee andere Sony’s voor hybride contentmakers: de 10-20mm f/4.0 G PZ en de 15mm f/1.4 G.
  Benieuwd naar deze lenzen? Het video-review vind je onderaan deze pagina.

Sony E 11mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Sony E 11mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Sony E 11mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Sony E 11mm f/1.8Belangrijkste kenmerken van de Sony E 11mm f/1.8

 • Ultragroothoek: prime-lens met een zeer brede beeldhoek
 • Lichtsterk: snel maximaal diafragma van f/1.8
 • Handzaam: zeer compact en lichtgewicht objectief
 • Stil scherp: snelle, nauwkeurige en stille autofocus dankzij twee lineaire motoren
 • Voor hybride contentmakers: inzetbaar voor foto, video en vloggen
 • Prachtige bokeh: zeven afgeronde diafragmalamellen
 • Hoger resolutie: scherp van hoek tot hoek
 • Focus op video: focus breathing is geminimaliseerd
 • Robuust: stof- en vochtbestendige constructie

Sony E 11mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Sony E 11mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Sony E 11mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sony E 11mm f/1.8

Bekijk een mooie YouTube-review door Chris en Jordan van DPReview TV (11:13 minuten). Zij bespreken de Sony E 11mm f/1.8 samen met twee andere nieuwe aps-c groothoeken voor vloggers die Sony heeft uitgebracht: de 10-20mm f/4.0 G PZ en de 15mm f/1.4 G. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil ze alle drie hebben...

Sony E 11mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Sony E 11mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Sony E 11mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi YouTube-filmpje over de Sony E 11mm f/1.8

Bekijk een mooi en kort YouTube-filmpje over de Sony E 11mm f/1.8. Prachtige beelden om even van te genieten. Tegelijk zie je goed wat deze ultragroothoek in z’n mars heeft...

Sony E 11mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Sony E 11mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Sony E 11mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sony-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Sony-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Sony-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele1199998/100Reviews>
Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSSony EJaSupertele1399998/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.2 GMSony EJaStandaard229995/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM IISony EJaGroothoekzoom269995/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IISony EJaStandaardzoom239995/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS IISony EJaTelezoom299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 300mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele669995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.4 GMSony EJaStandaard184994/100Reviews>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSony EJaSupertelezoom289993/100Reviews>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSony EJaSupertelezoom209993/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMSony EJaStandaardzoom224993/100Reviews>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSSony EJaMacro184992/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Sony FE 14mm f/1.8 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 24mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek169992/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSSSony EJaTelezoom249992/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-25mm f/2.8 GSony EJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 20-70mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom159990/100Reviews>
Sony FE 24-50mm f/2.8 GSony EJaStandaardzoom99990/100Reviews>
Sony FE 16-55mm f/2.8Sony ENeeStandaardzoom129990/100Reviews>
Sony E 15mm f/1.4 GSony ENeeGroothoek84990/100Reviews>
Sony FE 20mm f/1.8 GSony EJaGroothoek109990/100Reviews>
Sony FE 24-105mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom134990/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/4 Macro G IISony EJaTelezoom199990/100Reviews>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSSony EJaMacro104990/100Reviews>
Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSSSony ENeeReiszoom64988/100Reviews>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IISony EJaTelezoomNiet leverbaar88/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Sony FE 24mm f/2.8 GSony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.8Sony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 40mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 50mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSony ENeeSupertelezoom89988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Sony E 11mm f/1.8Sony ENeeGroothoek59985/100Reviews>
Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Sony EJaStandaardzoom44982/100Reviews>
Sony 100mm f/2.8 MacroSony EJaMacroNiet leverbaar80/100Reviews>
Sony 50mm f/2.8 MacroSony EJaMacro56580/100Reviews>
Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSSSony EJaReiszoom86580/100Reviews>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy